Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικός πυρετός για τη Γάζα
  • [02] Ευχές για το 2009
  • [03] Επιστολή Σιούφα στο Ευρωκοινοβούλιο
  • [04] Κλήρωση πρωτοχρονιάτικου λαχείου
  • [05] Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου
  • [06] Στο ένα ευρώ το ενιαίο εισιτήριο
  • [07] Στο "τιμόνι" του ΟΑΣΕ η Ελλάδα
  • [08] Παράταση για τέλη και ΕΤΑΚ
  • [09] Διαμάχη για το φυσικό αέριο
  • [10] Ερχονται βροχές
  • [11] Πρωτοχρονιά με εμπρησμούς
  • [12] Απόγνωση στη Ζιμπάμπουε

  • [01] Διπλωματικός πυρετός για τη Γάζα

    Ισραηλινά τεθωρακισμένα παραμένουν γύρω από τα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, έτοιμα για πιθανή χερσαία επέμβαση, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός.

    Η Τουρκία, που ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση και να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας.

    Ανθρωπιστική οργάνωση ανακοίνωσε εξάλλου ότι το Ισραήλ προτίθεται να επιτρέψει σε 400 ξένους που βρίσκονται στη Γάζα να εγκαταλείψουν την περιοχή, σήμερα Παρασκευή, γεγονός που ερμηνεύεται ως πιθανή προετοιμασία για χερσαία επέμβαση.

    Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απέρριψε τη γαλλική πρόταση για εκεχειρία 48 ωρών ώστε να επιτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι "δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, άρα δεν υπάρχει ανάγκη εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους".

    Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 412 Παλαιστίνιοι και 1850 έχουν τραυματιστεί. Περίπου το ένα τέταρτο των νεκρών είναι άμαχοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

    Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ διέταξε το κλείσιμο για 48 ώρες της Δυτικής Οχθης, παρεμποδίζοντας Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο Ισραήλ, απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της πρώτης Ιανουαρίου, ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

    Οι ανθρωπιστικές βοήθειες καθώς και όλοι οι πολίτες που χρειάζονται ιατρική φροντίδα θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

    Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για το κλείσιμο αυτό, που γενικώς ειπώθηκε ότι αφορά "λόγους ασφαλείας" αλλά η εφημερίδα "Τζερούσαλεμ Ποστ" έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι η ενέργεια σχετίζεται με τις συνεχείς προειδοποιήσεις ότι μουσουλμάνοι μαχητές προετοιμάζονται για μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση κατά της ισλαμιστικής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στο μεταξύ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για το πρώτο στέλεχος της Χαμάς που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Ισραηλινών, που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή περισσοτέρων από 400 Παλαιστινίων.

    Ο Νιζάρ Ράιαν, κληρικός που θεωρείται από τους πιο σκληροπυρηνικούς ηγέτες της ισλαμικής οργάνωσης, είχε πρόσφατα ζητήσει να γίνουν νέες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από νοσοκομειακές πηγές, που ανέφεραν ότι από την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια σκοτώθηκαν επίσης δύο από τις τέσσερις συζύγους του και επτά από τα παιδιά του.

    Εκατοντάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν γύρω από τα ερείπια του σπιτιού του ζητώντας εκδίκηση για το θάνατο του Νιζάρ Ράιαν.

    "Το αίμα του σεϊχη Νιζάρ Ράιαν και το αίμα των άλλων μαρτύρων δεν θα σπαταληθεί και ο εχθρός θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τα εγκλήματά του", δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς, Αϊμάν

    Ταχά.

    Ο 49χρονος Ράιαν ήταν κληρικός στο "τέμενος των μαρτύρων" στη Τζαμπαλίγια και πολλές φορές περιπολούσε ένοπλος, μαζί με μέλη της Χαμάς στους δρόμους του καταυλισμού.

    Αργά το βράδυ η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε το τέμενος του καταυλισμού Τζαμπαλίγια, που καταστράφηκε ολοσχερώς, με το αιτιολογικό ότι ήταν σημείο συνάντησης στελεχών της Χαμάς.

    Διπλωματικός πυρετός

    "Νομίζω ότι ακόμα και τώρα, λίγες μέρες αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση έχουμε επιφέρει αλλαγές", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. "Χτυπήσαμε τις υποδομές της τρομοκρατίας εντός της Λωρίδας της Γάζας και το ερώτημα κατά πόσο αυτό είναι αρκετό εξετάζεται σε καθημερινή βάση", πρόσθεσε η Λίβνι.

    Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι που να φτάσει στο σημείο όπου "η επιχείρηση αυτή θα τους εξασθενήσει" και οι μαχητές της Χαμάς δεν θα ρίχνουν πυραύλους κατά του εβραικού κράτους, δήλωσε.

    "Δεν είναι θέμα χρονοδιαγράματος, αλλά ένα θέμα στόχων, και κάθε ημέρα που περνά έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση" τόνισε η κ. Λίβνι μιλώντας στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 2 από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και τον γάλλο ομόλογό της, Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Σε ερώτηση εάν το Ισραήλ περιμένει να παραδοθεί η Χαμάς, η κ. Λίβνι απάντησε :"Δεν περιμένουμε, ενεργούμε γι αυτό και κάθε ημέρα που ενεργούμε βλέπουμε διαφορές".

    Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα πως σχεδιάζει να οργανώσει μία διπλωματική αποστολή εκ μέρους της Ένωσης στη Μέση Ανατολή, η οποία θα επιδοθεί στην επίλυση της σύγκρουσης εκεί.

    Ο Μίρεκ Τοπολάνεκ, η κυβέρνηση του οποίου παρέλαβε σήμερα τα ηνία της ΕΕ από τη Γαλλία, δήλωσε πως η αποστολή θα περιλαμβάνει τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, την Επίτροπο για τις Εξωτερικές Σχέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ και τον τσέχο υπουργό Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.

    Θα λάβει μέρος ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ, ενώ θα προσκληθεί και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Το ταξίδι θα συμπέσει με μία επίσκεψη του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην περιοχή στις 5 Ιανουαρίου, η πρώτη μίας μεγάλης δύναμης αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Γάζας την περασμένη εβδομάδα.

    Ο Τοπολάνεκ δήλωσε πως, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δεν αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στη διένεξη, επαφίεται στην ΕΕ να ηγηθεί των προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης.

    "Το δυσάρεστο είναι ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στη διοίκηση των ΗΠΑ.... Επαφίεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει την πρωτοβουλία", δήλωσε ο Τοπολάνεκ σε μία συνέντευξη στην τσεχική τηλεόραση.

    "Επικαλύπτεται με το ταξίδι του Νικολά Σαρκοζί στη Συρία και το Λίβανο.... Μίλησα με το Σαρκοζί για πολλή ώρα χθες και ασχοληθήκαμε σε λεπτομέρειες με το πρόβλημα". Δεν προσδιόρισε ποιοι θα είναι οι στόχοι της αποστολής.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή εμπλέκεται σε "έναν κύκλο βίας" λίγο πριν ξεκινήσει την περιοδεία του σε τέσσερις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τη Συρία, με στόχο να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

    Ο κ. Ερντογάν μετά τις συνομιλίες που είχε με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο Σαρμ ελ Σέιχ τόνισε πως οι μαχητές της Χαμάς πρέπει να σταματήσουν τις εκτοξεύσεις ρουκετών κατά των ισραηλινών πόλεων καθώς και κάθε άλλη επίθεση.

    ''Πρέπει να υπάρξει επειγόντως εκεχειρία'' είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. ''Οπως έχει ορισθεί στη συμφωνία (εκεχειρίας) τον Ιούνιο του 2008, θα αρθεί ο αποκλεισμός'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ερντογάν είχε επίσης συναντήσεις με τους ηγέτες της Ιορδανίας, της Συρίας και της Παλαιστινιακής Αρχής σε μια προσπάθεια να τερματισθούν οι ιραηλινές επιδρομές.

    ''Δείξαμε την πρόθεσή μας να μεταφέρουμε το παλαιστινιακό θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τη συνεργασία και το συντονισμό της Αιγύπτου'', υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει επίσης μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Χαμάς και της Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιμένει για να πετύχει αμέσως μια μόνιμη εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς. "Είναι μια κατάσταση έντασης και κρίσης. Πρέπει να επιμείνουμε, να συνεχίσουμε τις εκκλήσεις για άμεση και μόνιμη εκεχειρία. Αυτό πρέπει να κάνουμε", επισήμανε μιλώντας στο κρατικό ισπανικό ραδιόφωνο.

    Ο πρόεδρος του Ιράν διεμήνυσε στις χώρες- μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, που συναντώνται σήμερα, ότι θα πρέπει να δράσουν άμεσα ώστε να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα και πρόσθεσε ότι η σύσταση επιτροπής ή οι ομιλίες επί του προβλήματος δεν επαρκούν αφού επιτρέπουν στο Ισραήλ να συνεχίζει τη δράση του.

    Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα

    Τα δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας με 28 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκέντρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών (Hellenic Aid) για τις ανάγκες του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας απογειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης από την αεροπορική βάση Ελευσίνας.

    Όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση στην συγκέντρωση υλικού ανταποκρίθηκαν άμεσα το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση « Γιατροί Καρδιάς» και άλλοι οργανισμοί.

    Η βοήθεια είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί περιλαμβάνει εκτός από φάρμακα και υγειονομικό υλικό και μεγάλη ποσότητα αίματος και θα παραδοθεί, με ευθύνη των Αρχών μας, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο οποίος θα την προωθήσει στη Γάζα.

    [02] Ευχές για το 2009

    Οι πύλες του Προεδρικού Μεγάρου άνοιξαν χθες για τις καθιερωμένες ευχές της πολιτικής, στρατιωτικής, δικαστικής, θρησκευτικής και πνευματικής ηγεσίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή "όλα τα καλά", ενώ εκτός από τις ευχές με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου συνομίλησε για λίγο για τις πρωτοβουλίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε διπλωματικό επίπεδο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ενδιαφέρθηκε για την πορεία της υγείας της μητέρας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Μαργαρίτας, η οποία στις εορτές των Χριστουγέννων είχε ατύχημα.

    Ο κ. Παπούλιας με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συζήτησε για το Παλαιστινιακό και της ζήτησε να τον ενημερώσει μετά την επιστροφή της από τη Ραμάλα, την ερχόμενη εβδομάδα, για την κατάσταση.

    Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο είχε ιδιαίτερη συνομιλία σχετικά με τη νέα γενιά, όπου ο κ. Αλαβάνος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις παρεμβάσεις του σχετικά με τις αγωνίες των νέων.

    Θερμές ευχές αντήλλαξε με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, καθώς επίσης με τους πρώην πρωθυπουργούς Τζαννή Τζαννετάκη και Κ. Μητσοτάκη.

    Στον κ. Παπούλια ευχήθηκαν υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γ. Αλογοσκούφης, Μ. Λιάπης, Φ. Πετραλιά, υφυπουργοί όπως οι κ.κ. Γ. Παπαθανασίου, Γ. Βαληνάκης και στελέχη κομμάτων, καθώς και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.

    Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ευχήθηκαν ακόμη πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας

    "Σε λίγες ώρες αποχαιρετάμε μια χρονιά ορόσημο, όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Μια χρονιά δύσκολη που εκδηλώθηκαν κλυδωνισμοί πρωτοφανούς έντασης στην παγκόσμια οικονομία.

    Και που τις τελευταίες μέρες της παρακολουθούμε συγκλονισμένοι ένα λουτρό αίματος που φαίνεται να έρχεται από άλλες σκοτεινές εποχές". Αυτό αναφέρει στο μήνυμά του για το Νέο Ετος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Σημειώνει ότι "η χρονιά που φεύγει κατέδειξε ότι πλέον δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε μια σειρά από παθογένειες, δυσλειτουργίες ενός πολιτισμικού πρότυπου, η «πτώχευση» του οποίου είναι πλέον κοινώς παραδεκτή".

    Ο κ. Παπούλιας τονίζει επίσης τα εξής: "Σβ αυτή τη βεβαρημένη συγκυρία ο «απόηχος» του 2008 κάθε άλλο παρά μας εφησυχάζει. Μας προβληματίζει και μας ανησυχεί.

    Ας ακούσουμε λοιπόν την κραυγή αγωνίας όλων αυτών που ζουν στο περιθώριο, όλων αυτών που ζουν με την ανασφάλεια για το αύριο: Των άνεργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των φτωχών, αυτών που βιώνουν ρατσιστικές συμπεριφορές.

    Αλλά και των επαγγελματιών και όλων των εργαζομένων που αισθάνονται την ανασφάλεια καθώς οι προσδοκίες τους από τον χρόνο που φεύγει δεν πραγματοποιήθηκαν.

    Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους νέους, ακούγοντας με ευαισθησία και τη δική τους φωνή. Ας συναισθανθούμε το φόβο για το μέλλον τους, μέσα σε έναν άδικο κόσμο που εμείς τους κληροδοτούμε.

    Τον κόσμο της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη, της οικονομικής κρίσης με το άδηλο εργασιακό και ασφαλιστικό μέλλον, της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και του άκρατου ατομισμού.

    Και ας σκεφθούμε τα στρατευμένα παιδιά μας που υπηρετούν σήμερα την πατρίδα μακριά από τα σπίτια τους για να ζει και να δημιουργεί με ασφάλεια ο ελληνικός λαός.

    Εξάλλου, ο τραγικός θάνατος του 15χρονου Αλέξη και τα όσα ακολούθησαν αποτελούν συνέχεια μιας πορείας γεγονότων που έθεσαν και θέτουν σε αμφισβήτηση τη λειτουργικότητα των θεσμών της ελληνικής πολιτείας.

    Αγαπητοί μου συμπολίτες,

    Οι ηθικές, πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής μας είναι πολλές.

    Για να τις αντιμετωπίσουμε απαιτείται από όλους η εμπέδωση μιας νέας πολιτιστικής και πολιτικής συνείδησης, τόσο ατομικής όσο και συλλογικής, καθώς και η ενεργοποίηση της κοινωνίας, στο σύνολό της. Απαιτείται ένας νέος τρόπος σκέψης.

    Εύχομαι το 2009 να είναι μια χρονιά που, με ομοψυχία, θα βαδίσουμε στο δρόμο, όχι μόνο αντιμετώπισης των προβλημάτων, αλλά επίσης της δημιουργίας και της προόδου.

    Τις γιορτινές αυτές μέρες η σκέψη μας δεν μπορεί παρά να είναι κοντά σε κάθε αδύναμο, σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, που στερείται, που διεκδικεί κάτι περισσότερο από την Πολιτεία ή που έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια μετά από πολλές διαψεύσεις.

    Είμαι βέβαιος ότι η πατρίδα μας έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά με γενναίες αποφάσεις, εθνική συναίνεση στα μεγάλα θέματα, ειλικρινή διάλογο και όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη, ευημερία και προκοπή.

    Εύχομαι σε όλους, υγεία και προσωπική ευτυχία. Ιδιαίτερα στους απόδημους Έλληνες που διαφημίζουν τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της γης".

    Μήνυμα του πρωθυπουργού

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο μήνυμά του για το νέο έτος υπογραμμίζει ότι στο κατώφλι του 2009 είμαι βέβαιος ότι "μπορούμε να πετύχουμε εκείνο που η ιστορία και η παράδοσή μας έχουν αποδείξει έμπρακτα και διαχρονικά. Είμαστε λαός που μπορεί με ενότητα και αλληλεγγύη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις".

    Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι το νέο έτος προοιωνίζεται πολύ δύσκολο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, καθώς όλες οι χώρες βιώνουμε τις συνέπειες της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε ο μεταπολεμικός κόσμος.

    Σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναφέρει, κυριαρχεί αβεβαιότητα και έντονη ανησυχία καθώς η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί και η απασχόληση δέχεται ισχυρό πλήγμα. "Οι συνέπειες άρχισαν να επηρεάζουν και τη χώρα μας, αλλά παρ όλα αυτά η οικονομία μας επιδεικνύει αντοχές ισχυρότερες σε σχέση με πολλές άλλες χώρες και αυτό γιατί προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις τα προηγούμενα χρόνια, μειώσαμε τα ελλείμματα, περιορίσαμε την ανεργία και διασφαλίσαμε με έγκαιρες παρεμβάσεις τη ρευστότητα της οικονομίας μας", τονίζει ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής προσθέτει πως "ο χρόνος που ξεκινά μας βρίσκει σε μια κρίσιμη καμπή της συλλογικής μας πορείας. Ολοι ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές και οι κοινωνικές ομάδες του τόπου μας. Συναισθανόμαστε όσα καθημερινά βασανίζουν τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Καταλαβαίνουμε τον άνεργο, αλλά και τον εργαζόμενο που ανησυχεί για τη δουλειά του. Ακούμε τους προβληματισμούς και τα ζητούμενα της νέας γενιάς. Συνυπολογίζουμε κάθε γόνιμη άποψη από όπου και αν προέρχεται. Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στην πατρίδα μας. Στηρίζουμε τους τομείς και τους κλάδους που αντιμετωπίζουν πιο έντονη την πίεση της διεθνούς συγκυρίας. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα αρωγής στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη".

    Ο κ. Καραμανλής τονίζει όμως ότι δεν αρκεί μόνο η βούληση της κυβέρνησης, καθώς η κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και των προκλήσεων και απειλών για τη διεθνή σταθερότητα και ειρήνη, όπως αυτή του κύκλου βίας στη Μέση Ανατολή που πρέπει άμεσα να σταματήσει, απαιτεί σταθερή γραμμή πλεύσης της χώρας, υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αλληλοκατανόηση από τους κοινωνικούς εταίρους και ωριμότητα από όλους τους συλλογικούς φορείς.

    Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του υπογραμμίζει ότι απαιτείται να παραμερίσουμε τοιν ανεύθυνο λαϊκισμό, να απομονώσουμε τις ακραίες ομάδες που επιστρατεύουν την καταστροφική βία, να αποκλείσουμε συμπεριφορές που αντιστρατεύονται το δυναμισμό της οικονομίας, τη συνοχή της κοινωνίας, την ουσία της δημοκρατίας μας. Ειδικά αυτές τις κρίσιμες ώρες όπου δοκιμάζεται όλη η ανθρωπότητα, η χώρα μας δεν αντέχει την ανευθυνότητα και το λαϊκισμό. Το μέλλον όλων μας προσθέτει, κρίνεται από τη σύγκρουση υπευθυνότητας και ανευθυνότητας και σημειώνει "η επιλογή της υπευθυνότητας μπορεί να έχει πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, όμως αποτελεί μονόδρομο για να ωφεληθεί ο τόπος. Αυτή την επιλογή δεν την διαπραγματευόμαστε, διότι μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση του δύσκολου 2009".

    Ο πρωθυπουργός καταλήγει λέγοντας, ότι "είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με στέρεα βήματα και νέα δυναμική τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, να μεταβάλλουμε τη διεθνή πρόκληση σε ευκαιρία για το μέλλον που όλοι προσδοκούμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε, θα κερδίσουμε με κοινή προσπάθεια, μια καλύτερη προοπτική για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες όπου και αν βρίσκονται. Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους, με υγεία και οικογενειακή ευτυχία, με προκοπή και πρόοδο για όλους".

    Μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    «Χρόνια Πολλά και Δημιουργικά» εύχεται σε όλο τον Ελληνισμό αλλά και σε όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα για το 2009.

    "Σήμερα, οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι, η λύτρωση δεν μπορεί να προέλθει από συμβιβασμούς, αλλά από καθαρές προοδευτικές λύσεις", αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου.

    "Ξέρουμε ότι εμείς οι Έλληνες και αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα. Αρκεί να μην φοβηθούμε αλήθειες. Αρκεί να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τα κακώς κείμενα. Αρκεί να σπάσουμε τα δεσμά αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών, που μας κρατούν καθηλωμένους στο χθες. Αντί να διχάζουμε με το βόλεμα των «ημετέρων» και των κομματικών παραγόντων, να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού. Να κινητοποιήσουμε τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας, προωθώντας τους άξιους, όχι τους αρεστούς. Αντί να ξεπουλάμε αδίστακτα την περιουσία του Ελληνικού λαού, προς ίδιον όφελος, να εγγυηθούμε τη σοβαρή και υπεύθυνη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος της ευημερίας των Ελλήνων. Αντί να υπηρετούμε τη ρουσφετολογική σπατάλη του κράτους, να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, τον άνθρωπο".

    «Φέτος, έχω ακούσει από πολλούς συμπολίτες μας ένα ερώτημα που μου θέτουν με δικαιολογημένη αγωνία. «Ποιό είναι το μέλλον της πατρίδας μας;», το ερώτημα αυτό εκφράζει μια βαθύτερη ανησυχία, εκφράζει τη νέα γενιά, τη χαμένη της ελπίδα, εκφράζει την οργή της», επισημαίνει ο Γ. Α. Παπανδρέου και υπογραμμίζει ότι «μπροστά σε αυτή τη βαθιά ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο, είναι εύλογο το ερώτημα: Μπορεί η Ελλάδα;».

    Η απάντηση είναι ένα αδιαπραγμάτευτο ΝΑΙ, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι απαιτείται να μετατρέψουμε την κοινωνία μας σε μια κοινωνία αξιών, που θα υπηρετεί τον άνθρωπο.

    Πάνω σε αυτές τις αξίες καθιστά σαφές ο Γ. Α. Παπανδρέου, τη δημιουργία μιας Νέας Εθνικής Ενότητας που μπορεί να ξαναεμπνεύσει τον Ελληνισμό για καλύτερες μέρες. «Πρέπει να υπάρξουν καθαρές προοδευτικές λύσεις, χωρίς συμβιβασμούς αυτό είναι ευθύνη μας, υπόσχεση και δέσμευσή μας», καταλήγει ο Γ. Α. Παπανδρέου.

    Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ

    Να εμπιστευθούν, το κάλεσμα, την πολιτική πρόταση που απευθύνει το ΚΚΕ, καλεί τους εργαζόμενους το κόμμα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, όπου τονίζεται ότι "υπάρχει δρόμος για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίση, τις ολοένα και πιο αντιδραστικές αλλαγές που έχει το κεφάλαιο. Υπάρχει δρόμος για να αποκρούσουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που κρυφά και φανερά απεργάζονται η ΕΕ και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ".

    "Οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου είναι αυτές που απαιτούν ένταση και βάθεμα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, εκτοπισμό των μικρομεσαίων, δηλαδή αντιδραστικές αλλαγές παντού. Μέτρα καταπίεσης, τρομοκρατίας και καταστολής. Η τρομοκρατία αρχίζει από τους εργασιακούς χώρους. Με τις απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και των εργαζόμενων. Συνεχίζεται με τους τρομοκρατικούς νόμους και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ και των κυβερνήσεών της", αναφέρει το ΚΚΕ.

    Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει μόνο με την ανάπτυξη της μαζικής οργανωμένης εργατικής λαϊκής πάλης, που ξεκινά από τους εργασιακούς χώρους, απαντά στους πολιτικούς κρατικούς - μηχανισμούς και τις επιλογές του κεφαλαίου. Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων. Καταδικάστε τον ιμπεριαλισμό του Ισραήλ που δολοφονεί και καταπατεί τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, καταλήγει το μήνυμα.

    Μήνυμα της ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Η νέα χρονιά που έρχεται κληρονομεί τα προβλήματα που συσσώρευσε η παγκόσμια οικονομική κρίση και η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της ζωής μας, αναφέρει ο ΣΥΝ.

    "Η ανεργία, η ακρίβεια που εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, η υπερχρέωση των νοικοκυριών, η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, η βελτίωση των μισθών και των συντάξεων, η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και της υγείας είναι θέματα που απαιτούν την αγωνιστική, ενωτική παρέμβαση των εργαζομένων.

    Ταυτόχρονα, οι πολιτικές δυνάμεις, οι κοινωνικές οργανώσεις, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες και οι πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν να υπερασπιστούν τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα και να θέσουν φραγμούς στην εντεινόμενη καταστολή και τον αυταρχισμό που αποτελεί την «απάντηση» της κυβέρνησης στις κινητοποιήσεις των νέων και του λαού".

    Τούτες τις ώρες θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης, τονίζεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΣΥΝ.

    Μήνυμα του προέδρου του ΛΑΟΣ

    Το 2009 να μας φέρει περισσότερη γαλήνη, ηρεμία, δουλειά και σύνεση και να αφήσει πίσω τις έριδες, τους εμπρησμούς και τα παχιά λόγια του 2008. Είθε ο Θεός να γαληνέψει τις ψυχές εκείνων που παίρνουν δραματικές αποφάσεις, εις βάρος των πολλών, αναφέρει ο πρόεδρος του Λ.Α.Ο.Σ

    [03] Επιστολή Σιούφα στο Ευρωκοινοβούλιο

    Την ανάληψη συντονισμένης δράσης για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης κλιμακούμενης βίας στη Μέση Ανατολή, διασφαλίζοντας παράλληλα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληγέντα πληθυσμό, προτείνει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Προεδρεύοντα της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΕΜΚΣ), στους 37 Προέδρους των Κοινοβουλίων της ΕΜΚΣ και τους 25 Προέδρους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου.

    Η σύγκληση συνάντησης το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο της ΕΜΚΣ και η συζήτηση με τις δύο πλευρές, τις κυβερνήσεις και τα μέλη του Κουαρτέτου, θα συμβάλει στην προσπάθειες του ΟΗΕ προκειμένου να ληφθεί η απαραίτητη πολιτική απόφαση που θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας, τονίζει ο κ.Δ.Σιούφας.

    Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

    Ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Εθνικού Κοινοβουλίου της ΕΕ, αλλά και μέλους της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας (ΕΜΚΣ) και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΡΑΜ), προτείνω την ανάληψη καλά συντονισμένης δράσης, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Προέδρου της ΕΜΚΣ κ. Hans - Gert P?ttering, για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης κλιμακούμενης βίας στη Μέση Ανατολή, διασφαλίζοντας παράλληλα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό που επλήγη.

    Επιθυμώ να υπογραμμίσω ότι οι πολίτες τους οποίους εκπροσωπούμε με θλίψη παρακολουθούν την έλευση του νέου έτους εν μέσω των φρικτών γεγονότων στην περιοχή. Ο κύριος λόγος της ύπαρξής μας, εκτός από τη δημιουργία των Κοινοβουλευτικών Συμμαχιών, έγκειται στην πίστη των λαών μας ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή είναι ένας στόχος εφικτός, ο οποίος απαιτεί περισσότερα από παρακολούθηση, καταδίκη και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε την κοινοβουλευτική διπλωματία, την οποία έχουμε εντολή να προωθήσουμε, μέσω συνάντησης, το συντομότερο δυνατόν και συζήτησης με τους συναδέλφους μας και από τις δύο πλευρές (αλλά επίσης και με τις κυβερνήσεις και τα μέλη του Κουαρτέτου) με σκοπό να συμβάλλουμε στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

    Πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε ο καταλύτης που θα κάμψει τις αντίπαλες δυνάμεις και θα οδηγήσει στη λήψη μιας πολιτικής απόφασης.

    Ο Πρόεδρος της ΕΜΚΣ, κ. Hans-Gert P?ttering, μπορεί να αναλάβει να προωθήσει το θέμα και να συγκαλέσει την προαναφερθείσα συνάντηση.

    Αναμένοντας την απάντησή σας, σας εύχομαι ένα ειρηνικό και εποικοδομητικό έτος.

    [04] Κλήρωση πρωτοχρονιάτικου λαχείου

    Ο υπερτυχερός αριθμός που αναδείχθηκε πρώτος από τη διπλή κληρωτίδα και κερδίζει 7 εκατομμύρια ευρώ, είναι ο 62770 της 36ης σειράς. Ολα τα γραμμάτια με τον ίδιο αριθμό και διαφορετική σειρά κερδίζουν από 25.000 ευρώ.

    Οι αριθμοί 62766, 62767, 62768 και 62769 της ίδιας σειράς κερδίζουν από 2 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι αριθμοί σε όλες τις υπόλοιπες σειρές κερδίζουν από 15.000 ευρώ.

    Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί που έχουν τα τέσσερα τελευταία ψηφία τους ίδια με αυτά του πρώτου αριθμού.

    Παράλληλα, από 1.000.000 ευρώ κερδίζει ο αριθμός 69795 της 28ης σειράς και από 5.000 ευρώ όλοι οι ίδιοι με αυτόν αριθμοί από άλλες σειρές.

    Επίσης 500.000 ευρώ κερδίζει ο αριθμός 14904 της 35ης σειράς, ενώ από 3.000 ευρώ όλοι οι ίδιοι με αυτόν αριθμοί από άλλες σειρές.

    Επίσης 300.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί 11090 της 51ης σειράς και 16319 της 52ης, ενώ από 2.000 ευρώ κερδίζουν οι ίδιοι αριθμοί σε όλες τις άλλες σειρές.

    Επιπλέον, από 200.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί 41241 της 48ης σειράς, 85357 της 58ης σειράς, ο 44623 της 1ης σειράς, ο 4370 της 60ής σειράς και ο 4.930 της 36ης σειράς, ενώ από 1.500 ευρώ κερδίζουν οι ίδιοι αριθμοί σε όλες τις άλλες σειρές.

    Παράλληλα, από 100.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί 14810 της 39ης σειράς, ο αριθμός 43794 της 53ης σειράς, ο 61756 της 24ης σειράς, ο 43243 της 24ης σειράς, ο 7896 της 42ης σειράς, ο 98494 της 67ης σειράς, ο 17452 της 20ής σειράς, ο 99795 της 24ης σειράς, ο 39645 της 31ης σειράς και ο 50273 της 31ης, ενώ από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι ίδιοι αριθμοί σε όλες τις άλλες σειρές.

    ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΕΡΔΩΝ

    ΚΛΗΡΩΣΗ της 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΙΡΑ ΚΕΡΔΟΣ (ΕΥΡΩ) ΦΟΡΟΣ (ΕΥΡΩ) ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ (ΕΥΡΩ)

    740 ΕΙΚΟΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ 22 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    740 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    2770 Σε όλες τις σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    4370 ΕΞΗΚΟΣΤΗ 60 200.000,00 19.990,00 180.010,00

    4370 Σε όλες τις άλλες σειρές 1.500,00 140,00 1.360,00

    4930 ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΕΚΤΗ 36 200.000,00 19.990,00 180.010,00

    4930 Σε όλες τις άλλες σειρές 1.500,00 140,00 1.360,00

    7896 ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ 42 100.000,00 9.990,00 90.010,00

    7896 Σε όλες τις άλλες σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    11090 ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΠΡΩΤΗ 51 300.000,00 29.990,00 270.010,00

    11090 Σε όλες τις άλλες σειρές 2.000,00 190,00 1.810,00

    12562 ΔΕΚΑΤΗ ΟΓΔΟΗ 18 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    12562 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    12770 Σε όλες τις σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    13152 ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΕΚΤΗ 36 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    13152 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    14810 ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΕΝΑΤΗ 39 100.000,00 9.990,00 90.010,00

    14810 Σε όλες τις άλλες σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    14904 ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΠΕΜΠΤΗ 35 500.000,00 49.990,00 450.010,00

    14904 Σε όλες τις άλλες σειρές 3.000,00 290,00 2.710,00

    16319 ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ 52 300.000,00 29.990,00 270.010,00

    16319 Σε όλες τις άλλες σειρές 2.000,00 190,00 1.810,00

    17452 ΕΙΚΟΣΤΗ 20 100.000,00 9.990,00 90.010,00

    17452 Σε όλες τις άλλες σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    22770 Σε όλες τις σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    28100 ΔΕΚΑΤΗ ΕΝΑΤΗ 19 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    28100 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    30312 ΕΞΗΚΟΣΤΗ ΕΒΔΟΜΗ 67 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    30312 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    32770 Σε όλες τις σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    36446 ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΕΚΤΗ 56 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    36446 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    39645 ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΠΡΩΤΗ 31 100.000,00 9.990,00 90.010,00

    39645 Σε όλες τις άλλες σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    41241 ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΟΓΔΟΗ 48 200.000,00 19.990,00 180.010,00

    41241 Σε όλες τις άλλες σειρές 1.500,00 140,00 1.360,00

    42770 Σε όλες τις σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    43243 ΕΙΚΟΣΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 100.000,00 9.990,00 90.010,00

    43243 Σε όλες τις άλλες σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    43794 ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΤΡΙΤΗ 53 100.000,00 9.990,00 90.010,00

    43794 Σε όλες τις άλλες σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    44623 ΠΡΩΤΗ 1 200.000,00 19.990,00 180.010,00

    44623 Σε όλες τις άλλες σειρές 1.500,00 140,00 1.360,00

    46312 ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΟΓΔΟΗ 38 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    46312 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    49414 ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ 13 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    49414 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    50273 ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΠΡΩΤΗ 31 100.000,00 9.990,00 90.010,00

    50273 Σε όλες τις άλλες σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    52770 Σε όλες τις σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    61756 ΕΙΚΟΣΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 100.000,00 9.990,00 90.010,00

    61756 Σε όλες τις άλλες σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    62766 ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΕΚΤΗ 36 2.000.000,00 199.990,00 1.800.010,00

    62766 Σε όλες τις άλλες σειρές 15.000,00 1.490,00 13.510,00

    62767 ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΕΚΤΗ 36 2.000.000,00 199.990,00 1.800.010,00

    62767 Σε όλες τις άλλες σειρές 15.000,00 1.490,00 13.510,00

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΙΡΑ ΚΕΡΔΟΣ (ΕΥΡΩ) ΦΟΡΟΣ (ΕΥΡΩ) ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ (ΕΥΡΩ)

    62768 ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΕΚΤΗ 36 2.000.000,00 199.990,00 1.800.010,00

    62768 Σε όλες τις άλλες σειρές 15.000,00 1.490,00 13.510,00

    62769 ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΕΚΤΗ 36 2.000.000,00 199.990,00 1.800.010,00

    62769 Σε όλες τις άλλες σειρές 15.000,00 1.490,00 13.510,00

    62770 ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΕΚΤΗ 36 7.000.000,00 699.990,00 6.300.010,00

    62770 Σε όλες τις άλλες σειρές 25.000,00 2.490,00 22.510,00

    64856 ΕΙΚΟΣΤΗ ΕΚΤΗ 26 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    64856 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    69795 ΕΙΚΟΣΤΗ ΟΓΔΟΗ 28 1.000.000,00 99.990,00 900.010,00

    69795 Σε όλες τις άλλες σειρές 5.000,00 490,00 4.510,00

    70621 ΕΝΔΕΚΑΤΗ 11 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    70621 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    72770 Σε όλες τις σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    73499 ΕΙΚΟΣΤΗ ΕΝΑΤΗ 29 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    73499 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    75363 ΕΙΚΟΣΤΗ ΕΝΑΤΗ 29 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    75363 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    76416 ΕΚΤΗ 6 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    76416 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    76457 ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΕΚΤΗ 56 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    76457 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    82770 Σε όλες τις σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    83923 ΕΞΗΚΟΣΤΗ ΕΒΔΟΜΗ 67 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    83923 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    85157 ΕΝΔΕΚΑΤΗ 11 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    85157 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    85357 ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΟΓΔΟΗ 58 200.000,00 19.990,00 180.010,00

    85357 Σε όλες τις άλλες σειρές 1.500,00 140,00 1.360,00

    92770 Σε όλες τις σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    98383 ΕΞΗΚΟΣΤΗ ΕΒΔΟΜΗ 67 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    98383 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    98410 ΕΒΔΟΜΗΚΟΣΤΗ 70 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    98410 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    98494 ΕΞΗΚΟΣΤΗ ΕΒΔΟΜΗ 67 100.000,00 9.990,00 90.010,00

    98494 Σε όλες τις άλλες σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    98675 ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ 52 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    98675 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    99489 ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΕΒΔΟΜΗ 57 50.000,00 4.990,00 45.010,00

    99489 Σε όλες τις άλλες σειρές 500,00 40,00 460,00

    99795 ΕΙΚΟΣΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 100.000,00 9.990,00 90.010,00

    99795 Σε όλες τις άλλες σειρές 1.000,00 90,00 910,00

    Επίσης κερδίζουν από 100 β¬ όλα τα γραμμάτια των οποίων τα τέσσερα τελευταία ψηφία είναι: 2766, 2767, 2768 και 2769, ενώ από 8 β¬ κερδίζουν όλα τα γραμμάτια των οποίων ο αριθμός λήγει σε: 66, 67, 68, 69 και 70. Σε περίπτωση πολλαπλού κέρδους καταβάλλεται το μεγαλύτερο. Η πληρωμή των παραπάνω κερδών θα αρχίσει τη Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009. Τα κέρδη θα πληρώνονται έως την 30ή Απριλίου 2009. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κέρδη πάνω από 100 ΕΥΡΩ φορολογούνται με 10%. Τιμή Καταλόγου 0,02 Ευρώ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2008 Ο Διευθυντής των Κρατικών Λαχείων ΚΩΝ/ΝΟΣ E. ΜΩΡΑΪΤΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΗΜΕΝΟ

    [05] Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου

    Υποχωρούν οι τιμές του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ασίας με την έναρξη των συναλλαγών για το νέο έτος.

    Στη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών το ελαφρύ αργό για παράδοση Φεβρουαρίου υποχωρεί κατά 1,62 δολάρια και διαμορφώνεται στα 42,98 δολάρια το βαρέλι.

    το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ, για παράδοση Φεβρουαρίου, χάνει 1,52 δολάρια και βρίσκεται στα 44,07 δολάρια.

    [06] Στο ένα ευρώ το ενιαίο εισιτήριο

    Αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, αλλά και μειώσεις στις πάσης φύσεως κάρτες απεριορίστων διαδρομών, επέρχονται από την 1η Ιανουαρίου του 2009. Πρόκειται για αυξήσεις, η απόφαση για τις οποίες είχε ληφθεί τον περασμένο Μάϊο.

    Συγκεκριμένα, το ενιαίο εισιτήριο το οποίο ισχύει για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και έχει διάρκεια μιάμιση ώρα από 80 λεπτά που είναι σήμερα πηγαίνει στο ένα ευρώ.

    Η μηνιαία κάρτα για λεωφορεία, τρόλεϊ και Τράμ που σήμερα κοστίζει 17,5 ευρώ μειώνεται στα 15 ευρώ. Η μηνιαία κάρτα για τον Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα κοστίζει 25 ευρώ, και για το Μετρό 30 ευρώ. Οι δύο αυτές τελευταίες κάρτες είναι νέα προϊόντα. Η μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα θα κοστίζει 35 ευρώ από 38 που είναι σήμερα.

    Οι ετήσιες κάρτες για λεωφορεία, τράμ και Τρόλεϊ που τώρα κοστίζουν 175 ευρώ, μειώνονται στα 150 ευρώ, ενώ η ετήσια κάρτα για όλα τα μέσα θα κοστίζει πλέον 350 ευρώ από 380 που είναι σήμερα.

    Τέλος, υπάρχουν και δύο νέες ετήσιες κάρτες για τον Ηλεκτρικό που θα κοστίζει 250 ευρώ και για το μετρό που θα κοστίζει 300 ευρώ.

    Στόχος της νέας τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, είναι να γίνει πιο προσιτό το εισιτήριο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επιβραβεύοντας τους επιβάτες εκείνους που κάνουν μεγάλη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών.

    Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επιβάτες, γεγονός που θα συμβάλει τόσο στην εξυγίανση των δημόσιων συγκοινωνιών, όσο και στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας από τα αυτοκίνητα και κατ΄επέκταση στην προστασία του περιβάλλοντος από τη μείωση των ρύπων.

    [07] Στο "τιμόνι" του ΟΑΣΕ η Ελλάδα

    Προσηλωμένη στην αρχή του «έντιμου μεσολαβητή» και στην ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΣΕ, η Ελλάδα ανέλαβε από χθες την προεδρία του Οργανισμού για το 2009.

    «Η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει, με όλες της τις δυνάμεις, να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της αποστολής που αναλαμβάνει. Γνωρίζουμε ότι η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση. Η Ελλάδα θα είναι έντιμος μεσολαβητής σε όλες τις παγωμένες συγκρούσεις που θα την απασχολήσουν. Ο ΟΑΣΕ είναι ένα τραπέζι στο οποίο καθόμαστε όλοι, πρέπει να δουλέψουμε συναινετικά και η υπόσχεση που δίνω είναι ότι θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε η κ.Μπακογιάννη σε πρόσφατες δηλώσεις της.

    Το πρόγραμμα και οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας θα παρουσιαστούν επίσημα στα 55 κράτη στις 15 Ιανουαρίου, στη Βιέννη, όπου εδρεύει η Γενική Γραμματεία του ΟΑΣΕ.

    Στην άσκηση της ελληνικής προεδρίας η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πρόθεση «να δουλέψει στενά» με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, ένα «μαχόμενο πολιτικό όργανο», όπως είπε, καθώς και με την ελληνική Βουλή, με την οποία έχει ήδη οριστεί σύνδεσμος από το υπουργείο Εξωτερικών.

    «Πιστεύουμε ότι η Βουλή των Ελλήνων θα συμβάλει ουσιαστικά στην άσκηση αυτής της προεδρίας», δήλωσε η κα Μπακογιάννη ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ κ.κ. Π. Σκανδαλάκη και Π. Ευθυμίου.

    [08] Παράταση για τέλη και ΕΤΑΚ

    Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών έτους 2009, που κανονικά έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2008, παρατείνεται μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2009, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας.

    Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης τα ειδικά σήματα θα χορηγούνται μόνο από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

    Οι κάτοχοι οχημάτων μέχρι 300 κυβικά θα πληρώσουν 18 ευρώ για να παραλάβουν το σήμα. Από 301 έως 785 κυβικά το σήμα κοστίζει 46 ευρώ, από 786 έως 1357 κυβικά 112 ευρώ και από 1358 έως 1928 κυβικά 202 ευρώ

    Οι κάτοχοι οχημάτων από 1929 έως 2357 κυβικά θα πληρώσουν 446 ευρώ και για πάνω από 2.358 κυβικά το σήμα κοστίζει 580 ευρώ.

    Η προθεσμία καταβολής του Ε.Τ.ΑΚ. παρατείνεται μέχρι και τις 15.01.2009

    [09] Διαμάχη για το φυσικό αέριο

    Ουκρανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί ξεκινώντας από την προσεχή Τετάρτη, πρωτεύουσες των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης για να αναφερθεί στο πρόβλημα με το αέριο, ανακοινώθηκε χθές από τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βασίλι Κίριτσιχ , όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ της Ουκρανίας.

    "Στόχος της επίσκεψης της αντιπροσωπείας είναι να έχει διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ για τη διευθέτηση του υπάρχοντος προβλήματος με το αέριο, δηλαδή του προβλήματος παράδοσης ρωσικού αερίου στην Ευρώπη" ανέφερε ο κ. Κίριτσιχ.

    Σύμφωνα με τον ιδιο η αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο υπουργός Ενέργειας, Γιούρτι Πρόνταν θα έχει κατ αρχήν συνάντηση με τον τσέχο πρωθυπουργό, Μίρεκ Τοπολάνεκ, η χώρα του οποία έχει αναλάβει από την πρώτη Ιανουαρίου την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι η Ρωσία διέκοψε την παράδοση αερίου στην Ουκρανία μετά από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών αερίου των δύο χωρών.

    Ο ρωσικός όμιλος Gazprom αύξησε από χθές την τιμή του αερίου στα 250 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα αερίου, χωρίς αύξηση της ταρίφας μεταφοράς, μια πρόταση που δεν έγινε δεκτή από την ουκρανική πλευρά.

    Η κρατική ουκρανική εταιρία υδρογονανθράκων Naftogaz ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε ήδη μείωση στις στους αγωγούς της φυσικού αερίου μετά την διακοπή της παροχής από τη ρωσική Gazprom και ότι θα αντλήσει από τα αποθέματά της.

    Η Ουκρανία έχει εγγυηθεί τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου από τα εδάφη της προς την Ευρώπη, που, σύμφωνα με την ρωσική εταιρία Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο εξαγωγών, γίνεται μέσω άλλου αγωγού.

    Η Naftogaz υποστηρίζει ότι διαθέτει 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ή περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής της σε αποθέματα φυσικού αερίου.

    Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αύξησε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τους πελάτες της στην Ευρώπη μετά την διακοπή της παροχής στη γειτονική Ουκρανία. "Οι παραδόσεις στις εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 326 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, εκπρόσωπος της Gazprom, της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου, η οποία έχει το μονοπώλιο.

    Ο ίδιος είπε ότι η Μόσχα επιθυμεί την επανέναρξη του διαλόγου με την Ουκρανία για την υπογραφή νέας συμφωνίας. " Υποστηρίζουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων", είπε ο Κουπριγιάνοφ.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

    "Η προεδρία (της ΕΕ) και η Επιτροπή καλούν και τα δύο μέρη και τις κυβερνήσεις τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σύντομα σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η παροχή αερίου στην Ευρώπη", ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους η προεδρεύουσα της ΕΕ Τσεχία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιλύσουν τη διαμάχη τους για το φυσικό αέριο με "διαφανή και εμπορικό τρόπο".

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ "ανησυχούν" επειδή η ρωσική εταιρία Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία. " Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη Gazprom και (την ουκρανική) Naftogaz να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία και στην Ευρώπη", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Το Κίεβο έχει ζητήσει τη μεσολάβηση των Ευρωπαίων για την επίλυση της διαμάχης με τη Μόσχα, καθώς το 80% των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη γίνεται μέσω αγωγών που περνούν από το ουκρανικό έδαφος.

    [10] Ερχονται βροχές

    Νεφώσεις με βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και νωρίς το πρωί και σε περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο, προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Παράλληλα θα εκδηλωθούν και καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Σε άνοδο η θερμοκρασίας κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές.

    Αύριο το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.Νέα πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

    Οι βροχές θα συνεχιστούν και την Κυριακή, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Σε μικρή περαιτέρω πτώση η θερμοκρασία ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι εως 6 μποφόρ.

    [11] Πρωτοχρονιά με εμπρησμούς

    Περισσότερα από 1.000 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στη Γαλλία τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και 288 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

    Συνολικά πυρπολήθηκαν 1.147 αυτοκίνητα, έναντι 878 την περασμένη χρονιά, αύξηση δηλαδή 30,64%, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    Ο γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσουν οι εμπρησμοί αυτοί. Ο Σαρκοζί ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να είναι ιδιαίτερα αυστηροί με τους εμπρηστές αυτοκινήτων και πρόσθεσε πως όσοι συλλαμβάνονται πρέπει να ανακαλούνται οι άδειες οδήγησής τους μέχρι να αποζημιώνουν τα θύματα.

    Οι περισσότεροι εμπρησμοί σημειώθηκαν στα προάστια του Παρισιού και στο Στρασβούργο, αλλά και για πρώτη φορά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και σε ορισμένες αγροτικές περιοχές.

    Στο Παρίσι περίπου 550.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία για την αλλαγή του χρόνου.

    [12] Απόγνωση στη Ζιμπάμπουε

    Περισσότερα από 30.000 κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφεί στην Ζιμπάμπουε και 1.568 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Αύγουστο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Συνολικά έχουν διαγνωστεί 31.656 κρούσματα, το ένα τρίτο από αυτά στην Χαράρε, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

    Και στη Νότια Αφρική έχουν καταγραφεί 1.334 κρούσματα και 13 άνθρωποι έχουν πεθάνει, οι περισσότεροι στην επαρχία Λιμπόπο κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

    Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ προετοιμάζονται για το καταστροφικό σενάριο των 60.000 κρουσμάτων.

    Από την πλευρά του ο Ερυθρός Σταυρός έστειλε επτά ομάδες ειδικών στις 10 επαρχίες της Ζιμπάμπουε που πλήττονται από την επιδημία.

    "Είναι τραγικό ότι το 43% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους δεν πρόλαβαν να έχουν την παραμικρή ιατρική φροντίδα", υπογράμμισε εκπρόσωπος της οργάνωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 January 2009 - 7:30:38 UTC