Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υπεύθυνη και σταθερή πολιτική κατά της κρίσης"
  • [02] "Κατά της φτώχειας"

  • [01] "Υπεύθυνη και σταθερή πολιτική κατά της κρίσης"

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε το πρωί την πρότυπη "σχολική τάξη του μέλλοντος" στο Χαλάνδρι, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο και τον υφυπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο.

    Ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στις σύγχρονες υποδομές και σημείωσε ότι η τάξη του μέλλοντος την οποία βλέπουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα περιέχει όλες τις απαραίτητες υποδομές για εφαρμογή εξατομικευμένης εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογικά λύσεις.

    Το χαρακτηριστικότερο στοιχείο είναι η χρήση του διαδραστικού πίνακα, ο οποίος προσφέρει απεριόριστες οπτικοακουστικές δυνατότητες και ενθαρρύνει τη συμμετοχή στο μάθημα. Οι μαθητές θα έχουν, είπε ο κ. Καραμανλής, στη διάθεσή τους ένα ηλεκτρονικό τετράδιο που εμπεριέχει το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται και θα ανανεώνεται με τη χρήση των πολυμέσων.

    Η αξιοποίηση της τεχνολογίας με τη σχεδίαση και την υλοποίηση της ψηφιακής τάξης, η οποία θα λειτουργεί με το κατάλληλο λογισμικό θα προσφέρει στους μαθητές πρωτοποριακές δυνατότητες ανακάλυψης και άσκησης των ιδιαίτερων δεξιοτήτων τους.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ότι πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά που αρχίζουν σήμερα το σχολείο για να μπορούν να ζήσουν στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις νέες τεχνολογίες, τους υπολογιστές, την ψηφιακή απεικόνιση, τις δορυφορικές επικοινωνίες.

    Οι απόφοιτοι της τάξης του μέλλοντος θα έχουν καλλιεργήσει τις δεξιότητες εκείνες που θα τους εξοικειώσουν πλήρως με το ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο πρόκειται να ζήσουν και να εργαστούν.

    Η καινοτομία και η δημιουργικότητα είναι δυο βασικές προϋποθέσεις για την εξέλιξη της Ελλάδας του αύριο, είπε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αναπτυξιακή πορεία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Η έρευνα και η τεχνολογία σε διεθνές επίπεδο, σημείωσε ο πρωθυπουργός μεταβάλλει ριζικά την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, τον τομέα των υπηρεσιών και τη γενικότερη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Η γνώση, η μάθηση, οι ανοιχτοί ορίζοντες, η εξωστρέφεια, συνιστούν βασικά υλικά οικοδόμησης της ισχυρής Ελλάδας που οραματιζόμαστε με ενεργό παρουσία στη συνολική ευρωπαϊκή προσπάθεια, είπε ο κ. Καραμανλής και συμπλήρω σε "γι'αυτό το λόγο επενδύουμε στη νέα γενιά που αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο του τόπου μας. Το μέλλον ανήκει σε όσους προετοιμάζονται συστηματικά για αυτό, σε όσους προβλέπουν και εργάζονται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση με σταθερούς στόχους.

    Η εκπαίδευση είναι άμεσα συνιφασμένη με το μέλλον της χώρας. Προετοιμάζουμε το σχολείο που θα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα παγκόσμια δεδομένα, παρέχοντας στους μαθητές όλα τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν με αξιώσεις στις απαιτήσεις του διεθνούς δύσκολου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος".

    Συνέντυξη Καραμανλή στο Mega

    Την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ώστε να απαλλαγεί η χώρα "από τα βαρίδια που την κρατάνε πίσω" εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA για τις ευρωεκλογές και στο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται υπεύθυνη και σταθερή πολιτική για να "βγούμε από την κρίση", τόνισε ότι είναι πολύ σοβαρή υπόθεση οι Ευρωεκλογές, ενώ χαρακτήρισε ως συνθηματολογία άνευ περιεχομένου ή υπεραπλουστευτική, τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί δημοψηφισματικού χαρακτήρα των εκλογών.

    Οι ευρωεκλογές, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι μια σοβαρή υπόθεση, γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου και της ευρωπαϊκής πορείας. Πρόσθεσε ότι επειδή δεν επιλέγεται κυβέρνηση και πρωθυπουργός, συνήθως παρατηρείται χαλαρότερη ψήφος, "αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν έχει σοβαρό πολιτικό περιεχόμενο και δεν του αποδίδω ξεχωριστή σημασία".

    Βγαίνουν, σημείωσε, πολιτικά μηνύματα και συμπεράσματα και γι' αυτό κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να θυμούνται ότι πηγαίνουν σε αυτή την εκλογή μέσα στο περιβάλλον μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και βεβαίως "το γεγονός ότι χρειάζεται μια σοβαρή υπεύθυνη σταθερή πολιτική για να βγούμε από αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στοχεύει στη νίκη και ανέφερε ότι "δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ήττα ή μεγάλη αποδοκιμασία" και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα λαϊκής νομιμοποίησης για να συνεχίσει η κυβέρνηση, αναφέροντας ότι και ο ίδιος είχε κερδίσει τις ευρωεκλογές με σημαντική διαφορά το 1999 και αυτό το γεγονός δεν έθεσε τέτοια ζητήματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν αισθάνεται κουρασμένος, ο κ. Καραμανλής είπε "Οχι. Και νομίζω ότι φαίνεται, άλλωστε, αυτό. Δεν έκανα ποτέ τέτοια δήλωση. Εγώ είμαι μαχητής και νομίζω ότι αυτό έχει αποδειχθεί. Είναι η πολλοστή εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετέχω και την απολαμβάνω, πέραν από το βάρος της ευθύνης που αισθάνομαι για τις πολιτικές που χρειάζεται να κάνουμε. Δεν έχω κλείσει ακόμα τα 53 μου και αξίζει να επαναλάβω ότι είναι πολύ νωρίς για να σκέφτομαι να συνταξιοδοτηθώ".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι δεν τον απασχολεί ούτε υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησής του, σημειώνοντας ότι το σημαντικότερο είναι "πως θα σπρώξουμε τη χώρα να βγει όσο γίνεται αλώβητη από αυτή την κρίση. Και από εκεί και πέρα αισθάνομαι και ακμαίος και δυνατός να συνεχίσω να παλεύω".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση, ούτε στόχο να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ενώ επέκρινε τον κ. Παπανδρέου για τον όρο σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, λέγοντας ότι είναι αδόκιμος και πρόκειται για ατόπημα. Σε ό,τι αφορά την καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι δεν έχει τίποτε το υβριστικό ή το προσβλητικό, αλλά πρόκειται για ευρηματικό μήνυμα. Πρόσθεσε, ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από πολλές πλευρές και κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση να μηδενιστούν όλα και να ισοπεδωθούν, αλλά και να υπάρξει μια μονότονη σκανδαλολογία στην πολιτική ζωή, χωρίς καμία πρόταση για το μεγάλο διακύβευμα της χώρας, που είναι να αντέξει και να προχωρήσει οικονομικά.

    Ο κ. Καραμανλής επέκρινε την αντιπολίτευση για μόνιμη άρνηση, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνταγματική αναθεώρηση και θέματα όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το περιβάλλον, τη μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, την κάμψη της απόλυτης αρχής περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

    Απαντώντας στις επικρίσεις για το "κλείσιμο της Βουλής" ο πρωθυπουργός είπε ότι η Βουλή κλείνει κάθε χρόνο και στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε μπροστά μας τις ευρωεκλογές και έπρεπε να έχουμε άνετη δυνατότητα για προεκλογικό διάλογο. Όλες οι υποθέσεις που ήρθαν στην Βουλή, σημείωσε, διερευνήθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις έγινε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή. Δεν υπήρχε τόνισε καμία εκκρεμότητα για να λέει κανένας ότι την έκλεισαν άρον-άρον γιατί επιχειρείται να παραγραφεί κάτι.

    Επιπλέον, συμπλήρωσε, ότι έχουν ήδη περάσει είκοσι μέρες και δεν ήρθε καμία υπόθεση για να μπορεί κανείς να με μεμφθεί. Τόνισε, ακόμα, ότι πρότεινε να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ώστε να οχυρωθεί η πολιτεία σε θέματα διαφάνειας και μεταξύ άλλων να διαπιστωθεί και τι δυνατότητες υπάρχουν για αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

    Ο πρωθυπουργός επέμενε ότι αν υπήρχε εκκρεμότητα, σε καμία περίπτωση δεν θα έκλεινε τη Βουλή και πρόσθεσε: "Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου σε αυτά τα θέματα". Υπογράμμισε, ακόμη, ότι δεν αρνείται ούτε αρνήθηκε ποτέ να διερευνηθούν σοβαρές υποθέσεις, αλλά δεν μπορεί η πολιτική ζωή να εγκλωβίζεται μόνιμα σε αυτό το θέμα, επειδή υπάρχει ένδεια πραγματικών πολιτικών επιχειρημάτων.

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Παυλίδη, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι διερευνήθηκε σε βάθος, υπενθυμίζοντας την απόφαση της Βουλής. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο ίδιος αξιολογεί όλες τις συμπεριφορές και την κατάλληλη ώρα κρίνει.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν έκανε σφάλμα που κάλυψε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ τους υπουργούς για το θέμα του Βατοπαιδίου, ανέφερε "εγώ δεν είπα ποτέ ότι είμαι αλάνθαστος και για το Βατοπαίδι έχω κάνει δημόσια την κριτική μου. Αυτό δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι το εκλογικό σώμα μας έχει καταδικάσει. Το εκλογικό σώμα κρίνει στις εθνικές εκλογές ποιοι μπορούν καταλληλότερα να χειριστούν τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

    Χαρακτήρισε σοβαρή υπόθεση το θέμα του Βατοπαιδίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία υπόθεση που εξελισσόταν για χρόνια, η οποία θεωρητικά ή επιφανειακά δεν έδειχνε να έχει κάτι το μεμπτό. "Στην πορεία βλέπουμε ότι υπήρχαν υστερόβουλες και σκανδαλώδεις επιδιώξεις και βέβαια λάθη από πλευράς δημοσίου. Γι αυτό έκανα και την αυτοκριτική μου. Στο κάτω-κάτω της γραφής ο πρωθυπουργός της χώρας εξ αντικειμένου οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι στραβό συμβαίνει. Τί κατά τη γνώμη μου υπήρχε εδώ: ναι υπήρχαν επιδιώξεις υστερόβουλες, σκανδαλώδεις. Ναι, μπορεί να υπήρξε και συνεργασία κάποιων τμημάτων της δημόσιας διοίκησης και αυτό θα το αποκαλύψει η δικαστική έρευνα. Εκείνο που είναι βέβαιο και εκεί είναι το πολιτικό ζήτημα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί, πιο παρατηρητικοί και πιο επιμελείς στην εποπτεία των όποιων δημόσιων υπηρεσιών βρίσκονται σε επαφή με τέτοιου είδους αντικείμενα", είπε.

    Μίλησε, ακόμη, για τραυματική εμπειρία που πλήγωσε και τον ίδιο και τους πολίτες, σημειώνοντας ότι μπορεί να μην αλλάζει, αλλά τουλάχιστον είναι δυνατόν τα ζημιογόνα αποτελέσματα να μη συντελεστούν και γι' αυτό έχει αρθεί η αναγνώριση κυριότητας εκείνων των ακινήτων. Περιμένουμε, ανέφερε, γνωμάτευση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τον τρόπο που μπορεί να γίνει η πλήρης επιστροφή των όποιων ακινήτων, ενώ πρέπει να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να μην επιτρέψουμε να συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο ή παρόμοιο.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η εικόνα που έχει για το θέμα, είναι ότι πολιτικό πρόσωπο δεν πήγε επί σκοπώ να βλάψει τα συμφέροντα του δημοσίου, αλλά σημείωσε ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη επιμέλεια και η απαραίτητη εποπτεία.

    Σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν το υπ' αριθμόν ένα θύμα και ότι έγινε μακρά δικαστική έρευνα, ενώ για το θέμα των ομολόγων συνεχίζεται η έρευνα και κάποιοι ήδη παραπέμπονται.

    Για την υπόθεση Siemens, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πάρει χρήματα από την εταιρία, ενώ είπε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να αναδεικνύει θέματα σκανδάλων εάν υπάρχουν, αναγνωρίζοντας και ένα ποσοστό σε αντιπολιτευτικό οίστρο. Για τη φράση "αρχιερέας της διαπλοκής", που είχε πει για τον κ. Σημίτη, ο κ. Καραμανλής είπε "όταν κάνει συζήτηση και μάλιστα εκτός κειμένου σε ανταλλαγή πυρών μπορεί να φύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Ποτέ δεν θα τον έλεγα εν ηρεμία, ότι δηλαδή ο άνθρωπος αυτός είναι σε εισαγωγικά μη έντιμος".

    Στην ερώτηση εάν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ όσοι έχουν προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι όλοι μας κρινόμαστε και αξιολογούμαστε καθημερινά από πράξεις, από τη δράση μας, την προσφορά μας, τη συμπεριφορά μας, την εν γένει δραστηριότητά μας. Αυτά αξιολογούνται και έρχεται η ώρα όταν καταρτίζονται οι συνδυασμοί και λαμβάνονται υπόψη από όλα τα όργανα του κόμματος, σε τελική ανάλυση από τον πρόεδρο του κόμματος.

    Ο πρωθυπουργός επέμενε στις μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο, ενώ μιλώντας για το ασφαλιστικό, ανέφερε ότι θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση στα βαρέα και ανθυγιεινά και μίλησε και για κίνητρα για εθελούσια περαιτέρω παραμονή στην εργασία.

    Ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε, λέγοντας ότι αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια θα ήμασταν τώρα με την κρίση σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, ενώ σημείωσε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι καλύτερα από ότι στην ευρωζώνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαφιέμεθα σε αυτό.

    Αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαρθρωτικές αδυναμίες στην οικονομία, σημείωσε ότι ο σχεδιασμός δεν είναι να μπουν νέοι φόροι, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, να περιορίσουμε σημαντικά τη φοροδιαφυγή. Επίσης, πρέπει να περιοριστεί η δημόσια δαπάνη. Τα πρώτα δείγματα, πρόσθεσε, είναι μάλλον ενθαρρυντικά, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος. Σημείωσε, ακόμα, ότι μέσα σε δύο χρόνια πρέπει το έλλειμμα να πέσει κάτω από 3%.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι δεν σχεδιάζει νέους φόρους, αλλά διευκρίνισε ότι "εάν σε δύο-τρεις-πέντε μήνες δούμε ότι οι συνθήκες αλλάζουν θα συζητήσουμε και για φορολογικά έσοδα".

    Είπε, ακόμη, ότι το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα, το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων έχουν κόστος και φέρνουν αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δυσάρεστες αποφάσεις αλλά απαραίτητες για να απαλλαγεί η χώρα από τα βαρίδια που την κρατάνε πίσω.

    [02] "Κατά της φτώχειας"

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφερης, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτή του κόμματος κ. Μ.Βορίδη και τον Νομαρχιακό Σύμβουλο Αθηνών κ. Ε. Παπαδόπουλο. συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Παπαθανασίου και του παρέδωσε επιταγή ενός εκατομμυρίου ευρώ υπέρ του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.

    «Αντί της αλόγιστη σπατάλης των μεγάλων ποσών για τηλεοπτικά σποτ, ο ΛΑΟΣ αποφάσισε το αντίτιμο του ενός εκατομμυρίου Ευρώ να κατατεθεί στο Ταμείο Φτώχειας, όπως το είχα πει άλλωστε και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης μετά τη συνάντηση.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αφού ανέφερε ότι το κόστος ενός κομματικού τηλεοπτικού σποτ αντιστοιχεί στην μηνιαία σύνταξη ενός μη προνομιούχου Έλληνα, τόνισε:

    «Πιστεύω λοιπόν ότι δεν μας περισσεύουν χρήματα για τηλεοπτικές προκλήσεις και θα ήθελα να επαναλάβω την έκκληση που είχα κάνει μέσα στην Βουλή, όλα τα κόμματα να δώσουμε ένα ποσό από την πλούσια κρατική χορηγία σε όλους αυτούς που βάλλονται και προσβάλλονται από την Οικονομική κρίση».

    Συνέντευξη στη Metro

    "Μαγειρέματα στο παρασκήνιο βλέπει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος στο σκηνικό που μπορεί να διαμορφωθεί με βάση το απότελεσμα των ευρωεκλογών.

    Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στη "metro" μιλώντας για τη δυναμική εμφάνιση των Οικολόγων-πρασίνων την απέδωσε στη στήριξη συμφερόντων, ενώ αναφερόμενος στο ΚΚΕ ζήτησε απο την κα Παπαρήγα για άλλη μία φορά να ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματός της στο θέμα του "Γερμανού".

    Τέλος, αναφερόμενος στη ΝΔ αφού την καταγγέλει ότι δεν ασχολείται με το αν θα έρθει ο Γιώργος Παπανδρέου στην εξουσία δηλώνει ότι είναι υπέρ μιας σοβαρής κεντροδεξιάς κυβέρνησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 May 2009 - 10:30:19 UTC