Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το ΠΑΣΟΚ έχει αξιόπιστη πρόταση"
  • [02] Από σήμερα η απόσυρση κλιματιστικών

  • [01] "Το ΠΑΣΟΚ έχει αξιόπιστη πρόταση"

    "Το ΠΑΣΟΚ φάνηκε ότι έχει αξιόπιστη πρόταση τόσο για να βγάλει την χώρα από την κρίση όσο και για μια ευνομούμενη πολιτεία", τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Επιτελικού Κύκλου Οικονομίας, που συνέρχεται σήμερα στην "Ιπποκράτους" υπό την προεδρία του.

    Ο κ. Παπανδρέου έκρινε ως "αλαζονική" την στάση της ΝΔ απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι "δεν αλλάζει τίποτα" και μη βλέποντας ταυτόχρονα "δυνατότητες στον Κώστα Καραμανλή να κάνει σοβαρές ανατροπές, μιας και πρέπει να ανατρέψει την ίδια του τη φύση".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός είναι "επικοινωνιακές κινήσεις χωρίς βάθος".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η νίκη του Κινήματος στις εκλογές είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έκανε, με την αντιπολίτευση που άσκησε και τις προγραμματικές του προτάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την κατάσταση στην οικονομία με τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, την ανομία και την ατιμωρησία.

    Θέτοντας ένα γενικό πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αξιολογήσει την κυβερνητική πολιτική στην Οικονομία και στη συνέχεια να προγραμματίσει και να εξειδικεύσει τις δικές του προτάσεις.

    Η σπατάλη της ΝΔ και η μη επένδυση των δαπανώμενων χρημάτων σε αναπτυξιακές προοπτικές αποτελούν σημεία αιχμής που πρέπει να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε παρατήρηση στελέχους του Κινήματος ότι "οι πελατειακές λογικές στην οικονομία δεν απέδωσαν για την ΝΔ" απάντησε λέγοντας "όχι όσο θα ήθελαν".

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε ευρωπαϊκή αμηχανία, θεσμική και πολιτική, απέναντι στις εξελίξεις, ενώ πρόσθεσε ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και του σοσιαλιστικού κόμματος στην Μάλτα "επιφορτίζει" αυτά τα κόμματα και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ με το βάρος να "περάσει" ένα διαφορετικό κλίμα στην Ευρώπη.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι οι σοσιαλδημοκράτες δεν πρέπει να "βράζουν" στην μιζέρια της ξενοφοβίας, που θέλουν να περάσουν οι συντηρητικοί.

    [02] Από σήμερα η απόσυρση κλιματιστικών

    Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το μέτρο της απόσυρσης περίπου 55.000 κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας σε όλη την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών & Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών, με την απόφαση αυτή επιχορηγείται μέσω κοινοτικών πόρων με ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ ή αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων κλιματιστικών μονάδων με νέες μονάδες υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

    Τα οφέλη που θα προκύψουν για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος και θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση των κλιματιστικών μεταξύ άλλων είναι, 50% έως 80% κέρδος από την εξοικονόμηση ενέργειας, 16 φορές λιγότερος θόρυβος, καθαρότερος αέρας στο κλιματιζόμενο περιβάλλον, καλύτερη διανομή αέρα στα σπίτια, λιγότερες βλάβες.

    Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, τα κλιματιστικά νέας τεχνολογίας θα χρειαστούν 7 έως 10 χρόνια για πλήρη απόσβεση της αξίας τους μόνο από το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας. Όποιος αντικαταστήσει το κλιματιστικό του θα εξοικονομεί ετησίως από 31 έως 140 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος και το συντελεστή απόδοσης του μηχανήματος.

    Με την αντικατάσταση των 55.000 κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας η εξοικονόμηση ενέργειας σε ετήσια βάση αγγίζει τα 20,2 GWh ποσό που μεταφράζεται σε πάνω από 2 εκατ. ευρώ κέρδος για το χρόνο και το κράτος και μείωση εκπομπών διοξειδίου άνθρακα κατά 20.000 τόνους ετησίως.

    Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 7.000.000 κλιματιστικά εκ των οποίων τα 500.000 είναι Inverter. Στόχος είναι μέχρι και το 2020 να μειωθούν κατά 4% οι εκπομπές των ρύπων, να εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 20% και να επιτευχθεί επίσης στο 20% η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. καθώς τα κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης θεωρούνται ΑΠΕ.

    Τέλος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λευτέρης Ελευθεράκης επεσήμανε ότι είναι ανάγκη μετά την απόσυρση των κλιματιστικών να προχωρήσει και η απόσυρση των παλαιών ενεργοβόρων ψυγείων ηλικίας άνω των 10 ετών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 June 2009 - 12:30:20 UTC