Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Π.Λιγομενίδης νέος πρόεδρος της Ακαδημίας

  • [01] Ο Π.Λιγομενίδης νέος πρόεδρος της Ακαδημίας

    Ο καθηγητής Πάνος Α. Λιγομενίδης είναι ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2009. Η εγκατάσταση του νέου προέδρου θα γίνει την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα σε δημόσια συνεδρίαση της Ακαδημίας.

    Ο Πάνος Α. Λιγομενίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Maryland των ΗΠΑ και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1993. Διευθύνει το Γραφείο Ερευνών της Επιστήμης της Πληροφορικής & Ηλεκτρονικής της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ είναι Πρόεδρος του Κέντρου της Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας και της Εταιρείας της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς.

    Σε ομιλία του με θέμα: "Εγκλειδωμένες κοινωνίες: Με τα μάτια της επιστήμης της πληροφορικής" ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, μέσα από τη μελέτη της εξελικτικής διαδικασίας της φύσης και της παρατήρησης των πληθυσμιακών ομαδοποιήσεων, επισημαίνει:

    «Αν πάρετε την εικόνα της "πολυεγκλειδωμένης κοινωνίας των ανθρώπων", και την γυρίσετε "μέσα-έξω", τότε θα αποκαλύψετε τον "πολυεγκλειδωμένο κοινωνικό άνθρωπο", ένα προσεγγιστικά οριοθετημένο "εγώ", κατατμημένο, πολυδιάστατο, και εγκλειδωμένο σε διάφορες ομαδοποιήσεις συμφώνως προς τις επιθυμίες, τις ανασφάλειες, τις επιδιώξεις, τις φιλοδοξίες, τις υποταγές και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά του. Θα αποκαλύψετε τον 'υπερόπτη τεχνολογικό άνθρωπο' της εποχής μας φορτωμένο με ένα αναπόφευκτο βαθμό νεύρωσης, παράνοιας, και ψυχωτικού φανατισμού».

    Ο κ. Λιγομενίδης αναφέρεται στο «βασικό πρόβλημα "του υπερόπτη κοινωνικού ανθρώπου"», το οποίο, «εντοπίζεται στις επιλογές του που καθορίζουν την κατεύθυνση της "εκούσιας εξελικτικής πορείας μιας προοδευτικά ολοκληρωμένης και εγκλειδωμένης κοινωνίας"».

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο νέος πρόεδρος θέτει το θέμα της παιδείας σήμερα επισημαίνοντας: «Θέλω να τονίσω τον υπεύθυνο μορφοποιό ρόλο της "Δυνητικής Παιδείας του Γίγνεσθαι" στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων και στην εποικοδομητική χρησιμοποίηση της Τεχνολογίας της Πληροφορικής. Κυρίως λόγω της μη-προσαρμογής της Παιδείας στις απαιτήσεις της σύγχρονης ανοιχτής κοινωνίας με την εκρηκτική πληροφόρηση, δεν γίνεται σωστή εφαρμογή της ταχέως αναπτυσσόμενης Τεχνολογίας της Πληροφορικής για την αποτελεσματική εκπαίδευση ατόμων που να είναι ικανά να μετουσιώνουν την πληροφορία σε δυνητική Γνώση. Όμως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Εξαρτάται από εμάς. Είναι ευθύνη όλων μας».

    Ο κ. Λιγομενίδης αναφέρθηκε και στο νέο ηλεκτρονικό κόμβο, που λειτουργεί στην ιστοσελίδα www.infoacademy.gr του Γραφείου Ερευνών που διευθύνει στην Ακαδημία Αθηνών, ο οποίος αφορά στη διάδοση της «επιστημονικής γνώσης« και στην ενημέρωση για την «προληπτική διάγνωση του καρκίνου του μαστού».

    Ο Πάνος Α. Λιγομενίδης ο οποίος γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1928, εργάστηκε στις ΗΠΑ ως ερευνητής της Εταιρείας IBM, και ως Καθηγητής των Πανεπιστημίων Stanford, UCLA, Maryland, και του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης, Ισπανίας. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος (Ερευνών) της Caelum Research Corporation, Τεχνικός Σύμβουλος πολλών Εταιρειών και Δημόσιων Οργανισμών. Έχει διακριθεί με πληθώρα τιμητικών διακρίσεων, όπως Distinguished Professor of Electrical Engineering, Outstanding Educator of America, και Ford Foundation Fellow. Έχει αξιόλογο ερευνητικό και εκτεταμένο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 January 2009 - 13:11:29 UTC