Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση"
  • [02] "Εφυγε" η Δανάη Στρατηγοπούλου
  • [03] Σε ισχύ η εκεχειρία στη Γάζα

  • [01] "Χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση"

    Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να «σταματήσει τα επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο» απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στην αρχή της ομιλίας του σε πολιτική εκδήλωση στο Δημοτικό Κλειστό Στάδιο Τρικάλων, υπογραμμίζοντας, επιπλέον, ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, δεν θα ανεχτεί ούτε θα επιτρέψει τέτοιες ενέργειες και αυτό πρέπει να το σημειώσει η Τουρκία και όποιος άλλος "ενδιαφερόμενος"».

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι «επί πέντε χρόνια έχει σταυρώσει τα χέρια και βλέπουμε την Τουρκία να αποθρασύνεται».

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί «έφερε την χώρα αθωράκιστη μπροστά στις νέες εξελίξεις» με τις πολιτικές της, ενώ αναφερόμενος στην αυριανή συζήτηση στην Βουλή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής είπε «να δούμε αν αύριο θα τραπούν και πάλι σε φυγή μπροστά στην απαίτηση του λαού για διαφάνεια ή αν θα συγκαλύψουν και πάλι».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για την υπερχρέωση της χώρας, την διεύρυνση της φτώχειας και την κρίση και πρόσθεσε ότι «τώρα προσπαθούν να γαντζωθούν από έναν επικοινωνιακό ανασχηματισμό, προσπαθούν να εξαγοράσουν ψήφους με χρήση πόρων του ΟΑΕΔ, και σκηνοθετούν συναντήσεις για δήθεν πιέσεις στους τραπεζίτες και όλα αυτά με μόνη πυξίδα την δική τους διάσωση».

    «Αύριο στις Βρυξέλλες θα ακούσουμε και επίσημα τα μαύρα μαντάτα για την ελληνική οικονομία» είπε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «ξέρουμε τι θα πεί ο κ. Αλμούνια, τα είπαμε στη Βουλή προ μηνός».

    «Η χώρα είναι μια ανάσα πριν την ύφεση» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «δεν θα το επιτρέψουμε, το ΠΑΣΟΚ έχει τη λύση για την διέξοδο από την κρίση και σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει και άμεσο πρόγραμμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, καταπολέμησης της ανεργίας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι εκείνο που απαιτείται είναι μια νέα κυβέρνηση.

    «Την λύση θα δώσουν οι κάλπες, την λύση θα την δώσει ο λαός και μάλιστα πολύ σύντομα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την βεβαιότητά του ότι το Κίνημα θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών.

    «Θα έχουμε τιτάνιο έργο μπροστά μας, όμως έχουμε ολοκληρωμένο οδηγό το πρόγραμμά μας» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται ευνομούμενο κράτος, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική αλληλεγγύη, δίκαιη ανακατανομή του πλούτου και σιγουριά και ασφάλεια για τον κάθε πολίτη.

    «Η φωνή των αγροτικών κινητοποιήσεων από όλη την Ελλάδα εκφράζει την αγωνία των αγροτών για το σήμερα αλλά και για το αύριο» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για πλήρη εγκατάλειψη των αγροτών.

    «Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει τα προβλήματα και τα ονομάζει» είπε ο κ. Παπανδρέου ενώ αναφερόμενος στην Θεσσαλία είπε ότι ένα από τα βασικότερα προβλήματα της περιοχής είναι οι υδάτινοι πόροι.

    «Εγγυόμαστε ότι η Θεσσαλία δεν θα γίνει Σαχάρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ειδικά για τους υδάτινους πόρους, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε εκτίμηση των αναγκών σε νερό κάθε περιοχής, στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, στην κατασκευή έργων αποταμίευσης νερού, στην προώθηση λιγότερο υδροβόρων καλλιεργειών και στην δημιουργία σύγχρονου φορέα διαχείρισης υδάτων.

    Αναφερόμενος, ιδιαίτερα στα Τρίκαλα, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο και για συνδυασμό αγροτικής ανάπτυξης με εναλλακτικό τουρισμό μέσω της «αξιοποίησης των Μετεώρων και του ορεινού όγκου, αλλά και του πολιτισμού της περιοχής».

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου μνημόνευσε τον «τροβαδούρο και αγαπημένο συνθέτη του Ανδρέα, Βασίλη Τσιτσάνη» λέγοντας «ελπίζουμε να μην έχουμε μπροστά μας πολλές "Συνεφιασμένες Κυριακές"».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια έκανε λόγο για συνέχιση των κοινοτικών επιδοτήσεων και μετά το 2013 μέσω «σκληρών διαπραγματεύσεων», εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων μέσω προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και δημιουργία νέων ισχυρών δομών με την δέσμη αυτών των μέτρων να αποσκοπεί στην «νέα γεωργία» όπου ο αγρότης «θα επιλέγει αυτό το επάγγελμα που θα είναι αναβαθμισμένο και με προοπτικές».

    Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για την βελτίωση των υποδομών διαχείρισης υδάτων και της ανταγωνιστικότητας και ποιότητας των προϊόντων, η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και η ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, η θέσπιση κινήτρων για νέες ισχυρές συλλογικές δομές, η αλλαγή των συνεταιριστικών οργανώσεων ώστε να είναι «στην υπηρεσία του απλού αγρότη και όχι εφαλτήριο για τις προσωπικές στρατηγικές των διοικούντων, η καθιέρωση Μητρώου Αγροτών και εμπόρων αγροτικών προϊόντων, η διασφάλιση συνεχούς ενημέρωσης των αγροτών, ο χωροταξικός σχεδιασμός, ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, η ανάπτυξη σύγχρονου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και η αύξηση της βασικής σύνταξης των αγροτών αλλά και η δυνατότητα συνταξιοδότησης των αγροτών με 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, αποτελούν την δέσμη μέτρων για την «Συμφωνία Εμπιστοσύνης» του ΠΑΣΟΚ με τον αγροτικό κόσμο, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Επιπλέον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα δέκα μέτρα άμεσης στήριξης των αγροτών λόγω της οικονομικής κρίσης, και πιό συγκεκριμένα:

  • Να δοθεί 1 δισ. ευρώ απο τα 28 δισ που δίνονται στις τράπεζες στον αγροτικό τομέα.

  • Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών και να συμπεριλαμβάνεται και περίοδος χάριτος 2 ετών.

  • Πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων για δύο χρόνια, χωρίς δόσεις κεφαλαίου, τόκους υπερημερίας και ανατοκισμό των τόκων.

  • Επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων και για «συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών οργανώσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω χρηματοπιστωτικής κρίσης, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.

  • Αμεση επέκταση του ΤΕΜΠΜΕ και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

  • Αύξηση απο το 7% στο 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωϊκής προέλευσης.

  • Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί του συνολικού ύψους των τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων με βάση στοιχεία του 2007.

  • Χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης.

  • Κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και επαναφορά του φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

  • Αύξηση της επιδότησης του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές.

    «Αυτές οι προτάσεις και αυτές οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξη» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

  • ** Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με κομματικά στελέχη του Νομού Τρικάλων.

    Αύριο η συζήτηση για την Προανακριτική

    Αύριο το απόγευμα πρόκειται να τεθεί υπόψη της Ολομέλειας της Βουλής, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βιστωνίδας.

    Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, "επειδή η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδό της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση της, επείγει η κίνηση, της κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις, που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο".

    [02] "Εφυγε" η Δανάη Στρατηγοπούλου

    Σε βαθύ γήρας έφυγε σήμερα από τη ζωή η τραγουδίστρια, συγγραφέας και καθηγήτρια της ελληνικής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Σαντιάγκο της Χιλής Δανάη Στρατηγοπούλου.

    Η κηδεία της θα γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.

    [03] Σε ισχύ η εκεχειρία στη Γάζα

    Σε ισχύ τέθηκε από τις 2 τη νύχτα η εκεχειρία που κηρύχθηκε μονομερώς από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, μετά τη μεγαλύτερη επίθεση του εβραϊκού κράτους κατά των παλαιστινιακών εδαφών, η οποία διήρκεσε 22 ημέρες.

    Η Χαμάς και οι υπόλοιπες παλαιστινιακές οργανώσεις ανακοίνωσαν σήμερα άμεση κατάπαυση του πυρός και δίνει στο Ισραήλ διορία μίας εβδομάδας για να αποσύρει τα στρατεύματά του.

    "Η Χαμάς και οι υπόλοιπες οργανώσεις ανακοινώνουν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και δίνουν στο Ισραήλ μία εβδομάδα διορία για να αποσύρει τα στρατεύματά του", όπως δήλωσε από το Κάιρο ο Άιμαν Τάχα, ανώτατο στέλεχος της Χαμάς.

    Η Χαμάς ζητά επίσης από το Ισραήλ να ανοίξει όλα τα συνοριακά περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την εισαγωγή τροφίμων και λοιπών αγαθών, προκειμένου "να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες του λαού".

    Νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των στρατευμάτων, μέχρι η Χαμάς και οι υπόλοιποι μαχητές να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την εφαρμογή της "απαραίτητης", όπως τη χαρακτήρισε, μονομερούς κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ, αλλά τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η επίτευξη "διαρκούς ειρήνης".

    "Ηταν απαραίτητο να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Ομως, προτεραιότητά μας παραμένει μια διαρκής ειρήνη. Ελπίζω να δούμε σύντομα το άνοιγμα των σημείων διέλευσης στη Γάζα και την αποχώρηση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας", δήλωσε η επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

    Η ευρωπαία επίτροπος κάλεσε εξάλλου τη Χαμάς να απόσχει από κάθε πράξη βίας για να επιτρέψει να δοθεί ένα τέλος στα δεινά του παλαιστινιακού λαού με τη διανομή της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Η μονομερής κατάπαυση του πυρός την οποία κήρυξε το Ισραήλ είναι εύθραυστη και πρέπει να επανεκτιμάται συνεχώς, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Η μονομερής κατάπαυση του πυρός "δεν αρκεί" και πρέπει να την ακολουθήσει η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

    Εύθραυστη εκεχειρία

    Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα εκτοξευτές πυραύλων στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση με ρουκέτες κατά της πόλης Σντερότ του νοτίου Ισραήλ, παρά την κήρυξη μονομερούς κατάπαυσης του πυρός από το Τελ Αβίβ, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. "Πλήξαμε τους εκτοξευτές στο Μπέιτ Χανούν που έρριξαν ρουκέτες στο Ισραήλ", τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος. Εξι ρουκέτες ερρίφθηκαν κατά της Σντερότ προκαλώντας ζημιές, αλλά όχι θύματα.

    Την ίδια ώρα, παλαιστινιακή ιατρική πηγή ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν σήμερα έναν άμαχο 20χρονο Παλαιστίνιο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, ο οποίος δέχθηκε πυρά στο στήθος, ενώ κινείτο με το αυτοκίνητό του στον τομέα του Κουζάα, κοντά στην πόλη Χαν Γιούνις.

    Πρόκειται για το πρώτο θύμα και από τις δυο πλευρές, μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

    Στο μεταξύ, τα πτώματα δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλών παιδιών, ανασύρθηκαν σήμερα σε συντρίμμια, από ερείπια κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης των Παλαιστινίων.

    Πολλά από αυτά βρέθηκαν στις πόλεις Μπέιτ Λαχία και Τζαμπαλίγια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στις οποίες διεξήχθησαν οι σφοδρότερες μάχες στη διάρκεια των 22 ημερών της ισραηλινής επιχείρησης.

    Στις τρεις εβδομάδες των μαχών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.245 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 410 παιδιά και 108 γυναίκες και πάνω από 5.300 τραυματίσθηκαν.

    Συνάντηση Κορυφής

    "Τα σημάδια απεμπλοκής από την κρίση είναι εμφανή", δήλωσε ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, κατά την έναρξη της διεθνούς συνάντησης κορυφής για το Μεσανατολικό στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ-Σέιχ.

    Σύμφωνα με τον αιγύπτιο πρόεδρο, "σημαντικά ζητήματα καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση των αιγυπτιακών προσπαθειών" και ανέφερε ως στόχους της συνάντησης την τήρηση και εδραίωση της εκεχειρίας, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και την άρση του αποκλεισμού.

    Της συνάντησης, η οποία συμπίπτει με την πρώτη ημέρα εκεχειρίας, προεδρεύουν από κοινού ο αιγύπτιος πρόεδρος και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάπαυση του πυρός και συνεχάρη τις προσπάθειες της Αιγύπτου να θέσει τέλος στις εχθροπραξίες, μέσω της οδού των διαπραγματεύσεων. "Η Αίγυπτος δέχθηκε επικρίσεις, αλλά εργάστηκε σωστά", εκτίμησε ο κ. Σαρκοζί και παράλληλα κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του. "Δεν χρειάζεται να παραμείνουν στη Γάζα. Δεν θα προσφέρουν τίποτε στην ασφάλεια του Ισραήλ και παράλληλα θα κλωνίσουν τη δύναμη του παλαιστινίου προέδρου Αμπάς".

    Ο κ. Σαρκοζί εξέφρασε απερίφραστα την υποστήριξή του στον παλαιστίνιο πρόεδρο, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει μέλλον χωρίς ένα δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος που στηρίζει την ειρήνη".

    Η Αίγυπτος εξακολουθεί τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ από την πλευρά τους οι εξόριστοι ηγέτες της Χαμάς δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με την Αίγυπτο για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει οριστική άρση του αποκλεισμού και άνοιγμα όλων των συνοριακών περασμάτων.

    Δηλώσεις για το Μεσανατολικό έκανε, πριν από την άφιξή του στην Αίγυπτο, και ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος υπογράμμισε ότι "η σύγκρουση αυτή κατέδειξε για άλλη μία φορά την άμεση ανάγκη εξεύρεσης μακροπρόθεσμης λύσης, η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια Ισραηλινών και Παλαιστινίων".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 January 2009 - 15:30:21 UTC