Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων"
  • [02] "Δημόσια συζήτηση για την οικονομία"
  • [03] Ιταλία. Πυρπόλησαν άστεγο μετανάστη
  • [04] ΄Ενταση στο λιμάνι

  • [01] "Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων"

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, παρουσία των υπουργών Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στη συνάντηση, που έγινε μετά από αίτημα της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας, συζητήθηκαν η οικονομική κρίση και οι εργασιακές σχέσεις και βασικό αίτημα από την πλευρά της ΓΣΕΕ ήταν να απαγορευθούν οι απολύσεις σε επιχειρήσεις που προσφεύγουν στην κρατική βοήθεια και κυρίως που χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες, χρησιμοποιώντας την κρατική ενίσχυση των 28 δισ. ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι όλοι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες από την κρίση και πως το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Ανέφερε ότι όλοι διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά πως σε όλες τις χώρες του κόσμου χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και μειώνονται μισθοί.

    Σημείωσε ακόμη ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχουν υπογράψει η ΓΣΕΕ και οι κοινωνικοί εταίροι θα έχει θετικό εισόδημα για τους εργαζόμενους, ενώ σημείωσε πως στόχος είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

    Η υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι στόχος είναι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, σημειώνοντας ότι η κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για κανέναν. Η κυβέρνηση, είπε, θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις που σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται αποτελούν "ασπιρίνες και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ασθένεια", ζήτησε να απαγορευθούν οι απολύσεις στις επιχειρήσεις που προσφεύγουν στην κρατική βοήθεια ή χρηματοδοτούνται από τράπεζες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, ενώ είπε για τη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή ότι "τώρα δεν συναντήσαμε πυγμή αλλά θέληση κατανόησης".

    Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είδε με ενδιαφέρον τις θέσεις της Συνομοσπονδίας και σημείωσε πως θα γίνει σχετική επεξεργασία και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την κ. Πετραλιά.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κινητοποιήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της, ενώ ο Γιώργος Πέρρος από το ΠΑΜΕ πρότεινε άμεσες κινητοποιήσεις και συνέχιση του αγώνα.

    [02] "Δημόσια συζήτηση για την οικονομία"

    Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, στο κεντρικό επίπεδο, αποφάσισε ο προόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, με τη συγκρότηση έξι επιτελικών κύκλων, στους οποίους μετέχουν τα κορυφαία στελέχη.

    Σήμερα, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, συνεδριάζει ο Επιτελικός Κύκλος Οικονομίας. Ο κύκλος της Οικονομίας επελέγη ως πρώτος, λόγω της συγκυρίας.

    Την Παρασκευή "δεν παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά ανακοινώσεις", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και κάλεσε την κυβέρνηση να το καταθέσει στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί.

    "Ζητάμε δημόσια συζήτηση", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, καλώντας επιπλέον την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή προς συζήτηση και νέο προϋπολογισμό.

    Αναφερόμενος στα επεισόδια που έγιναν στο λιμάνι του Πειραιά επέκρινε τη λειτουργία της κυβέρνησης και της Αστυνομίας, κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει ευθύνη και να συζητήσει με τους αγρότες, ενώ κατηγόρησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για εσπευσμένη αναχώρηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να μη συναντηθεί, όπως είπε, με τους αγρότες.

    Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι "τα δακρυγόνα δεν συνιστούν βία, αλλά προσπάθεια απώθησης όσων δημιουργούν προβλήματα στο κέντρο της πόλης" ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για "υπερβολική και αλόγιστη χρήση δακρυγόνων, πολύ παραπάνω από όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη σε μια πόλη".

    Σε ό,τι αφορά τα του εκλογικού νόμου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για επιχείρηση -μέσω συντονισμένων προσπαθειών τριών υπουργών- "αλλαγής της ατζέντας" και υποστήριξε ότι "δεν φταίει ο εκλογικός νόμος που η χώρα είναι ακυβέρνητη και δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου από την κρίση".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου διατύπωσε ακόμα μια φορά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για "εκλογές τώρα", είπε ότι το Κίνημα δεν θα μπεί σε "επικοινωνιακά παιχνίδια" και πρόσθεσε ότι η "κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει νέο εκλογικό νόμο στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου με στόχο την αυτονομία της πολιτικής".

    Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ένα τέτοιο μοντέλο έχει δεσμευτεί δημόσια ότι το στηρίζει και η υπουργός Εξωτερικών.

    "Οι επόμενες εκλογές θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ", ήταν η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου σε σχετική ερώτηση, ενώ σε σχέση με τη μη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή εκλογικού νόμου είπε ότι "η κυβέρνηση φοβάται τις εκλογές γιατί έχει χάσει τη στήριξη της κοινωνίας".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση μόνη της ψήφισε τον εκλογικό νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή εκλογικό νόμο που να προσομοιάζει στο γερμανικό μοντέλο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε "να σταματήσουν οι υποθέσεις, ας φέρει κάτι στη Βουλή και τότε θα δούμε".

    Για "φιάσκο εν εξελίξει" έκανε λόγο ο κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, επικρίνοντας την κυβέρνηση για χειρισμούς στους οποίους προέβη χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις γενικότερες συνθήκες της διεθνούς οικονομίας αλλά και όσα έπρεπε να διαφυλάξει.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη θέση του κόμματος για "βιώσιμη Ολυμπιακή στηριζόμενη σε δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια" και κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή τα επίσημα στοιχεία αποτίμησης της εταιρείας.

    Ως "άλλο ένα βήμα της προετοιμασίας για τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ" χαρακτήρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου τη συγκρότητηση "επιτελικών κύκλων" από τον Γιώργο Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για "ένα βήμα σύνθεσης μεταξύ Πολιτικού Συμβουλίου, πολιτικών εκπροσώπων και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τα υπάρχοντα σχήματα και η κατανομή ρόλων στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να ισχύουν, απέκλεισε το ενδεχόμενο "εσωστρέφειας" στο Κίνημα, ενώ στο ερώτημα αν οι κκ "Ραγκούσης, Αθανασάκης και Ρέππας θα συνιστούν μια άτυπη "τρόικα" στο ΠΑΣΟΚ" είπε ότι "τώρα δεν χρησιμοποιούμε αυτήν τη λέξη, τα τρία αυτά στελέχη εκ των πραγμάτων έχουν συντονιστικό ρόλο".

    Ερωτηθείς αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υπολογίζει στα στελέχη στα οποία δεν έχει αναθέσει ρόλους, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η κατανομή ρόλων αλλάζει με τον χρόνο, όλα τα στελέχη είναι στρατευμένα για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ".

    Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι επιτελικού αυτοί κύκλοι δεν συνιστούν αλλαγή οργάνων στο ΠΑΣΟΚ.

    Κληθείς να τοποθετηθεί στο σχετικό με αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι στο διάλογο "θα συζητηθούν εναλλακτικές προτάσεις", προσθέτοντας ότι οι σκέψεις του κ. Βενιζέλου είναι στοιχεία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ φοβάται "πλαγιοκόπηση λόγω της υπόθεσης Siemens", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν πλαγιοκοπούμαστε από τίποτα όταν η θέση μας είναι όλα στο φως όποιον κι αν αφορούν", ενώ σημείωσε ότι "εμείς ζητήσαμε Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens".

    Οι έξι Επιτελικοί Κύκλοι

    Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, οι επιτελικοί κύκλοι που συγκροτήθηκαν με απόφαση του κ. Παπανδρέου έχουν ως εξής:

    Οικονομία: Λ. Κατσέλη, Θ. Πάγκαλος, Χ. Παπουτσής, Μ. Χρυσοχοϊδης, Γ. Παπακωνσταντίνου

    Πολίτης-Κράτος-Αυτοδιοίκηση: Ντ. Ρόβλιας, Ε. Βενιζέλος, Χ. Καστανίδης, Φ. Πετσάλνικος, Μ. Μπόλαρης, Γ. Παπαδημητρίου

    Κοινωνική Πολιτική: Φ. Γεννηματά Γ. Φλωρίδης, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Κ. Σκανδαλίδης

    Παιδεία-Νεολαία-Πολιτισμός: Σ. Ράπτη, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Δαμανάκη, Σ. Σακοράφα, Τ. Xυτήρης

    Εξωτερική Πολιτική - Άμυνα: Μ. Καρχιμάκης, Π. Μπεγλίτης, Α. Λοβέρδος, Β. Παπανδρέου

    Πράσινη Ανάπτυξη-Περιβάλλον: Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Α. Γκερέκου, Β. Έξαρχος, Σ. Κουβέλης, Γ. Μαγκριώτης, Ν.Σηφουνάκης, Ε. Τσουρή

    Στους επιτελικούς κύκλους θα μετέχουν επίσης, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας, και ο Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα μπορούν να μετέχουν και στους επιτελικούς κύκλους που αναφέρονται στην κατανομή των κοινοβουλευτικών τους αρμοδιοτήτων.

    Θα καλούνται επίσης στις συνεδριάσεις, οι Γραμματείς των αντίστοιχων Τομέων, οι εισηγητές των αντίστοιχων ΚΤΕ, οι ευρωβουλευτές και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ σε διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο Πέτρος Ευθυμίου, ως αντιπρόεδρος του ΟΑΣΕ, ανάλογα με την ημερήσια διάταξη, καθώς και η Διευθύντρια της Κοινοβουλευτική Ομάδας, Ρεγγίνα Βάρτζελη.

    [03] Ιταλία. Πυρπόλησαν άστεγο μετανάστη

    Είναι 16, 19 και 29 ετών και ζουν στο Νεττούνο, σε παραθαλάσσια περιοχή, τριάντα χιλιόμετρα έξω από τη Ρώμη. Ξημερώματα Κυριακής, πυρπόλησαν Ινδό μετανάστη, ο οποίος είχε αποκοιμηθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό. Άστεγος, 35 ετών, ο Ναβτέι Σίντο, αισθάνθηκε πρώτα κάψιμο στο πρόσωπο από σπρέι, και αμέσως μετά, την έντονη μυρωδιά της βενζίνης με την οποία οι τρεις νεαροί τον περιέλουσαν.

    Όταν ρωτήθηκε γιατί το έπραξε, ο πιο νέος της παρέας, ο 16χρονος, είπε στους καραμπινιέρους: «δεν ξέραμε τι να κάνουμε, είχαμε ήδη πιει και πάρει χάπια έκστασης και χρειαζόμασταν πιο δυνατές συγκινήσεις».

    Ο άτυχος Ινδός, βρίσκεται τώρα στο νοσοκομείο Σαντβ Εουτζένιο της Ρώμης, με εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 40% του σώματός του. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή από τους γιατρούς, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα, δεν κινδυνεύει η ζωή του. Θα πρέπει όμως να υποβληθεί σε σειρά επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής.

    Οι τρεις ένοχοι, προσπαθώντας να δικαιολογηθούν, δήλωσαν στον εισαγγελέα ότι «δεν πρόκειται για ρατσισμό. Θέλαμε να κάνουμε ένα αστείο. Να τον ανάψουμε, και να τον σβήσουμε αμέσως..». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», λίγο πριν την πυρπόληση, είχαν περάσει από αυτόματο πρατήριο βενζίνης. Το τελευταίο λίτρο, αποφάσισαν να μην το βάλουν στο ρεζερβουάρ, αλλά να το κρατήσουν, σε πλαστικό μπουκάλι, για να μπορέσουν να υλοποιήσουν το σχέδιό τους. Για καλή τύχη του θύματος, το τμήμα τον καραμπινιέρων, βρίσκεται λίγα μέτρα απόσταση από το σταθμό. Ένας περαστικός τηλεφώνησε στο τμήμα και λόγω της παρέμβασης των καραμπινιέρων, οι φλόγες, έσβησαν, πριν επεκταθούν σε όλο το σώμα του Σίντο.

    Ο ιταλικός Τύπος, αναφέρεται σήμερα στη ρατσιστική αυτή επίθεση και διερωτάται, πως είναι δυνατόν, η πλήξη, να οδηγεί τρεις νέους, με καθαρό ποινικό μητρώο, από οικογένειες «υπεράνω κάθε υποψίας» σε τέτοιου είδους αγριότητες. Το κόμμα της κομμουνιστικής επανίδρυσης, οργάνωσε διαδήλωση συμπαράστασης προς τον 35χρονο Ινδό, αμφισβητώντας ευθέως την πολιτική της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι προς τους αλλοδαπούς. Ο γραμματέας του Δημοκρατικού κεντροαριστερού κόμματος, Βάλτερ Βελτρόνι, έκανε λόγο για «κλίμα μίσους και φόβου, που καλλιεργήθηκε ηθελημένα, και οδήγησε στην επίθεση». Τόσο ο πρόεδρος της βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, όσο και εκείνος της γερουσίας, Ρενάτο Σκιφάνι, έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση, την οποία και χαρακτήρισαν «πράξη εγκληματικής βαρβαρότητας».

    Η παρουσία των ξένων στην Ιταλία, είχε όντως αποτελέσει κύριο θέμα αντιπαράθεσης τις τελευταίες ημέρες: την περασμένη Παρασκευή , ο υπουργός Εσωτερικών Μαρόνι, είχε προτείνει να «παγώσει» η είσοδος νόμιμων μεταναστών στη χώρα, για δυο χρόνια, μέχρις ότου ξεπερασθεί η οικονομική κρίση. Παράλληλα, συνεχίσθηκαν οι «πολεμικές», σχετικά με τις συνθήκες «φιλοξενίας» των λαθρομεταναστών, στο κέντρο προσωρινής παραμονής του μικρού νησιού Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας. Ο ίδιος ο δήμαρχος του νησιού μίλησε για «στρατόπεδο συγκέντρωσης». Μετά, δε, τον βιασμό 23χρονης Ιταλίδας από πέντε Ρουμάνους στην περιοχή Γκουϊντόνια, λίγο έξω από τη Ρώμη, είχαν σημειωθεί και επιθέσεις σε καταστήματα αλλοδαπών, οι οποίοι ζουν μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, υπό την πίεση και του κόμματος της Λέγκας του Βορρά, δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών Μαρόνι, αναφέρθηκε επανειλημμένα σε «μηδενική ανοχή », προς τους ξένους οι οποίοι παρανομούν. Το τελευταίο όμως συμβάν, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, δείχνει ότι «το φαινόμενο της μετανάστευσης, απαιτεί μια πιο σφαιρική αντιμετώπιση, έχοντας πάντα υπόψη, ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης, σε μια κοινωνία στην οποία οι αξίες όλο και λιγοστεύουν, οι ξένοι μπορεί να αποτελέσουν και πάλι εύκολο στόχο».

    [04] ΄Ενταση στο λιμάνι

    Ηρεμία επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι αγρότες βρίσκονται αποκομμένοι από τις έντεκα διμοιρίες των ΜΑΤ και τους λιμενικούς.

    Το πρωί, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών της Κρήτης, που είχαν φθάσει νωρίτερα με τα πλοία της γραμμής.

    Συγκεκριμένα, 1.100 αγρότες με 145 αγροτικά αυτοκίνητα και 65 τρακτέρ έφθασαν με τα πλοία "ΛΑΤΩ", "ΚΡΗΤΗ Ι" και "ΦΑΙΣΤΟΣ" με σκοπό να μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να έχουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου σχετικά με τα αιτήματά τους, ωστόσο η Αστυνομία ξεκαθάρισε ότι δε θα τους επιτρέψει να κάνουν πορεία στους δρόμους με τα μηχανήματά τους, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

    Γύρω στις 8.30 το πρωί και ενώ βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης και τον εισαγγελέα, δέχθηκαν επίθεση από διμοιρίες των ΜΑΤ, που τους έριξαν χημικά και δακρυγόνα.

    Παράλληλα, αστυνομικοί και λιμενικοί είχαν αποκλείσει τις υπόλοιπες πύλες του λιμανιού εμποδίζοντάς τους να βγουν στο δρόμο. Τα επεισόδια διήρκησαν μία ώρα και σύμφωνα με τους αγρότες, τραυματίστηκαν τέσσερις συνάδελφοί τους, ενώ υπήρξαν και συλλήψεις.

    Τις συλλήψεις δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ούτε η αστυνομία. Στη συνέχεια, ομάδα αγροτών έριξε τα κάγκελα του λιμανιού στον Άγιο Διονύση και απέκλεισε το δρόμο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Ζαχαρία Σπυριδάκη, οι αγρότες ζητούν είτε να τους αφήσουν να μεταβούν με τα τρακτέρ τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να συναντηθούν με τον υπουργό, είτε να κατέβει ο υπουργός στο λιμάνι του Πειραιά να ακούσει τα αιτήματά τους.

    Τα αιτήματα των αγροτών των νομών Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου είναι στρεμματική ενίσχυση πατάτας και κηπευτικών, μείωση κόστους παραγωγής, επιστροφή 15% ΦΠΑ, έλεγχος στα εισαγόμενα προϊόντα και τέλος η αναδιάρθρωση της αγροτικής γης και των καλλιεργειών.

    Επικεφαλής των αγροτών βρίσκονται η νομάρχης Ηρακλείου κ. Σχοιναράκη, ο νομάρχης Λασιθίου, ο δήμαρχος Ηρακλείου Μανώλης Κουράκης και πάρα πολλοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από τους δήμους Χανίων.

    Παρών από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και ειδικά στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου είναι ο εισαγγελέας Πειραιά Γιάννης Σοφουλάκης, ο οποίος και συντονίζει τις αστυνομικές ενέργειες.

    Στο μεταξύ, σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της Περιφέρειας Κρήτης προχώρησαν στις 11.30 αντιπροσωπεία φορέων και αγροτών του νομού Ηρακλείου, διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις και τα επεισόδια που έγιναν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

    Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής ζήτησαν από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα να ζητήσει από την κυβέρνηση να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, να αποχωρήσουν οι ειδικές δυνάμεις από το λιμάνι του Πειραιά και να μεταβούν οι αγρότες με τα τρακτέρ και τα αυτοκίνητά τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Στα Χανιά, οι αγρότες, προχώρησαν από πρωί σε κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι δύο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού και τα διοικητικά δικαστήρια.

    Η απόφαση για κατάληψη είχε ληφθεί από χθες το απόγευμα όταν οι αγρότες αποφάσισαν να φύγουν από το μπλόκο στο "Πλατάνι" ανοίγοντας την εθνική οδό Χανίων - Ηρακλείου.

    Ωστόσο μετά και τα γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά οι συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

    Κλειστός παραμένει ο Προμαχώνας

    Την απόφαση να κλείσουν οριστικά το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, χωρίς να επιτρέψουν πλέον ούτε τη διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα, πήραν οι αγρότες της περιοχής, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, σήμερα το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών της Κρήτης.

    «Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο μέχρι και το Πάσχα, αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά μας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτας Στ. Λίτος και πρόσθεσε: "Δεν θα ξανανοίξουμε τα σύνορα. Είναι ανεπίτρεπτο, αστυνομικός να επιτίθεται σε αγρότη, όταν μάλιστα πρόκειται για μία ειρηνική διαδήλωση των αγροτών".

    Εξάλλου σύμφωνα με τον κ. Λίτο το βράδυ σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι αγρότες πρόκειται να αναπαραστήσουν και "γάμο" στον Προμαχώνα. Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν αναπαραστήσει "την κηδεία" του αγρότη με στόχο, όπως είχαν δηλώσει, να στείλουν μήνυμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για την δυσμενή οικονομική κατάσταση τους.

    Τα σύνορα με τη Βουλγαρία παρέμειναν ανοιχτά για μία ώρα το πρωί, κατά την οποία επετράπη η διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα.

    Το μπλόκο του Προμαχώνα, που είναι και το μοναδικό μπλόκο αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να ενισχυθεί κι από άλλους αγρότες του νομού.

    Το πρωί αποχώρησαν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, το τελευταίο σημείο της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, που κρατούσαν αποκλεισμένο από την αρχή των κινητοποιήσεων τους, οι Θεσσαλοί αγρότες, και ο δρόμος έχει δοθεί κανονικά στην κυκλοφορία.

    Οι Θεσσαλοί αγρότες έδωσαν "ραντεβού" στον "αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ", στις 15 Μαρτίου. "Πρέπει ο κόσμος να βγάλει συμπεράσματα και να πάρει διδάγματα από τον αγώνα μας. Να ξεχωρίσει από τη μια τη γραμμή της υποταγής και από την άλλη τη γραμμή της σύγκρουσης, με τις αιτίες των προβλημάτων", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Βαγγέλης Μπούτας.

    Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης για σειρά επαφών σχετικά με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν με το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες.

    Όπως ανακοινώθηκε, ο Χατζηγάκης θα συναντηθεί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, την Επιτρόπο αρμόδια για την υγεία και ασφάλεια των τροφίμων και την Επίτροπο αρμόδια για θέματα γεωργίας Φ. Μποέλ.

    Εκτός από το πακετο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Χατζηγάκης θα συζητήσει με την κα Μποέλ μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν:

    -Την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, όσον αφορά στις επιδοτήσεις (ΟΣΔΕ), και

    -Καταλογισμούς σε βάρος της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια.

    Ενόψει της αναχώρησης του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχαρίστησε τους αγρότες για την κατανόηση που έδειξαν και άνοιξαν τους δρόμους και τους κάλεσε εκ νέου στον ανοικτό διάλογο που τώρα αρχίζει για όλα τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.

    Αναφερόμενος δε σε διάφορες δηλώσεις και προβολή αιτημάτων, επισήμανε για άλλη μία φορά ότι το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ αφορά αποζημιώσεις για προϊόντα που επλήγησαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. "Αιτήματα πέραν του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ για όλους, δηλαδή ενισχύσεις ειδικού εισοδηματικού χαρακτήρα, οι οποίες συγκρούονται ευθέως με τις διατάξεις της ΕΕ δεν μπορούν να υιοθετηθούν και να προωθηθούν από την Ελλάδα. Οι συζητήσεις και δεσμεύσεις σε παρόμοια αιτήματα που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό και τη γεωγραφική εκπροσώπηση θέτουν στον παρόντα χρόνο προβλήματα αξιοπιστίας του κράτους αλλά κυρίως μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας στην ΕΕ, την οποία οφείλουμε όλοι να θωρακίζουμε με σοβαρότητα και αξιοπιστία", τόνισε περαιτέρω.

    Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αγρότες και ιδιαιτέρως προς τους Κρητικούς αγρότες να συνεκτιμήσουν τρία δεδομένα:

    -Να μη δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις μας στις Βρυξέλλες,

    -Να μη διαχωρίζουν τον αγώνα τους από τη στάση όλων των άλλων αγροτών της Ελλάδας και,

    -Να μην δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αναταραχής στην Αθήνα, της οποίας οι καταστηματάρχες και οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 February 2009 - 15:30:20 UTC