Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Πρώτη Σερρών η 8η "Μαθητιάδα"
  • [02] ΕΚΤ: Στο 1% το βασικό επιτόκιο

  • [01] Στην Πρώτη Σερρών η 8η "Μαθητιάδα"

    Την έναρξη της 8ης «Μαθητιάδας» θα κηρύξει στις 8.30 απόψε, στην Πρώτη Σερρών, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

    Η διοργάνωση του κορυφαίου μαθητικού θεσμού, που θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή 35 Ολυμπιακών αθλημάτων, με τη συμμετοχή 1.200 μαθητών 52 σχολείων (μεταξύ αυτών τέσσερα ειδικά σχολεία και ένα ιδιωτικό), από τους 52 νομούς της Ελλάδας, καθώς και από 41 ξένες χώρες, με την υποστήριξη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, παρουσία του υπουργού, οι συντελεστές της, τόνισαν ότι «η διοργάνωση ξεπερνά πλέον τα ελληνικά όρια και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "Μαθητική Ολυμπιάδα", καθώς αποτελεί προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων».

    Ο κ. Καλαφάτης ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διεξαγωγή της «Μαθητιάδας» και εξέφρασε τη χαρά του, που θα κηρύξει την έναρξή της.

    «Αυτό το πάντρεμα που γίνεται, αυτός ο χορός, αυτό το όμορφο πανηγύρι μεταξύ άθλησης του σώματος και άθλησης του νου, είναι σημαντικό και ιδιαίτερα όταν συμβαίνει με τόσο επιτυχημένο τρόπο, σε ένα ακριτικό μέρος της περιοχής μας. Με τόσο μεγάλη συμμέτοχη, που ξεπερνά τα 1.000 άτομα, με 200 ομογενείς από τις 5 Ηπείρους, η "Μαθητιάδα" είναι ένας θεσμός, που έχει εδραιωθεί στη συνείδηση και στην καρδιά, όχι μόνο της Β. Ελλάδας, όχι μόνο της χώρας, αλλά σιγά-σιγά και παγκοσμίως. Αυτό αποτελεί τιμή για όλους μας», δήλωσε ο υπουργός.

    Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιώργος Γάλλος, τόνισε, από την πλευρά του, πως «η λέξη κλειδί δεν είναι η συμμετοχή, είναι ο αγώνας. Χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης θα διοργανώσουμε και φέτος, αγώνες αντάξιους του συμβολισμού της διοργάνωσης».

    Όλοι οι μαθητές διαμένουν στο «Μαθητικό Χωριό», αντίστοιχο με το Ολυμπιακό Χωριό. Η διεξαγωγή των δράσεων της «Μαθητιάδας» υποστηρίζεται από 800 εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    «Με χαρά μας συμμετέχουμε στους αγώνες και τα προγράμματα. Τα ελληνόπουλα έρχονται σε επαφή με τη χώρα των γονιών τους και θα βοηθήσουμε να εδραιωθεί ο θεσμός στη συνείδηση των ομογενών», δήλωσε ο ταμίας του ΣΑΕ, Κωνσταντίνος Δημητρίου.

    Παράλληλα με τους αγώνες, θα διεξαχθούν και πολιτιστικές και δράσεις των Παραολυμπιακών Αγώνων από αθλητές με αναπηρία. Για τρίτη χρονιά θα λειτουργήσει στη «Μαθητιάδα», με την υποστήριξη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, το Παραολυμπιακό Πάρκο, όπου μαθητές επισκέπτες έρχονται σε επαφή με την καθημερινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    «Τα τελευταία πέντε χρόνια έρχομαι από την Αθήνα, παρότι δεν είμαι πλέον γραμματέας της Παραολυμπιακής Επιτροπής, γιατί εάν δεν έρθω μου δημιουργείται ένα κενό», δήλωσε ο παραολυμπιονίκης Χρήστος Αγγουράκης.

    Η «Μαθητιάδα», εκτός από αθλητικό, αποτελεί επίσης κορυφαίο πνευματικό θεσμό. Στις 44 πολιτιστικές δράσεις της συμπεριλαμβάνονται εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και παρουσιάσεις σε συνεργασία με φορείς πολιτισμού, όπως το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις».

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του «Νόησις», Ιωάννης Αντωνόπουλος, φέτος «θα γίνουν διαλέξεις που αφορούν τρεις θεματικές ενότητες: τα συμπληρώματα διατροφής, το διαδίκτυο και το σύμπαν».

    Επίσης, σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά η «Δημοκρατία στην Πράξη», όπου οι μαθητές θα εκφράσουν απόψεις και θα εκδώσουν ψηφίσματα για θέματα, που οι ίδιοι επιλέγουν.

    Επίσης για δεύτερη χρονιά φέτος, θα υλοποιηθούν και οι δράσεις της «Πράσινης Μαθητιάδας» με κορυφαία το Πάρκο Ελιάς.

    «Η Μαθητιάδα αποτελεί πλέον παγκόσμιο γεγονός και θεωρώ ότι στα επόμενα χρόνια θα είναι η κορυφαία εκδήλωση της Ελλάδας. Αξίζει να την επισκεφθείτε», τόνισε ο δήμαρχος Πρώτης, Κωνσταντίνος Αστρίνης.

    «Γεγονός υπερτοπικής σημασίας, που δεν μπορεί να το αντιληφθεί όποιος δε συμμετέχει», χαρακτήρισε τη διοργάνωση ο πρόεδρος του ΕΓΒΕ, Βασίλης Παπαγεωργίου.

    Η Ηβ Μαθητιάδα πραγματοποιείται με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας και Οικονομικών, Μακεδονίας - Θράκης, Πολιτισμού, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τουριστικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

    Το θεσμό στηρίζουν επίσης, η Γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Α.ΜΕ.Α, η νομαρχία και η Τ.Ε.Δ.Κ. Σερρών, το Ε.Β.Ε.Σ. και το Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, καθώς και το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

    [02] ΕΚΤ: Στο 1% το βασικό επιτόκιο

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά ένα τέταρτο της μονάδας και να το κατεβάσει στο 1%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

    Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ με στόχο να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση αναμενόταν από τις αγορές.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ "θα ακολουθήσει κι άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες", πλέον, στην κοινή πορεία για "αύξηση της ποσότητας των πιστώσεων", τώρα δηλαδή που ξεπερνιέται, πλέον, η χρονική φάση της εκτίμησης (από τους ιθύνοντες) του "πόσο πολύ βαθιά, μπορεί να ήταν αυτή η ύφεση".

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αγοραστούν τώρα από αυτήν εγγυημένα ("καλυμμένα") ομόλογα μεγάλων εταιρειών, αποτιμημένα σε ευρώ, που η συνολική αξία τους φθάνει περίπου τα 60 δισ.ευρώ. Αναφερόμενος σε αυτά ο κ. Τρισέ, επιβεβαίωσε ο ίδιος ότι η συνολική αξία των ανωτέρω χρεογράφων θα είναι, πράγματι, 60 δισ.ευρώ.

    Η έκφραση του κ.Τρισέ, ότι τώρα η ευρωζώνη θα έχει "κατάλληλα επιτόκια", ερμηνεύτηκε από τους οικονομικούς αναλυτές ως "σήμα" ότι, μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο ορατό μέλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται.

    Αξίζει να σταθμιστεί ότι το φθινόπωρο, που πέρασε, το δανειστικό επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν κατά πάρα πολύ υψηλότερο--4,25% .

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το υπόλοιπο του 2009 θα είναι "πολύ λιγότερο κακό" από το πρώτο τρίμηνο για την οικονομία, επιβεβαιώνοντας ότι προβλέπει ανάκαμψη εντός του 2010.

    Για το 2009 "τα επόμενα τρίμηνα θα είναι λιγότερο άσχημα από το πρώτο τρίμηνο, αυτό το γνωρίζουμε ήδη", μολονότι "η χρονιά στο σύνολό της θα είναι σε απογοητευτικό επίπεδο", είπε ο Τρισέ μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2.

    "Το 2009 είναι μια δύσκολη χρονιά, ιδίως επειδή το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ κακό. Όμως βρίσκεται πίσω μας, έχει ήδη περάσει. Έλεγα ανέκαθεν ότι την ανάκαμψη θα τη δούμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, εντός του 2010. Επομένως το επιβεβαιώνω, φυσικά. Αυτή είναι η κεντρική υπόθεσή μας", κατέληξε ο Τρισέ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 May 2009 - 18:30:23 UTC