Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε"

  • [01] "Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε"

    "Η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" είναι το σύνθημα - μήνυμα με το οποίο προσέρχεται το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές, σύνθημα το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ζάππειο και στο οποίο αναφέρθηκε πολλές φορές.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα για αυξημένη συμμετοχή στις κάλπες, τονίζοντας ότι ολοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και την Ελλάδα.

    Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ξεκάθαρο και κρίσιμο. Ή θα συνεχίσουμε στον αδιέξοδο δρόμο μιας πολιτικής αδικίας και ανισότητας, ή θα αλλάξουμε ρότα και θα μπούμε στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, με αναδιανομή του πλούτου.

    Επίσης τόνισε ότι στις Ευρωεκλογές αποφασίζουμε για την Ελλάδα, αλλά και για την προοδευτική στροφή της Ευρώπης, με ισχυρή σοσιαλιστική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για να ενισχύσουμε την ισχυρή διεκδικητική φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη.

    Η ψήφος στη ΝΔ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου , είναι ψήφος σε αυτούς που βύθισαν την Ελλάδα σε κρίση πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση. Και περιέγραψε την ελληνική κρίση ως μία πολύπλευρη κρίση θεσμών και αξιών, κοινωνική κρίση και πολιτική κρίση, η οποία κορυφώθηκε με προσωπική ευθύνη του κ. Καραμανλή όταν έκλεισε ξαφνικά τη Βουλή και οδήγησε σε παραγραφή πιθανών αδικημάτων υπουργών, όπως τόνισε.

    Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είπε, είναι ψήφος ελπίδας και η νίκη στις Ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο βήμα το οποίο θα οδηγήσει στο δεύτερο βήμα αυτό της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση προέβλεψε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής μπροστά στα αδιέξοδα θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές πολύ πριν τον ερχόμενο Μάρτιο με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

    Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον κ. Κ. Παπούλια για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας εφόσον αυτός το επιθυμεί, ενώ για το αν το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές, σε περίπτωση που δεν έχουν διεξαχθεί μέχρι τότε, ο κ. Παπανδρέου παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον κ. Κ. Παπούλια μετά τις εκλογές, αφού θα το έχει κάνει γνωστό πριν από αυτές.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η χώρα χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση και όχι μία κυβέρνηση που κρύβει τις αλήθειες και σχεδιάζει νέα βάρη για τους πολίτες μετά τις Ευρωεκλογές.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, διεκδικεί την εμπιστοσύνη των πολιτών και την κερδίζει καθημερινά. Οι πολίτες, υπογράμμισε, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των εκλογών και πρόσθεσε ότι με τη συμμετοχή "παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ενώ με αποχή αφήνουμε την τύχη μας στα χέρια άλλων".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επανειλημμένα στην συμμετοχή στις ευρωεκλογές και τόνισε ότι δεν πρέπει να πάει ούτε μία ψήφος χαμένη. Ανέφερε ότι συμμερίζεται την βαθειά απογοήτευση του πολίτη, αλλά, όπως τόνισε, εάν παραιτηθούμε τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, θα βουλιάξουμε. Και πρόσθεσε ότι το στοίχημα αυτό δεν είναι προσωπικό του στοίχημα, αλλά ένα στοίχημα για την Ελλάδα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ με τα παπαγαλάκια, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με επικοινωνιακά τρικ να κρύψει την πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο πολίτης. Αλλά, πρόσθεσε, δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την ψήφο του λαού στις 7 Ιουνίού, ούτε από την ψήφο στις εθνικές εκλογές.

    Αναφερόμενος στις επιθέσεις της κυβέρνησης για το δίλημμα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα", ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για διπλό ολίσθημα: Αφενός, είπε, δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τα προβλήματα του ελληνικού λαού και λένε ότι όλα πάνε καλά.Το δεύτερο ολίσθημα, πρόσθεσε, είναι ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει τα δικά της προβλήματα, βάζοντας ως ασπίδα τον απλό ψηφοφόρο της ΝΔ, τον οποίο η ηγεσία του κόμματος "αδίκησε βάρβαρα". Ο ψηφοφόρος της ΝΔ, τόνισε, δεν έχει καμία ευθύνη για το κλείσιμο της Βουλής και την παραγραφή, ούτε με τα δώρα στους μεγαλομετόχους και τις τράπεζες, ούτε για τα δομημένα ομόλογα , τις άγονες γραμμές, τη Ζίμενς, το Γερμανό ή τις υποκλοπές. Ο ψηφοφόρος της ΝΔ άλλα ζήτησε, τα οποία, όμως, η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε. Αυτά που χτυπάμε εμείς, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι εκείνα που δεν αρέσουν ούτε στο νεοδημοκράτη και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά με τη βοήθεια που του προσέφερε το ΠΑΣΟΚ και την οποία αρνήθηκε και τώρα έχει γίνει μέρος του προβλήματος. Αυτά τα προβλήματα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να τα λύσει ο κ. Καραμανλής γιατί είναι όμηρος αυτών των υποθέσεων.

    Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι είναι αυτός που ζητά την πόλωση. "Εγώ", τόνισε, "δεν ζήτησα ποτέ την πόλωση" και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι εκλεγμένος και είναι επικεφαλής ενός Κινήματος το οποίο μπορεί να εκφράσει την αγανάκτηση του πολίτη. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μετά από πέντε χρόνια αντί να μιλάει για το έργο της αποφάσισε την πόλωση. Αυτό, πρόσθεσε, είναι το μόνο της όπλο για να κρύψει την ανομία, τη συγκάλυψη, την ανέχεια τωνΕλλήνων πολιτών. Και αυτό, όπως είπε, είναι ενδεικτικό του πού βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν, ανέφερε, να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση. Αν είναι έτσι ας πάει στην αντιπολίτευση που είναι και ο φυσικός της χώρος, ας κάνει τόπο να περάσει η Ελλάδα.

    Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες, εκδότες και μίντια που ενθαρρύνουν την αποχή και δεν θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις απάντησε ότι αυτά που λέει ο κ. Ρέππας συνάδουν με αυτά που ο ίδιος υποστηρίζει εδώ και χρόνια.

    Και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προωθήσει καθαρές σχέσεις και κανόνες με όλους, διότι αυτοί κάνουν τους καλούς λογαριασμούς και τους καλούς φίλους. Υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει ως κυβέρνηση τα μέσα ενημέρωσης να ξεπεράσουν την κρίση τους, αλλά με σχέσεις διαφάνειας. Οι σχέσεις αλληλεξάρτησης, υπογράμμισε, θα τελειώσουν.

    Σε ερώτηση για τις κατηγορίες που απευθύνει το ΚΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η ανταλλαγή απόψεων είναι χρήσιμη, αναρωτήθηκε αν οι προοδευτικές δυνάμεις θα μείνουν στην απλή διαμαρτυρία κατά πάντων και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με τις δυνάμεις που θέλουν την πραγματική αλλαγή "θα βρεθούμε κάποια στιγμή". Πρόσθεσε ότι το απλό μέλος και ο ψηφοφόρος του ΚΚΕ θέλουν να αλλάξει η πολιτική στη χώρα που πλήττει και τους ίδιους και αυτή είναι δεξιά πολιτική.

    Σε ερώτηση για όσα καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλέξης Τσίπρας για τα εργασιακά, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε ως κυβέρνηση να σταματήσει την ασυδοσία και να βάλει κανόνες στις εργασιακές σχέσεις και πρόσθεσε ότι αν κάτι δεν κάναμε καλά θα το αλλάξουμε. Και επανέλαβε ότι "θα συναντηθούμε με όλες τις δυνάμεις που θέλουν αλλαγή στη χώρα".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την απόφασή του να προχωρήσει και να εφαρμόσει όσα υπόσχεται, σε αντιδιαστολή με τον κ. Καραμανλή ο οποίος δεν εφάρμοσε όσα υποσχέθηκε. Ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποκλεισμού των λεγόμενων βατοπεδινών από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι θα είναι η πιό τρανή απόδειξη ενοχής και συγκάλυψης. Αν είναι αθώοι γιατί να τους βγάλει και αν δεν είναι αθώοι γιατί τους συγκάλυψε, ήταν δύο ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό παιχνίδι συγκάλυψης ανομιών. Αυτά τα παιχνίδια, τόνισε, εγώ δεν τα καταλαβαίνω και θα σταματήσουν, διότι δημιουργούν αναξιοπιστία απέναντι στον πολίτη αλλά και αναξιοπιστία για τη χώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 May 2009 - 16:30:14 UTC