Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [02] Αποκατάσταση των πυροπλήκτων
  • [03] Το βιβλίο του Αλ.Παπαδόπουλου
  • [04] Αυστραλία-Συλλήψεις για εμπρησμούς
  • [05] "Ανυπαρξία των δομών πρόνοιας"
  • [06] "Σε νέα ρεκόρ οδεύει η ανεργία"
  • [07] Ανησυχία για την απασχόληση
  • [08] Καμιά εξέλιξη για το όνομα
  • [09] Συμφωνία για το πακέτο στήριξης

  • [01] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

    Απεργούν σήμερα και αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί που διεκδικούν αυξήσεις των αποδοχών τους.

    Την υπερψήφιση της συλλογικής σύμβασης εργασίας που είχαν υπογράψει με το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο, ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, κατά τη διάρκεια ακρόασής τους ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος, επέφερε αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ορισμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στη συλλογική σύμβαση, αλλά και παραπέμποντας την συγκεκριμενοποίηση της επαγγελματικής εξέλιξης των γιατρών και των όρων εφαρμογής του πολυδιευθυντικού συστήματος στο ΕΣΥ (άρθρο 4), στις αποφάσεις μιας Διακομματικής Επιτροπής, που θα συσταθεί και θα αποφασίσει σχετικά, εντός ενός έτους.

    «Δεν έχουμε δικαίωμα να διαπραγματευτούμε κάτι άλλο. Βελτίωση στο κείμενο της συλλογικής σύμβασης που υπεγράφη την 1η Δεκεμβρίου 2008, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε, γιατί θα έπρεπε να οδηγήσει σε κάποια επαναδιαπραγμάτευση, που μπορεί να κρατήσει δέκα μέρες, αλλά και μερικά χρόνια» ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Στ. Τσούκαλος, πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αθηνών και Πειραιώς (ΕΥΝΑΠ), ενώ και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Βασίλης Λαοπόδης, υπογράμμισε πως το σώμα των νοσοκομειακών ιατρών, «απαιτεί να ψηφισθεί η Σύμβαση που έχει υπογράψει το υπουργείο Υγείας με την Ομοσπονδία, για να μπορέσει να υπάρξει επαναφορά της εμπιστοσύνης πολίτη-πολιτείας, αλλά κυρίως της εμπιστοσύνης των συνδικαλιστών που συζητούν με το υπουργείο».

    Ο υπουργός Υγείας, δεν επανέφερε την αρχική σύμβαση εργασίας, καθώς η οικονομική κατάσταση επιβάλει κάποιες «επουσιώδεις οικονομικές παρεκκλίσεις», απέναντι στις οποίες ωστόσο, «μέχρι την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια, θα υπάρξουν βελτιώσεις». Έτσι κι αλλιώς, «οι προβλεπόμενες αυξήσεις και φοροαπαλλαγές, θα είναι οι σημαντικότερες από την εποχή της ίδρυσης του ΕΣΥ» υπογράμμισε.

    Εκτός νομοσχεδίου παραμένουν πάντως, οι προβλέψεις για το αφορολόγητο των εφημεριών και για την σύγκλιση εντός της προσεχούς τριετίας, της αμοιβής των υπερωριών, με την αντίστοιχη που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Πέραν των μισθολογικών παραμέτρων, κατά τον υπουργό Υγείας, η συλλογική σύμβαση, δεν ήταν δυνατόν να κυρωθεί αυτούσια για νομοτεχνικούς λόγους - «το σύνολο όμως των ρυθμίσεών της περιέχεται σ' αυτήν».

    Στο πλαίσιο αυτό, προστέθηκε στην πρώτη παράγραφο του νομοσχεδίου, ότι το πρόγραμμα των εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών και των ειδικευομένων συναδέλφων τους, «καταρτίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και το πρώτο άρθρο της κλαδικής σύμβασης» (περιλαμβάνοντας πλέον και τους οδοντιάτρους του ΕΣΥ, καθώς και τους γιατρούς του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη) και ορίστηκε ρητά η πρόσληψη των 5.500 νοσηλευτών - με τα προσόντα τους να ορίζονται με βάση το νόμο του ΑΣΕΠ και όχι απλώς, «λαμβανομένων υπόψη των κριτηρίων του», όπως αναφερόταν στο αρχικό σχέδιο. Εισήχθη επίσης και η πρόβλεψη, για αναθεώρηση της κλαδικής σύμβασης μετά από ένα χρόνο (κάτι που προβλεπόταν στην ΣΣΕ, αλλά είχε αφαιρεθεί από το σχέδιο νόμου).

    Περισσότερο διαφοροποιούμενο βαίνει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, για την εισαγωγή γιατρών στο ΕΣΥ και την επαγγελματική τους εξέλιξη: Γι' αυτό που ονομάστηκε και «πολυδιευθυντικό σύστημα», η νέα διατύπωση που πρότεινε ο υπουργός Υγείας, προβλέπει τη σύσταση μιας Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα καθορίσει τους όρους εφαρμογής του, εντός ενός έτους. Η αλλαγή αυτή, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία επεσήμαναν πως δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν για κάποιο άρθρο του οποίου αγνοούν την οριστική μορφή. «Δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, αλλά βελτίωση των διατυπώσεων για την εισαγωγή ορισμένων αξιολογικών κριτηρίων. Το 95% του κειμένου, παραμένει το ίδιο» απάντησε ο κος Αβραμόπουλος.

    [02] Αποκατάσταση των πυροπλήκτων

    Αυτή τη στιγμή, χάρη στη γενναιοδωρία 92.000 δωρητών, ανακατασκευάζονται ή επισκευάζονται εντελώς δωρεάν 788 σπίτια που κάηκαν ολικώς ή μερικώς το καλοκαίρι του 2007.

    Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου κ. Πέτρος Μολυβιάτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας κ. Γ.Σιδηρόπουλο και του ΥΠΕΧΩΔΕ Δ. Κατσιγιάννη και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Εταιριών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) κ. Πετρακόπουλο και στην οποία έδωσαν την εικόνα του έργου του Ταμείου.

    Ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε ότι από τη στιγμή που εγκρίνεται μια αίτηση και καταβάλλεται η πρώτη από τις τρεις δόσεις χρηματοδότησης, ο ρυθμός των εργασιών εξαρτάται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, ωστόσο, όπως τόνισε, εφ΄ όσον συνεχιτεί ο σημερινός ρυθμός, δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάσταση των καμένων σπιτιών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1.425 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί 1.139, ενώ οι υπόλοιπες είχαν ελλιπή στοιχεία.

    Ο κ.Μολυβιάτης ανέφερε επίσης ότι το συνολο των δωρεών ανήλθε σε 205.297.228,89 ευρώ, εκ των οποίων έχουν δαπανηθεί για το έργο 60.006.018,04 ευρώ (περίπου 45 εκατ. για τη χρηματοδότηση του προγράμματος δωρεάν ανακατασκευής ή επισκευής κατοικιών του ΥΠΕΧΩΔΕ και 15 για άλλες έκτακτες ανάγκες), ενώ το υπόλοιπο είναι 145.291.210,85 ευρώ και βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Για τη λειτουργία του Ταμείου, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν ξοδεύτηκε ούτε ένα ευρώ από αυτά των δωρητών, καθώς βασίστηκε σε εθελοντική εργασία των μελών του.

    "Δεν έχουμε λύσει ακόμη όλα τα προβλήματα, αλλά αυτά που έχουν γίνει δεν είναι λίγα", επισήμανε εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

    Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, για το υπόλοιπο του Ταμείου, εξήγησε ότι ήδη προβληματίζει η διάθεσή του και αφού αποκτηθεί συναίνεση, ενδεχομένως τα χρήματα θα προοριστούν για την αντιμετώπιση πρόληψης και αναγκών πυρόπληκτων.

    Βέβαια ακόμη αναμένεται, όπως είπε ο κ. Κατσιγιάννης και περαιτέρω υποβολή αιτήσεων, καθώς δόθηκε παράταση, η οποία εκπνέει στις 30 του προσεχούς Απριλίου. Γι' αυτό και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πυρόπληκτους, που δεν το έχουν ήδη κάνει, να απευθυνθούν στο ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να διευκολυνθούν στην αποκατάσταση των κατοικιών τους.

    Επίσης αναμένεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου η τακτοποίηση των 427 αιτούντων που πήραν ήδη την προκαταβολή των 10 χιλιάδων ευρώ, αλλά δεν προσκόμισαν στη συνέχεια τα απαραίτητα δικαιολογητικά της Πολεοδομίας για να λάβουν και την πρώτη δόση.

    Μέσα στο γενικότερο πλάνο της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές, το υπουργείο Οικονομίας, όπως είπε ο κ. Σιδηρόπουλος, προέβη σε ειδικές ρυθμίσεις για το θέμα των οφειλών των επιχειρήσεων ύψους 1,2 δισ.ευρώ, ενώ λήφθηκαν μέτρα και για την ενίσχυση της απασχόλησης.

    Η συνολική δαπάνη για την γενικότερη ενίσχυση της οικονομίας των πληγέντων περιοχών ανήλθε σε 600 εκατ. ευρώ.

    Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε και το ειδικό λεύκωμα με τις πρότυπες κατοικίες για την αποκατάσταση των πληγέντων του ΣΕΓΜ, ο οποίος τέθηκε στη διάθεση της πολιτείας, όπως εξήγησε ο κ. Πετρακόπουλος και συνέβαλε στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και τη βράβευση 15 μελετών προτύπων κατοικιών, που είναι δωρεάν στη διάθεση των πυρόπληκτων.

    [03] Το βιβλίο του Αλ.Παπαδόπουλου

    Την εμπειρία του μετά από δύο δεκαετίες κυβερνητικής θητείας καταγράφει ο Αλέκος Παπαδόπουλος στο βιβλίο του "τα βήματα του Εστερναχ - η Ελλάδα μετά το 2010" (εκδόσεις Εστία) - που παρουσιάστηκε στην παλαιά Βουλή - με στόχο να συμβάλλει, όπως ανέφερε ο ίδιος, στη δημιουργία μιας νέας πολιτικής πλατφόρμας για το ΠΑΣΟΚ αναγκαίας πριν από τις εκλογές "που πρέπει να διεξαχθούν σύντομα για να προκύψει μια κυβέρνηση, με σθένος να πάρει αποφάσεις ίσως αρκετά οδυνηρές".

    Ο τίτλος του βιβλίου βασίζεται σε μια παραβολή. Οι κάτοικοι του Εστερναχ - του σημερινού Λουξεμβούργου - γιορτάζοντας κάθε χρόνο τη μεγάλη πορεία του Αγίου Βίλιμπρορντ να προσυλητίσει ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, προχωρούν προς την εκκλησία ο ένας πίσω από τον άλλο κάνοντας δυο βήματα πίσω για κάθε τρία βήματα μπροστά προκειμένου να συμβολίσουν με την ιδιάζουσα αυτή πομπή τη δυσκολία του ανθρώπου να προσεγγίσει την τελική σωτηρία.

    Κάπως έτσι, σημειώνει ο συγγραφέας, και η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε μια μετέωρη κατάσταση όπου το βήμα που ετοιμάζεται να κάνει δεν ξέρουμε αν θα είναι προς τα μπρος ή προς τα πίσω.

    "Ο συγγραφέας δεν εδικαιούτο να μην γράψει αυτό το βιβλίο" τόνισε κατά την παρουσίαση ο συνταγματολόγος Δ. Τσάτσος, εξαίροντας την παραβολή αλλά και την καταγραφή της τελευταίας δεκαετίας (από το 2001 μέχρι σήμερα) από το συγγραφέα ως "ηττημένης δεκαετίας". Ο κ. Τσάτσος επικρότησε επίσης τον όρο "συντεχνιακός καθεστωτισμός " που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας ο οποίος θεωρεί συνυπεύθυνο τον εαυτό του για την κατάσταση που επικρίνει. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος κατέληξε ο κ. Τσάτσος, έχει την τόλμη να είναι δυσάρεστος.

    Ο κριτικός τέχνης Κ. Γεωργουσόπουλος αναφέρθηκε στο νέο ήθος που επαγγέλλεται ο συγγραφέας, προσθέτοντας ότι όλα φαίνεται να ξεκινάνε από τον πολιτισμό, από το αίτημα για παιδεία. Μίλησε ωστόσο για τις μεταρρυθμίσεις που έχει βιώσει και απέβησαν όλες άκαρπες, αφήνοντας την αίσθηση ότι "δεν κάναμε τίποτα". Πρέπει να ξανασκεφθούμε θεμελιώδη πράγματα, κατέληξε ο κ. Γεωργουσόπουλος, χαρακτηρίζοντας το βιβλίο πολύ σημαντική παρέμβαση στην πολιτική και πολιτιστική μας ζωή.

    Ο εισαγγελέας κ. Κ. Μπάγιας συμφώνησε στις διαπιστώσεις του συγγραφέα ότι η Ελλάδα δεν ολοκληρώθηκε θεσμικά γιατί δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί κοινωνικά, ενώ απέδωσε την κρίση των θεσμών - που ποτέ δεν ήταν ισχυροί όπως είπε - σε πολιτισμικούς λόγους. Τόνισε επίσης ότι οι θεσμοί συνδέονται άμεσα με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και χαρακτήρισε βασικό παράγοντα ανάσχεσης της ανάπτυξης, την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη δικαιοσύνη. Υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχει αίτημα για περισσότερη δικαιοσύνη που εκφράζεται είτε με την αμφιβολία αν θα τιμωρηθεί επιτέλους και κανένας μεγαλόσχημος, είτε με την προσφυγή των θιγομένων στα κανάλια αντί για τα δικαστήρια.

    Συμφώνησε ωστόσο με τον συγγραφέα ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, ότι υπάρχουν ακόμα φύλακες αντίστασης , ότι "το όνειρο είναι το τελευταίο προπύργιο της ελευθερίας".

    Πολύ χρήσιμο για τις μέρες μας το χαρακτήρισε και ο Αδαμάντιος Πεπελάσης προσθέτοντας ότι δεν είναι ένα συνηθισμένο πολιτικό πόνημα. Είναι, όπως είπε, μια πρόσκληση-πρόκληση για κοινό προβληματισμό. "Για να αποκαθαρθεί ο δημόσιος διάλογος από την ιδιοτελή μετριότητα. Καθαρή γραφή, έγκυρος πολιτικός λόγος, απλό και επίκαιρο μήνυμα".

    Στην παρουσίαση παρέστησαν ο πρόεδρος της βουλής Δ. Σιούφας, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης και από το ΠΑΣΟΚ οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Χ. Βερελής, Σ. Ράπτη, Χ. Πρωτόπαπας, Τ. Γιαννίτσης, Μ. Αποστολάκη, Γ. Ρόβλιας, Γ. Αρσένης, Σ. Τζουμάκας, Λ. Κανελλόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Α. Πεπονής, Γ. Δρυς κ.α.

    [04] Αυστραλία-Συλλήψεις για εμπρησμούς

    Η αστυνομία στην Αυστραλία συνέλαβε δύο άτομα τα οποία βαρύνουν υποψίες ότι προέβησαν σε εμπρησμό προκαλώντας τουλάχιστον μία από τις πυρκαγιές που σάρωσαν το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στοιχίζοντας τη ζωή 181 ανθρώπων και αφήνοντας άλλους 5.000 άστεγους.

    "Η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο πρακτορείο Ρόιτερς σήμερα Πέμπτη. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ χαρακτήρισε τις πυρκαγιές, τις πιο πολύνεκρες στην Ιστορία της χώρας, "μαζική δολοφονία". Οι αρχές αναμένουν ο τελικός απολογισμός να ξεπεράσει τους 200 νεκρούς, καθώς ανακαλύπτονται κι άλλες σοροί σε απανθρακωμένα σπίτια στη νότια πολιτεία Βικτώρια.

    Το νομικό πλαίσιο στην πολιτεία προβλέπει για το κακούργημα του εμπρησμού την επιβολή ποινής φυλάκισης 2 έως της κάθειρξης 15 ετών -- έως 25 ετών εάν υπάρξει απώλεια ανθρώπινων ζωών.

    Η πυρόπληκτη περιοχή, που έχει έκταση διπλάσια από εκείνη του Λονδίνου και περιλαμβάνει πάνω από 20 πόλεις και χωριά βόρεια της Μελβούρνης, κηρύχθηκε από την αστυνομία τόπος εγκλήματος. Οι πυρκαγιές κατέκαψαν 1.033 σπίτια.

    Η τραγωδία ήδη θεωρείται η χειρότερη του είδους στην Αυστραλία τα τελευταία 110 χρόνια. Η προηγούμενη χειρότερη ήταν η λεγόμενη "Τετάρτη της Στάχτης", το 1983, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 75 άνθρωποι.

    [05] "Ανυπαρξία των δομών πρόνοιας"

    Ξεκινούν αύριο οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του Συνασπισμού με θέμα τη συμβολή του κόμματος στην προγραμματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ και τις Ευρωεκλογές του 2009. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.

    Το εθνικό σύστημα υγείας καταρρέει και βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, τόνισε ο κ.Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ και χαρακτήσε.

    Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια , και με ένταση εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, έχουν μετατρέψει την υγεία και την πρόνοια από κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα σε εμπορεύματα εγκαταλελειμμένα στην κερδοσκοπία του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Εκανε λόγο για "παντελή έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ανυπαρξία των δομών πρόνοιας" που οδηγεί εκβιαστικά τους πολίτες "στον ιδιωτικό τομέα και τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, δημιουργώντας ασθενείς δύο κατηγοριών αλλά και εδραιώνοντας την πεποίθηση ότι η λύση για γρήγορη πρόσβαση σε αξιόπιστες και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας είναι η ιδιωτικοποίηση και όχι μια άλλη πολιτική στο χώρο της υγείας".

    Το ολοκληρωμένο εθνικό σύστημα υγείας που οραματιζόμαστε θα χρηματοδοτείται ενιαία από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και θα αποσκοπεί στην πλήρη κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών. Βάση του θα είναι ένα ολοκληρωμένο δημόσιο δίκτυο υπηρεσιών ενημέρωσης, πρόληψης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προαγωγής της υγείας, ενιαία συνδεδεμένο με μια αναβαθμισμένη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Στόχος του είναι η προάσπιση και προαγωγή της υγείας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής οργάνωσης και της παραγωγικής διαδικασίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    [06] "Σε νέα ρεκόρ οδεύει η ανεργία"

    «Η ανεργία οδεύει σε νέα ρεκόρ και θα σηματοδοτήσει κοινωνικές εκρήξεις. Σε ποσοστό θα υπολείπεται μόνο του ποσοστού ανεργίας που θα πέσει στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, που τα 2/3 θα μείνουν εκτός Βουλής από τα λάθη της ηγεσίας της. Και δυστυχώς γι αυτούς δεν πέρασε το επίδομα εύκολης έδρας. Δηλαδή μόνο καταφύγιό τους για όσους από αυτούς έχουν ένσημα, ο ΟΑΕΔ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ

    Εξάλλου, ο κ.Βελόπουλος αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ.Γ.Παπαθανασίου τόνισε ότι "επιτήρηση μπορεί να μην χρειάζεται η οικονομία μας. Επιτήρηση χρειάζεται ο Πρωθυπουργός και οι επιλογές του, που κάθε επόμενη είναι και χειρότερη από την προηγούμενη. Σε λίγο οι Αλογοσκούφης και Ρουσόπουλος θα φαντάζουν σαν super stars".

    Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα

    Συνήλθε χθες σε πρώτη συνεδρίαση, η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του ΛΑ.Ο.Σ με θέμα την κατανομή αρμοδιοτήτων, προς επίτευξη του στόχου που έχει θέσει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος για διπλασιασμό των ποσοστών από τις Ευρωεκλογές του 2004.

    Καθήκοντα Προέδρου της Επιτροπής ανέλαβε ο Στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Σκανδαλάκης, αναπληρωτής Προέδρου και μέλη: Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Κυριάκος Βελόπουλος, από το γραφείο Προέδρου η Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου κ. Κατερίνα Κοκκίνου, το μέλος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μάνος Αναστασόπουλος, ο γραμματέας ΟΚΕ κ. Όθων Φλωράτος, ο γραμματέας Δεοντολογίας κ. Σαράντης Κόκκαλης και τέλος ο Σύμβουλος του Προέδρου κ. Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ο οποίος ανέλαβε και το θέμα της προεκλογής των υποψηφίων.

    Η επιτροπή θα συνεδριάζει κατ΄ αρχήν ανά δεκαπενθήμερο και κατά την προεκλογική περίοδο καθημερινά.

    [07] Ανησυχία για την απασχόληση

    Αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει η σύσταση της Κομισιόν προς τις επιχειρήσεις για εφαρμογή του μέτρου "μερικής ανεργίας", προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις, λόγω της «ανησυχητικής» κατάστασης στον τομέα της απασχόλησης. Σε πανευρωπαϊκή απεργία τον Μάρτιο προσανατολίζονται τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

    Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «27», την 1η Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Μίρεκ Τοπολάνεκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες.

    Εξάλλου, ο κ. Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι μια άλλη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα συγκληθεί το Μάιο στην Πράγα, με θέμα την κατάσταση της απασχόλησης στην ΕΕ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι μέλημα της ΕΕ είναι η προάσπιση της απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας. Σημείωσε, τέλος, ότι στις 25 Φεβρουαρίου που θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου για την απασχόληση, θα λάβουν μέρος και οι κοινωνικοί εταίροι.

    Δηλώσεις Φ.Πετραλιά

    Η Ελλάδα είναι σταθερή στους νόμους και στις ρήτρες που ισχύουν για τα εργασιακά δικαιώματα υπογράμμισε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    Δήλωσε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων στη χώρα είναι θωρακισμένα και προέτρεψε τις επιχειρήσεις μέσα στις συνθήκες της κρίσης να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που δίνει ο κοινοτικός προϋπολογισμός, ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και οι φορείς του υπουργείου Απασχόλησης. Αναφερόμενη στις συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων η κ. Πετραλιά επανέλαβε ότι σε όλες τις διαδικασίες έθεσε ως στόχο τη διατηρησιμότητα των θέσεων εργασίας και βεβαίως τη δημιουργία και νέων θέσεων εργασίας δίνοντας έμφαση στις διαδικασίες της κατάρτισης και μέσα από τους θεσμούς βελτίωση της απασχόλησης.

    [08] Καμιά εξέλιξη για το όνομα

    Ανασκόπηση της όλης κατάστασης έκαναν στη νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι.

    Ο κ. Νίμιτς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του στο Μανχάταν και διήρκεσε μιάμιση περίπου ώρα, ανέφερε ότι δεν κατατέθηκε καμιά νέα πρόταση, ούτε σημειώθηκε αδιέξοδο, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν «θετικά βήματα» και να διαμορφωθεί «θετική ατμόσφαιρα», ενώ το θέμα της ονομασίας αποτελεί «υψηλή προτεραιότητα». Όπως είπε, η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μερικούς μήνες.

    Ο κ. Βασιλάκης δήλωσε ότι «η συνάντηση ήταν ήσυχη, ήταν μια πρώτη επαφή και ανταλλάξαμε διάφορες σκέψεις και νομίζω ότι ο καινούριος συνάδελφος (αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ) άρχισε να συνειδητοποιεί τα προβλήματα που υπάρχουν. Από κει και πέρα, τι θα βγει και πως θα φτάσουμε σ' ένα αποτέλεσμα δεν γνωρίζω. Όπως σας είπε ο κ. Νίμιτς, γίνονται εκλογές στα Σκόπια, θα γίνουν και εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο νέος πρόεδρος των Σκοπίων δεν πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του πριν τις 15 Μαϊου».

    Από την πλευρά του ο κ. Γιόλεφσκι ανέφερε ότι «θέλουμε να βρεθεί λύση γιατί θα είναι μια θετική εξέλιξη για την σταθερότητα στην περιοχή μας».

    Ανακοίνωση εκπροσώπου γγ του ΟΗΕ

    Μετά την χθεσινοβραδινή συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, δόθηκε από το Γραφείο της Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η ακόλουθη ανακοίνωση:

    "Με πρωτοβουλία του κ. Μάθιου Νίμιτς, προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, και σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995, αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας συναντήθηκαν στις 11 Φεβρουαρίου 2009, υπό την αιγίδα του Γ.Γ. Η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη. Η ΠΓΔΜ εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη Ζόραν Γιόλεφσκι. O Γ.Γ. εκπροσωπήθηκε από τον κ. Νίμιτς.

    Η σημερινή (χθεσινοβραδινή) συνάντηση θεωρείται ως διερευνητική, καθώς ήταν η πρώτη κοινή συνάντηση με το νέο διαπραγματευτή των Σκοπίων, πρέσβη Γιόλεφσκι. Οι δύο πλευρές συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων μέσα στο πλαίσιο του άρθρου 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Συζήτησαν για τα πιο σημαντικά θέματα και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πρόοδος. Ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα και να αποφευχθούν οι εντάσεις μεταξύ των πλευρών. Χαρακτήρισε τις σημερινές συνομιλίες ως "καλή, ουσιαστική συζήτηση". Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συναντηθούν πάλι σε μια ημερομηνία που θα συμφωνηθεί. Δεν ακούστηκαν νέες προτάσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης".

    [09] Συμφωνία για το πακέτο στήριξης

    Το αμερικανικό κογκρέσο και η κυβέρνηση Ομπάμα κατέληξαν σε συμφωνία για την προώθηση των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 789 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις και νέες κρατικές δαπάνες για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματευτές "γεφύρωσαν τις διαφορές" μεταξύ της εκδοχής που στήριζε ο Λευκός Οίκος, ύψους 820 δισεκατομμυρίων δολαρίων και του πακέτου που είχε αποδεχτεί η Γερουσία, ύψους 838 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Ρέιντ δήλωσε ότι η ψηφοφορία για το τελικό κείμενο των μέτρων στήριξης της οικονομίας θα γίνει σήμερα, Πέμπτη. Πηγές της γερουσίας ανέφεραν ότι πάνω από το ένα τρίτο των δαπανών που προβλέπονται, αφορούν φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα και πρόσθεσαν ότι στόχος είναι η δημιουργία 3,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 February 2009 - 7:30:30 UTC