Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σταθερή εργασία για όλους"
  • [02] "Σε συνθήκες ομηρίας οι νέοι"
  • [03] Παρασκευή στην Αθήνα
  • [04] Ευνοϊκές ρυθμίσεις
  • [05] "Εφικτή η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ"

  • [01] "Σταθερή εργασία για όλους"

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί το μεσημέρι, με αντιπροσωπείες της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Πυροσβεστικού Σώματος.

    Οι δηλώσεις της υπουργού υπέρ του μοντέλου της πλήρους εργασίας αποτελούν εμπαιγμό των εργαζομένων και απόκρυψη των πραγματικών στόχων της κυβέρνησης, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ ότι "έχουν πρωτοστατήσει στη λήψη και δεσμευτεί στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ που οδηγούν στον εφιάλτη της γενικευμένης εφαρμογής των ελαστικών μορφών εργασίας".

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία "να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη τους διεκδικώντας σταθερή εργασία για όλους με ελεύθερο χρόνο, κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής και προσωρινής εργασίας, στην γραμμή της ανυπακοής με την ΕΕ".

    [02] "Σε συνθήκες ομηρίας οι νέοι"

    Την Πάτρα θα επισκεφθεί σήμερα ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Θα έχει επαφές με φορείς της πόλης και το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου. Αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα περιοδεύσει στο νομό Ηλείας.

    «Είναι αδιανόητο να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία, να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο για την χώρα μας έχοντας νέους ανθρώπους να δουλεύουν υπό συνθήκες ομηρίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψή του στον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ στο Περιστέρι.

    Ο κ. Τσίπρας αφού ανέφερε πως το ΙΚΑ της περιοχής αντιμετωπίζει "μεγάλα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού" είπε πως έκανε τη "συγκλονιστική" -όπως τη χαρακτήρισε - διαπίστωση πως στον Οργανισμό το 1/3 περίπου του προσωπικού εργάζεται ανασφάλιστο. «Με προγράμματα stage με 400 ευρώ τον μήνα, χωρίς καμία προοπτική για το αύριο και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σήμερα λίγο πριν την απόλυση» σημείωσε.

    «Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την αλήθεια και να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το φλέγον αυτό ζήτημα της εργασιακής ανασφάλειας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της ανεργίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ προσθέτοντας πως «η χώρα μας δίνει ελάχιστα χρήματα σε δημόσιες επενδύσεις για την απασχόληση και την ανεργία. Είναι η χώρα με τις χαμηλότερες δαπάνες στην ευρωζώνη».

    «Η ανεργία καλπάζει το 8% που δίνουν οι επίσημες στατιστικές έρευνες είναι πλασματικό και την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των νέων εργάζεται με συμβάσεις έργου, σε προγράμματα stage ή για 400 ευρώ. Και οι συνταξιούχοι που έρχονται εδώ στο ΙΚΑ για να λάβουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη είναι αναγκασμένοι να ζούνε με μια σύνταξη 600 ευρώ το μήνα. Και διερωτόμαστε ποιος είναι δυνατόν να μπορέσει σήμερα να ζήσει και να τα βγάλει πέρα με 20 ευρώ την ημέρα;» κατέληξε ο κ.Τσίπρας.

    Το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέφθηκε τις υποδομές Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» και ενημερώθηκε για τη δράση της οργάνωσης στο Πάρκο.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας επανήλθε στην κριτική του κατά του κ. Βγενόπουλου με αφορμή την αγωγή του αντιπροέδρου της MARFIN, λέγοντας ότι: "τώρα πια στις δημόσιες συγκεντρώσεις μας πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Ειδικά όταν σχολιάζουμε την χειραγώγηση του δημοσίου από την συμπαθή παραγωγική τάξη των κερδοσκόπων. Πρέπει να προσέχουμε, γιατί δεν είναι εύκολο να πληρώνουμε κάθε τρεις και λίγο, εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις".

    Βέβαια, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση του ΣΥΝ στο Αιγάλεω "ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι αυτή τη φορά θα μας τα επιστρέψει. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Αν αύριο η ετήσια αύξηση κερδοφορίας της MARFIN είναι λιγότερο από 283%, μπορεί να χρειαστεί να τα κρατήσει".

    Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, απέδωσε την ενέργεια του κ. Βγενόπουλου στο πως θεώρησε ότι έτσι υπερασπίζεται την επιχειρηματική του ακεραιότητα. Και βεβαίως, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, "για να κόψει κάθε μελλοντική διάθεση σε πολιτικά πρόσωπα, να σχολιάζουν και να αξιολογούν δημόσια ενέργειες σαν το παιχνίδι με τις μετοχές του ΟΤΕ. Ενοχλήθηκε επειδή καλέσαμε τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ να αποκαλύψουν την απάτη. Και αναφερόμασταν σε αυτό ακριβώς για το οποίο αναρωτιέται ολόκληρη η κοινωνία: Ότι η Deutsche Telecom, αγόρασε από την κυβέρνηση το μάνατζμεντ του ΟΤΕ, αλλά το αντίτιμο το κατέβαλλε στον κ. Βγενόπουλος".

    Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους οπαδούς του κόμματός του ότι: "θα μιλάμε και θα ενοχλούμε συνεχώς. Και ας μας κάνουν όσες αγωγές θέλουν".

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά, ιδιαίτερα στους πτυχιούχους νέους για να υπογραμμίσει την υπερεκμετάλλευση, τους εξευτελιστικούς μισθούς και τις απλήρωτες υπερωρίες καθώς και την προσωρινή απασχόληση.

    [03] Παρασκευή στην Αθήνα

    Νέο κύκλο επαφών ξεκινά ο κ. Νίμιτς για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Την Πέμπτη θα επισκεφθεί τα Σκόπια και την Παρασκευή την Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε από τη Γραμματεία του ΟΗΕ. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν κατόπιν, πιθανώς στη Νέα Υόρκη.

    Ομιλία ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη

    «Η Ελλάδα ασκεί πολιτική αρχών. Ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας δεν νοούνται χωρίς σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτή είναι απαράβατη αρχή στην οποία χτίζεται η σταθερότητα στα Βαλκάνια. Αυτή είναι κι η ουσία της διαφοράς με την ΠΓΔΜ» τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε συνέδριο για την "εξωτερική πολιτική και άμυνα στα Βαλκάνια τον 21ο αιώνα" στη Σχολή Ικάρων, όπου ανέπτυξε τις κυρίαρχες επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια.

    Η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι «επιχειρηματολογήσαμε πάνω σ' αυτή την αρχή και κερδίσαμε» και πρόσθεσε πως «το ζητούμενο και για τις δύο χώρες είναι να χτίσουμε σχέσεις μέλλοντος. Σχέσεις που οδηγούν μπροστά, χωρίς να κοιτάζουν με φόβο το παρελθόν».

    «Απαλλαγμένοι από φοβικά σύνδρομα, αναζητούμε τη λύση του προβλήματος για την ονομασία, στη βάση ενός γεωγραφικού προσδιορισμού που θα ισχύει έναντι όλων. Επιδιώκουμε μια λύση συνεκτική, λειτουργική και εφαρμόσιμη σε όλες τις πτυχές της» είπε η υπουργός Εξωτερικών και τόνισε: «Πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου και την ορθότητα του λόγου μας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για διαπραγμάτευση με αμείωτο ενδιαφέρον, γιατί η ασφάλεια, η ευημερία και η πρόοδος των Βαλκανίων είναι ένα σπουδαίο όραμα».

    Στο μεταξύ, δευτερολογία - απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικων Γ. Κουμουτσάκου, προκάλεσαν δηλώσεις του πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Αθήνα Μπλαγκόι Χατζίνσκι, ο οποίος ήταν εκ των ομιλητών στο συνέδριο.

    Ο Μ. Χατζίνσκι παίρνοντας τον λόγο, είπε, μεταξύ άλλων, ότι θεωρεί προσβλητικό το γεγονός ότι δέχθηκε την πρόσκληση ως πρέσβης της ΠΓΔΜ και όχι της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και πως η λύση που ζητάει η Ελλάδα σημαίνει εγκατάλειψη της εθνικής ταυτότητας της χώρας του.

    Απαντώντας στον Μ. Χατζίνσκι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος μετείχε ως ομιλητής στο ίδιο πάνελ με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ, είπε ότι "απέφυγε στην πρωτολογία του να αναφερθεί στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ, για την οποία η επιδίωξη της Ελλαδας είναι να ενταχθεί σε μια περιοχή σταθερότητας και ανάπτυξης".

    Δεν τη θέλουμε εκτός αυτής της περιοχής, συνέχισε ο κ.Κουμουτσάκος, αλλά θα πρέπει μια υποψήφια χώρα σε έναν διεθνή οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να μην έχει ανοιχτά σοβαρά ζητήματα με ένα κράτος- μέλος των οργανισμών αυτών.

    Επειδή ειπώθηκαν πολλά για το θέμα της εκπλήρωσης των τεχνικών κριτηρίων από την ΠΓΔΜ, θέλω να τονίσω ότι "πάνω από κάθε τεχνικό κριτηριο υπάρχει ένας πολιτικός όρος: να μην εχει μια υποψήφια χώρα ανοιχτά ζητήματα με μια χώρα - μέλος του οργανισμού που ζητά να γίνει μέλος. Στην προκειμένη περίπτωση ενός πολιτικοστρατιωτικού οργανισμού, του οποίου η φιλοσοφία και ιδεολογία θεμελιώνεται στη συναίνεση και την αλληλεγγύη".

    Το ζήτημα με την ΠΓΔΜ, συνέχισε ο εκπρόσωπος, δεν είναι ένα ζήτημα παρελθόντος, αλλά πολιτικού παρόντος. Και οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί σύμφωνα με τις αποφάσεις ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών να βρουν μέσω διαπραγματεύσεων μιά αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Να θυμίσω εδώ, υπογράμμισε, ότι οι αποφάσεις του ΣΑ λένε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να κλείσει, γιατί όσο μένει ανοιχτό επηρεάζεται η περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα. Επομένως το ζήτημα δεν είναι διμερές. Είναι περιφερειακό και άρα διεθνές.

    "Επιδιώκουμε μια λύση αμοιβαία αποδεκτή", συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος, "που δεν θα δικαιολογεί την ύπαρξη, σε στρατιωτικές ακαδημίες, χαρτών που θα δείχνουν με το όνομα "Μακεδονία" ένα χώρο που περιλαμβάνει έδαφος, το οποίο ξεκινάει από τη γειτονική χώρα και φτάνει ως τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Μιά τέτοια λύση επιθυμούμε".

    «Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να καταθέτει την άποψη του σε μια ευρωπαϊκή Δημοκρατία, που είναι η Ελλάδα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις απόψεις που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπλαγκόι Χατζίνσκι.

    «Η απάντηση εδόθη από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών και ήταν μια απάντηση νηφάλια, ψύχραιμη και εξέφρασε τη θέση της χώρας μας. Η θέση της χώρας μας είναι σαφής: Η ευρωπαϊκή προοπτική και ευρωατλαντική προοπτική για τη γειτονική χώρα πρέπει να βασιστεί πάνω σε σοβαρές και σταθερές βάσεις. Σταθερή βάση είναι η επίλυση του θέματος του ονόματος», είπε η κ. Μπακογιάννη, προσερχόμενη σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη με θέμα την οικονομική διπλωματία.

    «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις»

    Η ηγεσία της ΠΓΔΜ αποφάσισε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι οι αρχηγοί των κομμάτων συμφώνησαν, το θέμα της ονομασίας να μην αποτελέσει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στην περίοδο της προεκλογικής περιόδου, αν και ο ίδιος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο αυτό μπορεί να τηρηθεί.

    Την ίδια ώρα, ξεκινά η μάχη των πρόωρων εκλογών, που θα διεξαχθούν την 1η Ιουνίου.

    «Δεν αναμειγνυόμαστε στα εσωτερικά άλλων χωρών», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και σημείωσε ότι διαπραγματευόμαστε με τους επιφορτισμένους διαπραγματευτές, επισήμους εκπροσώπους της γειτονικής χώρας.

    Την ανάγκη να συγκροτηθεί σύντομα νέα κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ, η οποία θα προβεί στις απαραίτητες, για την ενταξιακή πορεία της χώρας, μεταρρυθμίσεις, επισήμανε από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το κόμμα VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, προηγείται με μεγάλη διαφορά (26,3%). Ακολουθεί το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, η Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI) του Αλί Αχμέτι (9,9%) ενώ τρίτο έρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) με 9,8%. Τέταρτο έρχεται το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μ.Θάτσι με ποσοστό 5,1%.

    [04] Ευνοϊκές ρυθμίσεις

    Την υπαγωγή οφειλετών του Δήμου στις ευνοϊκές διατάξεις του Ν.3694/2008 αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με την 375/22.03.2008 απόφασή του.

    Οι οφειλέτες στο Δήμο Αθηναίων μπορούν να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου (Λιοσίων 22) μέχρι 24/05/2008 και να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο νόμο.

    Με την ένταξη στο νόμο οι οφειλέτες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε δόσεις και διαγράφουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που τις επιβαρύνουν.Σε ορισμένες περιπτώσεις τυγχάνουν και περαιτέρω μείωσης του τέλους κατά 10% αν η εναπομείνασα οφειλή καταβληθεί εφάπαξ.Ειδικά για τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου προβλέπεται μείωση κατά 30% της συνολικής οφειλής αφού αφαιρεθούν οι προσαυξήσεις.

    Στο νόμο εντάσσονται οφειλές από κατάληψη κοινόχρηστου χώρου για οποιαδήποτε αιτία (τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα, περίπτερα κλπ),κλήσεις παράνομης στάθμευσης και άλλες κλήσεις ΚΟΚ, τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και κέντρων διασκέδασης (2% και 5%) ανεξάρτητα αν έχουν βεβαιωθεί η όχι στα ταμεία του Δήμου, τέλη καθαριότητας-φωτισμού και ΤΑΠ, τέλη διαφημίσεων.

    Στις ρυθμίσεις εντάσσονται και οι οφειλές για τις οποίες οι οφειλέτες έχουν υποβάλλει προσφυγές σε επιτροπές συμβιβασμού στο Δήμο ή και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προχωρήσουν σε παραίτηση από το δικαίωμα της προσφυγής και να προσκομίσουν βεβαίωση του Πρωτοδικείου.

    Σε περίπτωση που οι οφειλέτες δεν προσέλθουν έγκαιρα να υποβάλλουν αίτημα ένταξης και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ο Δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει στη λήψη όλων των νόμιμων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης αυτών, όπως βεβαίωση με πρόστιμο, δέσμευση του ΑΦΜ, μη ανανέωση αδειών κλπ. καθώς και στην επιβολή των νομίμων προσαυξήσεων που φθάνουν το 1% ανά μήνα.

    [05] "Εφικτή η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ"

    Δυναμική ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει, με αφορμή, τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και θεωρεί ότι "η πρωτιά είναι εφικτή".

    Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων τονίζει ότι το θέμα της ονομασίας πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό, αποκλειστικά στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Θεωρεί ότι "εξωτερική βοήθεια" μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτιμά ως αρνητική τη μέχρι τώρα δράση των ΗΠΑ, οι οποίες "υποδαύλισαν την ακαμψία" των Σκοπίων και "τους πήραν στο λαιμό τους".

    Αποδίδει στην κάλυψη της κυβέρνησης την υποβολή μηνύσεων, κατά πολιτικών προσώπων, από τον αντιπρόεδρο της MIG Ανδρέα Βγενόπουλο και θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο εισάγονται νέα ήθη στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Για τον ΟΤΕ ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι οι δραστηριότητές του στα Βαλκάνια θα αποφασίζονται με κριτήρια Βόννης και όχι Αθηνών. Και προσθέτει ότι "εμείς θέλουμε τον ΟΤΕ στην περιοχή να εξαγοράζει και όχι να εξαγοράζεται", ενώ τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ότι είναι δυνατό για να ανατρέψει την εκχώρηση του μάνατζμεντ στη "Ντόιτσε Τέλεκομ".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει επίσης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δομημένα ομόλογα, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση να κατατεθεί πρόταση και για τον ΟΤΕ.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

    ΕΡ. Τι σημαίνουν για σας οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις; Έναρξη ανάκαμψης ή πρόσκαιρη αναλαμπή;

    ΑΠ. Πάγια αρχή μου είναι να αποφεύγω να σχολιάζω συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις. Φιλοδοξούμε το ΠΑΣΟΚ να είναι μπροστά στη πραγματική μάχη της κάλπης, και όχι στην ατελή προσομοίωσή της που είναι μια δημοσκόπηση. Είμαστε πεπεισμένοι πως αυτό είναι εφικτό. Έχουμε ήδη τα πρώτα θετικά σημάδια καθώς ξεπερνούμε τα προβλήματα των περασμένων μηνών και υπάρχει μία δυναμική ανάκαμψης. Όμως έχουμε πολλή δουλειά ακόμα. Το προσεχές διάστημα θα είναι μια περίοδος έντασης της προσπάθειάς μας να καταδείξουμε όχι μόνο την ανεπάρκεια των πολιτικών της ΝΔ και τα αδιέξοδα που αυτές επιφέρουν για τη χώρα και τους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τις δικές μας προτάσεις και το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας που προτάσσουμε.

    ΕΡ.Το ΠΑΣΟΚ προέρχεται από μακρά περίοδο εσωστρέφειας, η οποία του στοίχισε και εκλογικά. Θεωρείτε ότι η εσωστρέφεια αποτελεί πλέον παρελθόν και τι άλλαξε ώστε να εξομαλυνθεί, όπως φαίνεται, η κατάσταση;

    ΑΠ.Η μετεκλογική περίοδος ξεκίνησε δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ, με μια εσωτερική διαμάχη που όμοιά της δεν είχε ξαναζήσει στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι φυσιολογικό η κρίση αυτή να προκάλεσε προβλήματα στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ. Σημασία έχει πως, με το συνέδριό μας, αποφασίσαμε όλοι να γυρίσουμε σελίδα. Δουλεύουμε πλέον όλοι μαζί, σ' ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο ενότητας, ανανέωσης και αξιοκρατίας.

    Το πρόβλημα της κοινωνίας δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Είναι οι δυσκολίες που συναντά ο Έλληνας πολίτης στην καθημερινή του ζωή. Και οι δυσκολίες αυτές διογκώνονται. Το ΠΑΣΟΚ θα απασχολεί εφεξής του πολίτες με τις λύσεις, απόψεις και προτάσεις του και όχι με τα εσωκομματικά του προβλήματα. Και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως, αν παραμείνουμε πιστοί σε αυτήν κατεύθυνση, η απήχηση των θέσεων μας θα αυξάνεται καθημερινά. Αυτό συμβαίνει ήδη.

    ΕΡ. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Τέτοιου είδους αναφορές δεν υπάρχουν τελευταία. Σημαίνει αυτό ότι έχουν σταματήσει οι παρεμβάσεις; Κι αν ναι, είχαν, στο παρελθόν, σχέση με την εσωστρέφεια;

    ΑΠ.Είναι προφανές πως όταν περνάς μια εσωτερική κρίση, ορισμένοι μπαίνουν στον πειρασμό να ασχοληθούν με αθέμιτο τρόπο με τα εσωτερικά σου. Η σημερινή εικόνα ενότητας αποτρέπει σε σημαντικό βαθμό τέτοια φαινόμενα. Νομίζω πως καταστήσαμε σαφές, και αυτό έγινε ευρύτερα αποδεκτό και από την κοινή γνώμη, πως επιδιώκουμε σχέσεις αλληλοσεβασμού με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πλήρους αμοιβαίας ανεξαρτησίας σε σχέση με οποιαδήποτε συμφέροντα. Δεν θέλουμε η όποια επιχειρηματική δραστηριότητα να είναι υποταγμένη στην πολιτική εξουσία. Και ούτε η πολιτική να είναι υποταγμένη σε ιδιοτελή συμφέροντα. Αυτές είναι αυτονόητες αρχές λειτουργίας μιας Δημοκρατίας. Μόνο που το αυτονόητο δεν ισχύει πάντα.

    ΕΡ. Θεωρείτε ότι στο θέμα των Σκοπίων, πρέπει να βιαστούμε για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης ή θα ήταν σωστότερο να αναμείνουμε τις αμερικανικές εκλογές;

    ΑΠ.Θεωρούμε πως είναι ανάγκη το θέμα του ονόματος των Σκοπίων να λυθεί το συντομότερο δυνατό. Δεν πιστεύουμε πως ο χρόνος είναι μεσοπρόθεσμα σύμμαχός μας. Σκεφτείτε τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί, τις δυνατότητες σταθεροποίησης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή που μπορούν να δημιουργηθούν αν εξομαλυνθούν πλήρως οι σχέσεις μας με τα Σκόπια.

    Για το ΠΑΣΟΚ, η εκκρεμότητα πρέπει να λυθεί αυστηρά στο πλαίσιο των πολυμερών Οργανισμών, δηλ. του ΟΗΕ, και με τη συνδρομή της ΕΕ. Δεν συναρτάμε το θέμα με τη δράση των ΗΠΑ που ήταν αρνητική μέχρι τώρα. Και είναι απρόβλεπτη στο μέλλον. Η παρούσα συγκυρία αδυναμίας της απερχόμενης κυβέρνησης Bush είναι εξάλλου μια καλή ευκαιρία.

    ΕΡ. Ο κ. Μπράϊζα δήλωσε ότι η πρόσφατη ανάμιξη της κ. Νιούλαντ στο Σκοπιανό, είναι ανταπόκριση σε αίτημα, μεταξύ άλλων και της Αθήνας. Πιστεύετε ότι μια αμερικανική ή νατοϊκή μεσολάβηση θα είχε να προσφέρει κάτι θετικό?

    ΑΠ.Για το αν η νέα ανάμιξη των ΗΠΑ αποτελεί αίτημα και της Αθήνας, αρμόδια να δώσει εξηγήσεις είναι η Ελληνική κυβέρνηση. Η θέση μας είναι σαφής: η διαφορά πρέπει να επιλυθεί αυστηρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η μέχρι τώρα προσφορά υπηρεσιών εκ μέρους των ΗΠΑ δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως θετική. Υποδαύλισαν την ακαμψία των Σκοπίων, και, κατά μία έννοια, τους "πήραν στο λαιμό" τους. Οι βόρειοι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν πως ανήκουν γεωγραφικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πως σε αυτόν το χώρο πρέπει πρωτίστως να οικοδομήσουν σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας. Δεν μπορούν ούτε πρόκειται να γίνουν η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.

    ΕΡ. Με αφορμή τις αγωγές που κατέθεσε ο κ. Βγενόπουλος, θεωρείτε ότι προκύπτουν νέα δεδομένα στην πολιτική αντιπαράθεση;

    ΑΠ.Με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης η οποία αντέδρασε χλιαρά και με 24 ώρες καθυστέρηση, διαπιστώνουμε πως εισάγονται νέα ήθη και έθιμα στη δημόσια ζωή της χώρας. Η στάση της κυβέρνησης ομολογεί συνενοχή. Είναι ενοχλημένη, όπως και ο κ. Βγενόπουλος, από την κριτική που ασκούν τα κόμματα που αντιπροσωπεύουν το 58% του ελληνικού Λαού για τους αδιαφανείς και επιζήμιους για το κοινωνικό σύνολο κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το μέλλον του ΟΤΕ.

    Η πρωτοβουλία έναρξης δικαστικού αγώνα κατά απόψεων πολιτικών συνάντησε καθολική αντίδραση. Η απώλεια του μέτρου είναι απόρροια μιας αίσθησης παντοδυναμίας που η ίδια η κυβέρνηση καλλιεργεί σε ποικιλώνυμα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ουδείς όμως θα συναινέσει σε μείωση της ελευθερίας του λόγου στη χώρα μας.

    ΕΡ. Με αφορμή την υπόθεση του ΟΤΕ, θεωρείτε ότι με την εκχώρηση του μάνατζμεντ στη γερμανική εταιρία εκχωρείται και ο ρόλος (ή μέρος του ρόλου) της Ελλάδας στα Βαλκάνια στη Γερμανία;

    ΑΠ.Είναι σαφές πως η εκχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom συνεπάγεται πως οι όποιες μελλοντικές κινήσεις του ΟΤΕ στην ευρύτερη περιοχή θα σχεδιάζονται και θα αποφασίζονται με κριτήρια και οπτική γωνιά Βόννης και όχι Αθήνας. Αυτή είναι μια από τις πιο αρνητικές πτυχές της επιζήμιας πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Είναι επίσης σαφές πως αυτό δεν μπορεί να αποτιμηθεί. Αν π.χ., η Deutsche Telekom, ελέγχοντας τον ΟΤΕ, αποτρέψει κάποια κίνησή του σε άλλη χώρα στην οποία η Deutsche Telekom έχει άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα μέσω θυγατρικής της ή εταιρεία στην οποία συμμετέχει, αυτό δεν μπορεί να αποτιμηθεί εύκολα σε οικονομικούς όρους. Και σε κάθε περίπτωση, έχει τεράστια αξία για την αγοράστρια?

    Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είμαστε ριζικά αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης. Εμείς θέλουμε το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό των Βαλκανίων να πρωταγωνιστεί στην περιοχή, όπως έκανε στο παρελθόν. Να εξαγοράζει, και όχι να εξαγοράζεται και να υποβιβάζεται σε υποκατάστημα ανταγωνιστή του.

    ΕΡ. Υπάρχει τρόπος να ακυρωθεί η εκχώρηση του μάνατζμεντ, από μια άλλη κυβέρνηση και ποιος;

    ΑΠ.Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν σήμερα για να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή, αλλά και ως αυριανή κυβέρνηση για να την ανατρέψουμε. Το πώς θα γίνει θα μελετηθεί προσεκτικά και θα εξαρτάται από τις συγκεκριμένες συμφωνίες που δεν είναι ακόμη γνωστές.

    ΕΡ. Αντιδράσατε, ως ΠΑΣΟΚ, στην κλήση σε απολογία του κ. Μπάγια. Θεωρείτε ότι ένας δικαστικός λειτουργός μπορεί να εκφράζεται, δημόσια, όπως ο κάθε πολίτης;

    ΑΠ.Ο κ. Μπάγιας διατύπωσε δημόσια απόψεις τις οποίες συμμερίζεται η πλειοψηφία της κοινωνίας.

    Η δίωξη αυτή αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που δείχνει τον ολισθηρό δρόμο στον οποίον βαδίζει η δικαιοσύνη με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης. Μια δικαιοσύνη που επιδεικνύει θαυμαστή βραδύτητα ή ανικανότητα σε υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη όπως τα ομόλογα και οι υποκλοπές και θαυμαστή σπουδή να ασκήσει διώξη κατά απόψεων που την επικρίνουν.

    Η πρακτική της παρούσας κυβέρνησης έχει και ακριβό τίμημα. Προ ολίγων ημερών η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την γνωστή υπόθεση της προσμέτρησης των "λευκών ψηφοδελτίων" χάρη στην οποία εξελέγη βουλευτής ο θείος του Πρωθυπουργού και κατακυρώθηκε μια πρόσθετη έδρα στη ΝΔ. Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι, στο λίκνο της Δημοκρατίας, παραβιάστηκε το δικαίωμα των ελεύθερων εκλογών! Είναι λοιπόν σαφές πως ο κατήφορος αυτός πρέπει να σταματήσει επειγόντως.

    ΕΡ. Αληθεύει ότι ετοιμάζεστε να καταθέσετε προτάσεις για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών και για ποιες υποθέσεις;

    ΑΠ.Στη συνταρακτική υπόθεση των ομολόγων, μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες των τελευταίων δεκαετιών, ο Ελληνικός Λαός δεν έχει ακόμη πληροφορηθεί ποιος φταίει. Ο κ. Αλογοσκούφης είχε καταγγείλει "άπληστους χρηματιστές και ανίδεους διοικητές ταμείων". Εξ όσων γνωρίζω, κυκλοφορούν ακόμη όλοι τους ελεύθεροι, εν αντιθέσει με την κα Τσέκου την οποία η τυφλή δικαιοσύνη έκρινε προφανώς πιο επικίνδυνη.

    Σε κυβερνητικές θέσεις παραμένουν επίσης ο Υπουργοί και Υφυπουργοί που εξέδωσαν τα εν λόγω ομόλογα. Τα οποία έχουν χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αξίας τους με την τρέχουσα κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκαλώντας τεράστια ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Για τη ζημιά αυτή, δεν πρέπει επιτέλους κάποιος να απολογηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του; Μέχρι πότε θα ισχύει στη χώρα μας ατιμωρησία για τα μεγάλα αδικήματα; Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει ηθικό χρέος να φέρει το θέμα στη Βουλή με πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής. Ανάλογα με τις εξελίξεις, δεν αποκλείουμε να λάβουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και για άλλα θέματα, όπως π.χ. για το θέμα του ΟΤΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 April 2008 - 6:30:29 UTC