Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προέχει το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον"
  • [02] "Δεν απαντάτε στις ανάγκες της χώρας"
  • [03] Σκακιέρα... η νέα παραλία Θεσσαλονίκης

  • [01] "Προέχει το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον"

    Να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την Οικονομία κάλεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζήτηση και την πιστωτική ασφυξία στην αγορά. "Η οικονομία, κάτω από τα βάρος της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η ανθρωπότητα, τουλάχιστον στην μεταπολεμική της ιστορία, είναι εθνική υπόθεση, με κεφαλαία γράμματα" τόνισε ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζοντας ότι "όποτε οι Έλληνες αφοσιωθήκαμε σε εθνικούς στόχους τα καταφέραμε πολύ καλά , και αυτό οφείλουμε και τώρα".

    Αναφερόμενος στην εμπειρία άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, η Φιλανδία και Σουηδία, "όπου οι κοινωνικοί εταίροι και οι πολιτικές δυνάμεις κάθησαν στο τραπέζι, και κατέληξαν σε κάποιες κοινές θέσεις στα μείζονα ζητήματα, όχι σε όλα, απέφυγαν σοβαρούς κινδύνους. Το ίδιο έχουμε ή θα έπρεπε να έχουμε υποχρέωση να κάνουμε κι εμείς" πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: Εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έστω και τώρα μετά τα χθεσινά, αντιληφθεί την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οφείλει να το αποδείξει". Σημείωσε μάλιστα ότι "και χτες ακόμα δεν ζήτησα από κανένα, λευκή επιταγή. Ζήτησα το αυτονόητο. Να αποδεχτούμε όλοι έξι βασικά θεμελιώδη σημεία [..] ένα ορθολογικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να χαράξουμε την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια, και για τις επόμενες κυβερνήσεις".

    Αναφερόμενος στη φράση του Γ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη αλλαγής πορείας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "είναι μονότονο και ανιαρό να σας ακούμε συνέχεια να καταφεύγετε σε ακατάσχετη εκλογολογία. Αυτό το θέμα το έχουμε κλείσει. Ξεκαθάρισα ότι εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς, ότι δεν ασχολούμαστε με σενάρια εκλογών. Ξεκαθάρισα ότι δεν σκέφτομαι εκλογές" επανέλαβε ο κ. Καραμανλής τονίζοντας ότι "δική μας έγνοια, αντίθετα με εσάς, είναι ο περιορισμός των επιπτώσεις της κρίσης, [..] είναι το συλλογικό και εθνικό συμφέρον".

    Ανταπαντώντας στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος επέκρινε τον πρωθυπουργό για αύξηση του χρέους κατά 16 δισεκ. ευρώ το χρόνο και για εκτίναξη των δαπανών στο Δημόσιο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για χρέη και ελλείμματα, καθώς "το χρέος το πήρατε στο 30% και το φτάστε πάνω από 100% του ΑΕΠ" ενώ το έλλειμμα που παραδώσατε ήταν 7,5%, τη στιγμή που το είχατε προϋπολογίσει στο 1,2% "Υπάρχει μεγαλύτερη ανειλικρίνεια και ανευθυνότητα από αυτό;" αναρωτήθηκε ο κ. Καραμανλής.

    Σχολιάζοντας "διαδόσεις" κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι θα υπάρξει αδυναμία δανεισμού δήλωσε εμφαντικά ότι "τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου εξελίσσεται κανονικά".

    Όσο για τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι "τα ευχολόγια του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σχέδιο. Είναι απόπειρα εμπαιγμού της κοινωνίας. Πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης με δημοσιονομική χαλάρωση θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Το μεσημέρι, ο κ. Κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο και στη συνέχεια, με τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

    Διάγγελμα του πρωθυπουργού

    Το πλαίσιο για συναίνεση το οποίο συζήτησε με τους πολιτικούς αρχηγούς στις συναντήσεις του, παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του στον ελληνικό λαό.

    Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αρνητική στάση των κομμάτων στο αίτημα για συναίνεση, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον δρόμο της υπευθυνότητας και πως κάθε κόμμα είναι υπεύθυνο για τις επιλογές και τις πράξεις του.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κρίση γίνεται ολοένα και πιο έντονη και τόνισε ότι το υπέρογκο, όπως το χαρακτήρισε, δημόσιο χρέος που κληρονόμησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν δίνει περιθώρια ευελιξίας. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι απαιτούνται 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τους τόκους, ενώ είπε ακόμη ότι το χρέος είναι απειλή για την οικονομική σταθερότητα της χώρας μας.

    O πρωθυπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες του πλαισίου συναίνεσης που έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς, πάνω στους οποίους εκτίμησε πως πρέπει να κινηθεί η χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης:

    - Πρώτον, τήρηση των κανόνων που ισχύουν στην Ε.Ε. για σταθερότητα στην οικονομία.

    - Δεύτερον, συντονισμένες δράσεις για τη μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους που αποτελεί και το τεράστιο και διαχρονικό θέμα που ταλανίζει τη χώρα.

    - Τρίτον, η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων πρέπει να αποτελεί κύρια προτεραιότητα και κεντρικό εργαλείο. Επ' αυτού είναι η αποτελεσματική μείωση των δημοσίων δαπανών, ο περιορισμός της σπατάλης και όχι νέα φορολογικά μέτρα.

    - Τέταρτον, το δημόσιο χρέος και η μείωση των ελλειμμάτων ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική και αν ξεφύγουμε - είπε ο κ. Καραμανλής - η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και ενδεχομένως επικίνδυνη.

    - Πέμπτον, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε ορισμένους κρίσιμους τομείς της χώρας, όπως π.χ. ο τουρισμός, είναι απαραίτητες ειδικές αναπτυξιακές δράσεις και βέβαια πάντα με τήρηση των κανόνων της ΕΕ.

    - Έκτον, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, είπε ο πρωθυπουργός, έχουμε χρέος να μην ενθαρρύνουμε τη διατύπωση υπερβολικών διεκδικήσεων, αφού η κατάσταση δεν επιτρέπει πλειοδοσία παροχών.

    «Στις κρίσιμες περιστάσεις που διανύουμε δεν υπάρχουν περιθώρια ανταγωνισμού» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δυστυχώς δεν διαπίστωσα σήμερα διάθεση συνεννόησης στα αυτονόητα».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε, έπρεπε όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και τόνισε ότι κάθε κόμμα έχει την ευθύνη των επιλογών του.

    Τέλος, ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει δίλημμα: «Επιλέξαμε τον δρόμο της υπευθυνότητας και επιμένουμε σε αυτόν. Για εμάς η οικονομία είναι μεγάλη εθνική υπόθεση και ο στόχος είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις συνέπειες της κρίσης», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [02] "Δεν απαντάτε στις ανάγκες της χώρας"

    Στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς και ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας προέβη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζήτηση και την πιστωτική ασφυξία στην αγορά.

    "Απλώς προσπαθείτε να συγκαλύψετε τις δικές σας αποτυχίες, πίσω από το πέπλο της διεθνούς κρίσης. Δεν έχετε την εμπιστοσύνη των εταίρων, δεν έχετε και την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, ούτε και τη βούληση να αλλάξετε πορεία. Και η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας. Μπορεί να χρεοκόπησε η Νέα Δημοκρατία, δεν θα σας αφήσουμε όμως να χρεοκοπήσετε και την Ελλάδα. Είναι η ώρα του λαού. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια νέα αρχή, μια νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές. Μια κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, που θα πάει με αισιοδοξία και σχέδιο τη χώρα μπροστά", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για προσπάθεια του πρωθυπουργού να μεταφέρει τις ευθύνες της κυβέρνησής του στην αντιπολίτευση και υποστήριξε ότι δεν έχει σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας: "Σχεδιάζει μόνο για τη δική της σωτηρία, και μαζί, για τη σωτηρία των συμφερόντων που θέλει να εξυπηρετεί". Με αφορμή, δε, τη χθεσινή τους συνάντηση, είπε στον κ. Καραμανλή ότι "μεταφορά ευθυνών στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας, παιχνίδια επικοινωνιακά και συναντήσεις για το θεαθήναι, μπροστά στην κρίση που έχουμε, δεν επιτρέπουν οι καιροί".

    Παράλληλα, τον κάλεσε να κοιτάξει τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες "αν τις ξέρατε, δεν θα ζητούσατε συναίνεση. Θα μπορούσατε να εφαρμόσετε μερικές από τις δικές μας προτάσεις, παρότι κι αυτό ακόμη δεν μπορείτε να το κάνετε".

    Ο κ.Παπανδρέου, που επέκρινε τον πρωθυπουργό για αύξηση του χρέους κατά 16 δισεκ. ευρώ το χρόνο και για εκτίναξη των δαπανών στο Δημόσιο, τον ρώτησε -μεταξύ άλλων εάν "είστε έτοιμος να κόψετε μαχαίρι το μπλε πανηγύρι των κομματικών ρουσφετιών, της αναξιοκρατίας και της κομματικής επέλασης στη Δημόσια Διοίκηση, στο Στρατό, στα Σώματα Ασφαλείας κοκ" και εάν "είστε έτοιμος να αλλάξετε την πολιτική των διαγγελμάτων και των διαπιστώσεων".

  • *Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί το μεσημέρι, με τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη, Νικηφόρο Διαμαντούρο.

    Παρουσίαση σχεδίου ΠΑΣΟΚ για την "Πράσινη Ανάπτυξη"

    Τις τρεις προτεραιότητες που συγκροτούν το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την "Πράσινη Ανάπτυξη", παρουσίασε χθες σε ειδική εκδήλωση ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, παρουσία του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Αρθούρου Ζερβού και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και οργανισμών.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η σημερινή κρίση έχει άμεση σχέση με το τέλος ενός οικονομικού μοντέλου που προωθούσε την ανάπτυξη χωρίς να εγγυάται τη βιωσιμότητα και την ευημερία της κοινωνίας μας.

    Η κρίση αποτελεί, είπε, για μας ευκαιρία, για να ανατρέψουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που πνέει τα λοίσθια. "Ευκαιρία να πούμε σε όσους πνίγουν τις δυνατότητες του τόπου και του λαού μας, σε όσους εμποδίζουν την πρόοδο και καλλιεργούν την αδράνεια και την απαισιοδοξία, σε όσους περιορίζουν το δικαίωμα για μια ζωή ποιότητας και αξιοπρέπειας, κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα", τόνισε και πρόσθεσε ότι "πρέπει να πούμε τέρμα στο κράτος θεατή που παραδίδει κάθε δημόσιο αγαθό βορά στην κερδοσκοπία. Να προχωρήσουμε προς μια ανάπτυξη που βάζει όρια στη βουλιμία της άναρχης αγοράς και έχει επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές που ακολουθούμε γιατί είναι, όπως τόνισε, στρεβλή η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

    Τόνισε ακόμη ότι η Πράσινη Ανάπτυξη είναι η συνολική λύση για να αλλάξουμε πορεία επισημαίνοντας ότι "ιστορικά όποτε οι κυβερνήσεις έχουν επιχειρήσει να βγουν από κρίσεις με περιστολή, δηλαδή με μέτρα τα οποία μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, έχουν αποτύχει" και πρόσθεσε ότι "έχουν καταφέρει να βγουν από την κρίση όταν έχουν ξεκάθαρους στόχους και αναπτυξιακό στίγμα".

    Είπε ακόμη ότι πράσινη ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, σε τομείς οι οποίοι είναι το μέλλον της χώρας, από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον τουρισμό, τα γεωργικά μας προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό. Η πράσινη ανάπτυξη, τόνισε, είναι το μέλλον, διότι είναι η μόνη αναπτυξιακή επιλογή που έχει η χώρα εάν θέλει να είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη σε ένα εξαιρετικά δύσκολο αλλά γεμάτο με προκλήσεις διεθνές περιβάλλον.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι και μια ευκαιρία αλλαγής του σημερινού ελληνικού κράτους από τον πελατειακό σχεδιασμό, στον πράσινο σχεδιασμό, στη συμμετοχική παραγωγή ενέργειας, στη συμμετοχική οικονομία, στη συμμετοχική στη δημοκρατία.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε την πρόταση του κόμματός του για την πράσινη ανάπτυξη και ανέλυσε τις τρεις βασικές προτεραιότητες.

    Πρώτη προτεραιότητα, όπως είπε, είναι το κλίμα και η ενέργεια. Η μετάβαση σε μια οικονομία που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2020 και τελικά μπορεί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2050. Με προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών και με συγκεκριμένες πολιτικές για την εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση ενέργειας.

    Δεύτερη προτεραιότητα η ριζική αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Στη γεωργία, στην αλιεία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη μεταποίηση. Με το πέρασμα από την εποχή της μαζικής παραγωγής, της χαμηλής ποιότητας και του φτηνού κόστους, στην εποχή της ποιότητας. Με την αλλαγή των συστημάτων παραγωγής και κατανάλωσης και με την ενθάρρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας.

    Τρίτη προτεραιότητα η οικονομία στους φυσικούς μας πόρους, στα δάση και στις προστατευόμενες περιοχές, στα νερά και στα απορρίμματα, καθώς και στις πράσινες υποδομές, στις μεταφορές, στην ακτοπλοΐα, στο δημόσιο περιβάλλον.

    Η μετάβαση στο πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα γίνει με οικονομικά και θεσμικά εργαλεία, με μια πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, με ισχυρή δημόσια επένδυση στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με τη δημιουργία του "Πράσινου Ταμείου", με τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που θα χρηματοδοτεί τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι στόχος που θα πετύχει το κράτος από μόνο του χωρίς την κοινωνία, έξω και πάνω από αυτήν και τόνισε ότι "δεν μπορούμε να ανεχτούμε πια να μένουμε ουραγοί και στα αυτονόητα. Δεν μπορούμε να πορευτούμε στον 21ο αιώνα με το ιδεολόγημα ότι όλα θα λύσει η αγορά. Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει ριζοσπαστική αναπροσαρμογή στις πολιτικές μας. Σημαίνει σύγκρουση με τον παραδοσιακό κρατισμό, τα πελατειακά δίκτυα, τον παρακρατισμό και τον γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό μας".

    [03] Σκακιέρα... η νέα παραλία Θεσσαλονίκης

    Μια γιγάντια υπαίθρια σκακιέρα στήθηκε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του κεντρικού δήμου. Η σκακιέρα, διαστάσεων περίπου 4x4 μέτρα, θα διατίθεται ελεύθερα στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης, ενώ θα πραγματοποιούνται και σκακιστικά γεγονότα.

    Την έναρξη λειτουργίας της πρώτης υπαίθριας σκακιέρας κήρυξε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βασίλης Γάκης, σύντομα θα στηθούν και άλλες σκακιέρες σε φυλασσόμενα πάρκα της πόλης, όπως επίσης και τρίλιζες.

    «Σκοπός μας είναι να βιώνουν τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, τα παιχνίδια μέσα στον ίδιο το χώρο. Εκτός από μεγάλα πιόνια για το σκάκι, οι τρίλιζες θα έχουν τεράστια πούλια, που θα δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να χαίρονται και να ευχαριστιούνται το παιχνίδι σβ ένα ωραίο, φυσικό, περιβάλλον», είπε ο κ.Γάκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 March 2009 - 11:30:32 UTC