Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τα λεφτά δεν πάνε στην ανάπτυξη"
  • [02] Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων

  • [01] "Τα λεφτά δεν πάνε στην ανάπτυξη"

    Αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πολιτική ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση "τα έκανε θάλασσα" με τη νέα ΚΑΠ, εκτιμώντας ότι τα λόγια της κυβέρνησης, που "ακούγονταν ωραία το 2004 κρίνονται από τους αγρότες οι οποίοι έχουν κάκιστη εντύπωση για το έργο της ΝΔ".

    Η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τον αγροτικό κόσμο, τόνισε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό ότι αθέτησε την υπόσχεσή του να διαπραγματεύεται ο ίδιος στην ΕΕ για τα συμφέροντα της ελληνικής Γεωργίας.

    "Υποσχεθήκατε ότι θα δίνατε μάχες στις Βρυξέλλες πηγαίνοντας ο ίδιος στα συμβούλια υπουργών. Δεν πήγατε ποτέ. Πήγαν οι υπουργοί σας και κάθε φορά που διαπραγματεύτηκαν τα προϊόντα μας, οι αποφάσεις ήταν οδυνηρές όπως αυτές για τους καπνοπαραγωγούς", είπε. Και αναρωτήθηκε "εάν ήταν ανικανότητα ή συνειδητή πολιτική υπέρ των καπνοβιομηχάνων και των μεσαζόντων".

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό να ρωτήσει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εάν αληθεύει η καταγγελία του ότι (ο υπουργός) "διαχειρίζεται τα χρήματα που χάνουν οι παραγωγοί, κάνοντας ρουσφέτια και ενισχύοντας τα παιδιά της ΝΔ".

    "Πώς να πάει μπροστά η αγροτιά, πώς να πάει μπροστά η χώρα, με κομματισμό και πελατειακή αντίληψη, από τη Δικαιοσύνη με το κυνήγημα του εισαγγελέα Μπάγια, μέχρι και την αγροτική οικονομία", διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου.

    Και ζήτησε από τον Κ.Καραμανλή "να ακούσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών και ιδιαίτερα των πυρόπληκτων που τους έχετε ξεχάσει εντελώς".

    Εμείς, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, χτίζουμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο και θα είμαστε πάντα κοντά του, με σχέδιο και έγνοια για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

  • ** Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα απευθύνει χαιρετισμό στην αυριανή συνάντηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΠΑΣΠ, στις 11 το πρωί, ενώ τη Μεγάλη Τρίτη το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος θα συνεδριάσει στην Ηλεία, όπου παράλληλα ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς και θα περιοδεύσει σε πυρόπληκτα χωριά, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    [02] Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων

    «Ο κ. Νίμιτς δεν κατέθεσε καμιά νέα πρόταση. Πρόκειται για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης που ήταν και το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη μετά την, πλέον της μιας ώρας, συνάντηση που είχε με τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μ. Νίμιτς.

    Ο κ. Νίμιτς, συνέχισε η κα Μπακογιάννη, «λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα και την προεκλογική περίοδο στη γειτονική χώρα και συνεκτιμώντας τα θα προχωρήσει με δικές του πρωτοβουλίες».

    «Σημασία για μας», τόνισε η υπουργός, «έχει ότι η διαπραγμάτευση είναι ζωντανή. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα. Εχει μια σταθερή κυβέρνηση και έναν πολιτικό κόσμο ο οποίος συναινεί στους στόχους και την πολιτική γραμμή που έχουμε θέσει».

    Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, ο κ. Νίμιτς εξερχόμενος από το γραφείο της υπουργού, επιβεβαίωσε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση, ότι έκανε συστάσεις όπως είθισται για έναν μεσολαβητή, αλλά δεν είναι οι τελευταίες, ότι δεν έχει χρονοδιάγραμμα ή καταληκτική ημερομηνία στην αποστολή του.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε ότι «το ανακοινωθέν του Βουκουρεστίου έδωσε νέα τροπή στην κατάσταση» , ενώ μεταφέροντας τη γενική του εντύπωση από τα Σκόπια, είπε ότι έφυγε από εκεί με τη διαπίστωση ότι γνωρίζουν ότι η επίλυση του προβλήματος θα ήταν εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα. «Είναι προφανές ότι θέλουν μια λύση, η οποία όμως να είναι αποδεκτή από το έθνος τους», είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς για τις πιθανότητες προόδου της διαπραγμάτευσης εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην ΠΓΔΜ, είπε ότι «πάντα στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη» και ότι το έχει διαπιστώσει επί 14 χρόνια που πηγαινοέρχεται στις δύο πρωτεύουσες και άλλοτε μπορεί να έχει η μια εκλογές και άλλοτε η άλλη.

    Όταν τον ρώτησαν, αν μπορεί να υπάρξει λύση ως την 1η Ιουλίου, όπως έχει γραφεί στον Τύπο, απάντησε ότι λύση μπορεί να υπάρξει και σε λίγες ημέρες, αν και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες, αλλά η ημερομηνία αυτή δεν έχει τη μορφή χρονοδιαγράμματος. Τόνισε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα.

    Ως προς τα επόμενα βήματα είπε ότι «δεν έχω ξεκαθαρίσει τη συνέχεια της διαδικασίας». Αν πρόκειται δηλαδή να καλέσει τους διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη ή αν θα επισκεφθεί εκ νέου Αθήνα και Σκόπια.

    Ερωτηθείς αν είμαστε πιο κοντά σε μια λύση σήμερα, απάντησε «δεν θα το έλεγα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «τα γεγονότα του περασμένου μήνα έδωσαν διαφορετική τροπή στην όλη κατάσταση και υπογράμμισαν την ανάγκη να επικεντρώσουν- οι ενδιαφερόμενες πλευρές- σε αυτά που χρειάζονται για έναν συμβιβασμό».

    «Μετά τα γεγονότα του τελευταίου μήνα οι δύο πλευρές αφιερώνουν πολύ σκέψη για το ζήτημα και εξετάζουν τα περιθώρια συμβιβασμού συνυπολογίζοντας τα εθνικά τους συμφέροντα», τόνισε.

    «Δεν κόμισα καμιά νέα πρόταση, η παλαιά πρόταση», είπε. «Ως μεσολαβητής κατά καιρούς κάνω κάποιες συστάσεις. Εμπιστευτικές» . Δεν υπάρχει «τελική υπόδειξη ή σύσταση», υπογράμμισε. Ανέφερε ότι σχεδόν κάθε πρόταση που έχει κάνει, έχει αντικρουστεί από τις ενστάσεις της μιας ή της άλλης πλευράς, αλλά θεώρησε υγιές το ότι ακούει τις αντιδράσεις των δύο πλευρών, τι αποδέχονται και τι πρέπει να αναθεωρηθεί. «για να φτάσουμε σε μια λύση».

    «Πιστεύω ότι το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ - συνέχισε - έχει παροτρύνει και τις δύο πλευρές να επιλύσουν το πρόβλημα. Συγκεκριμένα στα Σκόπια διαπίστωσα ότι υπάρχει η αίσθηση ότι η επίλυση αυτού του προβλήματος θα ήταν εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα. Είναι προφανές ότι θέλουν μια λύση η οποία όμως να είναι αποδεκτή από το έθνος τους. Εχουν συνειδητοποιήσει όμως τη σημασία μίας επίλυσης. Ειμαι ενθαρρυμένος από το ενδιαφέρον για τον δυναμισμό των δύο πλευρών να επιλύσουν το θέμα και οι δύο χώρες έχουν σημαντικές απόψεις για κάποια θέματα, αλλά πρέπει να γεφυρωθούν», κατέληξε.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Μ. Νίμιτς

    "Στον κ. Νίμιτς μετέφερα τρία απλά και καθαρά μηνύματα: πρώτα από όλα την στήριξή μας στην διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μόνο του ΟΗΕ. Δεύτερον επανέλαβα τη θέση μας της "κόκκινης γραμμής" που εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και τρίτον απαίτησα να υπάρχει εκ μέρους του διαμεσολαβητή αντικειμενικότητα και ευαισθησία στις ελληνικές θέσεις", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του στο γραφείο του στη Βουλή σήμερα το απόγευμα με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 April 2008 - 18:30:23 UTC