Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επιτακτικές οι μεταρρυθμίσεις κατά της κρίσης"
  • [02] "Αμεσα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Επιτακτικές οι μεταρρυθμίσεις κατά της κρίσης"

    Θέματα οικονομίας θα συζητηθούν στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στις 12. Νωρίτερα, ο κ.Κ.Καραμανλής θα παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Oι βασικές προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας στην ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, αρχής γενομένης από τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης, της διεύρυνσης, της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών και της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισσαβώνας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που είχαν στη Στοκχόλμη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Σουηδό ομολογό του Φρίντριχ Ρέϊνφελντ.

    Όπως δήλωσε λίγο μετά τη συνάντηση, ο Κ. Καραμανλής είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τη σουηδική πλευρά για τις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί πλήρως και αποτελεσματικά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ. « Η θέση μας είναι σαφής και μπορεί να συνοψιστεί στην εξής πρόταση: πλήρης συμμόρφωση ισοδυναμεί με πλήρη ένταξη» ανέφερε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους του Τύπου ο Κ. Καρμανλής, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα πως «γνωρίζουμε ότι για το θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της ΕΕ».

    Από σουηδικής πλευράς ο Φ. Ρέϊνφελντ δήλωσε ότι, όπως ανέφερε πρόσφατα και στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι που η Σουηδία επιθυμεί.

    Σε ότι αφορά την οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι «οι εξελίξεις είναι συνεχείς», ότι « οι οικονομικές προβλέψεις έχουν πολλές φορές αναθεωρηθεί προς το χειρότερο» και ότι «επομένως ο διαρκής συντονισμός των κρατών της ΕΕ είναι ιδιαιτέρως σημαντικός».

    Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε με έμφαση ότι τόσο στο επίπεδο της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές αναφορικά με τις ρυθμίσεις και το συντονισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η επανάληψη των αρνητικών φαινομένων που οδήγησαν στην οικονομική κρίση.

    Σχετικά με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρώτος στόχος της είναι η δημοσιονομική ισορροπία, δεύτερος η προώθηση της ανάπτυξης και τρίτος η στήριξη, στο μέτρο του δυνατού, της οικονομίας με μέτρα υπέρ των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων.

    Από σουηδικής πλευράς, ο Φ. Ρέϊνφελντ εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κρίσης στον τομέα της απασχόλησης, τονίζοντας ότι για να αντιμετωπισθεί η ανεργία χρειάζεται ευελιξία στους τρόπους λειτουργίας των αγορών της εργασίας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και επισήμανε ότι «είναι ανάγκη να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ενισχύσουμε τα κοινά μας μέσα και τις προσπάθειές μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό αποτελεσματικά».

    Τέλος ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε τη σημασία της προγραμματισμένης για το τέλος του έτους Διεθνούς Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη για το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης αυτής θα επιτευχθεί νέα διεθνής συμφωνία.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του σουηδού πρωθυπουργού, ο οποίος υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό είναι υψηλής προτεραιότητας για τη σουηδική προεδρία.

    Μήνυμα του πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ

    Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου μετέφερε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

    Στο μήνυμα επισημαίνεται η σταθερή θέση της κυβέρνησης υπέρ της επιχειρηματικότητας καθώς και ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είμαστε έτοιμοι, προσθέτει να περάσουμε στο δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται ο τόπος και καθιστά πιό επιτακτικό η διεθνής κρίση.

    [02] "Αμεσα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας"

    Στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Ασφάλεια, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα, θα πάρει μέρος ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα μιλήσει, στο Συμπόσιο των Αθηνών, με θέμα: «Η Σοσιαλδημοκρατία και οι προκλήσεις του μέλλοντος. Ποιο θα είναι το προοδευτικό μοντέλο για την Ευρώπη;»

    Ομιλία στον ΣΕΒ

    Πέντε προτεραιότητες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, από το βήμα της οποίας εξαπέλυσε παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση για την κρίση και το κλείσιμο της Βουλής.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χώρα πορεύεται ακυβέρνητη καθώς η κυβέρνηση έχει ακινητοποιηθεί και βρίσκεται σε σύγχιση ενώ η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κίνδυνο περιθωριοποίησης και ένταξης σε μια ιδιότυπη δεύτερη ταχύτητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στο κλείσιμο της Βουλής υπογράμμισε ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δεν αρμόζουν σε ευνομούμενο κράτος, λειτουργούν διαλυτικά, οδηγούν σε παραγραφή υποθέσεων που βρίσκονται υπό διερεύνηση και δημιουργούν την εντύπωση ότι οι έχοντες εξουσία έχουν απόλυτη ασυλία για οποιαδήποτε ασυδοσία.

    Οι προτεραιότητες που παρουσίασε ο κ.Παπανδρέου περιλαμβάνουν:

    - Ευνομούμενο κράτος με διαφάνεια, ευθύνη και αποτελεσματικότητα που θα λειτουργεί με αξιοκρατία και χωρίς σπατάλες. Κράτος επιτελικό και ισχυρό που θα θέτει κανόνες, θα ελέγχει και θα σχεδιάζει σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας.

    - Νέα δυναμική ανταγωνιστική οικονομία με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και πλούτο για τη χώρα.

    - Σύγχρονο, αποτελεσματικό σύστημα δημόσιας δωρεάν παιδείας.

    - Σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλους.

    -Συμμετοχή, διεκδίκηση, διαπραγμάτευση για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων με σαφή και σταθερή εθνική στρατηγική.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε πελατειακή διαχείριση του εθνικού πλούτου και εκτετυαμένη διαφθορά ενώ μίλησε για συνολική και όχι μόνο οικονομική κρίση. Υπάρχει, τόνισε, αίσθηση ανομίας και ατιμωρησίας, δεν υπάρχουν κανόνες, υπάρχει το δίκαιο του ισχυρού, του καπάτσου, του κομματικού παράγοντα.

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για άμεσα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, μίλησε για διακριτούς ρόλους με τον επιχειρηματικό κόσμο και τα media και εξήγγειλε αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με κατάργηση του ΕΤΑΚ και προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, φορολόγηση των μερισμάτων στην κλίμακα και χαμηλότερους συντελεστές για τα κέρδη που επανεπενδύονται. Τέλος ανέφερε πως «δεν θα πάμε σε απογραφή αλλά θα πρέπει να αποτυπώσουμε πού βρισκόμαστε».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ημερίδα και Επιχειρηματική Συνάντηση αφιερωμένη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οργανώνεται υπό την αιγίδα του Οικονομικού και Εμπορικού Γραφείου της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα (08:00:00, Αθήνα/ELECTRA PALACE - Σύνταγμα)

  • Ο ΥΠΕΘΟ Γ Παπαθανασίου θα είναι ομιλητής στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο για την Ελληνική Αγορά ΣΔΙΤ (09:20:00, Αθήνα/Royal Olympic)

  • Διεθνής Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Ασφάλεια (12-13/5) (09:30:00, Αθήνα/"Χίλτον"). Εναρξη εργασιών από τον Κ. Παπούλια - Μεταξύ των ομιλητών είναι οι Γ. Παπανδρέου, Κ. Χατζηδάκης.

  • Ακτιβιστική εκδήλωση της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών σε συνεργασία με την ΜΚΟ "Αναπηρία Σήμερα", στην οδό Εθνικής Αμύνης, μπροστά από την παλιά Φιλοσοφική ΑΠΘ (10:00:00, Θεσσαλονίκη/Εθνικής Αμύνης).

    Σημείωση: Μέλη της οργάνωσης θα φορέσουν φωσφορίζοντα γιλέκα και θα κρατούν πλακάτ που θα γράφουν "οι πεζοί έχουν προτεραιότητα", διεκδικώντας κατ' αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα των πεζών στις διαγραμμισμένες λωρίδες., (Ρακιτζή Ε.)

  • Ο Κ. Καραμανλής θα παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο του Κ. Καραμανλή (10:00:00, Ιδρυμα Κ. Καραμανλής)

  • Επίσκεψη του υπουργού Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Θεσσαλονίκη (11:00:00, Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ).Σημείωση: Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Στυλιανίδης θα επισκεφθεί το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» (ώρα 11.00).Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει ομιλία στη ΔΑΠ Ν.Δ.Φ.Κ Θεσσαλονίκης ( ώρα 12.30 στο Α.Π.Θ- Μικρό Αμφιθέατρο Νομικής).

  • Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με τη Νέα Γρίπη (11:00:00, Αθήνα/υπουργείο Υγείας). Στις 12:00 ο Δ. Αβραμόπουλος θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους στην Αίθουσα Συνεντεύξεων του Υπουργείου Υγείας

  • Σσυνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας υπό την προεδρία της Υπ Απασχόλησης Φ Π Πετραλιά (11:00:00, Αθήνα/Σταδίου 29)

  • Συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη ενόψει της εναρκτήριας εκδήλωσης της μόνιμης έκθεσης για τη Διπλή Ανάπλαση, στην «Τεχνόπολις» (11:30:00, Αθήνα/αμφιθέατρο 9.84)

  • Συνέντευξη Τύπου Γ. Καρατζαφέρη. Θα ανακοινώσει τη λίστα των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου (12:00:00, Αθήνα/Ξεν. «Ledra Marriot»)

  • Η καθιερωμένη συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου με τους δημοσιογράφους (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο)

  • Οι Οικολόγοι ανακοινώνουν τους υποψηφίους τους για τις ευρωεκλογές (12:00:00, Αθήνα/«Γιάντες»-Εξάρχεια-Βαλτετσίου 44)

  • Συνέντευξη Τύπου για την 32η Γιορτή Βιβλίου στον πεζόδρομο Ερμού (12:00:00, Αθήνα/Ακαδημίας 50 - Χώρος:Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων)

  • Συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπης για την Οικονομία (12:00:00, Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνέντευξη Τύπου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο φουαγιέ του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, για την παρουσίαση καλοκαιρινών του δραστηριοτήτων (12:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου εμπορικού κέντρου West Plaza (12:30:00, Αθήνα/Ασπρόπυργος)

  • Συνέντευξη Τύπου για την έκθεση "Αθήνα - Μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου" (12:30:00, Αθήνα/Μουσείο Μπενάκη - Κουμπάρη)

  • Ο Π/Δ Κ. Παπούλιας, θα συναντηθεί με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών καθηγητή κ. Χριστόδουλο Γιαλουρίδη (13:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο)

  • Συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος(14:00:00)

  • Ο ΥΠΕΘΟ Γ Παπαθανασίου θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα και τις δράσεις της Ψηφιακής Στρατηγικής (14:00:00, Αθήνα)

  • Ο Κ. Παπούλιας, θα συναντηθεί με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) (14:00:00, Αθήνα/Προεδρικό)

  • Ο Πρ. Παυλόπουλος θα παρουσιάσει την καμπάνια για την εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (14:30:00, Αθήνα/Ζάππειο Μέγαρο)

  • Διεθνές συμπόσιο για τη σοσιαλδημοκρατία - Εναρξη εργασιών με ομιλίες του Γ. Παπανδρέου και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ - Παρέμβαση Κ. Σημίτη (17:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής )

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ξεκινώντας την προεκλογική του καμπάνια για τις Ευρωεκλογές διοργανώνει την πρώτη πολιτική συγκέντρωση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο (19:30:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ )

  • Εγκαίνια της έκθεσης "Νίκος Φραντζολάς - Τριλογία 2000-2009" - Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρ. Παυλόπουλος (20:00:00, Αθήνα/"Αθηναΐς" )

  • Εγκαίνια της έκθεσης NISA, από τον Πρ. Παυλόπουλο (20:00:00, Αθήνα/"Αθηναΐς")

  • Επίσκεψη υφυπουργού Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη στο Αζερμπαϊτζάν

  • Σύνοδος ΥΠΕΞ του Συμβ. της Ευρώπης με συμμετοχή του Ι . Βαληνάκης (Μαδρίτη)

  • Επίσκεψη του προέδρου του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα, στο νομό Κοζάνης

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-World League ανδρών (Προκριματική φάση, 4η ημέρα): Σερβία-Ελλάδα - 18:30:00, Βελιγράδι (SER)

  • Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (Πλέι οφ, τελική φάση, 1οι αγώνες), Τελικός

    17.00 Βουλιαγμένη-Ολυμπιακός

    Θέσεις 3-4

    18.30 Εθνικός-ΝΕ Πατρών


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 May 2009 - 4:30:18 UTC