Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Είναι η ώρα να αλλάξει πορεία η χώρα»

  • [01] «Είναι η ώρα να αλλάξει πορεία η χώρα»

    «Τώρα είναι η ώρα να αλλάξει πορεία η χώρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση στο δημοτικό γυμναστήριο της Βέροιας: «Ας δώσουμε το λόγο στον ελληνικό λαό για να αποφασίσει: ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ; Έξοδο από την κρίση ή χρεοκοπία; Αξιοπρεπή διαβίωση ή φτώχεια; Ασφάλεια ή ανασφάλεια; Δουλειά ή ανεργία; Με τους τραπεζίτες ή με τους πολίτες; Κοινωνική ευαισθησία ή αναλγησία;»

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, και ο λαός με την ψήφο του θα διαλέξει το ΠΑΣΟΚ για ένα κράτος-έγνοια για τον πολίτη, για μια κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο.

    Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και αυτό που κρίνεται είναι αν θα συνεχίσει στον ίδιο καταστροφικό κατήφορο ή θα αλλάξει πορεία είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η πολιτική της προκαλεί την ανασφάλεια, που «γίνεται θηλιά στο λαιμό κάθε Έλληνα». Οι ληστείες έγιναν ρουτίνα, τα όπλα και οι πυροβολισμοί συχνό φαινόμενο και οι αποδράσεις διεθνές ανέκδοτο. Το κράτος καταρρέει και επικρατεί ανομία, παρατήρησε.

    Για την κυβέρνηση είπε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις, ότι ανέχεται τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και ότι ταλαντεύεται συνεχώς σαν εκκρεμές ανάμεσα στην υποχώρηση και στον τυχοδιωκτισμό.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις προτάσεις του Κινήματος για τα αγροτικά ζητήματα και είπε πως το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τα προβλήματα που έρχονται αλλά αυτή εκώφευσε.

    Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής επισήμανε ότι δεν μπορούμε σήμερα να ζητάμε θυσίες από τον συνταξιούχο των 600 ευρώ και από το μισθωτό των 1.500 ευρώ.

    Τώρα, είναι καιρός να συμβάλλουν ισότιμα και οι άλλοι, οι λίγοι, οι πλούσιοι και οι ισχυροί, οι ευνοημένοι της τελευταίας πενταετίας. Για το ΠΑΣΟΚ το κοινωνικό κράτος δεν είναι φιλανθρωπία είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Στιγμάτισε επίσης τα κρούσματα διαφθοράς και αδιαφάνειας στο δημόσιο βίο σημειώνοντας ότι σήμερα βιώνουμε ένα κράτος της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας το οποίο είναι αιχμάλωτο μεγάλων συμφερόντων.

    Ο κ. Παπανδρέου απάντησε στο ερώτημα που τίθεται αν μπορεί να πετύχει το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «ναι, μπορούμε και θα κριθούμε στην πράξη. Τώρα είναι η ώρα να βοηθήσουμε τον αδύναμο». Κάλεσε τους Έλληνες να ενώσουν τις δυνάμεις τους γύρω από μια εθνική, κοινωνική συμφωνία. Ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης για μια νέα πορεία της χώρας που θα βγάλει τον άνεργο από το περιθώριο και το φτωχό από τη φτώχεια.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα προβλήματα της Βέροιας και γενικότερα του νομού Ημαθίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία και πλήρη εγκατάλειψη της περιοχής.

    Απέναντι σε αυτή την τακτική ο κ. Παπανδρέου, πρότεινε την «πράσινη ανάπτυξη» με ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της περιφέρειας.

    Ειδικότερα για τους αγρότες, είπε ότι έχουν ανάγκη από τα άμεσα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα στηρίξουν το εισόδημά τους. Στο έλλειμμα αναπτυξιακής στρατηγικής της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ απαντά με προτάσεις για ένα νέο πρότυπο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει την περιοχή της Ημαθίας με την επέκταση του νοσοκομείου της Βέροιας, την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Βέροιας-Νάουσας-Έδεσσας, την υλοποίηση του προαστιακού σιδηροδρόμου που θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τις πόλεις της Ημαθίας και της Πέλλας και με τη λειτουργία εμπορικού αεροδρομίου στην Αλεξάνδρεια, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε επίσης για ποιοτική και δωρεάν παιδεία για όλους, επαναφορά του ολοήμερου σχολείου και χρηματοδότηση της παιδείας με το 5% του ΑΕΠ.

    Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου είπε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζονται θεσμικές αλλαγές για να μπορούν τα κράτη-μέλη να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή ανάκαμψη με δημόσιες επενδύσεις που δεν θα επιβαρύνουν το έλλειμμά τους.

    Η κρίση ανέδειξε και τα προβλήματα της σημερινής Ευρώπης, η οποία δεν μπορεί να είναι μόνο Ευρώπη της αγοράς και του ενιαίου νομίσματος. Παλεύουμε είπε, για μια Ευρώπη με στόχους και πολιτικές που προωθούν ένα ανθρώπινο μοντέλο, ένα αναπτυξιακό πρότυπο που επενδύει στη γνώση και την καινοτομία. Μια Ευρώπη που δίνει λόγο στους πολίτες της.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέσει κονδύλια και να αυξήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τις βαλκανικές οικονομίες. Και δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση, θα το κάνει πράξη.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε στην κυβέρνηση με τη φράση «κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα». Όταν από το ακροατήριο φώναξαν το σύνθημα «κάτω η χούντα του Καραμανλή», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Δεν είναι χούντα, πήρε εντολή από τον ελληνικό λαό αλλά πρόδωσε αυτή την εντολή, γι' αυτό χρειάζεται αλλαγή πορείας».

    Χθες το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση στη Βέροια με κομματικά στελέχη και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

    Συνάντηση με Τρισέ και Παπαδήμο

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου θα συναντηθεί την Δευτέρα με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο, στην έδρα της Τράπεζας στην Φρανκφούρτη. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 March 2009 - 13:30:11 UTC