Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενισχύεται η αντιπυρική προστασία"
  • [02] Ανγοείται Airubs Α330 της Air France
  • [03] Την Τετάρτη οι απολογίες

  • [01] "Ενισχύεται η αντιπυρική προστασία"

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ενημερώθηκε για την προετοιμασία που έχει γίνει, ώστε το Πυροσβεστικό Σώμα να ανταποκριθεί στην αποστολή του και στη φετινή αντιπυρική περίοδο.

    Ο κ. Καραμανλής είπε, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι έτοιμο να επιτελέσει το καθήκον του και αυτό το καλοκαίρι, τόσο από πλευράς μέσων, όσο και από πλευράς στελεχιακού δυναμικού.

    Η σημασία της αποστολής αυτής είπε ο πρωθυπουργός είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος, του δασικού μας πλούτου και μάλιστα, σε μια περίοδο που η ραγδαία κλιματική αλλαγή δημιουργεί απρόβλεπτες και εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.

    Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο διασφαλίσαμε τόνισε ο κ. Καραμανλής, την περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς στον υπάρχοντα στόλο των 1.500 υδροφόρων οχημάτων προστέθηκαν 68 καινούργια και πρόκειται να παραληφθούν σύντομα ακόμη 50. Επιπλέον εντάχθηκαν και 45 βοηθητικά οχήματα.

    Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα ο πρωθυπουργός είπε, πως είναι γνωστό πως η χώρα μας διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους μέσων αεροπυρόσβεσης διεθνώς και για την περαιτέρω ενίσχυση αυτού του στόλου ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τη μίσθωση δεκαέξι ελικοπτέρων.

    Σε ό,τι αφορά το προσωπικό ολοκληρώθηκε η πρόσληψη 553 νέων πυροσβεστών οι οποίοι ενσωματώθηκαν στη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ στα μέσα Μαίου εισήλθαν στη σχολή ακόμη 240 νέοι δόκιμοι πυροσβέστες. Επαναπροσλήφθηκαν πρόσθεσε, 5.500 εποχικοί υπάλληλοι που διαθέτουν ιδιαίτερα πλούσια εμπειρία στη δασοπυρόσβεση.

    Σημαντικό ρόλο σημείωσε, παίζουν οι εθελοντές οι οποίοι κάθε φορά σπεύδουν να συνδράμουν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος. Τους τιμούμε είπε, τους ευχαριστούμε και τους ενθαρρύνουμε μέσω προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Καραμανλής συνεχάρη και ευχαρίστησε τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για τη συνέπεια και την αυτοθυσία με την οποία κάνουν τη δουλειά τους και διαβεβαίωσε, ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα τους για να τους διασφαλίζει κάθε φορά τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, για να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της κοινωνίας και τις προσδοκίες των πολιτών.

    Ανέφερε ακόμη, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα μετά την ενοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών, έχει την πολύτιμη συνδρομή και συμπαράσταση και άλλων τμημάτων της διοικητικής μηχανής, ιδίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασία.

    [02] Ανγοείται Airubs Α330 της Air France

    Το Airbus A330 της αεροπορικής εταιρείας Air France που εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ σήμερα στις 09.00 (ώρα Ελλάδας) στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας ενώ εκτελούσε πτήση από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι μεταφέροντας 215 επιβάτες, επρόκειτο να προσγειωθεί στις 11.10 (τοπική ώρα, 12.10 ώρα Ελλάδας) στο παρισινό αεροδρόμιο του Ρουασί.

    "Η ανησυχία στο Ρουασί είναι πολύ μεγάλη. Το αεροπλάνο εξαφανίσθηκε από τις οθόνες ελέγχου πριν από πολλές ώρες. Μπορεί να πρόκειται να βλάβη της συσκευής transponder (το όργανο που εκπέμπει τη θέση του αεροπλάνου), όμως αυτού του είδους η βλάβη είναι πολύ σπάνια και το αεροπλάνο δεν προσγειώθηκε στις 11.10 όπως προβλεπόταν", δήλωσε αερολιμενική πηγή.

    [03] Την Τετάρτη οι απολογίες

    Προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη χορήγησε ο ειδικός τέταρτος ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός στους υπό κράτηση κατηγορούμενους στην υπόθεση της Siemens Ηλία Γεωργίου, πρώην στέλεχος της εταιρίας και Γ. Σκαρπέλη πρώην στέλεχος του ΟΤΕ.

    Οι δυο κατηγορούμενοι προσήχθησαν το πρωί ενώπιον του ανακριτή με τους συνηγόρους τους, οι οποίοι δήλωσαν στον ανακριτή ότι εξακολουθούν να μην έχουν παραλάβει το σύνολο της δικογραφίας - που εξακολουθεί από το πρωί του Σαββάτου να φωτοτυπείται από ειδικό συνεργείο δικαστικών υπαλλήλων - και ως εκ τούτου αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

    Ζήτησαν από τον ανακριτή να προβεί σε ανάκληση των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος των δυο την Παρασκευή το απόγευμα, να επιβάλλει περιοριστικούς όρους και να δώσει πολυήμερη προθεσμία, ώστε να προλάβουν να μελετήσουν τα στοιχεία της υπόθεσης.

    Ο ανακριτής δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους και χορήγησε την προθεσμία για την Τετάρτη, οπότε και λήγει το όριο των πέντε ημερών που ορίζει ο νόμος στις περιπτώσεις κρατουμένων.

    Στο μεταξύ, οι συνήγοροι ενημερώθηκαν για την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (αριθμός 1709/2009) το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο κατηγορούμενος Γιώργος Σκαρπέλης για χορήγηση εγγράφων της δικογραφίας.

    Στο σκεπτικό του βουλεύματος αναφέρεται ότι το δικαίωμα του κατηγορουμένου να λάβει γνώση του συνόλου των εγγράφων και στοιχείων του φακέλου δικογραφίας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική άσκηση του δικαιώματος ακροάσεως όπως ορίζεται στο Σύνταγμα.

    Αναφέρει επίσης στο βούλευμα ότι το δικαίωμα γνώσης της δικογραφίας από τον κατηγορούμενο συνδέεται κατά κανόνα με την κορυφαία στιγμή άσκησης της υπεράσπισής του, δηλαδή την απολογία του, που αποτελεί και τον πυρήνα του δικαιώματος ακροάσεώς του.

    Το βούλευμα απορρίπτει τα αιτήματα για ακύρωση της κλήσης σε απολογία, για ακυρότητα της πράξης γνωστοποίησης του κατηγορητηρίου, καθώς και για τη μετάφραση εγγράφων. Δέχεται επίσης, ότι καλώς έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία τα έγγραφα της αμερικανικής δικηγορικής εταιρίας Ντεμπεβουάζ και Κλίμπτον, που διενήργησε εσωτερικό έλεγχο στη μητρική Siemens.

    Τέλος, αναφέρει ως προς το αίτημα της πραγματογνωμοσύνης που ζητούν οι κατηγορούμενοι προκειμένου να προσδιοριστεί αν και πόση ζημιά υπέστη ο ΟΤΕ από την επίμαχη σύμβαση με τη Siemens το 1997, ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο μπορεί να διαταχθεί στη διάρκεια της ανάκρισης.

    Ωστόσο, εντολή για την άσκηση έφεσης κατά αυτού του βουλεύματος έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος, ο οποίος ήδη ανέθεσε σε αντεισαγγελέα Εφετών να προχωρήσει τις διαδικασίες.

    Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι των δυο κατηγορουμένων σχολίασαν την κίνηση του κ. Καρούτσου, κάνοντας λόγο για περίεργη σπουδή της Εισαγγελίας Εφετών. Σύμφωνα με τον κ. Ματζουράνη συνήγορο του κ. Σκαρπέλη, η κίνηση της Εισαγγελίας Εφετών "πρέπει να αξιολογηθεί σε σχέση με την ολιγωρία που άνοιξε τα σύνορα για τους δυο φυγόδικους κατηγορούμενους και είναι επικίνδυνοι για το σύστημα και το κυβερνητικό κόμμα", ενώ ο κ. Πάρσαλης συνήγορος του κ. Γεωργίου έκανε λόγο σε δηλώσεις του "για περίεργη σπουδή της Εισαγγελίας Εφετών, τη στιγμή που το βούλευμα ενισχύει τη μήνυση σε βάρος του ανακριτή για υπεξαγωγή εγγράφων".

  • ** Διεθνές ένταλμα σύλληψης και για το πρώην στέλεχος της Siemens Χρήστο Καραβέλα εξέδωσε την προηγούμενη Παρασκευή ο κ. Νίκος Ζαγοριανός.

    Ο κ. Καραβέλας που είχε κληθεί σε απολογία και δια του συνηγόρου του είχε παραδώσει απολογητικό υπόμνημα δεν εμφανίστηκε στο ανακριτρικό γραφειο.

    Σύμφωνα με τον συνήγορό του κ. Γιάννη Μαρκουλάκο ο εντολέας του δεν βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν ήταν σε θέση να απολογηθεί.

    Ο κ. Καραβέλας έχει κληθεί για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορούν τη σύμβαση 8002 του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 June 2009 - 10:30:19 UTC