Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με καλό καιρό η έξοδος
  • [02] Εγκρίθηκε η πώληση της Chrysler
  • [03] Μεξικό : Πυρκαγιά σε βρεφικό σταθμό
  • [04] Η ατζέντα της ημέρας
  • [05] Ολα έτοιμα για την αυριανή ψηφοφορία
  • [06] Ειρηνευτική πρωτοβουλία

  • [01] Με καλό καιρό η έξοδος

    Με σύμμαχο τον καλό καιρό θα ταξιδέψουν όσοι μεταβούν στην επαρχία είτε για το τριήμερο είτε για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το Σάββατο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από 3 έως 4 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα φτάσει έως 32 βαθμούς Κελσίου.

    Την ημέρα των ευρωεκλογών η θερμοκρασία θα ξυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, καθώς το θερμόμετρο θα αγγίξει του 36 βαθμούς Κελσίου Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς 3 με 4 μποφόρ.

    Τη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια. Ωστόσο, στην υπόλοιπη χώρα θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας ακόμη και τους 37 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, ενώ η ένταση των ανέμων δεν θα ξεπεράσει τα 5 μποφόρ.

    [02] Εγκρίθηκε η πώληση της Chrysler

    Το Εφετείο της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε την Παρασκευή την πώληση των κυριότερων στοιχείων ενεργητικού της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler σε μία ομάδα αγοραστών γύρω από την ιταλική Fiat, απορρίπτοντας την προσφυγή που κατέθεσαν πιστωτές που αντιτίθενται στο σχέδιο αυτό.

    "Η απόφαση του πτωχευτικού δικαστηρίου να εγκρίνει την πώληση της Chrysler στις 31 Μαΐου επιβεβαιώνεται", ανέφερε το δικαστήριο.

    Η πώληση δεν μπορεί παρ΄όλ΄αυτά να ισχύσει αμέσως, επειδή η απόφαση πρέπει ακόμη να αποτελέσει το αντικείμενο μίας έφεσης ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η προσφυγή αυτή αναμένεται να κατατεθεί πριν από τη Δευτέρα στις 16:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον ενός από τους εννέα δικαστές του θεσμού στην Ουάσινγκτον, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

    Η Chrysler, η μικρότερη από τις τρεις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, κατέθεσε τον ισολογισμό της στις 30 Απριλίου.

    Το σχέδιο που υποστηρίζεται από τις δημόσιες αρχές προβλέπει πως η Chrysler θα επανακάμψει από τη χρεωκοπία έχοντας περιοριστεί σε εκείνες τις δραστηριότητες που είναι οι πιο αποδοτικές.

    Η "νέα Chrysler" που θα εξέλθει από τη δικαστική διαδικασία θα ανήκει σε μία κοινοπραξία με επικεφαλής τη Fiat, η οποία θα κατέχει το 20% (35% στο τέλος). Το αμερικανικό και το καναδικό κράτος θα κατέχουν το 10% και ένα ταμείο συνδικαλιστικής διαχείρισης το 55%.

    [03] Μεξικό : Πυρκαγιά σε βρεφικό σταθμό

    Τουλάχιστον 29 παιδιά βρήκαν το θάνατο από πυρκαγιά σε βρεφονηπιακό σταθμό στην πόλη Ερμοσίγιο, στο διοικητικό διαμέρισμα Σονόρα του Μεξικού, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

    Τα θύματα στην πλειοψηφία τους ήταν ηλικίας τριών μηνών έως δύο ετών.

    Πάνω από 50 ακόμη από τα περίπου 120 παιδιά που βρίσκονταν στο βρεφονηπιακό σταθμό μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με τραύματα ή αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Σονόρα Χοσέ Λαρινάγκα δήλωσε ότι "ο τρέχων απολογισμός των νεκρών είναι 29 παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων πέθαναν από ασφυξία".

    Η πόλη Ερμοσίγιο βρίσκεται περίπου 1.900 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 15:00 τοπική ώρα (01:00 Ελλάδας) και έφθασε γρήγορα στο βρεφονηπιακό σταθμό ABC, τον οποίο λειτουργεί τοπικό ασφαλιστικό ταμείο.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά επίσημα, πάντως σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ πιστεύεται ότι ξέσπασε σε κοντινό κατάστημα ελαστικών αυτοκινήτων.

    Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας δεν γνώριζε τον ακριβή αριθμό των παιδιών και των εργαζομένων στο σταθμό την ώρα της πυρκαγιάς.

    Πολλοί γονείς στην πόλη έχοντας καταληφθεί από πανικό αναζητούσαν τα παιδιά τους μέσα σε μια "χαώδη" κατάσταση.

    [04] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με υποψήφιους του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, , θα βρεθούν στο μεζεδοπωλείο "Φίλοιστρον" - 13:30:00, Αθήνα/Αποστόλου Παύλου 23)

  • Τελετή Εγκαινίων 28ου Φεστιβάλ Βιβλίου (Παραλία) - 20:30:00, Θεσσαλονίκη/Στάση Στρατηγείο, Παραλία. Το Φεστιβάλ Βιβλίου θα εγκαινιάσει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

    Αθλητική ατζέντα

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Λιγκ Γυναικών (1η εβδομάδα), Ορεστιάδα: 15:00 Ελλάδα-Βουλγαρία

  • Ποδόσφαιρο-Ευρωπαϊκό Ελπίδων 2011: 16:45 Λιθουανία-Ελλάδα

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Λιγκ Ανδρών (1η εβδομάδα), Ορεστιάδα: 17:00 Ελλάδα-Βέλγιο

  • Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Επίσημα δοκιμαστικά γκραν πρι Τουρκίας (7ος αγώνας της χρονιάς)

  • Ποδόσφαιρο-Μουντιάλ 2010 (προκριματικά)

    1ος ΟΜΙΛΟΣ

    Στη Στοκχόλμη : Σουηδία-Δανία

    Στα Τίρανα : Αλβανία-Πορτογαλία

    3ος ΟΜΙΛΟΣ

    Στην Μπρατισλάβα: Σλοβακία-Σαν Μαρίνο

    4ος ΟΜΙΛΟΣ

    Στο Μπακού : Αζερμπαϊτζάν-Ουαλία

    Στο Ελσίνκι : Φινλανδία-Λιχτενστάιν

    6ος ΟΜΙΛΟΣ

    Στο Αλμάτι : Καζακστάν-Αγγλία

    Στο Γκρόντνο : Λευκορωσία-Ανδόρα

    Στο Ζάγκρεμπ : Κροατία-Ουκρανία

    7ος ΟΜΙΛΟΣ

    Στο Βελιγράδι : Σερβία-Αυστρία

    Στο Μαριγιάμπολε: Λιθουανία-Ρουμανία

    8ος ΟΜΙΛΟΣ

    Στη Σόφια : Βουλγαρία-Ιρλανδία

    Στη Λάρνακα : Κύπρος-Μαυροβούνιο

    9ος ΟΜΙΛΟΣ

    Στο Ρέικιαβικ : Ισλανδία-Ολλανδία

    Στα Σκόπια : ΠΓΔΜ-Νορβηγία

    [05] Ολα έτοιμα για την αυριανή ψηφοφορία

    Επεσε χθές βράδυ η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τις Eυρωεκλογές, οι οποίες διεξάγονται αύριο στη χώρα μας για την ανάδειξη των 22 εκπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Οι κάλπες στην Ευρώπη άνοιξαν την Πέμπτη στην Βρετανία και την Ολλανδία, ενώ χθες Παρασκευή τη σκυτάλη για την ανάδειξη των δικών τους αντιπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο πήραν οι πολίτες της Ιρλανδίας και της Τσεχίας. Η ψηφοφορία στην Τσεχία θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα.

    Σήμερα, επίσης, ψηφίζουν οι Eλληνες εκλογείς που διαμένουν στα υπόλοιπα 26 κράτη της ΕΕ καθώς και όσοι Ελληνες σε κάποιο κράτος-μέλος της ΕΕ και έχουν υποβάλει τα σχετικά δικαιολογητικά, στα εκλογικά τμήματα που έχουν συσταθεί σε κτίρια των ελληνικών πρεσβευτικών και προξενικών αρχών ή άλλων ελληνικών υπηρεσιών.

    Κατά την ψηφοφορία, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

    Tο ηλεκτρονικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί από τη Singular Logic στο Yπουργείο Εσωτερικών για την αναμετάδοση των αποτελεσμάτων, λειτουργεί ικανοποιητικά, όπως διαπίστωσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την χθεσινή επίσημη δοκιμή του συστήματος.

    Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως η ενημέρωση των πολιτών γίνεται χωρίς ταλαιπωρία από τη σελίδα του υπουργείου και μέσα σε δυο ημέρες σημειώθηκαν 550.000 "επισκέψεις".

    Ο κ. Παυλόπουλος έκανε έκκληση για συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, καθώς όπως είπε, "αφορά την ενίσχυση της δημοκρατίας", ενώ επανέλαβε ακόμη μια φορά πως η Ελλάδα θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν "κομμένα" δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

    Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι, αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.

    Η αναγνώριση των κοινοτικών εκλογέων γίνεται με βάση ισχύον δελτίο ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο.

    Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και εφόσον ζητηθεί από τον εκλογέα, χορηγείται σε αυτόν έντυπη βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, που υπογράφεται και σφραγίζεται από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής

    Στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, με την προϋπόθεση ότι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι 3.3.2009 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

    Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, φέρεται η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο ή την κοινότητα, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

    Οι εκλογείς μπορούν να πληροφορηθούν για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν

    από :

    α. τις Διευθύνσεις Μηχανοργάνωσης και Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α

    β. Το διαδίκτυο (internet), στη διεύθυνση(www.ypes.gr)

    γ. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π).

    δ. Τους Δήμους και τις Κοινότητες.

    ε. Τηλεφωνώντας στο 1564.

    [06] Ειρηνευτική πρωτοβουλία

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε χθες το βράδυ στη Γαλλία, όπου θα παραστεί στις τελετές για την 65η επέτειο της απόβασης των Συμμάχων, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Ο Ομπάμα έφθασε από τη Γερμανία, όπου επισκέφθηκε κυρίως τη Δρέσδη, η οποία ισοπεδώθηκε από τους αγλλοαμερικανικούς βομβαρδισμούς που προκάλεσαν το θάνατο 35.000 ανθρώπων το Φεβρουάριο του 1945, και το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, όπου συνέχισε να συνηγορεί υπέρ της επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, την επομένη της ομιλίας του στο Κάιρο.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος πέρασε τη χθεσινή νύκτα στην κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή στο Παρίσι οικογενειακώς, με τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους, που έφθασαν με άλλο αεροπλάνο.

    Σήμερα Σάββατο, παραμονή των ευρωεκλογών, τον Ομπάμα θα υποδεχθεί στην Καέν, στη Νορμανδία, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επιθυμεί ιδιαίτερα να βρίσκεται στο πλευρό του με την ευκαιρία της 65ης επετείου της απόβασης των Συμμάχων στις 6 Ιουνίου 1944.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος θα εκφωνήσει λόγο ενώπιον 9.000 επιλεγμένων προσκεκλημένων, εκ των οποίων 2.000 Αμερικανοί, στο αμερικανικό κοιμητήριο της Κολβίλ-σιρ-μερ, κατά τη διάρκεια της πρώτης από τις περίπου 450 τελετές που προβλέπεται να γίνουν σε ολόκληρη τη Νορμανδία.

    Η ιδιωτική και η επίσημη επίσκεψή του στο Παρίσι και στη Νορμανδία περιβάλλεται από εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας. Έτσι στο Ορλί, τα οχήματα των τηλεοπτικών καναλιών ερευνήθηκαν εξονυχιστικά.

    Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη για "σοβαρό διάλογο" με το Ιράν δήλωσε χθες από τη Δρέσδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι ότι ήλθε η στιγμή για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, επιμένοντας στις "δύσκολες επιλογές" που πρέπει να γίνουν τόσο από τους Αραβες όσο και από τους Ισραηλινούς για την επίτευξη λύσης στη διένεξη.

    "Πρέπει να αποφύγουμε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

    "Με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και τον Ομπάμα, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να αναβιώσουμε την ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσε από την πλευρά της η Αγγελα Μέρκελ.

    Προς τους Παλαιστίνιους και τους Αραβες ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να κάνουν κινήσεις προς το Ισραήλ, ενώ από το Ισραήλ ζήτησε για μία ακόμη φορά τον τερματισμό του εποικισμού των κατεχομένων εδαφών, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει τέτοια ισραηλινή δέσμευση, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ στη Δρέσδη.

    Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι κατανοεί τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται επί του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τη συνέχιση του εποικισμού.

    "Είμαι βέβαιος ότι εάν προσπαθήσουμε, έχοντας ξεκινήσει νωρίς, μπορούμε να καταγράψουμε σοβαρή πρόοδο εντός του έτους", είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα, διαφορετικά το Ισραήλ μπορεί να συναντήσει προβλήματα στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Αναφερόμενος στο Γκουαντάναμο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν ζήτησε ούτε έλαβε "συγκεκριμένες δεσμεύσεις" από τη Γερμανία για την υποδοχή πρώην κρατουμένων του κέντρου εν όψει της διακοπής της λειτουργίας του.

    "Η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίσθηκε πολύ ανοικτή στις συνομιλίες μαζί μας, δεν ζητήσαμε δεσμεύσεις και εκείνη δεν μάς τις έδωσε", είπε προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα της υποδοχής απελευθερωθέντων κρατουμένων του Γκουαντάναμο πρόκειται να διευθετηθεί "σε δύο ή τρεις μήνες" και ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους για την εξεύρεση λύσης.

    Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε περισσότερο αισιόδοξος για τον ηγετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα του στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    "Είμαι σήμερα περισσότερο αισιόδοξος από πριν για τον ηγετικό ρόλο που η Αμερική μπορεί να διαδραματίσει στο θέμα αυτό", είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδεθούν με την Ευρώπη, "η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προηγηθεί των ΗΠΑ στο θέμα αυτό".

    Ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε χθες στη Δρέσδη της Γερμανίας, προκειμένου να επισκεφθεί το ναζιστικό στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Μετά τις συνομιλίες που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, περιόδευσε στην μπαρόκ πόλη, την επονομαζόμενη "Φλωρεντία του Έλβα". Η Δρέσδη ξαναχτίστηκε αφού καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1945 από τους αμερικανικούς και βρετανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε 35.000 ανθρώπους.

    Ο αμερικανός πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος παρέστησαν σε προσευχή για την ειρήνη, στην εκκλησία της Παναγίας Φραουενκίρχεσε.

    "Ολες οι ελπίδες της ανθρωπότητας για ειρήνη βρίσκονται σε ένα μέρος όπως αυτό όπου όλοι μπορούν να δούν ότι η συμφιλίωση μεταξύ πρώην εχθρών είναι εφικτή", δήλωσε ο επίσκοπος Γιόχεν Μπολ στη σύντομη τελετή και πρόσθεσε: "Ιδιαίτερα προσευχόμεθα για κατανόηση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, μεταξύ μουσουλμανικού κόσμου και της Δύσης".

    Η εκκλησία Φράουενκίρχε μετατράπηκε σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς και ανοικοδομήθηκε σε διάστημα 13 ετών με δωρεές από όλο τον κόσμο. Επαναλειτούργησε το 2005 και σήμερα θεωρείται σύμβολο της συμφιλίωσης μετά τον πόλεμο.

    Στη συνέχεια, ο Ομπάμα επισκέφθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ συνοδευόμενος από την Μέρκελ και έναν από τους επιζώντες, τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Έλι Βίζελ και καταδίκασε τις απόψεις των αρνητών του Ολοκαυτώματος.

    Αποτίοντας φόρο τιμής στους 56.000 νεκρούς του Μπούχενβαλντ, μεταξύ των οποίων και πολλοί Εβραίοι, ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του διατηρεί "στενούς δεσμούς" με το Ισραήλ.

    "Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι το Ολοκαύτωμα δεν έγινε ποτέ, μια άρνηση των γεγονότων και της αλήθειας που δεν έχει βάση, είναι αστοιχείωτη και απεχθής", τόνισε, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο στρατόπεδο.

    "Ο τόπος αυτός διαψεύδει αμετάκλητα αυτές τις ιδέες και μας θυμίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς που παραχαράζουν την ιστορία μας", είπε, παραπέμποντας σαφώς στον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος αρνείται ότι έγινε το Ολοκαύτωμα.

    Οι κρατούμενοι του Μπούχεβαλντ "δεν θα μπορούσαν να φανταστούν πώς θα αναδυόταν το Ισραήλ από το Ολοκαύτωμα, ούτε τις στενές, στέρεες σχέσεις μεταξύ της χώρας αυτής και της δικής μου", πρόσθεσε.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε επίσης τη Γερμανία που είχε το θάρρος να συγκρουστεί ανοιχτά με το παρελθόν της.

    Το βράδυ μτέβη στο νοσοκομείο του Λάντστουλ, στη δυτική Γερμανία, όπου νοσηλεύονται οι Αμερικανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και στη συνέχεια αναχώρησε για τη Γαλλία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 June 2009 - 4:30:27 UTC