Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγνωστος αφαίρεσε τμήμα σιδηροτροχιάς
  • [02] "Προειλημμένες αποφάσεις"
  • [03] Νευρικότητα στις χρηματαγορές

  • [01] Αγνωστος αφαίρεσε τμήμα σιδηροτροχιάς

    Μια περίεργη υπόθεση απασχολεί τους υπευθύνους του ΟΣΕ, αλλά και τις αστυνομικές αρχές και την ασφάλεια. Πρόκειται για την αφαίρεση μικρού τμήματος σιδηροτροχιάς, το οποίο όμως ήταν ικανό να προκαλέσει ατύχημα, ενώ είχε προηγηθεί απειλητικό τηλεφώνημα αγνώστου που ζητούσε λύτρα.

    Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί αμαξοστοιχία συντήρησης των σιδηροδρομικών γραμμών με κατεύθυνση την Καλαμάτα, εντόπισε, 2,5 χιλιόμετρα πριν τον Σταθμό του Ζευγολατιού, να λείπει από τη γραμμή ένα κομμάτι μήκους 10 εκατοστών. Η γραμμή διακόπηκε αμέσως μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά.

    Χτες το βράδυ, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα άγνωστος τηλεφώνησε στο σταθμάρχη Καλαμάτας, απειλώντας πως αν δεν του καταβληθούν 1,5 εκατομμύρια ευρώ θα προέβαινε στην ενέργεια αυτή, προσδιορίζοντας μάλιστα το σημείο ανάμεσα στο Ζευγολατιό και το Καλό Νερό.

    Ο Σταθμάρχης επικοινώνησε με τους μηχανοδηγούς των συρμών που ήταν σε κυκλοφορία και τους συνέστησε αυξημένη προσοχή.

    Στον τόπο που διαπιστώθηκε ότι είχε αφαιρεθεί το κομμάτι της γραμμής έσπευσαν άνδρες της αστυνομίας, καθώς και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που συνέλεξαν στοιχεία και διενεργούν την προανάκριση.

    [02] "Προειλημμένες αποφάσεις"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επέκρινε σήμερα τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ενώ ο κ. Κ. Καραμανλής ζητάει συναίνεση για ζητήματα που αφορούν την οικονομία ή εθνικά θέματα, ταυτόχρονα σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την αστυνομία, αρνείται την συναίνεση.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών οργάνων των αστυνομικών, ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα επαναφέρει την πρότασή του, γιατί, όπως είπε, σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ η ανάγκη σημαντικών τομών, η ανάγκη αναδιάρθρωσης, εκδημοκρατισμού, ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα της ελληνικής αστυνομίας.

    Ερωτηθείς για την πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και την πρότασή του για συναίνεση ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

    «Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς όποτε καλείται να καταθέσει τις απόψεις του, είναι πάντα παρών. Στο διάλογο εμείς δεν λέμε όχι. Όμως, έχουμε την αίσθηση κάθε φορά που συζητάμε ότι βαράμε στου κουφού την πόρτα. Μας ζητάνε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε προειλημμένες αποφάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, για να μιλήσω γιβ αυτό που η σημερινή μας συνάντηση είχε ως βασικό θέμα, έχουμε μια πρόταση κατατεθειμένη στη Βουλή, η οποία ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ και από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Μια πρόταση, η οποία δεν είναι πια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρόταση της ΠΟΑΣΥ και της ΠΟΑΞΙΑ, δηλαδή των συνδικαλιστών της αστυνομίας, των αστυνομικών. Και μια πρόταση, η οποία βρίσκει την ευρύτερη δυνατή απήχηση -έχω την αίσθηση- στην ελληνική κοινωνία, για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τομές για τη διαφάνεια, για την αξιοκρατία και τον εκδημοκρατισμό της ελληνικής αστυνομίας. Και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε άλλο ένα γεγονός, που μας αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Θέλουν συναίνεση στην υλοποίηση της δικής τους πολιτικής. Και όταν έχουμε προτάσεις, που έχουν απήχηση στην ελληνική κοινωνία και κερδίζουν και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, τότε αυτές τις προτάσεις τις απορρίπτουν».

    [03] Νευρικότητα στις χρηματαγορές

    Τα διεθνή χρηματιστήρια κατρακύλησαν και πάλι, παρασυρμένα από τους κακούς οικονομικούς δείκτες στην Ευρώπη και τους φόβους για τη σταθερότητα των χρηματοδοτικών ομίλων, φόβοι οι οποίοι ενισχύθηκαν από τις ιλλιγγιώδεις απώλειες της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας AIG και τη δημόσια προσφορά της HSBC για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

    Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,69% έπειτα από τη νέα "βουτιά" της Γουόλ Στριτ την προηγουμένη, ενώ η υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα προκαλεί όλο και περισσότερη ανησυχία.

    Πτώση παρουσίαζαν το μεσημέρι τα χρηματιστήρια του Λονδίνου (1,02%), του Παρισιού (0,21%) και της Φρανκφούρτης (0.72%).

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών, στις 12:45 η ώρα, βρισκόταν στις 1.490,54 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες κατά 2,95%.

    Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης "έκλεισε" κάτω από τις 7.000 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν 12 χρόνια, εξαιτίας της πτώσης των χρηματοπιστωτικών αξιών έπειτα από τις αβυσσαλέες απώλειες που κατέγραψε ο ασφαλιστικός όμιλος AIG.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 299,64 μονάδες ή 4,24% και έκλεισε στις 6.763,29 μονάδες, υποχωρώντας περισσότερο από 20% από τις αρχές του έτους και περισσότερο από 50% από το νέο του ρεκόρ τον Οκτώβριο του 2007. Ο δείκτης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 1997.

    Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε 54,99 μονάδες ή 3,99% και έκλεισε στις 1.322,85 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης Standard & Poor's 500, πιο αντιπροσωπευτικός της γενικής τάσης, σημείωσε πτώση 4,66% (-34,27 μονάδες) και έκλεισε στις 700,82 μονάδες, πέφτοντας στα επίπεδα του φθινοπώρου του 1996. Ο ασφαλιστικός όμιλος AIG ανακοίνωσε απώλειες-ρεκόρ, ύψους 61,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2008, αγγίζοντας τα 100 δισεκατομμύρια συνολικά για το περασμένο έτος.

    Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έλαβε νέα μέτρα υποστήριξης, μεταξύ των οποίων πρόσθετη κεφαλαιική ενίσχυση ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο δύο θυγατρικών του ομίλου.

    Παράλληλα, ο οργανισμός αναχρηματοδότησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων Freddie Mac επιβεβαίωσε ότι υπολογίζει να διεκδικήσει πρόσθετη χρηματοδότηση 30-35 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το υπουργείο Οικονομικών, αφού ανακοίνωσε την παραίτηση του διευθυντή του, Ντέιβιντ Μόφετ (θα ισχύσει από τις 13 Μαρτίου) και χωρίς να παράσχει μια εκτίμηση για το αναμενόμενο ύψος των απωλειών του κατά το τέταρτο τρίμηνο.

    Νωρίτερα, η βρετανική τράπεζα HSBC είχε ανακοινώσει πως προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 12,5 δισεκατομμύρια λίρες (14,1 δισ. ευρώ), μετά την πτώση των καθαρών κερδών της κατά 70%. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που γίνεται ποτέ στη Βρετανία. Ταυτόχρονα, η τράπεζα θα καταργήσει 6.100 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

    Εξάλλου, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen προειδοποίησε ότι αναμένει πτώση των κερδών της φέτος, μετά από άνοδο που ξεπερνούσε το 15% το 2008.

    Η ΕΕ θα επιδείξει την αλληλεγγύη της

    Εφόσον χρειαστεί η ΕΕ θα επιδείξει την αλληλεγγύη της και προς τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, όπως έπραξε πρόσφατα για ορισμένα κράτη εκτός ευρωζώνης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η κα Αμέλια Τόρες δήλωσε ότι στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που μια χώρα - μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίσει δυσκολίες, η ΕΕ έχει σχέδιο και θα επιδείξει την αλληλεγγύη της.

    Η ίδια εκπρόσωπος αφού επανέλαβε κατ΄επανάληψη ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη για ανυπέρβλητα προβλήματα εντός της ευρωζώνης, τόνισε ότι όλες οι χώρες - μέλη έχουν υποχρέωση να λάβουν μέτρα για την ανάκαμψη των οικονομιών τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια περιθώρια ελιγμών.

    Διευκρίνισε ότι χώρες, όπως η Ελλάδα,έχουν περιορισμένα περιθώρια ελιγμών και θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των δημοσίων οικονομικών τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 March 2009 - 15:30:22 UTC