Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τη νέα γρίπη

  • [01] Σύσκεψη για τη νέα γρίπη

    Ούτε ανησυχία αλλά ούτε και εφησυχασμός είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων που συμμετείχαν σε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα της νέας γρίπης παρουσία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, η οποία έγινε μία μόλις ημέρα μετά την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος της νέας γρίπης σε έναν 19χρονο φοιτητή, ο οποίος νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο.

    Ο υπουργός Υγείας τόνισε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού και διευκρίνισε ότι είμαστε πανέτοιμοι.

    Ανακοίνωσε δε ότι από σήμερα μπαίνουν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, εκτός από τα νοσοκομεία αναφοράς (Σισμανόγλειο, Σωτηρία και ΑΧΕΠΑ) το νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία, το μαιευτήριο Έλενα και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης. Θα ακολουθήσουν κι άλλα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια, συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος, αναφέροντας ενδεικτικά τα νοσοκομεία της Ρόδου, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων, της Πάτρας, της Κέρκυρας και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας.

    "Το χτεσινό κρούσμα αντιμετωπίστηκε με τη σοβαρότητα, την εγκυρότητα και τη διαφάνεια που πρέπει να χαρακτηρίζει μια ευρωπαϊκη χώρα όπως η Ελλάδα", τόνισε ο υπουργός.

    Πρόσθεσε δε ότι κατά τη χτεσινή γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, η χώρα μας έλαβε εύσημα όχι μόνο για τα μέτρα που έχει λάβει, αλλά και για την άμεση ενημέρωση και τη γενικότερη αντιμετώπιση του πρώτου κρούσματος.

    Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή των μέτρων και με την ενίσχυση των νέων νοσοκομειακών μονάδων, "όχι τόσο για να αντιμετωπίσουμε άμεσες καταστάσεις όσο, κυρίως, για να είμαστε έτοιμοι από τον Σεπτέμβριο, οπότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας θα πρέπει να αναμένουμε κι άλλα κρούσματα λόγω του συνδυασμού του νέου ιού με τον ιό της εποχικής γρίπης".

    Σε ερώτηση για το αν το καλοκαίρι αποτελεί περίοδο υψηλής επικινδυνότητας για τη μετάδοση του ιού, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότο δεν πρόκειται για περίοδο υψηλού κινδύνου, αλλά υψηλής ετοιμότητας και επαγρύπνησης.

    Θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για την ενημέρωση του κοινού η οποία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική έως τώρα είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι προτίθεται το υπουργείο να ζητήσει από τους εκδότες και τα υπόλοιπα ΜΜΕ τη συμβολή τους για την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών.

    Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητηθεί να ενταχθούν στα κυριακάτικα φύλλα του αθηναϊκού και επαρχιακού Τύπου, έντυπα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    "Είμαστε καθ' όλα κατοχυρωμένοι. Ουδεμία απολύτως ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει. Η συγκεκριμένη περίπτωση του πρώτου κρούσματος είναι μια ελαφράς μορφής γρίπη κάτι που μας ικανοποιεί. Ολοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή με εμπιστοσύνη, σοβαρότητα, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, θάρρος και αισιοδοξία" διαβεβαίωσε ο υπουργός.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη γενική συνέλευση του ΠΟΥ, ο κ. Αβραμόπουλους είπε, μεταξύ άλλων, ότι είμαστε σε πλήρη αρμονία με τις οδηγίες του Οργανισμού και τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα της χώρας μας καταγράφηκε.

    Σχετικά με τις εργασίες του ΠΟΥ, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Π. Ευσταθίου είπε ότι με πολλή προσοχή εξετάζεται αν στην κλίμακα της γρίπης θα πάμε από το επίπεδο 5 στο επίπεδο 6, και πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια να φτιαχτεί το εμβόλιο για τον ιό. Όταν συμβεί αυτό, η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες που θα το παραλάβει.

    Εδώ και 10 μέρες έχουμε αποφασίσει να προσληφθούν 200 άτομα για την ενίσχυση των μονάδων που άνοιξαν για την αντιμετώπιση των περιστατικών, η στελέχωση των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10 ημερών.

    Οι επιστήμονες αναφερόμενοι στο 19χρονο φοιτητή που σπουδάζει στη Νέα Υόρκη και νόσησε από τη νέα γρίπη, λίγες ώρες μετά την άφιξή του στην Αθήνα, επισημαίνουν ότι περνά τη γρίπη αυτή με ήπια συμπτώματα και βρίσκεται σε εξαιρετική ψυχολογική κατάσταση.

    Διευκρινίστηκε ότι ο νεαρός βρίσκεται για προληπτικούς λόγους στη μονάδα αρνητικής πίεσης του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, όπου θα ολοκληρωθεί η παρακολούθησή του σε επτά ημέρες από σήμερα.

    Από τις πρώτες εξετάσεις στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του 19χρονου φοιτητή δεν προκύπτει ότι έχουν προσβληφθεί από τη νέα γρίπη συγγενείς ή φίλοι του, ενώ συνολικά αναμένεται να εξεταστούν 16 άτομα, κάποιοι από τους οποίους κάθονταν στις κοντινές με το φοιτητή θέσεις στο αεροπλάνο.

    Επ' αυτού, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σ. Τσιόδρας, τόνισε ότι ο ασθενής ήταν ασυμπτωματικός κατά τη διάρκεια της πτήσης και είπε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για πιθανή μετάδοσή του.

    Ο δε διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Π. Ευσταθίου, ανέφερε ότι υπάρχει χαμηλή πιθανότητα να έχει μεταδοθεί ο ιός στην ομάδα των 40 συνεπιβατών που βρίσκονταν γύρω από τον ασθενή.

    Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο 19χρονος ενημερώθηκε για τη γρίπη από τα φυλλάδια τα οποία του έδωσαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Μόλις διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα που είχε έμοιαζαν με αυτά του ιού της νέας γρίπης οδήγησε μόνος του το αυτοκίνητο προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

    Ο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι αναμενόμενο να έχουμε και άλλα κρούσματα κυρίως σε ταξιδιώτες καθώς η Ελλάδα είναι από τους αγαπημένους προορισμούς διεθνώς.

    Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα επιδημιακά να βρεθεί σε παρόμοια θέση με αυτή που είναι σήμερα οι ΗΠΑ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι στην Αμερική οι θάνατοι είναι σήμερα σε πολύ χαμηλό ποσοστό και η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη.

    Αναφερόμενος στο εμβόλιο που θα μπορεί να είναι αποτελεσματικό για το νέο ιό είπε ότι το πρώτο στάδιο των ερευνών έχει ολοκληρωθεί και αν όλα πάνε καλά η πρώτη δόση του εμβολίου θα παρασκευαστεί τέλη του Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη.

    Όσον αφορά τα αντιικά φάρμακα είπε ότι καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί με φειδώ και μόνο σε ασθενείς που περνούν τη νέα γρίπη με συμπτώματα τα οποία είναι πιθανόν λόγω της γενικότερης κατάστασης της υγείας τους να τους απορυθμίσουν και να οδηγήσουν σε επιπλοκές.

    Επισημαίνεται ότι οι επιστήμονες διεθνώς παρακολουθούν την πορεία του ιού καθώς ο μεγάλος φόβος τους παραμένει η μετάλλαξη του μέχρι τις αρχές του επόμενου χειμώνα.

    Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι μπορεί να συμβεί από το φθινόπωρο και μετά, αλλά το μόνο για το οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι σε ατομικό επίπεδο μπορούμε να κάνουμε μικρά αλλά πολύ σημαντικά πράγματα ώστε να μη διασπαρεί ο ιός.

    Καλό πλύσιμο των χεριών αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Τα χέρια είναι πηγή εισόδου των ιών στον οργανισμό, ιδίως όταν με αυτά τρίβουμε τα μάτια μας ή τα βάζουμε στο στόμα ή την μύτη. Αυτές οι κινήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

    Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Υγείας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λοιμωξιολογικής Εταιρείας, Ν. Λαζανάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 May 2009 - 10:30:18 UTC