Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολα έτοιμα για τις ευρωεκλογές
  • [02] Ιερώνυμος για μετανάστες
  • [03] Διακρίσεις για το "Ελ.Βενιζέλος"
  • [04] Αποτελέσματα εκλογών στην ΕΣΗΕΑ
  • [05] Η τηλεοπτική αναμέτρηση
  • [06] "Η κυβέρνηση θα είναι η ίδια την άλλη μέρα"
  • [07] "Μήνυμα καταδίκης"
  • [08] Κοντά στους μετανάστες
  • [09] "Κατά της φτώχειας"

  • [01] Ολα έτοιμα για τις ευρωεκλογές

    Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία των ευρωεκλογών με τρεις τρόπους: μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1500, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr και μέσω της ιντερνετικής πύλης "Ερμής" που λειτουργεί με πολλαπλά κριτήρια επιλογής.

    Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου, καθώς και των υπευθύνων της εταιρείας Singular Logic, στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως το υπουργείο βρίσκεται σε ετοιμότητα. Πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει την πεποίθηση πως οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με τρόπο που συμφωνεί με το επίπεδο του πολιτικού μας πολιτισμού, ενώ δήλωσε αισιόδοξος και για το ποσοστό αποχής, το οποίο έκρινε πως δεν θα είναι αυτό που θρυλείται, όπως είπε.

    Φέτος, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένα νέο πιλοτικό σύστημα εναλλακτικής συλλογής και αναμετάδοσης των αποτελεσμάτων στη Β' Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, σε 502 εκλογικά τμήματα. Το νέο αυτό σύστημα, το οποίο φέρει τα αρχικά SRT, θα λειτουργεί μέσω ενός τύπου κινητού τηλέφωνου με ειδικό πρόγραμμα από το οποίο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, με ειδικούς κωδικούς, θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα προς το υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα όμως με το παραδοσιακό πρόγραμμα που γίνεται μέσω τηλεγραφημάτων.

    Για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους 9.866.913, συν 36.758 Ελληνες που θα ψηφίσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κομματικοί συνδυασμοί είναι 27 με 513 υποψήφιους, ενώ τα εκλογικά τμήματα είναι 20.435 συν 97 του εξωτερικού.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται φέτος ανά 15 λεπτά έναντι 30 λεπτών που συνέβαινε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες στις 7 μ.μ., στο επόμενο τρίωρο θα έχει βγει το 15% των αποτελεσμάτων, ισχυρή βάση -όπως επισημαίνεται από τους υπεύθυνους της SingularLogic- για την ένδειξη του συνολικού αποτελέσματος.

    [02] Ιερώνυμος για μετανάστες

    Σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας με οικονομικούς μετανάστες ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Αποτελεί αυτονόητο και απαράγραπτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απευθύνεται ελεύθερα στο Θεό του. Να Τον τιμά και να Τον λατρεύει σε χώρους που Του πρέπουν, χωρίς προσκόμματα. Το ευρύτερο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι δικαίωμα θεμελιώδες σε κάθε ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία, όπως η ελληνική, και πρέπει να χαίρει πάντα αναγνώρισης και απόλυτου σεβασμού, όπως άλλωστε και το Σύνταγμά μας σαφώς επιτάσσει.

    Όμως κάθε εκδήλωση βίας στο όνομα της οποιασδήποτε θρησκείας, απβ όπου κι αν προέρχεται, είναι απόλυτα καταδικαστέα, γιατί πρωτίστως προσβάλλει βαθύτατα τον ίδιο τον πυρήνα της θρησκείας. Και μετατρέπει πιστούς ανθρώπους σε αθύρματα πάσης φύσεως φονταμενταλιστών και καιροσκόπων, που ουδόλως σέβονται την ελευθερία του προσώπου.

    Η ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικά πιστεύω, στο πλαίσιο πάντα των νόμων της Πολιτείας, αποτελεί άλλωστε βασική προϋπόθεση της κοινωνικής συνοχής και εκφράζει απόλυτα τη μακραίωνη πολιτιστική και πνευματική μας παράδοση».

    [03] Διακρίσεις για το "Ελ.Βενιζέλος"

    Το γεγονός ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών απέσπασε άλλες δύο Ευρωπαϊκές πρωτιές, δεν αποτελεί πλέον είδηση, καθώς οι προθήκες στο κτίριο διοίκησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουν ήδη γεμίσει από βραβεία τα τελευταία χρόνια. Είδηση, όμως αποτελεί το γεγονός ότι μέσα στον κυκεώνα της διεθνούς οικονομικής κρίσης που κτύπησε κατά κόρον και τις αερομεταφορές, ο ΔΑΑ κατάφερε να βγει σχεδόν αλώβητος, ή τουλάχιστον με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διευθυντής Μάρκετινγκ και επικοινωνίας του ΔΑΑ, κ. Γιώργος Καραμάνος το πρώτο τρίμηνο του 2009 σημειώθηκε πτώση της τάξης του 4,5% στην επιβατική κίνηση, γεγονός που αποδίδεται στην κρίση, με συνέπεια να μειωθούν και τα ταξίδια, παρά το γεγονός ότι οι πτήσεις όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μόνο 4 αεροδρόμια στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχαν τόσο μικρή πτώση, καθώς ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος πλησίασε το -10%.

    Όμως από τον Απρίλιο και μετά η κατάσταση άλλαξε και ήδη καταγράφεται αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά περίπου 4%. Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών το 2009 θα είναι μια χρονιά πτωτική για τις αερομεταφορές, το 2010 θα σημειωθεί μια σταθεροποίηση και το 2011 θα υπάρξει ανάπτυξη.

    Σε ότι αφορά τις νέες διακρίσεις του ΔΑΑ οι αεροπορικές εταιρείες έδωσαν πανευρωπαϊκή «πρωτιά» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη συνεχή και δυναμική υποστήριξή του στην αναπτυξιακή προσπάθειά τους, μέσω πρωτοποριακών προγραμμάτων αεροδρομιακού μάρκετινγκ. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «ROUTES Europe», όπου ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κέρδισε επίσης το 1ο βραβείο στη γεωγραφική περιοχή «Νότια Ευρώπη-Μεσόγειος», ανταγωνιζόμενος αεροδρόμια όπως της Ρώμης, της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης, της Λισαβόνας και της Κωνσταντινούπολης.

    Όπως εξήγησε ο κ. Καραμάνος οι πρωτιές οφείλονται κατ΄ αρχήν σε μια μικρή αλλά δυνατή ομάδα έμπειρων και καταξιωμένων στελεχών που εργάζονται πυρετωδώς και δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Η ομάδα αυτή προωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική marketing, με κύριο στόχο την υποστήριξη των αναπτυξιακών σχεδίων των εταιρειών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.

    Η στρατηγική αυτή έχει τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος αφορά την παροχή κινήτρων για να προσελκύσει μια εταιρία να επιχειρήσει στο ΔΑΑ. Ο δεύτερος αφορά το μάρκετινγκ με ότι συνεπάγεται αυτό και ο τρίτος και βασικότερος πυλώνας είναι το πληροφοριακό κομμάτι, όπου εδώ ο ΔΑΑ υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά αεροδρόμια.

    Ειδικότερα, ο ΔΑΑ επενδύει στην έρευνα αγοράς και παρέχει δωρεάν στις αεροπορικές εταιρίες ότι στοιχείο θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους, προσφέροντάς τους μια ολοκληρωμένη εικόνα της ελληνικής αγοράς (στοιχεία & χαρακτηριστικά, εξέλιξη της κίνησης, προφίλ επιβατών), ώστε να μπορέσουν οι εταιρίες να αποφασίσουν για την ανάπτυξη βιώσιμων δρομολογίων. Η έρευνα αυτή κοστίζει περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Επίσης, παρέχει εξειδικευμένες τεχνικές πρόβλεψης ανά αεροπορική εταιρεία, συγκεκριμένα σενάρια και προοπτικές κερδοφορίας, είναι καθημερινά στη διάθεσή των συνεργατών του ΔΑΑ μέσω των καινοτόμων διαδικτυακών εργαλείων του, που παρέχουν στις εταιρείες εύκολη πρόσβαση σε πλήθος σημαντικών πληροφοριών.

    [04] Αποτελέσματα εκλογών στην ΕΣΗΕΑ

    Ο συνδυασμός "Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία" με επικεφαλής τον Πάνο Σόμπολο, αναδείχθηκε πρώτος στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών). Δεύτερος αναδείχθηκε ο συνδυασμός «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ» με επικεφαλής τον Δ. Τρίμη.

    Ψήφισαν 3.940 μέλη και βρέθηκαν 3.754 Έγκυρα, 124 Άκυρα και 62 Λευκά. Το εκλογικό μέτρο ήταν 341 ψήφοι.

    Συγκεκριμένα από τους 3.940 ψηφίσαντες:

    Β· Ο Συνδυασμός «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» έλαβε 1.208 ψήφους που αντιστοιχούν σε 4 έδρες.

    Β· Ο Συνδυασμός «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ» έλαβε 919 ψήφους και 3 έδρες.

    Β· Ο Συνδυασμός «ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ) έλαβε 601 ψήφους και 2 έδρες.

    Β· Ο Συνδυασμός «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» έλαβε 320 ψήφους και 1 έδρα.

    Β· Ο Συνδυασμός «ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (ΚΕΔ)» έλαβε 425 ψήφους και 1 έδρα.

    Β· Ο Συνδυασμός « ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ - FINANCIAL CRIMES Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο - Σπάρτακος - Ανένταχτοι» έλαβε 281 ψήφους.

    [05] Η τηλεοπτική αναμέτρηση

    Διεξάγεται στις 8 το βράδυ η τηλεοπτική αναμέτρηση των πέντε πολιτικών αρχηγών ενόψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου. Τη συζήτηση θα συντονίζει η Μαρία Χούκλη.

    Ερωτήσεις θα υποβάλουν από το Mega η Όλγα Τρέμη, από τον ΑΝΤ1 ο Νίκος Ευαγγελάτος, από το Alter ο Ανδρέας Κωνσταντάτος, από τον Alpha ο Αντώνης Σρόιτερ, από το Star ο Αιμίλιος Λιάτσος και από το ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη.

    Οι θεματικές ενότητες θα είναι έξι. Κάθε ερώτηση θα διατυπώνεται σε 30'', ενώ ο πολιτικός αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του 90'' για να απαντήσει. Η διευκρινιστική ερώτηση θα γίνεται εντός 30'' και η απάντηση θα δίδεται σε 1 λεπτό.

    Οι θεματικές ενότητες είναι:

    α) Ευρωπαϊκή Ένωση και Εξωτερική πολιτική

    β) Οικονομία και Ανάπτυξη

    γ) Κοινωνική πολιτική και εργασιακά ζητήματα

    δ) Παιδεία

    ε) Περιβάλλον

    στ) Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση

    [06] "Η κυβέρνηση θα είναι η ίδια την άλλη μέρα"

    Το μήνυμα των εκλογών, από οποιαδήποτε κάλπη, είτε είναι κάλπη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε κάλπη για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είτε αυτή των Ευρωεκλογών, έχει πάντα και ένα μήνυμα πολιτικό, λέει η υπουργός Εξωτερικών κ.Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η κ.Μπακογιάννη εκτιμά ότι το μήνυμα των εκλογών δεν θα δυσκολευτεί ποτέ κανένας να το αναλύσει, και ξεκαθαρίζει ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι εκλογές για κυβέρνηση. «Αυτό είναι σαφές. Η κυβέρνηση θα είναι η ίδια την άλλη μέρα» λέει η υπουργός Εξωτερικών.

    Σχολιάζοντας τα περί σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας η κ.Μπακογιάννη εκφράζει τη λύπη της «όχι διότι με ενόχλησε ή ένιωσα προσβεβλημένη, αλλά διότι δεν περίμενα μια τέτοιου είδους αναφορά από έναν σύγχρονο πολιτικό όπως θέλει να παρουσιάζεται ο Γιώργος Παπανδρέου» όπως σημειώνει. Παράλληλα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για δημαγωγία και πλειοδοσία υποσχέσεων ή λαϊκισμού. Η κ.Μπακογιάννη τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών γιατί απλώς θα εντείνουν προβλήματα, ενώ αναφέρεται στα κρίσιμα εξωτερικά θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί το Υπουργείο Εξωτερικών το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

    Η συνέντευξη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στον Κώστα Μελισσόπουλο:

    ΕΡ: Κυρία Υπουργέ, τι διακυβεύεται σε αυτές τις Ευρωεκλογές;

    ΑΠ: Αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι η ευρωπαϊκή πορεία, η προοπτική της Ευρώπης, τι θα κάνει η Ευρώπη εν όψει πολύ μεγάλων αλλαγών. Περιμένουμε τους Ιρλανδούς να επικυρώσουν με δημοψήφισμα τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, έτσι ώστε να μπορέσουμε ως Ένωση να κάνουμε το βήμα το οποίο απαιτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες από εμάς.

    Χρειάζεται ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα δίνει μια καθημερινή μάχη με την Επιτροπή. Και θέλω εδώ να πω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πάρα πολύ μεγάλες αρμοδιότητες στην καινούρια φάση που μπαίνουμε.

    Άρα είναι πολύ σημαντικό να εκπροσωπηθεί σωστά η χώρα μας από Ευρωβουλευτές πεπειραμένους, από Ευρωβουλευτές αγωνιστές, από Ευρωβουλευτές που είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη τους για όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

    Έχει και ελληνικό διακύβευμα, με την έννοια ότι το μήνυμα των εκλογών, από οποιαδήποτε κάλπη, είτε είναι κάλπη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε κάλπη για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είτε αυτή των Ευρωεκλογών, έχει πάντα και ένα μήνυμα πολιτικό. Άποψη μου είναι ότι δεν θα δυσκολευτεί ποτέ κανένας να το αναλύσει. Δεν είναι εκλογές για κυβέρνηση. Αυτό είναι σαφές. Η κυβέρνηση θα είναι η ίδια την άλλη μέρα.

    ΕΡ: Μπορεί το αποτέλεσμα όμως να αποτελέσει αιτία αμφισβήτησης της λαϊκής νομιμοποίησης της κυβέρνησης;

    ΑΠ: Κατά την γνώμη μου όχι κ. Μελισσόπουλε. Κατά τη γνώμη μου όχι και με την έννοια ότι όλοι ξέρουμε ότι η λογική των Ευρωεκλογών είναι διαφορετική από τη λογική άλλων εκλογών.

    Επαναλαμβάνω ότι κάθε εκλογή έχει τη δική της ταυτότητα και τα δικά της χαρακτηριστικά. Έτσι και οι Ευρωεκλογές έχουν διαφορά από τις εθνικές εκλογές. Και ο πολίτης συμπεριφέρεται διαφορετικά σε Ευρωεκλογές και διαφορετικά σε εθνικές εκλογές, αν πρόκειται δηλαδή να επιλέξει Πρωθυπουργό της χώρας.

    Σήμερα έχει μια διαφορετική προσέγγιση, διότι ξέρει ότι ο Πρωθυπουργός θα είναι τη Δευτέρα το πρωί, ο Κώστας ο Καραμανλής.

    ΕΡ: Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί για πολιτική που οδηγεί σε βαρβαρότητα. Τι απαντάτε εσείς σε αυτό;

    ΑΠ: Ευθέως σας λέω ότι με λύπησε πάρα πολύ αυτή η φράση του Γιώργου Παπανδρέου. Όχι διότι με ενόχλησε ή ένιωσα προσβεβλημένη, αλλά διότι δεν περίμενα μια τέτοιου είδους αναφορά από έναν σύγχρονο πολιτικό όπως θέλει να παρουσιάζεται ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Η πολιτική δεν μπορεί να γίνει με αυτούς τους όρους. Δεν γίνεται ούτε με διαφημιστικά σλόγκαν, ούτε με φράσεις τις οποίες παίρνουμε έξω από κάθε πολιτικό περιβάλλον και τις χρησιμοποιούμε απλώς γιατί ακούγονται ωραία. Η πολιτική θέλει επιχειρήματα, θέλει προγράμματα, θέλει προτάσεις. Και αυτό το οποίο αναμένουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να καταθέσει αυτές τις προτάσεις αντί να καταλήγει μόνο σε δημαγωγία και πλειοδοσία υποσχέσεων ή λαϊκισμού.

    ΕΡ: Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν μια λύση για τη διέξοδο από τα προβλήματα και την κρίση;

    ΑΠ: Κατά τη γνώμη μου όχι κ. Μελισσόπουλε. Οι πρόωρες εκλογές απλώς θα εντείνουν προβλήματα, διότι η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ μεγάλη κρίση. Όλοι συμφωνούν, μα όλοι στον κόσμο, ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929.

    Χρέος λοιπόν της κυβέρνησης -και το έχει αναλάβει αυτό με αίσθημα ευθύνης- είναι να βγάλει τη χώρα από αυτή την κρίση και ταυτόχρονα να μετατρέψει την κρίση σε μια ευκαιρία, δηλαδή να βγούμε από την κρίση δυνατότεροι. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτή είναι η υποχρέωση μας. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, το αντίθετο. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο.

    Είναι δύσκολη η μάχη την οποία δίνουμε, αλλά αυτή κληθήκαμε να δώσουμε και πρέπει να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι Έλληνες πολίτες πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

    ΕΡ: Κάτι τελευταίο. Το δεύτερο εξάμηνο του 2009 υπάρχουν κρίσιμα θέματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ανησυχείτε για κάτι αναφορικά με τις εξελίξεις που ενδέχεται να υπάρξουν;

    ΑΠ: Ακούστε. Ο κόσμος μας γύρω μας αλλάζει κ. Μελισσόπουλε και αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα. Σας μίλησα πριν για την Ευρώπη και για τις νέες προκλήσεις που έχουμε ως Ε.Ε. Εμείς πάντοτε υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι δυνατότερη όταν είναι η Ευρώπη δυνατότερη. Είναι ισχυρότερη η χώρα μας ως μέλος της Ε.Ε.

    Έχουμε μια κρίσιμη αν θέλετε συζήτηση η οποία θα γίνει όταν θα επανεξετάσουμε την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Αν δηλαδή η Τουρκία έχει ανταποκριθεί ή όχι στις υποχρεώσεις της. Βασικά δηλαδή για το πρωτόκολλο της Άγκυρας και την εφαρμογή του. Έχουμε το Κυπριακό σε διαπραγματεύσεις. Κρίσιμες διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ. Δύσκολες διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει να δούμε πως θα προχωρήσουν αυτές.

    Έχουμε το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε εκκρεμότητα. Οι διαπραγματεύσεις πάλι υπό τον κ. Νίμιτς θα αρχίσουν μετά τις εκλογές κατά το τέλος του μηνός. Θα γίνει μια νέα προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης.

    Και ταυτόχρονα έχουμε και τον ΟΑΣΕ, είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για την Ελληνική Προεδρία. Όπως ξέρετε έχουμε καλέσει για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΑΣΕ 56 Υπουργούς Εξωτερικών στην Κέρκυρα, για να μπορέσουν να αρχίσουν το διάλογο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ένα διάλογο o οποίος όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει, με όλους μέσα, δηλαδή και τη Ρωσία και την Ευρώπη και την Αμερική.

    Άρα ναι οι προκλήσεις είναι πολλές. Η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση χειρίζεται τα θέματα αυτά τα οποία αφορούν την εξωτερική μας πολιτική, έχοντας εμπιστοσύνη και στα επιχειρήματα μας και στις δυνάμεις μας και στη δράση της ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας.

    [07] "Μήνυμα καταδίκης"

    Tο καλοκαίρι θα έρθουν πολύ χειρότερα αν στις 7 του Ιούνη δεν βγει ένα σαφές μήνυμα καταδίκης των κομμάτων που "υιοθέτησαν την ιδιωτικοποίηση, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις αρνητικές αλλαγές σε όλους τους τομείς συν εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, συν τη συμμετοχή της ΕΕ στον πόλεμο", τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε εργαζόμενους στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά και τους κάλεσε να στείλουν αυτό το μήνυμα καταδίκης, ψηφίζοντας ΚΚΕ "ανεξάρτητα αν συμφωνείτε σε όλα".

    «Εσείς ξέρετε τι θα πει ΕΕ από πρώτο χέρι, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών έγινε με την βούλα των κομμάτων που λένε ότι μέσα στην ΕΕ έχουμε δυνατότητες» τόνισε η κα Παπαρήγα και ανέφερε ότι τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών εκτός από την κυβέρνηση τις ψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, που "αρχίζουν τα κόλπα" όταν οι εργαζομενοι ξεσηκώνονται. «Το ΠΑΣΟΚ ανακαλύπτει ότι πρέπει να βρούμε το καλό τίμημα, δεν μας αρέσουν οι όροι τις πώλησης και ο ΣΥΝ περίπου τα ίδια και μετά όταν το κίνημα φουντώνει και όταν έχουν ανάγκη από ψήφους, τότε πετάνε και ένα "όχι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού"», είπε η κα Παπαρήγα

    Το ΚΚΕ λέει όχι στην ιδιωτικοποίηση ανεξάρτητα από τηντιμή ή την εθνικότητα του αγοραστή, γιατί θεωρεί ότι «τα λιμάνια όχι απλώς πρέπει να ανήκουν στο κράτος, πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία, ανήκουν στο λαό», τόνισε.

    Αναφερόμενη στη έκθεση του ΔΝΤ και τις προσαρμογές που προτείνει, είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει νέα μέτρα μετά τις εκλογές, αναρωτήθηκε γιατί «δεν μας λέει το ΠΑΣΟΚ τι δεν θα κάνει από αυτά που λέει το ΔΝΤ» και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ "παίρνει υπ όψιν αυτά που λέει το ΔΝΤ για να οργανώσει την αντίσταση".

    «Όταν λέμε απειθαρχία και ανυπακοή, που είναι το σημείο συνάντησης μας με όλους εκείνους που δεν συμφωνούν σε άλλες θέσεις που έχουμε, εννοούμε το εξής πράγμα: Να μην δικαιολογήσει στο μυαλό του ο εργαζόμενος ότι αυτά τα μέτρα πατάνε σε κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μπορέσει να οργανώσει τη αντίσταση» τόνισε η γγ του ΚΚΕ.

    [08] Κοντά στους μετανάστες

    Τα προβλήματα των μεταναστών με επίκεντρο τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους με εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Α. Τσίπρας και Α. Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε αμέσως μετά ότι κατανοεί την "ευαισθησία και την πρόκληση που αισθάνθηκε ένα μεγάλο τμήμα των μεταναστών στη χώρα μας από το γεγονός ότι προσβλήθηκε το ιερό τους βιβλίο, το Κοράνι" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα πιστεύω του άλλου. Στις χριστιανικές χώρες για τους μουσουλμάνους, για όλους και αντιστρόφως στις μουσουλμανικές χώρες για τους χριστιανούς, ή για όποια άλλη θρησκεία ή δόγμα. Πρέπει να υπάρχει ανοχή και ικανότητα συμβίωσης".

    Μ' αυτή την έννοια, είπε, εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ είπαμε ότι ότι πρέπει να υπάρξει τιμωρία στον αστυνομικό ο οποίος έκανε αυτό το πράγμα και ότι άμεσα πρέπει να υπάρξει καταδίκη από την Ελληνική Κυβέρνηση του γεγονότος.

    Επίσης ζήτησε να ληφθούν μέτρα σε σχέση με τη λειτουργία της αστυνομίας, την ενημέρωσή της, την ευαισθητοποίησή της,αλλά και μέτρα σε σχέση με εστίες έντασης, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι στην κατάσταση στην οποία είναι σήμερα, όπως είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας κλπ.

    Κάλεσε την κυβέρνηση - και όπως είπε περιμένουμε άμεσα,σήμερα ή αύριο - να συναντηθεί με τις μουσουλμανικές κοινότητες,να καταδικάσει το γεγονός και να πάρει όλα τα μέτρα που χρειάζονται.

    .

    Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι να αποκτήσουμε συνείδηση ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα είναι αυτό το εκρηκτικό θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος και ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας.

    Και όσο αποφεύγουμε να ακουμπήσουμε αυτή την "καυτή πατάτα",όσο προσπαθούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί,τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα, είπε.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι "ο λόγος για τον οποίον υποστηρίζουμε την άποψη ότι πρέπει να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες και να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό, δεν είναι μονάχα, εξαιτίας μιας σταθερής ιδεολογίας και αξιών που έχουμε,ουμανιστικής προσέγγισης. Είναι όμως και μια ορθολογική προσέγγιση της πραγματικότητας".

    Επίσης, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της εγκληματικότητας το οποίο, όπως είπε, είναι υπαρκτό και υποστήριξε ότι χρειάζεται από τη μία μια άλλη πολιτική από τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και μια συντονισμένη δράση με τις κοινότητες των μεταναστών, ώστε να σταματήσει η στοχοποίηση των μεταναστών από την πλευρά της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και να αναδειχθεί η άλλη όψη του νομίσματος:Όχι μονάχα η όψη της παραβατικότητας, αλλά και όψη εκείνη του μετανάστη που συνεισφέρει στην πρόοδο της κοινωνίας, του μετανάστη που αγωνίζεται, του μετανάστη που έχει τις καλύτερες των προθέσεων.

    Ο Μοχάμεντ Σααντίν, εκπρόσωπος της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλαδα, δήλωσε ότι "εμείς ζητάμε συγνώμη σαν μουσουλμάνοι αν έχει πάθει κάποια ζημιά ένα μαγαζί,ή κάτι άλλο. Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε ζημιά. Εμείς στέλνουμε μήνυμα αδελφοσύνης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο καθένας θα σέβεται τη θρησκεία του άλλου. Και επίσης τονίζω και θέλω να έχουμε ένα σεβασμό προς τη θρησκεία μας. Να τιμωρηθεί ο αστυνομικός που έχει σκίσει το Κοράνι. Και το Κράτος να μας ζητήσει συγνώμη σαν μουσουλμανικής κοινότητας".

    Ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης περιοδεία στην Πετρούπολη. Η περιοδεία κατέληξε στην καφετέρια «TERRA PETRA», όπου ο ο πρόεδρος του ΣΥΝ συνομίλησε με νέους της περιοχής.

    [09] "Κατά της φτώχειας"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. θα συναντηθεί σήμερα με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου. Ο Γ. Καρατζαφέρης θα συνοδεύεται από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτή του κόμματος κ. Μ. Βορίδη και τον Νομαρχιακό Σύμβουλο Αθηνών, κ. Ε. Παπαδόπουλο.

    Χθες, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής - ΜΑΤ, στην Καισαριανή.

    «Επισκέφτηκα τη Δ/νση Αστυνομικών Επιχειρήσεων για να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τα παιδιά για τους αγώνες που κάνουν, να παραμείνει ζωντανή η Δημοκρατία. Έχουν περάσει τεράστιες δοκιμασίες, έχουν προπηλακιστεί, αλλά είναι η τελευταία ζώνη άμυνας της κοινωνίας. Η Αστυνομία χρειάζεται εκπαίδευση, η Αστυνομία χρειάζεται μέσα, η Αστυνομία χρειάζεται να έχει την κάλυψη της πολιτικής βούλησης, με αποτέλεσμα, την ασφάλεια των πολιτών, που ήδη φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης μετά την επίσκεψη.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη διαμάχη των μεγάλων κομμάτων μέσω των προεκλογικών διαφημιστικών ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. απήντησε:

    «Είναι πρόκληση πλέον τα πολλά πολιτικά σποτ, με παπαγαλάκια, με φοβικά σύνδρομα και βαρβαρότητες. Ο ΛΑ.Ο.Σ. απεφάσισε να μην παρακολουθήσει αυτό τον τηλεοπτικό κατήφορο. Εμείς, αντί για τηλεοπτικά σποτ, θα καταθέσουμε 1 εκατ. ευρώ στο ταμείο κατά της φτώχειας. Πιστεύουμε ότι θα πιάσουν περισσότερο τόπο, απ' το να βγάλουμε σποτ, τα οποία θα προσβάλλουν τον έναν ή τον άλλον».

    Συνέντευξη στη Metro

    "Μαγειρέματα στο παρασκήνιο βλέπει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος στο σκηνικό που μπορεί να διαμορφωθεί με βάση το απότελεσμα των ευρωεκλογών.

    Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στη "metro" μιλώντας για τη δυναμική εμφάνιση των Οικολόγων-πρασίνων την απέδωσε στη στήριξη συμφερόντων, ενώ αναφερόμενος στο ΚΚΕ ζήτησε απο την κ.Παπαρήγα για άλλη μία φορά να ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματός της στο θέμα του "Γερμανού".

    Τέλος, αναφερόμενος στη ΝΔ αφού την καταγγέλει ότι δεν ασχολείται με το αν θα έρθει ο Γιώργος Παπανδρέου στην εξουσία δηλώνει ότι είναι υπέρ μιας σοβαρής κεντροδεξιάς κυβέρνησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 May 2009 - 6:30:29 UTC