Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερευνες για το Airbus
  • [02] Στο 9,2% η ανεργία στην ευρωζώνη
  • [03] "Αδιάλλακτη αντιπαράθεση"
  • [04] Εξελίξεις στη Siemens
  • [05] Τα αρχαιότερα κεραμικά

  • [01] Ερευνες για το Airbus

    Η στρατιωτική αεροπορία της Βραζιλίας βρήκε "μικρά θραύσματα" ενός αεροσκάφους στον Ατλαντικό Ωκεανό, σε απόσταση 650 χιλιομέτρων βορειοανατολικά των νήσων Φερνάντο ντε Νορόνια, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αν πρόκειται για τα συντρίμμια του Airbus Α330 της Air France που εξαφανίστηκε χθες, Δευτέρα, από τα ραντάρ με 228 επιβαίνοντες, δήλωσε εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας.

    Στα συντρίμμια που εντοπίστηκαν υπάρχει ένα αεροπορικό κάθισμα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Ζόρζε Αμάραλ.

    Προς το παρόν δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για το αεροπλάνο της Air France, γιατί χρειάζεται να εντοπιστεί τουλάχιστον "ένα κομμάτι με αριθμό σειράς, ένα στοιχείο αναγνώρισης" για να γίνει κάτι τέτοιο, κατέληξε ο εκπρόσωπος.

    Ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Ερβέ Μορέν έδωσε σήμερα τη διαβεβαίωση ότι οι έρευνες θα συνεχισθούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο" για την ανεύρεση του Airbus A 330 της Air France.

    "Οι έρευνες θα συνεχισθούν για όσο χρόνο χρειασθεί", είπε ο Ερβέ Μορέν στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 προσθέτοντας ότι έχουν κινητοποιηθεί όλα τα δυνατά ναυτικά και εναέρια μέσα και θα παραμείνουν διαθέσιμα για όσο χρόνο θα είναι αναγκαίο.

    "Εξαιρετικά αποτελεσματικά αεροπλάνα, ειδικευμένοι πιλότοι" οργώνουν την περιοχή και προς το παρόν δεν έχουν τίποτε εντοπίσει, είπε ο γάλλος υπουργός Αμυνας.

    Αναφερόμενος στις μικρές φλόγες που ένας βραζιλιάνος πιλότος δήλωσε ότι είδε στην περιοχή, ο Ερβέ Μορέν δήλωσε ότι "πρόκειται για υπόθεση, η οποία για εμάς, δεν έχει επιβεβαιωθεί".

    Ως προς τα αίτια της καταστροφής, ο Ερβέ Μορέν δήλωσε ότι "όλες οι υποθέσεις πρέπει να εξετασθούν".

    "Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποκλείουμε εκ προοιμίου την τρομοκρατική ενέργεια, αφού η τρομοκρατία αποτελεί την κύρια απειλή για το σύνολο των δυτικών δημοκρατιών", είπε. "Αλλά δεν έχουμε σήμερα κανένα στοιχείο που να επιτρέπει την επιβεβαίωση και της παραμικρής υπόθεσης για τα αίτια του δυστυχήματος", είπε.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Ζαν-Λουΐ Μπορλού δήλωσε ότι η πιθανή ζώνη όπου συνέβη το δυστύχημα έχει "σχεδόν πλήρως προσδιορισθεί". Η προτεραιότητα είναι πλέον η ανεύρεση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους , είπε προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επισκέφθηκε τις οικογένειες των θυμάτων στο αεροδρόμιο του Ρουασί, δήλωσε ότι "μεταφορά προς την περιοχή του δυστυχήματος θα οργανωθεί για όποιους από τους συγγενείς το επιθυμούν".

    Οι έρευνες για τον εντοπισμό του Airbus συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη

    Δύο αεροπλάνα της βραζιλιάνικης πολεμικής αεροπορίας, με ηλεκτρονικά βοηθήματα και ραντάρ επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να βρουν κάποιο ίχνος του αεροσκάφους σε απόσταση 1100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Βραζιλίας.

    Το αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση AF 447, απογειώθηκε από το Ρίο το βράδυ της Κυριακής και αναμενόταν να προσγειωθεί το πρωί της Δευτέρας στο Παρίσι. Δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του καθώς χάθηκε περίπου στα μισά της απόστασης μεταξύ Βραζιλίας και Αφρικής.

    Περίπου 24 ώρες μετά την εξαφάνισή του, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία ελπίδα να βρεθούν επιζώντες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, παραδέχτηκε ότι οι πιθανότητες να εντοπιστούν επιζώντες είναι "μηδαμινές".

    Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Air France, μιας εταιρείας που δεν είχε κανένα νεκρό σε ατύχημα μετά τη συντριβή του Κονκόρντ, τον Ιούλιο του 2000. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 113 άτομα.

    Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια ζώνη που απέχει 1100 χλμ. από τις ακτές της Βραζιλίας, στα βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης Νατάλ. Πολλές χώρες συμμετέχουν στην έρευνα.

    Η Γαλλία κινητοποίησε δύο αναγνωριστικά αεροσκάφη. Η Βραζιλία συμμετέχει με έξι αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και τρία πλοία τα οποία έπλεαν στη ζώνη όπου εξαφανίστηκε το αεροπλάνο. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος και μια ομάδα διάσωσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας στο Πεντάγωνο να βοηθήσει στον εντοπισμό του Airbus.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν "κάθε αναγκαία βοήθεια" για να προσδιοριστεί το τι ακριβώς συνέβη στο Airbus, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο γαλλικό δίκτυο i-TV.

    "Η καρδιά μας ράγισε με την είδηση αυτή ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε ακριβώς το τι συνέβη. Η σκέψη μου βρίσκεται με τις οικογένειες που περιμένουν...", είπε χαρακτηριστικά. "Η ανησυχία μας είναι μεγάλη κάθε φορά που συμβαίνει μια αεροπορική καταστροφή", πρόσθεσε. "Οσο δεν γνωρίζουμε τι συνέβη δεν μπορώ να κάνω οποιοδήποτε άλλο σχόλιο", επισήμανε στην συνέντευξή του ο Ομπάμα.

    Η ζώνη των ερευνών βρίσκεται 820 χλμ. από το αρχιπέλαγος του Φερνάντο ντε Νορόνια της Βραζιλίας, μεταξύ των εναέριων χώρων της Βραζιλίας και της Σενεγάλης και συμπίπτει με το τελευταίο, αυτόματο, σήμα που έστειλε το αεροπλάνο, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Δεν έχει εντοπιστεί όμως ούτε ίχνος και κανένα από τα τρία ραδιοβοηθήματα δεν έχει εκπέμψει σήμα κάτι που σύμφωνα με το Cnes (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) σημαίνει ότι "η καταστροφή ήταν πολύ γρήγορη".

    Ο διευθυντής επικοινωνιών της Air France, Φρανσουά Μπρους, δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κεραυνό. "Είχε εισέλθει σε μια ζώνη όπου επικρατούσε θύελλα, με σφοδρές αναταράξεις, που προκάλεσαν δυσλειτουργίες", πρόσθεσε.

    Ο κατάλογος των επιβατών

    Ανθρωποι 32 εθνικοτήτων επέβαιναν στο αεροσκάφος της Air France που εκτελούσε την πτήση Ρίο ντε Τζανέιρο-Παρίσι και εξαφανίσθηκε επάνω από τον Ατλαντικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείο Μεταφορών και της αεροπορικής εταιρείας Air France.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι τα 12 μέλη του πληρώματος ήταν βραζιλιάνικης εθνικότητας, αντίθετα με τις πρώτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες όλοι ήσαν Γάλλοι.

    Ο γενικός διευθυντής της Air France Πιερ-Ανρί Γκουρζόν εξήγησε ότι χρειάσθηκε να γίνουν πολλές καταμετρήσεις εξαιτίας της ύπαρξης πολλών περιπτώσεων επιβατών που είχαν διπλή εθνικότητα και η οποία έπρεπε να επιβεβαιωθεί.

    Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι 228 επιβαίνοντες του Airbus A 330 κατά εθνικότητα έχουν ως εξής:

    72 Γάλλοι

    59 Βραζιλιάνοι

    26 Γερμανοί

    9 Κινέζοι

    9 Ιταλοί

    6 Ελβετοί

    5 Λιβανέζοι

    5 Βρετανοί

    4 Ούγγροι

    3 Ιρλανδοί

    3 Νορβηγοί

    3 Σλοβάκοι

    2 Ισπανοί

    2 Μαροκινοί

    2 Πολωνοί

    2 Αμερικανοί

    1 Νοτιοαφρικανός

    1 Αργεντινός

    1 Αυστριακός

    1 Βέλγος

    1 πολίτης της Γκάμπιας

    1 Ισλανδός

    1 Φιλιππινέζος

    1 Ρουμάνος

    1 Ρώσος

    1 Τούρκος

    1 Καναδός

    1 Εσθονός

    1 Ολλανδός

    1 Σουηδός

    1 Δανός

    1 Κροάτης

    [02] Στο 9,2% η ανεργία στην ευρωζώνη

    Το ποσοστό της ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ξεπέρασε το φράγμα του 9% και διαμορφώθηκε στο 9,2%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1999, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας στατιστικής Eurostat.

    Σε διάστημα ενός μηνός, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 396.000 άτομα στη ζώνη του ευρώ για να φθάσει τα 14.579 εκατομμύρια άτομα συνολικά.

    Τον Μάρτιο 2009, το ποσοστό της ανεργίας βρισκόταν στο 8,9% στις δέκα έξι χώρες της ευρωζώνης.

    Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ποσοστό ανεργίας έφθασε το 8,6% τον Απρίλιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο 2006.

    [03] "Αδιάλλακτη αντιπαράθεση"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σήμερα σε εργαζομένους στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" τόνισε ότι "στις 8 Ιουνίου πρέπει να υπάρχει σε όλη την Ευρώπη ένα μήνυμα αδιάλλακτης αντιπαράθεσης με την ΕΕ".

    "Δεν κρίνεται ούτε ο σοσιαλισμός, ούτε η αποδέσμευση. Εμείς βεβαίως συζητάμε και την αποδέσμευση και το σοσιαλισμό. Δεν κόβουμε την πολιτική μας σε κομματάκια. Αντιπολίτευση με όρους αντεπίθεσης. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υποτιμήσαμε την άμυνα: το σύνθημα αντισταθείτε το χρησιμοποιήσαμε πολλά χρόνια και τώρα υπάρχει το θέμα της αντίστασης, αλλά ενταγμένο μέσα στην αντεπίθεση", επεσήμανε.

    Η Αλ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι "σήμερα η αντίσταση και η άμυνα πρέπει να είναι συνεπής, σε ριζική αντίθεση με τις κυρίαρχες πολιτικές και κυρίως για να τρομάξεις, να φοβίσεις και να βάλεις κάποιο φρένο πρέπει να αντεπιτεθείς. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Ποιος μπορεί να αντεπιτεθεί; Το κόμμα που έχει προβλέψει, που δεν ήρθε εκ των υστέρων να καταγράψει τις συνέπειες, το κόμμα εκείνο που δεν περιορίζεται να κάνει αντιπολίτευση στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ αλλά κάνει αντιπολίτευση και στην ΕΕ, το κόμμα εκείνο που βάζει στο στόχο του την πάλη και κατά της νόμιμης κλοπής των εργαζομένων, της νομιμοποιημένης κλοπής του μόχθου των εργαζομένων και πάνω εκεί βεβαίως υπάρχει και η παράνομη κλοπή. Η νόμιμη κλοπή είναι ό,τι αποφασίζεται όλα αυτά τα χρόνια".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι "αν στις 8 του μήνα τα δύο κόμματα έχουν χάσει, όχι μόνο την εκλογική τους δύναμη, είναι εύκολο να την χάσουν και να την ανακτήσουν στη συνέχεια, ή να την διαχειριστούν μέσω άλλων μικρότερων κομμάτων, να χάσουν την εκλογική, αλλά και την πολιτική τους δύναμη. Δεν σημαίνει ότι όποιος ψηφίσει το ΚΚΕ συμφωνεί μαζί μας εφόλης της ύλης. Αλλά η ψήφος στο ΚΚΕ θα μετατραπεί και σε πολιτικό πλήγμα σε αυτά τα κόμματα, θα συμβάλλει στην ανασύνταξη του κινήματος".

    Η Αλ. Παπαρήγα αναφερθείσα στο διακύβευμα των ευρωκλογών σημείωσε:

    "Τι μήνυμα άρα και τι διακύβευμα υπάρχει; Θα βγει στην Ελλάδα ένα ισχυρό λαϊκό μήνυμα που θα λέει: Κύριοι, μας είπατε ψέμματα για την ΕΕ και από τη στιγμή που η ζωή πάει χειρότερα σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, δεν μπορεί να είναι ανεύθυνη η ΕΕ. Ευθύνεστε για τα ψέμματα που μας είπατε, για το πώς διαχειριστήκατε όλα τα ζητήματα και ευθύνεστε βεβαίως για το ότι εξειδικεύετε την ευρωπαϊκή πολιτική στην Ελλάδα. Άρα πρέπει να τιμωρηθείτε. Και εμείς θεωρούμε ότι η τιμωρία περνάει μόνο μέσα από το ΚΚΕ. Γιατί εμείς έχουμε την ουσιαστική ριζική αντίθεση στην ΕΕ, άρα μπορούμε να αποτελέσουμε και τη δύναμη της πραγματικής και συνεπούς και αδιάλλακτης αντιπολίτευσης".

    Ομιλία Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

    «Η κάλπη της 7ης Ιουνίου είναι κάλπη κρίσης τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των κομμάτων που τη στηρίζουν, που κάνουν ανώδυνη κριτική και τελικά τη διασώζουν αναγορεύοντάς την σε μονόδρομο», τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την ομιλία της σε προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

    Κάλεσε τους πολίτες να αποδυναμώσουν, με την ψήφο τους, την ΕΕ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα φιλελεύθερα και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που, όπως είπε, «αποτέλεσαν τα οχήματα για να περάσει δια πυρός και σιδήρου η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, η στρατιωτικοποίησή της».

    Υπενθύμισε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας του Μάαστριχτ και σημείωσε: «H υπογραφή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνήσεων σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ είναι δεδομένη. Το κάνουν προθύμως και ευχαρίστως γιατί η συμμετοχή στην ΕΕ εξασφαλίζει και πλήρη πολιτική προστασία των δύο κομμάτων, συνολικά του πολιτικού συστήματος. Γιατί η ΕΕ είναι η δικαιολογία τους για τα αντιλαϊκά μέτρα».

    Επανέλαβε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους και παρατήρησε: «Όταν ο πρωθυπουργός λέει "θα προχωρήσω και δεν λογαριάζω το κόστος", στέλνει μήνυμα στην πλουτοκρατία ότι θα συνεχίσει ακάθεκτος. Μήπως τώρα είδατε να πανικοβάλλονται οι ισχυροί επιχειρηματίες, με το ενδεχόμενο να περάσει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ; Μήπως τους είδατε να χλωμιάζουν που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε το σοσιαλισμό;»

    Για τον ΛΑ.Ο.Σ. επισήμανε ότι «κουνά περήφανα και αδιάντροπα μια επιταγή 1 εκατομμυρίου ευρώ για το ταμείο φτώχειας, λες και οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιώματα, το μόνο που δικαιούνται είναι η ελεημοσύνη. Και μάλιστα δείχνει αυτό το χαρτί περιμένοντας την πληρωμή σε ψήφους».

    Όσο για τους Οικολόγους Πράσινους, σχολίασε πως λένε «ότι θα φροντίσουν για τη θεραπεία του περιβάλλοντος, με γιατρούς αυτούς που το μόλυναν, το ρύπαναν και το κατέστρεψαν. Με τις πράσινες μπίζνες και αυτοί κοντά στο ΠΑΣΟΚ».

    Η κ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι το ΚΚΕ δέχεται συκοφαντική επίθεση και δήλωσε: «Εμείς λογοδοτούμε στο λαό, αυτός μπορεί και κριτική να μας κάνει, και σκληρά ερωτήματα να μας βάλει. Δεν λογοδοτούμε στις ηγεσίες κομμάτων μεγάλων και μικρών που έχουν ευθύνη για τον κατήφορο του βιοτικού επιπέδου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

    Ως προς το κτίριο που θα φιλοξενήσει το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ είπε ότι θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό και εξήγησε: «Χτυπά ανοικτές πόρτες το γνωστό και μη εξαιρετέο παπαγαλάκι που ανακάλυψε ότι το ΚΚΕ ζητά χρήματα, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νέου κτιρίου. Στείλαμε ενυπόγραφες επιστολές σε όλους εκείνους, άτομα και κυρίως ιδρύματα, κρατικούς φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, διάφορα θεσμικά όργανα, επιστημονικά ινστιτούτα με πλήρη ενημέρωση τι θα κτίσουμε, πόσο θα κοστίσει ακόμα και μακέτες. Ζητήσαμε στήριξη από όλους εκείνους που μας στήριξαν στην μεγάλη καταστροφή για την πλημμύρα. Ζητήσαμε στήριξη όχι για το Κόμμα αλλά για το ανοικτό στο λαό ιστορικό αρχείο, που αποτελεί μέρος της γενικότερης ιστορίας του τόπου. Τίποτε το κρυφό».

    Το ΚΚΕ ζητάει την ψήφο των εργατοϋπαλλήλων, των μισθωτών, των μικρών επιχειρηματιών, της φτωχής αγροτιάς, των παιδιών της εργατικής, της λαϊκής, της αγροτικής οικογένειας, την ψήφο εκείνων που αισθάνονται ότι προδόθηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατέληξε η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

    «Βουτηγμένοι στα σκάνδαλα» είναι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό δεν πρόκειται να βγει τίποτε, δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη για θέματα περιβάλλοντος.

    Αναφερόμενη στην υπόθεση της Siemens επισήμανε ότι τα δυο μεγάλα κόμματα έτσι θα πάνε και ως τις εθνικές εκλογές.

    «Θα σκοτωθούν», είπε χαρακτηριστικά. «Ο ένας θα βγάζει τα άπλυτα του άλλου, αλλά δεν πρόκειται να δικαστεί κανείς, κανείς δεν πρόκειται να παραπεμφθεί. Ο ένας κρατάει τον άλλον», πρόσθεσε.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι είναι «παραπλανητικά» τα διλήμματα «λαϊκισμός ή υπευθυνότητα» της ΝΔ και «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» του ΠΑΣΟΚ και σχολίασε πως ούτε η ΝΔ θα γίνει υπεύθυνη, ούτε το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει και θα φέρει την αλλαγή.

    Υπογράμμισε ότι η προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και σε ό,τι αφορά τον κ. Πάγκαλο παρατήρησε πως είναι νόμιμο για ένα κόμμα να προσπαθεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να μην έχει διαρροές προς το ΚΚΕ, αλλά δεν πρέπει να καταφεύγει σε «βρώμικα μέσα».

    Για τη δική της στάση είπε ότι θα υπερασπιστεί το ΚΚΕ από τις προβοκάτσιες και τις επιθέσεις. Δεν επιδιώκει την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και αντιπαράθεσης, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη, αν χρειαστεί.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ άσκησε κριτική και στον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με όσα είπε για την υπόθεση «Γερμανός».

    «Πρέπει λέει να δοθούν στοιχεία, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία κι έχει δίκιο το ΚΚΕ που αντιδρά. Αλλά κι αυτό το ΚΚΕ, λέει, συνεχώς βλέπει ιμπεριαλιστική περικύκλωση. Δηλαδή, τι; Μανία καταδιώξεως έχουμε; Δεν είναι προβοκάτσια αυτά;», τόνισε αναφερόμενη στον κ. Τσίπρα.

    Στη συνέντευξη Τύπου η κα Παπαρήγα παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για το περιβάλλον.

    Σημείωσε πως το ΚΚΕ είναι 100% οικολογικό κόμμα, δεν αυτοδιαφημίζεται, δεν βλέπει την οικολογία ως μόδα και δεν τη χρησιμοποιεί για ψηφοθηρία, ενώ επέκρινε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους Οικολόγους ότι «έχουν πάρει εργολαβικά» την οικολογία.

    Εξέφρασε τη διαφωνία της με τα περί «πράσινης ανάπτυξης» που λένε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και απέρριψε την άποψη ότι φταίει το μοντέλο ανάπτυξης. Η ανάπτυξη του κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι φιλική προς το περιβάλλον, υπογράμμισε.

    Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη Συνθήκη του Κιότο και το δόγμα «ο ρυπαίνων να πληρώνει», διότι το εφαρμόζει η ΔΕΗ και δεν υπάρχουν αποτελέσματα.

    [04] Εξελίξεις στη Siemens

    Ενώπιον του ανακριτή, Νίκου Ζαγοριανού, βρίσκονται η σύζυγος και η δεύτερη κόρη του φυγόδικου κατηγορουμένου στην υπόθεση της Siemens, Χρήστου Καραβέλα. Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο, προερχόμενες από τη Ρόδο, προκειμένου να οδηγηθούν στον ανακριτή, μετά την έκδοση ενταλμάτων εναντίον τους.

    Ήδη, έχει απολογηθεί η 23χρονη κόρη του Χρ. Καραβέλα, η οποία συνελήφθη με την κατηγορία της συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η συλληφθείσα, από τις 8 Δεκεμβρίου του 2004 έως τις 14 Μαΐου του 2008, «δέχθηκε, στην κατοχή της, περιουσία, που προήλθε από εγκληματική δραστηριότητα του πατέρα της», ο οποίος είχε την ιδιότητα του γενικού οικονομικού διευθυντή τηλεπικοινωνιών της Siemens, από το 1996 έως και το 1998.

    Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι κατά το επίμαχο διάστημα μεταφέρθηκαν από τραπεζικό λογαριασμό του Χρ. Καραβέλα, στην Ελβετία, 418.000 ευρώ και 582.000 δολάρια ΗΠΑ, σε κοινούς λογαριασμούς πατέρα και κόρης, σε δύο ελληνικές τράπεζες.

    Χθες βράδυ είχε συλληφθεί άλλη μία από τις τρεις κόρες του Χρήστου Καραβέλα, βάσει εντάλματος που εκδόθηκε από τον αρμόδιο ανακριτή με την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων (ξέπλυμα χρήματος).

    Επίσης, από τον ανακριτή για τον ίδιο λόγο εκδόθηκαν άλλα τρία εντάλματα σύλληψης για τις άλλες δύο κόρες και τη σύζυγο του κατηγορουμένου.

    Υπενθυμίζεται, ότι ο ειδικός τέταρτος ανακριτής K. Ζαγοριανός εξέδωσε την προηγούμενη Παρασκευή διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον κ.Καραβέλα.

    Απολογούνται την Τετάρτη

    Προθεσμία για να απολογηθούν αύριο, Τετάρτη, χορήγησε ο ειδικός τέταρτος ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός στους υπό κράτηση κατηγορούμενους στην υπόθεση της Siemens Ηλία Γεωργίου, πρώην στέλεχος της εταιρίας και Γ. Σκαρπέλη πρώην στέλεχος του ΟΤΕ.

    Οι δυο κατηγορούμενοι προσήχθησαν το πρωί της Δευτέρας ενώπιον του ανακριτή με τους συνηγόρους τους, οι οποίοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να μην έχουν παραλάβει το σύνολο της δικογραφίας - που εξακολουθεί από το πρωί του Σαββάτου να φωτοτυπείται από ειδικό συνεργείο δικαστικών υπαλλήλων - και ως εκ τούτου αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

    Ζήτησαν από τον ανακριτή να προβεί σε ανάκληση των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος των δυο την Παρασκευή το απόγευμα, να επιβάλλει περιοριστικούς όρους και να δώσει πολυήμερη προθεσμία, ώστε να προλάβουν να μελετήσουν τα στοιχεία της υπόθεσης.

    Ο ανακριτής δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους και χορήγησε την προθεσμία για την Τετάρτη, οπότε και λήγει το όριο των πέντε ημερών που ορίζει ο νόμος στις περιπτώσεις κρατουμένων.

    Στο μεταξύ, οι συνήγοροι ενημερώθηκαν για την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (αριθμός 1709/2009) το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο κατηγορούμενος Γιώργος Σκαρπέλης για χορήγηση εγγράφων της δικογραφίας.

    Στο σκεπτικό του βουλεύματος αναφέρεται ότι το δικαίωμα του κατηγορουμένου να λάβει γνώση του συνόλου των εγγράφων και στοιχείων του φακέλου δικογραφίας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική άσκηση του δικαιώματος ακροάσεως όπως ορίζεται στο Σύνταγμα.

    Αναφέρει επίσης στο βούλευμα ότι το δικαίωμα γνώσης της δικογραφίας από τον κατηγορούμενο συνδέεται κατά κανόνα με την κορυφαία στιγμή άσκησης της υπεράσπισής του, δηλαδή την απολογία του, που αποτελεί και τον πυρήνα του δικαιώματος ακροάσεώς του.

    Το βούλευμα απορρίπτει τα αιτήματα για ακύρωση της κλήσης σε απολογία, για ακυρότητα της πράξης γνωστοποίησης του κατηγορητηρίου, καθώς και για τη μετάφραση εγγράφων. Δέχεται επίσης, ότι καλώς έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία τα έγγραφα της αμερικανικής δικηγορικής εταιρίας Ντεμπεβουάζ και Κλίμπτον, που διενήργησε εσωτερικό έλεγχο στη μητρική Siemens.

    Τέλος, αναφέρει ως προς το αίτημα της πραγματογνωμοσύνης που ζητούν οι κατηγορούμενοι προκειμένου να προσδιοριστεί αν και πόση ζημιά υπέστη ο ΟΤΕ από την επίμαχη σύμβαση με τη Siemens το 1997, ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο μπορεί να διαταχθεί στη διάρκεια της ανάκρισης.

    Ωστόσο, εντολή για την άσκηση έφεσης κατά αυτού του βουλεύματος έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος, ο οποίος ήδη ανέθεσε σε αντεισαγγελέα Εφετών να προχωρήσει τις διαδικασίες.

    Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι των δυο κατηγορουμένων σχολίασαν την κίνηση του κ. Καρούτσου, κάνοντας λόγο για περίεργη σπουδή της Εισαγγελίας Εφετών. Σύμφωνα με τον κ. Ματζουράνη συνήγορο του κ. Σκαρπέλη, η κίνηση της Εισαγγελίας Εφετών "πρέπει να αξιολογηθεί σε σχέση με την ολιγωρία που άνοιξε τα σύνορα για τους δυο φυγόδικους κατηγορούμενους και είναι επικίνδυνοι για το σύστημα και το κυβερνητικό κόμμα", ενώ ο κ. Πάρσαλης συνήγορος του κ. Γεωργίου έκανε λόγο σε δηλώσεις του "για περίεργη σπουδή της Εισαγγελίας Εφετών, τη στιγμή που το βούλευμα ενισχύει τη μήνυση σε βάρος του ανακριτή για υπεξαγωγή εγγράφων".

    Υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση Καραβέλα

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στην ημερομηνία ενημέρωσης του υπουργείου για το κρυπτογραφημένο σήμα της Πρεσβείας μας στην Ουρουγουάη, αναφορικά με τον φυγόδικο Χρ. Καραβέλλα.

    Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από ενδελεχή έρευνα στο πρωτόκολλο του υπουργείου, ανακοίνωσε τα εξής: «Το κρυπτογραφημένο σήμα της Πρεσβείας της χώρας μας στην Ουρουγουάη έφτασε με κλητήρα του υπουργείου Εξωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2009 στις 14:30 και όχι την Τρίτη 26 Μαΐου 2009, όπως αναφέρεται λανθασμένα σε μερίδα του Τύπου. Το ίδιο έγγραφο πρωτοκολλήθηκε στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του γραφείου υπουργού του υπουργείου Δικαιοσύνης την Τετάρτη επίσης 27 Μαΐου 2009. Συνεπώς, τα σχόλια σε μερίδα του Τύπου για δήθεν "48ωρο καθυστέρησης" του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι παντελώς ανυπόστατα».

    Δηλώσεις Ντ.Μπακογιάννη

    Η Δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της με το δικό της χρόνο, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη δικαστική έρευνα για τη Siemens.

    Η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι ισχύει η χθεσινή της δήλωση ότι αναλαμβάνει την ευθύνη στο θέμα που αφορά στην καθυστέρηση ενημέρωσης για την εξαγωγή περιουσιακών στοιχείων του Χρήστου Καραβέλλα, στην Ουρουγουάη.

    Πρόσθεσε, όμως, ότι "επειδή περίσσεψε η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνεργασία μου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια είναι άψογη".

    Τέλος, ανέφερε, ότι οι όποιες ολιγωρίες στη δημόσια διοίκηση που σχετίζονται με τη διαφυγή του κ. Καραβέλλα θα φανούν από την ένορκη διοικητική εξέταση και θα αποδοθούν ευθύνες.

    [05] Τα αρχαιότερα κεραμικά

    Θραύσματα κεραμικών, που βρέθηκαν σε ένα σπήλαιο της Κίνας και χρονολογήθηκαν ότι έχουν ηλικία περίπου 17.500 - 18.300 ετών, μεταφέρουν κατά τουλάχιστον 1.000 χρόνια στο παρελθόν την "αυγή" της τέχνης της αγγειοπλαστικής και θεωρούνται τα αρχαιότερα στον κόσμο.

    Η ανακάλυψη, στην επαρχία Χουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, έγινε από την αρχαιολόγο Ελιζαμπέτα Μποαρέτο του Ινστιτούτου Επιστημών του Ισραήλ και τον αρχαιολόγο Σιάο-χονγκ Γου του πανεπιστημίου του Πεκίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC.

    Η χρονολόγηση θεωρείται πιο ακριβής από προηγούμενες απόπειρες, γιατί έγινε με την εφαρμογή της μεθόδου του ραδιοάνθρακα σε πάνω από 40 δείγματα. Το σπήλαιο Γιουτσανιάν, όπου βρέθηκαν τα κεραμικά, είναι η τοποθεσία όπου το 2005 ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα υπολείμματα ρυζιού. Η περιοχή θεωρείται σημαντικός μεταβατικός κρίκος ανάμεσα στους παλαιότερους παλαιολιθικούς κυνηγούς-συλλέκτες που ζούσαν σε σπήλαια και στους νεολιθικούς αγρότες που εμφανίστηκαν αργότερα στη λεκάνη του γειτονικού ποταμού Γιανγκ-τσέ.

    Τα προηγούμενα αρχαιότερα κεραμικά είχαν βρεθεί στην Ιαπωνία και χρονολογούνται πριν 16.000 - 17.000 χρόνια. Τα νέα ευρήματα αναμένεται να εντείνουν την επιστημονική διαμάχη, εδώ και χρόνια, αν η αγγειοπλαστική εμφανίστηκε πρώτα στην Κίνα ή την Ιαπωνία και μετά εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη ή αν εμφανίστηκε σε πολλά μέρη ταυτόχρονα. Σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Τρέισι Λου του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, είναι πολύ πιθανό τελικά ότι η αγγειοπλαστική δημιουργήθηκε λίγο-πολύ ταυτόχρονα σε αρκετά διαφορετικά μέρη της Ανατολικής Ασίας, από τη Ρωσία μέχρι την Κίνα και την Ιαπωνία.

    Τα κεραμικά είναι ένα από τα πρώτα υλικά που έφτιαξαν οι άνθρωποι για αποθήκευση και μαγείρεμα της τροφής και, αργότερα, ως σύμβολα εξουσίας και ως καλλιτεχνικές δημιουργίες. Η εξακρίβωση της καταγωγής και ανάπτυξης της όλης διαδικασίας ανακάλυψης και παραγωγής κεραμικών, αποτελεί ένα "παράθυρο" στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού γενικότερα, σύμφωνα με τη Λου.

    Αν και περίπου πριν 10.000 χρόνια άρχισε η εμφάνιση κεραμικών στην ανατολική Μεσόγειο με την εμφάνιση των πρώτων αγροτικών νεολιθικών οικισμών, στην ανατολική Ασία τα πρώτα κεραμικά σκεύη από πηλό ψημένο στη φωτιά εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα, κατά την ύστερη παλαιολιθική περίοδο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 June 2009 - 14:30:24 UTC