Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτώση στις χρηματαγορές

  • [01] Πτώση στις χρηματαγορές

    Στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του "έκλεισε" ο δείκτης κλειδί των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων FTSEurofirst 300, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης των μετοχών του πετρελαϊκού κλάδου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υποχώρησαν προς τα 40 δολάρια το βαρέλι.

    Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών έκλεισε σήμερα το απόγευμα με πτώση 1,6%, στις 671,51 μονάδες, το χαμηλότερο κλείσιμο από την έναρξη χρήσης του δείκτη τον Ιούλιο του 1997.

    Οι μετοχές των BP, Total, ENI, Royal Dutch Shell και Statoil υποχώρησαν από 2,3% ως 4,6%.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 παρουσίασε πτώση 3,1%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC υποχώρησε κατά 1% και ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,5%.

    Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,69% έπειτα από τη νέα "βουτιά" της Γουόλ Στριτ την προηγουμένη, ενώ η υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα προκαλεί όλο και περισσότερη ανησυχία.

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.510,99 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 1,62%.

    "Η ΕΕ θα επιδείξει την αλληλεγγύη της"

    Εφόσον χρειαστεί η ΕΕ θα επιδείξει την αλληλεγγύη της και προς τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, όπως έπραξε πρόσφατα για ορισμένα κράτη εκτός ευρωζώνης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η κα Αμέλια Τόρες δήλωσε ότι στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που μια χώρα - μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίσει δυσκολίες, η ΕΕ έχει σχέδιο και θα επιδείξει την αλληλεγγύη της.

    Η ίδια εκπρόσωπος αφού επανέλαβε κατ΄επανάληψη ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη για ανυπέρβλητα προβλήματα εντός της ευρωζώνης, τόνισε ότι όλες οι χώρες - μέλη έχουν υποχρέωση να λάβουν μέτρα για την ανάκαμψη των οικονομιών τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια περιθώρια ελιγμών.

    Διευκρίνισε ότι χώρες, όπως η Ελλάδα,έχουν περιορισμένα περιθώρια ελιγμών και θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των δημοσίων οικονομικών τους.

    ΔΝΤ: Φόβοι για ανθρωπιστική κρίση

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε σήμερα φόβους για την πιθανότητα μίας ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία επίκειται να πλήξει τις πενέστερες χώρες εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής καταβαράθρωσης.

    Αναμένεται μείωση των επιτοκίων στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της ΕΚΤ

    Σε νέα μείωση των επιτοκίων τους κατά πενήντα μονάδες βάσης αναμένεται να προβούν την ερχόμενη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) εν μέσω ενδείξεων για νέες αναταράξεις στις αγορές.

    Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προβλέπεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,50%, στο 1,50%, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να περιορίσει το επιτόκιο της στο 0,50%.

    Η κίνηση αυτή θα φέρει τα επιτόκια στους 16 της ευρωζώνης στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετούς ιστορίας της ΕΚΤ. Στη Βρετανία τα επιτόκια βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της BoE, εδώ και 300 χρόνια.

    Με τα επιτόκια να κατευθύνονται προς το μηδενικό επίπεδο, η πραγματική ερώτηση για τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ποια μέτρα θα αναγκαστούν να λάβουν οι νομισματικές αρχές καθώς αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που διαμορφώνεται στη μεγαλύτερη οικονομική επιβράδυνση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    "Οι φόβοι για ανεργία, η ζημιά στη χρηματοπιστωτική ευημερία και η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη δριμύτητα της ύφεσης συνεχίζουν να καλύπτουν το θετικό αντίκτυπο από τη μείωση του πληθωρισμού" σημειώνει ο αναλυτής της ING Μάρτιν φαν Βλίετ.

    Η GM αναζητά κεφάλαια για τη σωτηρία της Opel.

    Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, που αγωνίζεται για την επιβίωσή της, αναζητά 3,3 δισεκατομμύρια Ευρώ για την ευρωπαϊκή θυγατρική της, την Opel, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της GM στην Ευρώπη, Καρλ-Πέτερ Φόρστερ, σε εκδήλωση που έγινε στο σαλόνι αυτοκινήτου στη Γενεύη.

    "Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση", εξήγησε ο Καρλ-Πέτερ Φόρστερ, την επαύριον της παρουσίασης του σχεδίου ανασυγκρότησης της Opel στον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Καρλ-Τέοντορ Γκούτενμπεργκ.

    Ο πρόεδρος της GM στην Ευρώπη πρόσθεσε ότι η ισπανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επενδύσει στην εταιρία 200 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται επίσης με τις βρετανικές και τις πολωνικές αρχές, καθώς σε αυτές τις χώρες υπάρχουν μονάδες παραγωγής της GM.

    Νέα πτώση των πωλήσεων ανακοίνωσε η Ford

    Νέα πτώση των πωλήσεων της στις ΗΠΑ για τον μήνα Φεβρουάριο ανακοίνωσε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford.

    Οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας έπεσαν στο 48,4%, καθώς 99.400 μονάδες πωλήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2009 έναντι 192.799 μονάδων που είχαν πωληθεί τον Φεβρουάριο του 2008.

    BP - Aναθεώρησε προς τα κάτω τους στόχους αύξησης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου

    Προς τα κάτω αναθεώρησε η BP τους στόχους αύξησης της παραγωγής της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς η μείωση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές κάνει την εταιρία να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της BP, η εταιρία αναμένει ετήσια αύξηση της παραγωγής της κατά 1-2% το 2012, αντί για 3% που πριν είχε εκτιμηθεί. Η παραγωγή το 2012 θα είναι 3,99 εκατ. - 4,15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αντί για 4,3 εκατ. ημερησίως που είχαν νωρίτερα προβλεφθεί. Επίσης, η BP σημειώνει σε ανακοίνωση της ότι θα μπορούσε να διατηρήσει το στόχο ανάπτυξης της παραγωγής κατά 1-2% ετησίως μέχρι το 2020.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Τόνι Χαίγουορντ ελπίζει πως η πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους της πετρελαϊκής βιομηχανίας και σχεδιάζει να καθυστερήσει κάποιες επενδύσεις για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αυτή.

    Ισπανία-Οι άνεργοι στην χώρα θα φθάσουν το 2010 στα 4,5 εκατομμύρια

    Ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία, που εισήλθε σε περίοδο ύφεσης το 2008, θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2009 και το 2010 και θα φθάσει στα περίπου 4,5 εκατομμύρια από 3,48 που είναι σήμερα, σύμφωνα με μία μελέτη της ισπανικής τράπεζας BBVA που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

    "Ο αριθμός των ανέργων θα φθάσει τα 4,1 εκατομμύρια το 2009 και τα 4,5 εκατοτομμύρια το 2010", ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ραφαέλ Ντομενέκ επικεφαλής οικονομολόγος της υπηρεσίας Ισπανία-Ευρώπη της ομάδας μελετών της BBVA.

    Ο αριθμός αυτός θα αντιπροσωπεύει αντίστοιχα ποσοστά 17,7% και 19,7%,πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ομάδας μελετών Χοσέ Λουίς Εκρίβα.

    Από το υπουργείο Εργασίας ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον περασμένο μήνα,σε σχέση με τον Ιανουάριο,κατά 154.058 και έφθασε στα 3,48 εκατομμύρια άτομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 March 2009 - 19:30:15 UTC