Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Aμοιβαία συμφέροντα"

  • [01] "Aμοιβαία συμφέροντα"

    Ελλάδα και Ρωσία προωθούν με τη σταθερή πολιτική τους τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτoρείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα την Τρίτη του Πάσχα.

    "Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα στη σφαίρα της ανάπτυξης και της ευημερίας και εγγύς απόψεις, σε πολλά διεθνή ζητήματα", δήλωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, που επισκέπτεται για τρίτη φορά τη Μόσχα και τον Πρόεδρο Πούτιν, "ένα μεγάλο Ευρωπαίο ηγέτη, αλλά και φίλο της χώρας μου".

    Στη συνέντευξή του, ο κ. Κ.Καραμανλής δηλώνει ικανοποιημένος γιατί "τα τελευταία τέσσερα χρόνια Ελλάδα και Ρωσία ήρθαν κοντύτερα, μέσα από την ουσιαστική, εντατική όσο και στενή συνεργασία σε καίρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος" και προσθέτει ότι η "στρατηγική", όπως την χαρακτήρισε το 2004 ο Β.Πούτιν, συνεργασία αυτή "απέδειξε το ειδικό βάρος και τη σημασία της όχι μόνο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, αλλά και ως προς το ευρωπαϊκό μας μέλλον".

    Οι υπάρχουσες προϋποθέσεις συνηγορούν ότι και αυτή η επικείμενη συνάντηση θα αποδειχθεί "πολλαπλά επωφελής για τον ελληνικό και το ρωσικό λαό", εκτιμά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι προσβλέπει και στη συνάντησή του με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, "δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη μπροστά μας πολλές προκλήσεις και ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας και την ενδυνάμωση της φιλίας μας σε όλους τους τομείς".

    Σε ερώτηση για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας ο κ. Καραμανλής την χαρακτήρισε "ουσιαστική, αλλά και με διευρυνόμενη προοπτική", επισημαίνοντας ότι στο τέλος του 2015 η χώρα μας θα καταναλώνει 7 δισεκατομύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 80% του οποίου θα προέρχεται από τη Ρωσία. Υπογράμμισε, τη σημασία της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, προσθέτοντας ότι "η ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας συνιστά πλέον προτεραιότητα για τις χώρες της Ευρώπης, δεδομένου ότι σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εισρεύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά από την περιοχή της Κασπίας στο εγγύτερο μέλλον".

    Αναφερόμενος ειδικότερα στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι η πορεία του έργου εξελίσσεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, καθώς "το διεθνές κονσόρτσιουμ που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείρισή του έχει ήδη δημιουργηθεί στην Ολλανδία και δουλεύει εντατικά για την υλοποίηση του έργου".

    Ο κ. Καραμανλής θα έχει συνομιλίες στη Μόσχα με τον απερχόμενο πρόεδρο Πούτιν και το νέο πρόεδρο Μεντβιέντεφ.

    Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ορκίζεται και αναλαμβάνει επισήμως την προεδρία της Ρωσίας στις 7 Μαΐου, ενώ την επομένη αναμένεται ότι η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) θα επικυρώσει την προεδρική πρόταση και θα εκλέξει τον Βλαντίμιρ Πούτιν πρωθυπουργό της χώρας. Οι συνομιλίες με τον κ. Κώστα Καραμανλή είναι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κρεμλίνου, από τις τελευταίες συναντήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν με ξένους ηγέτες υπό την προεδρική του ιδιότητα.

    Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα την Τετάρτη 30 Απριλίου.

    Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Πρακτορείο ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ

    Τη συνέχεια στις ελληνορωσικές σχέσεις και την πολιτική βούληση για εμβάθυνση και διεύρυνση της ήδη υπάρχουσας ευρείας συνεργασίας θα υπογραμμίσει η επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα την Τρίτη του Πάσχα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι».

    Εκφράζοντας τη χαρά του, που θα επισκεφθεί ξανά τη Μόσχα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου Πούτιν, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Η συνάντηση αυτή θα δημιουργήσει έναν ακόμη κρίκο στη μακρά και σταθερή αλυσίδα τακτικών, αποδοτικών συναντήσεων. Συνεργαστήκαμε στενά ο ένας με τον άλλον τα τελευταία τέσσερα χρόνια για σειρά σημαντικών ζητημάτων, με στόχευση να ανορθώσουμε τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα και είμαι πεπεισμένος ότι στο μέλλον θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες για το καλό των λαών μας».

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι θα ευχαριστήσει τον Πρόεδρο Πούτιν για τις «ενεργητικές του προσπάθειες» προς αυτήν την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας τη σημασία των «στρατηγικών», όπως τις είχε χαρακτηρίσει ο Β.Πούτιν, σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει την προσωπική του βούληση να συμβάλει στην εδραίωσή τους και στο μέλλον, και προσβλέπει στη συνάντησή του με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, «καθόσον είμαι πεπεισμένος ότι και εκείνος θα συμφωνήσει με την αναγκαιότητα να εκμεταλλευτούμε τις νέες δυνατότητες, που οπωσδήποτε θα ανοιχθούν στο μέλλον».

    Αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά υψηλή» τη σημασία αυτού του σχεδίου για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, σημειώνοντας ότι «η διαφοροποίηση των προμηθειών πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας». Το σχέδιο του πετρελαιαγωγού, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, «θα μας δώσει μια εναλλακτική και πρόσθετη διαδρομή, που θα επιτρέπει τη διαφοροποίηση των εξαγωγών του ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω της νότιας πύλης, η οποία εξαρτάται αυτή τη στιγμή από τη διέλευση μέσω των Στενών του Βοσπόρου», όπου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του έργου, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι μετά την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας στην Ολλανδία, εντός μερικών μηνών το κονσόρτσιουμ θα παρουσιάσει τις απαραίτητες τεχνικο-οικονομικές μελέτες και θα προετοιμάσει τις συμφωνίες διέλευσης (τράνζιτ), οι οποίες πρέπει να υπογραφούν με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, συμπεραίνοντας ότι «το σχέδιο προχωρά επιτυχώς και δεν υπάρχει αναγκαιότητα οποιασδήποτε κυβερνητικής μεσολάβησης στην εξέλιξή του, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο».

    Ερωτηθείς για τον αγωγό φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» (South Stream) ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σχέδιο για την Ελλάδα «πολλά υποσχόμενο, καθώς θα εγγυηθεί τη διαφοροποίηση πηγών για την Ευρώπη, ενισχύοντας κατβ αυτόν τον τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια και κατοχυρώνοντας μια πιο ανοιχτή και ανταγωνιστική εσωτερική αγορά φυσικού αερίου». Για τους λόγους αυτούς το σχέδιο έχει «την ευρεία στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης» και έχει ήδη συνεξεταστεί από την αρμόδια ελληνο-ρωσική ομάδα εργασίας, με την οποία συνεχίζεται η 20ετής συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στον τομέα του φυσικού αερίου.

    Στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός χαιρετίζει την αύξηση του ρεύματος Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά καταβάλλει κάθε προσπάθεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, που παρέχει η ΕΕ, για να συνδράμει τον διμερή τουρισμό, έναν παράγοντα, ο οποίος «επιτρέπει την εξισορρόπηση των εμπορικών - οικονομικών σχέσεων», αλλά και «φέρνει πιο κοντά τους λαούς μας». Απαριθμεί επίσης τομείς όπως ο κατασκευαστικός, ο τραπεζικός, οι νέες τεχνολογίες και οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα οίνου, γύρω από τους οποίους διαμορφώνεται πλαίσιο «σαφών προοπτικών και αυξανόμενης αισιοδοξίας», σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις.

    Αναφερόμενος στις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι, όπως αποφάσισαν με τον πρόεδρο Πούτιν κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στη Μόσχα το Δεκέμβριο, το 2013 να εορταστεί ως έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα, την παραμονή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μ.Θάλασσα.

    Ερωτηθείς για το θέμα του Κοσόβου ο Κ.Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα «πάντοτε προτιμούσε τις συμφωνημένες αποφάσεις και ήταν αντίθετη με την αρχή της αναγνώρισης των τετελεσμένων», γιβ αυτό και θα λάβει τις αποφάσεις μετά από λεπτομερή ανάλυση των εξελίξεων, των συνεπειών τους στην περιφερειακή ασφάλεια και των εθνικών της συμφερόντων. Σε ό,τι αφορά, δε, στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για «τη δέσμευση της Ρωσίας να υποστηρίξει τις προσπάθειές μας για μια οριστική λύση του προβλήματος, η οποία επεδείχθη με τις πρόσφατες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι η Μόσχα θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων και θα αναγνωρίσει ένα όνομα αμοιβαίως αποδεκτό».

    «Έχουμε εμπιστοσύνη ότι η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ δεν θα φεισθεί προσπαθειών για την υπεράσπιση του κύρους του κεντρικού αυτού οργάνου του ΟΗΕ και τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των ψηφισμάτων του, καθώς και για την υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών και αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στον οποίον βασίζονται οι διεθνείς σχέσεις», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 April 2008 - 18:30:19 UTC