Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Με στόχο να κερδίσουμε το αύριο"
  • [02] "Δεσμευόμαστε απέναντι στη νεολαία"
  • [03] "Ισες ευκαιρίες για τους νέους"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Με στόχο να κερδίσουμε το αύριο"

    Στην ανάγκη "να κάνουμε την κρίση καταλύτη, και να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων" αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, με πρωτοβουλία της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, με θέμα τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. "Χρειάζεται να βάλουμε νέα, ακόμα πιο σταθερά θεμέλια, και πάνω σε αυτά να χτίσουμε την πρόοδο του τόπου, και την ευημερία της πατρίδας, στη μετά την κρίση εποχή" είπε χαρακτηριστικά.

    Απευθυνόμενος μάλιστα στην αντιπολίτευση αναρωτήθηκε εάν μπορούμε να υποσχόμαστε περισσότερα από όσα αντέχει η οικονομία, με ευχολόγια, με ευχάριστες εξωπραγματικές συνταγές, με την πόλωση; Σε μια τέτοια περίπτωση, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, δεν θα δίναμε λύση, δεν θα απαντούσαμε στις αγωνίες των πολιτών. Θα αποξενώναμε τους νέους και κάθε ενδιαφέρον συμμετοχής τους στα κοινά, παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η διεθνής οικονομική κρίση είναι πρωτόγνωρη και ότι κάθε χώρα ορίζει τις δικές της προτεραιότητες, ωστόσο, το συλλογικό δίδαγμα από αυτή είναι το εξής: "Για να εδραιώσουμε ξανά την ασφάλεια και τη σταθερότητα , δεν μπορεί και δεν φτάνει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της, αλλά να αντιμετωπίσουμε και να ξεριζώσουμε τα αίτιά της, να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες που αναδείχτηκαν. Και στην πορεία αυτή, ο δρόμος είναι ένας και μοναδικός: Αυτός που απαντά στο τι πρέπει να αλλάξουμε, να το αλλάξουμε. Τι πρέπει να αναθεωρηθεί, να αναθεωρήσουμε. Τι πρέπει να μεταρρυθμιστεί, να το μεταρρυθμίσουμε".

    Σ' αυτές τις δύσκολες ώρες τις καθοριστικές για το αύριο του τόπου, η πολιτική δεν μπορεί να τυρβάζει περί άλλα. Δεν μπορεί να κυριαρχείται από μικροκομματικές σκοπιμότητες, δεν μπορεί να εξαντλείται σε στείρα αντιδραστικότητα, μέσα από μονότονα μηδενιστικά όχι. Δεν μπορεί να υποτάσσεται σε συμφέροντα βολεμένων. Στις κρίσιμες περιστάσεις, δεν έχουμε δικαίωμα να επιδιώκουμε εφήμερες κομματικές εντυπώσεις τόνισε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: Δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείπουμε τις αναγκαίες, τις δύσκολες αποφάσεις, υποκύπτοντας στο φόβο του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους. "Δεν έχουμε δικαίωμα να χαϊδεύουμε αυτιά για να φαινόμαστε ευχάριστοι" είπε εμφαντικά.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "όποιος πραγματικά νοιάζεται για τα προβλήματα του τόπου, παίρνει δύσκολες αποφάσεις, που παράγουν κοινωνικό όφελος. Όποιος πραγματικά νοιάζεται για τις αγωνίες και τις προσδοκίες των νέων, παίρνει αποφάσεις, που στοχεύουν στο ξεπέρασμα της κρίσης και όχι σε κομματικές σκοπιμότητες. Η παγκόσμια κρίση απαιτεί ρεαλιστικές και δύσκολες αποφάσεις.

    Απαιτεί από την πολιτική να μην αιχμαλωτίζεται στο παρελθόν, στο λαϊκισμό και στην ανευθυνότητα.

    Απαιτεί από την πολιτική να διεκδικεί και να κερδίζει το μέλλον μέσα από το δρόμο της υπευθυνότητας. Μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε" δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η αναφορά του πρωθυπουργού στη στάση των επιχειρήσεων απέναντι στους εργαζόμενους εν μέσω κρίσης. "Η σημερινή συγκυρία, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για αδικαιολόγητη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η αντιμετώπιση των όποιων έκτακτων προβλημάτων μπορεί και πρέπει να γίνεται μόνο στο πλαίσιο των νόμων, και κατόπιν διαλόγου με τους ίδιους τους εργαζόμενους".

    [02] "Δεσμευόμαστε απέναντι στη νεολαία"

    «Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, τα τελευταία 5 χρόνια η απασχόληση των νέων μειώθηκε κατά 40.000 θέσεις. Σχεδόν οι μισοί νέοι μισθωτοί αμοίβονται με λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα. Οι περισσότεροι από τους μισούς νέους στο δημόσιο απασχολούνται σε προσωρινές θέσεις, δηλαδή σε καθεστώς κομματικής ομηρίας» ανέφερε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και τόνισε: «Η εργασία, η υγεία και η πρόνοια είναι δικαίωμα όλων».

    «Πρόγραμμά μας και δέσμευσή μας είναι η δημιουργία ενός δικτύου που θα εγγυάται ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης» είπε ο κ. Παπανδρέου και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολα συνθήκες αλλά «οι δεσμεύσεις μας απέναντι στη νεολαία θα ισχύουν "μέχρι το τελευταίο ευρώ"».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κληροδοτεί στη νέα γενιά οικονομικά βάρη, με μια οικονομία που έχει σπαταλήσει όλο το απόθεμα που είχε συσσωρευθεί τα προηγούμενα χρόνια, με ελλείμματα φανερά και κρυφά, που προέκυψαν πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, αλλά και μία χώρα υπό κηδεμονία, χωρίς κύρος και αξιοπιστία.

    Στόχος για το ΠΑΣΟΚ, είπε, είναι η πράσινη ανάπτυξη, που ενισχύει την ποιότητα ζωής και προσφέρει νέες θέσεις εργασίας.

    Αναφερόμενος στο θέματα της παιδείας, είπε ότι έχει γίνει βάρος για τους μαθητές, δεν υπάρχει η χαρά της μόρφωσης, ενώ τα τελευταία χρόνια οι ιδιωτικές δαπάνες για την παιδεία εκτινάχθηκαν, κάνοντας δυσβάσταχτο το κόστος για τη μέση οικογένεια και δευσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εξασφαλίσει το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία..

    [03] "Ισες ευκαιρίες για τους νέους"

    "Όλοι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να έχουν δουλειά, κάτι που δεν είναι σήμερα εξασφαλισμένο" τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή και πρόσθεσε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν "διακοπές για όλη τη νεολαία. Λαϊκή στέγη με κοινωνικά κριτήρια. 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και να μη χρειάζεται το παιδί να δουλεύει, μέχρι να τελειώσει και το Πανεπιστήμιο".

    "Η βάση των ελευθεριών είναι η εξασφάλιση της δουλειάς και η ασφάλεια απέναντι στο μέλλον" είπε η κα Παπαρήγα και τόνισε ότι τα σημερινά προβλήματα δεν προκλήθηκαν με την οικονομική κρίση.

    Πρότεινε μεταξύ άλλων, να γίνει πραγματικά δωρεάν η δημόσια παιδεία, να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να σταματήσει η ταξική διάκριση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τα οποία πρέπει να γίνουν ισότιμα και άλλα.

    Σε καμία περίπτωση, ανέφερε, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει ούτε σε μία τροποποίηση νόμου που έχει στόχο να διασφαλίσει την κερδοφορία και κατ΄επέκτασιν την αισχροκέρδεια και κάλεσε σε πολιτική απειθαρχίας και ανυπακοής στις αντιλαϊκές πολιτικές είτε στην Ελλάδα είτε στην ΕΕ και αμφισβήτηση των δύο βασικών ρευμάτων του νεοφιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 May 2009 - 10:30:15 UTC