Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μέτρα για την έξοδο από την κρίση"
  • [02] "Σκληρή μάχη απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα"
  • [03] Επίσκεψη Κ.Παπούλια στη Φινλανδία
  • [04] Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων
  • [05] ΠΟΥ: "Δεν σταματάει η εγρήγορση"
  • [06] MIG: "Σε εξέλιξη η νέα Ολυμπιακή"
  • [07] Η ατζέντα της ημέρας
  • [08] Της Άννας της αρέσει το σχολείο, όμως δεν θέλει να φύγει από το νησί της...
  • [09] "Οχι" στην παραπομπή
  • [10] Ενημέρωση ή εντυπωσιασμός;
  • [11] "Πράσινο φως για νέα μέτρα"
  • [12] "Ριζική αλλαγή"
  • [13] "Ελλειμμα προτάσεων"
  • [14] Μακελειό στην Τουρκία

  • [01] "Μέτρα για την έξοδο από την κρίση"

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα, με βάση το οποίο ορίζεται ως ημερομηνία των Ευρωεκλογών η 7η Ιουνίου, δηλαδή άρχισε κανονικά η προεκλογική περίοδος.

    Ενημέρωσα, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος τον πρωθυπουργό, για τα στοιχεία του εκλογικού Σώματος και όλα όσα αφορούν τον τρόπο που θα πάμε στις Ευρωεκλογές.

    Στόχος, πρόσθεσε, είναι να έχουμε μια προεκλογική περίοδο και διενέργεια των εκλογών όπως ταιριάζει στον πολιτικό μας πολιτισμό.

    Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι "όταν αναλογιστεί κανείς πόσο σημαντικές είναι αυτές οι Ευρωεκλογές για μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει αυτή την κρίση και πόση περίσκεψη πρέπει να υπάρξει όλη αυτή τη χρονική περίοδο για το μέλλον της Ευρώπης, έχουμε ξεκινήσει τόσο νωρίς ώστε όλα να γίνουν με τον τρόπο που πρέπει".

    Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι και αποφάσεις, και από δω και πέρα η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην έγκαιρη σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής και στη συζήτηση που θα γίνει σε αυτήν, ώστε η συμμετοχή των κομμάτων να διευκολυνθεί και κυρίως να ενημερωθούμε όλοι για τη σημασία των Ευρωεκλογών.

  • ** Το απόγευμα ο κ.Κ.Καραμανλής θα μιλήσει στην Ανοιχτή Συνεδρίαση της 17ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του ΣΕΤΕ.

    "Μέτρα για την έξοδο από την κρίση"

    Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε από την Αργολίδα σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση φοβάται να αρθρώσει υπεύθυνο λόγο, δεν ασχολείται με τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και προβάλλει συνεχώς ένα μονότονο "όχι" στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε, αποδεικνύει ότι δεν έχει εποικοδομητικές προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και φοβάται να τοποθετηθεί.

    Ο Κ.Καραμανλής μίλησε στις παραγωγικές τάξεις του νομού Αργολίδας στο Βουλευτικό του Ναυπλίου, παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης και ασκώντας σφοδρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ.

    Στην ομιλία του σημείωσε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης των πολιτών. Ξέρουμε, είπε, τις δυσκολίες, ξέρουμε πως θα βγάλουμε τον τόπο από την κρίση και θα τον βγάλουμε με ασφάλεια.

    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του ότι στο εξωτερικό σκόπιμα ή απερίσκεπτα δυσφημεί την πατρίδα μας και όποτε επιστρέφει μοιράζει πακέτα δισεκατομμυρίων, αλλά κρατά μυστικό που θα βρεθούν οι πόροι. Στο εξωτερικό, είπε ο πρωθυπουργός, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπονομεύει τα συμφέροντα της πατρίδας μας και έκανε λόγο για λαϊκισμό και ανευθυνότητα εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συμπεριφέρεται, είπε, ανεύθυνα στα οικονομικά και επιδίδεται σε απόπειρα μηδενισμού και παραπληροφόρησης, που δηλητηριάζει το δημόσιο βίο της χώρας.

    Προσπαθούν, υπογράμμισε, να κερδίσουν την εξουσία και βάζουν το κόμμα πάνω από τον τόπο. Αποδεικνύουν ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλάζει προς το χειρότερο. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε πως ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι θα ξεχάσουν οι πολίτες το παρελθόν τους και τόνισε ότι ο τόπος χρειάζεται υπευθυνότητα.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι κόμμα χωρίς πολιτική που φοβάται να πάρει θέση στα δύσκολα, ενώ από την άλλη υπάρχει η κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη, που λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες δίνουν λύση στα προβλήματα των πολιτών και τη χώρα. Και υπογράμμισε πως θα συνεχίσει αυτό το δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας, που θα μας βγάλει με ασφάλεια από την κρίση, επισημαίνοντας πως ξέρουμε πως να βγάλουμε τον τόπο από την κρίση.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι προτεραιότητά μας, ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι οι τομείς που πλήττονται, οι εργαζόμενοι που ανησυχούν για τη δουλειά τους, οι νέοι που αγωνιούν για το μέλλον τους και "θα πάρουμε μέτρα που συμβάλλουν στην ασφαλέστερη έξοδο από την κρίση".

    Το σχέδιό μας, είπε, είναι πάνω σε στέρεους άξονες και οι επόμενοι μήνες ανέφερε ότι είναι κρίσιμοι για όλο τον κόσμο. Οι ρυθμοί ανάπτυξης, είπε, έπεσαν κάτω από το μηδέν. Σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες η ανεργία καταγράφει ρεκόρ δεκαετιών και παρατείνεται η αβεβαιότητα και το τέλος της κρίσης εξαρτάται από τη συνεργασία όλων, σε διεθνές επίπεδο. Τους μήνες που ακολουθούν κρίνεται, είπε, η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Κρίνεται το μέλλον του τόπου και οι ευθύνες όλων είναι τεράστιες.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν έχει κανένα δίλημμα και σημείωσε: "Πάνω από όλα η πατρίδα. Τολμούμε δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις, δεν καταφεύγουμε σε ψεύτικες εξαγγελίες, γιατί μας ενδιαφέρει το μέλλον του τόπου".

    Ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι υπάρχει σχέδιο, το οποίο προσαρμόζεται σύμφωνα με τις εξελίξεις και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον τουρισμό και της ενίσχυσης της οικοδομής. Προωθούμε, είπε, εθνικό σχέδιο για την θωράκιση της απασχόλησης.

    "Απόφασή μας", υπογράμμισε, "είναι να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη της περιφέρειας".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που εκτελούνται στην Πελοπόννησο, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Καλαμάτας - Σπάρτης που εκτελείται με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα - Πάτρα - Τσακώνα με 2,7 δισ. ευρώ, στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και σε εκατοντάδες έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Περιφερειακό Πρόγραμμα. Μίλησε για την απορροφητικότητα του Γ' ΚΠΣ, που ξεπέρασε στο 100% σήμερα, από το 9% που το παραλάβαμε το 2004 και διαψεύσαμε, είπε, τις Κασάνδρες, επισημαίνοντας ότι η Πελοπόννησος αλλάζει και τόνισε ότι η αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για δύο Ελλάδες ανήκει πλέον στο παρελθόν.

    [02] "Σκληρή μάχη απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα"

    Σφροδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «μεγάλη ήττα της κυβέρνησης» τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή και επέρριψε ευθύνες προσωπικά στον κ. Καραμανλή τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με τη στάση τους είναι σε πλήρη ομηρία των συμφερόντων, που υπηρετούν».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της Siemens (σσ. πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής συζητείται αύριο στη Βουλή), για την οποία έχουν κατηγορηθεί και οι δύο παρατάξεις, υποστηρίζοντας πως «ο κ. Καραμανλής έχασε μεγάλη ευκαιρία να ερευνηθεί η υπόθεση και να τεθούν κανόνες διαφάνειας. Η ΝΔ δεν τόλμησε, γιατί δεν ενδιαφέρεται για τη διαφάνεια, αλλά μόνο να είναι στην εξουσία για να υπηρετεί συμφέροντα».

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε πως «η διαφθορά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», καθώς, όπως είπε, «το ευρύτερο πρόβλημα είναι η συγκεκριμένη αντίληψη διακυβέρνησης».

    «Γι αυτό, το ζητούμενο δεν είναι η στοχοποίηση του α΄ και του β΄ προσώπου, ή κάποιου κόμματος, αλλά να αλλάξουμε την αντίληψη διακυβέρνησης», είπε και υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αυτή την πολιτική βούληση».

    Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση από τη ΝΔ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι στη διάρκεια της πενταετίας κατασπαταλήθηκε το αναπτυξιακό και κοινωνικό απόθεμα της χώρας, ενώ μιλώντας για τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε λόγο για «πλήρη δημοσιονομική αποτυχία για την οποία δεν ευθύνεται κυρίως η διεθνής κρίση, αλλά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση».

    Προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στη λήψη περιοριστικών μέτρων, κάτι που, «είναι ό,τι χειρότερο σε περίοδο ύφεσης» και πρόσθεσε ότι «είναι εθνική ανάγκη να υπάρξει διαφορετική πορεία στον τρόπο διαχείρισης των αναπτυξιακών πόρων».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης, στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές και έθεσε ως στόχους τη νίκη στις ευρωεκλογές και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. «΄Οποτε και αν γίνουν οι εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα παραλάβει τη χώρα στη βαθύτερη κρίση από τη μεταπολίτευση», πρόσθεσε.

    «Οι εκλογές θα είναι μια σκληρή μάχη απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα και απέναντι σε μια κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό», ανέφερε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «παρ΄ολα αυτά, το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει την ανατροπή, χωρίς να έχει συμβιβαστεί και αυτό γιατί πιστεύουμε σε καθαρές σχέσεις, ώστε να λειτουργούν οι θεσμοί προς όφελος του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος».

    «Οι ευρωεκλογές δεν θα είναι μόνο μια εθνική μάχη, αλλά μια μάχη για την κατεύθυνση της Ευρώπης. Η απάντηση απέναντι στις επιθέσεις, που δέχεται το ΠΑΣΟΚ και θα συνεχίσει να δέχεται, είναι ηχηρή και είναι η ισχυρή παρουσία του Κινήματος η συστράτευση, η ομόνοια και η ενότητα», υποστήριξε τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Επίσκεψη Κ.Παπούλια στη Φινλανδία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ξεκίνησε σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στη Φινλανδία, με την ιδιαίτερα θερμή και εγκάρδια συνάντηση και συνομιλία, που είχε, με τη Φινλανδή ομόλογό του, Τάρια Χάλονεν.

    Ο Κάρολος Παπούλιας και η Τάρια Χάλονεν, παλαιοί γνώριμοι και φίλοι από την προηγούμενη θητεία τους, ως υπουργοί των Εξωτερικών των δύο χωρών, συζήτησαν για όλα τα διμερή, διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα και φυσικά για την οικονομική κρίση. Οι δε απόψεις, που εξέφρασαν, ήταν «συμπίπτουσες», σύμφωνα με την έκφραση του Έλληνα Προέδρου.

    Η Πρόεδρος της Φινλανδίας εξέφρασε το σεβασμό και την εκτίμησή της για την Ελλάδα και τον κ. Κ.Παπούλια και αφού τόνισε ότι οι δύο λαοί «τα έχουν βρει μεταξύ τους» (κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο αριθμό τουριστών, Ελλήνων και Φινλανδών, που επισκέπτονται τις δύο χώρες), επισήμανε την ανάγκη οι επιχειρηματίες «να κάνουν κάτι παραπάνω για τις σχέσεις μας».

    Αύριο, στο Ελσίνκι θα συνεδριάσει ελληνοφινλανδικό φόρουμ επιχειρηματιών, όπου θα παραστεί ο Πρόεδρος Παπούλιας και θα μιλήσει ο υφυπουργός των Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που συνοδεύει τον κ.Παπούλια στην επίσκεψή του στη Φινλανδία και ο οποίος σήμερα είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης της χώρας.

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας και η Φιλανδή ομόλογός του έκαναν ιδιαίτερη συζήτηση και για τα θέματα, τόσο της Βαλτικής, όσο και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. «Και οι δύο χώρες έχουν πολύ ενδιαφέροντες γείτονες», είπε η κ. Χάλονεν και εξέφρασε την υποστήριξή της για την ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό.

    Ειδικότερα, απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί ότι μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπως η Λευκωσία, είναι επιτρεπτό να βρίσκεται ακόμη υπό κατοχή από μία άλλη χώρα, όπως η Τουρκία, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Πρόεδρος της Φινλανδίας απάντησε λέγοντας «βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» και «πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά για να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα αυτό».

    Η κ. Χάλονεν πρόσθεσε ότι η χώρα της είναι υπέρ της διαδικασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, «για να δούμε πως θα λυθεί το Κυπριακό», υπενθύμισε δε, πως όταν η Κύπρος ήταν υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, ετίθετο το ερώτημα αν θα μπορεί να γίνει η ένταξη με το Κυπριακό πρόβλημα άλυτο. «Εγώ έλεγα πάντα, δουλέψτε, δουλέψτε, είναι δικό σας το θέμα. Εσείς, δουλεύοντας, μπορείτε να τα καταφέρετε. Δούλεψαν λοιπόν και ήταν καλή υποψήφια χώρα και τώρα είναι ένα καλό μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε η κ. Χάλονεν.

    Επίσης, η Πρόεδρος της Φινλανδίας τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και πρόσθεσε: «Όταν μας λένε ότι οι άλλες χώρες δεν είναι υπέρ της ένταξης, λέω πάντα στην Τουρκία δουλέψτε, είναι δικό σας θέμα, μπορείτε να εκπληρώσετε τα κριτήρια και να ενταχθείτε στην ΕΕ. Ξέρουμε ότι ένα μέρος των θεμάτων αφορούν την Κύπρο, αλλά επίσης υπάρχει πάρα πολύ δουλειά, που πρέπει να κάνει η χώρα στο εσωτερικό της».

    Την απάντησή της στο συγκεκριμένο ερώτημα η κ. Χάλονεν συμπλήρωσε ως εξής: «Και βεβαίως, δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι αυτοί, που θα λάβουν τις αποφάσεις την εποχή που η Τουρκία θα κριθεί αν θα γίνει μέλος ή όχι. Ελπίζω, όμως, ειλικρινά ότι εμείς οι δύο (σσ. αναφερομένη στον εαυτό της και στον Πρόεδρο Παπούλια) θα μπορέσουμε να δούμε τη μέρα, που θα λυθεί το Κυπριακό. Αυτό δεν είναι κάτι, που θα γίνει σήμερα και δεν είναι κάτι, που θα το λύσει η ΕΕ. Είναι στα χέρια του ΟΗΕ. Όμως σαφώς η ΕΕ μπορεί να κάνει κάτι, να κινηθεί, να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος».

    Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, η κ. Χάλονεν ετάχθη υπέρ της επιστροφής των Μάρμαρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, όπως και άλλων αρχαιοτήτων που ανήκουν αλλού και βρίσκονται σε τρίτες χώρες, στις πατρίδες τους.

    Ο Κάρολος Παπούλιας ευχαρίστησε τη Φινλανδία και την ομώνυμη φινλανδική επιτροπή, που δραστηριοποιείται για την επιστροφή των Μαρμάρων στον Παρθενώνα και η οποία οργανώνει αύριο ειδική ημερίδα, την οποία θα χαιρετήσει ο Έλληνας Πρόεδρος.

    Ο κ. Παπούλιας προσκάλεσε την κ. Χάλονεν να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα, ακολούθως επισκέφθηκε το δημαρχείο του Ελσίνκι, όπου του απενεμήθη το μετάλλιο τιμής της πόλης και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων.

    Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο, που παραθέτει προς τιμή του η Φινλανδή ομόλογός του.

    [04] Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων

    Συνεδριάζει την Πέμπτη, 7 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη η Εκτελεστική Επιτροπή του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων (BALCINET), ενόψει της επικείμενης 10ης Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2009 στην πόλη.

    Στη σύσκεψη, με επικεφαλής το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, θα συμμετάσχουν δήμαρχοι και εκπρόσωποί τους από τις πόλεις του Σεράγεβο (προεδρεύουσα πόλη 2008) και των Τιράνων (προεδρεύουσα πόλη για το 2010).

    Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ως επικρατέστερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου θα προταθεί από 25 - 28 Νοεμβρίου, συγχρόνως με την έκθεση POLIS που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

    Παράλληλα, τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τους βαλκάνιους δημάρχους είναι: ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παγκόσμια οικονομική ύφεση, την ψηφιακή εποχή, την εγκληματικότητα και το πρόβλημα των ναρκωτικών.

    [05] ΠΟΥ: "Δεν σταματάει η εγρήγορση"

    Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τη νέα γρίππη στις 21 χώρες είναι 1.085 και των νεκρών 27.

    Το Μεξικό φαίνεται σίγουρο ότι μπορεί να ελέγξει τη νέα γρίπη (γρίπη των χοίρων), κρούσματα της οποίας έχουν εντοπιστεί σε 21 χώρες, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα μέλη του να μην χαλαρώσουν τα μέτρα που έχουν λάβει.

    «Δεδομένης της κατάστασης, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε στο έπακρο τον συναγερμό και την εγρήγορση. Η κατάσταση δεν σταματά να εξελίσσεται και παραμένει ανησυχητική», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΠΟΥ Δρ Κέιτζι Φουκούντα.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αρχές είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, προειδοποιώντας παράλληλα για την πιθανότητα να υπάρξει νέο κύμα κρουσμάτων το φθινόπωρο από έναν ιό περισσότερο μολυσματικό.

    Παρ'όλες όμως τις διαβεβαιώσεις, η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται και χθες εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Πορτογαλία, ενώ ταυτόχρονα αρκετές χώρες ενίσχυσαν τα μέτρα προστασίας.

    Στον Καναδά ανακοινώθηκε το πρώτο σοβαρό κρούσμα της γρίπης: ένα κοριτσάκι που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου στο Εντμοντον. Συνολικά στη χώρα τα κρούσματα ανέρχονται στα 140.

    Η κατάσταση παραμένει πολύ ανησυχητική, δήλωσε ο Δρ Κέιζι Φουκούντα, νούμερο δύο του ΠΟΥ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε από την πλευρά της να μην ληφθούν αδικαιολόγητα μέτρα ώστε να "μην γίνει η υγειονομική κρίση και οικονομική".

    Ο πιο πρόσφατος απολογισμός στο Μεξικό κάνει λόγο για 26 νεκρούς, κυρίως γυναίκες, και για 776 ασθενείς. Όμως η επιδημία βρίσκεται σε φάση ύφεσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις αρμόδιες αρχές σε όλον τον κόσμο να μην θεωρήσουν πως ο κίνδυνος ξεπεράστηκε, γιατί η νέα γρίπη (γρίπη των χοίρων) μπορεί να υποχωρήσει πριν ξανακάνει την εμφάνισή της με πρωτοφανή δριμύτητα.

    "Αν συμβεί αυτό θα έχουμε τη χειρότερη από τις επιδημίες που ο κόσμος θα αντιμετωπίσει τον 21ο αιώνα", τόνισε η Μάργκαρετ Τσαν επικεφαλής του οργανισμού.

    Στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί 286 κρούσματα σε 36 πολιτείες και οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο συνδυασμού του ιού Α/Η1Ν1 με αυτόν της γρίπης του φθινοπώρου. Περίπου 530 σχολεία παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα.

    "Παρατηρούμε ενθαρρυντικά σημάδια. Ο ιός δεν είναι μέχρι τώρα πιό σοβαρός από αυτόν της εποχικής γρίπης", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπέσερ, διευθυντής των Ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών στις ΗΠΑ.

    Για την αμερικανίδα υπουργό Υγείας Καθλίν Σιμπέλιους "κίνδυνος μπορεί να προκύψει αν ο ιός επανέλθει το φθινόπωρο σε μια πιο μολυσματική μορφή".

    Οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις διαδικασίες παραγωγής εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης και ειδικοί εργάζονται πάνω στον ιό Η1Ν1 για να καθορίσουν το πως μπορεί να παραχθεί εμβόλιο.

    Εκτός από το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς (101 κρούσματα) και η Ισπανία (57) είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

    Εννιά νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Βρετανία (συνολικά 27) και δύο στην Γαλλία (συνολικά 4).

    Επίσης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εμφανιστεί 8 στη Γερμανία, 6 στη Νέα Ζηλανδία, 4 στο Ισραήλ, από 2 κρούσματα στο Σαλβαδόρ και την Ιταλία, ενώ από ένα έχουν οι: Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ελβετία, Κίνα (Χονγκ Κονγκ), Νότιος Κορέα, Κόστα Ρίκα, Ιρλανδία, Κολομβία.

    [06] MIG: "Σε εξέλιξη η νέα Ολυμπιακή"

    Η Marfin Investment Group (MIG) ανακοίνωσε ότι μετά την κύρωση των συμφωνιών για την εξαγορά επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής από την Βουλή υπεγράφησαν οι συμφωνίες για την εξαγορά ποσοστού 49% του μετοχικού κεφαλαίου των Pantheon Airways (πτητικό έργο), Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών (τεχνική βάση - MRO) και Ελληνική Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών. Οι εταιρίες αυτές εξέλεξαν νέα Διοικητικά Συμβούλια στα οποία συμμετέχουν πλέον και πρόσωπα που συνεστήθησαν από τη MIG, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε ο κ. Αντώνιος Συμιγδαλάς.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υπογραφή των ανωτέρω συμφωνιών αποτελεί το χρονικό σημείο αφετηρίας της μεταβατικής περιόδου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο την 30.9.2009. Μέχρι τη λήξη της Μεταβατικής Περιόδου το σύνολο των σχετικών υπηρεσιών θα εξακολουθήσει να παρέχεται από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και την Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες με την ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου.

    [07] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνέντευξη Τύπου του Α.Π.Θ. για τη Φοιτητική Εβδομάδα, στην αίθουσα της Συγκλήτου (11:00:00, Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ)

  • O ΟΤΕ και τo conn-x TV θα παρουσιάσουν την αποκλειστική συνεργασία conn-x TV και Universal Channel (12:00:00, Αθήνα/Αίγλη Ζαππείου)

  • Συζήτηση-συνέντευξη Τύπου για το θέμα της απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας σε ιδιώτες από τους ΟΤΑ οργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, το ΤΕΕ και οι οργανώσεις WWF EΛΛΑΣ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS (12:00:00, Αθήνα/ΔΣΑ-Ακαδημίας 60)

  • Συνέντευξη Τύπου του Δήμου Σταυρούπολης, στο Ολυμπιακό Μουσείο, για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει από κοινού με το Δήμο Πολίχνης και κινήσεις πολιτών της ευρύτερης περιοχής για την απόδοση των δύο πρώην στρατοπέδων "Π. Μελά" και "Καρατάσιου" στην κοινων (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Ολυμπιακό Μουσείο)

  • Η καθιερωμένη συνάντηση του Δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου με τους δημοσιογράφους, στο δημαρχείο (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Βενιζέλου 45)

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο (12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου εκθεσιακού κέντρου Metropolitan Expo (12:30:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Μ. Βρετανία")

  • "Δημοσιογραφία της Ενημέρωσης και Δημοσιογραφία του Εντυπωσιασμού" (12:30:00, Αθήνα/Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν ). Ομιλητές Μαρία Καραβία, Μαρία Χούκλη, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Μίμης Παπαναγιώτου κ.ά

  • Ημερίδα Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για τις εξελίξεις στα αμοιβαία κεφάλαια (14:30:00, Αθήνα/Hilton)

  • 8ο συνέδριο Γέφυρες 2009 με θέμα "Περιφερειακή ανάπτυξη - Τοπική ανάπτυξη και χωρική συνοχή ως απάντηση στην κρίση" - Χαιρετισμός Κ. Χατζηδάκη (17:00:00, Αθήνα/"Αίγλη" Ζαππείου). Ομιλίες: Α. Διαμαντοπούλου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μ. Μελετόπουλος

  • Ημερίδα με θέμα "Οικονομική κρίση και απασχόληση των νέων: Διέξοδος, Ευκαιρίες, Προοπτικές" (17:00:00, Αθήνα/του "Αθήνα 9,84" στη Τεχνόπολη ).

  • "Οι συνέπειες της πειρατείας στις ακτές της Σομαλίας για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και ο ρόλος της Ελλάδας", είναι το θέμα ημερίδας του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (18:30:00, Αθηνα/Πανεπιστημίου 16). Ομιλητές οι καθηγητές Αστέρης Χουλιάρας και Αντώνης Μπρεδήμας

  • Τακτική γενική συνέλευση ΣΕΤΕ (19:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής). Ομιλία Κ. Καραμανλή

  • Εκδήλωση του Ιδρύματος Ευγενίδου, με αφορμή την ολοκλήρωση της σειράς βιβλίων «Τα μυστικά του σύμπαντος» του Διονύση Σιμόπουλου, Διευθυντή του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου (19:30:00, Αθήνα/Ιδρυμα Ευγενίδου-Συγγρού 387)

  • Ομιλία της Ντ. Μπακογιάννη σε δείπνο του Αμερικανοελληνικού Επιμελητηρίου για τη διεθνή οικονομική κρίση (20:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Μ. Βρετανία")

  • Επίσκεψη Παπούλια στη Φινλανδία

  • Επίσκεψη Α. Αλαβάνου στο Ηράκλειο της Κρήτης

  • Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία- Πορεία για τον ξυλοδαρμό του Κούρδου πρόσφυγα (Θεσσαλονίκη)

  • Πρόγραμμα Βουλής

    11:00 (150) Επιτροπή ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Τεχνολογία για την αειφόρο Γεωργία - Ενεργειακές καλλιέργειες - Βιοκαύσιμα.

    12:00 (223) Επιτροπή ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

    α) «Κύρωση της Συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα άμυνας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης».

    β) «Κύρωση της Συμφωνίας Πλαίσιο (FrameworkAgreement) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού «ΑΤΗΕΝΑ», που αφορά στις υπηρεσίες μετακινήσεων και μεταφορών που παρέχονται από το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC).

    γ) «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (ΜemorandumofUnderstanding) μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ιταλικής Δημοκρατίας.

    12:00 (151) Επιτροπή ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Ο βαθμός προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας.

    13:00 (Γερουσίας) Επιτροπή ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών».

    14:00 (150) Επιτροπή ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις».

    18:00 (ολομέλεια) Αναφορές-ερωτήσεις

    19:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ενσωμάτωση Οδηγιών 2006/98/ΕΚ, 2008/8/ΕΚ και 2007/74/ΕΚ, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις». (1/3)

  • Υδατοσφαίριση-World League ανδρών (Προκριματικά): Γαλλία-Ελλάδα - 20:30:00, Μασαλία (FRA)

    [08] Της Άννας της αρέσει το σχολείο, όμως δεν θέλει να φύγει από το νησί της...

    Είναι δώδεκα χρονών και πηγαίνει στην έκτη δημοτικού. Μόνη της, γιατί δεν έχει συμμαθητές, ούτε στην ίδια ούτε σε άλλη τάξη. Του χρόνου πρέπει να πάει στο γυμνάσιο, αλλά δεν υπάρχει γυμνάσιο στην Ψέριμο. Της Άννας της αρέσει το σχολείο, όμως δεν θέλει να φύγει από το νησί της, τα αδέλφια της, τους γονείς της. Η λύση για εκείνη, αλλά και για άλλα παιδιά, μοναχικούς μαθητές σε μικρά νησιά με λιγοστούς κατοίκους, λέγεται "τηλεσχολείο".

    Η ιδέα ανήκει στον νομάρχη Δωδεκανήσου, Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος καταλαβαίνει, όπως λέει, την επιθυμία των κατοίκων να μην εγκαταλείψουν το νησί τους, να μην το αφήσουν να ερημώσει.

    "Πριν από δύο μήνες στείλαμε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας, γιατί απαιτείται η έγκρισή του, καθώς μέσα από το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης που προωθούμε, το υπάρχον προσωπικό, οι καθηγητές του γυμνασίου θα παραδίδουν μαθήματα εξ αποστάσεως, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μαθητές που βρίσκονται σε απομακρυσμένα νησιά. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει απάντηση, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει θετικό κλίμα", αναφέρει ο νομάρχης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Τονίζει ακόμη ότι, μέσα στο καλοκαίρι, θα ξεκινήσει η απαραίτητη τεχνική προετοιμασία από την πλευρά της νομαρχίας, ώστε όταν υπάρξει η έγκριση του υπουργείου, να ξεκινήσει το "τηλεσχολείο" από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

    "Περνάμε όμορφα με τη δασκάλα μου και θα ήταν ωραία να μπορέσω να συνεχίσω το σχολείο και του χρόνου, στο γυμνάσιο, χωρίς να πρέπει να φύγω από εδώ", λέει η 12χρονη Άννα Μαύρου και προσθέτει: "αν αυτό δεν γίνει, τότε το σχολείο μου θα κλείσει. Θα μου λείψει και το σχολείο και η παρέα που κάνουμε με τη δασκάλα μου".

    Η δασκάλα της Άννας, Χαρά Αγγελέτου, μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μοναδική μαθήτρια του δημοτικού σχολείου. "Αυτή τη στιγμή δεν της λείπει η γνώση. Της λείπει η παρέα με άλλα παιδιά. Πριν από λίγα χρόνια, οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου ήταν τα αδέλφια της. Η Άννα έχει ανάγκη από παρέα και το καλύτερο για εκείνη θα ήταν να βρίσκεται σε ένα σχολικό πλαίσιο, όπου υπάρχει ανταγωνισμός, συνεργασία, διάλογος", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Εκτιμά, εξάλλου, ότι δεν είναι αδιαφορία του κράτους να μην λειτουργεί γυμνάσιο σε ένα νησί με έναν μαθητή. Ωστόσο, θα μπορούσαν, όπως λέει, να υπάρξουν κίνητρα, ώστε μια οικογένεια με παιδιά να μπορέσει να επιστρέψει σε ένα νησί, που θα έχει σχολείο, συγκοινωνία, γιατρό, ένα μαγαζάκι με τα απαραίτητα για ένα παιδί.

    "Σε κάθε περίπτωση θα ήταν πολύ καλή κίνηση να εφαρμοστεί η ιδέα του "τηλεσχολείου", καθώς θα μπορούσε στη συνέχεια να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα", τονίζει η κ. Αγγελέτου.

    "Εφόσον λειτουργήσει το κέντρο τηλεπικοινωνιών είτε στη Ρόδο είτε στην Κάλυμνο, θα μπορεί η λύση της τηλεκπαίδευσης να υλοποιηθεί και στις περιπτώσεις της Τελένδου, του Αγαθονησίου και των Αρκών, όπου οι κάτοικοι είναι πολύ λίγοι", σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Μαχαιρίδης.

    [09] "Οχι" στην παραπομπή

    Δεν έγινε δεκτή η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Αιγαίου, Αριστοτέλη Παυλίδη, καθώς δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών κατά την σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, είναι το εξής:

    Εψήφισαν 298 (απόντες ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αριστοτέλης Παυλίδης)

    Υπέρ της δίωξής του, ψήφισαν 146 βουλευτές

    Κατά της δίωξης, ψήφισαν 144 βουλευτές

    «Παρών» ψήφισαν 3 βουλευτές

    Λευκή ψήφο έριξαν 5 βουλευτές.

    "Οι βουλευτές έκαναν το καθήκον τους ψηφίζοντας κατά συνείδηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Εμείς σεβόμαστε φυσικά την ψήφο των Ελλήνων Βουλευτών όπως σεβόμαστε πάντα τη θεσμική λειτουργία της Βουλής", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Ευ.Αντώναρος.

    Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή αποτελεί μία ήττα για τον κο Καραμανλή και την κυβέρνησή του και δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνο, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την υπόθεση Παυλίδη.

    "Η υπόθεση αυτή ανέδειξε τόσο τη χρόνια πολιτική της συγκάλυψης όσο και ότι το θερμοκήπιο που εκτρέφει τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς είναι η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, που μετά την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα πλαίσια της ΕΕ, έγινε ακόμα πιο προκλητική και σκανδαλώδης. Αυτήν ακριβώς την πλευρά άφησαν στο απυρόβλητο και στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου»" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

  • ** Στο μεταξύ, την Πέμπτη το βράδυ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τη δεύτερη δικογραφία, η οποία αφορά στον πρώην υπουργό Αιγαίου Αρ. Παυλίδη (άγονη γραμμή Τήλου).

    Σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη που ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι, την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συζήτηση και η λήψη απόφασης στην πρόταση που κατέθεσαν 78 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 και επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών» για την ενδεχόμενη τέλεση, από τον πρώην υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη, του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάθεση της παραπάνω πρότασης του ΠΑΣΟΚ, στις 28 Απριλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος είχε δηλώσει ότι «εμείς δεν συμμετέχουμε σε καμία περίπτωση σε αυτή τη διαδικασία της μεθοδευμένης γελοιοποίησης της δικαιοσύνης και της πολιτικής ζωής του τόπου».

    Η ομιλία του Αρ.Παυλίδη

    «Ψηφίστε ό,τι θέλετε. Είμαι έτοιμος για όλα. Σας ζητώ μόνο Δικαιοσύνη». Με τη φράση αυτή, ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης, έκλεισε τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία αμέσως μετά θα ελάμβανε απόφαση, με μυστική ψηφοφορία για την άσκηση ή μη δίωξης, κατά του ιδίου ως προς την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση. «Δικαιοσύνη κ.κ. συνάδελφοι. Το δίκιο του πολίτη. Τίποτε περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.

    Αναφερόμενος, δε, στο πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής επισήμανε ότι δεν συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, αλλά ούτε καν αμυδρές υπόνοιες τελέσεως του αδικήματος. Όσο για τις πορισματικές γνώμες των κομμάτων της αντιπολίτευσης είπε ότι «δεν συμφωνεί ο ένας με τον άλλο. Έχουμε τέσσερις διαφορετικές τοποθετήσεις. Από κει και πέρα βγάλτε τα συμπεράσματα σας» είπε ο κ. Παυλίδης. Τη στιγμή μάλιστα που ήχησε το κουδούνι για το τέλος του χρόνου της ομιλία του είπε: «Τα μαζεύω. Δεν θέλω να κλαίγομαι. Ως εδώ. Αποφασίστε ότι νομίζετε. Αλλά (ούτε) στον εχθρό μου δεν εύχομαι να περάσει αυτό που πέρασα εγώ». (Και όπως) εύχονται στην Κάρπαθο, «μην κακό να σβ εύρει», δηλαδή να μη σε βρει τέτοιο κακό. Ούτε στον Μανούση, πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.

    Ο κ. Παυλίδης άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι φουρτούνες με τόσα «μποφόρ» όσα στην υπόθεση αυτή, δεν έχει φάει ποτέ στη ζωή του. «Δεν ζαλίστηκα στο πέλαγος, ζαλίζομαι στη στεριά και αναρωτιέμαι εάν είμαι αυτός, που τον λάδωσε ο Μανούσης, σύμφωνα με τις κατηγορίες σας» είπε ο κ. Παυλίδης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Σημείωσε μάλιστα πως, το ότι υπήρξε ο κ. Μανούσης στο ίδιο κόμμα με εκείνον δεν σημαίνει ότι «ότι συμπλέω με Μανούσηδες σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν».

    Δεν μπορεί να κατηγορείται αυτός που τήρησε τη νομιμότητα είπε ο κ. Παυλίδης επισημαίνοντας ότι «εάν εγώ υπέγραφα του Μανούση την αμαρτωλή σύμβαση με ψεύτικα χαρτιά, ποιος θα έπαιρνε είδηση;»

    Ετήρησα το νόμο και την τάξη με αυστηρότητα και με ρίσκο, και αυτό το ρίσκο πληρώνω απόψε είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παυλίδης μίλησε για «φημολογούμενο κατοστάρικο» που δεν τεκμηριώθηκε και μετέφερε συνομιλίες του με βουλευτές-δικηγόρους που του είπαν ότι «εάν φίλε Παυλίδη σε είχαμε πελάτη, θα σε είχαμε αθωώσει σε μισό πρωινό, με αυτό το παραπεμπτικό».

    Με αφορμή την ανάμειξη της οικογένειάς του, ρώτησε τα μέλη της ειδικής επιτροπής τι θα πάθαινε ο αδερφός του «εάν υποθέσουμε ότι δεν ήρχετο και παρέμενε στο Κόνγκο; Τίποτε. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι προσέτρεξε, κατέθεσε και κατέθεσε αμελλητί από τηλεφώνου, ότι του ζητούσατε, τα στοιχεία των λογαριασμών του κοκ;» Σε άλλες περιπτώσεις για παρόμοιο θέμα «ακόμα περιμένετε» το άνοιγμα λογαριασμών παρατήρησε ο πρώην υπουργός Αιγαίου.

    Υπογράμμισε ότι τίποτα παράνομο δεν βρέθηκε στους λογαριασμούς της οικογένειάς του και εκτίμησε ότι «εάν οι υπηρεσίες του κράτους, οι καταδιώκουσες το οικονομικό έγκλημα, λειτουργούσαν όπως η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή [..] δεν θα είχε μείνει κακοποιός. Θα είχε κλείσει η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών. Οι χασισέμποροι θα είχαν βρεθεί όλοι από τις τράπεζες».

    Όσο για τους μάρτυρες που εκλήθησαν στην επιτροπή, είπε ότι ουδείς εξ αυτών μνημονεύεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά μόνο ο κ. Μανούσης: Εσείς αποκαλύψατε ότι ήταν ψευδομάρτυρας και πλαστογράφος. Σβ αυτού τις καταθέσεις στηρίζεστε ρώτησε ο κ. Παυλίδης, ενώ χαρακτήρισε κωμική την κατάθεση των επιταγών διότι -όπως είπε- ήταν μη οπισθογραφημένες, με ανοιχτή ημερομηνία, και -με βάση κατάθεση υπαλλήλων του- δεν είχαν και αντίκρισμα. «Μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερος κατεργάρης;» Και αυτός μας οδηγεί να αποφασίσετε για την επόμενη φάση, για το δικαστικό συμβούλιο; Δεν είναι δικαστήριο, αλλά πολιτική πράξη εκτίμησε ο κ. Παυλίδης.

    Στο σημείο αυτό, ο πρώην υπουργός Αιγαίου εκτίμησε ότι οι βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει μέσα τους τα της Δικαιοσύνης. «Δεν πιστεύω ότι στην ψυχή σας υπάρχει ίχνος ότι ο Παυλίδης τα βπιασε [..] Όλα τα Ελληνόπουλα είμαστε απατεώνες; Μας ψηφίζει ο κόσμος ξανά και ξανά, και μένουμε με υποψίες, επειδή σηκώνεται κάποιος κύριος και λέει;» αναρωτήθηκε ο κ. Παυλίδης θεωρώντας ως κύριο συνήγορό του την κοινωνία της Δωδεκανήσου, καταθέτοντας μάλιστα στα πρακτικά «για την Ιστορία» σχετικές επιστολές συμπαράστασης στο πρόσωπό του.

    Ο κ. Παυλίδης μίλησε επίσης για τα φιλαράκια που νόμιζαν ότι ο πατριώτης υπουργός θα άνοιγε το πουγκί του κράτους για να ωφεληθούν ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι στη θητεία του και παραλείψεις είχε, «ίσως και κάποιο πολιτικό σφάλμα. Αλλά στη διαχείριση ήμουν αυστηρότατος μέχρις υπερβολής».

    Ο υπουργός Εσωτερικών

    «Δεν φταίει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζεται και η ευθύνη που δεν αναλαμβάνεται» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για «ανευθυνότητα και υποκρισία» καθώς - όπως είπε - ήταν εκείνο που πρότεινε τις διατάξεις αυτές, δεν έθιξε με κανένα τρόπο το θέμα πρόσφατα, παρά στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση αυτομόλησε από τη Βουλή.

    Παρεμβαίνοντας «από θεσμικό καθήκον», όπως είπε, στην συζήτηση στην Ολομέλεια ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε με αφορμή την υπόθεση Παυλίδη, να προβληματιστεί το Σώμα «γιατί φτάσαμε στο σημείο να κατηγορούμε εαυτούς και αλλήλους;» κι όχι «να ρίχνουμε το βάρος αλλού».

    Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως την αποστολή που το Σύνταγμα ορθώς ανέθεσε στους βουλευτές του, που ανέλαβαν έργο δικαστή στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όχι μόνον δεν την έφεραν σε πέρας, όχι μόνον δεν είχαν την γενναιότητα να την εφαρμόσουν, αλλά καταστρατήγησαν την μυστικότητα της διαδικασίας, παραβίασαν κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής, χρησιμοποίησαν τους θεσμούς για να υπηρετήσουν κομματικά συμφέροντα, επιδίδονταν από την πρώτη ημέρα των εργασιών σε διαρροές προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και σε διαστρέβλωση, έβγαλαν συμπέρασμα από την πρώτη ημέρα και απόφαση. «Μου θύμισε την υπόθεση του Βατοπαιδίου, με την διαστρέβλωση και τους ψευδομάρτυρες» ανέφερε.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο άρθρο του Γ. Παπανδρέου με τίτλο «ώρα ευθύνης» τονίζοντας πως ενώ απόψε η Βουλή καλείται να ψηφίσει με μυστικότητα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφαίνεται πως πρέπει να παραπεμφθεί ο Αρ. Παυλίδης. «Ώρα περιορισμένης ευθύνης», σχολίασε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Παυλόπουλος είπε ενώ έφτασε στην Δικαιοσύνη, ξαφνικά άρχισε η προσπάθεια παρέμβασης. Το ΠΑΣΟΚ απαιτούσε να έρθει στη Βουλή κι όταν ο ανακριτής την έστειλε, μετά άσκησε κριτική πώς την έστειλε. «Αυτό δείχνει πως αντιλαμβάνεται τη Δικαιοσύνη, την κρίνει κατά πως το συμφέρει. Δικαιοσύνη αλά καρτ».

    «Εμείς αποφασίσαμε την διεύρυνση του κατηγορητηρίου; Εμείς δημιουργήσαμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως σήμερα οι θεσμοί λειτουργούν, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν γι αυτό έρχονται όλα στο φως, ενώ πρόσθεσε πως στις άγονες γραμμές επί των ημερών της ΝΔ υπάρχει πλήρης διαφάνεια. «Που βρίσκονται οι υποθέσεις του χρηματιστηρίου, του Κτηματολογίου, πότε ξεκίνησε το Βατοπαίδι, το ομόλογο Δρυ; Γιατί υπήρξε συγκάλυψη» απηύθυνε το ερώτημα και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να απολογηθεί.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

    Υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του πρώην υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη συζήτηση για τη λήψη απόφασης στην πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση.

    Όπως σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, η ποινική δίωξη του κ. Παυλίδη είναι η μια πλευρά της συζήτησης καθώς από την άλλη αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα, στην ακτοπλοΐα.

    Ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι «είναι ευκαιρία να αλλάξει το καθεστώς που υπάρχει στις άγονες γραμμές με τις μίζες και τα λαδώματα τύπου Μανούση».

    Ακόμα, χαρακτήρισε απαράδεκτο, η Βουλή να γίνεται δικαστήριο και πρόσθεσε ότι «το όλο πρόβλημα ξεκινάει από την απαράδεκτη σχετική διάταξη του συντάγματος για την οποία έχουν απόλυτη ευθύνη τα δύο μεγάλα κόμματα που την στήριξαν».

    «Η λύση είναι η Βουλή να έχει μόνο ρόλο για δίωξη πρώην ή νυν υπουργού, όχι να είναι κατηγορούσα Βουλή. Είμαστε ένα περίεργο δικαστήριο, οι συνήγοροι υπεράσπισης και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής θα γίνουν δικαστές. Τι δικαστήριο είναι αυτό;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια, ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για αδιέξοδο του πολιτικού συστήματος και επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

    «Υπάρχει λύση. Από τη στιγμή που έρχεται στη Βουλή ο φάκελος αυτομάτως δεν θα μπαίνουμε στην ουσία του θέματος, αλλά θα παραπέμπουμε. Η Βουλή και η πολιτική ζωή θα μπορεί έτσι να απαλλαγεί. Θα είμαστε Βουλή νομοθετική, ελεγκτική και όχι ψευδοδικαστήριο. Θέλω να πιστεύω ότι θα ακούσουν τα κόμματα την ανάγκη να υπάρξει αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Αλαβάνος. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι είναι διαχρονικές οι ευθύνες για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που επί 20 χρόνια ο τόπος ταλανίζεται από σκάνδαλα, όπως το σκάνδαλο Κοσκωτά, του ΟΤΕ, της Siemens, του Βατοπαιδίου, του χρηματιστηρίου και της ακτοπλοΐας.

    «Απευθύνομαι στους οπαδούς της ΝΔ και στους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Δεν αξίζει στη χώρα αυτή η μοίρα. Μπορούμε να την αλλάξουμε αν έχουμε ριζικές αλλαγές σε αυτά που επιβάλανε τα δύο κόμματα» κατέληξε ο κ. Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ

    «Εδώ και 8 μήνες συζητάμε για σκάνδαλα και μόνο για σκάνδαλα. 8 χαμένοι μήνες για να δείξουμε ότι είμαστε η πιο διεφθαρμένη χώρα. Πείτε μια εβδομάδα χωρίς μια τέτοια συζήτηση. Καιρός να τελειώσουμε μβ αυτήν την υπόθεση» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    «Τι θα πούμε στο φτωχό και τον άνεργο; Ότι τα παίρνουν οι υπουργοί και συ κάτσε στη γωνία; Το ίδιο κάνει κι αυτός: Εκεί έχετε καταντήσει τη χώρα, ή είναι ψέματα; Εμείς στέλνουμε πελατεία στα Εξάρχεια» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ για να προτρέψει στη συνέχεια την κυβέρνηση να κρατήσει ανοιχτή τη Βουλή, ώστε να εξεταστούν όλες οι επίμαχες υποθέσεις:

    «Κρατείστε ανοιχτή τη Βουλή να στείλουμε όλες τις υποθέσεις και μάλιστα με πρωτοβουλία δική σας. Τι θα πάθει δηλαδή η κυβέρνηση αν αναζητήσει ο κος Παυλίδης το δίκαιό του στον φυσικό δικαστή; Το Βατοπαίδιο, η Siemens, όπου τουλάχιστον ακούγονται ονόματα και από δω κι από κει; Δεν υπάρχει πράξη του διοικητού της ΔΕΗ που να μην έχει τον εισαγγελέα. Δεν μπορεί να χρηματοδοτεί κόμματα ο ΟΠΑΠ, να δίνει εκατομμύρια σβ ένα κόμμα και να λέτε «δεν το ξέρουμε». Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας, δέκα χρόνια πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, σας καταγγέλλει ότι κλέβει ο νομάρχης, ότι τα πιάνει - και λέτε «να πας στον εισαγγελέα», αυτά που έλεγε ο Σημίτης και ανατριχιάζαμε. Καταθέτω το σχετικό έγγραφο. Η παράταξη είναι δυο κόμματα πλέον. Καταλάβετέ το!» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και συνέχισε:

    « Όταν έρχεται ο Σκοπιανός και λέει «κόψε το λαιμό σου εγώ θα μπω στο ΝΑΤΟ», όταν αναδεικνύει ο Αμερικανός την Τουρκία ως τη μεγάλη δύναμη της περιοχής, όταν η Ε.Ε. μας τραβάει τη γλώσσα - εμείς σβ όλον αυτό τον περίγυρο χάνουμε βουλευτοώρες, για το αν ο Παυλίδης θα πάει στον φυσικό του δικαστή. Γιατί και ο ίδιος θα πρέπει να το επιθυμεί».

    «Τέλη, σε όλη σου τη ζωή θα σβ ακολουθεί αν δεν υπάρξει σήμερα παραπομπή» ανέφερε απευθυνόμενος στον εγκαλούμενο πρώην υπουργό, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ

    Κατά την αρχή της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, να τεθεί υπόψη της Ολομέλειας, όχι μόνον η απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής, επί της αρχικής προτάσεως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η άποψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία είχε διευρύνει το κατηγορητήριο, περιλαμβάνοντας και τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της απιστίας κατβ εξακολούθηση και της παράβασης καθήκοντος.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στήριξε την πρότασή του, ότι στο Πόρισμα της Επιτροπής, καταγράφονται και οι απόψεις της μειοψηφίας, οι οποίες θα πρέπει και να συζητηθούν.

    «Το πόρισμα κατά τον Κανονισμό της Βουλής είναι η γνώμη της πλειοψηφίας - και στο πόρισμα αυτό, αναλυτικά οι εκτιμήσεις των συναδέλφων, απερρίφθησαν μία προς μία και με συγκεκριμένα επιχειρήματα» απάντησε ο Δ. Σιούφας.

    Με την πρόταση του κου Βενιζέλου συντάχθηκαν και οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Βορίδης και Κουβέλης. Ο πρώτος επεσήμανε πως η Ολομέλεια είναι σε θέση να βελτιώσει την αρχική της θέση, «αλλιώς θα φτάναμε σε ατιμωρησία για αμιγώς νομοτεχνικούς λόγους» - και ο δεύτερος αναρωτήθηκε: «Αν κάποιος μηνύσει έναν συμπολίτη του και στην προκαταρκτική εξέταση βρεθούν και άλλα αδικήματα, δεν θα υπάρξουν νέοι χαρακτηρισμοί;»

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, θεώρησε πως η Βουλή οφείλει σήμερα να πάρει μία απόφαση για παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη και πως η διεύρυνση του κατηγορητηρίου (υπέρ της οποίας έχει ταχθεί το κόμμα του) είναι δευτερεύον θέμα.

    Κατά της πρότασης της αντιπολίτευσης και υπέρ των αντιρρήσεων του Δ. Σιούφα, τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως η διαδικασία ορίζεται συνταγματικά ως «ειδική και εξαιρετική», οπότε η σύγκρισή της με την κοινή προανάκριση είναι «εσφαλμένη και νομικά επικίνδυνη».

    «Αν είχαμε στο πόρισμα διαφορετικές μειοψηφικές απόψεις, επί ποίων θα αποφάσιζε η Βουλή; Είτε θα ήταν ένα τεράστιο πλαίσιο, είτε θα έπρεπε να κάνουμε πολλές και διαφορετικές ψηφοφορίες, έστω και για την μειοψηφία ενός βουλευτή» συμπλήρωσε ο κος Παυλόπουλος.

    [10] Ενημέρωση ή εντυπωσιασμός;

    «Δημοσιογραφία της ενημέρωσης ή δημοσιογραφία εντυπωσιασμού» ήταν το ερώτημα, στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν παλαιά στελέχη της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και άλλοι δημοσιογράφοι, με αφορμή την επανέκδοση του τετράτομου έργου των αναμνήσεων της ιστορικής εκδότριας της εφημερίδας, Ελένης Βλάχου.

    Ο επί πολλά έτη διευθυντής της εφημερίδας και στενός συνεργάτης της Ελένης Βλάχου, Μίμης Παπαναγιώτου, και από τη νεότερη γενιά, ο πρώην διευθυντής, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ο επί πολλά έτη διευθυντής Σύνταξης, Τάκης Δρακάτος, η επί δεκαετίας αρθρογράφος, Μαρία Καραβία, μίλησαν για το ήθος και την ποιότητα του «τότε», αλλά και για τη δημοσιογραφία του εντυπωσιασμού, που πρεσβεύει το «σήμερα».

    Κριτική στο μέσον, που κατ' εξοχήν ευθύνεται για τη δημοσιογραφία του εντυπωσιασμού, την τηλεόραση, άσκησαν ο Τέρενς Κουίκ και η Μαρία Χούκλη.

    «Αντί σήμερα η έντυπη δημοσιογραφία να τονίζει την υπεροχή της έναντι της ηλεκτρονικής, δυστυχώς προσπαθεί να την ανταγωνιστεί με προσφορές και χωρίς να βασίζεται στην υπεροχή του γραπτού κειμένου», τόνισε Μ. Καραβία, ενώ η Μ. Χούκλη αναφέρθηκε στο «σπάνιο άϋλο πόρο», που προσπαθεί να κατακτήσει η τηλεόραση. Την προσοχή του τηλεθεατή. «Η τηλεόραση έχει φτάσει να ανασκευάζει την πραγματικότητα με τα θέματα που επιλέγει και ο θεατής στο τέλος πιστεύει ότι αυτά είναι τα σημαντικά», είπε η κ. Χούκλη και πρόσθεσε: «Οι θεσμοί, που χωλαίνουν, έχουν αφήσει στη δημοσιογραφία του εντυπωσιασμού να καταλάβει ένα κομμάτι του δικού τους χώρου. Οι πολίτες μαθαίνουμε να ζούμε μέσα από την τηλεόραση και αυτό είναι ολέθριο. Οι πολίτες πρέπει να επιστρέψουν στην πόλη και η δημοσιογραφία να υπηρετήσει το ρόλο της ενημέρωσης. Αλλιώς, θα καταντήσουμε σαν τους ήρωες του Μπέκετ που λένε "ναι, πρέπει να φύγουμε και πέφτει η αυλαία και μένουν εκεί"».

    Στην ιστορική πορεία της εφημερίδας, στις αρχές της δεοντολίας, του ήθους και της ανεξαρτησίας, που υπηρέτησε επί δεκαετίας η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», αναφέρθηκαν οι κύριοι Παπαναγιώτου και Αγγελόπουλος.

    Ησυχία, ακόμη και σε περιόδους έντασης, η ευγένεια στις σχέσεις των συντακτών, ήταν αρχές που απέρρεαν από την προσωπικότητα της Ελένης Βλάχου. Στο ρεπορτάζ της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» δεν υπήρχε χώρος για εντυπωσιασμούς, ευκολίες και χαρακτηρισμούς.

    «Και σήμερα μπορείς να έχεις μια πολύ καλή εφημερίδα, αν κοπιάσεις», είπε ο κ. Αγγελόπουλος και συμπλήρωσε: «Μπορεί να έχει κερδίσει έδαφος ο εντυπωσιασμός, αλλά η ειδησεογραφία συνεχίζει να έχει καλούς μαχητές. Πιστεύω ότι θα έρθει ένας νέος κύκλος για τη δημοσιογραφία της ειδησεογραφίας, που θα κερδίσει ξανά έδαφος».

    [11] "Πράσινο φως για νέα μέτρα"

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί αύριο σε συναυλία-αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου που διοργανώνει η Κομματική Οργώνωση Αθήνας του κόμματος, στις 20:30, στο γήπεδο του Απόλλωνα, στη Ριζούπολη.

    Το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

    Ο σημερινός ευρωβουλευτής κ.Θανάσης Παφίλης είναι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, που παρουσίασε χθες η κα Παπαρήγα. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο επίσης ευρωβουλευτής κ.Γιώργος Τούσσας και την τρίτη θέση ο κ.Μπάμπης Αγγουράκης.

    Η γγ του ΚΚΕ δήλωσε ότι η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος αντιστοιχεί στις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ για τη μάχη των ευρωεκλογών, αντιστοιχεί επίσης, όπως είπε, στην κοινωνική, ηλικιακή σύνθεση και στην πολιτική συνεργασίας και συμμαχίας του κόμματος.

    Η κα Παπαρήγα, αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις είπε ότι τα σκάνδαλα είναι το καταφύγιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν να πουν την αλήθεια, αλλά να σώσουν το σύστημα, να σώσουν την καπιταλιστική αγορά και στη στρατηγική των μονοπωλίων.

    Είναι η εύκολη λύση πρόσθεσε, το κουτσομπολιό, η αγιοποίηση ή το ρίξιμο στο βούρκο των προσώπων ώστε να μείνει ανέπαφο το σύστημα. Είναι τελικά η εύκολη λύση να κατηγορεί ο ένας τον άλλο για κομματισμό, ρουσφετολογία και παιχνίδια εξουσίας.

    Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί σήμερα κατά τον καλύτερο τρόπο να εκφράζει ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα την αξία της συμμετοχής στις ευρωεκλογές.

    Η ψήφος στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, σημαίνει πράσινο φως για νέα μέτρα, αντιπολίτευση το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση, η ψήφος σε άλλα κόμματα είναι πολιτικά χαμένη -όχι γιατί είναι μικρότερα κόμματα, αλλά για την πολιτική τους στάση και πράξη.

    Η κα Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά ότι ο ΛΑΟΣ είναι έτοιμος να βάλει στη ζυγαριά ανταλλάγματα παίζοντας το παιχνίδι του εκβιασμού ποιο από τα δύο κόμματα τον έχει ανάγκη.

    Είναι κόμμα βαθύτατα αντιδραστικό με ήπια συμπεριφορά απέναντι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, με τη μέθοδο της συκοφαντίας εναντίον των άλλων πιο ειδικά του ΚΚΕ.

    Ανάλογη στάση, είπε είναι των Οικολόγων που αναθέτουν στα μονοπώλια την "πράσινη ανάπτυξη". Για το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι κόμμα παντός συνθήματος που πηγαίνει δεξιά όταν το κίνημα πέφτει και υιοθετεί αριστερή φρασεολογία όταν το κίνημα ανεβαίνει.

    Το πλήρες ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ έχει ως εξής:

    1. Θανάσης Παφίλης

    2. Γιώργος Τούσσας

    3. Μπάμπης Αγγουράκης

    4. Μανώλης Συντυχάκης

    5. Λέττα Μεθωνιού

    6. Παναγιώτης Απέργης

    7. Γιώργος Γκικόπουλος

    8. Αννα Γρηγοριάδου

    9. Αντώνης Κατσάς

    10.Ρίζος Μαρούδας

    11.Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης

    12.Πασχάλης Αδάμ Μολυβδάς

    13.Αλεξάνδρα Μπαλού

    14.Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου

    15.Μάκης Παπαδόπουλος

    16.Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος

    17.Γιώργος Πέρρος

    18.Γιάννης Τασιούλας

    19.Αγγελος Τζέκης

    20.Φανή Τρέλλη

    21.Γιώργος Μαργαρίτης

    22.Κώστας Δρούτσας

    [12] "Ριζική αλλαγή"

    Διήμερη περιοδεία στο Ηράκλειο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο κ. Αλ.Αλαβάνος.

    "Τα σκάνδαλα και η νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία αποτελούν τον κοινό τόπο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα, ο καυγάς ανάμεσά τους γίνεται για το πάπλωμα, δηλαδή την κυβερνητική εξουσία", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    "Οι ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Μονάχα η ριζική αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στους νέους, στους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους οικονομικά αδύνατους", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Επιστολή Αλαβάνου

    Την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος σχετικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών προτείνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος με επιστολή που έστειλε προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Ο κ. Αλαβάνος αναφέρει στην επιστολή του ότι «η ρύθμιση του άρθρου 86 του Συντάγματος και ο νόμος 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών έχει ως συνέπεια, από τη μια, η Βουλή και η πολιτική ζωή να εγκλωβίζονται σε μια συνεχή συζήτηση περί σκανδάλων, να εκτοπίζονται από το κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας (ανεργία, εισόδημα, παιδεία, υγεία κ.α.) και από την άλλη, κανείς, νυν ή πρώην υπουργός, να μην παραπέμπεται στη δικαιοσύνη".

    Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Αλαβάνος προτείνει "στην πρώτη αναθεώρηση του Συντάγματος το άρθρο 86Σ πρέπει να αναθεωρηθεί και να ισχύσει στην Ελλάδα η διαδικασία που ισχύει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή η παραπομπή και η δίωξη των πολιτικών, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν υποπέσει σε ποινικό αδίκημα, να γίνεται από την τακτική δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει και με κάθε πολίτη".

    Ωστόσο, ο κ. Αλαβάνος εκφράζει τον προβληματισμό του για το "τι γίνεται μέχρι τότε" και προτείνει:

    "Μαζί με τον Φ. Κουβέλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε προ ολίγων ημερών συνάντηση με ομάδα διαπρεπών συνταγματολόγων, καθηγητών στο Πανεπιστήμιο. Κοινή ήταν η άποψη ότι ο Νόμος περί ευθύνης Υπουργών δεν μπορεί να αλλάξει επί της ουσίας με δεδομένη τη δέσμευσή του από το άρθρο 86Σ. Κοινή, όμως, ήταν και η άποψη ότι υπάρχει λύση, την οποία και προτείναμε στη Βουλή. Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη διαβιβάζει στη Βουλή στοιχεία τα οποία σχετίζονται με μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς και αδικήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 86Σ με αυτοδέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων να στέλνονται, χωρίς καμία καθυστέρηση στη Δικαιοσύνη, μέσα από τυπική διαδικασία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, χωρίς τα μέλη της να εξετάζουν την ουσία της υπόθεσης, με δεδομένο ότι η Βουλή δεν μπορεί να μετατρέπεται σε δικαστήριο".

    Με αυτό τον τρόπο, επισημαίνει ο κ. Αλαβάνος, "και η Βουλή δεν θα αναλώνεται με τις προαναφερόμενες υποθέσεις και αυτές θα μπορούν να ερευνώνται και να αντιμετωπίζονται με τις διαδικασίες της τακτικής δικαιοσύνης".

    Προτείνουμε, καταλήγει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Αλαβάνος, "να συμβάλλετε με μια ανάλογη αυτοδέσμευση, που θα συντελέσει στην αποκατάσταση της βαριά πληγωμένης αξιοπιστίας του Κοινοβουλίου και των Κομμάτων και θα έχει την ομόθυμη υποστήριξη των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων».

    [13] "Ελλειμμα προτάσεων"

    O Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ, αναφερόμενος στην έκθεση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κύρια χαρακτηριστικά την ύφεση, τη διεύρυνση του ελλείμματος και το άλμα του δημοσίου χρέους της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε:

    «Το έλλειμμα σοβαρής οικονομικής πολιτικής, το έλλειμμα σοβαρού πολιτικού λόγου και προτάσεων με την μη ύπαρξη ελλείμματος στη σκανδαλολογία, οδηγούν την Ελλάδα στην οικονομική αποτυχία. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι οι αυτουργοί αυτών των επιλογών και όσο συνεχίζουν την ίδια τακτική τόσο θα ρίχνουν την χώρα στην άβυσσο».

    "Η πτώση του δικομματισμού και η αμφισβήτηση των δύο μεγάλων κομμάτων, που συντηρούν το πολιτικό σκηνικό με μοναδικό τους όπλο την σκανδαλολογία, είναι μια βεβαιωμένη πραγματικότητα. Καιρός να αρθρώσουμε έναν έντιμο, σοβαρό, πολιτικό λόγο ώστε η χώρα να βγει από το αδιέξοδο", τόνισε ο κ.Κ.Βελόπουλος.

    [14] Μακελειό στην Τουρκία

    Μασκοφόροι οπλισμένοι με τουφέκια και χειροβομβίδες επιτέθηκαν σε γαμήλια τελετή στο χωριό Μπίλγκε της νοτιοανατολικής Τουρκίας, χθες Δευτέρα, προκαλώντας το θάνατο 44 ανθρώπων, ανάμεσά τους 16 γυναίκες και έξι παιδιά, ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

    Ο Μπεσίρ Αταλάι ανακοίνωσε πως οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν και κρατούνται σε σχέση με την επίθεση, την χειρότερη στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους. Ο ίδιος επισήμανε πως η επίθεση οφείλεται σε βεντέτα ανάμεσα σε οικογένειες του χωριού και δεν είναι έργο των ανταρτών του ΡΚΚ.

    "Ο γενικός εισαγγελέας διεξάγει έρευνες όλη τη νύχτα, ακούγοντας τις δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων. Οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν και τα όπλα τους κατασχέθηκαν", διευκρίνισε ο Αταλάι σε συνέντευξη Τύπου στο Ντιγιάρμπακιρ.

    Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πως τα τελευταία χρόνια υπήρχε βεντέτα ανάμεσα σε δύο οικογένειες του χωριού.

    Ο υπουργός τόνισε πως οι συλληφθέντες και τα θύματα έχουν το ίδιο επίθετο, γεγονός που δείχνει ενδοοικογενειακή διαμάχη.

    Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Μαρντίν Αχμετ Φερχάτ Οζέν δήλωσε στο Ρόιτερ ότι οι δράστες εισέβαλαν σε σπίτι στο χωριό Μπίλγκε, κοντά στο Σουλτανκόι πετώντας χειροβομβίδες και πυροβολώντας εναντίον των καλεσμένων.

    "Δεν ήταν πολλοί, φορούσαν μάσκες και άρχισαν να πυροβολούν", δήλωσε μια 20χρονη που ήταν καλεσμένη στο γάμο. Η ίδια πρόσθεσε πως οι καλεσμένοι ήταν περίπου διακόσιοι.

    Οι δράστες διέφυγαν πριν οι στρατιώτες αποκλείσουν το χωριό, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ανακοίνωσαν νωρίτερα οι τοπικές αρχές.

    Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν ανάμεσα στα θύματα είναι η νύφη και ο γαμπρός. Το πρακτορείο Ανατόλια μετέδωσε πως παντρευόταν η κόρη του προεστού του χωριού. Ο ίδιος και δέκα μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών αφού ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον τούρκο πρωθυπουργό θα μεταβεί στο Μπίλγκε μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 May 2009 - 14:30:59 UTC