Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέδριο για μεταναστευτική πολιτική
  • [02] Κυψέλη-Αντιδρούν στο κόψιμο δέντρων
  • [03] Ημερίδα-70 χρόνια ελληνική ραδιοφωνία
  • [04] Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα
  • [05] "Εθνική στρατηγική για αγρότες"
  • [06] "Δίκαιη κατανομή του ποσού"
  • [07] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
  • [08] Διάλογος για την Παιδεία
  • [09] Οκτάδυμα στην Καλιφόρνια

  • [01] Συνέδριο για μεταναστευτική πολιτική

    Στη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου, με δεδομένη την διεθνή οικονομική κρίση, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 5ου συνεδρίου με θέμα "Μεταναστευτικές συνεργασίες και διαδικασίες: βελτιώνοντας τα αναπτυξιακά αποτελέσματα των μεταναστών" που διοργανώθηκε σήμερα απο το ΙΜΕΠΟ (Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής) με καλεσμένους εκπροσώπους άλλων χωρών.

    Ειδικότερα, ο κ.Παυλόπουλος τόνισε πως πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία και υποστήριξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν οργανωμένα απο τη δική τους πλευρά τη μεταναστευτική ροή, διευκολύνοντας αφενός τους πολίτες τους που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα και αφετέρου τους μετανάστες, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

    Επίσης, πρέπει να μελετηθεί η εκπόνηση ευέλικτου προγράμματος και ιδίως προγράμματος επιστροφής καθώς και κυκλική μετανάστευση και κινητικότητα για την αποτροπή της διαρροής εγκεφάλων.

    Ενόψει του 3ου διεθνούς συνεδρίου για τη Μετανάστευση, που οργανώνει η Ελλάδα τον επόμενο Νοέμβρη, ο πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ Αλέξανδρος Ζαβός τόνισε πως η οικονομική κρίση θα αποτελέσει ένα νέο στοιχείο, το οποίο θα επηρεάσει τις μεταναστευτικές ροές και γι' αυτό θα χρειαστούν νέες προσεγγίσεις του θέματος και μια πιο ρεαλιστική πολιτική.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Σουηδίας Ντομπίας Μπίλστρον, μίλησε για τη Μετανάστευση, η οποία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο, που θα βοηθήσει να βγούμε απο την οικονομική κρίση.

    Στη Σουηδία τόνισε ο κ. Μπίλστρον, πριν ένα μήνα, τέθηκαν σε εφαρμογή νέοι κανόνες για τους μετανάστες, κανόνες οι οποίοι συνδέονται με τη ζήτηση στην αγορά εργασίας μεταναστών όλων των δεξιοτήτων. Στο εξής είπε ο Σουηδός υπουργός, οι μετανάστες στη χώρα του έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ντόπιους εργαζόμενους και θα μπορούν να φέρουν στη Σουηδία όλα τα μέλη της οικογένειάς τους.

    [02] Κυψέλη-Αντιδρούν στο κόψιμο δέντρων

    Επεισόδια σημειώθηκαν χθες στην οδό Πατησίων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας των κατοίκων της Κυψέλης για την κοπή δένδρων από το δήμο Αθηναίων σε παρκάκι στη διασταύρωση Πατησίων και Κύπρου.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ο δήμος είχε άδεια από την αρμόδια επιτροπή της Νομαρχίας και το Δασαρχείο να κόψει 12 δένδρα στο παρκάκι με σκοπό να κατασκευασθεί εκεί υπόγειο πάρκινγκ 180 θέσεων. Ωστόσο, όπως λένε οι κάτοικοι τα συνεργεία του δήμου έκοψαν πάνω από 50 δένδρα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των περιοίκων.

    Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα οι κάτοικοι έκλεισαν την οδό Πατησίων με αποτέλεσμα να επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις, που προσπάθησαν να τους διαλύσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Στο σημείο έφθασαν ομάδες νεαρών κουκουλοφόρων που επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να μετατραπεί η οδός Πατησίων σε πεδίο μάχης.

    Οι αστυνομικοί καταδίωξαν τους νεαρούς, οι οποίοι, όμως, άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων κατά μήκος της Πατησίων, ενώ κινήθηκαν εναντίον των Αστυνομικών Τμημάτων της Κυψέλης και του Αγίου Παντελεήμονα, όπου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πέταξαν πέτρες και προξένησαν φθορές σε περιπολικά ενώ επίσης έσπασαν τα τζάμια δύο καταστημάτων και δύο τραπεζών στην περιοχή.

    [03] Ημερίδα-70 χρόνια ελληνική ραδιοφωνία

    Για το μέλλον του ραδιοφώνου στο νέο ψηφιακό περιβάλλον συζήτησαν ακαδημαϊκοί, τεχνικοί και δημοσιογράφοι στην ημερίδα της ΕΡΤ με θέμα "Νέες τεχνολογίες και ραδιόφωνο" που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια της ελληνικής ραδιοφωνίας (Μάιος 1938-Δεκέμβριος 2008).

    Το συντονισμό της ημερίδας είχε ο καθηγητής Στέλιος Παπαθανασόπουλος, πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ομιλητές ήταν οι: Χρήστος Καψάλης, διευθυντής Εργαστηρίου ασυρμάτου και επικοινωνίας μεγάλων αποστάσεων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργος Σταματόπουλος, διευθυντής ειδήσεων του "Flash", Γιώργος Κατσιγιάννης, τεχνικός διευθυντής του "City 99,5" , Ματθαίος Τσιμιτάκης, δημοσιογράφος "Radio Bubble", Αγγελική Γαζή, διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Κυριακίδης, προϊστάμενος ειδήσεων ΕΡΑ και Σωκράτης Κατσούδας διευθυντής Πολυμέσων ΕΡΤ.

    Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ακμή και την παρακμή του ραδιοφώνου ως προπομπού της τηλεοπτικής "έκρηξης", η οποία με τη σειρά της λειτούργησε ανασταλτικά στην ανάπτυξή του.

    Μίλησαν για την πορεία του ραδιοφώνου προς το μέλλον και τις νέες τεχνολογίες, το επόμενο βήμα στην ακρόαση, το διαδικτυακό ραδιόφωνο.

    Εκαναν λόγο για όσους βρίσκονται πίσω από τα μικρόφωνα, τις κονσόλες, τα πικ-απ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους ανθρώπους της ραδιοφωνίας που εργάζονται για το "όνειρο", για "το μέσο που μειώνει τις αποστάσεις και μας φέρνει όλους πιο κοντά".

    Συζήτησαν πώς οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο βιώνουν αυτές τις αλλαγές της τεχνολογίας και έκαναν προτάσεις τεχνολογικής αναβάθμισης όπως πχ να μικρύνουν οι συσκευές.

    Συμφώνησαν ότι η εξέλιξη είναι τεράστια και ότι η σχέση ανάμεσα στην τεχνολογία και την επικοινωνία με το κοινό είναι διαλεκτική, υπάρχει αλληλεξάρτηση, ακόμη ότι η νέα τεχνολογία οδηγεί στη διεύρυνση του ακροατηρίου, αλλά και σε περισσότερα δεδομένα, περισσότερες υπηρεσίες δηλαδή στον ακροατή και όχι μόνο μετάδοση ήχου.

    Τέλος, αναρωτήθηκαν κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε το τέλος του αναλογικού ραδιοφώνου και να περάσουμε στο ψηφιακό, για να καταλήξουν ότι εκείνο που προσελκύει τελικά το χρήστη, τον ακροατή, είναι το περιεχόμενο και όχι η τεχνολογία.

    [04] Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα

    Εξήντα πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, αφού δηλητηριάστηκαν με μονοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια ενός κοντσέρτου σε εκκλησία της κοινότητας Φαλεμπέν, το βράδυ της Δευτέρας.

    Μεταξύ των θυμάτων είναι και έντεκα μικρά παιδιά, μέλη της εκκλησιαστικής χορωδίας. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του γραφείου της περιφέρειας, κανένας από τους 65 ασθενείς δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο.

    Ο "συναγερμός" σήμανε γύρω στις 22:15, τοπική ώρα, το βράδυ της Δευτέρας, όταν ένας από τους 250 θεατές του κοντσέρτου αισθάνθηκε δυσφορία. Όταν και δεύτερο άτομο παρουσίασε παρόμοια συμπτώματα οι πυροσβέστες της κοινότητας μέτρησαν το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα μέσα στην εκκλησία και διαπίστωσαν ότι ήταν "πολύ υψηλό".

    Η εκκλησία εκκενώθηκε και όλοι οι παριστάμενοι οδηγήθηκαν σε μια γειτονική αίθουσα όπου εξετάστηκαν από γιατρούς.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το σύστημα θέρμανσης της εκκλησίας είχε τεθεί σε λειτουργία από τις 3 το μεσημέρι. Ωστόσο, ο ναός δεν αερίζεται καλά με αποτέλεσμα να συσσωρευτεί το μονοξείδιο στην ατμόσφαιρα.

    [05] "Εθνική στρατηγική για αγρότες"

    Ο Αλέκος Αλαβάνος και η βουλευτής Ββ Θεσσαλονίκης, Λίτσα Αμμανατίδου, υπεύθυνη για τα αγροτικά θέματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται σήμερα στην Κρήτη και θα περιοδεύσουν σε μπλόκα αγροτών.

    «Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους, κλείνουν τους δρόμους διότι διεκδικούν το δίκιο τους, διεκδικούν την επιβίωση. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για κάποιο επίδομα, για να περάσουν τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα και μετά να ξαναβρεθούν σε απόγνωση. Οι αγρότες αγωνίζονται για επιβίωση. Παλεύουν για να διατηρήσουν την παραγωγή, για να διατηρήσουν το επάγγελμα που βρήκαν από τους παππούδες και τους πατεράδες τους. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακούς τρόπους. Η τακτική του «γράψε Κώστα» και της κοροϊδίας, μας τελείωσε", τόνισε ο κ.Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στα μπλόκα αγροτών στο Κάστρο, στη Θήβα και στου Λεβέντη.

    "Από εδώ και μπρος η κυβέρνηση πρέπει να δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αναζωογόνηση του χώρου της υπαίθρου, που θα μπορέσουν να δώσουν προοπτική και μέλλον στην αγροτική οικονομία...Είναι ανάγκη να υπάρξει μια ριζική αναδιάρθρωση της πολιτικής που ακολουθούμε ως χώρα. Να στηρίξουμε την αγροτική οικονομία. Να αποκτήσουμε εθνική στρατηγική. Κυρίως να σταματήσουμε να ακολουθούμε πιστά τις επιταγές Ε.Ε., διότι η αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής μας έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού', ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    "Θα βρεθούμε στο πλάι των αγροτών που αγωνίζονται και διεκδικούν. Οι αγρότες έχουν καταφέρει και έχουν ξεφύγει από τις συμπληγάδες της κομματικής λογικής, έχουν αυτόνομα συντονιστικά. Έχουν έναν αγώνα ο οποίος είναι αυθόρμητος και δεν υποκινείται από κανέναν. Η κυβέρνηση πρέπει να το λάβει αυτό σοβαρά υπ΄όψιν της. Να μην διαπραγματεύεται με κομματικούς επιτελάρχες και να σκύψει στα προβλήματα για να δώσει λύσεις", κατέληξε.

    Συνάντηση με υπουργό Εσωτερικών

    Την έντονη δυσαρέσκειά του για τις έως τώρα έρευνες της Αστυνομίας, σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας της αλλοδαπής συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, στον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο.

    "Αν η υπόθεση κουκουλωθεί -τόνισε ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών- η χώρα θα μετατραπεί σε Κολομβία όπου γίνονται απόπειρες εναντίον συνδικαλιστών και ποτέ δεν διαλευκάνονται".

    Πρόσθεσε μάλιστα πως ''αυτή τη στιγμή, υπάρχουν συνθήκες μεσαίωνα και μαφίας''.

    Ο κ. Τσίπρας είπε πως ο δράστης της δολοφονικής απόπειρας δεν προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον του θύματος, όπως αφήνεται να εννοηθεί και τόνισε, πως το θέμα παραμένει ανοιχτό καθώς ο εισαγγελέας έστειλε πίσω την έρευνα, ώστε να κατευθυνθεί εκ νέου εκεί όπου πρέπει να κατευθυνθεί.

    Τέλος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε να δώσει πλήρη στοιχεία για την υπόθεση έως αύριο.

    ΣΥΝ για ανεργία

    "Εν μέσω της βαθύτατης οικονομικής κρίσης και με δεδομένο πλέον, ότι η κυριότερη επίπτωση για τους εργαζόμενους της χώρας μας μέσα στο 2009 θα είναι η δραματική αύξηση της ανεργίας, τα μέτρα που εξήγγελλε η υπουργός Απασχόλησης είναι «σαν να δίνει απλές ασπιρίνες στον ετοιμοθάνατο», δήλωσε ο κ.Δ.Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής.

    Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει, ότι οι άνεργοι και οι οικογένειές τους έχουν μπουχτίσει πλέον από τα λόγια και θέλουν έργα, ότι ζητούν δουλειές και όχι δούλεμα, τόνισε και υπογράμμισε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί, ότι πρέπει να αυξηθεί δραστικά το επίδομα ανεργίας στη χώρα μας που είναι σήμερα το χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη και που αποκλείονται από αυτό τα 2/3 των ανέργων της χώρας μας, αφού δεν δίνεται στους μακροχρόνια ανέργους (ανέργους περισσότερο από 12 μήνες) και στους νέους που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία. Να φτάσει στο 80% του μισθού και να δίνεται σε όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους".

    Η επαπειλούμενη δραματική αύξηση της ανεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με ευχολόγια ούτε με χάλκευση των στοιχείων από την κυβέρνηση ούτε με τη γενίκευση της μερικής ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας, ανέφερε ο κ.Στρατούλης.

    [06] "Δίκαιη κατανομή του ποσού"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη, συναντήθηκε με τους αγρότες στα μπλόκα του Νομού Έβρου όπου συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα τους και προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

    « Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση έχει περιθώρια και υπάρχουν πόροι, μη εμφανείς, οι οποίοι είναι για έκτακτες περιπτώσεις. Τώρα η χώρα έχει μια έκτακτη περίπτωση και θα μπορούσαν να βγουν περισσότερα χρήματα. Διαφωνώ ριζικά, με τον τρόπο που επέλεξε η Κυβέρνηση να κάνει την κατανομή αυτών των χρημάτων.

    Πιστεύω, ότι δεν πρέπει να πάμε κατά προϊόν που εξυπηρετεί ενδεχομένως, όπως είπαν βουλευτές της Ν.Δ., υπουργούς και εκλογικές περιφέρειες. Πρέπει να γίνει μια δίκαιη κατανομή του ποσού κατά νομό.

    Εδώ δεν είστε πράσινοι ή κόκκινοι ή μπλε, είστε αγρότες. Θα προσπαθήσουν να σας χωρίσουν για να σπάσουν το μέτωπο. Να θυμάστε ότι είστε πρώτα αγρότες και μετά κόμματα".

    [07] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης και κάλεσε τους αγρότες να κάνουν το μεγάλο βήμα μέσα από διαδικασίες δημοκρατίας και σύνθεσης.

    Ο κ. Χατζηγάκης επεσήμανε ότι με τις αποζημιώσεις που δίνονται τα εισοδήματα των αγροτών θα αγγίξουν τα επίπεδα του εισοδήματος της τελευταίας τριετίας και δεν θα υπολείπονται των εισοδημάτων τους για το 2006. Πρόσθεσε δε, ότι «ουδέποτε έως σήμερα δεν είχαν δοθεί τόσο γενναίες και κατβ εξαίρεση -καθώς δεν είναι δικαιούμενες από τον ΕΛΓΑ- αποζημιώσεις» και ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την καταβολή των χρημάτων. Είπε ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε τέτοια έκταση και κατά προϊόν εξειδίκευση μέτρων από την κυβέρνηση και έκανε ακόμη λόγο για πρωτοφανούς ταχύτητας διαδικασία.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπεραμύνθηκε της διαχείρισης της κρίσης από το Υπουργείο του λέγοντας ότι η κυβέρνηση έδρασε άμεσα και ταχύτατα. Ο διάλογος με τους αγρότες και τους εμπλεκόμενους φορείς ξεκίνησε την επομένη της ορκωμοσίας της κυβέρνησης και ήταν σαφής και συγκεκριμένος εξαρχής, υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Οσον αφορά δε, τα προϊόντα στα οποία δεν γίνεται αναφορά στα εξαγγελθέντα μέτρα, ο κ. Χατζηγάκης δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει ενδελεχώς όλα τα αιτήματα με την ίδια φροντίδα και αποφασιστικότητα που έδειξε ως σήμερα.

    Αναλυτικά τα μέτρα για τους αγρότες

    "Σταθερή επιλογή της Κυβέρνησης ήταν να ικανοποιήσει το μέγιστο των αιτημάτων των αγροτών που υπέστησαν ζημιές το 2008 στα βασικά και μεγάλα προϊόντα (βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, ελιές-ελαιόλαδο και οπωροφόρα δέντρα), μετά από εξαντλητικό και εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων των αγροτών και των συντονιστικών επιτροπών", τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη συνέχεια αναφέρονται τα ακόλουθα:

    Εκτιμώντας τις επιμέρους ζημιές των παραγωγών των προϊόντων αυτών, προχώρησε στην κάλυψή τους με την έγκριση πακέτου μέτρων ύψους 500 εκ. ευρώ, μετά από απόφαση της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής και εντολή του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Πρόκειται για ένα ποσό ιδιαίτερα γενναιόδωρο, για το οποίο η Κυβέρνηση μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξάντλησε κάθε δυνατότητα.

    Οι καταβολές αυτών των αποζημιώσεων, γίνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μεγάλος δημοκρατικός διάλογος που κυριάρχησε από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων δεν βρήκε την Κυβέρνηση απροετοίμαστη και αιφνιδιασμένη. Αντίθετα διεξήχθη σε πολύωρες συνεδριάσεις καθημερινά, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο οικονομικών δεδομένων και δυνατοτήτων, τόσο γενικό όσο και ειδικό. (Ως ανακοίνωση της 22/01)

    Σήμερα, η Κυβέρνηση προχώρησε στην τελική εξειδίκευση των ποσών κατά καλλιέργεια και προϊόν, η οποία είναι η εξής:

    1. ΒΑΜΒΑΚΙ

    Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Σαράντα πέντε (45) β¬ / στρέμμα

    Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Είκοσι πέντε (25) β¬ / στρέμμα

    2. ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ

    Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Είκοσι πέντε (25) β¬ / στρέμμα

    Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Είκοσι (20) β¬/ στρέμμα

    Σε όλους τους καλλιεργητές αραβόσιτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 5,5 β¬/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%.

    3. ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ

    Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Δέκα (10) β¬ / στρέμμα

    Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Επτά (7) β¬ / στρέμμα

    Στους καλλιεργητές σκληρού σίτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 3,0 β¬/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%.

    4. ΜΑΛΑΚΟ ΣΙΤΑΡΙ

    Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Δώδεκα (12) β¬ / στρέμμα

    Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Οκτώ (8) β¬ / στρέμμα

    Στους καλλιεργητές μαλακού σίτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 2,5 β¬/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%.

    5. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ

    Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού των περιοχών όπου διαπιστώνεται μείωση της παραγωγής, από την Ειδική Επιτροπή Πανεπιστημιακών, θα γνωστοποιηθεί από τον ΕΛ.Γ.Α. το ύψος της αποζημίωσης για την περίπτωση του μεγάλου ποσοστού ζημίας και την περίπτωση του μικρότερου ποσοστού ζημίας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της 22/01.

    6. ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΔΕΝΔΡΑ - ΚΑΠΝΟΣ -ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ - ΠΑΤΑΤΑ

    Επιταχύνονται αποφασιστικά οι προβλεπόμενες διαδικασίες στον ΕΛ.Γ.Α. ώστε πολύ σύντομα να καταβληθούν στους δικαιούχους αγρότες, με πίστωση των προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών τους, τα αναλογούντα στον καθένα ποσά αποζημιώσεων κατά προϊόν.

    Β· Επισημαίνεται ότι με την πληρωμή των προαναφερόμενων ποσών αποζημιώσεων, το εισόδημα των αγροτών ανά στρέμμα και ανά είδος καλλιέργειας είτε προσεγγίζει, είτε ξεπερνά τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας και πάντως είναι μεγαλύτερο από αυτό του καλλιεργητικού έτους 2006.

    Ποτέ μέχρι σήμερα, στην ιστορία της ικανοποίησης των αγροτικών αιτημάτων, δεν αποφασίστηκε να δοθούν τόσο γενναίες κατβ εξαίρεση αποζημιώσεις (πακέτο 500 εκ. ευρώ), πέραν των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ.

    Β· Οι διαδικασίες καταβολής από τον ΕΛΓΑ θα επιταχυνθούν ώστε οι παραγωγοί να λάβουν τις δικαιούμενες αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατόν. Με σαφές χρονοδιάγραμμα και σαφή τρόπο πληρωμής (πίστωση των ατομικών τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων).

    Β· Όλες οι ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έγιναν με εξαιρετική ταχύτητα, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούσαν το δύσκολο έργο της αναλυτικής εξειδίκευσης των διαφόρων κατηγοριών των αποζημιώσεων και των οικονομικών ενισχύσεων που δικαιούται η καθεμία κατηγορία παραγωγών (στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το ΚΕΠΥΟ, τον ΕΛΓΑ και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και Οργανισμούς).

    Β· Η εργασία της απόλυτης εξειδίκευσης είναι πρωτοφανής σε έκταση και πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό, δηλαδή κατά συγκεκριμένο προϊόν, συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένους παραγωγούς. Όχι μόνο δεν έχει υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση, αλλά αντίθετα έχει υπάρξει μεγάλη επιτάχυνση της όλης διαδικασίας.

    Β· Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο διάλογος με τους αγρότες και με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου ξεκίνησε αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης. Υπήρξε εξαρχής σαφής και συγκεκριμένος, σε όλες τις φάσεις του. Η Κυβέρνηση έδρασε ταχύτατα και άμεσα και χάρη της ικανοποίησης των αγροτικών αιτημάτων και χάρη του συμφέροντος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

    Β· Όσον αφορά τα άλλα προϊόντα φυτικής ή ζωικής παραγωγής, η Κυβέρνηση θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα των αγροτών, με την ίδια φροντίδα, αξιοπιστία και αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει έως τώρα.

    Β· Πέραν των ανωτέρω άμεσων μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση, ο διεξαγόμενος διάλογος θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των «ανοιχτών θυρών» και της συντονισμένης κοινής προσπάθειας εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ) -το οποίο θα αναδιαρθρωθεί και θα γίνει πιο ευέλικτο. Σταθερή απόφαση του Υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη είναι στο ΕΣΑΠ να συζητηθούν όλα τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου και μάλιστα με ανοιχτή ατζέντα και σαφές χρονοδιάγραμμα.

    Απάντηση από Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανo αγροτών

    Εκ μέρους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών, ο κ. Βασίλης Κιλάφας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε πως οι αγρότες εκφράζουν την πλήρη απογοήτευσή τους για την αδιαλλαξία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τόσο για τις εξειδικεύσεις όσο και για το ύψος των αποζημιώσεων και του χρονοδιαγράμματος και της καταβολής των αποζημιώσεων.

    Η απόφασή μας είναι κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ανέφερε ο κ. Κιλάφας.

    Παραμένουν στα μπλόκα

    Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν τα συντονιστικά όργανα των αγροτών, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τον καθορισμό της στάσης τους, σύμφωνα με δηλώσεις αγροτοσυνδικαλιστών.

    Μπλόκα των αγροτών περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν στα Μάλγαρα, και στα «Πράσινα Φανάρια» στο δρόμο προς το αεροδρόμιο Μακεδονία.Την ώρα αυτή, η κίνηση των οχημάτων στα Μάλγαρα, αλλά και προς το αεροδρόμιο διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

    Κλειστός είναι ο Ισθμός της Κορίνθου, ενώ συνεχίζεται ο αποκλεισμό στο Πλατάνι Χανίων στην Κρήτη.

    Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών τα μπλόκα των αγροτών παραμένουν στα Τέμπη, στη Νίκαια της Λάρισας, στις Μικροθήβες της Μαγνησίας, αλλά και στο Κάστρο της Βοιωτίας. Το μπλόκο των αγροτών στην Κουλούρα της Ημαθίας, επίσης παραμένει.

    Τα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης λειτούργησαν κανονικά στη διάρκεια της νύχτας, με τα τρακτέρ των αγροτών να παραμένουν στην περιοχή. Μικρός αριθμός τρακτέρ παραμένει στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς, αλλά και των Γιαννιτσών, με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

    Στο νομό της Χαλκιδικής, τα τρακτέρ παραμένουν στη Γαλάτιστα, στην Ορμήλια, αλλά και στον κόμβο της Τρίγλιας, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

    Περιφερειακά της Κατερίνης, τα τρακτέρ παραμένουν στο Αιγίνιο και στον Κορινό, χωρίς ωστόσο να προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Στη Φλώρινα, οι αγρότες θα συγκεντρωθούν το πρωί στο τελωνείο της Νίκης.

    Στην Κοζάνη, οι αγρότες κλείνουν περιστασιακά τους δρόμους, στον κόμβο της ΑΕΒΑΛ, αλλά και έξω από τα Σέρβια.

    Περιστασιακά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων από το κλείσιμο των δρόμων, προκαλούνται στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος του Στρυμόνα και του Νέστου, στην Τσαριτσάνη και στην Αγιά Λάρισας, αλλά και στη Βασιλική Τρικάλων. Τα μπλόκα επίσης παραμένουν στο ύψος των Κερδυλίων, αλλά και στη Χρυσούπολη της Καβάλας.

    Στο νομό Γρεβενών, οι αγρότες έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο της Εγνατίας, στην είσοδο της πόλης των Γρεβενών, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα την ώρα αυτή, στην κίνηση των οχημάτων.

    Κλειστές παραμένουν οι συνοριακές διαβάσεις του Προμαχώνα στο νομό Σερρών και της Εξοχής, στο νομό Δράμας. Αποκλεισμένο από τα μπλόκα των αγροτών στην Εγνατία Οδό, μετά την Αλεξανδρούπολη, παραμένει το τελωνείο στους Κήπους, αλλά και στο τελωνείο στο Ορμένιο του Έβρου.

    [08] Διάλογος για την Παιδεία

    Eπιστολές στα πολιτικά κόμματα έστειλε ο νέος υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του διαλόγου για την Παιδεία, ο υπουργός έστειλε επιστολή σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους ενημερώνει, αφ΄ενός για την ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου του Προεδρικού Διατάγματος 127 του 2003 για το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αφ΄ετέρου ζητά να συγκροτηθεί η Πολιτική Επιτροπή, υψηλού επιπέδου, στην οποία να μετέχει ένας βουλευτής από κάθε Κοινοβουλευτικό Κόμμα. Τη σύσταση της Επιτροπής αυτής πρότεινε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία.

    Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο, με τον ορισμό ενός βουλευτή εκπροσώπου, κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο διάλογο, αλλά και να πληροφορεί το κόμμα του για την εξέλιξή του.

    [09] Οκτάδυμα στην Καλιφόρνια

    Μία γυναίκα στην Καλιφόρνια γέννησε οκτάδυμα, έξι αγόρια και δύο κορίτσια που όλα φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους, όπως ανακοίνωσε η ιατρική ομάδα που συμμετείχε στον τοκετό.

    Σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι KCAL9 τα μωρά, η μητέρα των οποίων ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, ζυγίζουν από 820 έως 1.540 γραμμάρια. Γεννήθηκαν σε ένα νοσοκομείο του Μπελφλάουερ, 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου του Λος Άντζελες.

    "Χαιρόμαστε πολύ που ανακοινώνουμε ότι τα οκτώ νεογέννητα βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση και πηγαίνουν αρκετά καλά", δήλωσε η γυναικολόγος-μαιευτήρας του νοσοκομείου, Κάρεν Μαπλς. Απέφυγε πάντως να μιλήσει για τις πιθανότητες επιβίωσης των μωρών, δηλώνοντας ότι "οι πρώτες 72 ώρες είναι πολύ κρίσιμες".

    Ο συνάδελφός της, Χάρολντ Χένρι, είπε ότι ο τοκετός, που έγινε με καισαρική τομή, εξελίχθηκε ομαλά. Η μητέρα ήταν ξύπνια καθ' όλη τη διάρκεια και μπόρεσε να δει τα παιδιά της. Όλα τους "έκλαψαν και αντιδρούσαν στα ερεθίσματα", πρόσθεσε. Το κανάλι ανέφερε ότι στον τοκετό βοήθησαν τουλάχιστον 18 γιατροί.

    Στις ΗΠΑ έχει καταγραφεί τουλάχιστον άλλη μία περίπτωση γέννησης οκτάδυμων, πριν από περίπου 10 χρόνια, στο Τέξας. Τότε, το ένα από τα μωρά πέθανε μία εβδομάδα μετά τη γέννησή του όμως τα υπόλοιπα επτά κατάφεραν να επιβιώσουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 January 2009 - 7:30:27 UTC