Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μπαράκ Ομπάμα 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ
  • [02] "Αλλοθι για την κυβέρνηση"
  • [03] Αίσιο τέλος για τον Π. Παναγόπουλο
  • [04] "Οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν"

  • [01] Ο Μπαράκ Ομπάμα 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ

    Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, παρουσία περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πολύ γρήγορα θα χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και να διαψεύσει ή να δικαιώσει τις προσδοκίες που δημιούργησε: ήδη όμως η αποψινή βραδιά θεωρείται κομμάτι της ιστορίας.

    Από τις τέσσερις το πρωί, αναβρασμός επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας: τα καταστήματα ήδη ανοιχτά, ξέχειλα από αμερικανούς και ξένους τουρίστες, που σε πείσμα των παγωμένων ανέμων, άρχισαν να φτάνουν από νωρίς προκείμενου να βρουν μία καλή θέση, πάντα υπό την αυστηρή εποπτεία των σχεδόν πανταχού παρόντων αστυνομικών.

    Στο σταθμό του μετρό Friendship Heights, μόλις άνοιξαν οι πόρτες στις 4:15, φωνές ενθουσιασμού ακούστηκαν από το πλήθος που περίμενε να επιβιβαστεί φορώντας σκούφους ή κονκάρδες με το πρόσωπο του Ομπάμα: οικογένειες με κουβέρτες υπό μάλης και παρέες φίλων πλήρως οργανωμένων με χαρτόνια για να καθίσουν στα παγωμένα πεζοδρόμια και τροφή για να αντέξουν την πολύωρη αναμονή.

    "Ζούμε μια ιστορική στιγμή. Και θέλαμε απλά να είμαστε εδώ για να την γιορτάσουμε", λέει για παράδειγμα η Μέρι Λόιντ που ήρθε από το Μέριλαντ μαζί με τη μητέρα και τις τρεις κόρες της.

    Παρά τις πολικές θερμοκρασίες (-6 βαθμούς Κελσίου), περίπου 2 εκατομμύρια κόσμου παρακολουθούν από κοντά την ιστορική στιγμή: στις 12.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 19.00 ώρα Ελλάδας) ορκίζεται ο πρώτος μαύρος Αμερικανός πρόεδρος στα σκαλιά του Καπιτωλίου και θα εκφωνήσει μια ομιλία που οι παρατηρητές αναμένουν ότι θα είναι σύντομη αλλά χαρακτηριστική της ρητορικής δεινότητάς του.

    Λίγο νωρίτερα ορκίστηκε ο νέος αντιπρόεδρος, Τζόε Μπάιντεν, σε μια τελετή που διανθίστηκε από προσευχές (από τον αμφιλεγόμενο πάστορα Ρικ Γουόρεν), μια μικρή συναυλία (με τους Αρίθα Φράνκλιν, Γιο-Γιο Μα, Γιτζάκ Πέρλμαν μεταξύ άλλων) και ένα ποίημα (της Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ).

    Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μισέλ, και τις δύο κόρες του, Μαλία και Σάσα, ο νέος πρόεδρος και οι 200 καλεσμένοι του θα γευματίσουν στη συνέχεια με τα αγαπημένα φαγητά του Αβραάμ Λίνκολν, του "πρότυπου" του Ομπάμα, που φέτος γιορτάζονται τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Στο μενού περιλαμβάνεται ραγού με οστρακοειδή και γεμιστός φασιανός.

    Αφού συνοδεύσει τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, σε ένα ελικόπτερο που θα τον μεταφέρει στο Τέξας, ο νέος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε μια παρέλαση μέχρι το Λευκό Οίκο.

    Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι δρακόντεια. Περισσότεροι από 12.000 στρατιώτες, χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα και σκάφη θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την αποτροπή τυχόν επίθεσης σε βάρος του νέου προέδρου.

    Το προεδρικό ζεύγος θα κλείσει την ημέρα με μια σειρά από χορούς, μια παράδοση που μόνο ένας πρόεδρος έχει αγνοήσει μέχρι σήμερα από το 1789. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι σε δέκα επίσημους χορούς.

    Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι 47 ετών. Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1961 στη Χονολουλού της Χαβάης όπου σπούδαζε ο Κενυάτης πατέρας του, Μπαράκ Ομπάμα ο πρεσβύτερος. Η μητέρα του, Αν Ντάνχαμ, και ο πατέρας του χώρισαν δύο χρόνια αργότερα και ο πρεσβύτερος Ομπάμα επέστρεψε στην Κένυα όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος και σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1982.

    Η Αν Ντάνχαμ παντρεύτηκε στη συνέχεια τον Ινδονήσιο Λόλο Σοετόρο και η οικογένεια μετακόμισε στην Ινδονησία όπου έζησε ο μικρός Μπαράκ μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Τότε επέστρεψε στη Χαβάη και έμεινε με τους παπούδες του ενώ φοιτούσε, με υποτροφία, στην Ακαδημία Πουναχόου. Έχει επτά ετεροθαλείς αδελφούς και αδελφές από τους άλλους γάμους του πατέρα του και μία ετεροθαλή αδελφή, τη Μάγια Νοετόρο-Ενγκ, από το δεύτερο γάμο της μητέρας του.

    Αφού τελείωσε το κολέγιο, το 1983, ο Ομπάμα εργάστηκε για μια οργάνωση καταναλωτών και μια εταιρεία οικονομικών συμβούλων στη Νέα Υόρκη. Το 1985 έφυγε για το Σικάγο και εργάστηκε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κοινοτήτων, μια εκκλησιαστική οργάνωση στόχος της οποίας είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φτωχογειτονιές. Τρία χρόνια αργότερα όμως εγκατέλειψε την καριέρα του για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της νομικής επιθεώρησης του πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως προσωρινός συνεργάτης στη νομική εταιρεία Σίντλεϊ Όστιν, όπου γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, Μισέλ Ρόμπινσον. Αφού αποφοίτησε από το Χάρβαρντ, το 1991, εργάστηκε σε ένα μικρό δικηγορικό γραφείο του Σικάγο και κατόπιν έγινε λέκτορας του συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

    Εξελέγη για πρώτη φορά στην πολιτειακή Γερουσία του Ιλινόι το 1996. Το 2004, απέναντι σε άλλους επτά υποψηφίους, κέρδισε με ποσοστό 53% την έδρα του Ιλινόι στη Γερουσία και τρία χρόνια αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 2007, ανακοίνωσε ότι θα ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ. Μολονότι η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον, θεωρείτο φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Ομπάμα σύντομα απέδειξε ότι ήταν ικανός να συγκεντρώνει μεγάλα χρηματικά ποσά και τεράστια πλήθη στις ομιλίες του όπου εξέφραζε την αντίθεσή του στον πόλεμο του Ιράκ και υποσχόταν να μην ακολουθήσει την πολιτική του διχασμού, των τελευταίων 40 ετών.

    Κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα τον Ιανουάριο του 2008 αλλά χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για να εξασφαλίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Στις προεδρικές εκλογές, στις 4 Νοεμβρίου, το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν κέρδισε με ποσοστό 53% τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακέιν και την υποψήφια αντιπρόεδρό του, Σάρα Πέιλιν.

    Μεγάλες προσδοκίες αλλά και επιφυλάξεις

    Η σημερινή ορκωμοσία του Μπάρακ Ομπάμα δημιουργεί τεράστιες προσδοκίες και ελπίδες σε ολόκληρο τον κόσμο, συνοδευόμενες από επιφυλάξεις απέναντι στις προκλήσεις που περιμένουν τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της τελετής στην Ουάσινγκτον, ο διεθνής Τύπος χρησιμοποιεί ευρέως τον τίτλο "Το Αμερικανικό Ονειρο" που ενσαρκώνει ο νέος, δημοκρατικός πρόεδρος, με την υποστήριξη των περισσότερων κυβερνήσεων και της διεθνούς κοινής γνώμης. Παράλληλα όμως συνυπάρχουν τα ερωτηματικά για την ευόδωση τέτοιων προσδοκιών, απέναντι στις τόσο μεγάλες δυσκολίες που θα εμφανισθούν.

    "Νομίζω ότι δεν υπήρξε ποτέ μια ημέρα που η διεθνής κοινότητα προσδοκούσε τόσα από την εκλογή ενός αμερικανού προέδρου", δήλωσε η Μαντλίν Ολμπράιτ, υπουργός Εξωτερικών επί της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον.

    Περιγράφοντας τις προσδοκίες που γεννήθηκαν από την εκλογή αυτή, ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λοΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο δήλωσε ότι "το φαινόμενο Ομπάμα" μπορεί να συντομεύσει την παγκόσμια οικονομική κρίση, εάν το επιτελείο του κατορθώσει "να εμπνεύσει εμπιστοσύνη".

    Αλλοι, ωστόσο, έσπευσαν να απευθύνουν προειδοποιήσεις απέναντι σε "ανεδαφικές" ελπίδες.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα παραλαμβάνει μια χώρα που διεξάγει δύο πολέμους, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, επιβαρυμένη από μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας.

    Θα έλθει αντιμέτωπος με ποικιλόμορφες προκλήσεις, από την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι το Μεσανατολικό. Εχει παραδεχθεί ότι το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο στην αμερικανική βάση στο έδαφος της Κούβας, ενός από τα σύμβολα της προεδρίας του Τζορτζ Μπους, δεν θα συντελεσθεί όσο γρήγορα θα το επιθυμούσε.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα απολαμβάνει "παγκόσμιας περιόδου χάριτος", αλλά δεν έχει "το μαγικό ραβδί", δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι "το κλειδί" για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης , δήλωσε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ευχόμενη "αποτελεσματικότητα και καλή τύχη" στον Μπάρακ Ομπάμα.

    Οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνεργασθούν με την νέα αμερικανική κυβέρνηση, αλλά τόσο το Παρίσι, όσο και το Βερολίνο έχουν τονίσει ότι η Ευρώπη, όπου ο Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται τον Απρίλιο, πρέπει να συνεχίσει να κατέχει τη θέση της στη διεθνή διπλωματική σκηνή.

    Αυτή η συνεργασία πρέπει να σημαδευτεί από την αμοιβαία κατανόηση και διαμορφωθεί επί της αρχής ότι "μία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει μόνη τα προβλήματα ολόκληρου του κόσμου", είπε η Αγγελα Μέρκελ.

    Η Κίνα έκανε επίσης από την πλευρά της γνωστές τις προσδοκίες της από την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ζητώντας την άρση των "εμποδίων" που τίθενται στη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τις επιφυλάξεις του λέγοντας ότι "είναι πεπεισμένος πως οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις γεννιούνται από μεγάλες προσδοκίες".

    Οι φωτογραφίες του Μπάρακ Ομπάμα καταλαμβάνουν σήμερα τις πρώτες σελίδες των ανά τον κόσμο εφημερίδων. Η εφημερίδα El Pais δημοσιεύει τη φωτογραφία του νέου προέδρου των ΗΠΑ και της συζύγου του υπό τον τίτλο: Το αμερικανικό όνειρο στην εξουσία.

    Αλλά οι σχολιαστές δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον. "Η ατμόσφαιρα αισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον Ομπάμα κινδυνεύει να τοποθετήσει πολύ ψηλά τον πήχυ", γράφει η Diario de Noticias της Λισαβόνας. "Το σχέδιο Ομπάμα είναι ένα εγχείρημα υψηλού ρίσκου", γράφει η Berliner Zeitung.

    Η προεδρία Ομπάμα αναμφισβήτητα δεν θα αποτελέσει σημείο καμπής σε οικονομικό επίπεδο , προβλέπει ο πολιτειολόγος Μικέλε Σαλβάτι στην Corriere della Sera, "διότι θα είναι δύσκολο να επέμβει σε ένα συμπαγές δίκτυο παγιωμένων συμφερόντων".

    Στην Ινδονησία, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, η Jakarta Post γράφει ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα γίνει δεκτός "ως αδελφός", αλλά δεν έχει την απάντηση σε όλα τα προβλήματα.

    "Πολλοί άνθρωποι στην Ινδονησία, όπως και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, έχουν προσδοκίες στις οποίες ο νέος αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί", γράφει η εφημερίδα.

    [02] "Αλλοθι για την κυβέρνηση"

    Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ "εξατμίστηκαν όλα τα αναπτυξιακά αποθέματα που είχε η ελληνική οικονομία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στις δημοσιοποιηθείσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου τοποθετούμενος έναντι όσων υποστηρίζει η κυβέρνηση, με πρώτο εξ αυτών το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια θέση και με άλλες χώρες, είπε ότι "αυτό είναι σωστό, όμως το 2007 η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είχε έλλειμμα πάνω από 3%,άρα η κατάσταση είχε ξεφύγει πριν αρχίσει η διεθνής κρίση".

    Ερωτηθείς αν στην Ισπανία φταίει η κυβέρνηση Θαπατέρο ή η διεθνής κρίση, αφού ο οίκος Standard & Poors προβλέπει τα ίδια για την πιστοληπτική ικανότητα της, ο κ.Παπακωνσταντίνου αφού είπε ότι κάθε χώρα έχει τα προβληματά της, πρόσθεσε ότι "στην Ισπανία υπάρχει μια κυβέρνηση που παίρνει μέτρα, κάνει δηλαδή όλα αυτά που δεν κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ".

    Σε ό,τι αφορά τη θέση της κυβέρνησης ότι "η Ελλάδα αντέχει", ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "το 2003, με μεγάλη αναπτυξιακή επιβράδυνση της ευρωζώνης (0,8), η Ελλάδα είχε ρυθμό ανάπτυξης 5,6 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2010 ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης θα είναι 0,4 και στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να είναι 0,9,δηλαδή σχεδόν το ίδιο με την ευρωζώνη".

    Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είπε ότι γίνεται αναπροσαρμογή της οικονομικής πολιτικής με βάση τα νέα δεδομένα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι κατά την κατάθεση προ μηνός του Προϋπολογισμού στην Βουλή η κυβέρνηση προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 2,7 και διερωτήθη "αν άλλαξαν τόσο πολύ τα δεδομένα που έρχεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,2".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επέκρινε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και πρόσθεσε ότι οι πολίτες αναζητούν μια νέα κυβέρνηση με μια διαφορετική οικονομική πολιτική.

    Ερωτηθείς αν την λύση στο αδιέξοδο την δίνουν οι κάλπες, η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν καταφατική, ενώ στην ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ ζητά άμεσα εκλογές είπε "ναι, υπο την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι εκλογές παραγραφής και αυτό θα φανεί σήμερα και από τη συζήτηση στην Βουλή".

    Κληθείς να σχολιάσει την διατυπωθείσα άποψη του Κώστα Σημίτη με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός είναι αρνητικός σε προσφυγή στις κάλπες, αλλά είναι υπέρ της αλλαγής οικονομικής πολιτικής, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν θα σχολιάσει τις απόψεις ενός κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρωήν πρωθυπουργού και συνέστησε "προσεκτικότερη ανάγνωση των όσων είπε".

    Επίσης στην ερώτηση αν μπορεί να "συρθεί" η κυβέρνηση σε εκλογές, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι πολύ μεγάλα: Να θυμίσουμε ότι ο κ. Καραμανλής προσέφυγε σε εκλογές για να καταρτίσει προϋπολογισμό σε πολύ καλύτερες οικονομικές συνθήκες".

    Αναφερόμενος στις οικονομικές προτάσεις, άμεσες και μεσομακροπρόθεσμες, που ανέπτυξε ο Γιώργος Παπανδρέου στα Τρίκαλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι στο ερώτημα που έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "πού θα βρει το ΠΑΣΟΚ τα χρήματα" η απάντηση είναι πως "θα τα βρεί στις δαπάνες που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει η ΝΔ, στην φοροδιαφυγή που δεν θέλησε να κυνηγήσει, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που εκποίησε σε ευτελιστικές τιμες, στην αναδιανομή και στην ανάπτυξη".

    "Το 2007 η κυβέρνηση έπεσε έξω στον προϋπολογισμό κατά 3 δισ. ευρώ, το 2008 κατά 4,3 δισ. και το 2009 επίσης κατά 4,3 δισ." πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για συνειδητό εκφοβισμο της κοινωνίας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που επιχειρεί να διαχειριστεί τον φόβο των πολιτών σε μια σειρά ζητήματα, με το ΠΑΣΟΚ να αντιδιαστέλλει σε αυτό την ελπίδα και την προοπτική.

    Τέλος, ο κ.Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για το πανεπιστημιακό άσυλο είπε ότι "το άσυλο της ελεύθερης διακίνησης ιδεών είναι μια κατάκτηση και είναι κάτι διαφορετικό από τις εγκληματικές ενέργειες μέσα στο πανεπιστήμιο".

    Ο κ. Παπαθανασίου χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις αρνητικές επιδόσεις της Ευρωζώνης, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης που οδήγησαν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Η πλήρης δημοσιονομική εκτροπή, που ξεκίνησε ήδη από το 2007, πριν ακόμα εκδηλωθεί η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, συνεχίζεται και το 2008 και το 2009, χωρίς ακόμα η κυβέρνηση να έχει προβλέψει τις δανειακές της ανάγκες, όπως έχουν κάνει οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η κ.Λ.Κατσέλη.

    [03] Αίσιο τέλος για τον Π. Παναγόπουλο

    Ανακουφισμένος από την αίσια έκβαση της 8ήμερης περιπέτειάς του, ο Έλληνας εφοπλιστής, που αφέθηκε ελεύθερος λίγο μετά τη 1:30 τα ξημερώματα, προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Παναγόπουλος ευχαρίστησε προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Υγείας, τους Έλληνες και ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για την υπόθεσή του, την οικογένεια και τους συνεργάτες του, καθώς επίσης και το σύνολο των εκπροσώπων των ΜΜΕ για τον χειρισμό τους στο θέμα της απαγωγής του.

    Υπήρξε φειδωλός στην αποκάλυψη λεπτομερειών των συνθηκών κράτησής του και υπογράμμισε ότι οι απαγωγείς του ήταν ευγενείς και φρόντισαν να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή, που επιβάλλει η κατάσταση της υγείας του, αν και, όπως διευκρίνισε, μαζί του έχει πάντα φάρμακα.

    Είπε τέλος, πως δεν μπορεί να περιγράψει τον τόπο της κράτησής του και ότι οι απαγωγείς, που έρχονταν σε επαφή μαζί του, ήταν περισσότεροι από ένας.

    Τον Περικλή Παναγόπουλο άφησαν ελεύθερο οι απαγωγείς στην περιοχή του Ασπροπύργου.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έγιναν γνωστά από την αστυνομία ο κ. Παναγόπουλος εντοπίστηκε από πλήρωμα περιπολικού του τμήματος Χαϊδαρίου να κάθεται σε παγκάκι, σε πάρκινγκ πάνω στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, μεταξύ Σκαραμαγκά και Δαφνίου.

    Ο 74χρονος εφοπλιστής φορούσε φόρμα και μπουφάν που του είχαν δώσει, προφανώς, οι απαγωγείς.

    Οι αστυνομικοί τον μετέφεραν αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου ενώ ο ίδιος τους είπε ότι ήταν καλά και ζήτησε να μιλήσει στο τηλέφωνο με τη σύζυγό του. Από εκεί τον πήρε αυτοκίνητο της Ασφάλειας και τον παρέδωσε στη σύζυγό του μετά από ραντεβού που είχαν δώσει στο δρόμο, καθώς η κυρία Παναγοπούλου έφυγε αμέσως από το Καβούρι και πήγε να τον παραλάβει.

    Ο εφοπλιστής μεταφέρθηκε στο σπίτι του όπου περίμενε ήδη ο προσωπικός του γιατρός και δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, τουλάχιστον για αυτές τις ώρες. Στο σπίτι του εφοπλιστή μετέβησαν και αξιωματικοί της Ασφάλειας αλλά λόγω της ταλαιπωρίας δεν του πήραν κατάθεση, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα.

    Σημειώνεται ότι χθες το πρωί είχαν παραδοθεί τα λύτρα από τη σύζυγο του εφοπλιστή σε περιοχή της Βοιωτίας, κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

    Από τη στιγμή της απελευθέρωσης ξεκίνησε η δεύτερη φάση της υπόθεσης που αφορά στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [04] "Οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν"

    Μήνυμα σε όλους όσους προβλέπουν ότι η Ελλάδα, θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα προβλήματα έστειλε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπαθανασίου, λίγο μετά την λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας "έχει τη βούληση, το σχέδιο και την αποφασιστικότητα όχι μόνο να διασφαλίσει την αξιόπιστη πορεία της οικονομίας της, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση".

    "Όσοι στοιχηματίζουν εις βάρος της Ελλάδας θα χάσουν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαθανασίου τονίζοντας ότι οι "Κασάνδρες θα διαψευστούν", όπως ακριβώς έγινε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο διεθνής τύπος προεξοφλούσε την αποτυχία της Ελλάδας για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, ή όταν προέβλεπαν ότι λόγω των υπερβολικών δαπανών για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα μετά τους αγώνες θα βρισκόταν σε δεινή οικονομική θέση. Η χώρα μας διοργάνωσε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημείωσε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, μείωσε σημαντικά την ανεργία, τόνισε ο Γ. Παπαθανασίου.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός οικονομίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρωζώνης με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη και ότι έχει χαμηλότερο έλλειμμα και χαμηλότερη ανεργία από τους μέσους όρους της Ευρωζώνης.

    Συνεχίζοντας, ο Γ. Παπαθανασίου τόνισε ότι "η Ελλάδα έχει όλα τα αποθέματα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει με σχέδιο, δουλειά και σωστές κινήσεις δύσκολες καταστάσεις σαν τη σημερινή". Σημείωσε, επίσης, ότι το τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης, το οποίο θα υποβάλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το τέλος του μήνα, θα περιλαμβάνει τις κατευθύνσεις πολιτικής που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και θα εξασφαλίσουν τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων.

    Όσον αφορά το Συμβούλιο των χωρών της ευρωζώνης, ο Γ. Παπαθανασίου, ανέφερε ότι το κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν το κατά πόσον η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος τείνει να αποκατασταθεί. Ανέφερε, ότι ενώ από τη μία πλευρά η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή, σημειώνει σταδιακή βελτίωση στις αγορές (με βάση κυρίως το γεγονός ότι τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά αποκλιμακώνονται), από την άλλη, οι περισσότεροι υπουργοί της ΕΕ, θεωρούν ότι δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση των χρηματοπιστωτικών ροών, ότι τα κανάλια πιστωτικής επέκτασης δεν έχουν αποκατασταθεί και ότι οι περιορισμοί ρευστότητας προκαλούν προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

    Στο σημερινό συμβούλιο Ecofin, όπως δήλωσε ο Γ. Παπαθανασίου, όλες οι χώρες επισήμαναν ότι ρόλο "κλειδί" για την αναθέρμανση της οικονομίας αποτελεί η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης. "Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, διαθέτει υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα και με τη βοήθεια του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας, αλλά και τις άλλες αναπτυξιακές πολιτικές που προωθούμε, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τις προβλέψεις της Ε.Ε", ανέφερε, χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομίας.

    Επιπλέον, παρεμβαίνοντας στο σημερινό Συμβούλιο Ecofin, ο Γ. Παπαθανασίου τόνισε ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται σε υγιείς βάσεις, συγκριτικά με αυτές άλλων χωρών, και "δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας ή κατάρρευσης". Εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση ότι "ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της Επιτροπής", καθώς, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας. Στο σημείο αυτό, ο Γ. Παπαθανασίου τόνισε ότι, ενώ στην Ελλάδα ορισμένοι συνεχίζουν να αμφισβητούν το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας, άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζουν και δεύτερο "πακέτο" ενίσχυσης.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γ. Παπαθανασίου, σημείωσε ότι παρόλο που ορισμένες χώρες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πραγματική οικονομία και λιγότερη στην αυστηρή εφαρμογή των κανόνων, υπήρξε συναίνεση ότι θαπρέπει να τηρηθούν οι κανόνες του Συμφώνου, με ευελιξία. Επιτρέποντας, δηλαδή,ι τη διόρθωση των ανισορροπιών χωρίς αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Ακόμη, οι υπουργοί της ΕΕ τόνισαν ότι η εφαρμογή του Συμφώνου ενισχύει την αξιοπιστία της ευρωζώνης και σημείωσαν ότι "το ευρώ είναι ένα πολύ ισχυρό νόμισμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει όπως διατείνονται κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα". Επανέλαβαν, επίσης, την ανάγκη για συντονισμένη δράση ώστε να εξασφαλιστεί η επάνοδος σε μεσοχρόνια και μακροχρόνια διατηρήσιμες δημοσιονομικές θέσεις.

    Τέλος, αναφορικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα των χωρών μελών, οι υπουργοί οικονομίας της ΕΕ επισήμαναν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, αλλά, "χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και, πιθανώς, συμπλήρωση των προγραμμάτων, καθώς υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία", κατέληξε ο Γ. Παπαθανασίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 January 2009 - 17:30:25 UTC