Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάνυξη στο 'Αγιο Ορος
  • [02] Γκρουέφσκι για το όνομα

  • [01] Κατάνυξη στο 'Αγιο Ορος

    Την κατανυκτική και γεμάτη πνευματικότητα ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας μακριά από το θόρυβο και την κοσμικότητα των πόλεων βιώνει το πλήθος των επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συρρέει αυτές τις μέρες στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

    Οι προσκυνητές της Αθωνικής Πολιτείας, που τις ημέρες πριν το Πάσχα είναι πενταπλάσιοι απ΄ ότι συνήθως, βρίσκονται ξαφνικά σε έναν άλλο κόσμο , τον κόσμο των μοναχών, όπου οι ρυθμοί ζωής διαφέρουν πολύ από το δικό τους. Λιτότητα, ολονύκτιες ακολουθίες , βυζαντινοί ύμνοι και θλιμμένοι ήχοι από καμπάνες δημιουργούν μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα μέσα στην ανοιξιάτικη φύση.

    Ημέρα αργίας και σιωπής είναι η Μεγάλη Παρασκευή η οποία για τους αγιορείτες ξεκινά με την ακολουθία του Όρθρου, που ,ανάλογα με το μοναστήρι, αρχίζει αλλού τα μεσάνυχτα και αλλού στη 1 ή στις 2 τα ξημερώματα και συνεχίζει μέχρι τις 6 το πρωί.

    Με ψαλμωδίες και βυζαντινές μελωδίες γύρω στη 1 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου, ενώ η ακολουθία του Επιταφίου τελείται το Μεγάλο Σάββατο από τη 1 έως τις 4 τα ξημερώματα και περίπου στις 5 το πρωί γίνεται τη περιφορά του. Μοναχοί ιερείς με λάβαρα και σταυρούς, καθώς και λαϊκοί μετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου που γίνεται σε καθένα από τα είκοσι μοναστήρια της Αθωνικής Πολιτείας. Όταν ο Επιτάφιος φτάσει μπροστά στην πύλη της εκκλησίας όλοι οι μοναχοί και οι επισκέπτες περνούν από κάτω και εισέρχονται στο ναό.

    Η πρώτη Ανάσταση στο Άγιο Όρος γίνεται στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ η Αγρυπνία της Αναστάσεως αρχίζει στις 10 το βράδυ και τελειώνει στις 6 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα οπότε και οι μοναχοί κάθονται στο πασχαλινό τραπέζι για να φάνε ψάρι σαλάτα και κόκκινα αυγά. Η ατμόσφαιρα είναι πλέον χαρούμενη τάλαντα και καμπάνες σημαίνουν για να δώσουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

    Ο εορτασμός όμως δεν τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα όπως γίνεται έξω από το Άγιο Όρος. Τη δεύτερη ημέρα στο Πρωτάτο γίνεται με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια συνοδεία ιερέων και επισκόπου του Αγίου Όρους η μεγάλη λιτανεία της θαυματουργής εικόνας «Αξιον Εστί» η οποία διαρκεί πέντε ώρες. Η λιτανεία περνάει από τα κονάκια και τα κελιά των μοναχών οι οποίοι υποδέχονται την εικόνα με τιμές και παράλληλα προσφέρουν εδέσματα, τυρί και κρασί για να κεραστούν οι επισκέπτες του Αγίου Όρους. Λιτανείες γίνονται και σε κάθε μοναστήρι τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα μετά το Πάσχα για παράδειγμα την 3η ημέρα του Πάσχα στη Μονή Ιβήρων γίνεται η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Πορταϊτισσας.

    [02] Γκρουέφσκι για το όνομα

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, εκτίμησε ότι οι τροπολογίες στο θέμα της ονομασίας που συμπεριλαμβάνονται στην Έκθεση Προόδου για την ΠΓΔΜ το 2007, η οποία ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν κάτι το αναμενόμενο.

    «Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Εγώ από τον περασμένο Νοέμβριο ακόμη, δηλαδή έξι μήνες πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είχα δηλώσει επανειλημμένως ότι το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα για την ένταξή μας στη Συμμαχία. Γίνεται εμφανές ότι το πρόβλημα αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται και για την πορεία μας προς την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι και πρόσθεσε:

    «Η κυβέρνηση μας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την αναζήτηση κάποιας λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας, πάντοτε βέβαιο στο πλαίσιο του εφικτού και στο πλαίσιο που δεν υπερβαίνει την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει η Δημοκρατία της Μακεδονίας».

    Υπενθυμίζεται ότι χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 601 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 30 αποχές, ενέκρινε την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Έρικ Μέγιερ για την πρόοδο της ΠΓΔΜ κατά το 2007.

    Ανάμεσα στις τροπολογίες που είχαν κατατεθεί ορισμένες αφορούσαν τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς, το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το θέμα του ονόματος.

    Με τροπολογία απεφεύχθη η προσπάθεια αποδέσμευσης του θέματος του ονόματος από τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα συμβιβαστικής λύσης.

    Το αρχικό κείμενο, σύμφωνα με το οποίο το θέμα του ονόματος «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς», αντικαταστάθηκε με την πρόσκληση του ΕΚ «να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμβιβαστική λύση, ώστε το θέμα να μην εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς».

    Την τροπολογία αυτή είχαν από κοινού υποβάλλει οι Ελληνες ευρωβουλευτές Γ. Δημητρακόπουλος (ΝΔ), Μ. Κοππά και Σ. Λαμπρινίδης (ΠΑΣΟΚ) και Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΝ).

    Οι ευρωβουλευτές, ακόμη, κάλεσαν τις δύο χώρες «να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε πρόσφατα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 April 2008 - 8:30:25 UTC