Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρειάζονται μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα"
  • [02] "Οχι στην εκποίηση της Ολυμπιακής"

  • [01] "Χρειάζονται μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα"

    "Η Ελλάδα κατέχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ ελλείμματος ανταγωνιστικότητας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή την ανακοίνωση ελλείμματος +8% στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

    Με αφορμή δήλωση του υπουργού Οικονομίας "το σχέδιό μας θα μας βγάλει από την κρίση", ο κ.Παπακωνσταντίνου έθεσε τα ερωτήματα: "Πέντε χρόνια τι έκαναν, οι ίδιοι άνθρωποι δεν ήταν υπεύθυνοι για την συλλογή των εσόδων και τις δαπάνες; Και θα βγούμε από την κρίση μόνο με περιοριστικά μέτρα;".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "από την κρίση βγαίνεις και με μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, (καθώς) σημασία δεν έχει μόνο το ύψος του ελλείμματος, αλλά και το περιεχόμενο των ελλειμμάτων" και επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν παρουσιάζει το "νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής" που θα εμπεριέχει αναπτυξιακή στόχευση και ανακατανομή δαπανών.

    Αναφορικά με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν απάντησε επί της ουσίας", στα όσα είπε χθες ο κ. Παπανδρέου στην διαβούλευση με φορείς του τουρισμού, ενώ στη συνέχεια διερωτήθη γιατί η "κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τον θεσμό της κοινωνικής εργασίας".

    Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να "πει ξεκάθαρα ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τις προτάσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ κ.Μίχαλου".

    Απαντώντας σε ερώτηση για την θέση του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική εργασία, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα "είναι ασφαλισμένη εργασία που θα αφορά κοινωνικές ανάγκες, οι οποίες θα καλυφθούν από μακροχρόνια άνεργους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες", ενώ πρόσθεσε ότι "θα δούμε πόσα άτομα αφορά και θα χρηματοδοτούνται από πόρους του ελληνικού δημοσίου".

    Κληθείς να σχολιάσει απόψεις κομμάτων της αριστεράς ότι "η κοινωνική εργασία ευνοεί τελικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "αυτοί που έχουν αυτή την άποψη πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν τι εννοούν. Δεν αντιλαμβάνομαι την οποιαδήποτε σχέση έχει η κερδοφορία των επιχειρήσεων με το να επιδοτήσει το κράτος την δυνατότητα οι προνοιακές δομές να έχουν προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους, να φροντίσει το κράτος κάποιοι οι οποίοι απολύονται έτσι κι αλλιώς να έχουν την δυνατότητα εργασίας".

    "Η χώρα μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης του οποίου το πρώτο βήμα έγινε με την έκθεση που παρουσιάστηκε χθες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του κ. Γ. Σουφλιά για "διαφωνίες με την Κομισιόν".

    "Και εμείς διαφωνούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προς αυτά που λέει για τις κατευθύνσεις για παράδειγμα, για τις τακτικές μείωσης του ελλείμματος ή ως προς το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "το ζήτημα είναι να έχεις σχέδιο και διαπραγματευτική ικανότητα, όχι μόνο να πείθεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τις διεθνείς αγορές".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Κομισιόν "δεν διαφωνεί απλώς με το σχέδιο της κυβέρνησης,αλλά δεν το πιστεύει", επικρίνοντας σε αυτό το σημείο την κυβέρνηση για αναξιοπιστία.

  • ** "Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στην "Αθηναϊδα" δεν είναι "ξεδίπλωμα" προεκλογικού προγράμματος, αλλά μια ευκαιρία να μιλήσουμε καθαρά για τους στόχους μας, καθώς τώρα χρειαζόμαστε μεγάλους στόχους για την χώρα με διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με επεσήμανε πως η εκδήλωση απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία.

  • ** Ερωτηθείς για την σύγκλιση της ΚΕ της ONΝEΔ την ίδια μέρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν θέλω να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί αντιπερισπασμό για τα δελτία των οκτώ, σε κάθε περίπτωση εκείνος διάλεξε να απευθυνθεί στην γυάλα του κομματικού ακροατηρίου, εμείς διαλέξαμε να απευθυνθούμε στην κοινωνία".

  • ** "Το ΠΑΣΟΚ λέει πως πρέπει να σεβόμαστε τις συλλογικές συμβάσεις, τάσσεται υπέρ της αποδέσμευσης μισθολογικού απο βαθμό και εξέλιξη και υπέρ της απόδοσης τώρα των αποδοχών ανώτερης βαθμίδας σε όσους έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία και τρίτον υπέρ ενός πολυδιευθυντικού συστήματος με διαφανή διαδικασία, διαρκή αξιολόγηση και επιβράβευση αυτών που κάνουν καλά την δουλειά τους", είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος σε ζητήματα Υγείας και κάνοντας ταυτόχρονα λόγο "για τεράστιες ελλειψεις στα νοσοκομεία, προσλήψεις ευρισκόμενες "στον αέρα" και παλινωδίες της κυβέρνησης στην Βουλή".

    Γ.Παπανδρέου: Ανοχύρωτη η χώρα

    Η χώρα μπήκε ανοχύρωτη στην οικονομική κρίση και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ναυτιλία και τον τουρισμό, δυο τομείς που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε σύσκεψη με τις ηγεσίες των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ναυτιλίας και του τουρισμού, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης το ΠΑΣΟΚ.

    Στη διάρκεια της σύσκεψης έγιναν ορισμένες δυσμενείς διαπιστώσεις με πιο σημαντική εκείνη της μείωσης κατά 20-30% της τουριστικής κίνησης το 2009.

    Ο κ. Παπανδρέου ήταν αυστηρός στην κριτική του προς την κυβέρνηση αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι όσα εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής στις 18 Δεκεμβρίου δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα ούτε σε νομοθετικό επίπεδο ούτε στο επίπεδο της χρηματοδότησης.

    Στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταλόγισε ότι αντιδρά με συντηρητικά αντανακλαστικά και κινείται πολύ αργά την ώρα που θα έπρεπε να κινείται πιο επιθετικά και να λαμβάνει πιο ενεργητικά μέτρα για την έξοδο από την κρίση.

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον τουρισμό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει:

    1. να προωθηθεί ο ποιοτικός τουρισμός έναντι του μαζικού.

    2. να υπάρξει διακριτός ρόλος μεταξύ των τουριστικών φορέων

    3. να δοθεί έμφαση στον πράσινο τουρισμό

    4. να συνδεθεί ο τουρισμός με την παιδεία και την εκπαίδευση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε μεταξύ άλλων μέτρων και την μείωση κατά 2% του ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε και μια σειρά μέτρων τα οποία κατά το ΠΑΣΟΚ εφαρμοζόμενα μπορούν να δώσουν πολλές λύσεις στο πρόβλημα του τουρισμού και τα οποία έχουν ως εξής:

    -αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων έως το 2010 και αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κατά δανειοληπτών.

    -ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των τουριστικών επιχειρήσεων χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.

    -ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων στο πρόγραμμα των 28 δισ. που δίνονται στις τράπεζες και αύξηση του ποσού που θα διατεθεί στο ΤΕΜΠΕ.

    -κατάργηση του ΕΤΑΚ και επάνοδος στο προηγούμενο καθεστώς.

    -αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και των τουριστικών υποδομών και άμεση έναρξη του ΕΣΠΑ στον τουριστικό τομέα.

    -μείωση των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κατά 50%.

    -αύξηση του επιδόματος ανεργίας στον τουριστικό κλάδο στο 70% των κανονικών αποδοχών.

    -αύξηση των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού από 370.000 σε 500.000.

    -αύξηση και πριμοδότηση των πενθήμερων σχολικών εκδρομών όταν πρόκειται για εσωτερικούς προορισμούς.

    -μείωση των ακτοπλοϊκών ναύλων με επαναφορά του υποχρεωτικού ανώτατου ορίου για την οικονομική θέση σε επίπεδα που θα φτάνουν και το 20%, καθώς και επαναφορά του παγώματος των εισιτηρίων για τις άγονες γραμμές.

    -αύξηση της χρηματοδότησης των tour operators οι οποίοι προβάλουν τη χώρα.

    -ειδικά μέτρα για την προβολή της Αθήνας η οποία επλήγη από τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου και άμεση ενεργοποίηση του κονδυλίου των τριών εκατομμυρίων ευρώ που έχει εγγραφεί για το σκοπό αυτό και μέχρι σήμερα παραμένει ανενεργό.

    [02] "Οχι στην εκποίηση της Ολυμπιακής"

    Την απόφαση του κόμματος του να συνεχίσει τον αγώνα για την ύπαρξη ενός εθνικού δημόσιου αερομεταφορέα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «όσοι νομίζουν ότι θα κλείσουμε το φάκελο δημόσια Ολυμπιακή, κάνουν μεγάλο λάθος".

    Σε συνέντευξη που έδωσε, ο κ.Αλαβάνος ανέλυσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα και είπε ότι πρόκειται για γελοιογραφία ο τρόπος εκποίησης της ΟΑ.

    Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρεί στην εκποίηση της ΟΑ με βάση ένα χρέος το οποίο υπολογίζεται αυθαίρετα και είναι πολλαπλάσιο των κρατικών ενισχύσεων, τις οποίες όλοι αποδέχονται να δίδονται σε μεγάλες χρεοκοπημένες Τράπεζες της ΕΕ.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτο ότι η ΕΕ λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την προώθηση της εκποίησης της ΟΑ, την ίδια ώρα που καλύπτει διαδικασίες για τις Τράπεζες, παραβιάζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά και τους κανόνες ανταγωνισμού και εκβιάζει με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με νόμους και οδηγίες,οι οποίες δεν ισχύουν για άλλους.

    «Εμείς θα θέλαμε και θα άξιζε η Ελλάδα μια κυβέρνηση που θα τολμούσε να πει την αλήθεια στην ΕΕ και θα αξιοποιούσε αυτά τα επιχειρήματα τα οποία αποσιωπούνται. Και δεν θα πήγαινε δουλικά να σκύβει το κεφάλι, είτε για την υπόθεση της ΟΑ, είτε για την απαράδεκτη υπόθεση των συνεχών επεμβάσεων της ΕΕ στο δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας,όπως μας ζητάει ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Αλμούνια να κινηθούμε στο έλλειμμα 3%", ανέφερε.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση και στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για σύμπλευση με τη ΝΔ.

    «Έχουμε καλέσει το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε για την ανάδειξη ενός νέου δημόσιου σύγχρονου αερομεταφορέα, τη στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΟΑ και δυστυχώς βλέπουμε ότι αντί να παίξει το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παίζει το ρόλο συμπολίτευσης. Αυτό τουλάχιστο το συμπέρασμα βγαίνει από τις επαφές που υπήρξαν ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το νέο επιχειρηματία ο οποίος διεκδικεί την ΟΑ. Εμείς απευθυνόμαστε στους φίλους, στα μέλη και στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να αναδείξουμε ένα κοινό μέτωπο για τη στήριξη της ΟΑ ως δημόσιας επιχείρησης», επεσήμανε.

    Στη συνέχεια, ο κ.Αλαβάνος κατέθεσε 10 σημεία προτάσεων για μια νέα στρατηγική για την Ολυμπιακή Αεροπορία, ενώ έκανε λόγο για υπερβολικά χαμηλό τίμημα για την εξαγορά του πακέτου της ΟΑ από την «Μαρφίν».

    Τέλος, κληθείς ο κ.Αλαβάνος να σχολιάσει τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες σε σχέση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, τόνισε:

    «Εμείς πρέπει να στείλουμε μηνύματα στις Βρυξέλλες. Και αν δεν το κάνει η κυβέρνηση πρέπει οι έλληνες εργαζόμενοι να εκφράσουν με αγωνιστικό τρόπο στην ίδια τη χώρα μας την αγανάκτηση τους απέναντι στην στάση της ΕΕ. Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να μην υπάρχει δηλαδή κανένας περιορισμός για χρέη και ελλείμματα και των ιδιωτικών τραπεζών και να μας κάνει τον αρχάγγελο Μιχαήλ για τα χρέη και τα ελλείμματα των χωρών - μελών και να αποτρέπει μια επιθετική και συγκροτημένη δημοσιονομική πολιτική,η οποία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 February 2009 - 15:30:20 UTC