Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η κρίση και οι διεθνείς αλλαγές"
  • [02] Συνάντηση Κ.Παπούλια-Ντ.Μπακογιάννη
  • [03] ΑΔΕΔΥ: Ερευνα για την οικονομική κρίση
  • [04] "Στήριξη των ασθενέστερων"
  • [05] Στην Αθήνα ο Πόλ Κρούγκμαν

  • [01] "Η κρίση και οι διεθνείς αλλαγές"

    Η έξαρση βίας και εγκληματικότητας που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι το ίδιο σημαντική με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει ο σύλλογος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα «Παγκόσμια οικονομική κρίση και οι διεθνείς αλλαγές από την εκλογή Ομπάμα», είπε ότι η κρίση έστρεψε όλες τις προσπάθειες των κυβερνήσεων του κόσμου στην οικονομία, αλλά, όπως υπογράμμισε, τους τελευταίους μήνες βιώνουμε στην ελληνική κοινωνωνία μια έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας. «Και αυτή πιστεύω ότι απειλεί την ποιότητα ζωής, τις ελευθερίες και τη Δημοκρατία το ίδιο, αν όχι και περισσότερο, σε σχέση με την οικονομική κρίση», είπε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι παράγοντες της κοινωνίας έχουν υποχρέωση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα.

    Εξάλλου, ο πρώην υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι μέρος του πακέτου των 28 δισ. ευρώ πρέπει να διαχυθεί και σε γειτονικές χώρες για την ενίσχυση των ελληνικών επενδύσεων. Όπως εξήγησε, από τη στιγμή που οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει όλες αυτές τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή και έχουν αποκτήσει ηγετικό ρόλο, δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τώρα αυτή την προσπάθεια, ότι πρέπει να συνεχίσουν παρά την οικονομική κρίση.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη αίθουσα ξενοδοχείου, παρουσία εκατοντάδων φοιτητών, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει μέχρι σήμερα αξιοσημείωτες αντοχές στην κρίση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ χαρακτήρισε καθοριστικό γεγονός για την όξυνση της κρίσης την κατάρρευση της «Lehman-Brothers» τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Όπως είπε, οι κυριότερες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας εστιάζονται στα δημόσια οικονομικά, στις κρατικές δαπάνες και στη γραφειοκρατία. «Με την κρίση αποδείχτηκε πόσο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα δυστυχώς συσσώρευσε επί πολλά χρόνια (τουλάχιστον δύο δεκαετίες) πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος», τόνισε και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να αποκαταστήσει όσο το δυνατόν συντομότερα την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

    Ο πρώην υπουργός επισήμανε, επίσης, ότι πριν από την εκδήλωση της κρίσης βασικός στόχος σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. ήταν η σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά, όπως υπογράμμισε, τώρα η επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να αναβληθεί. «Ίσως πρέπει να αναβληθεί για αρκετά χρόνια. Τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στην απασχόληση, την ανεργία, τα κοινωνικά προβλήματα», είπε.

    Επισήμανε επίσης ότι τα δημοσιονομικά, η φοροδιαφυγή και η μείωση των κρατικών δαπανών, που τα χαρακτήρισε προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, δεν πρέπει να ξεχαστούν λόγω της κρίσης. Όπως είπε, δεν θα πρέπει να αποτελέσει η κρίση δικαιολογία για να μη συνεχιστεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, των προβλημάτων στην παιδεία, στην υγεία, και ζήτησε να μη σταματήσουν η λειτουργία του ταμείου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και γενικά όλες οι αναπτυξιακές πολιτικές.

    Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός να υπάρξουν συγκλίσεις και συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων.

    Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία, είπε ότι αυτή τη στιγμή λείπει ο συντονισμός μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό το πακέτο μέτρων που θεσμοθέτησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ομπάμα, αλλά και η Κίνα. «Η Ευρώπη, αντίθετα, προσπαθεί να βρει ακόμα την κατάλληλη πολιτική ισορροπία μέσα από τους θεσμούς της Ε.Ε.», επισήμανε και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην τακτική σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, που ξεκινά από αύριο, θα μπορέσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή.

    Στο συνέδριο μίλησαν επίσης ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Ταγγίρης, ο καθηγητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Δημήτριος Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, Ιωάννης Βεργίνης, και η δημοσιογράφος Νικολέττα Γεωργιοπούλου. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται αύριο.

    [02] Συνάντηση Κ.Παπούλια-Ντ.Μπακογιάννη

    Για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στον ΟΑΣΕ, οι οποίες «αναμένουμε να εξελιχθούν τους προσεχείς μήνες», ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι να συμβάλει στην εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, είπε η κα Μπακογιάννη, η οποία ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ αναχωρεί την Δευτέρα για την Τιφλίδα της Γεωργίας.

    Ταυτόχρονα, πρόσθεσε εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου, η ελληνική προεδρία επιδιώκει «να διευκολύνει έναν διάλογο ο οποίος κρίνεται από όλους αναγκαίος, πάνω στις προτάσεις του Ρώσου και του Γάλλου προέδρου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

    «Βάλατε μπροστά τη σύνοδο, με την ευκαιρία της πρότασης- του ρώσου Προέδρου- Μεντβέντεφ», είπε ο Πρόεδρος υποδεχόμενος την υπουργό, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ελληνικής προεδρίας ότι προτίθεται να συγκαλέσει άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, για την ανταλλαγή απόψεων, στο θέμα τους ανασχεδιασμού της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

    Ερωτηθείσα για το θέμα επικαιρότητας που αφορά την εσωτερική ασφάλεια, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «ο κόσμος απαιτεί από την κυβέρνηση και όλους τους φορείς να υπάρξει τάξη και ασφάλεια στην Αθήνα». Επανέλαβε δε, αυτό που είπε στη χτεσινή της ομιλία σε φόρουμ για την ασφάλεια, ότι «ο εξοπλισμός που έχουν αγοράσει οι κυβερνήσεις πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια να προστατευτούν οι πολίτες».

    [03] ΑΔΕΔΥ: Ερευνα για την οικονομική κρίση

    Έρευνα με θέμα "Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα" της εταιρίας GPO παρουσίασε σήμερα η ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι τα στοιχεία της έρευνας αναδεικνύουν ως κοινωνική απαίτηση τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου, και την ενίσχυση του κράτους και της αλληλεγγύης. Καταγράφουν, είπε, την αγωνιστική και διεκδικητική στάση των συνδικάτων ενώ φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι ιεραρχούν την προστασία και την αναβάθμιση της υγείας και της εκπαίδευσης μέσα στις συνθήκες της κρίσης.

    Ποιο αναλυτικά από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι:

    - Το 59,9%% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σε σχέση με πέρυσι η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερέψει έναντι του 35,9% που θεωρεί ότι έχει παραμείνει η ίδια και μόλις του 4,1% που απαντά ότι έχει βελτιωθεί.

    - Το 51,4% φοβάται λίγο ή καθόλου ότι θα χάσει τη δουλειά του εξαιτίας της κρίσης, ενώ το 44,4% φοβάται πολύ ή και αρκετά την προοπτική της ανεργίας.

    - Το 86% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι βαθμό ευθύνης στην οικονομική κρίση φέρουν οι δυσχερείς διεθνείς συνθήκες, ενώ 84,8% ιεραρχεί την κερδοσκοπία των τραπεζών και 66,4% τη διαφθορά των κυβερνήσεων.

    - Το 92,5% ιεραρχεί ως προτεραιότητα τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, το 61,3% προκρίνει να περάσουν στον έλεγχο του κράτους οι μεγάλες τράπεζες και το 52,9% συμμερίζεται την απάντηση να στηριχθεί η οικονομία ακόμα και αν χρειάζεται να παρθούν σκληρά μέτρα λιτότητας.

    - Το 73,8% θεωρεί ότι η ενδυνάμωση του κράτους θα είναι θετική για την ανάπτυξη της οικονομίας ενώ μόνο το 22,7% απαντά στο σχετικό ερώτημα με όχι ή μάλλον όχι.

    - Το 65,5% απαντά ότι σε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στη δίκαιη κατανομή του πλούτου ενώ αντίστοιχα το 32,6% ιεραρχεί την ενίσχυση της αγοράς.

    - Σε σχέση με τη στάση των συνδικάτων το 70,4% ζητά να προτείνουν θέσεις και πολιτικές υπερασπιζόμενα τα συμφέροντα των εργαζομένων, το 23,6% προτιμά να συναινούν στα κυβερνητικά μέτρα αλλά με όρους, ενώ μόλις το 2,2% ζητά να συναινούν χωρίς όρους στα κυβερνητικά μέτρα.

    [04] "Στήριξη των ασθενέστερων"

    Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα συγκροτημένο σχέδιο για να στηρίξει τα εισοδήματα των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων και να επιμερίσει το κόστος της κρίσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου ανακοινώνοντας πακέτο μέτρων με στόχο τον περιορισμό των δαπανών στο δημόσιο.

    Οπως είπε ο κ. Παπαθανασίου οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι δύσκολες και ανακοίνωσε ότι στους δημοσίους υπαλλήλους που το εισόδημά τους έφθανε τα 1500 ευρώ στις 31/12/2008 θα δοθεί εφάπαξ βοήθημα 500 ευρώ. Στους μισθωτούς που το εισόδημά τους ήταν από 1500-1700 ευρώ θα δοθεί έκτακτο εφάπαξ βοήθημα 500 ευρώ.

    Τέλος δεν θα δοθούν αυξήσεις στους μισθούς άνω των 1700 ευρώ ενώ παράλληλα δεν θα χορηγηθούν αυξήσεις στους βουλευτές, τους δικαστικούς και τους γιατρούς. Ανάλογες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τους συνταξιούχους. Σε όσους η σύνταξη είναι έως 800 ευρώ θα δοθεί εφάπαξ βοήθημα 500 ευρώ. Και σε όσους παίρνουν σύνταξη 800-1100 ευρώ θα δοθεί εφάπαξ βοήθημα 300 ευρώ.

    Ταυτόχρονα επιβάλλεται έκτακτη οικονομική εισφορά 1000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 60.000-80.000 ευρώ (για τα εισοδήματα του 2007). Επίσης επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 2000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 80.000-100.000 ευρώ. Από 3.000 ευρώ καθορίζεται η έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα από 100.000-150.000 ευρώ και 4.000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ.

    Επίσης για το 2009 επιβάλλεται κράτηση 5% στο εισόδημα των βουλευτών. Οπως είπε ο κ. Παπαθανασίου πρόκειται περί συμβολικής κίνησης. Εξάλλου φέτος θα γίνουν μόνο 12.000 προσλήψεις δεδομένου ότι αποχώρησαν το 2008 περίπου 21.500 δημόσιοι υπάλληλοι.

    Ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι η ελληνική οικονομία και η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση από εκείνη του 1929 και ότι οι προβλέψεις των διεθνών Οργανισμών είναι ολοένα και πιο δυσμενείς. Οι συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς προς το δυσμενέστερο και στόχος της κυβέρνησης είναι να θωρακιστεί η ελληνική οικονομία.

    Δημιουργούμε, πρόσθεσε, ένα δίκτυο ασφαλείας για την ελληνική οικονομία έναντι της κρίσης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την εφαρμογή των μέτρων θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Παράλληλα οι επιλογές της κυβέρνησης έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι στόχος παραμένει να είναι σε χαμηλά επίπεδα το έλλειμμα. Επίσης απάντησε σε σχετική ερώτηση γιατί τα μέτρα ελήφθησαν τώρα και δεν ελήφθησαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

    Ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι τα μέτρα ελήφθησαν τώρα διότι η κρίση ξέσπασε τώρα. Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν επιβάλλεται φορολογία στις επιχειρήσεις είπε ότι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης στόχος είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να μην προκύψει απώλεια θέσεων εργασίας.

    Τέλος είπε ότι από τα μέτρα περιορισμού της εισοδηματικής πολιτικής αναμένεται η εξοικονόμηση πόρων 350 εκατ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις σε ΕΚΑΣ και ΟΓΑ θα γίνουν ανακοινώσεις αργότερα. Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων οι 135.000 αμείβονται μέχρι 1500 ευρώ, οι 78.000 αμείβονται με 1500-1700 ευρώ και οι 478.000 αμείβονται με 1700 ευρώ και άνω.

    Για τους συνταξιούχους υπάρχουν τα κάτωθι στοιχεία: Οι 108.000 έχουν σύνταξη μέχρι 800 ευρώ, οι 74.000 από 800-1000 ευρώ και οι 188.000 από 1000 ευρώ και άνω.

    [05] Στην Αθήνα ο Πόλ Κρούγκμαν

    Κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που διοργανώνεται στην Αθήνα με θέμα «Η Χρηματοπιστωτική κρίση: Το μάνατζμεντ σε εποχές πρόκλησης», είναι ο γνωστός Αμερικανός Νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Princeton Πολ Κρούγκμαν.

    Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental και διοργανωτής είναι η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Prothesis. Στο συνέδριο παρίσταται και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο καθηγητής Πολ Κρούγκμαν συναντήθηκε το πρωί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας και το μεσημέρι με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 March 2009 - 17:30:32 UTC