Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρωσικό βέτο για το αέριο

  • [01] Ρωσικό βέτο για το αέριο

    Απαράδεκτο για τη ρωσική πλευρά είναι το πρωτόκολλο για τον έλεγχο της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους, που υπόγραψε το Κίεβο, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου Μεντβιέντεφ, ο οποίος διέταξε την κυβέρνησή του να μην το εφαρμόσει, έως ότου αρθούν οι διαφορές, που προέκυψαν, μεταξύ των σχεδίων, τα οποία έχουν υπογράψει Ρωσία και Ουκρανία, με διαμεσολαβητή την ΕΕ.

    ?Εκτός από εμπαιγμό της κοινής λογικής και παραβίαση των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν νωρίτερα, δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αυτού του είδους τις διευκρινίσεις και τα παραρτήματά του. Οι ενέργειες αυτές ουσιαστικά σκοπεύουν στην κατάρρευση των υπαρχουσών συμφωνιών για τον έλεγχο της διέλευσης του αερίου, έχουν προφανή προβοκατόρικο και καταστροφικό χαρακτήρα?, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την ?ουκρανική? εκδοχή του πρωτοκόλλου, που ανέμενε και παρέλαβε αργά απόψε η ρωσική πλευρά.

    Όπως διευκρίνισε, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να μην εφαρμόσει τις προβλέψεις του πρωτοκόλλου, άρα να μην ενεργοποιήσει την παροχή φυσικού αερίου προς το δίκτυο της Ουκρανίας, εως ότου ?αρθούν οι διαφωνίες?.

    Σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία παρέλαβε σήμερα το έγγραφο, μέσω του εκπροσώπου της στην ΕΕ, που φέρει την ουκρανική υπογραφή, όπου, όμως, αναφέρεται ότι ?συνοδεύεται από κάποια διακήρυξη?. Το κείμενο της διακήρυξης αυτής δεν εδόθη στη ρωσική πλευρά, η οποία ωστόσο έχει γνώση του περιεχομένου της.

    ?Το κείμενο προκαλεί σοβαρή έκπληξη, διότι αποτελείται μερικώς από ψευδείς ισχυρισμούς, ειδικότερα ότι η Ουκρανία δεν 'αφαιρούσε' αέριο, ότι όλο το ρωσικό αέριο προς μεταφορά έφθασε στην Ευρώπη και κατά το ήμισυ από θέσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίφαση με το έγγραφο που υπεγράφη μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ?, δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ.

    Επικοινωνία Μπαρ'όζο με Πούτιν

    Τηλεφωνική συνομιλία είχε απόψε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο με το Ρώσο πρωθυπουργό Β.Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες για τη ρωσική πλευρά οποιεσδήποτε μη συμφωνημένες με τη Ρωσία προσθήκες στο πρωτόκολλο, που έχει υπογραφεί μεταξύ Μόσχας και εκπροσώπων της ΕΕ.

    Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού, ο Β.Πούτιν υπογράμμισε ότι οι θέσεις του εγγράφου, που υπογράφηκε από την ουκρανική πλευρά και παραδόθηκε στη Ρωσία ?αλλάζει ριζικά την ουσία του πρωτοκόλλου?, που υπόγραψε η Ρωσία, αλλά πέραν αυτού ?σε σημαντικό βαθμό δεν έχει σχέση με τη διασφάλιση της διέλευσης του ρωσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές και σχετίζεται με τις εμπορικές σχέσεις της 'Γκαζπρόμ' και της 'Ναφτογκάζ Ουκρανίας'?.

    Ο Β.Πούτιν πρότεινε στον Ζ.Μπαρόζο να αποστείλει ειδικούς εκπροσώπους της Ρωσίας στην αυριανή Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι θα μπορούσαν ?να εκθέσουν και να θεμελιώσουν τις θέσεις της Ρωσίας?.

    Νωρίτερα ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε προτείνει στην ΕΕ να χορηγήσει δάνειο στην Ουκρανία, εφόσον εκείνη δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις για την εξόφληση του φυσικού αερίου, που καταναλώνει. Παραχωρώντας συνέντευξή στο γερμανικό δίκτυο ARD, η οποία θα μεταδοθεί την ερχόμενη Τετάρτη, ο Β.Πούτιν εξαπέλυσε επίθεση κατά της ηγεσίας της Ουκρανίας, κατηγορώντας την ότι επιδιώκει ?να παρασιτεί εκμεταλλευόμενη τη θέση της στο δίκτυο διέλευσης του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη? και επαναλαμβάνοντας τις ρωσικές εκτιμήσεις ότι στην υπόθεση του φυσικού αερίου ?συγκρούονται συμμορίες, οι οποίες έχουν σκοπό όχι την εδραίωση της δημοκρατίας και την οικοδόμηση σχέσεων αγοράς, αλλά την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και την πρόσβαση σε κανάλια πλουτισμού, ένα εκ των οποίων είναι το ρωσικό αέριο?.

    ?Η Ευρώπη πρέπει να δώσει ένα σαφές και κατανοητό μήνυμα όχι στη Ρωσία, για να δίνουμε μισοτιμής το προϊόν μας, αλλά στην Ουκρανία, ώστε να φέρεται φυσιολογικά και πολιτισμένα?, είπε ο κ. Πούτιν, επαναλαμβάνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του να συμμετάσχει στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος αγωγών της Ουκρανίας, ?εφόσον το Κίεβο το επιθυμεί? και θυμίζοντας ότι η Μόσχα είχε στο παρελθόν προτείνει να ενοικιάσει με μακρόχρονα συμβόλαια τους αγωγούς μέσω της Ουκρανίας.

    Παρατηρητές εκτιμούν ότι η ανένδοτη θέση της Μόσχας στο θέμα του φυσικού αερίου σχετίζεται και με την απόφαση του Κρεμλίνου να ξεκαθαρίσει οριστικά το ζήτημα της διέλευσης του ?τράνζιτ αερίου για την Ευρώπη? από τις διμερές εμπόριο φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Εάν και εφόσον η ροή του αερίου προς την Ευρώπη γίνεται με συμφωνημένο και επιτηρούμενο από την ΕΕ τρόπο, τότε η θέση της ουκρανικής ηγεσίας θα δυσκολέψει εξαιρετικά, καθώς θα είναι αναγκασμένη είτε να αποδεχθεί να πληρώνει διεθνείς τιμές για το ρωσικό φυσικό αέριο (πάνω από 450 δολάρια τα χίλια κυβικά, από λιγότερο από 200, που πληρώνει σήμερα), είτε να ομολογήσει τη χρεωκοπία της, επιδίωξη, που είναι προφανές ότι εντάσσεται στα σχέδια του Κρεμλίνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 January 2009 - 21:30:13 UTC