Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φυσικό αέριο: Τέλος στην κρίση
  • [02] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [03] Κλήσεις για την υπόθεση Βατοπαιδίου
  • [04] Πέντε μήνες με αναστολή σε συλληφθέντα για τα επεισόδια της Παρασκευής
  • [05] Στα λευκά η Ισπανία

  • [01] Φυσικό αέριο: Τέλος στην κρίση

    Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία που επιτρέπει την επανάληψη της εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου μέσω του ουκρανικού εδάφους προς την Ευρώπη, τερματίζοντας την σοβαρότερη κρίση τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο που έχει γνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Υπογράψαμε το πρωτόκολλο", δήλωσε τη νύκτα η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμόσενκο κατά την ολοκλήρωση των συνομιλιών της στο Κίεβο με τον τσέχο ομόλογό της Μίρεκ Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η συμφωνία για τον έλεγχο της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας υπεγράφη χθες και από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της συνάντησης του τσέχου πρωθυπουργού με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

    Το κείμενο της συμφωνίας διευθετεί τους όρους άσκησης ελέγχου στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου από το ουκρανικό έδαφος και αποτελούσε τον κύριο όρο που έθετε η Ρωσία για να επιτρέψει την επανάληψη της αποστολής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

    "Η αποστολή του φυσικού αερίου μπορεί πλέον να επαναληφθεί από σήμερα εάν όλοι εργασθούν στο 100%", δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας Μάρτιν Ρίμαν, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στην Γιούλια Τιμόσενκο και τον Μίρεκ Τοπολάνεκ στο Κίεβο.

    Η Ρωσία θα επαναλάβει την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο "αμέσως" μετά την εφαρμογή του μηχανισμού ελέγχου της διέλευσης μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η ροή θα περιορισθεί, εάν η Ρωσία διαπιστώσει "κλοπή" αερίου από την Ουκρανία.

    Το επόμενο στάδιο θα είναι η ανάπτυξη παρατηρητών στις θέσεις-κλειδιά της διέλευσης του φυσικού αερίου , τόσο στο ρωσικό, όσο και στο ουκρανικό έδαφος, ώστε να διασφαλισθεί ότι αποστέλλεται ολόκληρη η ποσότητα φυσικού αερίου που προορίζεται για τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Η ανάπτυξή τους είναι θέμα ωρών, δήλωσε ο Μίρεκ Τοπολάνεκ.

    [02] Νέες δημοσκοπήσεις

    Κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο, λίγα μόνο 24ωρα μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σταθερό προβάδισμα 3 μονάδων, έναντι 4,8 που ήταν πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής.

    Σε δημοσκόπηση της MRB για τον «Τύπο της Κυριακής» το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 32,3% έναντι 29,3% της ΝΔ και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 8,6%, ΚΚΕ με 7,5% και ο ΛΑΟΣ με 4,5%. Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 53,7% έναντι 26,6% της ΝΔ και στο ερώτημα για την καταλληλότητα στη πρωθυπουργία ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 40,5% έναντι 35,7% του Γιώργου Παπανδρέου.

    Σε δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα» το ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό 31,2% έναντι 28,2% της ΝΔ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,1% και ο ΛΑΟΣ με 3,9%, ενώ 12,7% είναι οι αναποφάσιστοι.

    [03] Κλήσεις για την υπόθεση Βατοπαιδίου

    Κλήσεις σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου απέστειλαν οι εισαγγελείς Εφετών, Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης, σε στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου σχετικά με την υπόθεση των ανταλλαγών εκτάσεων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπαιδίου.

    Ήδη για την υπόθεση έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει ως ύποπτοι για τη διάπραξη αδικημάτων περίπου 45 πρόσωπα-μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γνωμοδοτικών οργάνων και ορκωτοί εκτιμητές.

    Οι δύο εισαγγελείς θα κλείσουν προς τα τέλη του μήνα τον κύκλο των καταθέσεων υπόπτων, καθώς τις επόμενες ημέρες θα στείλουν κλήσεις στους δικηγόρους και συμβολαιογράφους που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ οι τελευταίες κλήσεις θα σταλούν προς τη Μονή Βατοπαιδίου.

    [04] Πέντε μήνες με αναστολή σε συλληφθέντα για τα επεισόδια της Παρασκευής

    Ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο σε 18χρονο, που συνελήφθη χθες στα επεισόδια, μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, για την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας. Ο νεαρός συνελήφθη με σακκίδιο, στο οποίο οι αστυνομικοί βρήκαν μία σιδηρογροθιά και ένα στιλέτο.

    Ο δεύτερος νεαρός, που συνελήφθη χθες, επίσης 18χρονος, διώκεται για τρία κακουργήματα και δύο πλημμελήματα και παραπέμφθηκε να απολογηθεί την Τρίτη στον 7ο τακτικό ανακριτή.

    [05] Στα λευκά η Ισπανία

    Χιλιάδες επιβάτες αποκλείστηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης χθες καθώς από τη σφοδρή χιονόπτωση έκλεισαν οι διάδρομοι και όλες οι πτήσεις έμειναν καθηλωμένες στο έδαφος.

    Ο τρίτος από τους τέσσερις διαδρόμους του αεροδρομίου άνοιξε αργά χθες και αναμένεται ότι σήμερα το αεροδρόμιο θα επαναλειτουργήσει κανονικά, γράφει ο ισπανικός τύπος, επικαλούμενος δηλώσεις του διευθυντή λειτουργίας των ισπανικών αεροδρομίων Χαβιέρ Μαρίν.

    Περίπου 45.000 επιβάτες είτε καθηλώθηκαν στο αεροδρόμιο λόγω ακύρωσης της πτήσης τους, είτε αναγκάσθηκαν να καθυστερήσουν καθώς το αεροδρόμιο Μπαράχας καλύφθηκε με χιόνια σε μια από τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων δεκαετιών. Η λειτουργία του αεροδρομίου διακόπηκε τελείως για πέντε ώρες. Πυκνό στρώμα χιονιού κάλυψε τη Μαδρίτη στη διάρκεια της νύχτας.

    Η Ισπανία όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης πλήττεται από ένα πολύ σκληρό χειμώνα με έντονα καιρικά φαινόμενα (συνεχείς χιονοπτώσεις και πολικό ψύχος), τα οποία έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες νεκρούς. Η Ισπανία μετρά ήδη 12 νεκρούς, ενώ στη Ρουμανία, όπου σε ορισμένες περιοχές ο υδράργυρος έπεσε στους -31 βαθμούς, 43 άτομα έχασαν τη ζωή τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 January 2009 - 7:30:17 UTC