Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμάκωση των επιχειρήσεων
  • [02] Νέα τμήματα της Εγνατίας οδού

  • [01] Κλιμάκωση των επιχειρήσεων

    Τεθωρακισμένα του ισραηλινού στρατού, υποστηριζόμενα από αεροπορικά μέσα, εισέβαλαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη σε τρεις συνοικίες της Γάζας, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επικαλούμενος μαρτυρίες από την περιοχή.

    Σύμφωνα με τις πηγές αυτές τα άρματα προχώρησαν βαθιά μέσα στις συνοικίες Ταλ αλ-Χάουα, σεϊχ Αζλιν και Ζεϊτούν, στην περιφέρεια της πόλης. Παλαιστίνιοι μαχητές απάντησαν στους βομβαρδισμούς εκτοξεύοντας όλμους αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Οι μάρτυρες ανέφεραν ότι οι ισραηλινές μονάδες διείσδυσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη συνοικία Ταλ Αλ-Χάουα, στα νότια της πόλης, και δέχτηκαν πυρά από ενόπλους που τους είχαν στήσει ενέδρα προτού φτάσουν στο σημείο, για να τις υποστηρίξουν, άρματα και αεροπορικά μέσα.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι έγιναν μάχες σε πολλές συνοικίες της πόλης, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

    Την Δευτέρα τα ισραηλινά άρματα προχώρησαν αρκετές εκατοντάδες μέτρα στις περιοχές σεϊχ Αζλίν, Τούφα και Ζεϊτούν, συναντώντας ωστόσο αντίσταση από τους Παλαιστίνιους μαχητές. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιθέσεις στο κέντρο της πόλης. Σφοδρές μάχες διεξήχθησαν επίσης στις κοινότητες Μπεϊτ Λάχια και Τζαμπαλίγια, στα βόρεια της πόλης της Γάζας.

    Μάρτυρες ανέφεραν εξάλλου ότι στρατιωτικές μονάδες εισέβαλαν στο χωριό Χουζάα, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, αλλά υποχρεώθηκαν να αναδιπλωθούν γιατί δέχτηκαν πυρά. Το χωριό στη συνέχεια έγινε στόχος των πυρών των τεθωρακισμένων.

    Στο μεταξύ, η Χαμάς ετοιμάζεται να απορρίψει τις προτάσεις της Αιγύπτου για τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αποκάλυψαν χθες λιβανέζικες πολιτικές πηγές, προσκείμενες στην ισλαμιστική οργάνωση.

    Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως οι διαπραγματευτές της Χαμάς, επιστρέφοντας στο Κάιρο χθες, έπειτα από τις διαβουλεύσεις τους στη Δαμασκό με την ηγεσία της οργάνωσης, θβ ανακοινώσουν την αρνητική απάντησή της κατά τις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα με τον αιγύπτιο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ομάρ Σουλεϊμάν.

    Έγκυρη πηγή δηλώνει πως η Χαμάς αντιτίθεται σε τρία βασικά σημεία της πρότασης, που έχουν επεξεργασθεί η Αίγυπτος και διεθνείς διπλωμάτες: «η Χαμάς απορρίπτει την μακρόχρονη εκεχειρία-οι Αιγύπτιοι μιλούν για 15 χρόνια-αντιτίθεται σε κάθε κατάπαυση του πυρός που δεν συνοδεύεται από άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις νέες θέσεις που κατέλαβαν στη Γάζα, καθώς και στην παρουσία διεθνών παρατηρητών στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα».

    Η ίδια πηγή τόνισε πως η Χαμάς επιθυμεί η όποια εκεχειρία να είναι βραχυπρόθεσμη και για μία συγκεκριμένη περίοδο, ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν την ίδια στιγμή που θα αρχίσει να εφαρμόζεται η κατάπαυση του πυρός.

    Η οργάνωση απεναντίας είναι διαθέσιμη να συζητήσει τον μηχανισμό για το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο στη Ράφα, αλλά δεν είναι πρόθυμη να δεχθεί παρουσία διεθνών παρατηρητών στο σημείο.

    Τα θύματα από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, οι οποίες συνεχίζονται για 17η ημέρα, ξεπέρασαν πλέον τα 900, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον γιατρό Μουαουίγια Χασανεΐν, οι νεκροί έφτασαν τους 905, μεταξύ των οποίων 277 παιδιά, 95 γυναίκες και 92 ηλικιωμένοι, οι δε τραυματίες έφτασαν τους 3.950.

    Πυρά από το ιορδανικό έδαφος δέχτηκε ισραηλινή περίπολος

    Ισραηλινή περίπολος δέχθηκε σήμερα το πρωί πυρά από το ιορδανικό έδαφος κοντά σε σημείο διέλευσης στο νότιο Ισραήλ χωρίς να υπάρχουν θύματα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού. Ωστόσο, η Ιορδανία αρνείται το γεγονός.

    "Μια περίπολος συνοριακών φρουρών κοντά στο σημείο διέλευσης Γιτζάκ Ράμπιν δέχτηκε πυρά αγνώστων από την Ιορδανία και απάντησε ανοίγοντας πυρ προς την κατεύθυνσή τους. Δεν είναι σαφές ποιοί ήταν οι ένοπλοι", δήλωσε η εκπρόσωπος.

    Το περιστατικό που έλαβε χώρα 18 ημέρες μετά την έναρξη της ισραηλινής πολεμικής επιχείρησης στη Γάζα, είναι ιδιαίτερα σπάνιο μεταξύ των δύο χωρών που υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία το 1994.

    Η Ιορδανία από την πλευρά της αναφέρει ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το περιστατικό.

    "Δεν γνωρίζουμε ότι ισραηλινή περίπολος δέχθηκε σήμερα το πρωί πυρά από το ιορδανικό έδαφος", δήλωσε ιορδανική πηγή που δεν κατονομάζεται , προσθέτοντας ότι "μερικές φορές κυνηγοί πυροβολούν στην περιοχή αυτή, χωρίς αυτό να συνιστά στρατιωτικό συμβάν".

    Τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια μεταξύ των δύο χωρών που έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία το 1994.

    Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία

    Το ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα για να εξετάσει άλλη μία φορά την κατάσταση στη Γάζα, ανακοίνωσαν χθες διπλωματικές πηγές. Περιοδεία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ξεκινά από αύριο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

    Δυτική διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, η οποία θα είναι η πρώτη αφότου το ΣΑ υιοθέτησε την απόφαση 1860 για μία άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία-φεύ-έως σήμερα δεν έχει εφαρμοσθεί στην πράξη.

    Το γενικό πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας έχει προσδιοριστεί και οι τρέχουσες προσπάθειες έχουν στόχο τη διευθέτηση των λεπτομερειών αυτής της συμφωνίας, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο Κάιρο ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ.

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας προσέθεσε έπειτα από συνομιλία του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε "ευαίσθητη φάση" και αφορούν τη ζήτημα του αγώνα κατά των λαθρεμπορικών δραστηριοτήτων ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο, καθώς και αυτό του ανοίγματος των σημείων διέλευσης προς το παλαιστινιακό έδαφος.

    Ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία) δήλωσε πως ελπίζει ότι μια κατάπαυση του πυρός θα συμφωνηθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες.

    Τη Δευτέρα μια αντιπροσωπεία της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, συναντήθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα με τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Όμαρ Σουλεϊμάν, για να συζητήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο που εκπονήθηκε από την Αίγυπτο.

    Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε πως το ισλαμιστικό κίνημα απορρίπτει ορισμένες πλευρές αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία καλεί σε μια εκεχειρία που θα επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στη διεξαγωγή ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και στην επανάληψη των διαπαλαιστινιακών συνομιλιών.

    Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατηγός εν αποστρατεία Άμος Γκιλάντ, κύριος σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ανέβαλε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα στο Κάιρο, όπου θα είχε συνάντηση με τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών 'Ομαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις.

    Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η αναβολή της επίσκεψης Γκιλάντ αποφασίστηκε από την ισραηλινή ηγεσία για να αυξηθεί η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, την ώρα που ο στρατός ανακοίνωνε ότι έπληξε σοβαρά την ένοπλη πτέρυγα της ισλαμικής οργάνωσης.

    Σύμφωνα πάντα με το ραδιόφωνο, αιτία για την αναβολή είναι η συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Χαμάς για τους όρους της εκεχειρίας.

    Έκτακτες συνομιλίες για την αντιμετώπιση της "συνέχισης της ισραηλινής επιθετικότητας στην Γάζα" θα πραγματοποιήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών την Παρασκευή στο Κουβέιτ.

    Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τα αραβικά κράτη συμφώνησαν να συναντηθούν με πρωτοβουλία του Κατάρ, αφού το Ισραήλ δεν συμμορφώθηκε με την θέση του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα.

    Διπλωματικές πηγές πάντως κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ακόμη και έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου κατά την διάρκεια της Αραβικής οικονομικής συνόδου στις 19 Ιανουαρίου στο Κουβέιτ.

    Την Πέμπτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών κρατών θα πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές συνομιλίες.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας "διαρκούς κατάπαυσης του πυρός" στη Γάζα, σημειώνοντας ωστόσο ότι την ευθύνη γι' αυτήν φέρει η Χαμάς.

    "Τάσσομαι υπέρ μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός και διαρκής κατάπαυση του πυρός σημαίνει να σταματήσει η Χαμάς να ρίχνει ρουκέτες στο Ισραήλ", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    "Δεν θα υπάρξει μια διαρκής κατάπαυση του πυρός αν συνεχίσουν να ρίχνουν ρουκέτες. Πιστεύω ότι η Χαμάς πρέπει να κάνει αυτήν την επιλογή", πρόσθεσε.

    Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά θα πρέπει να μεριμνά για τους "αθώους ανθρώπους" στη Γάζα, σημείωσε επίσης.

    Η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει την οργάνωση μιας διάσκεψης δωρητών για να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας, ανακοινώθηκε σήμερα από το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται πού και πότε θα γίνει η διάσκεψη αυτή.

    "Ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ είναι έτοιμος να συγκαλέσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών για την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση του πληθυσμού της Γάζας", αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Πράγα.

    "Η τσεχική προεδρία είναι έτοιμη να αναλάβει αυτήν την αποστολή το συντομότερο δυνατόν", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [02] Νέα τμήματα της Εγνατίας οδού

    Ένα ακόμη τμήμα της Εγνατίας οδού από Ιωάννινα προς Μέτσοβο, δόθηκε το μεσημέρι στην κυκλοφορία από τoν υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Πρόκειται για το μήκους 9 χιλιομέτρων τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Αράχθου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Χρυσοβίτσας (Περιστερίου), ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της Εγνατίας οδού που κατασκευάσαμε στην περιοχή των Ιωαννίνων και με το οποίο αντικαθίστανται 15 χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Τρικάλων, στην οποία εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούνται οι οδηγοί που κινούνται στην περιοχή λόγω του μικρού πλάτους του οδοστρώματος και των πολλών στροφών της χάραξης.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σουφλιάς, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα δοθεί στην κυκλοφορία και η γέφυρα του Αράχθου, οπότε συνολικά θα μειωθεί ο χρόνος ταξιδιού από τα Γιάννινα μέχρι το Μέτσοβο, κατά 40 λεπτά της ώρας.

    Το τμήμα του αυτοκινητόδρομου που δόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία, εκτελέστηκε με δύο συμβάσεις. Η πρώτη, που αφορούσε την ολοκλήρωση της σήραγγας Τ8, υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2004 και η δεύτερη, που αφορούσε το τμήμα από την έξοδο της σήραγγας Τ8 μέχρι τον Α/Κ Χρυσοβίτσας-Περιστερίου, υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2006.

    Η περιοχή από την έξοδο της σήραγγας Τ8 μέχρι τον Α/Κ Χρυσοβίτσας/Περιστερίου παρουσιάζει έντονα γεωτεχνικά προβλήματα που χρειάζονταν ειδικά μέτρα σταθεροποίησης των εδαφών. Η οριστική μελέτη του έργου ανατέθηκε την άνοιξη του 2005 και ολοκληρώθηκε μετά από ένα χρόνο, την άνοιξη του 2006, οπότε και δημοπρατήθηκε το έργο.

    Το τμήμα που παραδόθηκε περιλαμβάνει δύο γέφυρες συνολικού μήκους 650 μέτρων διπλού κλάδου και δύο σήραγγες, μία μικρή μήκους 300 μέτρων και μία μεγάλη μήκους περίπου 2.400 μέτρων και διασχίζει μία περιοχή ασταθούς κατολίσθησης, η αντιμετώπιση της οποίας ήταν τεχνικά πολύ δύσκολο πρόβλημα. Για την εξασφάλιση του δρόμου από πιθανές κατολισθήσεις έχουν διανοιχθεί στην περιοχή τέσσερις αποστραγγιστικές στοές συνολικού μήκους περίπου 1.700 μέτρων και εσωτερικής διαμέτρου 4 μέτρων και ένας μεγάλος αριθμός στραγγιστικών φρεάτων. Μέσα από τις στοές έχει εκτελεστεί μεγάλος αριθμός ακτινωτών αποστραγγιστικών γεωτρήσεων με στόχο την απομάκρυνση των υπόγειων υδάτων για τη σταθεροποίηση της περιοχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 January 2009 - 15:30:16 UTC