Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η εμπιστοσύνη σας είναι πηγή δύναμης"
  • [02] "Ψηφίζουμε αλλαγή πορείας"
  • [03] Τα βραβεία του 62ου Φεστιβάλ Κανών
  • [04] Σέρρες: Μια ακόμα θέση στο βιβλίο Γκίνες
  • [05] Αυστρία: Νεκρός ο ένας σιχ γκουρού
  • [06] Σρι Λάνκα: Νίκη του στρατού
  • [07] Ημερήσια Ατζέντα: 25/5/2009
  • [08] Το ΚΚΕ για ΕΕ και ευρωεκλογές

  • [01] "Η εμπιστοσύνη σας είναι πηγή δύναμης"

    Η εμπιστοσύνη σας είναι πηγή δύναμης, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας χθες στην Τρίπολη. Προχωρούμε μαζί με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Σκοπός μας, είπε, είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση. Και δέσμευσή μας είναι, είπε, να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

    Άμεση προτεραιότητα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι οι τομείς που πλήττονται. Οι αγρότες, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι νέοι. Αυτά είπε διαμορφώνουν τη δική μας ατζέντα. Η οικονομία, σημείωσε, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Και τόνισε πως πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον. Πάνω από όλα η πατρίδα. Έχουμε, είπε, επίγνωση των προβλημάτων. Το πιο βαρύ φορτίο, ανέφερε, είναι το δημόσιο χρέος που άφησαν πίσω οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Έχουμε, είπε, βαθιά συναίσθηση των προβλημάτων. Με πρώτο την ανεργία, όπου το 1981 ήταν στο 3% και το ΠΑΣΟΚ μας την παρέδωσε στο 11%. Οι υπαίτιοι των προβλημάτων, ανέφερε, υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Προτάσσουν ένα ανεύθυνο ναι σε όλους και λένε όχι σε κάθε αναγκαία αλλαγή. Κατηγόρησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι δυσφημεί τη χώρα και διολίσθησε, σε ύβρεις. Και πρόσθεσε ότι στο ΠΑΣΟΚ καταλήγουν, να χαρακτηρίζουν βαρβάρους όσους δεν ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί, είπε, να χαρακτηρίζουν βαρβάρους την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. Και αναρωτήθηκε αν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει επαφή με την πραγματικότητα. Και αν έχει συναίσθηση ευθύνης. Προσθέτοντας έως πότε ο λαϊκισμός θα γίνεται εμπόδιο στο εθνικό συμφέρον.

    Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός, που εγγυώνται όμως αποτέλεσμα. Αυτή είναι η στρατηγική μας είπε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι κάναμε σημαντικό έργο, προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις, δώσαμε ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και ξεκινήσαμε μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ξεκινήσαμε, είπε, μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και τώρα προωθούμε το αυτόνομο λύκειο.

    Μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις στην Ολυμπιακή και τώρα, είπε, προωθούμε σχέδιο στον ΟΣΕ. Αλίμονο, είπε, αν η κρίση εύρισκε τη χώρα όπως ήταν το 2004. Αλίμονο είπε αν αναλάμβανε το σύστημα ΠΑΣΟΚ να λύσει το πρόβλημα που ανέκυψε με την οικονομική κρίση. Πρώτοι, εμείς, είπε, εγγυηθήκαμε τις καταθέσεις, πρώτοι προωθήσαμε πρόγραμμα ρευστότητας και έχουμε συγκροτήσει σχέδιο που οδηγεί με σιγουριά στην επόμενη μέρα.

    Στόχος μας, είπε, είναι η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων. Δρομολογούμε, είπε, ειδικό πρόγραμμα για νέους και νέες να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση με πλήρη μισθό και ασφάλεια. Δρομολογήσαμε πρωτόγνωρα, ανέφερε, προγράμματα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για πρώτη φορά, το πρόγραμμα αφορά και ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους και άλλους. Ξεκινά το πρόγραμμα ΕΠΙΧΕΙΡΩ, ενώ σύντομα ξεκινούν και δράσεις για πράσινη επιχειρηματικότητα. Πήραμε, είπε, και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστούν. Έχουμε, είπε, την τόλμη που απαιτούν οι περιστάσεις και τόνισε ότι θα πάρω όποιο κόστος χρειαστεί για να είναι η χώρα στους νικητές της κρίσης.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων φθάνει τα 19 δισ. από τα οποία η Πελοπόννησος έχει σημαντικό μερίδιο. Η Πελοπόννησος είπε αποκτά δύο μεγάλους οδικούς άξονες και πολλές υποδομές. Κατασκευάζεται, είπε, ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη. Διακόσια πέντε (205 χλμ) χιλιόμετρα με κόστος 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται, είπε, για ένα πολύ μεγάλο, εθνικής σημασίας, έργο που προχωρά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και το καλοκαίρι του 2011 θα είναι έτοιμο ως την Καλαμάτα και ένα χρόνο μετά, έτοιμο ως τη Σπάρτη.

    Από τον περιφερειακό σχεδιασμό, είπε, προγραμματίστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν 900 έργα με 800 εκατομμύρια ευρώ και έχουν ολοκληρωθεί τα 670. Ενώ, οι πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας οχταπλασιάστηκαν.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου και είπε ότι από το ειδικό ταμείο και με τη συμβολή 92.000 δωρητών, 800 σπίτια ανακατασκευάζονται και η αποκατάσταση δεν πρόκειται να αργήσει.

    Για τη στήριξη, είπε, των επιχειρήσεων μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο βοηθήθηκαν 3.500 επιχειρήσεις με 1,5 δισ. ευρώ, ενώ συνοπτικά για την άμεση στήριξη των πυροπλήκτων δόθηκαν 44 εκατομμύρια ευρώ και ρυθμίστηκαν οφειλές 250 εκατομμυρίων. Ενώ, χορηγήθηκαν στην Πελοπόννησο 240 δάνεια από το ΤΕΜΠΕ.

    Η κυβέρνηση προχώρησε, είπε, στη σύνταξη σχεδίου των πληγέντων περιοχών ύψους 2,5 δισ. ευρώ και τόνισε ότι στόχος είναι η αναγέννηση για ολόκληρη την Πελοπόννησο.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ξέρουμε όλοι ότι η χρονιά είναι δύσκολη. Απαιτεί συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Απαιτεί είπε να αναλάβουμε όλοι μέρος του κόστους για να βγει η χώρα από την κρίση. Να βάλουμε νέες βάσεις για μια καλύτερη μέρα την επομένη της κρίσης. Κάποιοι νομίζουν, είπε, ότι η παγκόσμια κρίση προσφέρεται για αντιπολίτευση. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, δεν τολμά να πάρει θέση στα μεγάλα ζητήματα της κρίσης. Αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Κινείται στο απόλυτο κενό. Από τη μια ανέφερε ότι λέει πως καταρρέει η οικονομία και από την άλλη μοιράζει εκατομμύρια. Ενώ, ταυτόχρονα, σημείωσε, μετατοπίζει το διάλογο σε στείρα απόπειρα μηδενισμού των πραγμάτων. Προσποιείται, είπε, ότι αγνοεί και τα πασιφανή και δεν έχει επαφή με την οικονομική πραγματικότητα. Η περίοδος, είπε, απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης τους επόμενους μήνες και να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για να είμαστε νικητές. Έχουμε σχέδιο, είπε και θα προχωρήσουμε σε δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων στην παιδεία και την οικονομία. Θα μείνουμε, τόνισε στέρεα στην υπευθυνότητα και προχωρούμε με βεβαιότητα και σιγουριά, αποφασισμένοι να δώσουμε ένα καλύτερο αύριο. Πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον και η πατρίδα.

    [02] "Ψηφίζουμε αλλαγή πορείας"

    Το ΚΑΠΗ Αργυρούπολης θα επισκεφθεί σήμερα το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου. Το απόγευμα, στις 8μμ, θα μιλήσει στο 13ο Συνέδριο του Εκόνομιστ που γίνεται στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ.

    Την ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει την Ελλάδα έχοντας την θέληση και τη δύναμη γι' αυτό διακήρυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χθες σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Αθανασίου Διάκου στη Λαμία.

    "Στις 7 Ιουνίου", τόνισε, "ψηφίζουμε αλλαγή πορείας που θα οδηγήσει τη χώρα στη λύτρωση στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν".

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους ψηφοφόρους, τα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος, ετοιμότητα, ενεργοποίηση και κινητοποίηση, προκειμένου, όπως, είπε, να γίνει συντριπτική η πλειοψηφία που διαμορφώνεται.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε το δίλημμα "σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα", υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι στο δύσκολο αγώνα που κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν βάζει απέναντι τον ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας, διότι, όπως είπε, τη βαρβαρότητα που ζούμε όλοι, τη ζει και αυτός. Θέλουμε μαζί μας τον ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, γιατί εμείς δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες, δεν πολώνουμε την κοινωνία, αλλά δημιουργούμε νέες συναινέσεις για μεγάλες αλλαγές.

    Επιμένοντας στο δίλημμα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε το δεκάλογο της βαρβαρότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

    - "Είναι κοινωνική βαρβαρότητα οι πολιτικές που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

    - Είναι θεσμική βαρβαρότητα να κλείνεις νύχτα την Βουλή με το έτσι θέλω για να οδηγηθείς στην παραγραφή

    - Είναι βαρβαρότητα να κρατάς χιλιάδες παιδιά στην ομηρία των κομματικών stage και να καταρρακώνεις την αξιοπρέπειά τους,

    - Είναι βαρβαρότητα οι πολιτικές που αφήνουν εργοστάσια να δηλητηριάζουν τα ποτάμια και αφήνουν τα δάση μας να καίγονται,

    - Είναι βαρβαρότητα η ταλαιπωρία του συνταξιούχου στις ουρές του ΙΚΑ, του πολίτη που δεν βρίσκει κρεβάτι στην εντατική για το παιδί ή το γονιό του που κινδυνεύει

    - Είναι βαρβαρότητα τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία με την απάτη των ομολόγων

    - Είναι βαρβαρότητα η λεηλασία της δημόσιας γης με το μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου

    - Είναι βαρβαρότητα οι πολιτικές που αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν με καινούργιους άδικους φόρους κάθε ευρώ που πάει σε μαύρες προμήθειες

    - Είναι πολιτική βαρβαρότητα να αφήνει ασύδοτους τους κερδοσκόπους και να καλείς εκείνους που δεν φταίνε να πληρώσουν τα σπασμένα και

    - Είναι βαρβαρότητα η ατιμωρησία και η συγκάλυψη, ο νόμος της ζούγκλας που επικρατεί".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο τηλεοπτικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως όλα πάνε καλά, είναι μια χαρά και όλα αυτά που βιώνουμε και βιώνετε είναι στη φαντασία μας και στη φαντασία σας.

    "Η κυβέρνηση", πρόσθεσε, "έχασε την επαφή της με την πραγματικότητα, με τον πολίτη και τα προβλήματά του και τώρα χάνει την επαφή της και με τους δικούς της ψηφοφόρους. Αυτή η κυβέρνηση", υπογράμμισε, "δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει στον τόπο".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, επίσης, στην εκτεταμένη διαφθορά, που, όπως είπε, υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, στο άδειασμα των ταμείων υπέρ των ισχυρών και ημετέρων, στα φορολογικά στους πλουσίους (τραπεζίτες, μεγαλομετόχους, μεγαλοϊδιοκτήτες) για να υπογραμμίσει ότι αυτή την κομματική σπατάλη την πληρώνει ο Έλληνας πολίτης.

    Αντιπαρατιθέμενος στην κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου την προκάλεσε να πει καθαρά ποιους νέους φόρους ετοιμάζεται να επιβάλλει μετά τις ευρωεκλογές και με ποιά νέα βάρη ετοιμάζεται να φορτώσει την ελληνική οικογένεια.

    "Το διακύβευμα αυτών των εκλογών", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "είναι κρίσιμο και ξεκάθαρο: Θα επιβραβεύσουμε με την ψήφο και την αποχή εκείνους που ευθύνονται για αυτά που ζούμε, ή θα χαράξουμε με την ψήφο μας τη νέα πορεία που χρειάζεται ο τόπος".

    Αναφερόμενος στα καθαρά ευρωπαϊκά ζητήματα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι σοσιαλιστές ζητούν αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας για να εξαιρούνται οι δημόσιες παραγωγικές, κοινωνικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Και απαντώντας στην επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν μπορεί να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι νεοσυντηρητικοί μας ζητούν να σηκώσουμε ψηλά τα χέρια, να σκύψουμε το κεφάλι, να παραιτηθούμε. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και δεν είδα κανένα Έλληνα να θέλει να σκύψει το κεφάλι. Το "δεν γίνεται" των συντηρητικών είναι το δικό μας "μπορούμε" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και υπενθύμισε ότι και στην περίπτωση της ένταξης της Κύπρου όλοι ήταν απέναντι αλλά με τη διαπραγμάτευση και τον αγώνα στο τέλος η Ελλάδα και η Κύπρος δικαιώθηκαν.

    Στις διεκδικήσεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, περιλαμβάνονται επίσης ένα σύμφωνο κοινωνικής προόδου, εντατικές δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, ευρωπαϊκή στρατηγική για έξυπνη, "πράσινη ανάπτυξη" και απασχόληση, δημιουργία δέκα εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020 και να μπει τέλος στους φορολογικούς παραδείσους.

    Επίσης, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές διεκδικούν μια ευρωπαϊκή χάρτα ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων ταυτόχρονα με τη διασφάλιση των συνόρων μας, ένα συμπληρωματικό σύμφωνο απασχόλησης, κοινωνικής προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης παράλληλο με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όπως και την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ρυθμιστικό πόλο στην παγκόσμια σκακιέρα.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που θα είναι νικηφόρο για το ΠΑΣΟΚ και να ανοίξει το δρόμο για την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. Στις 7 Ιουνίου, πρόσθεσε, θα καταδικαστούν οι νεοσυντηρητικές πολιτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη και θα καταδικαστεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία απουσιάζει από το ευρωπαϊκό πεδίο και η οποία με την πολιτική της απομονώνει τη χώρα, μειώνει την αξιοπιστία και την σοβαρότητά της και χάνει συνεχώς τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι μετά τις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα παραλάβει τη χώρα σε βαθύτατη κρίση, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "θα πετύχουμε και θα αλλάξουμε την Ελλάδα, θα την κάνουμε ξανά δυνατή και περήφανη, γιατί ξέρουμε και μπορούμε, γιατί έχουμε το σχέδιο και την πολιτική βούληση που χρειάζονται". Οδηγός σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι οι πέντε στόχοι του προγράμματος του Κινήματος.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις 7 Ιουνίου ο λαός δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ για να οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον. Και πρόσθεσε ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ψήφος ανέξοδης και αδιέξοδης διαμαρτυρίας, αλλά είναι η ψήφος που φωνάζει: "Μπορούμε".

    [03] Τα βραβεία του 62ου Φεστιβάλ Κανών

    Τα βραβεία του 62ου Φεστιβάλ των Κανών:

    - Χρυσός Φοίνικας: στην ταινία «Η λευκή κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε

    - Μέγα Βραβείο του φεστιβάλ: «Ένας προφήτης» του Ζακ Οντιάρ

    - Ειδικό Βραβείο του φετινού φεστιβάλ: στον Αλέν Ρενέ για την ταινία «Αγριόχορτα»

    - Βραβείο σκηνοθεσίας: «Kinatay» του Μπριγιάντε Μεντόζα

    - Βραβείο της επιτροπής (εξ ίσου): Fish Tank της Αντρεα Αρνολντ και «Δίψα» του Παρκ Τσαν-Γουκ

    - Βραβείο γυναικείας ερμηνείας: Σαρλότ Γκενσμπούργκ για την ερμηνεία της στην ταινία «Αντίχριστος» του Λαρς φον Τρίερ

    - Βραβείο ανδρικής ερμηνείας: Κρίστοφ Γουόλτς για την ερμηνεία του στην ταινία «Inglourious Basterds»

    - Βραβείο σεναρίου: Λου Γιε για την ταινία του «Ανοιξιάτικος πυρετός»

    - Βραβείο Χρυσής Κάμερας: «Σαμψών και Δαλιδά» του Γουόρικ Θόρντον

    - Βραβείο ταινίας μικρού μήκους: «Αρένα» του

    Ζοάο Σαλαβίζα

    Βραβείο «Ένα κάποιο βλέμμα»

    - Βραβείο καλύτερης ταινίας: «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθημου

    - Ειδικό βραβείο της επιτροπής: «Αστυνομικός, επίθετο» του Κορνήλιου Παρουμπόιου

    Βραβείο της «Εβδομάδας της Κριτικής»

    - «Αντίο Γκάρι» του Νασίμ Αρναούς (Γαλλία)

    Βραβεία Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI):

    - Καλύτερης ταινίας στο διαγωνιστικό τμήμα: «Η λευκή κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε

    - Καλύτερης ταινίας στα παράλληλα τμήματα: «Αστυνομικός, επίθετο» του Κορνέλιου Παρουμπόιου

    Οικουμενικό βραβείο:

    - στην ταινία «Αναζητώντας τον Ερίκ» του Κεν Λόουτς

    - Ειδική μνεία: «Η λευκή κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε

    [04] Σέρρες: Μια ακόμα θέση στο βιβλίο Γκίνες

    Μετά τη μεγαλύτερη μπουγάτσα στον κόσμο, οι Σερραίοι κατέκτησαν σήμερα ακόμη μια θέση στο βιβλίο Ρεκόρ Guinness, τηγανίζοντας μέσα σε τέσσερις ώρες χιλιάδες μπιφτέκια από βουβαλίσιο κρέας, συνολικού βάρους 312,5 κιλών.

    Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου φεστιβάλ Γαστρονομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που ολοκληρώθηκε σήμερα, στις Σέρρες, με τη γιορτή Βουβαλιού.

    Με τη συνεργασία του συλλόγου Εστιατόρων Σερρών, των Βουβαλοτρόφων της περιοχής Κερκίνης, των Ελλήνων και Ευρωπαίων Αρχιμαγείρων επιτεύχθηκε για πρώτη φορά, παγκόσμια, η παρασκευή αμέτρητων μπιφτεκιών τελικού βάρους 312,5 κιλών.

    Για την παρασκευή όλων αυτών χρειάστηκαν 305 κιλά κρέας από βουβάλι, εξήντα κιλά κρεμμύδια, τριάντα κιλά γάλα, φρυγανιά, πολλά μυρωδικά (σ.σ. το συνολικό μείγμα του ωμού κιμά έφτασε αρχικά στα 426 κιλά), τέχνη και μεράκι από τους περίπου εβδομήντα μάγειρες που συνεργάστηκαν για την επιτυχία του εγχειρήματος.

    Το «στοίχημα» για την κατάκτηση μιας θέσης στο βιβλίο Ρεκόρ Guinness ήταν να παρασκευαστούν πάνω από 250 κιλά (meat bowls) μπιφτέκια και οι Σερραίοι όχι μόνο το κέρδισαν, αλλά έθεσαν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη.

    Αρχικά, σκοπός των διοργανωτών ήταν να παρασκευάσουν το μεγαλύτερο μπιφτέκι του κόσμου, κατεύθυνση που άλλαξε τις τελευταίες μέρες, με παρέμβαση των υπευθύνων του Ρεκόρ Guinness, οι οποίοι ζήτησαν να γίνουν χιλιάδες μπιφτέκια που θα ξεπερνούσαν τα 250 κιλά σε τελικό βάρος.

    Οι Σερραίοι κατόρθωσαν όχι μόνο να «σπάσουν» το ρεκόρ σε ό,τι αφορά το βάρος των μπιφτεκιών, αλλά και να προσδώσουν ένα νέο χαρακτηριστικό σβ αυτό, αφού το κρέας που χρησιμοποιήθηκε ήταν κρέας από βουβάλι, ένα κρέας με ιδιαίτερη γεύση, άπαχο και, κατά ομολογία των ειδικών, πολύ υγιεινό.

    [05] Αυστρία: Νεκρός ο ένας σιχ γκουρού

    Ο ένας από τους δύο σιχ γκουρού, που δέχθηκαν επίθεση χθες Κυριακή μέσα σ' έναν ινδουϊστικό ναό στη Βιένη, υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της αυστριακής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε τη νύκτα εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας.

    Χθες το απόγευμα μια θρησκευτική διένεξη μέσα σ' ένα ναό σιχ της Βιένης εξελίχθηκε σε συγκρούσεις με πυροβόλα όπλα και μαχαίρια που προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου τριάντα ανθρώπων.

    Η έλευση δύο γκουρού του κινήματος Σρι Γκούρου Ραβίντας Σάμπα στο ναό της οδού Πελτσγκάσε 17, στο 15ο διαμέρισμα της Βιένης, προκάλεσε το ξέσπασμα το συγκρούσεων. Οι δύο άνδρες, ο Σαντ Νιραντζάν Ντας, 66 χρόνων, και ο Σαντ Ράμα Ναντ, 56 χρόνων, είχαν φθάσει από την Ινδία, απ' όπου προέρχεται η λατρεία των σιχ. Ο πρώτος ήταν αυτός που υπέκυψε στα τραύματά του λίγο μετά τα μεσάνυκτα.

    Η κατάσταση της υγείας του δεύτερου γκουρού που εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή χαρακτηρίστηκε σταθερή από τους γιατρούς.

    Χθες, γύρω στις 14.30 (ώρα Ελλάδας), στη διάρκεια του κηρύγματός τους, έξι γενειοφόροι άνδρες που φορούσαν κίτρινα και μπλε τουρμπάνια, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, ξεκίνησαν τη βίαιη επίθεση. Η σύγκρουση συνεχίστηκε ενώ οι περισσότεροι από τους περίπου 200 ανθρώπους που ήταν παρόντες εγκατέλειψαν το ναό. Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί, όμως οι πιστοί κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τους επιτιθέμενους.

    Η αιτία αυτής της αιματηρής σύγκρουσης φέρεται ότι ήταν μια διένεξη ανάμεσα σε διαφορετικούς ναούς της Βιένης. Το κίνημα στο οποίο ανήκει ο εν λόγω ναός τάσσεται εναντίον του συστήματος των καστών, που είναι ακόμη δημοφιλές μεταξύ ορισμένων σιχ. Υποστηρίζεται κυρίως από τους "παρίες", οι οποίοι κατατάσσονται στο κατώτερο άκρο αυτής της ταξινόμησης του ινδικού πληθυσμού.

    [06] Σρι Λάνκα: Νίκη του στρατού

    Η αυτονομιστική οργάνωση των Τίγρεων για την Απελευθέρωση του Ταμίλ Ιλάμ (LTTE) στη Σρι Λάνκα παραδέχθηκε επίσημα το θάνατο του ηγέτη τους Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, με ανακοίνωσή της.

    "Ανακοινώνουμε με ανείπωτη θλίψη και βαριά καρδιά πως ο απαράμιλλος ηγέτης μας, ο ανώτατος διοικητής των Τίγρεων για την Απελευθέρωση του Ταμίλ Ιλάμ έφθασε το μαρτύριο μαχόμενος ενάντια στην στρατιωτική επιχείρηση της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα", ανέφερε στην ανακοίνωση αυτή ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων των Ταμίλ, Σελβαράσα Παθμανάθαν.

    Είναι η πρώτη φορά που οι LTTE παραδέχονται επίσημα ότι ο αρχηγός τους σκοτώθηκε πριν από μία εβδομάδα από το στρατό της Σρι Λάνκα.

    Την Παρασκευή, η ιστοσελίδα Tamilnet διαβεβαίωνε πως ο αυτονομιστής ηγέτης ήταν ακόμη ζωντανός.

    Εξάλλου, ο αρχηγός του στρατού Σαράθ Φονσέκα σε συνέντευξή του, είχε δηλώσει από χθες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στη Σρι Λάνκα αποτέφρωσαν το πτώμα του αρχηγού των Τίγρεων Ταμίλ, Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, και πέταξαν τις στάχτες στον Ινδικό Ωκεανό.

    Το πτώμα του αρχηγού των Τίγρεων για την Απελευθέρωση του Ταμίλ Ιλάμ (LTTE) αναγνωρίστηκε τη Δευτέρα το πρωί, την επομένη των σκληρών μαχών στα βορειοδυτικά της χώρας.

    "Ακόμη και πριν τον θάνατο του Πραμπχακαράν, ήμουν σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τον πόλεμο, αλλά βέβαια χαίρομαι που επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του", πρόσθεσε ο στρατηγός.

    Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες ενός πτώματος, όπου φαίνεται ολοκάθαρα ανέπαφο και ακίνητο το πρόσωπο με τα μάτια διάπλατα ανοιχτά και μοιάζει, πέρα από κάθε αμφιβολία, στον ιδρυτή των LTTE.

    Ο πόλεμος ανάμεσα στο στρατό της Σρι Λάνκα και τους αντάρτες Ταμίλ στο βόρειο τμήμα του νησιού, ο οποίος διήρκεσε σχεδόν τριάντα χρόνια, στοίχισε τη ζωή σε 80.000 ως 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

    "Υπολογίζουμε σε 80.000 ως 100.000 τον αριθμό των προσώπων που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση εδώ και 27 χρόνια", δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Ελίζαμπετ Μπιρς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Οι Τίγρεις για την Απελευθέρωση του Ταμίλ Ιλάμ (LTTE) είναι οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1972 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα.

    [07] Ημερήσια Ατζέντα: 25/5/2009

  • Ο ΥΠΠΟ Α. Σαμαράς θα μιλήσει στην 13η Ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με την Ελληνική Κυβέρνηση που διοργανώνει ο Economist, με θέμα: "Οδηγώντας την Παγκόσμια Πολιτιστική Ατζέντα για την Οικονομική και Επιχειρηματική Ανάκαμψη" - 09:45:00, ΑΘήνα/ξενοδοχείο Athenaeum Intercontin.

  • Η ΥΠΕΞ Ν. Μπακογιάννη, θα συμμετάσχει στο 13ο ετήσιο Συνέδριο Economist - 10:00:00, Αθήνα/Ξενοδοχείο Intercontinental.

  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας θα εγκαινιάσει την έναρξη λειτουργίας θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης τοξικοκανών γυναικών κρατουμένων, στον Ελεώνα Θηβών - 10:30:00, Θήβα.

  • Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΚΕΠΥΟ) όπου θα συναντηθεί και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους - 11:00:00, Αθήνα/Χανδρή 1 Καλλιθέα.

  • Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα με θέμα «Το ΚΚΕ για την ΕΕ και τις ευρωεκλογές» - 12:00:00, Αθήνα/Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, χώρος:Εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ.

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Κτιστάκι "Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με αφορμή τα 50 χρόνια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1959-2009)" - 12:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ-Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη. Θα προλογίσει η Ντ. Μπακογιάννη. Θα μιλήσουν οι: Xρήστος Ροζάκης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Στέφανος Ματθίας, επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

  • Συνέντευξη Τύπου της εταιρείας Βωβός ΑΕ για τις εξελίξεις στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό - 12:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Μ. Βρετανία".

  • Ο υπουργός Μεταφορών Ευρ. Στυλιανίδης θα παρουσιάσει τα ειδικά βιβλία εξέτασης για τη χορήγηση άδειας οδήγησης - 12:00:00, Αθήνα/Υπουργείο Μεταφορών.

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί το ΚΑΠΗ Αργυρούπολης - 12:00:00, Αργυρούπολη / Αλεξουπόλεως 29.

  • Η Υπ. Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά θα υπογράψει Προγραμματική Συμφωνία με τους Προέδρους της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλο, του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλο, της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλο και της ΕΣΕΕ κ. Δ. Αρμενάκη - 13:00:00, Αθήνα/ Imperial, πλ. Καραϊσκάκη.

  • Ευρεία σύσκεψη με θέμα "Τουρισμός - οι επιπτώσεις της κρίσης και τρόποι αντιμετώπισής της, στην περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας Πειραιά" - 13:00:00, Πειραιάς /Ακτή Ποσειδώνος 14-16, 6ος.

  • Η Υπουργός Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, θα συναντηθεί με τον Σέρβο ομόλογό της, κ. Βουκ Γέρεμιτς - 14:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ.

  • Ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαθανασίου θα είναι ομιλητής στο Συνέδριο του Economist - 15:30:00, Αθήνα/ξενοδοχείο Intercontinental.

  • Εκδήλωση με θέμα "Η Οικονομική Κρίση και οι Επιχειρήσεις Πληροφορικής" διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδας στο Hyatt. - 17:30:00, Θεσσαλονίκη/Hyatt Regency.

  • Τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας γυναικών και νέων θα παρουσιαστούν στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνει το ΕΒΕΘ, στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου. - 18:00:00, Θεσσαλονίκη/Τσιμισκή 29.

  • Ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαθανασίου θα είναι ομιλητής στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών - 18:15:00, Αθήνα/ ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5).

  • Εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κ. Καραμανλής" με θέμα "Η συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Ευρώπης" - 19:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Κάραβελ". Ομιλίες: Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ευγενία Τσουμάνη.

  • Επιστημονική εκδήλωση με θέμα: "Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού Συστήματος- Επιδημιολογικές Μελέτες και Νεότερα Δεδομένα-Αντιμετώπιση συνηθισμένων προβλημάτων του πεπτικού", στο Porto Palace. - 19:30:00, Θεσσαλονίκη/Porto Palace.

  • Τιμητική εκδήλωση για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 35 χρόνων Αρχιερατείας και 45 χρόνων διακονίας στην Εκκλησία. (αίθουσα τελετών Α.Π.Θ.) - 20:00:00, Θεσσαλονίκη/Α.Π.Θ.

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Α. Παπανδρέου,θα μιλήσει στο 13ο Συνέδριο του Economist - 20:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο Intercontinental.

  • Συνέδριο του "Εκόνομιστ", Αθήνα/"Ιντερκοντινένταλ".

    - Πρωί - Μπακογιάννη - Γερεμιτς - Τσιζώφ, Σπέκχαρντ -Μεϊμαράκης

    - Βράδυ Ομιλία Παπανδρέου

    -12:00 - ομιλίες Αμρ Μούσα και πρώην ΥΠΕΞ Ισραήλ Σλόμο Μπεν-Αμι

    -13:35 - ομιλία Κ. Μαρκόπουλου

    -15:00 - ομιλία Χρήστου Χατζηεμμανουήλ

    -15:30 - ομιλία Γ. Παπαθανασίου

    Αθλητική Ατζέντα

  • Μπάσκετ-Α1 ανδρών (πλέι οφ, θέσεις 1-2, 2ος αγώνας): Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός - 21:30:00

  • Ποδόσφαιρο-Ολυμπιακός-Συνέντευξη Τύπου Σωκράτη Κόκκαλη - 14:30:00, Η συνέντευξη θα λάβει χώρα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (Πλέι οφ, θέσεις 5-6, 3ος αγώνας): Παναθηναϊκός-Χίος - 16:30:00, Αθήνα/κολυμβ. ΟΑΚΑ.

  • Ποδόφαιρο-Ευρωπαϊκό Νέων (ενδιάμεση φάση-3ος όμιλος, 2η ημέρα), 20:00 Ελλάδα-Πορτογαλία

    20:00 Τουρκία-Δανία

    [08] Το ΚΚΕ για ΕΕ και ευρωεκλογές

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Το ΚΚΕ για την ΕΕ και τις ευρωεκλογές» θα παραχωρήσει στις 12 το μεσημέρι η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο εκλογικό κέντρο του κόμματος στην οδό Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους.

    "Καινούργια αρχή"

    Σε πανστρατιά ενόψει των ευρωεκλογών κάλεσε στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα "όχι μόνο τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, αλλά και εκείνους οι οποίοι εκτιμούν ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα είναι το θετικό, το ριζοσπαστικό, θα δώσει δυναμική στην αντίσταση και στην αντεπίθεση".

    Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι "καλούμε πανστρατιά για να σιγουρευτεί ο τρίτος βουλευτής. Και επομένως για να σιγουρευτεί ο τρίτος βουλευτής, πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική και θεαματική άνοδος του ΚΚΕ για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις. Μπορούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά το ΚΚΕ πολλοί περισσότεροι, γνωρίζοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιστάθηκε, πάλεψε κι αν δεν ήταν έτσι το ΚΚΕ, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τους εργαζόμενους".

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι το κόμμα της" εκθέτει το σύνολο των θέσεών του, δεν κάνει κανένα καμουφλάζ, πότε προς τα δεξιά και πότε προς τα αριστερά. Δεν είναι κόμμα φούσκα, δεν είναι ένα κόμμα ανάχωμα. Είναι ένα κόμμα χειραφετημένο, ανεξάρτητο από την κυρίαρχη πολιτική".

    Το ΚΚΕ, κατέληξε η κ. Παπαρήγα "έχει σταθερότητα, ανοδική πορεία και επομένως αυτή πρέπει να συνεχιστεί. Δεν είναι κόμμα διάττων αστέρας. Δεν μπορούν να μας βάλουν στο χέρι. Είμαστε δοκιμασμένοι. Το μόνο που επείγει σήμερα είναι στις 8 του Ιούνη και στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα να υπάρχει ένα θεαματικά αλλιώτικο μήνυμα υπέρ του ΚΚΕ. Θα γίνει μια καινούργια αρχή".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 May 2009 - 4:30:31 UTC