Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαπολιτισμικό Κέντρο η Ρόδος
  • [02] Σε επιφυλακή για τη γρίπη
  • [03] Απορρίφθηκε η πρόταση για τη Siemens
  • [04] ΕΚΤ: Μείωση βασικού επιτοκίου στο 1%

  • [01] Διαπολιτισμικό Κέντρο η Ρόδος

    Ως έδρα του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου της UNESCO επελέγη η πόλη της Ρόδου. Η ιδρυτική πράξη για την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού γεγονότος θα υπογραφεί την Παρασκευή 8 Μαΐου στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα τελετών του Καστέλο από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Διαπολιτισμικού Κέντρου της UNESCO.

    Στους σκοπούς του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου της UNESCO (Ρόδου) περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση ευρωπαϊκών και διεθνών συναντήσεων και συνεδρίων με θέματα την πολιτιστική κληρονομιά, τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των λαών και την προαγωγή τους, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλα.

    Στην τελετή της υπογραφής της Ιδρυτικής Πράξης θα παραστούν διακεκριμένες προσωπικότητες από πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ρωσία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Ρουμανία, Γαλλία, Βέλγιο, ΗΠΑ και Τουρκία.

    Aπό ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, και η διευθύντρια του τομέα πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO κ. Αικ. Στενού.

    Κατά την διάρκεια της υπογραφής της Ιδρυτικής Πράξης ο δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζής Χατζηευθυμίου θα τιμήσει την κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα με το χρυσό μετάλλιο τιμής της πόλεως Ρόδου, ως αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου της για την επιλογή της Ρόδου ως Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου της UNESCO.

    To Kέντρο θα στεγασθεί και θα οργανωθεί προσωρινά με μέριμνα του Δήμου Ροδίων στη Μεσαιωνική Πόλη, μέχρι να επισκευασθεί και ανακαινισθεί η Ροδιακή Έπαυλη που θα αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του.

    [02] Σε επιφυλακή για τη γρίπη

    "Ούτε ολιγωρία, ούτε υπερβολές" είναι η στάση που κρατά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απέναντι στον κίνδυνο εξάπλωσης της νέας γρίπης στη χώρα μας - στάση που σήμερα έλαβε τα εύσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), δήλωσε ο κ.Δ.Αβραμόπουλος.

    Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την εμφάνιση του νέου ιού, επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ., για σοβαρό ενδεχόμενο αντιμετώπισης πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται, χωρίς να αποκλείεται και μια δραματική αύξηση της θνησιμότητας, αντίστοιχης με εκείνης της επιδημίας της «ισπανικής γρίπης» του 1918. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα κινείται για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου.

    «Είναι πολύ πιθανό, να έχουμε και το πρώτο κρούσμα και στην πατρίδα μας. Βασική μας αρχή, είναι η αλήθεια, η διαφάνεια, η ενημέρωση. Μ' αυτά τα θέματα δεν παίζουμε» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, προχωρώντας στη συνέχεια, στην επισκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί:

    «Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έκρινε το ζήτημα ως πρώτης σημασίας. Έχουν ήδη υλοποιηθεί, όλες οι δράσεις που αφορούν στο επίπεδο πρόληψης και λειτουργούμε σε επίπεδο προετοιμασίας, εφαρμογής όλων των απαραίτητων μέτρων, για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου. Θέσαμε σε εφαρμογή, το «σχέδιο Άρτεμις». Απαγορεύσαμε την εξαγωγή σε τρίτες χώρες και την διακίνηση αντι-ιικών φαρμάκων, (τα οποία επαρκούν για το 12% του πληθυσμού) με εξαίρεση 300 δείγματα που εστάλησαν στην Κύπρο που είχε άμεση ανάγκη. Τα φάρμακα διατίθενται πλέον, μόνον απ' τα νοσοκομεία. Ελέγχουμε την αλόγιστη πρόσληψη, ώστε να μην καταστεί ανθεκτικός ο ιός σ' αυτά. Περιορίζουμε την φαρμακευτική δαπάνη στη νοσοκομειακή τιμή. Προμηθεύσαμε την πρεσβεία μας στο Μεξικό και την ελληνική παροικία του Μεξικού. Κατέχουμε αντιδραστήρα για την αυτόνομη διάγνωση του ιού στη χώρα μας. Κάθε μέρα στις 4 το απόγευμα, εκδίδεται ανακοίνωση».

    Ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, όπου έχουν εγκατασταθεί θερμικές κάμερες εντοπισμού των περιστατικών και έχει εξασφαλιστεί προσωπικό, για να ελέγχει τα εν λόγω περιστατικά. Στο σχεδιασμό, υπάρχει και η δημιουργία πρόσθετης γραμμής επικοινωνίας, οδηγίες, ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και των επαγγελματιών.

    Τέλος, ο κος Αβραμόπουλος επανέλαβε πως η γρίπη δεν έχει σχέση με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, καθώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως η κοινή γρίπη - με το φτέρνισμα, αλλά και το κάπνισμα που μεταφέρει στη μύτη και το στόμα, τα επικίνδυνα μικρόβια.

    Πιο καθησυχαστικός, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε πως «η ευαισθησία του ιού στα φάρμακα είναι παρήγορη» και πως «δεν έχει μεγάλη λοιμογονικότητα, ούτε την μεταδοτικότητα του ιού του 1918».

    Πάντως, ο επιδημιολόγος Δ. Τριχόπουλος, παρότι ανέφερε πως «η μέχρι τώρα πορεία του ιού μοιάζει να είναι καθησυχαστική και ο μοναδικός θάνατος που είχαμε στις ΗΠΑ, μοιάζει να οφείλεται και σε άλλα νοσήματα του φορέα, παραμένουν ερωτηματικά σε σχέση με την θανατηφόρα «ισπανική γρίπη» που ακολούθησε παρόμοια πορεία».

    [03] Απορρίφθηκε η πρόταση για τη Siemens

    Απορρίφθηκε από την ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens. Επί 299 ψηφισάντων, κατά της πρότασης ψήφισαν 151 βουλευτές της συμπολίτευσης, και υπέρ 148 της αντιπολίτευσης. Απουσίαζε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Παπαγιαννάκης ο οποίος με επιστολή του δήλωσε ότι εάν παρίστατο θα ψήφιζε «ναι».

    Ομιλία Τ.Χυτήρη

    «Η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens είναι άμεσο εθνικό καθήκον και πρέπει να ψηφισθεί και να συγκληθεί τώρα» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τ. Χυτήρης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία άρχισε η συζήτηση επί της σχετικής πρότασης που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου. Αν δεν σας ενδιαφέρει η χώρα και το μέλλον της που απαιτεί μία νέα πορεία, τότε, τουλάχιστον, μην κλείσετε τη Βουλή τον Ιούνιο ώστε να μην παραγραφούν τα αδικήματα κανενός, κάλεσε την κυβέρνηση ο κ. Χυτήρης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να έρθουν όλα στο φως για όλες τις περιπτώσεις και στην περίπτωση της Siemens: «Δεν φοβόμαστε καμία έρευνα, κανένα αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι. Οι υπεύθυνοι να πληρώσουν, όπου κι αν ανήκουν» τόνισε ο κ. Χυτήρης.

    Αφού επέκρινε την κυβέρνηση για προσπάθεια κουκουλώματος των «σκανδάλων» υπογράμμισε ότι το σκάνδαλο Siemens «δεν χωρίζεται σε προ και μετά το 2004. Είναι ένα! Δεν χωρίζεται η παραγγελία από την παραλαβή του C4I. Ποιος έδωσε τις εγγυητικές πίσω;» ρώτησε ο κ. Χυτήρης υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση «δεν χωρά χειρουργικές επεμβάσεις από κανένα νομικό ή οποιονδήποτε άλλον». Σύμφωνα με τον κ. Χυτήρη, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη Siemens σαν «μπαμπούλα». Δεν μας τρομάζει. Εδώ και τώρα ψηφίστε την Εξεταστική Επιτροπή για νβ αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. «Έχετε το «πάνω χέρι» εναντίον του ΠΑΣΟΚ, λέτε. Τότε τι φοβάστε; Γιατί κάτι φοβάστε» είπε χαρακτηριστικά.

    Ομιλία Π.Παυλόπουλου

    «Επειδή δεν έχει απολύτως τίποτα να προσφέρει στο λαό κι έχουν γελοιοποιηθεί οι δήθεν θέσεις διεξόδου από την κρίση, το ΠΑΣΟΚ έχει μεταβάλει τον τόπο σε αρένα, με μόνο πρωταγωνιστή το ίδιο - και υποτιθέμενα σκάνδαλα που βλέπει μονάχα στη φαντασία του» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    «Φτάσατε να ονομάσετε σκάνδαλο την υπόθεση Ζαχόπουλου - μια ανθρώπινη ιστορία. Μια υπόθεση δωροδοκίας που δικάστηκε, οι κουμπάροι. Τέτοιες υποθέσεις, επί των ημερών σας καλύπτονταν κάτω απβ το χαλί. Ομόλογα: Αποκαλύφθηκαν ναι ή όχι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Εσείς απολογηθήκατε για το δομημένο ομόλογο Δρυ; Υπόθεση Βατοπαιδίου: Εξεταστική Επιτροπή γίνεται εδώ; Θέλανε και προανακριτική! Αποδείχθηκε οτιδήποτε; Μέχρι και ψευδομάρτυρες κουβάλησαν! Κι όταν φάνηκε πως η υπόθεση είχε ξεκινήσει από δικούς τους υπουργούς, το πρώτο πράγμα που έκαναν, ήταν να τους βγάλουν λάδι στο πόρισμά τους!» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Επί της ουσίας της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κος Παυλόπουλος εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποσείσει τις δικές του ευθύνες για την υπόθεση Siemens:

    «Η μεγαλύτερη έρευνα στο θέμα Siemens έγινε. Ποτέ δεν έχει γίνει τέτοια έρευνα. Ως εδώ η υποκρισία! Μήνα Ιούνιο 2003, εστάλη στη Βουλή, ένα πόρισμα, που μεταξύ άλλων αφορούσε και ζητήματα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών, την υπόθεση C4I. Ζητήσαμε την εποχή εκείνη, το αυτονόητο: Εξεταστική Επιτροπή. Τι ελέχθη από πλευράς ΠΑΣΟΚ; Κατακεραυνώσατε τους πάντες! Κουβέντα! Και όταν ξεκίνησε η έρευνα, τι αποκαλύπτεται; Ακόμα και σήμερα, στον Ελεύθερο Τύπο, παρουσιάζεται έγγραφο, που δείχνει πώς έπειθε τα Δ.Σ. του ΟΤΕ ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάδος, να παραβιάζουν τον νόμο για να μην εκπίπτουν οι εγγυήσεις της Siemens. Τώρα που η αλήθεια φτάνει εκεί που φτάνει, τώρα ζητάει το ΠΑΣΟΚ, την Εξεταστική! Γιατί; Για να υποκαταστήσει τον δικαστή; Μα αν ανέδειξε κάτι η δικαστική έρευνα, αυτό είναι η ομολογία του κου Τσουκάτου - και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την γενναιότητα να πει ότι τα χρήματα δεν τα έδωσε στο κόμμα, αλλά τα έβαλε στην τσέπη του!».

    «Ούτε θέμα παραγραφής δεν υφίσταται, καθώς η δικαστική έρευνα δεν έχει αναδείξει ευθύνη υπουργού. «Ό,τι και να κάνετε, υποθέσεις σαν το Χρηματιστήριο και την Siemens, είναι κληρονομιά σας. Αν πιστεύαμε ότι είχατε αλλάξει νοοτροπία, θα το καταλαβαίναμε. Η στάση σας όμως, θα σας χαρακτηρίζει. Το ξέρει ο ελληνικός λαός και τα μηνύματα τα παίρνετε» ανέφερε ο κος Παυλόπουλος, για να καταλήξει:

    «Το όχι λοιπόν, είναι τεκμηριωμένο. Σβ αυτή τη λασπολογία εμείς δεν συμπράττουμε».

    Εισήγηση ΚΚΕ

    Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης της Siemens, τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, και έκανε λόγο για διαχρονικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

    «Δεν πετάμε στα σύννεφα και δεν έχουμε αυταπάτες ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για το κουκούλωμα των ευθυνών. Θέλουμε όμως τη διερεύνηση με όλους τους τρόπους», τόνισε και συμπλήρωσε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης θα απορριφθεί η πρόταση σημειώνοντας ότι, «το επιχείρημά της ότι θα παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης δεν πείθει κανένα». Πρόσθεσε δε ότι το ίδιο γινόταν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όταν κατατίθεντο ανάλογες προτάσεις από την ΝΔ ως αντιπολίτευση και η πλειοψηφία τις απέρριπτε και καταλόγισε και στα δύο κόμματα σκοπιμότητα.

    «Μόνο σαν κοροϊδία είναι όλες αυτές οι διακηρύξεις των δύο κομμάτων περί διαφάνειας από τα κόμματα που ώθησαν και στήριξαν τις επιλογές αυτές» πρόσθεσε.

    Όπως ανέφερε ο κ. Κανταρτζής είναι ανάγκη να αλλάξει ο «νόμος περί ευθύνης υπουργών», γιατί μπορεί, όπως είπε, να ήταν ένα βήμα μπροστά όταν ψηφίστηκε ωστόσο η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει ότι δεν πάει άλλο.

    «Δεν μπορεί να διαιωνίζονται τα απαράδεκτα φαινόμενα της παραγραφής, τις ατιμωρησίας. Τα σκάνδαλα και η διαπλοκή δεν πρόκειται να σταματήσουν και θα επανέρχονται όσο θα υπάρχουν οι αιτίες που τα δημιουργούν. Γι αυτό και το ΚΚΕ θα συμβάλει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες». πρόσθεσε.

    Ακόμα καυτηρίασε τις διαρροές που γίνονται επιλεκτικά και μοιράζονται σαν «φέιγ βολάν», όπως είπε, από την έρευνα που διεξάγει η Δικαιοσύνη και κάνουν προπαγάνδα στη κατεύθυνση που κάθε πλευρά θέλει και έχει συμφέρον.

    «Δεν μιλάμε για ανεξάρτητη δικαιοσύνη γιατί είναι κρίκος με το πολιτικό σύστημα που σαπίζει», συμπλήρωσε.

    Κλείνοντας μίλησε για υπόθεση που πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και για την οποία υπάρχουν ομολογίες στελεχών της «Siemens» ότι έδωσαν «μίζες» σε πολιτικά πρόσωπα ενώ υπάρχει επί πλέον και η ομολογία του κ. Τσουκάτου.

    «Είναι ένα διαχρονικό έγκλημα σε ότι αφορά τις τηλεπικοινωνίες και εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να διερευνηθούν όλες αυτές οι υποθέσεις» είπε.

    «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε στο Μάαστριχτ και λέμε ότι οι τηλεπικοινωνίες πρέπει να αφαιρεθούν από τους επιχειρηματίες και να γίνει λαϊκή ιδιοκτησία» κατέληξε.

    Εισήγηση ΣΥΡΙΖΑ

    Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση της Siemens τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας. Ταυτόχρονα μίλησε για «ένα σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, που συνοδεύεται από ένα ακόμα μεγαλύτερο, τη συγκάλυψη».

    «Όλο αυτό το παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας είναι κακόγουστο και αντιδημοκρατικό», επεσήμανε και τόνισε στη συνέχεια ότι σε αυτό το δίπολο της σκανδαλολογίας και της συγκάλυψης κινούνται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και συμπεριφέρονται ανάλογα με το αν είναι κυβέρνηση ή αντιπολίτευση.

    Ακόμα, υποστήριξε ότι «όλη αυτή η διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων δεν είναι εύκολο να αποκαλυφθεί μέσα από τη διερεύνηση μόνο της δικαιοσύνης, όταν είναι τόσο στενές οι σχέσεις της με την κυβέρνηση».

    Ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι στην υπόθεση της «Siemens» έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες απόδοσης χρημάτων στα πολιτικά κόμματα της Ελλάδος, ενώ κάλεσε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώσουν ευθαρσώς αν πιστεύουν ότι μέσα στο κόμμα τους δεν υπάρχει κάποιος εμπλεκόμενος.

    «Είναι διαπιστωμένο ότι η Siemens χρηματοδοτούσε πολιτικά κόμματα και στην Ελλάδα και διεθνώς. Εμείς μπορούμε να το πούμε ότι δεν υπάρχει στο κόμμα μας ένας εμπλεκόμενος. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας. Για αυτό ζητάμε συνεχώς μέτρα για να διερευνηθούν στη πολιτική τους διάσταση όλα αυτά», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ποια μέτρα θα πάρετε για να μην παραμείνουν ανοικτές οι κερκόπορτες; Σιωπή για όλα αυτά. Όμως η πολιτική ζωή της Ελλάδος έχει φθαρεί και είναι επιτακτική ανάγκη να αρθεί στο ύψος του, κάθε κόμμα».

    «Εμείς προτείνουμε την Εξεταστική που θα αναζητήσει φως στις αιτίες, τους κανόνες και τους όρους αποτροπής στο μέλλον τέτοιων διαδικασιών και θα αναδείξει τις πολιτικές ευθύνες και θα προσδιορίσει, αν υπάρχουν και τις ποινικές ευθύνες έστω και σε περίπτωση που έχουν παραγραφεί», κατέληξε ο κ. Κανταρτζής.

    Εισήγηση ΛΑΟΣ

    «Αυτό που μας ενδιαφέρει και ενδιαφέρει και τον ελληνικό λαό είναι μη τυχόν υπάρξουν ευθύνες και λόγω της παραγραφής δεν μπορούν μετά να ελεγχθούν» τόνισε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδης, για να προσθέσει «όλα στα φως, όλα στη Δικαιοσύνη, όλα στο φυσικό τους δικαστή μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου».

    O κ. Βορίδης διερωτήθηκε τι είδους εμπόδιο θα έθετε η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην ροή της ποινικής διαδικασίας, ενώ έκρινε σαν «αυτοκτονική και αυτοκαταστροφική» την μη αποδοχή της κυβέρνησης στο αίτημα.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, ο οποίος εκτίμησε πως η υπόθεση Siemens αφορά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως αυτό συνιστά έναν παραπάνω λόγο για να πει η κυβέρνηση «ναι στην διερεύνηση». Ακόμη όμως κι αν προέκυπταν ευθύνες ανθρώπων της ΝΔ, είπε πως η κυβερνητική παράταξη δεν θα ήθελε συγκαλυφθούν. «Τι θα σήμαινε αν βρισκόταν κι ένας διεφθαρμένος; Δεν θα γινόταν τίποτα αν η κυβέρνηση τον απομόνωνε. Θα ήταν τιμή της και καμάρι της» ανέφερε συγκεκριμένα.

    «Η μεγαλύτερη απαξίωση είναι πως όταν συγκαλύπτεις τα χοντρά εν συνεχεία όποιος και να πει οτιδήποτε έχει δίκιο» κατέληξε.

    [04] ΕΚΤ: Μείωση βασικού επιτοκίου στο 1%

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα να μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά ένα τέταρτο της μονάδας και να το κατεβάσει στο 1%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

    Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ με στόχο να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση αναμενόταν από τις αγορές.

    Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

    Το επιτόκιο για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 13 Μαΐου 2009.

    Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 13 Μαΐου 2009.

    Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,25%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 May 2009 - 14:30:25 UTC