Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στόχος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας"

  • [01] "Στόχος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας"

    Συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Εθνικής Άμυνας Ευαγγελο Μεϊμαράκη είχε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Η κα Μπακογιάννη ανέφερε σε δηλώσεις της ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και υπογράμμισε σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων πως «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με εντατικότερους ρυθμούς όταν θα λήξει η προεκλογική περίοδος στα Σκόπια. Από κει και πέρα ελπίζω ότι θα έχουμε τις δυνατότητες να προχωρήσουμε».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το όνομα "Νέα Μακεδονία" η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι «δεν έχουμε μπει σε ονοματολογία ούτε θα μπούμε. Απέχουμε πολύ από αυτό. Πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται και συζητούνται αλλά δεν βρισκόμαστε εκεί».

    Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι έγινε μια ευρύτερη ανασκόπηση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και σημείωσε πως επιβεβαιώθηκε ότι οι θέσεις της Ελλάδας σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν είναι σωστές.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το όνομα "Νέα Μακεδονία" για την ΠΓΔΜ, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «δεν συζητάμε εμείς αυτή τη στιγμή τα ονόματα αυτά με την έννοια που το θέτετε. Έχουμε βάλει τα χαρακτηριστικά και αναμένουμε από τον διαπραγματευτή τις προτάσεις του».

    Σε άλλη ερώτηση, αν συζητήθηκαν θέματα Αφγανιστάν και Κοσόβου ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε θετικά ενώ, τέλος, κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή, χθες, «σχετικά με δημοσιογράφους - μισθωμένους κονδυλοφόρους» ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι «όσοι κάνουν τέτοιες καταγγελίες θα πρέπει να τις τεκμηριώνουν και να αναφέρουν ονόματα».

    "Συγκροτημένη πολιτική ανάπτυξης"

    Αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου σημειώθηκε την Παρασκευή στη Βουλή με αφορμή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πολιτική ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.

    Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε το Γιώργο Παπανδρέου ότι διαστρεβλώνει την αλήθεια. Παράλληλα δε κατέκρινε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι οδήγησαν τον αγροτικό τομέα στην καθήλωση και στη συρρίκνωση.

    Τα μεσογειακά προϊόντα, που μας ενδιαφέρουν περισσότερο, τα είχατε ξεχάσει από τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ κι εμείς τα βάλαμε μέσα με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν αλλάζει όσα ψεύδη κι αν επιστρατεύετε, απάντησε ο Κ.Καραμανλής, υπό τα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της ΝΔ, αλλά και τις διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας στην κριτική του Γ.Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε:

    - Είναι αλήθεια φιλοαγροτική πολιτική που δεν απορροφούσε τα κοινοτικά κονδύλια ως το 2004 και αντιαγροτική η δική μας πολιτική που ανέβασε την απορροφητικότητα από το 18% στο 80% σήμερα;

    - Είναι, μήπως, φιλοαγροτική πολιτική η ασυδοσία που διέκρινε τη δική σας πολιτική στους συνεταιρισμούς των ημετέρων κι έρχεστε εδώ και μιλάτε για κομματισμό; Κι είναι αντιαγροτική πολιτική οι έλεγχοι που αποκατέστησαν τη δικαιοσύνη και έκοψαν τις σπατάλες;

    - Είναι φιλοαγροτική η πολιτική σας, που με κάθε μέσο επιχειρούσε να φιμώσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών; Φαινόμενο τόσο συχνό επί ΠΑΣΟΚ. Και είναι αντιαγροτική η δική μας πολιτική του διαλόγου και της συναινετικής επίλυσης των προβλημάτων τους;

    - Είναι φιλοαγροτική πολιτική να καθυστερεί η πληρωμή των αποζημιώσεων επί ένα και ενάμισι χρόνο επί των ημερών σας κι αντιαγροτική η δική μας πολιτική να παίρνουν οι αγρότες τις αποζημιώσεις τους στην ώρα τους;

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες που πέρασε και περνά ο αγροτικός κόσμος,αλλά και τις ευκαιρίες που χάθηκαν, όσο και τα αίτια που οδήγησαν τον αγροτικό τομέα στην καθήλωση και στη συρρίκνωση.

    "Από το 1981 έως και σήμερα έχουν εισρεύσει στη χώρα τεράστιοι κοινοτικοί πόροι, τόσο για αγροτικές επιδοτήσεις, όσο και για έργα υποδομών στον αγροτικό τομέα, αλλά δυστυχώς, κυριάρχησαν λαϊκίστικες, κομματικές σκοπιμότητες και καιροσκοπικές αντιλήψεις", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στη διεθνή συγκυρία και στην ανάγκη ανάπτυξης μιας ευέλικτης αγροτικής πολιτικής, υπογράμμισε ότι εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε μια καλύτερη προοπτική για τον αγροτικό κόσμο, οφείλουμε να δούμε αλλά και να προετοιμαστούμε, τόσο για τους κινδύνους όσο και για τις ευκαιρίες που έρχονται.

    "Σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ελλάδα εφαρμόζει συγκροτημένη πολιτική αγροτικής ανάπτυξης", σημείωσε ο κ.Καραμανλής, φέροντας ως απόδειξη το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης "Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013", με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο "είναι από τα πρώτα που εγκρίθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    Σημαντικά μέτρα αυτού του Προγράμματος, σημείωσε, αφορούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής, την προστασία των υδατικών πόρων, την ενίσχυση καλλιεργειών φιλικών προς το περιβάλλον, την προστασία και τον εμπλουτισμό του δασικού πλούτου της χώρας.

    Επισήμανε δε, ότι πέρα από την εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων, οι αγρότες θα έχουν μέχρι το 2013 σημαντικό εγγυημένο εισόδημα με την μορφή ενιαίας ενίσχυσης. Οι κοινοτικές επιδοτήσεις στη νέα προγραμματική περίοδο θα φτάσουν τα 18 δισεκ ευρώ, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Μέτρα για ντόπινγκ

    "Σε θέματα χρήσης απαγορευμένων ουσιών είμαστε αμείλικτοι. Πλήρης διαλεύκανση, πλήρης κάθαρση", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, για την υπόθεση ντόπινγκ αθλητών της εθνικής ομάδας Άρσης Βαρών.

    "Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με τη λογική ότι η συλλογή μεταλλίων είναι εθνική υπόθεση ή υπόθεση εθνικής συλλογικής περηφάνιας. Δεν μπορούμε, όμως και απ΄ την άλλη πλευρά να γενικεύουμε. Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι όλοι όσοι διακρίνονται στον αθλητισμό ή κάνουν πρωταθλητισμό, είναι αναμεμειγμένοι με αυτή την υπόθεση της κατάντιας", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στα θέματα καταπολέμησης του ντόπινγκ και ότι ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν και ενσωμάτωσαν τη διεθνή σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ για την καταπολέμηση του ντόπινγκ του 2005.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου εγγυήσεων διαφάνειας στον αθλητισμό είπε ότι:

    - Μέσω του Ελεγκτικού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, ή και έκτακτα,έλεγχοι σε όλες τις αναγνωρισμένες αθλητικές ομοσπονδίες, όσον αφορά την οικονομική τους διαχείριση και την εφαρμογή του νόμου.

    - Αναθεωρούνται δραστικά τα προνόμια που παρέχονται στους ερασιτέχνες αθλητές και ότι αναμένεται το πόρισμα της ειδικής επιτροπής, που συστάθηκε για θέματα αντιμετώπισης του ντόπινγκ.

    - Απαγορεύτηκε από το 2006 η διάθεση κάθε είδους ουσιών, ή συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ιδιωτικά γυμναστήρια.

    - Είναι ήδη έτοιμη τροπολογία για να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των δειγματοληπτών και να ανατεθεί η δειγματοληψία αποκλειστικά στο ΕΣΚΑΝ, καθώς είχαν παρατηρηθεί προβλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

    - Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση αθλητών, προπονητών και γονέων για την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη.

    - Το Γραφείο Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το ΕΣΚΑΝ, διεξάγουν τα τελευταία χρόνια σχετικούς ελέγχους στα σχολικά πρωταθλήματα.

    - Συμμετέχουμε ενεργά σε όλα τα διεθνή όργανα και έχουμε υπογράψει όλες τις διεθνείς συμβάσεις, που αφορούν στο θέμα του ντόπινγκ.

    "Με μια φράση: Ανεβάζουμε τον πήχη πολύ ψηλά. Σε θέματα χρήσης απαγορευμένων ουσιών είμαστε αμείλικτοι. Πλήρης διαλεύκανση. Πλήρης κάθαρση", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Τόνισε δε ότι το ντόπινγκ δεν είναι κανόνας."Και το μήνυμα αυτό το οφείλουμε στις θυσίες χιλιάδων παιδιών που αγαπούν τον αθλητισμό. Το οφείλουμε στις νέες και στους νέους μας που έχουν ως όραμά τους τον πρωταθλητισμό, τον υγιή πρωταθλητισμό. Δεν πρέπει να ταυτιστεί η διάκριση και ο πρωταθλητισμός με αυτές τις αρνητικές εικόνες", επεσήμανε.

    Απάντηση στην κα Παπαρήγα για Πυροσβεστικό Σώμα

    Έμφαση στην επιχειρησιακή ετοιμότητα, στον εθνικό σχεδιασμό αλλά και στην πρόληψη, καλώντας τους πολίτες να γίνουν πιο ενεργοί, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτηση της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

    Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ολοκληρώνονται σύντομα οι διαδικασίες για τις προσλήψεις πυροσβεστών.

    "Η προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού μας πλούτου είναι εθνική υπόθεση που αγγίζει όλους", τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ταυτόχρονα ότι ο προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το 2008 είναι αυξημένος κατά 85% και από 3 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007,έφτασε στα 5,8 εκ ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που έχουν παρθεί και σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί τους δήμους και τις κοινότητες με 35 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο, όπως είπε, κονδύλι που έχει δοθεί, για την εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού και βλάστησης,οι κατανομές του οποίου ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες μέρες.

    Ο Κ. Καραμανλής αναφερόμενος στο θέμα της στελέχωσης και επάνδρωσης με ανθρώπινο δυναμικό τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την επαναπρόσληψη των 5.500 εποχικών πυροσβεστών και έχει ήδη αρχίσει η εκπαίδευση τους.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η θεσμοθέτηση του Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διασπορά των δυνάμεων και τη διεξαγωγή εντατικών περιπολιών, προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή και συντήρηση μέσω ΣΔΙΤ έξι πυροσβεστικών υπηρεσιών και ενός πυροσβεστικού σταθμού με κόστος που ξεπερνά τα 155 εκ ευρώ. Παράλληλα αναπτύσσεται συστηματική προσπάθεια για την πλήρη αποκατάσταση παράνομων χωματερών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 April 2008 - 10:30:20 UTC