Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε Σκόπια και Αθήνα ο Νίμιτς
  • [02] "Μηχανισμοί προστασίας πολίτη"
  • [03] Εξάγει...άνεργους η Γερμανία

  • [01] Σε Σκόπια και Αθήνα ο Νίμιτς

    Συνομιλίες για το όνομα θα έχει σήμερα στα Σκόπια και αύριο στην Αθήνα ο Μ.Νίμιτς.

    Υπό την προεδρία της κ.Μπακογιάννη, θα συνεδριάσει το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στο Κυπριακό.

    Την επιθυμία της Ελλάδας να λυθεί στις σχετικές διαπραγματεύσεις το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ με δίκαιο τρόπο, γι αυτό και η ίδια δέχθηκε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει για όλους, τονίζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», επισημαίνοντας συγχρόνως πως εναπόκειται στα Σκόπια να δείξουν συμβιβαστική διάθεση και να συναντήσουν την Ελλάδα στο ήμισυ της διαδρομής.

    Όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός, με τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει για όλους, θα εγκαταλειφθούν οποιεσδήποτε επεκτατικές διαθέσεις, πάθη και μίση του παρελθόντος.

    Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στα Σκόπια μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και του εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία Νικόλα Ντιμιτρόφ.

    Σκοπός της συνάντησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι ήταν ο συντονισμός των θέσεων της ηγεσίας της χώρας ενόψει της σημερινής συνάντησης με το μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι το βασικό μήνυμα που θα μεταφέρει αύριο η ηγεσία της ΠΓΔΜ στον κ. Νίμιτς είναι ότι παρά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα οι συνομιλίες γύρω από την ονομασία συνεχίζονται.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι μεταξύ της ηγεσίας της χώρας δεν υπάρχει κοινά διαμορφωμένη θέση για το ζήτημα της ονομασίας, απάντησε «δεν είναι σύνηθες εν μέσω διαπραγματεύσεων, διότι οι διαπραγματεύσεις όπως γνωρίζετε συνεχίζονται και δεν έχουν ολοκληρωθεί, να βγαίνει ο εκπρόσωπος της χώρας μας σε αυτές και να εξομολογείται, τι σκέφτεται, πώς το σκέφτεται, να κάνει εκτιμήσεις, να λέει ποια είναι η θέση μας και να προσθέτει ποιος έκανε λάθος και ποιος όχι. Κάτι τέτοιο δεν είναι σύνηθες γεγονός».

    Σε ερώτηση ποιά θα είναι η θέση που θα εκφράσει σήμερα η ηγεσία της χώρας στον κ Νίμιτς, ο κ. Γκρούεφσκι είπε «αν σας πως τώρα εγώ ποια είναι η θέση μας θα ήταν σαν να συμπεριφερόμουν όπως ο κ. Ντιμιτρόφ».

    [02] "Μηχανισμοί προστασίας πολίτη"

    Ο Συνήγορος του Πολίτη αποτελεί ίσως την πιο προσιτή, αλλά και με τη μεγαλύτερη αποδοχή στον κόσμο, ανεξάρτητη αρχή, καθώς πολλές φορές είναι και η τελευταία ελπίδα του απλού πολίτη στις διαφορές του με απρόσωπες υπηρεσίες του δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Εδώ και πέντε χρόνια, Συνήγορος είναι ο επίκουρος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος διαδέχθηκε τον Απρίλιο του 2003 τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, καθώς ο τελευταίος εξελέγη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπηρετήσει ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.

    Πρόσφατα ανανεώθηκε, για μία ακόμη τετραετία η θητεία του κ. Καμίνη, καθώς επανεξελέγη από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, αναγνωρίζοντάς του τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει, κάτι που παραδέχεται τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών όσο και τα κόμματα και άλλοι φορείς.

    Ο Γιώργος Καμίνης, με αφορμή την ανανέωση της θητείας του, παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και απάντησε για το έργο που συντελείται στην αρχή, την προτεραιότητα που έχει θέσει για την επόμενη τετραετία και αφορά την καταπολέμηση των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών στο χώρο εργασίας, για τα προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, το πώς κρίνει το θεσμό των ανεξάρτητων αρχών, αλλά και το στόχο του να δημιουργήσει ένα γραφείο της αρχής στη Θεσσαλονίκη.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με τον κ. Καμίνη έχει ως εξής:

    ΕΡ: Η συζήτηση που είχε ανοίξει πριν μερικά χρόνια για τη χρησιμότητα των ανεξάρτητων αρχών φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει κλείσει. Πιστεύετε ότι έχουν πετύχει ως θεσμός;

    ΑΠ: Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη κουβέντα. Πάντως, είναι απαραίτητες. Χρειάζονται στην Ελλάδα. Απέδειξαν ότι πρέπει να υπάρχουν ως απαραίτητοι μηχανισμοί προστασίας του πολίτη. Αλλά χρειάζονται την περαιτέρω στήριξη της πολιτείας. Σήμερα υπάρχουν πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές. Ο Συνήγορος του Πολίτη, το ΑΣΕΠ, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Γενικώς είναι θεσμοί που προστατεύουν τον πολίτη, κάτι που δεν μπορεί να κάνει κανένας άλλος θεσμός. Ο καθένας, βεβαίως, έχει την ιδιομορφία του. Όπως το ΑΣΕΠ, που αποδείχθηκε απαραίτητο για τις προσλήψεις, αφού το κράτος δεν μπορεί να κάνει αδιάβλητες και αξιοκρατικές προσλήψεις.

    Το ΕΣΡ, το οποίο έχει και ρυθμιστική αρμοδιότητα, βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση, δεδομένου ότι υπάρχει ένα χάος με το θεσμικό πλαίσιο και κυρίως το θέμα της αδειοδότησης των σταθμών. Παλαιότερα, δεν είχαν ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό, ούτε το απαραίτητο προσωπικό. Είναι απαραίτητες οι ανεξάρτητες αρχές. Ποιος θα μπορούσε να προστατέψει καλύτερα τον πολίτη από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων ή το Συνήγορο; Σίγουρα όχι η πολιτεία, αφού δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μία κυβέρνηση θα έχει την απαραίτητη αντικειμενικότητα για να κρίνει μία υπόθεση, μία διαφορά ανάμεσα σε έναν πολίτη και τη διοίκηση. Άλλωστε, ο Συνήγορος, όπως και κάποιες άλλες αρχές δεν είναι δική μας ανακάλυψη, αφού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υπάρχουν δεκαετίες.

    ΕΡ: Στην τελευταία σας ετήσια έκθεση για το 2007, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάζουν μία μικρή βελτίωση στις σχέσεις τους με τους πολίτες. Έχει κάτι αλλάξει;

    ΑΠ: Αυτή η μικρή στατιστική βελτίωση που παρουσιάζουν οι ΟΤΑ δεν αποδεικνύει τίποτα το συγκεκριμένο, καθώς απαιτούνται αρκετά χρόνια για να δούμε ακριβώς αν ισχύει αυτή η βελτίωση και στις σχέσεις τους με τους πολίτες. Μπορεί να είναι συγκυριακή, καθώς στηρίζεται στις αναφορές κάθε χρόνου. Πράγματι, οι ΟΤΑ έχουν σοβαρό πρόβλημα. Κακοδιοίκηση και αυθαιρεσία κυριαρχούν. Οι πηγές αυτής της κατάστασης είναι πολλές. Ωστόσο, πρέπει να σταθούμε στο αδιαμφισβήτητο δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση δόθηκαν πολλές αρμοδιότητες με αποτέλεσμα το κοινό να έχει πολλές περισσότερες συναλλαγές με αυτή. Παράλληλα, δόθηκαν αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία χωρίς τις υποδομές, τους πόρους και κυρίως εξειδικευμένο προσωπικό. Πρέπει να ξέρετε ότι στους ΟΤΑ οι εργαζόμενοι έχουν χειρότερο μορφωτικό επίπεδο από αυτό των δημόσιων υπαλλήλων. Επίσης, επειδή υπάρχει οικονομική δυσχέρεια στους δήμους, χρειάζονται πόροι οι οποίοι εξασφαλίζονται με τις αδειοδοτήσεις καταστημάτων ψυχαγωγίας, τα τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους κλπ, όπου ανθεί η κακοδιοίκηση και η αυθαιρεσία.

    ΕΡ: Κάθε χρόνο σε ειδικές σας εκθέσεις διαπιστώνετε προβλήματα στο χώρο της δημόσιας τάξης. Που οφείλονται αυτά;

    ΑΠ: Δεν έχουμε πρόβλημα με την αστυνομία. Συνεργάζεται μαζί μας, αλλά πάντα το πρόβλημα παρατηρείται στον πειθαρχικό έλεγχο που κάνει η ίδια στο εσωτερικό της. Υπάρχουν πολλά φαινόμενα συγκάλυψης. Σε ειδική έκθεση του 2005 που είχε εξετάσει για χρόνια δεκάδες υποθέσεις, μετά από αναφορές πολιτών, επισημάναμε αυτά τα προβλήματα στην αστυνομία. Σε νέα έκθεση που ακολούθησε το 2006, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξε σημαντική βελτίωση στα προβλήματα.

    ΕΡ: Υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα με την πολυνομία;

    ΑΠ: Αυτό είναι ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Νομοθετούμε συγκυριακά. Νομοθετούμε χωρίς μακροπρόθεσμη προοπτική και κυρίως δίχως να έχουμε τη διάθεση να εφαρμόσουμε το νόμο. Πράγματι, γίνεται χαμός σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, αλλά και αλλού. Και αυτό διότι πέρα από την πολυνομία, αλλάζουν συνεχώς και οι νόμοι. Χιλιάδες διευκρινιστικοί εγκύκλιοι που μπερδεύουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Απαιτείται κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Γιατί να μην υπάρχει ένας Πολεοδομικός Κώδικας; Βεβαίως, αυτό για να γίνει απαιτείται πολύχρονη προσπάθεια. Θα είναι μία δύσκολη και επίπονη προσπάθεια.

    ΕΡ: Παλαιότερα, ακούγαμε ότι είχατε κάποια προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά το προσωπικό και τη μισθολογική του αναβάθμιση, καθώς είναι άνθρωποι με πτυχία, μεταπτυχιακά και με πολύτιμη εμπειρία. Η κατάσταση πως είναι σήμερα;

    ΑΠ: Η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Εντάξει, πάντα θα ζητάμε κι άλλη ενίσχυση, αλλά σίγουρα σήμερα ο Συνήγορος δεν είναι πένητας. Σύντομα θα υπογραφεί και η Υπουργική Απόφαση για τους έξι βοηθούς συνηγόρους. Στόχος μου είναι στα επόμενα τέσσερα χρόνια να ανοίξω ένα μικρό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, αφού η αρχή δεν έχει γραφεία πέρα από την Αθήνα. Θα προσπαθήσω να το ανοίξω, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες.

    ΕΡ: Η προτεραιότητά σας για την επόμενη τετραετία;

    ΑΠ: Να δώσουμε μεγάλη ώθηση στη νέα αρμοδιότητα που μας ανατέθηκε, από πέρσι και αποτελεί κοινοτική οδηγία. Αφορά ένα σημαντικότατο κοινωνικό θέμα. Πρόκειται για την καταπολέμηση των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών στους εργασιακούς χώρους. Και μάλιστα όχι μόνο στο δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό?

    ΕΡ: Πως αισθάνεστε, τελικά, στη θέση του Συνηγόρου τόσα χρόνια κ.Καμίνη;

    ΑΠ: Κοιτάξτε, όταν το 1998 με κάλεσε ο κ. Διαμαντούρος για να αναλάβω θέση βοηθού Συνηγόρου, του είχα πει ότι θα μείνω μόνο δύο χρόνια. Μου ζήτησε τουλάχιστον να παραμείνω για τρία και έχω συμπληρώσει 10 χρόνια. Και είμαι ευτυχής γι αυτή τη συνύπαρξη με τους πολίτες, αλλά και τη δημόσια διοίκηση, την προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίλυση των προβλημάτων και τη στήριξη που δίνουμε στη διοίκηση προκειμένου να βελτιωθεί. Βεβαίως, έχω απομακρυνθεί από το Πανεπιστήμιο, γιατί, όπως είναι αυτονόητο δεν μπορώ να τα προλάβω όλα. Είμαι, όμως, ικανοποιημένος από την επιλογή μου.

    [03] Εξάγει...άνεργους η Γερμανία

    Μετά από δεκαετίες εισαγωγής εργατικού δυναμικού, η Γερμανία έχει συμπεριλάβει, πλέον, στη λίστα με τα είδη που εξάγει, τους άνεργους Γερμανούς.

    Ειδικότερα, έχοντας πληγεί από την υψηλή ανεργία -εξαιτίας του "κυκλώνα" που προκάλεσε η επανένωση της χώρας- αλλά και τους αυστηρούς κανόνες της εργατικής νομοθεσίας, η Γερμανία βοηθάει τους ειδικευμένους -και τους λιγότερο ειδικευμένους- άνεργούς της να συναντηθούν με τους ξένους εργοδότες που ψάχνουν για ανθρώπινο δυναμικό.

    Επίσης, το κράτος προσφέρει οικονομική ενίσχυση για να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης και μετακόμισης των γερμανών ανέργων που θα αναζητήσουν εργασία στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ακόμα πιο μακριά, στην Αυστραλία και τον Καναδά.

    Αρκετές χιλιάδες ανέργων Γερμανών έχουν βοηθηθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Τοποθέτησης (ZAV) του Γραφείου Εργασίας -με έδρα τη Βόννη- το οποίο προσφέρει σε μερικούς "Mobilitaetshilfe" (ενίσχυση κινητικότητας) ή "Mobilitaetspraemie" (μπόνους κινητικότητας).

    Η Γερμανία παρουσίαζε ποσοστό ανεργίας 8% το Φεβρουάριο, περίπου 1% υψηλότερο από το μέσο όρο της ανεργίας στην ευρωζώνη. Οι άνεργοι ανέρχονται στα 3,6 εκατ. άτομα, ενώ περισσότεροι από 155.000 Γερμανοί μεταναστεύουν κάθε χρόνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 April 2008 - 6:30:18 UTC