Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το νέο κυβερνητικό σχήμα
  • [02] Δεν κινδυνεύει η ελληνική αγορά

  • [01] Το νέο κυβερνητικό σχήμα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος ανακοίνωσε το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο έχει ως εξής:

    Υπουργείο Εσωτερικών

    Υπουργός: Προκόπης Παυλόπουλος

    Αναπληρωτής υπουργός για θέματα Δημόσιας Τάξης: Χρήστος Μαρκογιαννάκης

    Υφυπουργός: Αθανάσιος Νάκος

    Υφυπουργός: Χρήστος Ζώης

    Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

    Υπουργός: Ιωάννης Παπαθανασίου

    Υφυπουργός: Αντώνης Μπέζας

    Υφυπουργός: Νικόλαος Λέγκας

    Υφυπουργός : Αθανάσιος Μπούρας

    Υπουργείο Εξωτερικών

    Υπουργός: Θεοδώρα Μπακογιάννη

    Υφυπουργός: Ιωάννης Βαληνάκης

    Υφυπουργός: Θεόδωρος Κασσίμης

    Υφυπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

    Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

    Υπουργός: Ευάγγελος Μεϊμαράκης

    Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Τασούλας

    Υφυπουργός: Ιωάννης Πλακιωτάκης

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

    Υφυπουργός: Γεώργιος Βλάχος

    Υφυπουργός: Ιωάννης Μπούγας

    Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων

    Υπουργός: Γεώργιος Σουφλιάς

    Υφυπουργός: Σταύρος Καλογιάννης

    Υφυπουργός: Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

    Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

    Υπουργός: Αρης Σπηλιωτόπουλος

    Υφυπουργός: Ανδρέας Λυκουρέντζος

    Υφυπουργός: Σπύρος Ταλιαδούρος

    Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

    Υπουργός: Φάνη Πάλλη Πετραλιά

    Υφυπουργός: Σοφία Καλαντζάκου

    Υφυπουργός : Γεώργιος Κοντογιάννης

    Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Υπουργός: Δημήτριος Αβραμόπουλος

    Υφυπουργός: Γεώργιος Παπαγεωργίου

    Υφυπουργός: Μάριος Σαλμάς

    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Υπουργός: Σωτήρης Χατζηγάκης

    Υφυπουργός: Κώστας Κιλτίδης

    Υφυπουργός : Μιχάλης Παπαδόπουλος

    Υπουργείο Δικαιοσύνης

    Υπουργός: Νικόλαος Δένδιας

    Υπουργείο Πολιτισμού

    Υπουργός: Αντώνης Σαμαράς

    Υφυπουργός: Γιάννης Ιωαννίδης

    Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

    Υπουργός: Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

    Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

    Υπουργός: Ευρυπίδης Στυλιανίδης

    Υφυπουργός: Μιχάλης Μπεκίρης

    Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

    Υπουργός: Αναστάσης Παπαληγούρας

    Υφυπουργός: Παναγιώτης Καμμένος

    Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης

    Υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Ευάγγελος Αντώναρος

  • Ο κ. Αντώναρος πρόσθεσε ότι θα συσταθεί νέα θέση υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μέσων Ενημέρωσης, στην οποία τοποθετείται ο κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

  • Αύριο, στις 11.00 θα γίνει η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό. Θα ακολουθήσουν οι παραδόσεις-παραλαβές των Υπουργείων.

    Τα χαρακτηριστικά του νέου κυβερνητικού σχήματος

    Αναβαθμίστηκε ο υφυπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου και αναλαμβάνει νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη θέση του Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος μένει εκτός κυβέρνησης.

    Αμετακίνητοι παρέμειναν οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας και Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

    Εμειναν εκτός κυβέρνησης οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Γιώργος Αλογοσκούφης και Χρήστος Φώλιας που ήταν υπουργός Ανάπτυξης, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός και ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας.

    Επίσης, αναβαθμίστηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης σε υπουργό Μακεδονίας-Θράκης.

    Μετακινήσεις έγιναν σε τέσσερα υπουργεία: Από το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης μεταφέρθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος από το υπουργείο Τουρισμού στο υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης από το υπουργείο Μεταφορών στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Δημιουργήθηκαν τέσσερις νέες θέσεις υφυπουργών. Ο κ. Κ. Γκιουλέκας αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Μιχάλης Μπεκίρης υφυπουργός Μεταφορών και ο κ. Γιώργος Κοντογιάννης υφυπουργός Απασχόλησης.

    Νέες είσοδοι στην κυβέρνηση είναι των κυρίων Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Πολιτισμού, Νικόλαου Δένδια στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Κώστα Μαρκόπουλου στο υπουργείο Τουρισμού και στη θέση του αναπληρωτή υπουργού με αρμοδιότητα τη δημόσια τάξη ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Στη θέση του κ. Παπαθανασίου, ως υφυπουργός Οικονομικών, τοποθετήθηκε ο κ. Αθανάσιος Μπούρας, στη θέση του κ. Δούκα, ως υφυπουργός Εξωτερικών, τοποθετήθηκε ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στη θέση του υφυπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κωνσταντόπουλου ο κ. Μάριος Σαλμάς και στη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος αναβαθμίστηκε, ο κ. Ιωάννης Μπούγας.

    Η νέα κυβέρνηση θα ορκισθεί αύριο στις 11 το πρωί και στις 12 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με μοναδικό αντικείμενο ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν οι παραλαβές-παραδόσεις των υπουργείων.

    [02] Δεν κινδυνεύει η ελληνική αγορά

    ''Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τη βιομηχανία στη χώρα μας'', δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε με τη συμμετοχή των επικεφαλής της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και της Ειδικής Γραμματείας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής, σχετικά με τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από τη διακοπή ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

    Ο υπουργός πραγματοποίησε και τηλεφωνικές εποικοινωνίες με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Χιλμί Γκιουλέρ, τον Κοινοτικό Επίτροπο για την Ενέργεια Αντρις Πίμπαλγκς και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Γκαλίνα Τόσεβα

    Όπως δήλωσε ο υπουργός για το θέμα μετά το τέλος της σύσκεψης:

    «Παρακολουθούμε από κοντά το πανευρωπαϊκό πρόβλημα του φυσικού αερίου, καθώς και τις εξελίξεις στη σχέση Ρωσίας - Ουκρανίας, σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Όσον αφορά τη χώρα μας ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση που τον ανέδειξε στον πιο σύγχρονο της Ευρώπης, μάς δίνει τη δυνατότητα, χωρίς κανένα πρόβλημα να υποστηρίξουμε στο ακέραιο οποιαδήποτε ανάγκη, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των αγωγών. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τη βιομηχανία».

    Διαβεβαιώσεις από τη ΔΕΠΑ

    Δεν προβλέπεται να διατρέξουν κίνδυνο θέρμανσης τα ελληνικά νοικοκυριά από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, μέσω Βουλγαρίας.

    Όπως διαβεβαιώνεται από τη ΔΕΠΑ, οι αποθήκες της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα, διαθέτουν απόθεμα αερίου, που κρίνεται επαρκές για την ελληνική αγορά έως και την Κυριακή. Ειδικότερα, το απόθεμα της Ελλάδας αρκεί να τροφοδοτεί τη χώρα με 7 εκατ. κυβικά μέτρα τη μέρα, ενώ οι Τούρκοι εκδήλωσαν ήδη την πρόθεσή τους, σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει έλλειμμα φυσικού αερίου, να ανεβάσουν την ποσότητα τροφοδοσίας της από τα 700-800 χιλιάδες κυβικά, που είναι έως τώρα, στα 2,5 εκατ. την ημέρα.

    Οι ανάγκες σε φυσικό αέριο της ελληνικής αγοράς είναι περί τα 8,5 εκατ. κυβικά ημερησίως, αλλά, όπως τονίζουν οι επικεφαλής της ΔΕΠΑ, επειδή λόγω της διακοπής παροχής, μέσω Βουλγαρίας, οι τροφοδοτούμενες χώρες θα στραφούν στα αποθέματα, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει έλλειμμα, μετά την Κυριακή.

    Σ΄αυτή την περίπτωση, τονίζουν, θα συζητήσουν την πιθανότητα περικοπής των ποσοτήτων του αερίου στους μεγάλους καταναλωτές.

    Η άφιξη, πάντως, του επόμενου φορτίου υγροποιημένου αερίου από την Αλγερία, είναι προγραμματισμένη στην Ελλάδα για τις 20 Ιανουαρίου.

    Παρέμβαση Κομισιόν

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στη Μόσχα και το Κίεβο την αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία για να μετρήσουν τις ποσότητες του φυσικού αερίου που διακινούνται μεταξύ των δυο χωρών, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Φεράν Ταραντέλας, εκπρόσωπος της Επιτροπής για ενεργειακά θέματα.

    "Η Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει τη δυνατότητα αποστολής παρατηρητών στην Ουκρανία, εάν το απαιτήσει η κατάσταση και εάν το ζητήσουν οι δυο πλευρές", τόνισε ο Ταραντέλας.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι "σχεδόν" όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν λαμβάνουν πλέον ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

    "Απαιτούμε την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και των δυο πλευρών", τόνισε ο Ταραντέλας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι "δεν θα αναλάβουν μεσολαβητικό ρόλο".

    Δηλώσεις Ντ.Μπακογιάννη

    "Όλες οι πιθανές οδοί διαλόγου πρέπει να διερευνηθούν προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση το συντομότερο δυνατό", ανέφερε σε δήλωσή της σχετικά με το πρόβλημα στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, υπό την ιδιότητα της προέδρου του ΟΑΣΕ.

    Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ανησυχία της για "την αυξανόμενη διατάραξη της τροφοδοσίας, δεδομένων και των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη".

    "Είμαστε σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και διερευνούμε άλλους πιθανούς τρόπους συμβολής του ΟΑΣΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης", είπε η κ. Μπακογιάννη.

    "Η Ρωσία -ανέφερε επίσης η κ. Μπακογιάννη- ως χώρα παραγωγής και η Ουκρανία ως χώρα διαμετακόμισης, έχουν, η κάθε μία, το δικό της κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία τροφοδοσίας της Ευρώπης με ενέργεια. Και οι δύο χώρες είναι συμμετέχοντα κράτη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, μαζί με άλλες 54 χώρες, πολλές από τις οποίες επηρεάζονται άμεσα από αυτή τη διαφορά.

    Η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom είναι έτοιμη να ξεκινήσει πάλι τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για τις παραδόσεις φυσικού αερίου ανά πάσα στιγμή, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

    "Δυστυχώς, η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει. Χθες το βράδυ, η Ουκρανία διέκοψε πλήρως τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του ουκρανικού εδάφους", δήλωσε ο Μεντβέντεφ προσθέτοντας ότι το Κίεβο είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την κατάσταση.

    Δεδομένου του κρύου, μπορεί να προκύψουν προβλήματα για το σύστημα τροφοδοσίας, αν δεν υπάρχει ροή του φυσικού αερίου, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η Ρωσία διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου που προοριζόταν για χρήση από την Ουκρανία την 1η Ιανουαρίου μετά από την αποτυχία να συμφωνήσουν οι δύο χώρες στο ποσό που πρέπει να πληρώνει το Κίεβο για το φυσικό αέριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 January 2009 - 11:30:14 UTC