Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ"
  • [02] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [03] Eurovision: Πρώτη η Νορβηγία
  • [04] Βρετανία: Οργή για τα εξοδα βουλευτών
  • [05] Οικογενειακή τραγωδία στη Ρόδο
  • [06] Φιλικές προς το περιβάλλον οι κατασκευές των αρχαίων Ελλήνων
  • [07] "Κυριάρχο το κόμμα των πλουσίων"
  • [08] Γυναίκες στη Βουλή
  • [09] Πολυτιμότερα τα νησιά

  • [01] "Οι πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, θα παρουσιάσει σήμερα στη 1:30 μ.μ., το ψηφοδέλτιο του Κινήματος για τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, στα νέα γραφεία του κόμματος, στην Ιπποκράτους.

    Στις 7:30 μ.μ., ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.

    "Οι πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα είναι αφιερωμένες σε δύο μεγάλα και κατεπείγοντα μέτωπα: στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα", τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", όπου περιγράφει τις δύο προτεραιότητες του στην περίπτωση που κερδίσει τις εθνικές εκλογές μετά το πρόκριμα των ευρωεκλογών.

    "Οι πρώτες 100 μέρες θα είναι αφιερωμένες σε δύο μεγάλα και κατεπείγοντα μέτωπα: Πρώτον, στην αντιμετώπιση της οξύτατης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης της χώρας. Με ένα έκτακτο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, στοχευμένα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, μέτρα διάσωσης των θέσεων εργασίας, αποκατάσταση της ευρυθμίας στους φορολογικούς μηχανισμούς, μέτρα δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών και ριζικού περιορισμού της φοροδιαφυγής. Θα επαναδιαπραγματευτούμε, παράλληλα, το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεών μας ως μέλους της ΟΝΕ, μέσω ενός αξιόπιστου προγράμματος μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής εξυγίανσης για επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο των 100 πρώτων ημερών είναι η λήψη μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Εχω κάνει σαφές το στίγμα των προθέσεών μου. Θα δρομολογήσουμε μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν σαφές πως γυρίζουμε σελίδα", τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ .

    Ο κ.Παπανδρέου, αναφέρεται στο θέμα της παραγραφής λέγοντας ότι "η χώρα βγαίνει τραυματισμένη από τις υποθέσεις αυτές. Πλήττεται η διεθνής εικόνα μας, προκαλούνται στους πολίτες αισθήματα αποστροφής προς την πολιτική, αδυνατίζουν τα θεμέλια της δημοκρατίας" και σημειώνει πως "το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να αλλάξει σελίδα, με θεσμικά μέτρα για την πρόληψη των φαινομένων αυτών, όπως η αλλαγή του τρόπου εκλογής των βουλευτών, που θα σπάσει πελατειακές εξαρτήσεις".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής πλήττει τους θεσμούς, ενώ σε ερώτηση γιατί μιλάει για ισχυρά εξωπολιτικά κέντρα τόνισε: "Οποιος έχει καθορό μέτωπο δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Να τελειώνουμε με τις συντηρητικές λογικές ότι μπορεί να κυβερνιέται μια χώρα από κάθε λογής παρασκήνια."

    Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται το ΠΑΣΟΚ από την αριστερά σημειώσε: "Οποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι είμαστε δύναμη αλλαγής παίζουν το παιχνίδι της συντήρησης. Με όσους είναι έτοιμοι για ρήξεις ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα".

    Για τις ευρωεκλογές λέει ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η νίκη "και όσο πιο μεγάλη, τόσο καλύτερα" σημειώνοντας ότι "οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως μια νίκη του ΠΑΣΟΚ σε ευρωεκλογές -πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια- και η πλήρης ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού των εκλογών του 2007 σε λιγότερο από 2 χρόνια συνιστούν μια μείζονα ανατροπή του πολιτικού σκηνικού".

    [02] Νέες δημοσκοπήσεις

    Σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ -με ποσοστό από 2,8 έως 5,5%- δίνουν τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο. Αυξημένα ποσοστά εμφανίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι σε μία μέτρηση έρχονται τρίτο κόμμα με 6,5%.

    Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της Public Issue για την "Καθημερινή της Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 26,5% στην πρόθεση ψήφου ένταντι 21% της ΝΔ, ενώ την τρίτη θέση φαίρεται να καταλαμβάνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 6,5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,0%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,5% και ο ΛΑΟΣ με 3,0%.

    Στη δημοσκόπηση της ALCO για το "Πρώτο Θέμα" το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 29,9%, η ΝΔ 25,7%, το ΚΚΕ 6,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,3%, οι Οικολόγοι 4,5% και ο ΛΑΟΣ 4,3%.

    Στη δημοσκόπηση της VPRC για την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" στην εκτίμηση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 37% και η ΝΔ 32,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τρίτο κόμμα με ποσοστό 9,0% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,0%, ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 5,0%.

    Τέλος η Rass για το "Παρόν" δίνει ΠΑΣΟΚ 30,5%, ΝΔ 27,7%, ΚΚΕ 8,1%, ΣΥΡΙΖΑ με 7,7%, ΛΑΟΣ 5,3% και Οικολόγοι Πράσινοι 3,6%.

    Επίσης, στο 2,8% δίνει τη διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που δημοσιεύει η Μακεδονία της Κυριακής. Στην εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών η δημοσκόπηση δίνει 39,4% στο ΠΑΣΟΚ και 36,6% στη Νέα Δημοκρατία.

    [03] Eurovision: Πρώτη η Νορβηγία

    Η Νορβηγία αναδείχτηκε νικήτρια στον 54ο διαγωνισμό της Eurovision, με το τραγούδι του Αλεξάντερ Ρίμπακ "Fairytale", σπάζοντας κάθε ρεκόρ βαθμολογίας και με 387 βαθμούς.

    O Σάκης Ρουβάς, πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση πήρε την 7η θέση με 120 βαθμούς. Δεύτερη κατετάγη η Ισλανδία με 218 βαθμούς και τρίτο το Αζερμπαϊτζάν με 207.

    Η Νορβηγία είχε κερδίσει τους διαγωνισμούς της Eurovision το 1985 και το 1995.

    Ο Αλεξάντερ Ρίμπακ που ερμήνευσε το τραγούδι "Fairytale" είναι λευκορωσικής καταγωγής και πριν από λίγες ημέρες γιόρτασε τα 23α γενέθλιά του. Ο ίδιος είναι συνθέτης και στιχουργός του τραγουδιού που κέρδισε στο διαγωνισμό.

    Στον τελικό διαγωνισμό συμμετείχαν 25 χώρες από τις 42 που είχαν υποβάλει αρχικώς συμμετοχές.

    [04] Βρετανία: Οργή για τα εξοδα βουλευτών

    Τα ποσοστά των μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας αναμένεται να υποχωρήσουν προς όφελος περιθωριακών σχηματισμών στις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, κάτι που αποδίδεται στην οργή που προκαλούν στην κοινή γνώμη οι αποκαλύψεις περί αλόγιστων και απίθανων δαπανών από μέρους βουλευτών τους, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα Κυριακή.

    Βρετανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε την "ανησυχία" της στον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν για το σκάνδαλο, που κηλιδώνει την υστεροφημία του κοινοβουλίου και εξοργίζει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στη Βρετανία--όπου χιλιάδες πολίτες χάνουν τα σπίτια τους, η ανεργία σημειώνει ραγδαία αύξηση κι εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν.

    Το κυβερνών Εργατικό κόμμα έχει τρωθεί περισσότερο από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Telegraph περί των άμετρων και πολλές φορές αλλόκοτων δαπανών για τις οποίες ζητήθηκαν αποζημιώσεις από βουλευτές. Οι Εργατικοί έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα δυο βουλευτές κι έναν υφυπουργό στο πλαίσιο σχετικής έρευνας.

    Δημοσκόπηση της ComRes για την εφημερίδα Independent on Sunday καταδεικνύει ότι οι δύο στους πέντε ψηφοφόρους θα απέχουν ή θα ψηφίσουν κάποιο μικρό κόμμα για να μην στηρίξουν τους Εργατικούς, τους Συντηρητικούς ή τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

    "Δεν μπορώ να θυμηθώ καμμία εποχή στην οποία τα μικρά κόμματα να βρίσκονταν σε τέτοιο επίπεδο", σχολίασε ο επικεφαλής της ComRes, Άντριου Χώκινς.

    Δημοσκόπηση της BPIX για την Mail on Sunday καταδεικνύει ότι οι Εργατικοί έχουν φθάσει να ισοψηφούν ακόμη και με το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα δύο κόμματα προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσουν 17% στις ευρωεκλογές της 4ης Ιουνίου, σύμφωνα με την δημοσκόπηση. Μία εβδομάδα νωρίτερα, οι Εργατικοί προβλεπόταν ότι θα έπαιρναν 23% των ψήφων και το Κόμμα Ανεξαρτησίας 10%. Σημαντική μείωση του ποσοστού τους υφίστανται και οι Συντηρητικοί, στο 30% από περίπου 36% την περασμένη εβδομάδα.

    Εκλογικά οφέλη αναμένεται επίσης να καρπωθούν οι Πράσινοι και το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP), σύμφωνα με δημοσκόπηση του PoliticsHome.com.

    Στις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις εκλογές του Ιουνίου του 2010 προβλέπεται ευρεία νίκη των Τόρις, καθώς οι ψηφοφόροι δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τους Εργατικούς, που βρίσκονται στην εξουσία από το 1997.

    Το σκάνδαλο εντείνει τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Μάικλ Μάρτιν, ο οποίος δέχεται φραστικά πυρά για το χειρισμό του θέματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, αναμένεται να κατατεθεί ψήφος δυσπιστίας στο πρόσωπό του την ερχόμενη εβδομάδα--ίσως ακόμη και αύριο Δευτέρα.

    Η κυριακάτικη έκδοση της Τέλεγκραφ συνεχίζει να φέρνει σε δύσκολη θέση βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, προβαίνοντας σε αποκαλύψεις για τα έξοδά τους για 10η συνεχή ημέρα: σήμερα επικεντρώνεται στο βουλευτή Φρέιζερ Κεμπ, πρώην συντονιστή της εκλογικής εκστρατείας των Εργατικών, που φέρεται να ζήτησε χρήματα για δύο συσκευές αναπαραγωγής DVD που αγόρασε μέσα σε ένα μήνα και 16 σετ κλινοσκεπασμάτων που αγόρασε μέσα σε επτά εβδομάδες. Ο βουλευτής υποσχέθηκε να επιστρέψει τα ποσά, σύμφωνα με την Τέλεγκραφ.

    Ανάμεσα στις πιο απίθανες αιτήσεις κάλυψης βουλευτικών δαπανών που έχει καταγράψει η Τέλεγκραφ περιλαμβάνονται τα κόστη για τον καθαρισμό μιας τάφρου και την αγορά αρκετών εκατοντάδων κιλών κοπριάς.

    [05] Οικογενειακή τραγωδία στη Ρόδο

    Σε τραγωδία κατέληξε το δράμα μίας οικογένειας όταν 31χρονος Ροδίτης που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, κατελήφθη από αμόκ, και αρπάζοντας ένα μαχαίρι τραυμάτισε θανάσιμα τον 66χρονο συμπέθερο του και ελαφρά τη γυναίκα, την αδελφή και τη μητέρα του!

    Η θλιβερή αυτή ιστορία που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 66χρονος, διαδραματίστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο σπίτι του 31χρονου στη πόλη της Ρόδου.

    Ο τελευταίος αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα με την υγεία του και ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή την οποία όμως το μοιραίο βράδυ της Παρασκευής αρνήθηκε να πάρει. Σε κατάσταση αμόκ και κρατώντας ένα μαχαίρι κουζίνας επιτέθηκε στη σύζυγο, στην αδελφή και στη μητέρα του τις οποίες τραυμάτισε ελαφρά. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με 66χρονο που είχε προστρέξει στο σπίτι για βοήθεια. Στη προσπάθεια του να ηρεμήσει και να αφοπλίσει το δράστη, το θύμα δέχτηκε μαχαιριά στη καρωτίδα, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά, να πέσει νεκρός στο πάτωμα!

    Ο δράστης επιτέθηκε και στους τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ και τελικά αφοπλίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς.

    [06] Φιλικές προς το περιβάλλον οι κατασκευές των αρχαίων Ελλήνων

    Καινοτόμα, προσαρμοσμένα απόλυτα στο περιβάλλον και αρκετά προχωρημένα -ακόμα και για την εποχή μας- έργα κατασκεύαζαν οι Μινωΐτες, τόνισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Αθηνών Θεοδόσης Τάσιος, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα την αρχαία ελληνική τεχνολογία, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

    «Ήδη από την εποχή των Μυκηναίων μέχρι την αρχαιότητα της ελληνιστικής εποχής, οι Έλληνες είναι παθιασμένοι με την τεχνολογία, και τα έργα τους, από άποψη υδραυλικής οδομέτρων μηχανικής

    Αυτομάτων, είναι εξαιρετικά προχωρημένα ακόμα και για τις σημερινές αντιλήψεις» είπε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου φιλοξενείται μέχρι και τις 29 Μαΐου έκθεση φωτογραφίας που αφορά την τεχνολογία υδατικών πόρων και υγρών αποβλήτων στην αρχαία Κρήτη.

    Όπως δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ελληνικής φωτογραφικής εταιρείας Κρήτης Μιχάλης Νικηφοράκης, «αυτές οι φωτογραφίες απεικονίζουν τον πολιτισμό από την Μινωική εποχή και φθάνομε μέχρι την Τουρκοκρατία, αλλά κυρίως δίνομε έμφαση στο Μινωικό πολιτισμό γιατί λόγω παλαιότητας είναι ο πιο σημαντικός. Ορισμένα πράγματα αν τα κοιτάξομε προσεκτικά είναι εκπληκτικής τεχνολογίας και απίστευτης προνοητικότητας, πράγματα που ούτε σήμερα δεν γίνονται τόσο καλά και με τόσο μακροχρόνια πρόγνωση.»

    Οι φωτογραφίες που φιλοξενούνται στην έκθεση είναι από 60 αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και προϊόν εργασίας 4 ετών.

    «Τα διδάγματα που μπορούμε να έχομε εμείς σήμερα είναι το πώς οι άνθρωποι εκείνων των εποχών με σημείο αναφοράς τον Μινωικό πολιτισμό κατασκεύαζαν αυτά τα έργα που λειτουργούν αιώνες» επισήμανε ο πρόεδρος του οργανισμού νερών και αποβλήτων της ΕΕ Ανδρέας Αγγελάκης.

    Στην ημερίδα επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι πολλά από τα έργα της περιόδου που εντοπίσθηκαν και αποθανάτισε ο φακός είναι απολύτως προσαρμοσμένα στο περιβάλλον.

    [07] "Κυριάρχο το κόμμα των πλουσίων"

    Με τη φράση "ο βασιλιάς είναι γυμνός" ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σχολιάζει τη σκανδαλολογία και τη στάση της κυβέρνησης λέγοντας ότι "μιλούν για καθαρούς όρους τη στιγμή που προσπαθούν να κρύψουν τις βρωμιές τους κάτω απο το χαλί".

    Σε συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής", ο κ.Τσίπρας χαρακτηρίζει προκλητική την αφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του κ.Δασκαλόπουλου ενώ σε ό,τι αφορά την "πράσινη οικονομία" υποστηρίζει ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι τι κάνεις εκεί που η ιδιωτική πρωτοβουλία συγκρούεται με το περιβάλλον. Τέλος εμμέσως πλην σαφώς απευθύνεται στους Οικολόγους Πράσινους με την επισήμανση ότι "οικολογία χωρίς ρήξεις είναι σαν να θέλεις να φτιάξεις ομελέτα χωρίς αβγά".

    Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο περιοδείας του στο Μεσολόγγι τόνισε: «Αισθάνομαι ότι τούτες τις ώρες η κοινωνία μας είναι μια πολιορκημένη κοινωνία από τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να συνεχίζει σε αυτή την χώρα ο πλούτος να μοιράζεται άδικα. Οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι».

    Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Συνασπισμού έκανε λόγο «για το κόμμα των πλουσίων που δεν κατεβαίνει στις εκλογές, δεν λαμβάνει μέρος στις δημοσκοπήσεις,» αλλά είναι όπως είπε «κυρίαρχο». Και πρόσθεσε: «Όραμά του είναι οι συντάξεις των 200 ευρώ, οι μισθοί των 500 ευρώ, η διάλυση της κοινωνικής συνοχής, η συρρίκνωση των εργασιακών σχέσεων, και η κατάργηση του κοινωνικού κράτους.»

    Όσον αφορά τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι πολίτες πρέπει να στείλουν στις 7 Ιουνίου ένα ισχυρό μήνυμα, σε όλους όσοι θέλουν να κάνουν το μέλλον μας ακόμα πιο αβέβαιο». Και κατέληξε: «Ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους όσοι θέλουν να ρίξουν τη νέα γενιά στην απόγνωση, στην εργασιακή αβεβαιότητα».

    Επίσης ο πρόεδρος του Συνασπισμού αναφέρθηκε και στο έργο της εκτροπής του Αχελώου, για το οποίο δήλωσε την αντίθεση του Συνασπισμού σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.

    Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν τα προβλήματα που απασχολούν την πόλη.

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ασκεί, έκανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Παναγοπούλου στο Αγρίνιο.

    Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανευθυνότητα και πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα και το χρέος για να προσθέσει: «Θα αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα με κάθε κόστος. Εννοούν με κάθε κόστος δικό σας. Των εργαζομένων που θα χάσουν τις δουλειές τους. Των χαμηλοσυνταξιούχων που θα δουν τα ψίχουλα που παίρνουν να κόβονται στη μέση. Των νοσοκομείων, που θα λειτουργήσουν με ακόμα περισσότερες ελλείψεις».

    Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση προστατεύει τους οικονομικά ισχυρούς, που πλουτίζουν συνέχεια και τόνισε ότι «επειδή η αύξηση αυτού του πλούτου κινδυνεύει με την κρίση να ανακοπεί, αυτοί που φτώχυναν καλούνται να υποβληθούν σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.»

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού είπε ακόμη ότι μετά τις ευρωεκλογές «θα πέσουν ακόμα πιο φανατισμένα πάνω στις σχέσεις εργασίας, πάνω στο εισόδημα των χαμηλόμισθων, πάνω στις μικρές συντάξεις, πάνω στις κοινωνικές υπηρεσίες, για να αποσπάσουν χρήμα για τους λίγους». Μάλιστα σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Γι αυτό στις ευρωεκλογές θα φάνε ένα γερό χαστούκι. Και αυτοί και όλοι όσοι υπηρέτησαν τόσα χρόνια την λογική που λέει τα πάντα στο κέρδος. Ο λαός θα τους στείλει τώρα ένα καλό μήνυμα, και δε θα τολμήσουν «τα νέα μέτρα».

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού επιτέθηκε και κατά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «ο Γ. Παπανδρέου εξυπηρέτησε με τον επιμελέστερο τρόπο τις νεοσυντηρητικές πολιτικές που σήμερα καταγγέλλει».

    Όσον αφορά τον Συνασπισμό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για το περιβάλλον, στα κινήματα για τους ελεύθερους χώρους και στην υπεράσπιση του φυσικού πλούτου.

  • ** Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και οι Ελένη Σωτηρίου και Στέλλα Φωτάκη, υποψήφιες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα περιοδεύουν σήμερα στη Λευκάδα.

    Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία από τις 15 έως και τις 17 Μαΐου 2009 στους νομούς Θεσσαλονίκης και Πιερίας.

    [08] Γυναίκες στη Βουλή

    Τα πρώτα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Κουβέιτ δείχνουν ότι γυναίκες υποψήφιοι κερδίζουν --για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας-- του Περσικού Κόλπου έδρες στο κοινοβούλιο.

    Με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες, τέσσερις γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις στην δεκάδα των υποψηφίων που εκλέγονται σε τρεις εκλογικές περιφέρειες.

    Η Μασούμα αλ Μουμπάρακ, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός στην ιστορία του Κουβέιτ το 2005, προηγείται όλων των άλλων υποψηφίων με μεγάλη διαφορά.

    Οι φιλελεύθερες υποψήφιες Ασίλ αλ Αοουάντι και Ρούλα Ντάστι βρίσκονται επίσης σε πλεονεκτική θέση, ενώ η ανεξάρτητη υποψήφια Σάλουα αλ Τζάσαρ καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στην εκλογική της περιφέρεια.

    Και οι τέσσερις υποψήφιες έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχουν διδακτορικά στις πολιτικές επιστήμες, τα οικονομικά και την παιδεία.

    Οι γυναίκες στο Κουβέιτ --54,3% των 385.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου-- διεκδίκησαν θέσεις στο κοινοβούλιο μόλις για την τρίτη φορά μετά την παροχή του σχετικού δικαιώματος το 2005. Ανάμεσα στους 210 υποψήφιους για το 50μελές κοινοβούλιο οι 16 είναι γυναίκες.

    Στις προηγούμενες δύο εκλογικές διαδικασίες οι γυναίκες δεν κατέλαβαν καμμία έδρα.

    Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αργότερα σήμερα Κυριακή.

    Οι χθεσινές εκλογές ήταν οι δεύτερες σε ένα χρόνο, καθώς ο Εμίρης Σεΐχ Σαμπάχ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ διέταξε την διάλυση της βουλής τον Μάρτιο, μετά τη σύγκρουση ανάμεσα σε βουλευτές και την κυβέρνησή του.

    [09] Πολυτιμότερα τα νησιά

    Τα νησιά, ιδίως των ωκεανών του πλανήτη, είναι περίπου εννιά φορές πιο πολύτιμα, όσο ένα εξίσου μεγάλο κομμάτι της στεριάς, από άποψη βιοποικιλότητας.

    Ερευνητές του γερμανικού πανεπιστημίου της Βόννης, υπό τον δρα Γκέρολντ Κίερ, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος με αμερικανούς συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον δρα Χόλγκερ Κρεφτ.

    Οι επιστήμονες κατήρτισαν την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συλλογή δεδομένων σχετικά με την εμφάνιση φυτών και ζώων παγκοσμίως και, με αυτή τη βάση, υπολόγισαν έναν δείκτη που αντανακλά τον αριθμό των ειδών σε κάθε μέρος και τη σχετική σπανιότητά τους διεθνώς. Οι εκτιμήσεις αυτές θα παρουσιαστούν με τη μορφή παγκόσμιων χαρτών σε επόμενη έκδοση του γνωστού περιοδικού PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

    Πρώτο από άποψη βιοποικιλότητας διεθνώς κατατάσσεται το νησί της Νέας Καληδονίας, το οποίο αποτελεί "πατρίδα" 3.270 ειδών φυτών, εκ των οποίων τα 2.432 είδη δεν συναντιούνται πουθενά αλλού. Μεταξύ αυτών, για παράδειγμα, βρίσκεται η "Αμπορέλλα", ένας πάντα πράσινος θάμνος, που αποτελεί το πιο πρωτόγονο από όλα τα ζωντανά φυτά που βγάζουν λουλούδια. Παράλληλα, στο νησί υπάρχουν μοναδικά είδη πουλιών, όπως το "Καγκού", ο μοναδικός επιζών αντιπρόσωπος μιας ολόκληρης μεγάλης ομάδας ζώων.

    Χάρτες βιοποικιλότητας μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο για μεμονωμένες ηπείρους. Μεταξύ άλλων, χρησιμεύουν για να υπολογιστεί το λεγόμενο "οικολογικό αποτύπωμα" των οικονομικών και άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Δείχνουν καθαρά ποιες περιοχές του πλανήτη αποτελούν κατ' εξοχήν καταφύγια σπάνιων μορφών ζωής και συνεπώς πρέπει να προστατευθούν κατά προτεραιότητα.

    Αν και, από την εποχή του Δαρβίνου, τα νησιά ήσαν γνωστά για τη μοναδική τους χλωρίδα και πανίδα, μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία παγκόσμια ανάλυση που να συγκρίνει την αξία τους σε σχέση με τις μεγάλες μάζες της ηπειρωτικής ξηράς. Ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές, όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη, έχουν επίσης σημαντική βιοποικιλότητα, εμφανίζοντας αρκετά υψηλό δείκτη, πάνω από όλα το νοτιότατο άκρο της Αφρικής. Επίσης ξεχωρίζουν για την πλούσια ζωή τους πολλά βουνά ειδικά στις περιοχές των τροπικών, ενώ ακολουθούν τα?δικά μας μέρη στη Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από 70.000 είδη φυτών είναι γηγενή στα νησιά των ωκεανών, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο από τα περίπου 315.000 είδη φυτών που υπολογίζεται ότι συνολικά υπάρχουν στη Γη. Με δεδομένο ότι τα νησιά καλύπτουν λιγότερο από το 4% της συνολικής έκτασης ξηράς του πλανήτη μας, καθίσταται αμέσως αντιληπτή η δυσανάλογα μεγάλη τους συνεισφορά στην παγκόσμια βιοποικιλότητα.

    Οι επιστήμονες επίσης μελέτησαν μια σειρά από σενάρια απειλών κατά της βιοποικιλότητας εξαιτίας της ανθρώπινης επίδρασης. Η εκτίμησή τους είναι ότι το 2100 η χλωρίδα και η πανίδα των νησιών είναι αυτή που θα επηρεαστεί πιο δραματικά σε σχέση με την ενδοχώρα. Κυριότερη αιτία γι' αυτή τη δυσμενή εξέλιξη εκτιμάται ότι θα είναι η αλλαγή στην χρήση γης, ιδίως η επέκταση της καλλιεργούμενης γης και η αποψίλωση των δασών.

    Από την άλλη, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τα νησιά φαίνεται πως θα επηρεαστούν λιγότερο σε σχέση με την στεριά στο μέλλον, χάρη στην προστατευτική επίδραση των ωκεανών. Η κυριότερη απειλή είναι όμως η άνοδος του επιπέδου των ωκεανών, που μπορεί να έχει ως δραματική συνέπεια την κυριολεκτική εξαφάνιση πολλών μικρότερων νησιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 May 2009 - 6:30:31 UTC