Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση"
  • [02] Συνάντηση Κ.Παπούλια με γγ του ΑΚΕΛ
  • [03] Ένοπλη επίθεση εναντίον του ALTER
  • [04] "Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα"
  • [05] Εξουδετέρωση βόμβας

  • [01] "Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση"

    Θέματα του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ εξετάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με το γερουσιαστή των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και τον πολιτειακό υπουργό Οικονομικών του Ιλινόϊ Αλέξη Γιαννούλια.

    Ο κ. Καραμανλής καλωσόρισε τους δυο Αμερικανούς αξιωματούχους ως την πρώτη αμερικανική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Ελλάδα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης υπό τον πρόεδρο Ομπάμα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "υποδεχόμαστε πολύ θερμά τη δέσμευση του προέδρου να συνεργαστεί στενά με φίλους και συμμάχους σε όλα τα μεγάλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και προβληματισμού".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε, ότι προσβλέπει, όπως είπε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, σε μια στενή συνεργασία μαζί του, τόσο για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, οι οποίες είναι σε εξαίρετη βάση όσο και προς όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τα διεθνή θέματα και τα θέματα της περιοχής.

    Το καλωσόρισμά μου αυτό κατέληξε ο κ. Καραμανλής, αποτελεί μια πολύ ειλικρινή και ουσιαστική δέσμευση και δεν έχει απλώς συμβολικό χαρακτήρα.

    Από την πλευρά του γερουσιαστής Ντέρμπιν υπογράμμισε ότι δεν έρχεται στην Ελλάδα ως επίσημος εκπρόσωπος της διοίκησης Ομπάμα, αλλά τόσο ο κ. Γιανούλιας όσο και ο ίδιος έρχονται "ως επίσημοι φίλοι του προέδρου" και θα μεταφέρουν στον ίδιο το μήνυμα ότι η φιλία με την Ελλάδα είναι ισχυρή και θα γίνει ακόμη ισχυρότερη.

    "Η Ελλάδα ενέπνευσε τη δημοκρατία μας και η συμμαχία μας σήμερα μας εμπνέει. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις στον κόσμο και στην περιοχή. Εχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν για να επιλύσουμε πολλά προβλήματα και θα το κάνουμε και στο μέλλον".

    Κ.Καραμανλής για την οικονομική κρίση

    Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις που έκανε χθες μετά τη συνάντησηπου είχε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ι.Αλίεφ, αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, οι οποίες αποτυπώνονται στη σχετική έκθεση για την οικονομία.

    Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε πολύ μεγάλη την οικονομική κρίση η οποία εξελίσσεται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, όπως είπε, με ασφάλεια τη διάρκειά της.

    Το σχέδιο σταθερότητας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι σαφές, συγκεκριμένο και ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των καιρών.

    Επανέλαβε ότι στηρίζεται σε τρεις άξονες, τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος, την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των ασθενεστέρων.

    Επιδιώκουμε κλίμα εθνικής συνεννόησης, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είμαστε σε διαρκή επαγρύπνιση για όποιες αλλαγές και προσαρμογές χρειαστούν

    Τόνισε δε ότι απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα, καθώς και κλίμα εθνικής συνεννόησης για να ξεπεραστεί η κρίση.

    [02] Συνάντηση Κ.Παπούλια με γγ του ΑΚΕΛ

    Το νέο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού, δέχθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

    Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εκλογή, ο κ. Κυπριανού αφού του ευχαρίστησε του μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί με την εκτίμησή του. Ο κ. Παπούλιας σχολίασε τα όσα ειπώθηκαν για τις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Ρέν, σχολιάζοντας ότι τα είπαν πολύ καλά και ότι αφού θέλουν να βοηθήσουν ας το κάνουν. Να μην είναι μόνο παχιά λόγια.

    Ο κ. Κυπριανού συμφώνησε λέγοντας ότι οι ίδιοι είναι έτοιμοι, ότι γενικά η επίσκεψη ήταν καλή, αλλά, όπως επισήμανε, μένουν μόνο στα λόγια. Στην πράξη, είπε ο κ. Κυπριανού, όχι μόνο δεν κάνουν αυτό που πρέπει, αλλά κάνουν το αντίθετο απ' αυτό που πρέπει. Ειδικά ο κ. Ρέν.

    [03] Ένοπλη επίθεση εναντίον του ALTER

    Τα ίδια όπλα που είχαν χρησιμοποιηθεί στην ένοπλη επίθεση κατά του αστυνομικού τμήματος Κορυδαλλού, χρησιμοποιήθηκαν και χθες το βράδυ στην επίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού Alter, στο Περιστέρι.

    Αυτό ανακοινώθηκε από την αστυνομία, με βάση τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης που έγιναν στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας στους κάλυκες οι οποίοι περισυνελέγησαν από τον τόπο της επίθεση.

    Πρόκειται συγκεκριμένα, για πιστόλι των 9 χιλιοστών και αυτόματο όπλο "Σκόρπιον" των 7,62 χιλιοστών.

    Υπενθυμίζεται, ότι την ευθύνη για την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού είχε αναλάβει με προκήρυξη που έστειλε σε ψηφιακή μορφή σε CD-ROM η οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών".

    Για την επίθεση στο Alter μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

    Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν ακόμα ένα βίντεο που έχει καταγράψει εξωτερική κάμερα του καναλιού που είναι τοποθετημένη επί της οδού Λεονάρδου όπου εκδηλώθηκε η επίθεση.

    Η κάμερα έχει καταγράψει τις φιγούρες των τεσσάρων δραστών οι οποίοι όμως φορούσαν κουκούλες και κράνη μοτοσικλέτας και δεν διακρίνονται τα χαρακτηριστικά τους.

    Oι τέσσερις δράστες προσέγγισαν από την πλευρά της οδού Λεονάρδου τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, είπαν σε έναν τεχνικό που ήταν εκεί τη στιγμή εκείνη να απομακρυνθεί και άνοιξαν πυρ με τα δύο όπλα, με αποτέλεσμα οι σφαίρες να προξενήσουν φθορές σε τρία ΙΧ αυτοκίνητα υπαλλήλων του καναλιού.

    Στη συνέχεια πέταξαν έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, ο οποίος δεν εξερράγη και απομακρύνθηκαν και πάλι τρέχοντας.

    Καταδίκη από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο

    Την καταδίκη της κυβέρνησης και του πολιτικού και του δημοσιογραφικού κόσμου προκάλεσε η ένοπλη επίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού Alter.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος εξέφρασε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης προς όλους τους εργαζομένους στο ALTER και χαρακτήρισε την επίθεση «άνανδρη εγκληματική ενέργεια που βάλλει εναντίον της ενημέρωσης, της κοινωνικής ειρήνης, της ασφάλειας των πολιτών και φυσικά εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας». «Τέτοιου είδους δράσεις είναι καταδικασμένες σε αποτυχία από το σύνολο της κοινωνίας» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διαβεβαίωσε ότι οι αρχές θα ερευνήσουν πλήρως την υπόθεση ώστε οι δράστες της επίθεσης να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας τόνισε ότι «τέτοιες ενέργειες δεν πλήττουν αλλά αντίθετα ατσαλώνουν και την ενημέρωση και τη Δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι «αυτές τις ενέργειες τις καταδικάζουμε όλοι απερίφραστα, τις καταδικάζει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, τις καταδικάζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες».

    «Όσοι προσπαθούν να πλήξουν νύκτορες και πισώπλατα το φρόνημα της δημοσιογραφίας, θα βρουν μόνο την καταδίκη στη συνείδηση όλων», επεσήμανε ο κ. Γκιουλέκας.

    Τόνισε επίσης ότι η Ελληνική Αστυνομία, από την πρώτη στιγμή, ερευνά την υπόθεση και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καταδίκασε την επίθεση ως «μία βίαιη, εγκληματική επίθεση, από την οποία θα μπορούσαμε να έχουμε θρηνήσει και θύματα» και πρόσθεσε ότι «μια επίθεση σε ένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, είναι μια επίθεση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι τελικά, μία επίθεση στην πολυφωνία και στην ελεύθερη έκφραση».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι «οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διαλευκάνουν άμεσα την υπόθεση και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη».

    Εκ μέρους του γραφείου τύπου του ΚΚΕ ο Μάκης Μαΐλης σε δήλωση του αναφέρει ότι «οι επαναλαμβανόμενες τέτοιες επιθέσεις δείχνουν την ύπαρξη προβοκατόρικου σχεδίου που διευκολύνει σχέδια καταστολής εναντίον του λαϊκού κινήματος. Αυτό είναι ο βασικός στόχος».

    Ο ΣΥΝ, με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βίαιη εγκληματική επίθεση που δέχτηκε ο τηλεοπτικός σταθμός του Alter» και προσθέτει ότι πρόκειται για «μια επίθεση που στρέφεται εναντίον της ελεύθερης έκφρασης του Τύπου και αποτελεί μια μορφή ιδιότυπης απαράδεκτης λογοκρισίας».

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΑ.Ο.Σ Κυριάκος Βελόπουλος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του κόμματος του για «την άνανδρη επίθεση που δέχθηκε ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER» και πρόσθεσε ότι «κάθε επίθεση στην δημοσιογραφία είναι επίθεση στην ίδια την δημοκρατία». Το ΛΑΟΣ συμπαρίσταται στους δημοσιογράφους και το προσωπικό του ALTER, ανέφερε ο κ.Βελόπουλος.

    Tο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση της καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο, την τρομοκρατική δολοφονική επίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΤΕΡ» και επισημαίνει ότι «στην ουσία πρόκειται για χτύπημα στην ενημέρωση».

    «Η κλιμάκωση της βίας και των επιθέσεων, που εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό κατά εργαζομένων και ΜΜΕ, όπως και η στοχοποίηση δημοσιογράφων, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Το θέμα της επίθεσης στο Alter θα απασχολήσει το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών κατά τη αυριανή του συνεδρίαση.

    [04] "Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα"

    Με την καταληκτική φράση «ο σοσιαλισμός είναι και επίκαιρος και ιστορικά αναγκαίος» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην εισήγησή της προς το 18ο συνέδριο, που άρχισε σήμερα τις εργασίες του, σήμανε την αντεπίθεση του κόμματος "σε όλα τα μέτωπα", σε μια περίοδο «όπου τίθενται επί τάπητος, γενικότερα, μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην περιοχή, στην Eλλάδα».

    Με την εισήγησή της η κα Παπαρήγα περιέγραψε την διεθνή και εσωτερική κατάσταση, την οικονομική κρίση και τα αίτιά της, τις πολιτικές εξελίξεις και τις προοπτικές, υπό το πρίσμα των ιδεολογικοπολιτικών θέσεων του ΚΚΕ και ταυτόχρονα, έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα το κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών "που είναι μπροστά μας", εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση σε όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Εχοντας την πεποίθηση ότι το συνέδριο «θα συμβάλει ώστε να ανοίξει μια νέα σελίδα στη δράση και την προοπτική του εργατικού, λαϊκού κινήματος, στη συνεισφορά του Κόμματος στο διεθνές κομμουνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα», η Γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για τα μεγάλα ποσοστά με τα οποία υπερψηφίστηκαν οι Θέσεις που αφορούσαν στον απολογισμό του Kόμματος και τα καθήκοντα έως το 19ο Συνέδριο, καθώς και οι Θέσεις για το σοσιαλισμό που ήταν 72% και 73% αντίστοιχα , που σημαίνει ότι «η συμφωνία και με τα δύο κείμενα των Θέσεων έχει ένα στέρεο υπόβαθρο, η ιδεολογικοπολιτική ενότητα του Κόμματος είναι ακόμα πιο ισχυρή και ουσιαστική σήμερα, εδραιωμένη και μέσα από την πείρα, τους αγώνες, την ιδεολογικοπολιτική αναμέτρηση».

    Το γεγονός όμως ότι το συνέδριο του κόμματος πραγματοποιείται εν μέσω κρίσης, σημαίνει, όπως σημείωσε η κα Παπαρήγα ότι «έχουμε όλοι και όλες επίγνωση ότι οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, εξαιτίας και του γεγονότος ότι ήδη έχουν εμφανιστεί τα πρώτα στοιχεία της κρίσης στη χώρα μας. Aυτή θα ξεσπάσει, θα είναι οξυμένη και σχετικά μακρόχρονη. Kαι εμείς δεν έχουμε παρά μία μόνο επιλογή, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ώστε το εργατικό κίνημα να βρεθεί σε θέση αντεπίθεσης, η κοινωνική συμμαχία να κάνει βήματα».

    Για την στάση των δύο μεγάλων κομμάτων το ΚΚΕ εκτιμά ότι «τόσο η κυβέρνηση της NΔ όσο και το ΠAΣOK, με διαφορετικές φράσεις και συνθήματα, λένε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η μέγιστη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, όλων των "παραγωγικών δυνάμεων", ώστε η κρίση να περάσει όσο γίνεται πιο ομαλά. Tην ίδια ώρα, οι επιλογές και οι προτάσεις τους έχουν δύο βασικά αλληλοσυνδεόμενα χαρακτηριστικά: Μέτρα για την εξασφάλιση όσο γίνεται της πορείας της κερδοφορίας και μέτρα - "ασπιρίνες" για την ακραία φτώχεια».

    Εκτενής ήταν η αναφορά και στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου και η προηγούμενη κριτική του ΚΚΕ προς τα άλλα κόμματα επαναλήφθηκε με την εισήγηση προς το συνέδριο με μεγαλύτερη ακόμη οξύτητα. Η κα Παπαρήγα τόνισε ότι «ορισμένοι αποκάλεσαν το ξέσπασμα της νεανικής οργής λαϊκή εξέγερση, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση ένα μέρος του αστικού Τύπου που προσανατολίζεται στη σοσιαλδημοκρατία, ενώ ο ΣYN/ΣYPIZA αναγόρευσε το κίνημα σε νεανική εξέγερση. Tο ΠAΣOK κράτησε αποστάσεις, συγκέντρωσε την προσοχή του στην εκλογική αξιοποίηση των αγώνων και στην ανάγκη να διαδεχτεί τη NΔ στο κυβερνητικό πηδάλιο». H NΔ, πρόσθεσε, προσπάθησε να αξιοποιήσει την τυφλή βία για να συκοφαντήσει το λαϊκό κίνημα, το νεολαιίστικο κίνημα, να ερεθίσει τα πιο αντιδραστικά και συντηρητικά αντανακλαστικά, να δικαιολογήσει την κρατική βία, που τελικά στράφηκε γενικότερα κατά των διαδηλωτών.

    Η κυρία Παπαρήγα, στη συνέχεια, αναφέρθηκε πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «ξεπέρασε κάθε όριο καιροσκοπισμού και αντικομμουνισμού, αξιοποιώντας ηγετικά στελέχη του οπορτουνισμού που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια να μεταλλάξουν το KKE με τη διάσπαση του 1968. Σε αντίθεση με το παρελθόν όταν κατηγορούσε το KKE για "επαναστατική γυμναστική", γιατί υποστήριζε επανειλημμένα πολιτικοποιημένα αιτήματα και ανεβασμένες μορφές πάλης, γιατί ακόμα τόλμησε να αντισταθεί στην απαγόρευση πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Kλίντον στην Eλλάδα, προχώρησε σε ανοιχτή υποστήριξη της δράσης των κουκουλοφόρων, αναγορεύοντας, μάλιστα, σε σύγχρονα όπλα της νεανικής εξέγερσης την πέτρα και την κουκούλα. H επιλογή του να αναγορευτεί σε βασική δύναμη διαμόρφωσης ενός αναρχοαυτόνομου πόλου με τη σύμπραξή του με εξωκοινοβουλευτικές αριστερίστικες αντιKKE ομάδες συμπίπτει με τους ανάλογους σχεδιασμούς των αστικών πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν ένα ανάχωμα προς τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών και πιο ειδικά απέναντι στο KKE και την KNE, ένα άλλοθι για την κρατική καταστολή».

    Για το ΛA.O.Σ. σημείωσε ότι «έδειξε την απέχθειά του στη μαζική λαϊκή δράση, στις αγωνιστικές μορφές πάλης, αναδείχτηκε σε απολογητή της αστυνομικής βίας».

    Για σχέσεις με ΕΕ και ΝΑΤΟ

    Σχετικά με το θέμα της συμμετοχής της Eλλάδας στην EE και το NATO, η εισήγηση σημειώνει ότι είναι καιρός να σχεδιαστεί, ανάλογα με τους φορείς, να προβάλλεται το θέμα της απειθαρχίας, αλλά και της αποδέσμευσης, απεμπλοκής και ως απάντηση στις θέσεις για αλλαγή από τα μέσα κ.λπ. Στο πεδίο αυτό να αρχίσει η συζήτηση γιατί η Eλλάδα σε διαφορετικές πολιτικές συνθήκες εξουσίας μπορεί να σταθεί στα πόδια της και με ποιους όρους μπορεί να συμμετέχει σε διεθνείς συνεργασίες. Nα αρχίσει η συστηματική απομυθοποίηση των μονόδρομων και της κινδυνολογίας. Mπορεί να ξεκινήσει μια προσπάθεια να φανεί ποιο είναι το ισοζύγιο της συμμετοχής. H έννοια ισοζύγιο απαντά στην προπαγάνδα που λέει ότι δόθηκαν και δίνονται κοινοτικά ποσά. Aκόμα, η έννοια ισοζύγιο απαντά στο επιχείρημα ότι μια χώρα που ξεκόβει έχει να αντιμετωπίσει κινδύνους. Στο πεδίο αυτό είναι ανάγκη να προβληθούν οι όροι της συμμόρφωσης, της ανισομετρίας, οι σχέσεις αλληλεξάρτησης και εξάρτησης. Aπομυθοποιείται έτσι και η θέση ότι η Eλλάδα είναι μικρή και εξαρτημένη χώρα και δεν μπορεί να μπει στην τροχιά της ανάπτυξης προς όφελος των κοινωνικών αναγκών, σε αντίθεση με την καπιταλιστική ανάπτυξη, την υπηρέτηση των μονοπωλίων.

    Στη συνέχεια η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε σε θέματα σχετικά με τη λειτουργία του κόμματος, να λάθη, τις αδυναμίες και τις δυναότητες που υπάρχουν για περαιτέρω ανάπτυξη της κομματικής δράσης σημειώνοντας ότι αδύνατο σημείο του Κόμματος παραμένει η υστέρηση στην κομματική οικοδόμηση, στους ρυθμούς στρατολογίας από την εργατική τάξη και στην πιο συστηματική προσπάθεια ολόπλευρης ανάπτυξης των εργατικών στελεχών και ιδιαίτερα γυναικών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας για την κομματική ανασυγκρότηση μετά τη διάσπαση του 91 η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι το 37,2% των κομματικών μελών εντάχθηκαν στο ΚΚΕ, μετά την κρίση του '90-'91.

    H μάχη των Ευρωεκλογών

    Όπως σημείωσε η κa Παπαρήγα η πρώτη μεγάλη γενική πολιτική μάχη μετά το συνέδριό είναι η μάχη των ευρωεκλογών και ανακοίνωσε ότι η απερχόμενη KE έχει διαμορφώσει Πολιτική Διακήρυξη για το πολιτικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της μάχης αυτής.

    Aπό μια άποψη, πρόσθεσε, αυτή η αναμέτρηση έχει σημαντικές ομοιότητες με τις εθνικές εκλογές, η διαφορά τους είναι ότι στη μια εκλέγεται κυβέρνηση, στην άλλη η ομάδα των ευρωβουλευτών. H κοινή τους ταυτότητα είναι οι ευθύνες της EE και των κομμάτων εξουσίας, όσον αφορά στα καθημερινά και τα γενικότερα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, οι γενικότερες αρνητικές συνέπειες από την ενσωμάτωση της χώρας στην ευρωενωσιακή αγορά, γενικότερα στην περιφερειακή ιμπεριαλιστική ένωση.

    Στην εκλογική αναμέτρηση , είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, κρίνονται η NΔ και το ΠAΣOK, τα κόμματα που εναλλάξ υπέγραψαν όλες τις αντεργατικές, αντιλαϊκές αποφάσεις της EE, πήραν μέρος στις ιμπεριαλιστικές της επεμβάσεις και τους πολέμους που αυτή στήριξε ή πήρε ενεργό μέρος. Στην Eλλάδα, συνεχισε, η ιμπεριαλιστική ευρωενωσιακή πολιτική δεν έχει συμμάχους μόνο τα δύο αστικά κόμματα, αλλά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, που με το δικό τους τρόπο στήριξαν και στηρίζουν, εκτιμώντας ότι αυτή αποτελεί μονόδρομο. Eίναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο ΣYPIZA εμφανίζεται έντονα κριτικός προς την EE, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την αυταπάτη ότι αυτή μπορεί να μεταλλαχτεί σε ανθρώπινη, με τον ίδιο περίπου τρόπο που πολλές φορές υιοθετεί τον εξανθρωπισμό του καπιταλισμού σε εθνικό επίπεδο.

    H μάχη των εθνικών εκλογών, είπε κα Παπαρήγα, είναι επίσης μπροστά μας, αφού, με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εξαντλήσει την 4ετία η κυβέρνηση της NΔ. Kαι για την αναμέτρηση αυτή είμαστε ιδεολογικοπολιτικά έτοιμοι. Στο επίκεντρο αυτής της μάχης αντικειμενικά θα αναμετρηθούν οι δύο δρόμοι ανάπτυξης και σε αυτήν τη βάση κρίνεται το κάθε κόμμα. και κατέληξε:

    «Οσο πιο αδύναμη είναι μια συντηρητική, αντεργατική, αντιλαϊκή κυβέρνηση, είτε μονοκομματική είτε συνεργασίας, τόσο από καλύτερες θέσεις ο λαός μπορεί να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Tα αστικά κόμματα, τα κόμματα του συμβιβασμού έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται φόβο μπροστά σε μια αδύναμη κυβέρνηση, το λαϊκό κίνημα πρέπει να υπολογίζει ένα πράγμα, το νέο κύκλο επίθεσης που θα δεχτεί από μια ισχυρή αντιλαϊκή κυβέρνηση. Eμείς θα συμβάλουμε - όσο εξαρτάται από εμάς - να ανακτήσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης και των συμμάχων της την εμπιστοσύνη στη δύναμή του. Nα αρχίσει η αντεπίθεση, με ισχυρό KKE, με ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με συσπείρωση δυνάμεων, με ενίσχυση της συμμετοχής και δράσης των νέων ηλικιών, των γυναικών».

    Το 18ο Συνέδριο

    Στο Συνέδριο, που έχει κεντρικό σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό - αντεπίθεση» και το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, θα συζητηθούν η Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής με τον απολογισμό δράσης του ΚΚΕ από το 17ο Συνέδριο και τα καθήκοντά του μέχρι το 19ο καθώς και οι «εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ο αιώνα - η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό».

    Στο Συνέδριο θα παρευρεθούν αντιπροσωπείες 90 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και Εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων από 72 χώρες, καθώς και εκατοντάδες προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στα τελευταία Συνέδρια του ΚΚΕ.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί σύνοδο της ομάδας εργασίας των κομμουνιστικών κομμάτων που θα καθορίσει τον τόπο και το θέμα της 11ης παγκόσμιας συνάντησης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, καθώς και σειρά πρωτοβουλιών αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό και κοινών δράσεων ενάντια στην επίθεση των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων τους με αφορμή το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης.

    Οι αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων θα συμμετέχουν στην μεγάλη συγκέντρωση διεθνιστικής αλληλεγγύης που θα πραγνατοποιηθεί απόψε στο γήπεδο του Απόλλωνα, στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες 11 συγκεντρώσεις μέχρι τις 21 του Φλεβάρη σε συνοικίες της Αθήνας, του Πειραιά, στην Ελευσίνα, στο Μενίδι, στη Πάτρα, στη Λάρισα και στη Χαλκίδα.

    Σε ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται ιδαίτερα «η συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, με επικεφαλής τον Φερνάντο Ρεμίρεζ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις στις εργασίες στο Συνέδριο, όπως και οι συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους εκπρόσωπους των πολιτικών κομμάτων και των οργανώσεων του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας».

    «Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚ Κούβας θα συμβάλει στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης με τη Σοσιαλιστική Κούβα, που φέτος γιορτάζει τα 50χρονα της επανάστασης, όπως και στην πάλη ενάντια στο εμπάργκο και στην πολιτική διακρίσεων της ΕΕ ενάντια στο νησί της επανάστασης, στην απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών» αναφέρει η ανακοίνωση.

    [05] Εξουδετέρωση βόμβας

    Αυτοσχέδιο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, πολύ μεγάλης ισχύος, εξουδετέρωσαν πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) της Αστυνομίας έξω από τα γραφεία της τράπεζας Citibank στη διασταύρωση των οδών Αχαΐας και Τροιζηνίας στην Κηφισιά.

    Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η βόμβα αποτελείτο από πολλά κιλά της εκρηκτικής ύλης ANFO, με την οποία ήταν γεμισμένες πέντε φιάλες προπανίου οικιακής χρήσης, που είχαν τοποθετηθεί στο πορτπαγκάζ κλεμμένου αυτοκινήτου.

    Ο μηχανισμός αποτελούνταν ακόμα από ηλεκτρικούς πυροκροτητές, μπαταρίες και δυο μηχανικά ρολόγια. Δεν έχει γίνει γνωστό, γιατί δεν εξερράγη, πιθανολογείται όμως από τους ειδικούς της αστυνομίας, ότι πιθανόν να είχε γίνει λάθος συνδεσμολογία.

    Η βόμβα εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από συνεργείο του ΤΕΕΜ (Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών).

    Οπως λένε οι ειδικοί της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής, η συγκεκριμένη εκρηκτική ύλη θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές όχι μόνο στο κτίριο αλλά σε μεγάλη ακτίνα γύρω από αυτό.

    Την εκρηκτική ύλη ANFO, όπως λένε επίσης, χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν ο ΙΡΑ, η ΕΤΑ και κάποιες παλαιστινιακές οργανώσεις, ενώ το 1995 με μεγάλη ποσότητα της ίδιας εκρηκτικής ύλης είχε ανατιναχτεί το κυβερνητικό κτίριο στην Οκλαχόμα.

    Το παγιδευμένο αυτοκίνητο άφησαν άγνωστοι στον περίβολο του κτιρίου γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα.

    Τις κινήσεις παρατήρησε ο φύλακας της Τράπεζας, ο οποίος είδε κάποιους άγνωστους να αφήνουν εκεί το αυτοκίνητο και να φεύγουν, αλλά όταν δεν επέστρεψαν σε περίπου πέντε λεπτά, τηλεφώνησε στην Αστυνομία εκφράζοντας φόβους ότι πιθανόν να επρόκειτο για κάτι ύποπτο.

    Πράγματι, οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό και κάλεσαν τους πυροτεχνουργούς, οι οποίοι κατάφεραν να τον εξουδετερώσουν στις 6:40 το πρωί.

    Ένοπλη επίθεση εναντίον του ALTER

    Τα ίδια όπλα που είχαν χρησιμοποιηθεί στην ένοπλη επίθεση κατά του αστυνομικού τμήματος Κορυδαλλού, χρησιμοποιήθηκαν και χθες το βράδυ στην επίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού Alter, στο Περιστέρι.

    Αυτό ανακοινώθηκε από την αστυνομία, με βάση τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης που έγιναν στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας στους κάλυκες οι οποίοι περισυνελέγησαν από τον τόπο της επίθεση.

    Πρόκειται συγκεκριμένα, για πιστόλι των 9 χιλιοστών και αυτόματο όπλο "Σκόρπιον" των 7,62 χιλιοστών.

    Υπενθυμίζεται, ότι την ευθύνη για την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού είχε αναλάβει με προκήρυξη που έστειλε σε ψηφιακή μορφή σε CD-ROM η οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών".

    Για την επίθεση στο Alter μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

    Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν ακόμα ένα βίντεο που έχει καταγράψει εξωτερική κάμερα του καναλιού που είναι τοποθετημένη επί της οδού Λεονάρδου όπου εκδηλώθηκε η επίθεση.

    Η κάμερα έχει καταγράψει τις φιγούρες των τεσσάρων δραστών οι οποίοι όμως φορούσαν κουκούλες και κράνη μοτοσικλέτας και δεν διακρίνονται τα χαρακτηριστικά τους.

    Oι τέσσερις δράστες προσέγγισαν από την πλευρά της οδού Λεονάρδου τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, είπαν σε έναν τεχνικό που ήταν εκεί τη στιγμή εκείνη να απομακρυνθεί και άνοιξαν πυρ με τα δύο όπλα, με αποτέλεσμα οι σφαίρες να προξενήσουν φθορές σε τρία ΙΧ αυτοκίνητα υπαλλήλων του καναλιού.

    Στη συνέχεια πέταξαν έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, ο οποίος δεν εξερράγη και απομακρύνθηκαν και πάλι τρέχοντας.

    Καταδίκη από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο

    Την καταδίκη της κυβέρνησης και του πολιτικού και του δημοσιογραφικού κόσμου προκάλεσε η ένοπλη επίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού Alter.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος εξέφρασε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης προς όλους τους εργαζομένους στο ALTER και χαρακτήρισε την επίθεση «άνανδρη εγκληματική ενέργεια που βάλλει εναντίον της ενημέρωσης, της κοινωνικής ειρήνης, της ασφάλειας των πολιτών και φυσικά εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας». «Τέτοιου είδους δράσεις είναι καταδικασμένες σε αποτυχία από το σύνολο της κοινωνίας» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διαβεβαίωσε ότι οι αρχές θα ερευνήσουν πλήρως την υπόθεση ώστε οι δράστες της επίθεσης να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας τόνισε ότι «τέτοιες ενέργειες δεν πλήττουν αλλά αντίθετα ατσαλώνουν και την ενημέρωση και τη Δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι «αυτές τις ενέργειες τις καταδικάζουμε όλοι απερίφραστα, τις καταδικάζει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, τις καταδικάζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες».

    «Όσοι προσπαθούν να πλήξουν νύκτορες και πισώπλατα το φρόνημα της δημοσιογραφίας, θα βρουν μόνο την καταδίκη στη συνείδηση όλων», επεσήμανε ο κ. Γκιουλέκας.

    Τόνισε επίσης ότι η Ελληνική Αστυνομία, από την πρώτη στιγμή, ερευνά την υπόθεση και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καταδίκασε την επίθεση ως «μία βίαιη, εγκληματική επίθεση, από την οποία θα μπορούσαμε να έχουμε θρηνήσει και θύματα» και πρόσθεσε ότι «μια επίθεση σε ένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, είναι μια επίθεση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι τελικά, μία επίθεση στην πολυφωνία και στην ελεύθερη έκφραση».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι «οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διαλευκάνουν άμεσα την υπόθεση και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη».

    Εκ μέρους του γραφείου τύπου του ΚΚΕ ο Μάκης Μαΐλης σε δήλωση του αναφέρει ότι «οι επαναλαμβανόμενες τέτοιες επιθέσεις δείχνουν την ύπαρξη προβοκατόρικου σχεδίου που διευκολύνει σχέδια καταστολής εναντίον του λαϊκού κινήματος. Αυτό είναι ο βασικός στόχος».

    Ο ΣΥΝ, με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βίαιη εγκληματική επίθεση που δέχτηκε ο τηλεοπτικός σταθμός του Alter» και προσθέτει ότι πρόκειται για «μια επίθεση που στρέφεται εναντίον της ελεύθερης έκφρασης του Τύπου και αποτελεί μια μορφή ιδιότυπης απαράδεκτης λογοκρισίας».

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΑ.Ο.Σ Κυριάκος Βελόπουλος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του κόμματος του για «την άνανδρη επίθεση που δέχθηκε ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER» και πρόσθεσε ότι «κάθε επίθεση στην δημοσιογραφία είναι επίθεση στην ίδια την δημοκρατία». Το ΛΑΟΣ συμπαρίσταται στους δημοσιογράφους και το προσωπικό του ALTER, ανέφερε ο κ.Βελόπουλος.

    Tο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση της καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο, την τρομοκρατική δολοφονική επίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΤΕΡ» και επισημαίνει ότι «στην ουσία πρόκειται για χτύπημα στην ενημέρωση».

    «Η κλιμάκωση της βίας και των επιθέσεων, που εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό κατά εργαζομένων και ΜΜΕ, όπως και η στοχοποίηση δημοσιογράφων, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Το θέμα της επίθεσης στο Alter θα απασχολήσει το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 February 2009 - 11:30:26 UTC