Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντολή περιστολής των δημοσίων δαπανών
  • [02] "Δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο"
  • [03] Με το βλέμμα στην πρόκριση
  • [04] Συνεχίζεται η δίκη για την απόδραση
  • [05] Συνάντηση Μπακογιάννη-Κλίντον
  • [06] Αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών
  • [07] "Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους"
  • [08] Αεροπορικό δυστύχημα

  • [01] Εντολή περιστολής των δημοσίων δαπανών

    Συνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το Υπουργικό Συμβούλιο, σε πλήρη σύνθεση και με κυρίαρχο θέμα την οικονομική κρίση και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός έκανε μια συνοπτική αναφορά στη διεθνή κρίση και στις επιπτώσεις της στην Ευρώπη και τόνισε ότι οι συνέπειες από την κρίση επηρεάζουν ολοένα και πιο έντονα και τη χώρα μας.

    Τόνισε ότι ασκείται ασφυκτική πίεση από την κρίση στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στα οικονομικά του κράτους.

    Ανέφερε ότι από τη μια χρειάζεται αύξηση των δημοσίων δαπανών για αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες κι από την άλλη χρειάζεται συγκράτησή τους λόγω δημοσιονομικής σταθερότητας.

    Δυνατότητες γι' αυτά που θέλουμε, στο βαθμό που θέλουμε, δεν έχει η οικονομία μας, τόνισε ο κ.Καραμανλής και είπε ότι την κυβέρνηση την απασχολεί το πώς θα ξεπεράσουμε μια τέτοια καταιγίδα με τις λιγότερες απώλειες και πώς θα κινηθούμε έτσι ώστε όταν περάσει η διεθνής κρίση να έχουμε μπροστά μας όλοι οι Έλληνες μια καλύτερη ημέρα.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κατάστασης και η κρίση αυτή δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κρατικίστικες ιδεοληψίες, ούτε με νεοφιλελεύθερες εμμονές.

    "Όταν η κρίση δημιουργεί νέες και διαφορετικές ανάγκες απαιτούνται νέα και διαφορετικά μέτρα", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Στη συνέχεια ανέπτυξε στο υπουργικό συμβούλιο τους δώδεκα άξονες περιστολής των δαπανών στο δημόσιο, ενώ είπε ότι το σχέδιο σταθερότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στηρίζεται στην ανάπτυξη, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους.

    Βασικός άξονας, πρωταρχικής σημασίας, του σχεδίου είναι η διατήρηση έστω και χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, επισήμανε ο πρωθυπουργός και όπως είπε, απόφασή του είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε να επαληθευθούν, όπως έγινε και στο παρελθόν, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που δρομολογήθηκαν για την στήριξη των τομέων και των κλάδων που πλήττει η κρίση και τόνισε με νόημα ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεσμεύονται για την πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων αυτών.

    Έκανε μια αναφορά στα δημόσια έργα που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής που γνώρισε ποτέ ο τόπος και υπογράμμισε την υποχρέωση όλων των υπουργείων να ενεργοποιήσουν κοινοτικά προγράμματα που αφορούν τις αρμοδιότητές τους.

    Χρειάζεται τώρα να γίνουν όλα ακόμα πιο γρήγορα, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφέρθηκε επίσης στο δημόσιο χρέος που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, το οποίο χαρακτήρισε υπέρογκο και απευθυνόμενος στους υπουργούς και τους υφυπουργούς υπογράμμισε με έμφαση ότι "η δημοσιονομική εξυγίανση απαιτεί απόλυτη ανταπόκριση όλων των υπουργείων. Απαιτεί απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία απ' όλους και είμαι κατηγορηματικός σ' αυτό. Έχουμε ορίσει συγκεκριμένες δράσεις και στις δράσεις αυτές δεν χωρά καμία ολιγωρία, καμία υπέρβαση", είπε ο πρωθυπουργός.

    Παρουσίασε αναλυτικά τις δώδεκα δράσεις για τη μείωση των δαπανών:

    1. Υποχρεωτική συνεργασία όλων των υπουργείων με τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, ώστε να αρχίσει άμεσα η κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου. Ζήτησε μάλιστα αποτελέσματα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες για τη μείωση των οργανισμών που σήμερα υπερβαίνουν τους χίλιους, όπως είπε.

    2. Όλα τα υπουργεία περιορίζουν τουλάχιστον κατά 10% τις ελαστικές δαπάνες. Απ' αυτό και μόνο εκτιμάται εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ.

    3. Όλα τα υπουργεία που εποπτεύουν σε ΔΕΚΟ να εφαρμόσουν στο ακέραιο το σχέδιο για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα.

    4. Περιορισμός προσλήψεων με εξαίρεση τους τομείς της υγείας και της παιδείας.

    5. Περιορίζονται κατά 10% οι δαπάνες για συμβάσεις έργου και συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο,που θα υπογραφούν το 2009.

    6. Όλα τα αρμόδια υπουργεία αναλαμβάνουν την ευθύνη να εφαρμόσουν το νόμο για τον έλεγχο στις δαπάνες φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

    7. Μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το ολοκληρωμένο σύστημα προμηθειών στο χώρο της υγείας.

    8. Επισπεύδονται από τα συναρμόδια υπουργεία η μηχανογράφηση και οι διαδικασίες που απαιτούνται για τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

    9. Στενή συνεργασία όλων των υπουργείων με το υπουργείο Οικονομίας για τη δημιουργία ενιαίας υπηρεσίας για την καταβολή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

    10. Άμεση εφαρμογή του ανώτατου ορίου στις αποδοχές διοικητικών στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το όριο αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, είναι το ύψος του μισθού του γενικού γραμματέα υπουργείου και "όποιος δεν συμφωνεί πάει σπίτι του".

    11. Μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας κατά 25%.

    12. Ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

    "Φαινόμενα επίορκων λειτουργών να παταχθούν παραδειγματικά", τόνισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους υπουργούς να ελέγχουν διαρκώς τη λειτουργικότητα των υπηρεσιών που εποπτεύουν.

    "Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή ούτε σε φαινόμενα αναποτελεσματικότητας, ούτε σε ανεπάρκειες ούτε σε ολιγωρίες. Εστίες διαφθοράς όπου εντοπίζονται να χτυπηθούν αλύπητα. Πάρτε επιπλέον μέτρα σήμερα, όχι αύριο", είπε ο κ.Καραμανλής στους υπουργούς και τους υφυπουργούς.

    Ζήτησε επίσης πιο στενή συνεργασία των υπουργών με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διότι δεν μπορεί τα επουσιώδη να δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις και απογοήτευση στους πολίτες, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο κάθε φαινόμενο εσωστρέφειας.

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης αποτελεί εθνικό στόχο και αναδεικνύει την οικονομία σε μείζονα εθνική υπόθεση.

    Σ' αυτόν τον εθνικό στόχο δεν νοείται να μένει κανένας πίσω. Μπροστά σε έναν εθνικό στόχο δεν χωρούν ούτε κομματικές, ούτε εκλογικές, ούτε προσωπικές επιδιώξεις. Δεν υπάρχει χώρος για άλλες προτεραιότητες και άλλες σκέψεις, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

  • ** Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής Ντανούτα Χούμπνερ.

    [02] "Δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο"

    Ο κ. Καραμανλής πηγαίνει στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ χωρίς εθνική ατζέντα, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη σημερινή, υπό την προεδρία του, συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να θέσει τα εξής ζητήματα:

    1. Μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεδομένου ότι το ζητούμενο είναι οι αναπτυξιακοί στόχοι και όχι περισσότερη ευελιξία.

    2. Αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

    3. Οροι λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    4. Εκδοση ευρωομολόγου με ευρωπαϊκούς πόρους

    5. Πρωτοβουλία ΕΕ για νοτιοανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να συμφωνήσει σε διμερείς διακανονισμούς και διμερή επιτήρηση.

    Η Ευρώπη πρέπει να θυμηθεί πολιτικές συνοχής και ζητήματα όπως αυτά του τουρισμού στην Ελλάδα, αντίστοιχα όπως άλλες χώρες έχουν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων τους την αυτοκινητοβιομηχανία, είπε ο κ. Παπανδρέου επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει άποψη για την ΕΕ, "γιατί μοναδικό της μέλημα είναι η διατήρηση της εξουσίας".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε, ότι η διεθνής κρίση έχει περάσει και στην Ελλάδα και αυτό φαίνεται από τα προβλήματα σε διαφόρους κλάδους και τις απολύσεις και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης, ούτε πακέτα μέτρων, όπως στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έφερε ως παράδειγμα τη μη ενεργοποίηση του "πακέτου Καραμανλή" για τον τουρισμό και τη μεγάλη ανεπάρκεια λειτουργίας του ΤΕΜΜΠΕ.

    "Κάνουν οικονομική πολιτική μέσω διαρροών", είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι σήμερα πρέπει να μπει μπροστά το κράτος αλλά "όχι το πελατειακό, σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος που έχει δημιουργήσει η ΝΔ".

    Το ζητούμενο είναι η αξιοπιστία της χώρας στους πολίτες, την αγορά, τις διεθνείς αγορές και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, είπε ο κ. Παπανδρέου θέτοντας τέλος το ερώτημα "ποιός μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα την Ελλάδα στην Ευρώπη και διεθνώς, ποιός μπορεί να διεκδικήσει πολιτικές συνοχής και ανάπτυξης στην ΕΕ;"

    [03] Με το βλέμμα στην πρόκριση

    Με την δεύτερη «δόση» και με τέσσερις αναμετρήσεις, ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φάση για τους «16» του τσάμπιονς λιγκ.

    Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην Ισπανία, όπου θα φιλοξενηθεί από την Βιγιαρεάλ, με στόχο να αποσπάσει ένα αποτέλεσμα με το οποίο θα ελπίζει σε πρόκριση, ενόψει του δεύτερου αγώνα που θα γίνει στις 10 Μαρτίου στο ΟΑΚΑ. Ο Χενκ Τεν Κάτε δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα (μοναδική απουσία ο Μάτος) και με «οδηγό» τις εμφανίσεις σε Βρέμη και Μιλάνο, θα επιδιώξει να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στις οκτώ κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Από την πλευρά τους, οι Ισπανοί που χαρακτηρίζονται για το ομοιογενές σύνολο που διαθέτουν και το ανοικτό ποδόσφαιρο που παίζουν, θέλουν να βάλουν τις βάσεις, έτσι ώστε να διευκολύνουν την αποστολή τους στην Αθήνα.

    Παράλληλα, η Ρεάλ Μαδρίτης θα υποδεχθεί την Λίβερπουλ, σε μία αναμέτρηση χωρίς προγνωστικά. Ο Χουάντε Ράμος έχει δώσει πνεύμα νικητή στους παίκτες του, οι οποίοι οδεύουν από επιτυχία σε επιτυχία και προσπαθούν να καλύψουν την διαφορά από την Μπαρτσελόνα στην πριμέρα ντιβιζιόν. Με όπλο την έδρα και την αγωνιστική φόρμα που διανύουν οι «μερένχες» θέλουν ένα ασφαλές σκορ ενόψει «Ανφιλντ», ενώ από την πλευρά τους, οι «κόκκινοι» που δεν βρίσκονται σε ιδανική κατάσταση, θα επιδιώξουν να διατηρήσουν τις ελπίδες που ούτως ή άλλως έχουν.

    Ακόμη, η Τσέλσι με τον Γκούους Χίντινκ στον πάγκο θέλει να βάλει τα θεμέλια της πρόκρισης υποδεχόμενη την Γιουβέντους που θα παίξει στο Λονδίνο για το θετικό αποτέλεσμα, ενώ η Μπάγερν πηγαίνει στην Λισαβόνα, με στόχο να μην χάσει από την Σπόρτινγκ, έτσι ώστε στο Μόναχο να καθαρίσει την πρόκριση.

    Το πρόγραμμα:

    Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου (21:45) Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Παναθηναϊκός

    Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Λίβερπουλ (Αγγλία)

    Τσέλσι (Αγγλία)-Γιουβέντους (Ιταλία)

    Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)

    Οι δεύτεροι αγώνες θα διεξαχθούν στις 10 Μαρτίου

    [04] Συνεχίζεται η δίκη για την απόδραση

    Συνεχίζεται στο Αυτόφωρο Πειραιά η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στην απόδραση, από αέρος, των κακοποιών Βασίλη Παλαιοκώστα και Αρκέτ Ριτζάι, από τις φυλακές Κορυδαλλού, την Κυριακή, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να κάνουν λόγο για «υπέρμετρη αυστηρότητα της Δικαιοσύνης» και «στημένη διαδικασία».

    Τρίτος, κατά σειρά, κατέθεσε ο πρώην διευθυντής φυλακών Κορυδαλλού (και πρώην σωφρονιστικός υπάλληλος), Λεωνίδας Καραμπέκιος, ο οποίος αφού αποποιήθηκε κάθε δικής του ευθύνης, υποστήριξε ότι υπεύθυνος για το πού θα κρατηθεί κάθε κρατούμενος, επικίνδυνος ή μη, δεν είναι ο διευθυντής, ούτε το συμβούλιο των φυλακών, αλλά ο αρχιφύλακας του καταστήματος.

    Σε ερώτηση της έδρας του δικαστηρίου αν υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης και αποτροπής ενεδεχόμενης απόδρασης, ο κ. Καραμπέκιος κατέθεσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, αν και επανειλημμένως έχει ζητηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Ο μάρτυρας υπερασπίστηκε τους κατηγορούμενους συνάδελφους του, λέγοντας ότι είναι άοπλοι, ενώ για τους εξωτερικούς φρουρούς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος, που να τους καλύπτει σε περίπτωση που πυροβολήσουν.

    Η δίκη συνεχίζεται.

    [05] Συνάντηση Μπακογιάννη-Κλίντον

    Τριήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί η Υπουργός των Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη,την πρώτη μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Σήμερα θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, με την οποία αναμένεται να συζητήσουν, εκτός από τις διμερείς σχέσεις και θέματα του ΟΑΣΕ, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό.

    Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι σχέσεις με τη Ρωσία κυριάρχησαν στις συναντήσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τις επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής. Εξετάσθηκαν επίσης οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού και ο ρόλος της Τουρκίας στη διαδικασία που εξελίσσεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ.

    Στη συνάντηση της Ελληνίδας υπ. Εξωτερικών με την επιτροπή του Κογκρέσου που ασχολείται με τον ΟΑΣΕ, εξετάσθηκε ιδιαίτερα ο ρόλος της ελληνικής προεδρίας του διεθνούς οργανισμού και η ανανέωση της εντολής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία.

    Από την πλευρά της η κα Μπακογιάννη έθεσε στους συνομιλητές της την ανάγκη κατάργησης το συντομότερο δυνατό της θεώρησης των διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waiver.

    [06] Αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών

    Περισσότεροι από 25.000 τόνοι ανακυκλώσιμων συσκευασιών που συγκεντρώθηκαν το 2008 στους μπλε κάδους της Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιήθηκαν από το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης ΣΣΕΔ - Ανακύκλωση. Συνολικά, σε όλη τη χώρα, από μπλε κάδους, αξιοποιήθηκαν 117.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών.

    Όπως ανακοινώθηκε σε ημερίδα με θέμα «Ανακύκλωση Συσκευασιών και άλλων προϊόντων - Δράσεις και αποτελέσματα» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «NΟΗΣΙΣ», στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, περίπου 7 εκατομμύρια κάτοικοι μπορούν να πετούν τα ανακυκλώσιμα υλικά σε 80.000 μπλε κάδους, που υπάρχουν σε 610 δήμους της χώρας.

    Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, Γιάννης Ραζής, κατά τη διάρκεια της ημερίδας τόνισε πως, συγκεκριμένα, στην Κεντρική Μακεδονία οι ΟΤΑ που συνεργάζονται με το Σύστημα φτάνουν τους 89 με σύνολο κατοίκων 1,49 εκατ., ενώ ο αριθμός των κάδων ανακύκλωσης αυξήθηκε στους 13.832 το 2008.

    Σε ότι αφορά το 2009, επίσης για την Κεντρική Μακεδονία, αναμένεται να ενισχυθεί το υφιστάμενο δίκτυο των μπλε κάδων καθώς και να επεκταθεί περαιτέρω στους νομούς Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών και Πιερίας. Στην εν λόγω περιοχή λειτουργούν τέσσερα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στις περιοχές Θέρμης, Ταγαράδων, Νεοχωρούδας και Νεοκαισάρειας.

    Χαιρετισμό στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) σε συνεργασία με το δήμο Θέρμης και την Αναπτυξιακή Εταιρία Ανατολική Θεσσαλονίκης Α.Ε. απηύθυναν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας, και ο νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    «Όταν αναλάβαμε στην Κ. Μακεδονία είχαμε 542 χωματερές και κατορθώσαμε στις αρχές του 2009 να υπάρχουν μόλις 33 και αυτοί λόγω δικαστικών εμπλοκών. Στόχος μας να κλείσουν όλοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Τσιότρας. Ο νομάρχης από την πλευρά του στάθηκε στη νοοτροπία του Ελληνα πολίτη, τον οποίο κάλεσε να «καταλάβει πως η ανακύκλωση είναι το παρόν και το μέλλον».

    [07] "Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους"

    Στόχος των συνεδριάσεων της κυβέρνησης είναι «να μεθοδεύσουν το ξεγέλασμα των εργαζομένων και να ρίξουν τα βάρη ολοκληρωτικά σε αυτούς», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ εκτίμησε ότι η κρίση θα είναι οξύτερη μέσα στο 2009 και θα κρατήσει και το 2010.

    Η κα Παπαρήγα συναντήθηκε το μεσημέρι με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Σωματείων «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών «να δώσει τελική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα λειτουργίας του προγράμματος "βοήθεια για το σπίτι"» που έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι να είναι απλήρωτοι από 2 έως 7 μήνες. Ζήτησε, επίσης, διεύρυνση του προγράμματος, το οποίο -όπς είπε- έχει πολύ μεγάλη κοινωνική σημασία, καθώς και την μονιμοποίηση των εργαζόμενων σε αυτό.

    Σχολιάζοντας την έκθεση του ευρωδικαστηρίου που ζητά την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών για το Ασφαλιστικό, η κα Παπαρήγα κάλεσε σε «απειθαρχία στις αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου και σε όλες τις επιλογές της ΕΕ» και τόνισε: «Η διαφορά των 5 χρόνων στη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών είναι ανάγκη να υπάρχει και εξαιτίας των σκληρών συνθηκών ζωής και δουλειάς που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, αλλά αν θέλετε σε ένα βαθμό έχει να κάνει και με ειδικούς βιολογικούς λόγους, τη μητρότητα κλπ. Όσο η γυναίκα σηκώνει δυσβάσταχτα βάρη πρέπει να υπάρχει και αυτή η θετική διάκριση. Να μην εφαρμοστεί η απόφαση».

    Τέλος η κα Παπαρήγα είπε ότι οι ευθύνες για την απόδραση Παλαιοκώστα-Ριτζάι, είτε είναι αναμεμιγμένοι κάποιοι υπάλληλοι είτε όχι- είναι πολιτικές. «Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για όλη την κακή κατάσταση που βρίσκεται το σωφρονιστικό σύστημα και στα πλαίσια αυτά οπωσδήποτε υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την απόδραση των 2 αυτών κυρίων» είπε.

    [08] Αεροπορικό δυστύχημα

    Σε εννέα ανέρχονται οι νεκροί και σε περισσότερους από 50 οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 25 σοβαρά, από τη συντριβή αεροσκάφους των Τουρκικών Αερογραμμών την ώρα που προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, ανακοίνωσε ολλανδός αξιωματούχος.

    "Εκφράζουμε τη λύπη μας για το θάνατο 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 50", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μισέλ Μπεζιγκέν, δήμαρχος της πόλης Χάρλεμερμιρ, όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο, προσθέτοντας ότι τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν αδιευκρίνιστα.

    Λίγο πριν σημειωθεί το δυστύχημα το αεροσκάφος υπέστη αναταράξεις διηγήθηκαν επιζώντες σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    "Όταν το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει την κανονική προσγείωση, είχαμε την αίσθηση ότι πέσαμε σε κενό αέρος και ότι ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους", διηγήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τουνσέρ Μουτλουχάν, τραπεζίτης που διαμένει στην Ολλανδία.

    "Ξαφνικά το αεροσκάφος βούτηξε και συνετρίβη. Όλα έγιναν σε τρία με πέντε δευτερόλεπτα (...) Μετά επικράτησε πανικός", πρόσθεσε.

    Άλλος επιβάτης του αεροσκάφους, ο Κερέμ Ουζέλ, δήλωσε στο ίδιο δίκτυο ότι το αεροσκάφος "βρισκόταν σε ύψος 600 μέτρων όταν έγινε η ανακοίνωση για την προσγείωση". "Χάσαμε ξαφνικά πολύ ύψος, σαν να πέσαμε (σε κενό αέρος) και είχαμε αναταράξεις", πρόσθεσε. Μετά "η ουρά του αεροσκάφους προσέκρουσε στο έδαφος (...) και γλιστρήσαμε προς ακαθόριστο έδαφος".

    Το αεροσκάφος ένα Boeing 737-800, μετέφερε 134 ανθρώπους, εκ των οποίων 7 μέλη πληρώματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 February 2009 - 13:30:43 UTC