Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα Παιδείας
  • [02] Πρωτομαγιά στην Κούβα
  • [03] "Αγώνας για την ακρίβεια"

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα Παιδείας

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην ρωσική πρωτεύουσα και η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream" επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Ελλάδας και Ρωσίας, ανέφεραν στις δηλώσεις τους μετά την συνάντηση και το γεύμα εργασίας που είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    «Οι επιλογές της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας έχουν αποκλειστικό γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και των ευρωπαίων εταίρων μας, μέσω της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας προμηθευτών, μεταφορέων και καταναλωτών ενέργειας» τόνισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στην συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream" είπε ότι «είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα για τις χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης και εντάσσεται στην στρατηγική της διαφοροποίησης της όδευσης του φυσικού αερίου. Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα κρίνει ως ιδιαίτερα θετική την κατασκευή υποδομών με βάση της συνθήκες αυξανόμενης ζήτησης του αερίου». Ειδικότερα για την χώρα μας, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, ο "South Stream" είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική ενεργειακή αγορά, με δεδομένο ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η ανάγκη απεξάρτησης από το πετρέλαιο δημιουργούν μεγαλύτερη ανάγκη για αέριο.

    Ερωτηθείς για το θέμα της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ δεν είναι ψυχολογικό ή συναισθηματικό. Είναι πρόβλημα εξόχως πολιτικό και η εκκρεμότητα της λύσης πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους όρους σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Ελλάδα επιδιώκει λύση κοινά αποδεκτή, βιώσιμη, συνεκτική και εφαρμόσιμη που θα ισχύει έναντι όλων και θα έχει την σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ελπίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων θα ανταποκριθεί στην ειλικρινή επιθυμία μας για συμβιβασμό παραμερίζοντας εθνικιστικές λογικές και ιδεολογήματα του παρελθόντος».

    Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ρωσία υπό την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλισθεί η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων και οι αξίες του ΟΗΕ.

    Για το Κόσοβο ο πρωθυπουργός ανάφερε ότι η ελληνική θέση ήταν πάντα η επίτευξη συμφωνημένων λύσεων και όχι η δημιουργία τετελεσμένων. Σε ότι αφορά την αναγνώριση της νέας κατάστασης, η Ελλάδα θα πάρει τις αποφάσεις της μετά την λεπτομερή εξέταση όλων των εξελίξεων.

    Αναφερόμενος στην σημερινή επίσκεψη, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «η συνάντηση έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία και επιβεβαιώνει την μεταξύ μας εξαιρετική προσωπική σχέση, τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών και την δέσμευσή μας να ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις ακόμη περισσότερο στο μέλλον».

    Μίλησε και για την προσωπική του σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν λέγοντας ότι «αναγνωρίζω στο πρόσωπό του έναν πάρα πολύ αξιόπιστο συνομιλητή και παρτενέρ ο οποίος έχει παίξει καίριο ρόλο στην στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών». Σημείωσε πάντως ότι το ουσιαστικό υπόβαθρο για τις σχέσεις των δύο χωρών είναι οι στενοί ιστορικοί δεσμοί, τα κοινά συμφέροντα και οι συγγενικές απόψεις σε πολλά θέματα.

    Στην συνάντηση που είχαν, συζήτησαν τρόπους επέκτασης των πολιτιστικών σχέσεων με αφορμή την ανακήρυξη του 2013 έτους Ρωσίας για την Ελλάδα και της Ελλάδας στην Ρωσία. Επίσης συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού και των κατασκευών.

    Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η επίσκεψη θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι είχαν συνομιλίες για έναν ευρύ κύκλο θεμάτων διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη προσοχή έδωσαν οι δύο ηγέτες στα ενεργειακά σχέδια που περιλαμβάνουν τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream". Στόχος είναι να αυξήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων και της Ευρώπης είπε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε συγκεκριμένους τρόπους για την εμβάθυνση των παραδοσιακά καλών σχέσεων των δύο χωρών. Συζητήσαμε το Κόσοβο όπως και το Κυπριακό. Οι θέσεις των δύο χωρών είναι κοντά και οι δύο τασσόμαστε υπέρ της τήρησης των αρχών του διεθνούς δικαίου».

    Μιλώντας για την ενεργειακή πολιτική σημείωσε ότι «η πραγματοποίηση του South Stream δεν σημαίνει ότι η Ρωσία αντιτίθεται σε άλλα ενεργειακά σχέδια αν υπάρξουν άλλες επιλογές για ενεργειακούς πόρους εμείς θα χαρούμε». Για την στενή σχέση Ελλάδας και Ρωσίας ανέφερε: «Τα ενεργειακά σχέδια που απαιτούν μεγάλες επενδύσεις και έχουν οικονομικό αποτέλεσμα έχουν και πολιτική σημασία και οδηγούν στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας που συμμετέχει. Για την ενεργειακή πολιτική της στην Ευρώπη, η Ρωσία είχε διάφορες επιλογές, επέλεξε όμως να προωθήσει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τον South Stream μέσω της Ελλάδας. Ξέρουμε ότι ανταγωνιστικές εταιρίες και χώρες θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν και να καθυστερήσουν το έργο προβάλλοντας οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα. Θα εργαστούμε με σοβαρότητα για να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις ΗΠΑ, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι αν η Ελλάδα ήθελε γραβάτες ή εσώρουχα θα μπορούσε να τα αγοράσει από την Ιταλία ή την Κίνα. Αλλά όταν πρόκειται για ενεργειακούς πόρους οι χώρες που μπορούν να προσφέρουν μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η πρόταση της Ρωσίας είναι η πιο συμφέρουσα και από ποιοτικής και από οικονομικής άποψης.

    Για το Κόσοβο ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η θέση του είναι γνωστή. Είναι εναντίον των τετελεσμένων και υπέρ των συμφωνημένων λύσεων. Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν είναι δίκαιη και δεν είναι στην βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Μιλώντας πάλι προς τους δυτικούς παράγοντες ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι δεν μπορεί "άλλους να τους χαρακτηρίζει αγωνιστές της ελευθερίας και άλλους που κάνουν το ίδιο πράγμα να τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες".

    O πρωθυπουργός που συνοδευόταν από την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, τον υπουργό Επικρατείας κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια συναντήθηκε και με τον νέο πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ.

    «Στρατηγική η σχέση Ελλάδας-Ρωσίας»

    Στη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας και στη σημασία της μεταξύ τους ενεργειακής συνεργασίας, αναφέρθηκαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις που έκαναν στη συνάντηση που είχαν στο Κρεμλίνο.

    "Η πρόσκληση που μου απευθύνατε, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή για σας, υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση των χωρών μας και τη φιλία που τις συνδέει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε ότι με τον κ. Πούτιν έκαναν "απολογισμό της πολύ καλής συνεργασίας που είχαμε τα τελευταία χρόνια" και τόνισε ότι "θα βάλουμε τις βάσεις για την περαιτέρω δυναμική συνεργασία σε όλους τους τομείς".

    Ανέφερε ακόμη ότι με τον Ρώσο Πρόεδρο αντάλλαξαν απόψεις για τα διεθνή ζητήματα.

    Υπογράμμισε ότι η προσωπική συμβολή του Ρώσου Προέδρου στην ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών ήταν ανεκτίμητη και σημείωσε ότι από τη νέα θέση του κ. Πούτιν θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βαλντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι "υλοποιούμε πολύ σημαντικά έργα στον τομέα της ενέργειας, η συνεργασία αυτή είναι πολύ σημαντική και θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας".

    Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών και σημείωσε ότι ο τζίρος των εμπορικών συναλλαγών αγγίζει τα τρία δισεκατομύρια δολάρια.

    Ανέφερε ακόμη ότι οι δυο χώρες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι είναι συνεχείς οι μεταξύ τους επαφές και για τα διεθνή θέματα.

    "Βασιζόμαστε στο θετικό ρόλο που ανέκαθεν έπαιζε η Ελλάδα για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο Πρόεδρος Πούτιν τόνισε ακόμη ότι ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με το νέο Πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ και σημείωσε ότι παραδίδει τη σκυτάλη της Προεδρίας στο φόντο μιας σημαντικής αύξησης της ρωσικής οικονομίας και της σταθερής πολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας.

    "Οι διμερείς μας σχέσεις θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία", ανέφερε ο κ. Πούτιν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "ο νέος πρόεδρος θα είναι καλός και αξιόπιστος εταίρος. Ξέρω ότι παρακολουθείτε πολύ στενά τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας και να είστε σίγουρος ότι στην ίδια γραμμή θα συνεχιστούν και στο μέλλον", πρόσθεσε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος.

    Συμφωνία για τον South Stream

    Ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (South Stream) υπεγράφη στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα.

    Οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας και η συμφωνία υπεγράφη το μεσημέρι της Τρίτης στο Κρεμλίνο, ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια και στον Ρώσο ομόλογό του κ. Βίκτωρ Χριστένκο.

    Ο ελληνικός κλάδος του αγωγού "South Stream" θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Προβλέπεται ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης. Η Ρωσική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις Βουλγαρία, Ιταλία, και Σερβία για τους υπόλοιπους κλάδους του αγωγού. Προβλέπεται ακόμη συμφωνία για την ίδρυση εταιρίας που θα έχει την ευθύνη για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, η οποία θα υπογραφεί ανάμεσα στην Ελληνική ΔΕΣΦΑ και την GASPROM. Η έδρα της εταιρίας θα είναι κατά προτίμηση στην Ελλάδα και το έργο της θα είναι ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού.

    Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης βασίζεται σε 3 κριτήρια:

    1. Την ασφάλεια του ενεργειακού εξοπλισμού της χώρας

    2. Την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και

    3. Την μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης και την σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου από φυσικό αέριο.

    Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται πολιτική για την ενίσχυση των ενεργειακών πηγών της χώρας, για την διασφάλιση του εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς με υψηλής ποιότητας προϊόντα στις καλύτερες δυνατές τιμές και παράλληλα για να καταστεί η χώρα διαμετακομιστικό κέντρο.

    Η πρώτη διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία είχε υπογραφεί το 1987 και λήγει το 2016 ενώ εκκρεμεί ανανέωση της μέχρι το 2040. Παράλληλα έχει συσταθεί μικτή επιτροπή για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα Φυσικού αερίου.

  • ** Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει σήμερα στην Αθήνα, όπου υπό την προεδρία του θα συνεδριάσει στις 13:00 η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του υπουργείου Παιδείας.

    [02] Πρωτομαγιά στην Κούβα

    Επίσκεψη στην Κούβα πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Γενική Γραμματεα του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα μέχρι τις 4 Μαίου, μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Δέσποινα Μάρκου, συνεργάτης του τμήματος διεθνών σχέσεων, θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην Αβάνα.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία θα έχει συνομιλίες και συναντήσεις με στελέχη του ΚΚ Κούβας και της κυβέρνησης της χώρας, με τμήματα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και κρατικούς φορείς, αρμόδιους για θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, οικονομίας και παιδείας. Επίσης θα επισκεφθεί τόπους δουλειάς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.

    Την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν και σε αποστολές του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ζήτησε η κ.Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε την Κυριακή του Πάσχα το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής.

    ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά, την Πέμπτη, τονίζονταςι ότι η απεργία την 1η Μάη αποτελεί κορυφαίο αγωνιστικό γεγονός με μεγάλο ιστορικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό βάρος".

    [03] "Αγώνας για την ακρίβεια"

    Σε αγώνα "ενάντια στην ακρίβεια και στις πολιτικές που τη γεννούν" κάλεσε τους εργαζόμενους ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του.

    "Με νέα αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών, που θα κυμαίνονται από 60 έως 100% και θα εφαρμοστούν από την Πρωτομαγιά, ετοιμάζεται να τιμήσει την φετινή επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς η κυβέρνηση της Ν.Δ", αναφέρει ο ΣΥΝ.

    "Τα παζλ της ακρίβειας στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στα τιμολόγια των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, στα ναύλα της ακτοπλοΐας συμπληρώνεται και με τις αυξήσεις των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες αλλά και τη διαφαινόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων", τονίζει και καταλήγει:

    "Ο ΣΥΝ θα βρεθεί στο πλάι των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στην ακρίβεια και στις πολιτικές που την γεννούν".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 April 2008 - 8:30:28 UTC