Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η απόφαση για τον Αλεξ
  • [02] Εκδήλωση για το ρόλο της αστυνομίας
  • [03] Αξιολογούνται οι προσφορές για ΟΑ
  • [04] Εκρηξη του ηφαιστείου Ασάμα
  • [05] "Η κυβέρνηση απέτυχε"
  • [06] ΄Ενταση στο λιμάνι

  • [01] Σήμερα η απόφαση για τον Αλεξ

    Πέφτει σήμερα η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης Άλεξ, καθώς το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του, με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την εξαφάνιση του 11χρονου παιδιού στη Βέροια.

    Η ακροαματική διαδικασία διήρκησε τέσσερις ολόκληρους μήνες και στο δικαστήριο κατέθεσαν περίπου 100 μάρτυρες, ενώ περισσότερα από 400 άτομα εξετάστηκαν από τον ειδικό εφέτη ανακριτή στη διάρκεια της προδικασίας. Ο εισαγγελέας της έδρας Νίκος Καραμολέγκος στην αγόρευσή του εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι πέντε ανήλικοι κατηγορούμενοι κυνήγησαν και χτύπησαν τον 11χρονο το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου 2006 στη Βέροια. Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες για τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του παιδιού και για το λόγο αυτό πρότεινε τη μετατροπή του κατηγορητήριου από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

    Εξάλλου, νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν σπάνιο για τα δικαστικά χρονικά της χώρας και το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο ανηλίκων για ανθρωποκτονία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να εντοπιστεί το πτώμα του άτυχου παιδιού.

    Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο ανατέθηκε σε ειδικό εφέτη ανακριτή, με απόφαση της ολομέλειας εφετών Θεσσαλονίκης, λόγω του αντίκτυπου που προκάλεσε στην κοινή γνώμη.

    Όπως αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης οι πέντε ανήλικοι κατηγορούνται ότι είχαν φραστικό επεισόδιο με τον Άλεξ και στη συνέχεια τον χτύπησαν και τον καταδίωξαν, με αποτέλεσμα να πέσει στα μαρμάρινα σκαλοπάτια κτιρίου και να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι. Στο βούλευμα αναφέρεται ότι οι ανήλικοι φέρονται ότι μετέφεραν το πτώμα του 11χρονου και το πέταξαν στον παραπόταμο. Στο δικαστήριο παραπέμφθηκαν και οι γονείς των παιδιών, κατηγορούμενοι για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

    [02] Εκδήλωση για το ρόλο της αστυνομίας

    Το υπουργείο Εσωτερικών και ο δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: "Ο ρόλος της Αστυνομίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα",σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60) .

    Ομιλητές θα είναι οι : Λευτέρης Ζαγορίτης, βουλευτής Ν.Δ., Πάνος Μπεγλίτης, βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής Κ.Κ.Ε., Φώτης Κουβέλης, βουλευτής ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και Μάκης Βορίδης, βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ., ενώ θα πραγματοποιήσει παρέμβαση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος.

    Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου και ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. Δημήτρης Παξινός, ενώ θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης.

    [03] Αξιολογούνται οι προσφορές για ΟΑ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών που υπέβαλαν οι υποψήφιοι αγοραστές της "Ολυμπιακής", καθώς τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έληξε η προθεσμία που είχε τεθεί, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση και των τριών εταιριών του Ομίλου της "Ολυμπιακής", δηλαδή του πτητικού έργου, της επίγειας εξυπηρέτησης και της τεχνικής βάσης.

    Η αξιολόγηση των προσφορών γίνεται από τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης που έχει ορίσει το Ελληνικό Δημόσιο, οι οποίοι θα ενημερώσουν την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για όλα τα στοιχεία των προσφορών, δηλαδή το τίμημα, το επενδυτικό σχήμα κάθε ενδιαφερόμενου και τους όρους που θέτει. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχει και επίτροπος που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Εκτιμάται, πως εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

    [04] Εκρηξη του ηφαιστείου Ασάμα

    Ένα ηφαίστειο εισήλθε στην φάση της έκρηξης σήμερα το πρωΐ στα βορειοδυτικά του Τόκιο, χωρίς να έχει προκαλέσει προς ώρας θύματα, ή ζημιές, όπως ανακοίνωσε η Γεωφυσική Υπηρεσία.

    Η έκρηξη του ηφαιστείου σημειώθηκε στις 02.00 της Κυριακής (19.00 ώρα Ελλάδος) και λίγο αργότερα τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν μία στήλη καπνού νβ ανωθρώσκει από τον κρατήρα του ηφαιστείου του όρους Ασάμα, ύψους 2.568 μ, σβ απόσταση 150 χλμ από την ιαπωνική πρωτεύουσα.

    Η Γεωφυσική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιητικό σήμα για πιθανή εκτόξευση στερεών υλικών σε μία περίμετρο 4 χλμ γύρω από το ηφαίστειο.

    Εξάλλου, παρασυρμένη από τους ανέμους, η ηφαιστειακή τέφρα έπεσε σε πολλές γειτονικές πόλεις, ακόμη και στο κέντρο του Τόκιο, τονίζει η ίδια πηγή.

    Η τελευταία έκρηξη του Ασάμα χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2008.

    [05] "Η κυβέρνηση απέτυχε"

    Στην Καλαμάτα βρίσκεται από χθες ο κ.Γ.Καρατζαφέρης για να παραστεί σήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος του λίγο πριν κόψει την πίτα της οργάνωσης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση η οποία είπε ότι παίρνει κάτω από τη βάση σε όλα τα θέματα και τόνισε ότι πιο πολύ έχει αποτύχει στα κοινωνικά θέματα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις απαγωγές και στην αύξηση της εγκληματικότητας.

    Είπε επίσης ότι έχει αποτύχει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ότι ο πρωθυπουργός δεν θωράκισε την οικονομία απέναντι στην κρίση και πως έχει αναγνωρίσει ο ίδιος ο κ. Καραμανλής την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής αφού "πέταξε σε στημένη λεμονόκουπα" τον κ. Αλογοσκούφη από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και τον αντικατέστησε με τον κ. Παπαθανασίου, επισημαίνοντας όμως ότι ο κ. Αλογοσκούφης "δεν έκανε ότι ήθελε" και ότι δεν ασκούσε μόνος του την οικονομική πολιτική.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι η κυβέρνηση παραμένει και δεν πέφτει γιατί δεν υπάρχει ισχυρή προσωπικότητα στην αντιπολίτευση και τόνισε ότι ο ίδιος θα συνεργαζόταν ακόμα και τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για το καλό του τόπου. Σημείωσε πως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ Καραμανλής θα έπρεπε να είχε βάλει τον καλύτερο και ανέφερε τον κ. Σαμαρά προκειμένου είπε να πηγαίνει και να δίνει μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι να τον βάλει σε ένα νεκρό υπουργείο.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την υπουργό Εξωτερικών για ιδιοτέλεια λέγοντας ότι βάζει τα προσωπικά της συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα του έθνους και μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη στάση που κρατά η κα Μπακογιάννη στην υπόθεση με τα όσα είπε ο Τούρκος ηθοποιός αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν σέβεται τις μανάδες που έδωσαν τα παιδιά τους για την πατρίδα.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ για το κόμμα του εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα πάει καλά στις ευρωεκλογές επισημαίνοντας ότι "θα φτάσουμε σε ποσοστά που δεν το φαντάζεται κανείς" και εκτίμησε ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός θα διπλασιάσει τα ποσοστά του.

    [06] ΄Ενταση στο λιμάνι

    Ενταση επικρατεί αυτή την ώρα στο λιμάνι του Πειραιά, όταν αγρότες της Κρήτης επιχείρησαν να σπάσουν με τα τρακτέρ τον κλοιό της αστυνομίας, αποφασισμένοι να κατευθυνθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας.

    Περίπου 150 παραγωγοί αποβιβάστηκαν από το πλοίο "Λατώ", άλλοι 720 από το "Φαιστός Παλλάς" και άλλοι 130 από το πλοίο "Κρήτη 1".

    Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να πορευτούν με τα τρακτέρ μέχρι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο η Αστυνομία τους έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα επιτρέψει στους αγρότες να κάνουν πορεία στους δρόμους με τα μηχανήματά τους, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

    Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, τον οποίο εξακολουθούν να κρατούν κλειστό, αγρότες της περιοχής.

    Παράλληλα, την αναστολή των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι Θεσσαλοί αγρότες, που κρατούν αποκλεισμένη την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της Νίκαιας.

    Οι αγρότες δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν "συντεταγμένα" σήμερα στις 10.00 π. μ. από το σημείο, δίνοντας "ραντεβού" στον "αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ", στις 15 Μαρτίου. Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός μέχρι την ώρα της αποχώρησης τους.

    "Πρέπει ο κόσμος να βγάλει συμπεράσματα και να πάρει διδάγματα από τον αγώνα μας. Να ξεχωρίσει από τη μια τη γραμμή της υποταγής και από την άλλη τη γραμμή της σύγκρουσης, με τις αιτίες των προβλημάτων", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Βαγγέλης Μπούτας.

    Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

    Αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης για σειρά επαφών σχετικά με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν με το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες.

    Όπως ανακοινώθηκε, ο Χατζηγάκης θα συναντηθεί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, την Επιτρόπο αρμόδια για την υγεία και ασφάλεια των τροφίμων και την Επίτροπο αρμόδια για θέματα γεωργίας Φ. Μποέλ.

    Εκτός από το πακετο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Χατζηγάκης θα συζητήσει με την κα Μποέλ μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν:

    -Την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, όσον αφορά στις επιδοτήσεις (ΟΣΔΕ), και

    -Καταλογισμούς σε βάρος της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια.

    Ενόψει της αναχώρησης του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχαρίστησε τους αγρότες για την κατανόηση που έδειξαν και άνοιξαν τους δρόμους και τους κάλεσε εκ νέου στον ανοικτό διάλογο που τώρα αρχίζει για όλα τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.

    Αναφερόμενος δε σε διάφορες δηλώσεις και προβολή αιτημάτων, επισήμανε για άλλη μία φορά ότι το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ αφορά αποζημιώσεις για προϊόντα που επλήγησαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. "Αιτήματα πέραν του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ για όλους, δηλαδή ενισχύσεις ειδικού εισοδηματικού χαρακτήρα, οι οποίες συγκρούονται ευθέως με τις διατάξεις της ΕΕ δεν μπορούν να υιοθετηθούν και να προωθηθούν από την Ελλάδα. Οι συζητήσεις και δεσμεύσεις σε παρόμοια αιτήματα που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό και τη γεωγραφική εκπροσώπηση θέτουν στον παρόντα χρόνο προβλήματα αξιοπιστίας του κράτους αλλά κυρίως μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας στην ΕΕ, την οποία οφείλουμε όλοι να θωρακίζουμε με σοβαρότητα και αξιοπιστία", τόνισε περαιτέρω.

    Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αγρότες και ιδιαιτέρως προς τους Κρητικούς αγρότες - ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα συγκέντρωσης τους έξω από το υπουργείο Αργοτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-να συνεκτιμήσουν τρία δεδομένα:

    -Να μη δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις μας στις Βρυξέλλες,

    -Να μη διαχωρίζουν τον αγώνα τους από τη στάση όλων των άλλων αγροτών της Ελλάδας και,

    -Να μην δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αναταραχής στην Αθήνα, της οποίας οι καταστηματάρχες και οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 February 2009 - 7:30:20 UTC