Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα"
  • [02] ΗΣΑΠ: Κλειστός ο σταθμός του Θησείου
  • [03] "Ανοιχτό το θέμα της Ολυμπιακής"

  • [01] "Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα"

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ι.Αλίεφ είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση μετείχαν κι οι υπουργοί Εξωτερικων Ντόρα Μπακογιάννη και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

    Κυρίαρχο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

    Ο Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε σε δήλωσή του το Αζερμπαϊτζάν εταίρο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και την Ελλάδα και μια πολύ σημαντική χώρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, είπε, είναι η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών και ανέφερε ότι η συνεργασία αυτή ξεκίνησε με τον αγωγό TGI ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

    Η χώρα μας, είπε, είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που εισάγει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η συνεργασία με Αζερμπαϊτζάν συνιστά αλλαγή στρατηγικής στις σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι διαπραγματεύσεις και η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν δεν σηματοδοτούν καμία αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά της Ελλάδος.

    Η προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν ήταν πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής μας και μια από τις βασικές μας προτεραιότητες, καθώς και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής στόχευσης, είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ακόμη ότι οι σχέσεις της Ελλάδος με τη Ρωσία βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και, όπως είπε, προχωρούμε στην υλοποίηση δύο κορυφαίων σχεδίων στον ενεργειακό τομέα.

    Σημείωσε ακόμη ότι η χώρα μας επιδιώκει, σχεδιάζει και έχει πετύχει να είναι ενεργειακός κόμβος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και με τον τρόπο αυτό εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, τις διμερείς σχέσεις αλλά και γενικότερα, την ευρωπαϊκή στρατηγική.

    Ο Πρόεδρος Αλίεφ χαρακτήρισε πολύ πετυχημένη την επίσκεψη στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψε και κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του.

    Σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και ανέφερε ότι η ενεργειακή συνεργασία παίζει σημαντικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις.

    Ο Ι.Αλίεφ δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί τη διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και τόνισε ότι η χώρα του έχει αγωγούς και εγκαταστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδος.

    Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί και θα παίξει ρόλο στην εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και γιαυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των καλών σχέσεων με την Ελλάδα, τόνισε ο Πρόεδρος Αλίεφ, ο οποίος προσκάλεσε τον Κώστα Καραμανλή στο Μπακού για να συνεχίσουν την καλή συνεργασία, όπως σημείωσε χαρακηριστικά.

    Κ.Καραμανλής για την οικονομική κρίση

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, οι οποίες αποτυπώνονται στη σχετική έκθεση που παρουσιάστηκε χθες.

    Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε πολύ μεγάλη την οικονομική κρίση η οποία εξελίσσεται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, όπως είπε, με ασφάλεια τη διάρκειά της.

    Το σχέδιο σταθερότητας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι σαφές, συγκεκριμένο και ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των καιρών.

    Επανέλαβε ότι στηρίζεται σε τρεις άξονες, τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος, την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των ασθενεστέρων.

    Επιδιώκουμε κλίμα εθνικής συνεννόησης, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είμαστε σε διαρκή επαγρύπνιση για όποιες αλλαγές και προσαρμογές χρειαστούν

    Τόνισε δε ότι απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα, καθώς και κλίμα εθνικής συνεννόησης για να ξεπεραστεί η κρίση.

    Συνέδριο στο ΕΒΕΑ

    Έτοιμη είναι η χώρα μας να υπογράψει εμπορικές συμβάσεις απευθείας προμήθειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, στην εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας όπου πραγματοποιούνται επιχειρηματικές επαφές μεταξύ αζέρων και ελλήνων επιχειρηματιών.

    Αξιόλογες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν και σε άλλους τομείς συνεργασίας εκτός της ενέργειας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας και ''πρωταρχικής σημασίας είναι ο ενεργειακός τομέας για τη χώρα μας με αξιόλογες προοπτικές ενδυνάμωσης συνέχισης και επέκτασης της συνεργασίας που υπάρχει ήδη αλλά οι επιχειρηματίες μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία στις κατασκευές και σε ακόμα πιο σύνθετες δράσεις''.

    Επίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι τέσσερις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί αποτελούν έναυσμα δυναμικής εξέλιξης των διμερών σχέσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ενώ σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες θα αποδεχθούν την πρόκληση της συνεργασίας και σε αυτή την εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι θετική μια τέτοια εξέλιξη και αποδέχθηκε την πρόσκληση για να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλαμ Αλίεφ αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία που δίνει το Αζερμπαϊτζάν στην διαμόρφωση κατάστασης σταθερότητας και ειρήνης στο Νότιο Καύκασο και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη διένεξη που υπάρχει στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όπως σημείωσε η αρμενική πλευρά αρνείται να συμμορφωθεί στις διεθνείς υποδείξεις «εμείς απαιτούμε να αποσυρθούν τα αρμενικά στρατεύματα κατοχής διότι, όπως συμπλήρωσε, πολιτικές εθνοκάθαρσης είναι επικίνδυνες και μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για μακροπρόθεσμη αειφόρο μεταφορά ενέργειας για αυτό και υποστήριξε ότι πρέπει να επιλυθούν οι διενέξεις που υπάρχουν στην περιοχή».

    Επίσης ο πρόεδρος, ανέφερε ότι πενταπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια η παραγωγή πετρελαίου φτάνοντας στο 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ενώ αναπτύσσονται συνεχώς οι επενδυτικές ευκαιρίες για εξαγωγή φυσικού αερίου, ιδιαίτερα μέσω της χώρας μας προς την ΕΕ. Αυτό ακριβώς το θέμα της αύξησης των εξαγωγών φυσικού αερίου είναι από τα σημεία διαβούλευσης και διερεύνησης κοινών επιδιώξεων και εδάφους συνεργασίας με τη χώρα μας. Σημείωσε ότι στο Αζερμπαϊτζάν υπάρχουν επτά αγωγοί και ''θέλουμε παραπάνω'' όπως είπε και συμπλήρωσε ότι ευελπιστεί να διευθετηθούν οι συνομιλίες με την Ελλάδα ικανοποιητικά και για τις δύο πλευρές.

    ''Κανένας δεν θέλει να στηρίζεται σε έναν προμηθευτή'' σημείωσε ο πρόεδρος αλλά συμπλήρωσε ότι απαιτείται σκληρή δουλειά για την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά υπάρχουν θετικά σημάδια και η αισιοδοξία στηρίζεται στις συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες.

    ''Θα υπάρξουν νεες συμβάσεις, νέες συνδέσεις, νέοι δεσμοί σε πολλούς τομείς'' είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα εξασφαλίσει η χώρα του το βέλτιστο περιβάλλον. Σχολίασε ότι αν και είναι νέο κράτος που ξεκίνησε χωρίς καθόλου ιδιωτικές επενδύσεις σήμερα το 85% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και δεν είναι μόνο η ελκυστικότητα του τομέα της ενέργειας που πρέπει να διακρίνει το ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά γίνονται μεταρρυθμίσεις για να αξιοποιηθούν οι πλούσιοι φυσικοί πόροι της χώρας παράλληλα με την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν.

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ανοίγουν καινούργιοι δρόμοι συνεργασίας των δυο χωρών σε βάθος χρόνου με τη συμπλήρωση του βασικού θεσμικού πλαισίου που καταδεικνύει και το ενδιαφέρον που υπάρχει για την αύξηση των συναλλαγών και σε άλλους τομείς. Οι οικονομίες μας είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές είπε ο κ. Καραμανλής και κάλεσε τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε μικτές επιχειρήσεις και σημείωσε ότι υπάρχουν ευκαιρίες και οι κυβερνήσεις θα σταθούν αρωγοί, ενώ σημείωσε τη σημασία του αγωγού ITGI για τους ενεργειακούς στόχους της χώρας μας.

    Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στον όγκο των διμερών επαφών που εμφανίζει τη χώρα μας να έχει ελλειμματικό ισοζύγιο και σημείωσε ότι υπάρχουν δυνατότητες για επωφελείς συνεργασίες σε τομείς πέρα από την ενέργεια που είναι στις βασικές μας προτεραιότητες.

    [02] ΗΣΑΠ: Κλειστός ο σταθμός του Θησείου

    Δεν θα διακοπούν τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ στο τμήμα μεταξύ Ταύρου και Ομόνοιας. Όμως όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία, μέχρι τις 6 Μαρτίου, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα λειτουργεί συνεχώς και σε όλο το δίκτυο, αλλά δεν θα κάνει στάση στο σταθμό θησείο, λόγω εργασιών ανακαίνισης της Σιδηροδρομικής Γραμμής

    Αυτό, σύμφωνα με τον ΗΣΑΠ, ενδεχομένως να υπάρξει καθυστέρηση περίπου 15 λεπτών στο δρομολόγιο. Υπενθυμίζεται στο επιβατικό κοινό, ότι για καλύτερη εξυπηρέτηση θα λειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή 500 Α της ΕΘΕΛ πραγματοποιώντας το δρομολόγιο ΟΜΟΝΟΙΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΟΜΟΝΟΙΑ.

    [03] "Ανοιχτό το θέμα της Ολυμπιακής"

    Με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας συναντήθηκε σήμερα η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μετά τη συνάντηση, η κα Παπαρήγα δήλωσε:

    «Παραμένει πάντα ανοιχτό το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας ως δημόσιου αερομεταφορέα που λειτουργεί για το λαϊκό συμφέρον. Δεν πρόκειται να κλείσουμε τη σελίδα οποιαδήποτε εξέλιξη υπάρξει, ιδιωτικοποίηση, και οποιοσδήποτε κι αν είναι ο αγοραστής. Ανοιχτό πάντα παραμένει το θέμα της επαναφοράς στο δημόσιο, στο λαϊκό τομέα οικονομίας. Ταυτόχρονα παρακολουθώντας τις εξελίξεις είμαστε αποφασισμένοι να παρέμβουμε υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτός που αγοράζει την Ολυμπιακή, όχι μόνο θα κερδίσει από την ίδια την αγορά, αλλά θα υπάρχουν σοβαρές συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις και σε ό,τι έχει υποσχεθεί ανέξοδα η κυβέρνηση στους ίδιους τους εργαζόμενους».

    Αναφερόμενη στο 18ο συνέδριο του ΚΚΕ που ξεκινάει αύριο η γγ του ΚΚΕ είπε:

    «Είμαστε βέβαιοι ότι από αυτό το Συνέδριο θα βγούμε εξαιρετικά αξιόμαχοι και πεισματωμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων μπροστά στην κρίση. Αποφασιστικοί και άκαμπτοι σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να τρομοκρατούν το λαό χρησιμοποιώντας την κρίση και λέγοντάς του ότι πρέπει να κάνει για άλλη μία φορά φοβερές και ανώφελες θυσίες».

    Ξεκινά αύριο το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ

    Με κεντρικό σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό - αντεπίθεση», αρχίζουν αύριο Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου οι εργασίες του 18ου Συνέδριου του κόμματος, που θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου.

    «Το 18ο Συνέδριο αποτελεί κρίκο της επίπονης αλλά σταθερά ανοδικής πορείας του Κόμματος στις συνθήκες νίκης της αντεπανάστασης και υποχώρησης του παγκόσμιου εργατικού κινήματος» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Στο Συνέδριο θα συζητηθούν η Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής με τον απολογισμό δράσης του ΚΚΕ από το 17ο Συνέδριο και τα καθήκοντά του μέχρι το 19ο καθώς και οι «εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ο αιώνα - η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό».

    «Οι Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής και για τα δύο θέματα βρήκαν τη γενική επιδοκιμασία στις Κομματικές Οργανώσεις και στις προσυνεδριακές Συνδιασκέψεις, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης δημόσιας και εσωκομματικής συζήτησης στις οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Στο Συνέδριο θα παρευρεθούν αντιπροσωπείες 90 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και Εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων από 72 χώρες, καθώς και εκατοντάδες προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί σύνοδο της ομάδας εργασίας των κομμουνιστικών κομμάτων που θα καθορίσει τον τόπο και το θέμα της 11ης παγκόσμιας συνάντησης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, καθώς και σειρά πρωτοβουλιών αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό και κοινών δράσεων ενάντια στην επίθεση των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων τους με αφορμή το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης.

    Οι αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων θα συμμετέχουν στην μεγάλη συγκέντρωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στις 18 Φεβρουαρίου στο γήπεδο του Απόλλωνα, στην Αθήνα, όπως και σε άλλες 11 συγκεντρώσεις μέχρι τις 21 του Φλεβάρη σε συνοικίες της Αθήνας, του Πειραιά, στην Ελευσίνα, στο Μενίδι, στη Πάτρα, στη Λάρισα και στη Χαλκίδα.

    Στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται ιδαίτερα «η συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, με επικεφαλής τον Φερνάντο Ρεμίρεζ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις στις εργασίες στο Συνέδριο, όπως και οι συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους εκπρόσωπους των πολιτικών κομμάτων και των οργανώσεων του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας».

    «Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚ Κούβας θα συμβάλει στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης με τη Σοσιαλιστική Κούβα, που φέτος γιορτάζει τα 50χρονα της επανάστασης, όπως και στην πάλη ενάντια στο εμπάργκο και στην πολιτική διακρίσεων της ΕΕ ενάντια στο νησί της επανάστασης, στην απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών» αναφέρει η ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 February 2009 - 15:30:24 UTC