Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας Παιδεία"
  • [02] Επίδομα κοινωνικής ενίσχυσης
  • [03] Μέτρα για τους αγρότες

  • [01] "Δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας Παιδεία"

    "Απέναντι στην "tabula rasa", στο "λευκό χαρτί" της κυβερνητικής πολιτικής το ΠΑΣΟΚ προτείνει, συζητάει και κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση για δημόσια, δωρεάν υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους", τόνισε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

    Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με τον εισηγητή του ΚΤΕ Παιδείας του κόμματος Μ. Παντούλα και τη γραμματέα του τομέα, εν όψει της συζήτησης για την Παιδεία στη Βουλή, η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, στην οποία, όπως είπε, αύριο ο πρόεδρος του κόμματος "θα αναφερθεί με σαφήνεια" και καταδίκασε την κυβέρνηση για "κενούς και άγονους κύκλους" των οποίων η κατάληξη είναι "μηδέν στο πηλίκο".

    "Η μαζική πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υψηλής ποιότητας είναι το ζητούμενο της εποχής και είναι ο διακηρυγμένος στόχος του ΠΑΣΟΚ", διευκρίνισε η κ. Διαμαντοπούλου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επέφερε "και σε αυτόν τον τομέα", τη "σύγχυση" αλλά και τη" θυμηδία", ενώ βάζει και αυτό το θέμα "στις μυλόπετρες του λαϊκισμού και της επικοινωνίας".

    "Γελοιότητες", χαρακτήρισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκείνα που "γράφτηκαν, χωρίς να διαψευστούν, ότι λόγω της μεγάλης ταχύτητας που πρέπει να γίνουν τα πράγματα, υπάρχει περίπτωση ένα σύστημα να αποφασιστεί και να εφαρμοστεί και πριν τις εκλογές".

    Σχολιάζοντας τη χθεσινή πρωτόδικη απόφαση για το ζήτημα με τα ΚΕΣ, η κ. Διαμαντοπούλου εκτίμησε ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές, και πως είναι "εξαιρετικά σαφές ότι ο ΔΟΑΤΑΠ ελέγχει ακαδημαϊκά προσόντα, ενώ οι ευρωπαϊκές οδηγίες μιλούν για επαγγελματικά δικαιώματα". "Επομένως, είναι επικίνδυνο να ανοίγουμε και αυτό το κεφάλαιο στη χώρα. Ούτε τα ελληνικά ούτε τα ευρωπαϊκά δικαστήρια πρέπει να ασκούν πολιτική", είπε και συμπλήρωσε ότι "πολιτική κάνουν οι κυβερνήσεις και αυτή η κυβέρνηση αρνείται να κάνει πολιτική".

    Ερωτηθείσα για "την περίπτωση εισαγωγής στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις, που ενδεχομένως να εξετάζει η ΝΔ", όπως η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι δεν σχολιάζει τέτοιες πληροφορίες και "επέμεινε" στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για "μαζική και ποιοτική πρόσβαση" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχουν πάντοτε κανόνες στην πρόσβαση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί το σημερινό εξεταστικό σύστημα.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου, για "τοποθέτηση ακατάλληλων προσώπων σε ακατάλληλες θέσεις" από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που ο κ. Παντούλας είχε ισχυριστεί νωρίτερα για τη ΝΔ, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε πως "άλλο πράγμα είναι η καταλληλότητα και άλλο η υπονόμευση του θεσμού της αντικειμενικότητας των εξετάσεων".

    Επιπλέον, σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτήσει το ΠΑΣΟΚ το 5% για την παιδεία, η κ. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι αυτό "αφορά μια τετραετία και στον προϋπολογισμό είχαμε ζητήσει να κόψουμε από όλους τους κωδικούς και τις πολιτικές ώστε να μπορέσουμε να πάμε σταδιακά στην αύξηση της παιδείας".

    Κληθείσα να διευκρινίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε ότι το "νέου τύπου λύκειο" θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας "αυτοδύναμης μονάδας", και έκανε λόγο για "εθνικό απολυτήριο με μεγάλες αλλαγές στο λύκειο, συνεργασία με τα πανεπιστήμια με μεγάλες αλλαγές στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και διαφορετική χρηματοδότηση που θα απελευθερώνει το σύστημα".

    Η κ. Διαμαντοπούλου δεν σχολίασε ερώτηση για το λεγόμενο "προπαρασκευαστικό" έτος, ενώ για το διάλογο που πρότεινε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, είπε ότι "αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να προχωρήσει το θέμα, θα είχε παρουσιάσει τουλάχιστον ένα πλαίσιο πρότασης".

    Τέλος, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι υπήρξε συννενόηση με την πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη ώστε "να συμφωνήσουμε όλοι ότι το 5% δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση". Ερωτηθείσα δε για εκείνους που φέρεται να "γκρινιάζουν σχετικά με την τακτική που ακολουθεί η κ. Κατσέλη", απάντησε ότι δεν ξέρει ποιοι είναι αυτοί και ότι η αρμόδια του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα της οικονομίας κάνει πολύ καλά τη δουλειά της.

    Ομιλία στη Βουλή

    Οτι επιλέγει τον δρόμο της ανευθυνότητας και της ρουσφετολογικής προεκλογικής λογικής, κατηγόρησε την κυβέρνηση, από το βήμα της Βουλής, ο κ.Γ.Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται μια άλλη, αξιόπιστη, κυβέρνηση, που θα αντιμετωπίσει και θα διαχειριστεί την οικονομική κρίση και θα δώσει μια άλλη διαφορετική φιλολαϊκή πολιτική. Και αυτή η κυβέρνηση,όπως είπε, είναι το ΠΑΣΟΚ.

    «Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος και τη σιγουριά. Γιατί μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, η κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο της ανευθυνότητας. Αντί να ασχολείται με την διάσωση της ελληνικής οικονομίας, κάτι για το οποίο θα θέλαμε να βοηθήσουμε, ασχολείται με την εκλογική επιβίωση του κόμματος της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Αντί να εκπονήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση, αναλίσκεται σε επικοινωνιακές διαρροές περί δήθεν ανατροπής της οικονομικής πολιτικής, περί δήθεν φιλολαϊκής στροφής. Όλ' αυτά ποτέ δεν θα χρειαστεί να τα αποδείξει, διότι πολύ γρήγορα θα βρίσκεται εκτός κυβέρνησης», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Και πρόσθεσε:

    «Είναι πλέον επείγον μια νέα κυβέρνηση, με καθαρή λαϊκή εντολή, να αναλάβει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Να προστατέψει το εισόδημα των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, που βλέπει σήμερα το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια της».

    «Η αλήθεια είναι», συνέχισε ο κ.Παπανδρέου,ότι "στην Ελλάδα του 2009, ζητείται κυβέρνηση προοδευτική.Και οι έλληνες πολίτες ζητούν κυβέρνηση, υπεύθυνη και δίκαιη στο εσωτερικό.Που να μπορεί αξιόπιστα να διαπραγματεύεται στην ΕΕ και στη διεθνή οικονομία».

    Ο κ.Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας:

    «Εμείς μπορούμε. Με σχέδιο για τη χώρα, με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δεν φοβόμαστε τη πρόκληση, δεν λυγίζουμε μπροστά στα προβλήματα, δεν κρυβόμαστε μπροστά στις ευθύνες τις οποίες θα αναλάβουμε, όσο δύσκολες και αν είναι. Η πρόκληση είναι για εμάς εθνική επιταγή και εθνική ευθύνη και θα την αναλάβουμε. Θα τα βγάλουμε πέρα προς όφελος του ελληνικού λαού».

    Γ. Παπακωνσταντίνου για αγρότες - οικονομία

    "Απέναντι στην κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τα αγροτικά προβλήματα με την μέθοδο του "βλέποντας και κάνοντας", το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις,που απαντούν σε κομβικά ζητήματα της αγροτιάς και αφορούν τόσο τον μετασχηματισμό όσο και την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας",δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνοντας ότι εκτενέστερη τοποθέτηση θα υπάρξει από το ΠΑΣΟΚ, μόλις λάβει γνώση των θέσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη.

    Απαντώντας, πάντως, αργότερα σε σχετική ερώτηση,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι έχει υπόψη του διάφορες "διαρροές" για τις προτάσεις Χατζηγάκη και πρόσθεσε ότι "αν τις πιστέψουμε δεν λύνουν το πρόβλημα".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε "ανοιχτή γραμμή" με τους αγρότες και απαντώντας σε σχετική με τις κινητοποιήσεις τους ερώτηση, είπε ότι "σεβόμαστε υπερβολικά τους αγρότες για να τους κάνουμε υποδείξεις, ενώ δεν δίνουμε μαθήματα, αλλά ούτε και παίρνουμε μαθήματα,όπως αυτά που έδινε ο κ. Χατζηγάκης όταν ήταν στην αντιπολίτευση".

    Εξ άλλου,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν συνεννοήσεις "γαλάζιων" αγροτοσυνδικαλιστών με την κυβέρνηση για "σπάσιμο" των μπλόκων, ωστόσο πρόσθεσε ότι "υπόγειες συνεννοήσεις ή προσχηματικές παρουσίες στελεχών της κυβέρνησης στα μπλόκα δεν είναι πειστικές".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι θέσεις του Κινήματος σχετικά με το "κλείσιμο των δρόμων" είναι απόλυτα ξεκάθαρες και τόνισε ότι είναι "γενική, πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ,οι όποιες κινητοποιήσεις να σέβονται το κοινωνικό σύνολο".

    Ερωτηθείς σχετικά με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό τομέα και ειδικά στο ζήτημα των επιδοτήσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν λέμε ότι τα κάναμε όλα σωστά, όμως βελτιώσαμε την θέση τους και ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε στην προσαρμογή της ελληνικής γεωργίας, προσπάθεια την οποία η ΝΔ άφησε μετέωρη".

    "Ανοίγουμε διάλογο με τους αγρότες για τις προτάσεις μας και θα κριθούμε από την υλοποίησή τους",πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Για καθυστέρηση στην απόδοση του επιδόματος θέρμανσης επέκρινε την κυβέρνηση ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ επανέφερε και το θέμα του Ταμείου κατά της Φτώχειας διερωτώμενος "αν η κυβέρνηση θα το ενεργοποιήσει το 2009".

    Αναφερόμενος στην χθεσινή ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Βουλή,στην συζήτηση για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη λόγω των λανθασμένων πολιτικών της κυβέρνησης, ωστόσο μπορούμε να βγούμε από την κρίση με άλλη κυβέρνηση και ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην επερώτηση 35 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λέγοντας ότι το αρχικό κεφάλαιο του ΤΕΜΠΕ είναι μικρό, ενώ τα κριτήρια ένταξης αφήνουν έξω πολλές επιχειρήσεις.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει δεκτό μόνο το 2% των αιτήσεων των επιχειρήσεων που έχουν υποβληθεί , ενώ επισήμανε εκ νέου την αναγκαιότητα σύνδεσης των χρημάτων προς τις τράπεζες με την δανειοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

    Αναφερόμενος σε θέματα ασφάλειας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "υπάρχει αίσθημα ανασφάλειας και προβλημάτων στην λειτουργία της αστυνομίας", αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι για το Κίνημα "δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και ασφάλειας".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, επίσης, και στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με την οποία απερρίφθη η αγωγή του δημάρχου της πόλεως Βασίλη Παπαγεωργόπουλου κατά της επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης Χρύσας Αράπογλου και επισήμανε ότι το σημαντικό στην απόφαση αυτή είναι η ανάδειξη και από την δικαστική αρχή ζητημάτων που αφορούν τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, ένα κλειστό κύκλωμα προμηθειών, υπεξαίρεση χρημάτων από το ταμείο του Δήμου και μη σύννομη διαχείριση.

    [02] Επίδομα κοινωνικής ενίσχυσης

    Εκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους πάσης φύσεως συνταξιούχους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ καθώς και στους ανέργους θα χορηγηθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά.

    Οι ανωτέρω υπουργοί κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή τη σχετική τροπολογία στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου για το ταμείο εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.

    Το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 100-200 ευρώ ανά δικαιούχο. Η ενίσχυση χορηγείται σε κάθε άτομο ξεχωριστά ανεξάρτητα από το εαν υπάρχει και άλλο άτομο στο ίδιο νοικοκυριό που δικαιούται την ενίσχυση. Συνεπώς νοικοκυριό με δύο δικαιούχους η ενίσχυση φθάνει έως τα 400 ευρώ.

    Το ύψος της ενίσχυσης καταβάλλεται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

    Ειδικότερα η ενίσχυση καθορίζεται ως εξής:

    1. Για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής, η ενίσχυση θα είναι 200 ευρώ.

    2. Για τους δικαιούχους των νομών Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρτας, Αχαϊας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Μαγνησίας, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας η ενίσχυση καθοριστηκε σε 150 ευρώ.

    3. Για τους δικαούχους που κατοικούν στους νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου η ενίσχυση καθορίζεται σε 100 ευρώ.

    Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο και θα καταβληθεί για μεν τους συνταξιούχους μέσω των ασφαλιστικών φορέων από τους οποίους χορηγείται η κύρια σύνταξη στους δε μακροχρόνια ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ.

    Η χορήγηση του συγκεκριμένου εκτάκτου επιδόματος θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (Ταμείο Καταπολέμησης της Φτώχειας).

    Από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή για το Έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Συνοχής αφορά όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ κατά την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή της σχετικής διάταξης και όχι μόνο τους μακροχρόνια ανέργους, όπως εκ παραδρομής αναγράφτηκε. Η διόρθωση της σχετικής διάταξης θα γίνει κατά τη συζήτηση της τροπολογίας στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Επίδομα θέρμανσης

    Επίδομα θέρμανσης με στόχο την ενίσχυση των μικροσυνταξιούχων, αλλά και όλων των μακροχρόνια άνεργων προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης.

    Η έκτακτη αυτή εφάπαξ οικονομική παροχή, κυμαίνεται από 100 - 200 ευρώ, με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά γεωγραφική περιοχή.

    Ειδικότερα, χορηγούνται:

    -200 ευρώ για τους κατοίκους των νομών: Αρκαδίας Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλώρινας και Χαλκιδικής.

    -150 ευρώ στους κατοίκους των νομών: Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Πρέβεζας,Φθιώτιδας και Φωκίδας.

    Τέλος, 100 ευρώ για τους δικαιούχους των νομών: Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων και Χίου.

    Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, για το Ταμείο Εγγυήσεων, και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

    [03] Μέτρα για τους αγρότες

    Πακέτο στήριξης και ενίσχυσης των αγροτών που φτάνει στο ύψος των 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Η κυβέρνηση εξάντλησε τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης, ανακοινώνοντας τα μέτρα και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως προσφέρεται μια σημαντική στήριξη στους Ελληνες αγρότες. Αναλυτικά δίνονται:

    -Στο βαμβάκι ενισχύσεις 75 εκατ. ευρώ (ως 40 ευρώ το στρέμμα).

    -Αυξάνεται ως και 40% η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Η επιστροφή θα γίνει μόνον στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στους οποίους θα δοθούν 120 εκατ. ευρώ.

    -Καλαμπόκι, σιτηρά. Στους παραγωγούς αυτούς θα δοθούν αποζημιώσεις 100 εκατ. ευρώ.

    -Λάδι, ελιές. Θα δοθούν ενισχύσεις για αναπλήρωση ζημιών ύψους 50 εκατ. ευρώ.

    -Δενδρώδεις καλλιέργειες - σπαράγγια, πατάτες κλπ.. Θα δοθούν ενισχύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.

    Πέρα από τις παραπάνω ενισχύσεις οι οποίες θα καταβληθούν μέσω του ΕΛΓΑ, στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και λαδιού θα δοθεί επί πλέον έκτακτη ενίσχυση ύψους 75 εκατ. ευρώ.

    Οι παραπάνω ενισχύσεις θα δοθούν άμεσα.

    Τα μέτρα, αυτά είναι αποτέλεσμα μακράς μελέτης, εξαντλητικού διαλόγου και συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και έκανε λόγο για "γενναία στήριξη του εισοδήματος των αγροτών"

    "Ξεκινάμε μια νέα πορεία ανοιχτού διαλόγου με τους αγρότες και συνεχούς συνεργασίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων" κατέληξε ο κ.Χατζηγάκης.

    Επίσης, ο ο υπουργός ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ότι θα επανενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, ενώ ζήτησε από τους αγρότες να μην έρθουν σε αντίθεση με την κοινωνία.

    Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες

    Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες που μετέχουν στα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε στο Βόλο.

    Οι εκπρόσωποι των αγροτών, όπως έκαναν γνωστό μετά τη συνεδρίαση, δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης και αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους κλείνοντας και παραδρόμους οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν ανοιχτοί. Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών θα συνεδριάσουν αργότερα το βράδυ προκειμένου να αποφασίσουν ποιούς παραδρόμους θα κλείσουν και ποιά ακριβώς θα είναι η μορφή συνέχισης του αγώνα τους.

    Εξάλλου, σε αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Λαμίας Αθηνών προχώρησαν σήμερα οι αγρότες της Λαμίας. Για περίπου 20 λεπτά οι αγρότες μετέφεραν στον κόμβο Μοσχοχωρίου, 8 χιλιόμετρα νότια της Λαμίας μπλόκα με αγροτικά μηχανήματα και έκλεισαν την παλαιά εθνική οδό, η οποία ήταν ο μοναδικός δρόμος κυκλοφορίας μεταξύ βορρά και νότου από την στιγμή που οι αγρότες έχουν αποκλείσει την εθνική οδό στο ύψος της Αλαμάνας.

    Στα 20 λεπτά που κράτησε ο αποκλεισμός δημιουργήθηκε ουρά περίπου 4 χιλιομέτρων από Ι.Χ. και φορτηγά αυτοκίνητα και στις δύο κατευθύνσεις.

    «Εμείς σήμερα με τον αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας Αθηνών στείλαμε ένα μήνυμα στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και την κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις» υπογράμμισε ο κ. Βάϊος Γκανής που είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο των αγροτών στην Αλαμάνα, συμπληρώνοντας ότι «η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι αυτονόητη». Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης σημείωσε ότι «τα όσα έδωσε η κυβέρνηση και ο υπουργός δεν καλύπτουν παρά μόνο το ένα τέταρτο των αιτημάτων μας».

    Οι αγρότες στο μπλόκο της Αλαμάνας, σε συνάντηση που είχαν αμέσως μετά την εξαγγελία των μέτρων από την πλευρά του Υπουργού, αποφάσισαν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    «Αργά το βράδυ θα ξέρουμε τις κινήσεις της επόμενης μέρας» ανέφερε ο κ. Δημ Δημογιάννης, επικεφαλής των αγροτών από τη Φθιώτιδα. Ο ίδιος πάντως δεν αποκλείει την αυριανή μέρα να κλείσει και η παλαιά εθνική οδός Λαμίας Αθηνών. «Από αύριο το πρωί έρχονται και νέα γεωργικά μηχανήματα από τα χωριά μας» υπογράμμισε ο κ. Δημογιάννης και όπως διευκρίνισε αργά το βράδυ θα γίνει συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Αλαμάνας για να σχεδιαστούν οι κινήσεις τους για την αυριανή ημέρα.

    Στην ίδια κατεύθυνση σχεδιάζουν και οι αγρότες που έχουν αποκλείσει την παλιά εθνική οδό Λαμίας - Αθηνών, στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Οι αγρότες που βρίσκονται εκεί αποφάσισαν την αυριανή μέρα να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής χωρίς να διευκρινίζουν ούτε την ώρα ούτε τη διάρκεια.

    Την απόφαση να παραμείνουν και απόψε στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, την οποία έχουν αποκλείσει από προχθές στη θέση Πλατάνι, πήραν αργά το απόγευμα οι αγρότες των Χανίων.

    Οι αγρότες ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργο Γωνιωτάκη για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν συνδικαλιστές του αγροτικού χώρου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και για τις ανακοινώσεις που έκανε ο ίδιος το απόγευμα και αποφάσισαν να συνεχίσουν την κινητοποίηση τους.

    Όπως ανακοινώθηκε αύριο το πρωί θα προχωρήσουν σε κατάληψη και των δυο οικονομικών υπηρεσιών του νομού, παραμένοντας παράλληλα στο Πλατάνι.

    Το απόγευμα στο σημείο του αποκλεισμού βρέθηκε και η βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη κατευθυνόμενη από Χανιά προς Ρέθυμνο. Την ώρα που η κ. Κεφαλογιάννη έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ κάποιος από τους παριστάμενους εκτόξευσε προς το μέρος της ένα αντικείμενο, γεγονός που καταδικάσθηκε από όλους όσους βρισκόταν στο σημείο, ενώ και η ίδια αντιμετώπισε με ψυχραιμία το περιστατικό.

    Τα μπλόκα

    Κλειστή σε τρία σημεία, στα Τέμπη, την Νίκαια και τις Μικροθήβες εξακολουθεί να παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Κλειστοί παραμένουν επίσης, οι συνοριακοί σταθμοί Προμαχώνα και Εξοχής, στη Δράμα. Η κίνηση από και προς τα Βαλκάνια διεξάγεται κανονικά μέσω των σταθμών Ευζώνων και της Νίκης.

    Μετ' εμποδίων γίνεται η κυκλοφορία και μέσω του συνοριακού σταθμού των Κήπων Εβρου, όπου αγρότες ανοίγουν και κλείνουν κατά διαστήματα την Εγνατία οδό μετά την Αλεξανδρούπολη.

    Το δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια», απέκλεισαν αγρότες από την Επανομή.

    Αγρότες του Νέστου έκλεισαν επ' αόριστον την Εγνατία Οδό, στο ύψος της Χρυσούπολης, ενώ περιστασιακά και ανοίγουν την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης και τον δρόμο στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα.

    Συγκεντρωμένοι παραμένουν οι αγρότες στα Κερδύλια και τον Στρυμόνα, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, έξω απο το Πολύκαστρο και στην είσοδο του Κιλκίς.

    Στο χωρό των κινητοποιήσεων θα μπουν από τη Δευτέρα και οι αγρότες της Πελοποννήσου, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου, μετά από σύσκεψη προέδρων και εκπροσώπων των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών των επτά νομών της Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο και κατά την οποία συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή και συντάχθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών της περιφέρειας.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου τα μέλη της επιτροπής επικοινώνησαν με το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, ζητώντας άμεσα συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους, ενώ προειδοποίησε ότι «αν οι αγρότες δεν βρουν ανταπόκριση, θα προχωρήσουν τη Δευτέρα σε δυναμικές κινητοποιήσεις με παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Κόρινθο και αποκλεισμό της Πελοποννήσου».

    Από την Παμπελοποννησιακή σύσκεψη των ΕΑΣ, απείχε ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ Αρκαδίας, καθώς η συγκεκριμένη Ένωση είχε λάβει νωρίτερα τις αποφάσεις της και για απόψε προγραμμάτισε στην Τρίπολη συνάντηση των κτηνοτρόφων, προκειμένου να ορίσουν το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 January 2009 - 19:30:20 UTC