Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Υπευθυνότητα και μεταρρυθμίσεις"
  • [02] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [03] Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή
  • [04] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [05] Επιστρέφονται άδειες και πινακίδες
  • [06] "Ευρωβουλή των πολιτών"
  • [07] Τραγικός επίλογος
  • [08] Θύματα εκμετάλλευσης...

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Υπευθυνότητα και μεταρρυθμίσεις"

    "Ατζέντα μας είναι ο δρόμος της υπευθυνότητας, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, όλα εκείνα που πρέπει να κάνουμε - και ήδη κάνουμε - για τον περιορισμό των επιπτώσεων της μεγάλης διεθνούς κρίσης και την ετοιμασία της χώρας να αντιμετωπίσει την επομένη της κρίσης με πολύ καλύτερους όρους", τονίζει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο Εθνικό Πρακτορείο. Προσθέτει ότι "οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις είναι ήδη δρομολογημένες, απλώς χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια και μεγαλύτερη ένταση, ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα".

    Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή έχει ως εξής:

    Καλή σας μέρα κύριε Πρόεδρε.

    Ερώτηση: Το αποτέλεσμα των εκλογών πόσο θα επηρεάσει την περαιτέρω πορεία του κυβερνητικού έργου; Θα καθορίσει την ατζέντα της επόμενης ημέρας;

    Απάντηση: Κοιτάξτε, οι Ευρωεκλογές είναι ένα πολύ σοβαρό πράγμα, πριν από όλα γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα από ό,τι στο παρελθόν. Λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις εκεί και ειδικά για μια χώρα, που θέλει να είναι στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης, έχει πολύ μεγάλη σημασία η παρουσία και στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Βεβαίως έχουν και πολιτικό περιεχόμενο, βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά από εκεί και πέρα οφείλω να σας πω ότι η ατζέντα και της προηγούμενης και της επόμενης ημέρας είναι δεδομένη. Και η ατζέντα αυτή είναι ο δρόμος της υπευθυνότητας, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, όλα εκείνα που χρειάζεται, που πρέπει να κάνουμε και ήδη κάνουμε, και έχουν σχέση με τον περιορισμό των επιπτώσεων της μεγάλης διεθνούς κρίσης και την ετοιμασία της χώρας να αντιμετωπίσει την επομένη της κρίσης, με πολύ καλύτερους όρους.

    Ερώτηση: Με δεδομένη, όμως, κύριε Πρόεδρε, τη διεθνή οικονομική συγκυρία, αλλά και τις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, ποιές νομίζετε, ποιές θεωρείτε ότι είναι οι προτεραιότητες αμέσως μετά τις εκλογές;

    Απάντηση: Η Ελλάδα μέχρι στιγμής βιώνει με ηπιότερο τρόπο την πραγματική κρίση, δηλαδή τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Αυτή είναι η αλήθεια. Βεβαίως έχουμε επιπτώσεις αρνητικές και βεβαίως οι προβλέψεις για όλη την Ευρώπη όπως και για ολόκληρο τον κόσμο είναι δυσμενείς. Συγκριτικά, όμως, με άλλες χώρες, δεν έχουμε τόσο μεγάλες δυσκολίες.

    Στην Ελλάδα, στη χώρα μας, όπως και για κάθε χώρα, υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Το σημαντικό πρόβλημα είναι ένα τεράστιο δημόσιο χρέος που διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και το οποίο μας επιβάλει να είμαστε πάντα προσεκτικοί στα δημοσιονομικά. Οπως επίσης και κάποιες δυσλειτουργίες στις αγορές μας. Δηλαδή την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές.

    Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας, όχι μόνο γιατί μας το λένε οι Ευρωπαίοι, αλλά γιατί από μόνοι μας πρέπει να καταλαβαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε, στο να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίο.Λέω, καμιά φορά, πολλές μεταρρυθμίσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια. Ομως, τούτη την ώρα, που η κρίση αναδεικνύει τις αδυναμίες κάθε χώρας, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, να τις δούμε κατάματα και να τις προωθήσουμε άμεσα.

    Ερώτηση: Το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε συνεντεύξεις που έχετε δώσει και στις δηλώσεις που έχετε κάνει, μιλάτε συνεχώς για τις μεταρρυθμίσεις. Θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων που θα προχωρήσουν αμέσως μετά τις εκλογές, μέχρι το τέλος του έτους;

    Απάντηση: Οι περισσότερες είναι ήδη δρομολογημένες, απλώς χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια και αν θέλετε και μεγαλύτερη ένταση, ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα. Δίνω ορισμένα παραδείγματα. Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώσαμε την κατάργηση και τη συγχώνευση 255 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είναι λοιπόν ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια, τη διαρκή προσπάθεια, για νοικοκύρεμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ολοι γνωρίζουμε ότι είναι ο μεγάλος ασθενής στην οικονομία μας. Το γεγονός ότι πλέον προωθείται και εφαρμόζεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του ΟΣΕ, ενός πολύ ζημιογόνου οργανισμού, που επιβαρύνει με περισσότερο από δύο εκατομμύρια ευρώ την εθνική οικονομία την ημέρα.

    Τρίτον, είναι ανάγκη με μεγάλη προσοχή να προωθήσουμε το σχέδιό μας για την περικοπή των δαπανών στον τομέα της υγείας. Περικοπή των δαπανών, όχι σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά το γεγονός ότι πλέον υπάρχει κεντρική επιτροπή ελέγχου των προμηθειών, το γεγονός πλέον ότι όλα τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν ετήσιο προϋπολογισμό, ισολογισμό, να έχουν εισαγάγει το διπλογραφικό σύστημα, το γεγονός ότι πλέον έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο για τον περιορισμό της δαπάνης στο φάρμακο, δείχνει ότι το δρόμο αυτό, τον οποίο τον έχουμε δρομολογήσει, πρέπει με επιμονή να τον συνεχίσουμε.

    Τέταρτον, όπως ξέρετε, πέρυσι κάναμε μια πολύ σημαντική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το γεγονός ότι 133 ταμεία περιορίστηκαν σε 13, είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, όμως χρειάζονται και άλλα πράγματα. Σας δίνω απλά παραδείγματα. Το να διαχωρίσουμε τον κλάδο υγείας από τον κλάδο της σύνταξης, το να προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που είναι συντριπτικά μεγαλύτερο στη χώρα μας από ό,τι σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και από την άλλη μεριά, βεβαίως, να μεριμνήσουμε, να προωθήσουμε το άνοιγμα κλειστών αγορών και κλειστών επαγγελμάτων. Βεβαίως με διάλογο με τους ενδιαφερόμενους, αλλά με ένα ξεκάθαρο στόχο. Μια πιό ανοιχτή οικονομία που θα είναι πιό ανταγωνιστική και πιό παραγωγική.

    Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι μπορούμε την κρίση, τη μεγάλη πρόκληση της κρίσης, να την κάνουμε εθνική ευκαιρία, αρκεί βεβαίως, να έχουμε το πολιτικό θάρρος να πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει, αποφάσεις που καμιά φορά μπορεί να δημιουργούν και δυσαρέσκειες. Μπορεί να προκαλούν αυτό που λένε εφήμερο ή βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος, είναι όμως αναγκαίες για την πορεία της Ελλάδας.

    Ερώτηση: Να υποθέσουμε, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτό το κόστος πιθανότατα σκεφτήκατε ή σας εμπόδισαν οι λυσσαλέες, όπως είπατε, επιθέσεις, όταν ξεκίνησαν οι μεταρρυθμίσεις και δεν τις δέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Πώς θα τις δεχθούν λοιπόν τώρα στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα της κυβέρνησης;

    Απάντηση: Είναι δεδομένο το γεγονός ότι όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, θυμίζω δύο από τις κορυφαίες, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τις υπεδέχθησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, με λυσσαλέα αντίδραση, άγονη στείρα κριτική και ένα μονότονο "όχι σε όλα". Αυτό είναι μειονέκτημα, μειονέκτημα για τη χώρα. Και θέλω να είμαι σαφής σ' αυτό, διότι για παράδειγμα υπάρχουν χώρες όπου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που ίσως να ήταν και πιό προχωρημένη από τη δική μας, συμφωνήθηκε με τους πολιτικούς και κοινωνικούς εταίρους.

    Οπως γνωρίζετε, επίσης, πριν από λίγους μήνες όταν πλέον η διεθνής κρίση ήταν στο απόγειό της, ζήτησα από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, όχι να συμφωνήσουν, αλλά να συννενοηθούμε τουλάχιστον σε κάποιες βασικές κατευθύνσεις, αυτό που θα έλεγα στα στοιχειώδη και στα αυτονόητα. Πάλι συνάντησα άρνηση, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση. Εν πάσει περιπτώσει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε. Η κυβέρνηση έχει σε τελική ανάλυση την ευθύνη, ο ομιλών έχει δύο φορές εκλεγεί πρωθυπουργός από τους Ελληνες πολίτες. Είναι χρέος μου να κάνουμε αυτό που πρέπει και αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

    Ερώτηση: Μας βλέπουν, κύριε Πρωθυπουργέ, σήμερα μέσω του Διαδικτύου και οι Ελληνες της διασποράς. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για την επίλυση των προβλημάτων τους, για τη δικαίωση των προσδοκιών τους;

    Απάντηση: Κατ' αρχήν και μόνο που το αναφέρετε, ξέρετε ότι έχω και έχουμε όλοι, μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας για τους συμπατριώτες μας που ζουν έξω από τα σύνορα της χώρας. Και είναι ένα πολύτιμο κομμάτι του ελληνισμού, που προσφέρει πολλά από πάσης πλευράς. Και γιατί είναι καλοί πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό και όχι μόνο της χώρας και του πολιτισμού και της εικόνας μας, αλλά και διότι συνεισφέρουν πάρα πολύ, ιδίως, όταν πρόκειται για αγώνες για τα εθνικά μας θέματα.

    Πρέπει να πω ότι κάθε μέρα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, για τους ανθρώπους αυτούς. Εχουν γίνει πολλά. Είμαστε σε στενή συνεννόηση με το αναβαθμισμένο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, έχουν γίνει και γίνονται πράγματα για τη βελτίωση της εκπαίδευσης της γλώσσας, των πολιτιστικών δρωμένων ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί των ομογενών μας με την μητέρα πατρίδα. Λυπούμαι που μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, αλλά συνάμα και ένα πολύ μεγάλο βήμα που θα έκανε πιό στενούς τους δεσμούς με τους απόδημους συμπατριώτες μας, δεν έγινε τελικά πραγματικότητα από μία στείρα άρνηση της αντιπολίτευσης και ειδικά της αξιωματικής να συναινέσει στο να ψηφίσουμε όλοι μαζί την ψήφο των αποδήμων.

    Και το λέω αυτό διότι εν πάση περιπτώσει, το έθνος συναποτελείται και από τους ομογενείς και από τους απόδημους Ελληνες, πέραν τούτου δε, πιστεύω ότι η ισχυρότερη γέφυρα ακόμα στενότερων δεσμών και επικοινωνίας της μητέρας πατρίδας με τα ξενιτεμένα αδέρφια μας, θα ήταν η συμμετοχή άμεσα στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της πατρίδας μας. Το νομοσχέδιο που στη βάση του βρήκε σύμφωνες και τις ομογενειακές οργανώσεις, κατετέθη στη Βουλή, ψηφίστηκε δυστυχώς μόνο από τη Νέα Δημοκρατία και επειδή η συνταγματική πρόβλεψη επιβάλλει πλειοψηφία 2/3, δεν έγινε πραγματικότητα. Ελπίζω όχι στο μακρινό μέλλον να μπορέσουμε αυτό το πράγμα να το κάνουμε πραγματικότητα, γιατί το αξίζουν οι ομογενείς μας.

    Ερώτηση: Σε πρόσφατες δηλώσεις σας, κύριε Πρωθυπουργέ, επαναλάβατε τη γνωστή θέση της χώρας μας ότι πλήρης ένταξη σημαίνει πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας στις αρχές και αξίες της Ευρώπης. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή σας η θέση; Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή ότι στο Κυπριακό δεν νοείται παρουσία στρατευμάτων κατοχής στη μαρτυρική Κύπρο και ότι η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να στηρίζεται και σε ό,τι ονομάζουμε "ευρωπαϊκό κεκτημένο";

    Απάντηση: Η στρατηγική μας στο θέμα αυτό είναι πολύ καθαρή και απλή, αλλά νομίζω είναι και πολύ στέρεα. Πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη. Τι εννοείται με αυτό; Πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μία Τουρκία που θα υιοθετήσει τρόπους συμπεριφοράς βάσει των ευρωπαϊκών κριτηρίων, αρχών, αξιών, θα είναι μια καλύτερη Τουρκία, πριν από όλα για τους ίδιους τους πολίτες της χώρας, αλλά και για όλο τον περιβάλλοντα χώρο και για ολόκληρη την Ευρώπη και βέβαια τους γείτονές της. Αυτή είναι η στρατηγική που σημαίνει ότι η Τουρκία έχει και πρέπει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική, εφόσον, όπως κάθε άλλη υποψήφια χώρα, εκπληρώνει απόλυτα όλα τα κριτήρια.

    Αυτή είναι η θέση και νομίζω είναι μια πολύ ισχυρή θέση. Αυτό τι σημαίνει; Οτι σταδιακά η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί απόλυτα το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και μέσα σ' αυτό είναι τα θέματα που είπατε, γιατί βεβαίως δεν είναι δυνατόν να μιλάει κανείς για ευρωπαϊκό μέλλον, όταν μια χώρα δεν αναγνωρίζει ένα κράτος - μέλος ήδη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του οποίου μάλιστα τη συναίνεση χρειάζεται για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα ευρωπαϊκής πορείας. Πέραν όμως αυτών σημαίνει και πάρα πολλά άλλα πράγματα. Σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει casus belli, σημαίνει ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και της ορθόδοξης εκκλησίας. Σημαίνει ακόμα ότι θα είναι πλήρως εμπεδωμένες οι αρχές της καλής γειτονίας. Αυτό, λοιπόν, τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αυτή η στρατηγική έχει αρχή, μέση και τέλος. Εμείς υποστηρίζουμε τη λογική αυτή. Μένει στην Τουρκία να αποδείξει ότι στην πράξη θέλει και μπορεί να γίνει αύριο, στο μέλλον, ευρωπαϊκή χώρα.

    Ερώτηση: Κύριε Πρωθυπουργέ, παρά τις λεκτικές αναφορές του νέου προέδρου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, βλέπουμε ότι τα Σκόπια τηρούν την γνωστή προκλητική στάση τους και δεν αλλάζουν σε κάτι την οποιαδήποτε στάση που έχουν διατυπώσει τα τελευταία χρόνια . Θα επιδιώξετε εσείς μία ουσιαστικότερη παρέμβαση της Ευρώπης για τη λύση του προβλήματος;

    Απάντηση: Μα η Ευρώπη, όπως βεβαίως και η Ευρωατλαντική Συμμαχία, έχουν ήδη ξεκάθαρη θέση, ξεκάθαρες αποφάσεις, ομόφωνες αποφάσεις στο ζήτημα αυτό, και πρέπει να πω ότι το θεωρώ σημαντική εθνική επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς πού είμασταν σε σχέση με το θέμα αυτό πριν από τρία, πέντε, δέκα χρόνια. Η απόφαση πιά είναι ότι κριτήριο και προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της συγκεκριμένης χώρας, της FYROM, και στους δύο αυτούς μεγάλους θεσμούς, την ευρωπαϊκή οικογένεια και τη συμμαχία, θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί σχέσεις καλής γειτονίας και να έχει επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας με ένα κοινά αποδεκτό όνομα.

    Η θέση μας είναι σαφής σ' αυτό, σαφής και αμετακίνητη. Αλλωστε το ξέρουν πλέον όλοι αυτό και έτσι οδηγηθήκαμε και στις κατά την άποψή μου σωστές αποφάσεις και στο Βουκουρέστι και αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια κοινά αποδεκτή ονομασία, σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα κάνει σαφή τη διάκριση από την ελληνική Μακεδονία και θα ισχύει έναντι όλων. Θέλουμε καλές σχέσεις με αυτή τη χώρα. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις επιλογές της προς την Ευρώπη και τη συμμαχία, η προϋπόθεση όμως είναι αυτή και είναι προϋπόθεση απαράβατη.

    Ερώτηση: Κύριε Πρωθυπουργέ, ποιό νομίζετε ότι είναι το πραγματικό διακύβευμα των Ευρωεκλογών;

    Απάντηση: Για μεν το περιεχόμενο των Ευρωεκλογών σας μίλησα στην αρχή. Θα σας έλεγα όμως ποιό είναι το διακύβευμα για τη χώρα σήμερα. Και το διακύβευμα είναι εάν θα διαλέξουμε, θα στηρίξουμε και έμπρακτα θα προωθήσουμε το δρόμο, την επιλογή της υπευθυνότητας, που ενίοτε μπορεί να εμπεριέχει και δύσκολες αποφάσεις, αλλά που είναι μονόδρομος αν θέλουμε η χώρα αυτή να διατηρήσει τα όπλα της, τα δυνατά της σημεία και να θεραπεύσει οριστικά τις αδύναμες πλευρές, το δρόμο δηλαδή των μεταρρυθμίσεων ή θα ακούσουμε τις σειρήνες του δρόμου, των φωνών της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού.

    Εγώ πιστεύω ότι η επιλογή είναι σαφής. Για την κυβέρνηση και για μένα προσωπικά δεν τίθεται, ούτε ετέθη ποτέ δίλημμα τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και την επόμενη ημέρα. Είμαι βέβαιος ότι οι Ελληνες πολίτες αντιλαμβάνονται πολύ καλά το διακύβευμα αυτό και ασχέτως των όποιων άλλων παραμέτρων και ιδιαιτεροτήτων που μπορεί να έχουν οι Ευρωεκλογές, ξέρουν ότι αυτό το δρόμο πρέπει όλοι μαζί να περπατήσουμε.

    Κύριε Πρωθυπουργέ, το Εθνικό Πρακτορείο σας ευχαριστεί πάρα πολύ για τη συνέντευξη.

    Απάντηση: Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    [02] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή

    Θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα συζητηθούν στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 12.00. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον κ.Γ.Σουφλιά.

    [03] Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή

    Στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στις ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες επικεντρώθηκαν οι ομιλητές κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του διήμερου διεθνούς συνεδρίου "Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές", το οποίο συνδιοργανώνουν το "Ιδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια" και το Διεθνές Ινστιτούτου Ενεργειακών Αποθεμάτων (TERI), σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (WSDF).

    "Απόλυτα σύμφωνος" με τη φράση της προέδρου του "Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια" κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη "η προστασία του περιβάλλοντος πάει μαζί με την προστασία δικαιωμάτων" δήλωσε κατά την ομιλία του ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας.

    Ο κ. Δήμας επεσήμανε ότι μένουν μόνο έξι μήνες πριν τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, διαπιστώνει πρόοδο στις συνομιλίες στη Βόννη που ξεκίνησαν σήμερα και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του γγ του ΟΗΕ να συγκαλέσει για σχετικές συνομιλίες τους ηγέτες των χωρών του πλανήτη στις 22 Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη.

    Ο ίδιος κρίνει "ενθαρρυντική" την κατάσταση σήμερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας την αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ λόγω της κυβέρνησης Ομπάμα, των φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει η Αυστραλία και της προ ημερών εξαγγελίας του δόγματος για τις κλιματικές αλλαγές από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Απαρίθμησε τα κατά τη γνώμη του σημαντικά στοιχεία που πρέπει να περιέχει η επιδιωκόμενη στην Κοπεγχάγη νέα παγκόσμια συμφωνία η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο: μείωση 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις ανεπτυγμένες χώρες, μείωση του ρυθμού αύξησης των εκπομπών από τις αναδυόμενες οικονομίες, "χρήματα, ειδάλλως δεν θα υπάρξει συμφωνία", έρευνα, ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογιών και μεταφορά τους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    "Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είναι ένθερμος υποστηρικτής των πρωτοβουλιών αυτών και η χώρα μας φαίνεται ότι θα είναι μεταξύ των χωρών που θα επιτύχουν τους στόχους του Κιότο", τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε ο κ. Σταύρος Δήμας.

    "Πρόκληση για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές είναι η κλιματική αλλαγή", είπε ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και γενικός διευθυντής του TERI δρ. Ρατζέντρα Πασάουρι. Ως επιπτώσεις στην περιοχή της Μεσογείου ανέφερε τον περιορισμό των αποθεμάτων νερού, μεγάλες ξηρασίες, καύσωνες, κίνδυνο πυρκαγιών, μείωση αγροτικής συγκομιδής, περιορισμό βιοποικιλότητας και μείωση του θερινού τουρισμού. Στα σενάρια σταθεροποίησης, ανέδειξε μεταξύ άλλων την αλλαγή στο στυλ ζωής (μετακίνηση πεζοί, χρήση ποδηλάτου, χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς, επιλογή αυτοκινήτων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μικρότερη κατανάλωση γαλακτομικών και κρέατος).

    "Ο κόσμος αναπτύσσεται σε μία μη βιώσιμη βάση. Υπερπαραγωγή, υπερκατανάλωση και υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων μας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί", τόνισε ο δρ. Πασάουρι.

    Τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις και τους έχοντες δυσκινησία και όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσαρμογής ανέφερε ως ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της κλιματικής αλλαγής ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της IPCC κ. Χρήστος Ζερεφός. Αναμένει αύξηση των δεικτών επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές στην περιοχή της Μεσογείου και παράταση έως και κατά δύο με τρεις εβδομάδες της χρονικής περιόδου υψηλής επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές.

    Επεσήμανε ως πρόβλημα το γεγονός ότι δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού η συνέργεια των φυσικών καταστροφών, δηλαδή η αύξηση των αθροιστικών επιπτώσεων τους στην περίπτωση που συμβαίνουν χρονικά πολύ κοντά η μία στην άλλη. Εκλεισε με την παρέμβασή του με τη ρήση του Ιπποκράτη "κάλλιον εστί προλαμβάνειν ή θεραπεύειν".

    Η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι το 2050 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τους 2 τόνους κατ' άτομο ετησίως, τη στιγμή που σήμερα οι εκπομπές στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 22 τόνους, στην ΕΕ σε 10 με 12 τόνους, στην Κίνα πλησιάζουν τους 5 και στην Ινδία έχουν αγγίξει του 2 τόνους, επεσήμανε ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και τέως πρόεδρος της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος.

    Εκτιμά ότι στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Κοπεγχάγη είναι σημαντικό κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες - "χώρες μεσαίου εισοδήματος", όπως τις χαρακτήρισε - να προβούν σε κάποιες δεσμεύσεις, οικειοθελώς. Θεωρεί ότι, στο μέλλον, κριτήριο για την αξιολόγηση των χωρών θα είναι ο βαθμός εκπομπών άνθρακα της οικονομίας τους.

    Τέλος, ο καθηγητής καρδιοθωρακικής χειρουργικής στο Imperial College στο Λονδίνο σερ Μάγκντι Γιακούμπ υπογράμμισε ότι "οι αθώοι και οι φτωχοί, αυτοί που δεν έχουν συμβάλλει στο πρόβλημα, θα είναι αυτοί που θα πληγούν", επισημαίνοντας, παράλληλα, τον κίνδυνο αύξησης των καρδιοπαθειών συνεπεία της κλιματικής αλλαγής. Τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των φτωχών στην αντιμετώπιση του προβλήματος. "Η επιστήμη είναι η σωτηρία μας", είπε ο σερ Μάγκντι Γιακούμπ.

    [04] Νέες δημοσκοπήσεις

    Από 3,5% έως 4% προηγείται το ΠΑΣΟΚ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις.

    Στο 3,5% το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ στην δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής. Tο ΠΑΣΟΚ προηγείται με 32%, ακολουθεί η ΝΔ με 28,5%, στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 7%, ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι με 6%, ενώ ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 5%.

    Σε δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για λογαριασμό του TV Χωρίς Σύνορα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 37% και ακολουθεί η ΝΔ με 33%. Στην τρίτη θέση βρίσκονται ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι που συγκεντρώνουν ποσοστό 7,0%, ενώ ακολουθεί ο ΛΑΟΣ με 4,5%.

    [05] Επιστρέφονται άδειες και πινακίδες

    Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκη, και προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος:

  • Επιστρέφονται από 03-06-2009 οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και 02-06-2009.

  • Δεν εκτελούνται οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ΄εφαρμογή του άρθρου 103 του ΚΟΚ για παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και την 02-06-2009.

    Επισημαίνεται ότι δεν επιστρέφονται στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων για τις εξής παραβάσεις:

  • Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

  • Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης

  • Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη

  • Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.

    [06] "Ευρωβουλή των πολιτών"

    Η μετανάστευση, το περιβάλλον, καθώς και η ισότητα των ευκαιριών, αποτελούν τα θέματα που απασχολούν κυρίως τους Ελληνες πολίτες, σύμφωνα με ερωτήματα - μηνύματα που έχουν υποβληθεί στις πρώτες ημέρες λειτουργίας της "Ευρωβουλής των πολιτών", που έχει εγκατασταθεί στο Μετρό του Συντάγματος από την 21η Μαίου.

    Η Ευρωβουλή πολιτών είναι ένας χώρος πολυμέσων μέσω του οποίου μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να στείλει το δικό του μήνυμα, το οποίο θα υποβληθεί σε μια επιτροπή που θα αποτελείται από νεοεκλεγέντες Ευρωβουλευτές. Η Ευρωβουλή πολιτών λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και μέχρι τις 6 Ιουνίου.

    Την ενημέρωση των πολιτών για το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλπ έχει αναλάβει εθελοντική ομάδα και στελέχη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

    Στο χώρο διανέμεται άφθονο ενημερωτικό υλικό και αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία λειτουργίας του Μετρό έχει αναλάβει την αναπαραγωγή ειδικού ηχητικού σποτ σε όλους τους χώρους του σταθμού του Μετρό στο Σύνταγμα.

    Τις πρώτες έξι μέρες λειτουργίας του χώρου των πολυμέσων έχουν καταγραφεί περισσότερα από 150 μηνύματα πολιτών, μερικά από τα οποία έχουν ήδη σταλεί στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

    [07] Τραγικός επίλογος

    Τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στο Ατλαντικό Ωκεανό "χωρίς καμιά αμφιβολία" προέρχονται από τοι αεροσκάφος της Air France που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ κατά την πτώση από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι με 228 επιβαίνοντας, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας.

    Χθες το απόγευμα πολεμικά αεροσκάφη εντόπισαν "σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων συντρίμμια ενός αεροσκάφους", τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας Νέλσον Ζομπίμ. "Είναι από το αεροσκάφος της Air France, δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόσθεσε.

    Εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης Πολιτικής Αεροπορίας, ο Ζορζε Αμαράλ τόνισε πως "θραύσματα και συντρίμμια, ανάμεσα στα οποία και ένα κάθισμα, εντοπίστηκαν στον Ατλαντικό, 650 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού Φερνάντο ντε Νορόνια.

    Εδώ και 24 ώρες πολλά βραζιλιάνικα αεροσκάφη μαζί με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία πραγματοποιούν έρευνες στην περιοχή, στο μέσο του Ατλαντικού για να εντοπίσουν το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση AF 447 από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι.

    Η ζώνη στην οποία κατέπεσε το αεροσκάφος προσδιορίστηκε 1.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της Βραζιλίας και 2.000 χιλιόμετρα από την ακτές της Σενεγάλης.

    Τρία εμπορικά πλοία άλλαξαν πορεία για να συμμετάσχουν στις έρευνες. Σήμερα το πρωί στην περιοχή έσπευσαν ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Βραζιλίας που πραγματοποιούσε περιπολία στην περιοχή, μια φρεγάτα και μια κορβέτα.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, το πρώτο σκάφος θα αρχίσει να περισυλλέγει τα συντρίμμια.

    Η Γαλλία από την πλευρά της θα στείλει στην περιοχή το ερευνητικό σκάφος "Pourquoi pas", το οποίο είναι εξοπλισμένο με δύο υποβρύχια ρομπότ κατάλληλα για υποθαλάσσια εξερεύνηση, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα "μαύρα κουτιά" τα οποία προφανώς βρίσκονται σε βάθος πολλών χιλιομέτρων.

    Η Βραζιλία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και στο Παρίσι θα τελεστεί λειτουργία στην Νοτρ-Νταμ για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας.

    Τα συντρίμμια που θα βρεθούν θα επιτρέψουν στους γάλλους ειδικούς που έχουν αναλάβει την έρευνα να ρίξουν φως στο μυστήριο της ξαφνικής εξαφάνισης γαλλικού αεροσκάφους.

    Ανθρωποι 32 εθνικοτήτων επέβαιναν στο αεροσκάφος της Air France που εκτελούσε την πτήση Ρίο ντε Τζανέιρο-Παρίσι και εξαφανίσθηκε επάνω από τον Ατλαντικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείο Μεταφορών και της αεροπορικής εταιρείας Air France.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα 12 μέλη του πληρώματος ήταν βραζιλιάνικης εθνικότητας, αντίθετα με τις πρώτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες όλοι ήσαν Γάλλοι.

    Ο γενικός διευθυντής της Air France Πιερ-Ανρί Γκουρζόν εξήγησε ότι χρειάσθηκε να γίνουν πολλές καταμετρήσεις εξαιτίας της ύπαρξης πολλών περιπτώσεων επιβατών που είχαν διπλή εθνικότητα και η οποία έπρεπε να επιβεβαιωθεί.

    Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι 228 επιβαίνοντες του Airbus A 330 κατά εθνικότητα έχουν ως εξής: 72 Γάλλοι, 59 Βραζιλιάνοι, 26 Γερμανοί, 9 Κινέζοι, 9 Ιταλοί, 6 Ελβετοί, 5 Λιβανέζοι, 5 Βρετανοί, 4 Ούγγροι, 3 Ιρλανδοί, 3 Νορβηγοί, 3 Σλοβάκοι, 2 Ισπανοί, 2 Μαροκινοί, 2 Πολωνοί, 2 Αμερικανοί, 1 Νοτιοαφρικανός, 1 Αργεντινός, 1 Αυστριακός, 1 Βέλγος, 1 πολίτης της Γκάμπιας, 1 Ισλανδός, 1 Φιλιππινέζος, 1 Ρουμάνος, 1 Ρώσος, 1 Τούρκος, 1 Καναδός, 1 Εσθονός, 1 Ολλανδός, 1 Σουηδός, 1 Δανός, 1 Κροάτης.

    [08] Θύματα εκμετάλλευσης...

    Γύρω στα 225 εκατομμύρια άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως προκύπτει από έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το γερμανικό τμήμα της Unicef στο Βερολίνο.

    Σύμφωνα με την έκθεση, που παρουσίασε ο Ρότζερ Μουρ, ερμηνευτής πολλών ταινιών "Τζέιμς Μποντ" και πρεσβευτής καλής θελήσεως της οργάνωσης αυτής του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πουλιούνται κάθε χρόνο στο εξωτερικό, συχνά για λόγους σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

    "Κάθε χρόνο, εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια αναγκάζονται να εκπορνεύονται και να μετέχουν σε πορνογραφικές δραστηριότητες", τόνισε ο βρετανός ηθοποιός, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη του διαδικτύου και της τεχνολογίας των βίντεο επέτρεψαν τα τελευταία χρόνια μία πραγματική έκρηξη στη μετάδοση πορνογραφικού υλικού με πρωταγωνιστές παιδιά.

    Οπως είπε ακόμα, παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του παιδιού, " σε πολλές χώρες η νομοθεσία πολύ συχνά δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει".

    Σύμφωνα με τη Unicef, στις Φιλιππίνες υπολογίζεται πως 60.000 παιδιά είναι θύματα του εμπορίου του σεξ, ενώ στο Μπαγκλαντές η μέση ηλικία των παιδιών που υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση είναι τα 13 χρόνια.

    Στις τουριστικές παραλίες της Κένυας εκδίδονται καθημερινά 15.000 παιδιά, πολλά από τα οποία πέφτουν θύματα ξένων τουριστών προερχομένων από πλούσιες χώρες, υπογραμμίζει ακόμα η έκθεση του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος απευθύνει έκκληση για περισσότερες προσπάθειες σε διεθνή κλίμακα προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτή η μάστιγα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 June 2009 - 6:30:28 UTC