Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές στις Βρυξέλλες
  • [02] "Ουσιαστικά απών από τη Σύνοδο"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 1/3/2009
  • [04] "Το σχέδιο είναι αδιέξοδο"
  • [05] "Ναυάγιο κυβερνητικής πολιτικής"
  • [06] "Η κυβέρνηση δεν έχει πείσει"
  • [07] Μέτρα για το τριήμερο
  • [08] Ντέρμπυ "αιωνίων"

  • [01] Επαφές στις Βρυξέλλες

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο Κώστας Καραμανλής για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής: 09:30 - Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. J. Μ. Barroso.

    12:15 - Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. J.C. Juncker.

    13:00-16:00 - Εργασίες Εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης θα συζητηθεί η χρηματοπιστωτική κρίση και τα προγράμματα ανάκαμψης της οικονομίας. Οι 27 θα εξετάσουν μέτρα στήριξης της βιομηχανίας και του τραπεζικού τομέα, ενώ θα αναζητηθούν λύσεις για τη στήριξη της απασχόλησης. Ο κ. Καραμανλής στις επαφές που θα έχει θα επισημάνει ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα σταθερότητας που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες.

    Συνεργασία με Ντ. Μπακογιάννη

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

    Η υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την επίσκεψή της και τις συναντήσεις που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για το "νέο πνεύμα", όπως είπε, που υπάρχει στις ΗΠΑ και την ανάγκη περαιτέρω προσέγγισης.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση και τη σύνοδο κορυφής, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι ζούμε σε μία τεράστια διεθνή κρίση, η οποία αγγίζει και την Ελλάδα.

    Ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο σχέδιο και τόνισε πως απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Ολοι μαζί, πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη, βρισκόμαστε απέναντι σε αυτό το πρόβλημα.

    [02] "Ουσιαστικά απών από τη Σύνοδο"

    Απών θα είναι ουσιαστικά από τη διαδικασία της Συνόδου Κορυφής ο έλληνας πρωθυπουργός, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

    Και αυτό, πρόσθεσε, διότι ο κ. Καραμανλής δεν προσέρχεται στη Σύνοδο αυτή, με θέσεις για τα προβλήματα της χώρας, όπως έκαναν άλλοι πρωθυπουργοί, με επιστολές προς τους ομολόγους τους.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θεατής, καθώς δεν έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, την ώρα που ο προεδρεύων του Συμβουλίου κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της Ενωσης για να συζητήσουν και να συντονίσουν "την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης της οικονομίας τους", κάτι που, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα δεν διαθέτει.

    Απαντώντας εξ άλλου σε ερώτηση γιατί η Γερμανία θα πληρώσει το ευρωομόλογο το οποίο ζητεί και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι οι πολιτικές συνοχής και η λογική ότι όλοι μαζί ξεπερνάμε τις κρίσεις, διότι όλοι μαζί υφιστάμεθα τις συνέπειές τους.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Ελλάδα να δοθούν κάποια αντισταθμιστικά που έχουν σχέση με εθνικά θέματα, όπως η υπόθεση των Σκοπίων, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι υπάρχει σχετική ανησυχία την οποία το ΠΑΣΟΚ συμμερίζεται και ότι είναι κάτι στο οποίο δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή έκπτωση από την ελληνική κυβέρνηση.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν πρέπει να πληρώσει και στις διεθνείς εξωτερικές της σχέσεις τις αδυναμίες της κυβέρνησης να χαράξει μία σοβαρή οικονομική πολιτική.

    Αναφερόμενος στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μιλάει για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά για αναπτυξιακό στίγμα στην οικονομική πολιτική. Και απαντώντας σε ερώτηση για ορισμένες από τις χθεσινές αναφορές του κ. Προβόπουλου στη Βουλή τόνισε ότι "η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να εκτελεί το ρόλο της, του ελέγχου του τραπεζικού συστήματος και να το κάνει σωστά".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση διότι, όπως είπε, δεν αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να γίνει με τις τράπεζες και ότι πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να περάσει η ρευστότητα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να περιμένει να έχει πλήρη εικόνα των ελληνικών τραπεζών, τάχθηκε κατά της χορήγησης δεύτερου πακέτου πριν διαπιστωθεί ότι έγινε σωστός χειρισμός του πρώτου και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ένα μέρος του πρώτου πακέτου, χωρίς αυτό να έχει περάσει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανεργίας, τονίζοντας ότι από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα είχαμε πάνω από 12.000 απολύσεις μόνο εξ αιτίας της κρίσης.

    Και απηύθυνε ερώτημα στην κυβέρνηση γιατί δεν παρουσιάζει στους Ελληνες πολίτες ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας.

    Αναφορικα με το θέμα των υψηλών αμοιβών στελεχών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα στοιχεία που αφορούν στις αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών.

    Και αυτό, όπως τόνισε, για να συνοδευτεί από συγκεκριμένα στοιχεία η ανακοίνωση που έκανε προχθές ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Αναφορά έκανε ο κ. Παπακωνσταντινου και στα ζητήματα ασφάλειας με αφορμή τη χθεσινή επίθεση κατά της "Απογευματινής" αλλά και της κλοπής πυρομαχικών η οποία αποκαλύφθηκε.

    Ολα αυτά, τόνισε, είναι ανησυχητικά και αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης ούτε για την ασφάλεια.

    Απαντώντας εξ άλλου σε ερώτηση γιατί, κατά το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει σχέδιο εξόδου από την κρίση, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι εγκλωβισμένη στη λογική ότι τη λύση θα δώσει η αγορά και ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση με έναν απλό περιορισμό των δαπανών.

    Και πρόσθεσε ότι από την κρίση δεν μπορεί να βγει μία οικονομία με περιοριστικά μέτρα.

    Σχετικά με τη ζημιά των ασφαλιστικών ταμείων για την οποία ρωτήθηκε, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις περιουσίες των ταμείων, η οποία έχει σχέση και με τη διεθνή κρίση αλλά οπωσδήποτε και με την διαχείριση που γίνεται τα τελευταία χρόνια.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, παρ΄ότι έχει ανακοινώσει τρόπους βελτίωσης της διαχείρισης δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως και εξέφρασε τον φόβο ότι δεν πρόκειται και στο μέλλον να κάνει κάτι.

    Πρόγραμμα για "πράσινη ανάπτυξη"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει την ερχόμενη Πέμπτη στην Αίγλη Ζαππείου το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την "πράσινη ανάπτυξη".

    Προσκεκλημένοι - ομιλητές θα είναι οι κ.κ. Σταύρος Δήμας, Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ και Χρήστος Ζερεφός, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν επιβεβαίωσε επίσκεψη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Γερμανία, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επαφές και συναντήσεις προκειμένου να προωθήσει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 1/3/2009

  • Εκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, Βρυξέλλες . Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή έχει ως εξής:

    09:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. J. Μ. Barroso.

    12:15 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. J.C. Juncker.

    13:00-16:00 Εργασίες Εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Δήλωση στα ΜΜΕ

    Αθλητική Ατζέντα

  • Μπάσκετ-Α1 ανδρών (20η ημέρα)

    ΣΕΦ 22.00 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

    Τρικάλων 17.00 Τρίκαλα 2000-ΑΕΛ 1964 ΓΣ

  • Ποδόσφαιρο - Σούπερ Λίγκα (24η αγωνιστική)

    15:00 Λεβαδειακός-Ηρακλής

    15:00 ΟΦΗ-Πανσερραϊκός

    16:45 Πανιώνιος-ΠΑΟΚ NOVA

    19:00 Πανθρακικός-Αστέρας Τρίπολης NOVA

    19:00 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ΝΕΤ

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (24η αγωνιστική) - 15:00:00, Αναγέννησης Καρδίτσας-Καστοριά

    Καβάλα-Εθνικός

    Πιερικός-Ατρόμητος

    ΠΑΣ Γιάννινα-Ιωνικός

    Εθνικός Αστέρας-Αγροτικός Αστέρας

    Καλλιθέα-Κέρκυρα

    Απόλλων Καλαμαριάς-ΑΣΚ Ολυμπιακός

    Ηλυσιακός-Διαγόρας

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (2ος όμιλος, 26η αγωνιστική) - 15:00:00, Οδυσσέας Αναγέννησης-Αναγέννηση Γιαννιτσών

    ΠΑΣ Πρέβεζα-Μακεδρονικός

    Εθνικός Κατερίνης-Εορδαϊκός

    Θερμαϊκός-Πυρσός Γρεβενών

    Λαμία-ΠΑΟ Νέων Επιβατών

    Δόξα Δράμας-Παναιτωλικός

    Νίκη Βόλου-Ζάκυνθος

    Εθνικός Φιλιππιάδης-Ενωση Θράκης 3-0 (α.α.)

    Φωκικός-Αναγέννηση Άρτας 3-0 (α.α.)

  • Ποδόσφαιρο-Γ` Εθνική (1ος όμιλος, 26η αγωνιστική), 15:00 Φωστήρας-Κορωπί

    15:00 Χαϊδάρι-Κεραυνός Κερατέας

    15:00 Παναργειακός-Άγιος Δημήτριος

    15:00 Ηλιούπολη-Κόρινθος

    15:00 Αίας Σαλαμίνας-Αστέρας Ρεθύμνου

    15:00 Ατσαλένιος-Ολυμπιακός Χερσονήσου

    15:00 Αγία Παρασκευή-Αιγάλω

    15:00 Βύζας Μεγάρων-Παναχαϊκή

    Αιολικός Μυτιλήνης-Ρόδος 0-3 α.α.

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (7η ημέρα), 14.00 Κέρκυρα-Περιστέρι

    18.00 ΟΥΚ Βόλου-Γλυφάδα

    18.00 Ποσειδών Ιλ.-Ιωνικός Νικ.

    18.00 Καλαμάκι-Νηρέας Χαλ.

    [04] "Το σχέδιο είναι αδιέξοδο"

    "Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν το ίδιο σχέδιο για την κρίση, που είναι αποδεδειγμένα αντιδραστικό και αδιέξοδο: Τη στρατηγική της ΕΕ. Αυτό το σχέδιο όπως κι αν εφαρμόστηκε οδήγησε στην κρίση, όπως κι αν εφαρμοστεί θα φέρει δεινά για τους λαούς", τονίζει το ΚΚΕ σχετικά με την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την κρίση.

    Ο λαός πρέπει να αποκτήσει το δικό του σχέδιο, αυτό της ανυπακοής και της απειθαρχίας στην ΕΕ, το σχέδιο της συμμαχίας και της πάλης κατά των μονοπωλίων και των κομμάτων τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

    Στόχος των συνεδριάσεων της κυβέρνησης είναι «να μεθοδεύσουν το ξεγέλασμα των εργαζομένων και να ρίξουν τα βάρη ολοκληρωτικά σε αυτούς», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ εκτίμησε ότι η κρίση θα είναι οξύτερη μέσα στο 2009 και θα κρατήσει και το 2010.

    Ο Μάκης Μαΐλης, βουλευτής του Κόμματος, αναφερόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δήλωσε ότι "οι διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ αφορούν στο ποια μονοπώλια θα ωφεληθούν. Απαιτείται ανασύνταξη και λαϊκή αντεπίθεση! Οι εργαζόμενοι να μην φοβηθούν την αντιπαράθεση με την ΕΕ και τα κόμματά της, αλλά τα χειρότερα που έρχονται".

    [05] "Ναυάγιο κυβερνητικής πολιτικής"

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2008, έκανε την παρακάτω δήλωση:

    «Παρά το έθιμο των ημερών, οι μάσκες έπεσαν για την κυβέρνηση. Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2008, που η κυβέρνηση περίμενε ως αργά το βράδυ της Παρασκευής για να δημοσιοποιήσει, επιβεβαιώνουν την κατάρρευση των κυβερνητικών δημοσιονομικών προβλέψεων, αφού όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2008 και κυρίως τα έσοδα και το έλλειμμα του προϋπολογισμού, μαζί με το δημόσιο χρέος, βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση ακόμα και από τις πρόσφατες αναθεωρημένες κυβερνητικές εκτιμήσεις.

    Το δημοσιονομικό ναυάγιο του 2008 είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο πλήρες ναυάγιο της κυβερνητικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

    Το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, που διαμορφώθηκε στη χώρα μας από τη δεκαετία του ΄90, καταρρέει.

    Η άμεση ανάγκη μιας μεγάλης ριζοσπαστικής προοδευτικής στροφής στην πορεία της χώρας, στις συνθήκες της σημερινής κρίσης, γίνεται όρος επιβίωσης για τον τόπο και τον ελληνικό λαό».

    [06] "Η κυβέρνηση δεν έχει πείσει"

    "Ο Πρωθυπουργός αύριο θα πάει στην Ευρώπη να πείσει ότι υπάρχει σχέδιο δράσης για την ελληνική οικονομία", αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

    "Εμείς το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε", προσθέτει: "Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σχέδιο δράσης, αλλά δεν έχει πείσει ούτε τους υπουργούς της ότι είναι ικανή να αντιδράσει! Τα νούμερα του προϋπολογισμού που απέτυχε, το επιβεβαιώνουν! Είναι ανίκανοι! Το μόνο που απομένει είναι η έκκληση αλληλεγγύης προς τους ισχυρούς της Ε.Ε. για βοήθεια. Εκεί κατάντησαν την Ελλάδα, επαίτη!».

    Όσον αφορά την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο κ. Βελόπουλος τονίζει ότι "η κα Μπακογιάννη έκανε, σε προσωπικό επίπεδο, μια ηγετική εμφάνιση και προσωπικά κατήγαγε μια δήθεν "δημοσιοσχετίστικη" νίκη. Ταυτόχρονα, οι Σκοπιανοί και οι Τούρκοι προκαλούν συνεχώς και ο κ. Κουμουτσάκος μιλά για "στασιμότητα". Τα εθνικά θέματα δυστυχώς θυσιάζονται από την κα Μπακογιάννη στο βωμό της προσωπικής παρουσίας και ανέλιξης, αφού όπως πάντα, "έπραξε ουδέν" για αυτά, όταν παράλληλα η Τουρκία και τα Σκόπια κάνουν άλματα».

    [07] Μέτρα για το τριήμερο

    Εκτακτα μέτρα έχει λάβει η Τροχαία για τη διευκόλυνση όσων εκδράμουν το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας και την πρόληψη των ατυχημάτων.

    Συγκεκριμένα έως και την Δευτέρα απογορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων με ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο από 1,5 τόνο σε συγκεκριμένα τμήματα των εθνικών οδών. Την Κυριακή δεν θα ισχύουν οι απαγορεύσεις αυτές.

    Παράλληλα, τροχονόμοι θα βρίσκονται στις εισόδους - εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων και σε βασικές διασταυρώσεις - κόμβους, προκειμένου να διευκολύνουν την κυκλοφορία, ενώ τα ειδικά συνεργεία θα ελέγχουν τις πλέον επικίνδυνες παραβάσεις (παραβίαση του ορίου ταχύτητας, οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, αντικανονικές προσπεράσεις, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, προστατευτικού κράνους κ.α.).

    Με καλό καιρό θα εορταστούν τα Κούλουμα, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ θα υποχωρήσει το κρύο ενώ την Καθαρή Δευτέρα αναμένεται ηλιοφάνεια.

    Την Κυριακή ο καιρός θα είναι αρχικά γενικά αίθριος. Το απόγευμα στα δυτικά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών το βράδυ στα βορειοδυτικά. Άνεμοι στα δυτικά ασθενείς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό αιγαίο 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Ανοδος της θερμοκρασίας, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

    Φθηνότερα τα σαρακοστιανά

    Mειωμένες μέχρι και 40% είναι οι τιμές των σαρακοστιανών φέτος, σύμφωνα με έρευνα που έχουν πραγματοποιήσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου ειδικότερα σημειώνονται τα εξής:

    Η τιμή της λαγάνας (750 γραμ.) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΝ, θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι (2,80 - 3,00 ευρώ) και θα κινηθεί φέτος στο επίπεδο των 2,5 ευρώ.

    Στα άλλα είδη και συγκριτικά με πέρυσι, ανάλογα με την εταιρεία παραγωγής και τον λιανοπωλητή, παρατηρείται:

    Χαλβάς: Οι τιμές σε σχέση με πέρυσι μειώνονται περίπου 10% ανάλογα με την περιοχή πώλησης (S/M, Βαρβάκειος κλπ)

    Ταραμάς και υποπροϊόντα: σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειώσεις ως 20%.

    Ελιές και τουρσί: σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειώσεις 12%

    Κατεψυγμένα θαλασσινά (χταπόδι, σουπιά, γαρίδες, καλαμάρι): σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειωμένες τιμές, που φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 40%.

    Σχετικά με τα οπωροκηπευτικά οι τιμές σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειωμένες έως 25%.

    Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι στην αγορά παρατηρείται μεγάλο εύρος τιμών δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει τις πλέον προσιτές τιμές.

    Οδηγίες ΕΦΕΤ για Καλή Σαρακοστή

    Με αφορμή τις ημέρες της Σαρακοστής και θέλοντας να διαφυλάξει την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού από την κατανάλωση τροφίμων που δεν πληρούν τόσο τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας όσο και τα επίπεδα ποιότητας, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδαιότερες κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή.

    Ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές:

    Προσοχή στις πληροφορίες που δίνονται από τον παρασκευαστή στις ενδείξεις των τυποποιημένων προϊόντων.

    Προσοχή στην οποιαδήποτε αλλαγή των συνήθων χαρακτηριστικών των τροφίμων (οσμή, χρώμα, σύσταση, κ.λ.π.).

    Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

    Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από ανώνυμα σημεία πώλησης θα πρέπει να αποφεύγονται διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.

    Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται στα σημεία πώλησης σε ψυγείο - καταψύκτη με θερμοκρασία - 18ο C και να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του παρασκευαστή στην συσκευασία, ο κωδικός αριθμός έγκρισης της ΕΕ, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης και η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.

    Σε περίπτωση κατ/νων αλιευμάτων που πωλούνται χύμα οι παραπάνω ενδείξεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στον καταναλωτή (μεταφορά και τοποθέτηση των ενδείξεων του χαρτοκιβωτίου στο ψυγείο πώλησης).

    Συστήνεται η αγορά χύμα αλιευμάτων να περιορίζεται σε αλιεύματα προφυλαγμένα σε ατομικές ή όχι συσκευασίες και να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

    Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, κ.λ.π.)

    Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.

    Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

    Την οσμή : Θα πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

    Την επιφάνεια του σώματος: Θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή

    Τα πλοκάμια-βεντούζες: Θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

    Την σάρκα: Θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

    Τα μάτια: Θα πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

    Γενικά να γνωρίζουμε ότι, το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη αλλοίωση. Τα μπαγιάτικα μυρίζουν άσχημα και τραβώντας τα πλοκάμια κόβονται εύκολα.

    Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με ένα απαλό στρώμα πάγο επάνω του. Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.

    Δίθυρα Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια,

    κ.λ.π.).

    Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά

    Τα κελύφη: Θα πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα, ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

    Το περιεχόμενο : πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

    Η σάρκα : πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή σώματος με τσίμπημα καρφίτσας η σταγόνων λεμονιού).

    Όσον αφορά στα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

    Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα, με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες, από την μέρα της αποκελύφωσης.

    Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, κλπ)

    Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.

    Για τα νωπά πρέπει:

    Η οσμή να είναι ευχάριστη (θάλασσα). Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά. Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής. Οι οφθαλμοί να γεμίζουν τη κόγχη των ματιών.

    Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Τα όστρακα στα μπαγιάτικα μαλακόστρακα είναι ξηρά και γλοιώδη. Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

    Γενικά να γνωρίζουμε ότι, οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.

    Για τα κατεψυγμένα ισχύουν ότι και για τα φρέσκα.

    Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί

    Κονσέρβες ιχθυηρών

    Για τις κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην έχουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου, να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις συσκευασίας, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης και να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης.

    Θα πρέπει επίσης να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας, και μετά το άνοιγμα, στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στην μυρωδιά του περιεχομένου.

    Ψάρια

    Τα ψάρια, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και ευαλλοίωτα. Η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν μετά την αγορά τους. Χαρακτηριστικά που μας βοηθούν να κρίνουμε την καταλληλότητα τους είναι:

    Οσμή: Ελαφρά, ευχάριστη οσμή, χαρακτηριστική της θάλασσας ( αντίθετα τα μπαγιάτικα ψάρια έχουν οσμή δυσάρεστη και συχνά αμμωνίας.

    Εξωτερική όψη: Επιφάνεια υγρή, στιλπνή, με ζωηρό χρώμα (αντίθετα στα μπαγιάτικα ψάρια η επιφάνεια του σώματος είναι έντονη γλοιώδης και το ψάρι γλιστρά από το χέρι μας).

    Σώμα: Το σώμα είναι πλαδαρό στα μπαγιάτικα ψάρια, ενώ διατηρούν τα αποτυπώματα των δακτύλων όταν τα ψηλαφούμε (χαρακτηριστική είναι η κάμψη του ψαριού όταν το διατηρούμε σεόρθια θέση).

    Δέρμα: Τεταμένο και χωρίς ρυτίδες στα φρέσκα ψάρια, ενώ σχίζεται εύκολα (ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς) στα μπαγιάτικα.

    Κοιλιακή χώρα: Συχνά διογκωμένη στα μπαγιάτικα ψάρια, ενώ μπορεί και να αποβάλει υγρά.

    Λέπια: Ιδιαίτερα σταθερά προσκολλημένα στα φρέσκα ψάρια τα οποία ι αποκολλώνται δύσκολα κατά το καθάρισμα.

    Οφθαλμοί: Διαυγείς, διαφανείς και ζωηροί στα φρέσκα, βυθισμένοι και θολοί στα μπαγιάτικα.

    Βράγχια: Χρώμα προς το κόκκινο και υγρά στα φρέσκα ψάρια, ενώ στα μπαγιάτικα είναι καφέ, καλύπτονται από βλέννα και έχουν δυσάρεστη οσμή.

    Για τον αλατισμένο μπακαλιάρο, τη λακέρδα και τονολακέρδα, η αλλοίωση φαίνεται από το κοκκινωπό χρώμα και τη δυσοσμία.

    Για τα παστά και καπνιστά ιχθυηρά η αλλοίωση φαίνεται από τη δυσοσμία και τη γλοιώδη σάρκα.

    Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

    Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Για τον ταραμά η αλλοίωση φαίνεται από τη μούχλα, την ξήρανση και την τάγγιση.

    Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. Προτιμότερη είναι η αγορά τυποποιημένου τουρσιού και όχι χύμα.

    Επίσης είναι προτιμότερη η αγορά του τυποποιημένου χαλβά

    Ακολουθήστε σωστούς χειρισμούς

    Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο με τρόφιμα γιατί η κυκλοφορία του αέρα δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα να μην δουλεύει στις σωστές θερμοκρασίες Στο ψυγείο αποθηκεύεστε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα πάνω από τα ωμά. Μην τοποθετείτε τα ζεστά τρόφιμα κατευθείαν εντός του ψυγείου εκτός εάν τα αποθηκεύσετε σε ρηχούς περιέκτες Μην επαναθερμένετε μαγειρεμένα τρόφιμα περισσότερες από μία φορές. Μην αφήνετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος περισσότερες από δύο ώρες. Για να επιτύχετε γρηγορότερη ψύξη των τροφίμων χρησιμοποιείστε ρηχούς και κατά το δυνατό μικρούς περιέκτες.

    Απλές συμβουλές διατροφής για την περίοδο της Σαρακοστής

    Η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «αποτοξινωθούμε» από την κατανάλωση κρέατος. Γιαυτό γεμίζουμε τα γεύματά μας με φρούτα και λαχανικά. Πέντε χρώματα φρούτων και λαχανικών μπορούν να γεμίσουν το σαρακοστιανό μας τραπέζι. Επιλέγουμε στα γεύματά μας προϊόντα από την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και τέλος, υπάρχουν πολλές νηστίσιμες παραδοσιακές συνταγές βασισμένες στα προϊόντα της μεσογειακής κουζίνας.

    [08] Ντέρμπυ "αιωνίων"

    Το ντέρμπι των «αιωνίων» που θα διεξαχθεί σήμερα(19:00-ΝΕΤ) στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» δεσπόζει στο πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να ξεπεράσουν το ψυχολογικό σοκ που έχουν υποστεί μετά τον αποκλεισμό με δύο ήττες (σ.σ. 3-1 και 2-1) από την Σεντ Ετιέν στο κύπελλο UEFA και την ήττα από τον Εργοτέλη με 1-0 για το πρωτάθλημα.

    Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ελπίζει να έχει στην διάθεση του τον Γκαλέτι, που έχει αποδειχθεί σε «καταλύτη» της ομάδας, ενώ αναμένεται να στηριχθεί και πάλι στις ατομικές εμπνεύσεις των Λέτο και Ντιόγκο. Ο Μπελούτσι είναι τραυματίας, ενώ ο Ντουντού θα ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα για να προλάβει το ντέρμπι.

    Στο αντίπαλο «στρατόπεδο», ο Χενκ Τενκ Κάτε και οι παίκτες του, έχουν ιδανική ψυχολογία, αφού απέσπασαν ισοπαλία 1-1 στο «Μαδριγάλ» από την Βιγιαρεάλ και έβαλαν τις βάσεις πρόκρισης για τα προημιτελικά του τσάμπιονς λιγκ. Ο Ολλανδός τεχνικός δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα και ζήτησε από τους παίκτες του να νικήσουν στο Φάληρο για να αποδείξουν ποιά είναι καλύτερη ομάδα.

    Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ έχει δύσκολη αποστολή, καθώς δοκιμάζεται στην Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο και θέλει βαθμούς για να παραμείνει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης, ενώ η ΑΕΚ, θα υποδεχθεί την Ξάνθη με «οδηγό» το 1-0 για το κύπελλο που έφερε την πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου.

    Ακόμη, ο Αρης αναμένεται να έχει εύκολο έργο υποδεχόμενος τον ουραγό Θρασύβουλο.

    Τέλος, σημαντικές για την υπόθεση παραμονή, θεωρούνται οι αναμετρήσεις ΟΦΗ-Πανσερραϊκός, Πανθρακικός-Αστέρας Τρίπολης και Λεβαδειακός-Ηρακλής.

    Εν τω μεταξύ, "ζωντανή" στο παιχνίδι για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης έμεινε η ΑΕΚ, που στο πλαίσιο της 24ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας επικράτησε 2-1 της Ξάνθης. Στο 10΄ ο Εντίνιο και στο 49΄ ο Μπλάνκο βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα, ενώ για τους ακρίτες μείωσε στο 57΄ ο Πόι. Στο 62΄ το σουτ του Ντιουφ απέκρουσε αρχικά ο Γκσπούρνινγκ και στη συνέχεια η μπάλα βρήκε το οριζόντιο δοκάρι.

    ΛΑΡΙΣΑ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: 3-2

    Ακόμα ένα βήμα για την κατάκτηση της 5ης θέσης, που οδηγεί στα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας, έκανε σήμερα η Λάρισα. Στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής, επικράτησε 3-2 του Εργοτέλη στο Αλκαζάρ, με σκόρερ τους Ζουράφσκι (15΄), Φωτάκη (47΄) και Γκουέλα (54΄). Οι φιλοξενούμενοι είχαν ισοφαρίσει προσωρινά με τον Φερνάντες στο 34΄, ενώ ο Μπούντιμιρ διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 82΄.

    ΑΡΗΣ-ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ: 2-1

    Στις καθυστερήσεις ο Αρης λύγισε την αντίσταση του Θρασύβουλου και πήρε τη σημαντική νίκη με 2-1, στο πλαίσιο της 24ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Η ομάδα του Σάκη Τσιώλη προηγήθηκε μόλις στο 2ο λεπτό με αυτογκόλ του Πρίττα και ισοφάρισε ο Αρης στο 35' με πέναλτι του Κάμπορα. Στις καθυστερήσεις ο Βλόνταρτσικ λύτρωσε τους γηπεδούχους, οι οποίοι από το 63' αγωνίσθηκαν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Καράμπελα.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Κυριακή 1η Μαρτίου 15:00 Λεβαδειακός-Ηρακλής

    15:00 ΟΦΗ-Πανσερραϊκός

    16:45 Πανιώνιος-ΠΑΟΚ NOVA

    19:00 Πανθρακικός-Αστέρας Τρίπολης NOVA

    19:00 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ΝΕΤ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 March 2009 - 5:30:41 UTC