Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάπαυση του πυρός από Ισραήλ

  • [01] Κατάπαυση του πυρός από Ισραήλ

    To συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ψήφισε υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και τον τερματισμό της επί τρείς εβδομάδας επίθεσής του κατά της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι η επίθεση της χώρας του κατά της Λωρίδας της Γάζας και της οργάνωσης Χαμάς επέτυχε τους στόχους της.

    Σε συνέντευξη Τύπου ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε συγκεκριμένα- μετά από την απόφαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός- ότι ορισμένοι βασικοί στόχοι επετεύχθησαν, ότι η Χαμάς επλήγη και ότι η ικανότητα της ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης όσον αφορά την εκτόξευση πυραύλων κατά του ισραηλινού εδάφους, έχει μειωθεί δραστικά. Υπογράμμισε ωστόσο ότι "εάν οι εχθροί μας αποφασίσουν να μας επιτεθούν , ο ισραηλινός στρατός θα είναι ελεύθερος και έτοιμος να απαντήσει με πυρά".

    Ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στην Γάζα για "μερικές ημέρες" μετά από την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

    Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε, πάντως, ότι η δήλωση του Ισραήλ για μονομερή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας δεν θέτει τέλος στην "αντίσταση" της οργάνωσης.

    'Η μονομερής κατάπαυση του πυρός δε σημαίνει και το τέλος της ισραηλινής επίθεσης και το τέλος του αποκλεισμού μας. Αυτά συνιστούν πράξεις πολέμου κάτι που αυτονόητα σημαίνει ότι η αντίστασή μας δεν τελειώνει" ανέφερε σε ξένα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φαουζί Μπαρχούμ.

    Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος κάλεσε αρχηγούς κρατών, κυρίως από την Ευρώπη, και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, σε συνάντηση κορυφής για τη Γάζα, σήμερα το απόγευμα στο Σαρμ ελ-Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προσκλήσεις έχουν ήδη απευθυνθεί και η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.

    Νωρίτερα, ο κ. Μουμπάρακ, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει "αμέσως" και "χωρίς όρους" τις επιθέσεις και να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος θα συγκαλέσει διεθνή συνάντηση για την ανασυγκρότηση στη Λωρίδας της Γάζας.

    Εκτός από τον κ. Σαρκοζί, έχουν προφανώς κληθεί επίσης και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο και οι ομόλογοί του, ο βρετανός Γκόρντον Μπράουν και Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Διαδηλώσεις σε Αθήνα, Κάιρο, Άγκυρα, Ρώμη

    Συλλαλητήριο συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας πραγματοποίησαν σήμερα στην Αθήνα παραγωγικοί φορείς και σύλλογοι.

    Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από τη "Συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο", τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και με τη συμμετοχή παλαιστινιακών και αραβικών οργανώσεων.

    Με κεντρικό αίτημα να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, φωνάζοντας το σύνθημα "Έξω το Ισραήλ από τη Γάζα".

    Μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία έκαναν μια στάση λίγων λεπτών φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα. Στη συνέχεια πορεύθηκαν προς την ισραηλινή πρεσβεία όπου έκαψαν σημαίες και ένα ξύλινο αστέρι, σύμβολο του ισραηλινού κράτους.

    Λίγο πριν αποχωρήσουν οι διαδηλωτές μικρή ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας.

    Συγκεντρώσεις για την παλαιστίνη πραγματοποιήθηκαν σήμερα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    Με γκλομπ αντιμετώπισαν οι αιγυπτιακές αρχές όσους διαδήλωσαν στο Κάιρο κατά της ισραηλινής επίθεσης στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με καταγγελίες αυτόπτων μαρτύρων.

    Η διαδήλωση διοργανώθηκε από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου που ονομάζεται "Αδελφοί Μουσουλμάνοι" και διαθέτει ιδεολογικούς και ιστορικούς δεσμούς με την Χαμάς της Γάζας. Περίπου οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις με την αστυνομία και άλλοι 25 συνελήφθησαν.

    Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα και στην Τουρκία για να καταγγείλουν την ισραηλινή επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια.

    Περίπου 400 ακτιβιστές ενός φιλο- ισλαμικού κινήματος συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, διαδηλώνοντας κατά του Ισραήλ και φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ.

    Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ρώμη, όπου χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους, κρατώντας πανό με φωτογραφίες των Παλαιστίνιων παιδιών που έχασαν την ζωή τους κατά την ισραηλινή επίθεση στην Γάζα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 January 2009 - 23:30:12 UTC