Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 8 μμ δήλωση του πρωθυπουργού
  • [02] ΕΚΤ-"Δεν αποκλείεται μείωση επιτοκίων"
  • [03] Ομπάμα: "Βαθιά κρίση"

  • [01] Στις 8 μμ δήλωση του πρωθυπουργού

    Την εξειδίκευση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011, το οποίο ήδη έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζήτησε η Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι βασικές αρχές του προγράμματος, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου είναι η στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, η μείωση της κρατικής σπατάλης και η στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών.

    Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε, επίσης, παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος, δήλωσε ο κ.Παπαθανασίου και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Το ισχυρότερο όπλο μας, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου, απέναντι στην κρίση, είναι η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Θα υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης, παρά τις αντίξοες οικονομικές διεθνείς συνθήκες, λόγω των επενδύσεων που προβλέπονται μέσω του επενδυτικού νόμου, της εφαρμογής του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς (ΕΣΠΑ) και των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα μείωσης των κρατικών δαπανών και επισήμανε ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν είναι ένα πρόγραμμα λιτότητας ούτε παροχών, αλλά διασφαλίζει την ανάπτυξη και με στοχευμένες ενισχύσεις στηρίζει τους ασθενέστερα οικονομικά πολίτες.

    Οι δαπάνες θα περιοριστούν δραστικά στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα τα έσοδα θα ενισχυθούν. Ταυτόχρονα θα εξειδικευτούν τα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    Αναφερόμενος ο κ. Παπαθανασίου στα θέματα προσλήψεων στο δημόσιο, είπε ότι οι νέες προσλήψεις θα είναι λιγότερες από τον αριθμό των όσων συνταξιοδοτούνται. Επίσης ότι η εισοδηματική πολιτική θα καλύπτει τον πληθωρισμό, ενώ η καταβολή μισθών και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται από μία και μόνη υπηρεσία.

    Παράλληλα, προωθείται η μείωση κατά 10% των δαπανών σε όλους τους κωδικούς εκτός εκείνους που αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις. Η εξοικονόμηση δαπανών αναμένεται να είναι σε αυτή την περίπτωση περίπου 500 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου Υγείας αναμένεται επίσης ο περιορισμός των δαπανών κατά 500 εκατ ευρώ. Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ακόμη θα μειωθούν κατά 10% οι συμβάσεις έργου το 2009 σε σχέση με το 2008, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης των δαπανών των ΔΕΚΟ.

    Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, είπε ο κ. Παπαθανασίου, είναι οι όποιες περικοπές δαπανών να ξεκινούν από το κράτος. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες περικοπές στο εισόδημά τους, εάν πρώτα το κράτος δεν ανταποκρίνεται στον περιορισμό των δαπανών. Οι προβλέψεις του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011 είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ την ίδια ώρα που αναγνωρίζει τα οικονομικά προβλήματα, την ίδια ώρα που αναφέρεται σε προσφυγή σε διεθνούς οργανισμούς, την ίδια ώρα που καταστροφολογεί, με ανακοινώσεις του προβαίνει σε παροχές ύψους 11 δισ. ευρώ. Εξάλλου, είπε σε σχέση με την επιστολή του ΣΕΒ για την οικονομία, ότι όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και περιμένουμε από το ΣΕΒ να το πράξει αυτό με επενδύσεις και πάντως όχι να προτείνει νέες επιδοτήσεις για τον ΣΕΒ.

    Αλλαγές στη φορολογική πολιτική

    Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε, επίσης, παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ειδικότερα, επαναφέρεται το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του οποίου προβλέπονταν στον τελευταίο φορολογικό νόμο.

    Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγο της οικονομικής κρίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Παράλληλα, αυξάνεται η φορολογία στα τσιγάρα και στα ποτά.

    Ειδικότερα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα αυξάνεται από 75% σε 80%, ενώ αύξηση κατά 20% προβλέπεται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά και στην μπύρα, με εξαίρεση το κρασί.

    Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του αφορολόγητου για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), προκειμένου, όπως είπε, να διορθωθούν αδικίες του υφιστάμενου προβλήματος.

    Ειδικότερα, θεσπίζεται αφορολόγητο όριο 200 χιλιάδες ευρώ (αντικειμενικής αξίας) για κάθε οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 30 χιλιάδες ευρώ για τις οικογένειες που έχουν απο τρία παιδιά και πάνω. Για τους άγαμους το αφορολόγητο όριο θεσπίζεται στα 100 χιλιάδες ευρώ.

    Ο συντελεστής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων παραμένει στο 1 τοις χιλίοις. Σημειώνεται ότι με το σημερινό καθεστώς ίσχυε αφορολόγητο όριο 300 χιλιάδες ευρώ, που αφορούσε όμως μόνο την κύρια κατοικία του φορολογούμενου και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό εξαντλούνταν σε πολύ χαμηλότερα όρια καθώς η αξία της κύριας κατοικίας των φορολογούμενων δεν έφτανε τα 300 χιλιάδες ευρώ.

    Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ακόμη την μετάθεση για το 2010 (εισοδήματα 2009) της εφαρμογής των νέων τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία, όπως διευκρίνισε, θα είναι λίγα, απλά και δίκαια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός, από την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι απώλειες των εσόδων θα ανέλθουν σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ από την αύξηση των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα-ποτά, τα φορολογητέα έσοδα θα αυξηθούν κατά 350 εκατ. ευρώ.

    Το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% για το 2009 και κατά 1,6% και 2,3% για τα έτη 2010 και 2011.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της να συνεχίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη μείωση του δημοσίου χρέους.

    Εξ αιτίας της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 96,3% του ΑΕΠ το 2009 έναντι του 94,6% του 2008, αλλά το 2010 και το 2011 θα σημειωθεί μείωση του δημοσίου χρέους στο 96,1% και στο 94,7%, αντιστοίχως.

    Επισημαινεται ακόμα ότι η αναπόφευκτη αύξηση του κόστους δανεισμού επιφέρει αύξηση των δαπανών για τόκους οι οποίοι φθάνουν το 4,5% το 2009 από το 4% του 2008. Ωστόσο οι τόκοι αυτοί μειώνονται ελαφρά στο 4,4% το 2010 και 4,3% το 2011. "Καθώς οι συνθήκες των αγορών αναμένεται σταδιακά να βελτιωθούν".

    Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιλαμβάνει δύο σενάρια: το πρώτο αποκαλείται βασικό και είναι περισσότερο αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με το δεύτερο που αποκαλείται εναλλακτικό σενάριο και περιλαμβάνει δυσμενέστερα στοιχεία.

    Ειδική αναφορά υπάρχει για την ποιότητα των δημοσίων οικονομικών, την περικοπή των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

    Εξάλλου η διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών αποτελεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

    Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έφθασε το 3,7% του ΑΕΠ το 2008. Αναμένεται ότι στα ίδια επίπεδα θα διαμορφωθεί και το 2009 ενώ για το 2010 αναμένεται μείωση στο 3,2% και περαιτέρω μείωση στο 2,6% το 2011.

    [02] ΕΚΤ-"Δεν αποκλείεται μείωση επιτοκίων"

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητο, στο 2%, το βασικό της επιτόκιο αλλά παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσής του κατά τη συνάντηση του διοικητικού της συμβουλίου τον επόμενο μήνα.

    Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης μετά την απόφαση για τα επιτόκια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ δήλωσε πως δεν αποκλείει μια μείωση των επιτοκίων στη συνάντηση του Μαρτίου. Όπως επισήμανε ο κ. Τρισέ "το 2% δεν είναι το χαμηλότερο επίπεδο" αλλά όπως είπε "τα μηδενικά επιτόκια δεν είναι κάτι που θεωρούμε ότι είναι κατάλληλο".

    Ο κ. Τρισέ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως "οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται" καθώς η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει "μια σημαντική ύφεση" εν μέσω ενδείξεων περιορισμού των πιστώσεων και ιδιαίτερα υψηλής χρηματοπιστωτικής αβεβαιότητας.

    [03] Ομπάμα: "Βαθιά κρίση"

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε σήμερα ότι η αμερικανική οικονομία είναι κάθε μέρα και "πιο άρρωστη", για να διατηρήσει την πίεση στο Κογκρέσο και στους αντιπάλους του τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό το γιγαντιαίο σχέδιο ανάκαμψης.

    "Η οικονομία μας είναι πιο άρρωστη κάθε ημέρα και τώρα πρέπει να χορηγήσουμε το φάρμακο που θα ξαναβάλει τους Αμερικανούς στη δουλειά, θα κάνει να ξεκινήσει και πάλι η οικονομία μας και θα επενδύσει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη", αναφέρει ο Ομπάμα σε έκκληση του που δημοσιεύεται στην Ουάσινγκτον Πόστ τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί φίλοι του και οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτάσσονται στο Κογκρέσο σε ένα τέτοιο σχέδιο ανάκαμψης.

    "Δεν διαφεύγει πλέον σε κανένα ότι η οικονομική κρίση την οποία κληρονομήσαμε είναι η πιο βαθιά και η πιο τρομερή που έχουμε γνωρίσει από την εποχή της μεγάλης ύφεσης", της δεκαετίας του 30, δήλωσε.

    "Αν δεν γίνει κάτι, αυτή η ύφεση μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Η οικονομία μας θα χάσει επιπλέον πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η ανεργία θα φθάσει το 10%. Η χώρα μας θα βυθιστεί πιο βαθιά στην κρίση και σε μια δεδομένη στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε (την οικονομική κρίση) εκ των έσω", τονίζει ακόμη ο αμερικανός πρόεδρος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 February 2009 - 17:30:18 UTC