Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Φορητοί υπολογιστές σε μαθητές Γυμνασίου"
  • [02] Οικολόγοι Πράσινοι: Το ευρωψηφοδέλτιο
  • [03] "Υψηλών προδιαγραφών"

  • [01] "Φορητοί υπολογιστές σε μαθητές Γυμνασίου"

    Για την πορεία της ψηφιακής στρατηγικής στην Ελλάδα ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου την Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται δυόμισι χιλιάδες έργα στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, τα οποία έχουν μεταξύ τους συνεκτικότητα και σημείωσε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης, υπογραμμίζοντας ότι "απο τελευταία χώρα στην Ευρώπη έχουμε, σε πάρα πολλά σημεία, φτάσει στο κοινοτικό μέσο όρο".

    Ο κ. Παπαθανασίου, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου την πορεία της ψηφιακής στρατηγικής στην Ελλάδα εξήγγειλε πως με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον προσεχή Οκτώβριο, θα διανεμηθούν 120.000 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε ισάριθμους μαθητές της Α' Γυμνασίου, των δημοσίων και των ιδιωτικών σχολείων. Παράλληλα, περίπου 1.200 σχολικά βιβλία θα υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή και θα μπορούν οι μαθητές να τα χρησιμοποιούν.

    Οπως διευκρινίστηκε και από τον ειδικό γραμματέα ψηφιακού σχεδιασμού Βασίλης Ασημακόπουλος θα διανεμηθεί στους γονείς των μαθητών από ένα κουπόνι μέσω του οποίου θα αγοράζουν το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή της αρεσκείας τους.

    Όλα τα έργα στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας αποβλέπουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και στην ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου και πρόσθεσε πως τώρα όλο και περισσότερα νοικοκυριά απολαμβάνουν τις δυνατότητες της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    Ο κ. Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι εννιά στα δέκα παιδιά και νέους έως 24 ετών χρησιμοποιούν στην Ελλάδα το διαδίκτυο, ενώ η πρόσβαση των νοικοκυριών φτάνει το 39%. Επίσης, οι 97 στις 100 επιχειρήσεις με άνω των δέκα εργαζομένων έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    Αναφερόμενος στο έως τώρα έργο που πραγματοποιήθηκε στον τομέα της ψηφιακής στρατηγικής, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δημιουργήθηκαν υποδομές για την ευρυζωνικότητα, έγιναν παρεμβάσεις στην παιδεία και στον πολιτισμό και η πρόοδος στους τομείς αυτούς είναι αναμφισβήτητη. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως το 2013 οι ευρυζωνικές συνδέσεις θα φτάσουν στο επίπεδο της ΕΕ.

    Περίπου 300.000 πολίτες θα έχουν επωφεληθεί έως το 2013 μέσω των δράσεων της ψηφιακής στρατηγικής.

    Από την πλευρά ο ειδικός γραμματέας ψηφιακού σχεδιασμού είπε μεταξύ άλλων, ότι η ψηφιακή στρατηγική στηρίζεται στο τρίπτυχο της ενίσχυσης με διάφορες δράσεις του κράτους, των επιχειρήσεων και των πολιτών.

    Επίσης, είπε ότι προωθούνται δράσεις σχετικά με τη διασύνδεση όλων των δήμων και ότι προγραμματίζονται νέες δράσεις μέσω επιδοτήσεων σε τουριστικές επιχειρήσεις, σε εξαγωγικές με ειδικότερο στόχο να βελτιωθεί γενικότερα η πρόσβαση όλων στο διαδίκτυο. Απαντώντας δε σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί περίπου 80 νέα έργα συνολικής δαπάνης 185 εκατ. ευρώ.

    Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, σημείωσε ότι ξεκίνησε η εξυγίανση του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας", το οποίο τον Μάρτιο του 2004 ήταν απαξιωμένο.

    Είχαμε μείνει σχεδόν σε μηδενικό σημείο, ανέφερε, σημειώνοντας πως παρουσιάσαμε πρόοδο στο σχετικό δείκτη επιχειρήσεων, πολιτών, δημόσιας διοίκησης, και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι σήμερα πρώτη στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.

    Ο κ. Αντώναρος τόνισε πως η επιλογή της κυβέρνησης έφερε το 2006 την Ελλάδα στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην ανάπτυξη ευρυζωνικότητας και το 2007 στην 6η θέση παγκοσμίως και στην 1η στην ΕΕ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι μηνιαίες τιμές ADSL μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% ενώ τον Ιανουάριο του 2008 είμαστε στην έκτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά τις ταχύτητες.

    "Η διεισδυτικότητα του γρήγορου ίντερνετ στον πληθυσμό είναι στο 13,4% έναντι 0,1% στις αρχές του 2004", είπε και πρόσθεσε πως στις επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 10 άτομα προσωπικό, το 99% των εργαζομένων χρησιμοποιούν Η/Υ και το 97% έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το ποσοστό των επιχειρήσεων με ευρυζωνικό ίντερνετ από 30% το 2004 έχει φτάσει στο 83% σήμερα. "Όλα αυτά δείχνουν ότι με γοργά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση", συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [02] Οικολόγοι Πράσινοι: Το ευρωψηφοδέλτιο

    Το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, ανακοίνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Τους υποψήφιους του ψηφοδελτίου παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου, το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του κόμματος, Κάτια Λεμπέση.

    Κατά σειρά, στο ψηφοδέλτιο οι υποψήφιοι είναι οι εξής: Μιχάλης Τρεμόπουλος, Μαρία Βασιλάκου, Νίκος Χρυσόγελος, Κώστας Διάκος, Τάσος Κρομμύδας, Λενιώ Μυριβήλη, Νότης Μαυρουδής, Ρος Ντέιλι, Ελεονώρα Ζώτου, Στέφανος Σταμέλλος, Νατάσα Τσιρώνη, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Αλέκος Γεωργόπουλος, Όλγα Κήκου, Λάζαρος Τσικριτζής, Γιώργος Πασχαλίδης, Φίλιππος Δραγούμης, Γιάννα Κοντούλη, Γιώργος Κατσαδωράκης, Λυδία Κονιόρδου, Αντώνης Καφετζόπουλος και Νιεράτ Σουχάντ.

    «Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την άνθηση των νέων αξιών σε επίπεδο πολιτικής και καθημερινότητας», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, Μ. Τρεμόπουλος. Ο συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας και υποψήφιος, Ν. Χρυσόγελος, τόνισε με τη σειρά του ότι «στη σημερινή βαθιά οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση χρειάζονται απαντήσεις, που να δίνουν από κοινού λύσεις στα προβλήματα. Γι αυτό, το σύνθημά μας είναι "Πράσινη λύση για την κρίση"».

    Κάνοντας λόγο περί «δημοκρατικότητας, που πρέπει να διαπνέει τους πολιτικούς της χώρας και του ευρωκοινοβουλίου», ο τέταρτος -κατά τη σειρά του ψηφοδελτίου- υποψήφιος, Κ. Διάκος, ανέφερε ότι «λογικές που κλείνουν τη Βουλή, επιφέροντας παραγραφή σοβαρών υποθέσεων, αποτελούν στοιχεία αδιαφάνειας, που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές λειτουργίες και επιλογές».

    Κατά τη συνέντευξη Τύπου, τοποθετήθηκαν και άλλοι υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο, μεταξύ των οποίων, ο Α. Καφετζόπουλος, η Λ. Μυριβήλη και ο Φ. Δραγούμης.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με «άλλα μικρότερα κόμματα», ο κ. Τρεμόπουλος ανέφερε ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι αποτελούν μια ξεκάθαρη εναλλακτική πρόταση». Σε ερώτηση δε, για το αν το κόμμα θα αποδεχόταν μια πρόταση συνεργασίας στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι ομιλητές δεν απέκλεισαν «υπό προϋποθέσεις» συνεργασία ή ψήφο ανοχής, διεκρινίζοντας ότι «οι προτεραιότητες του κόμματος θα έπρεπε να υιοθετηθούν από τα άλλα κόμματα».

    Κληθείς να σχολιάσει την «κριτική που ασκήθηκε στους Οικολόγους Πράσινους από τα κόμματα της Αριστεράς», ο Α. Καφετζόπουλος είπε ότι«περίμενε κανείς από τα κόμματα, που αισθάνονται ιδιοκτήτες ψήφων, βίαιες λεκτικά αντιδράσεις».

    Ο Κ. Διάκος δήλωσε ότι «οι οικολογικές θέσεις του ΣΥΝ συμπληρώνουν το ιδεολογικό του πρόγραμμα», ενώ εξέφρασε τη«λύπη» του για το ΚΚΕ, διότι «διά στόματος της γενικής γραμματέως του, μιλάει απρεπώς για τους Οικολόγους Πράσινους». Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ως κυβέρνηση «έχει αφήσει στοιχεία αφερεγγυότητας για την εφαρμογή της πολιτικής του για το περιβάλλον».

    [03] "Υψηλών προδιαγραφών"

    Η οικονομολόγος κα Νίκη Τζαβέλα ηγείται του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ, το οποίο παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνέντευξη Τύπου, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο "υψηλών προδιαγραφών" και υποστήριξε ότι οι ευρωεκλογές δεν υπολείπονται των εθνικών εκλογών, καθόσον πάνω από το 65% των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή μας προέρχεται από την ευρωβουλή.

    Αναφερόμενος στην πολιτική επικαιρότητα είπε ότι το κλείσιμο της Βουλής δεν είναι συνταγματική εκτροπή.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέρριψε ευθύνες και στον κ. Παπανδρέου για το κλείσιμο της Βουλής, λέγοντας ότι μετέτρεψε τη Βουλή σε ανακριτικό γραφείο της οδού Ευελπίδων. Αναφέρθηκε στην πρότασή του, η οποία δεν έγινε δεκτή, να παραμείνει η Βουλή έως τις 8 Ιουνίου και μετά να συναποφασίσουν οι πολιτικοί για το τί θα πράξουν με τις υποθέσεις των σκανδάλων και είπε ότι το κλείσιμο της Βουλής δεν εξυπηρετεί μόνο τη ΝΔ αλλά και άλλα κόμματα. Από το κλείσιμο της υπόθεσης SIMENS, υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης εξυπηρετείται και το ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί υπήρχε φόβος για παραπομπή στελεχών του αλλά για ηθικούς λόγους, διότι θα το έπληττε ο θόρυβος που θα γινόταν.

    Για την υπόθεση "Γερμανός" υπάρχει κόμμα που αντιδρά με περίεργο τρόπο και μόνο στο άκουσμα του ονόματος της υπόθεσης, πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Τέλος υποστήριξε πως δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια γύρω από την υπόθεση Βατοπεδίου, την υπόθεση Παυλίδη και άλλες και "δεν θα μάθουμε ποτέ ποιοι υπουργοί ''τα πήραν''", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Άσκησε κριτική στους δύο πολιτικούς αρχηγούς για το ότι δεν είπαν τίποτε για τα φλέγοντα ευρωπαϊκά ζητήματα, ενώ είπε ότι θα ζητάει ένα ντιμπέιτ την εβδομάδα με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να ενημερωθεί ο λαός για το τι πιστεύουν για όλα τα θέματα.

    Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές κατά την τελευταία πενταετία που ψήφισαν για τη διατήρηση των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και τη διατήρηση του κάζους μπέλι.

    Το ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ έχει ως εξής:

    Μετά την κ. Τζαβέλα ακολουθούν: Αθανάσιος Πλεύρης, δικηγόρος, Νίκος Σαλαυράκος, δικηγόρος, Αγγελος Κολοκοτρώνης, δημοσιογράφος, Χαράλαμπος Καραθάνος, φαρμακοποιός, Αρτεμις Τσικνιά, γιατρός, Ανέστης Χαριτάντης, δικηγόρος, Παύλος Αλτίνης, δικηγόρος, Ελένη Αξιόγλου, δικηγόρος, Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, στέλεχος επιχειρήσεων, Γιώργος Ρούσος, οικονομολόγος, Ευαγγελία Δέσκα, δικηγόρος, Ιωάννα Μπαζντιάρα, βιολόγος, Γιάννης Φαλκονάκης, επικοινωνιολόγος, Τάνια Κυριακίδου, πρωταθλήτρια στίβου, Παναγιώτης Καράμπελας, πολιτικός επιστήμων, Σπύρος Ελευθερίου, αγρότης, Βασίλειος Τσάτσαρης, αξιωματικός εν αποστρατεία, Παναγιώτης Αρώνης, πιλότος ΟΑ, Αθηνά Κρεμύδα, φυσικοθεραπεύτρια, Δημοσθένης Ευσταθίου, φαρμακοποιός. Στην τελευταία τιμητική θέση τοποθετήθηκε ο απερχόμενος ευρωβουλευτής, πρέσβης Γιώργος Γεωργίου.

    Τέλος, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι ο "πήχυς είναι το 4,2%" που είχε συγκεντρώσει το κόμμα του στις προηγούμενες ευρωεκλογές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 May 2009 - 14:30:19 UTC