Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: «Εγκαταλείψτε την αδιαλλαξία»
  • [02] Πολιτική εξόρμηση του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Στην Πάτρα η Αλ.Παπαρήγα
  • [04] Περιοδεία Αλέξη Τσίπρα
  • [05] Σε Σκόπια και Αθήνα ο Μ. Νίμιτς
  • [06] Στο "ράφι" οι νέοι κτηνοτρόφοι
  • [07] Βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία
  • [08] Ισπανία:«Γυναικεία» κυβέρνηση

  • [01] Κ.Καραμανλής: «Εγκαταλείψτε την αδιαλλαξία»

    Το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων στο οποίο προχωρά η κυβέρνηση προέταξε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    "Οι μεταρρυθμίσεις είναι επιλογή ευθύνης και δεν την αλλάζουμε , δεν τη διαπραγματευόμαστε. Η Ελλάδα δεν γυρίζει στο χθες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής έστειλε ξανά μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εκκρεμότητα της ονομασίας και απέδωσε τη στασιμότητα στην αδιαλλαξία που έχει επιδείξει εδώ και χρόνια η ηγεσία των Σκοπίων. Ξεκαθαρίσαμε ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε :"δεν το κατάλαβαν και επέμειναν στην αδιαλλαξία και στην αντιπαραγωγική στάση. Εμείς αυτό που είπαμε το κάναμε. Η θέση μας υιοθετήθηκε από τη Συμμαχία και έγινε πολιτικός όρος για την ένταξη των Σκοπίων. Τώρα απευθύνουμε νέα δημόσια πρόσκληση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Ας ελπίσουμε ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα πάρει τις αποφάσεις της θα εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και τη νοοτροπία του βαλκανικού παρελθόντος για να συναντηθούμε στο ευρωπαϊκό μέλλον. Ολοι οι Ελληνες , υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επιθυμούμε σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας."

    Κάνοντας απολογισμό του κυβερνητικού έργου ο κ. Καραμανλής μίλησε για τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στο κράτος που υλοποίησε η κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευθεί. "Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο" , ανέφερε ο κ. Καραμανλής και εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει αταλάντευτα την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου ,των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και απευθυνόμενος προς το Σώμα των συνέδρων τόνισε "Μαζί αλλάζουμε την Ελλάδα, η εποχή δεν συγχωρεί τη στασιμότητα και την αδράνεια, είμαστε η παράταξη των μεγάλων αποφάσεων".

    Κάνοντας επίθεση στην αντιπολίτευση ανέφερε ότι κάποιοι ανταγωνίζονται σε ασκήσεις αντίδρασης, καταφεύγουν στα άκρα και στην ανευθυνότητα και μεμψιμοιρούν. Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε. Συνεχίζουμε τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης και της ειλικρίνειας.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο νόμο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Είναι μια δίκαιη και απόλυτα αναγκαία μεταρρύθμιση για το συμφέρον των πολλών , ανέφερε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε λέγοντας ότι δίνει μακρόπνοη προοπτική ασφάλειας σε όλους τους εργαζομένους και εξασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών. Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό απαντά στα προβλήματα του χθες και στις δημογραφικές προκλήσεις του αύριο, είναι αναγκαίος όρος για να σταθεί το σύστημα στα πόδια του , είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ακολούθως αναφέρθηκε στη μεταρρυθμιστική στρατηγική στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο μεγάλος ασθενής είναι το κράτος, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει κάνοντας διάλογο με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη μεγάλη μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας. Ακολούθως ανέφερε ότι συνεχίζονται οι δράσεις για την εμπέδωση της διαφάνειας , για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της Ολυμπιακής. Παράλληλα, είπε ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται στρατηγική συμμαχία στον ΟΤΕ.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για το εθνικό πλαίσιο αναφοράς που κατευθύνεται κατά 80% στην Περιφέρεια και στο μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων που γνώρισε ο τόπος και που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μίλησε ακόμη για τις ενεργειακές συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση και που καθιστούν την Ελλάδα διεθνή ενεργειακό δίαυλο.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στις φοιτητικές εκλογές, συνεχάρη και ευχαρίστησε τη ΔΑΠ -ΝΔΦΚ που για μία ακόμη φορά ήταν πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές. "Είσαστε δύναμη πρωτοπορίας, οδηγός για την Ελλάδα που θέλουμε, είμαστε περήφανοι για τις νίκες σας και τους αγώνες σας", ανέφερε ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος προς τις νέες και τους νέους της παράταξης.

    Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στις σχέσεις κόμματος -κυβέρνησης. Το κόμμα δεν ταυτίζεται με την κυβέρνηση και το κράτος , στηρίζει την κυβέρνηση και είναι δίαυλος επικοινωνίας με την κοινωνία, ανέφερε ο κ. Καραμανλής. Σε μία έμμεση αναφορά προς τους υπουργούς και τα στελέχη του δημοσίου τομέα ανέφερε ότι κλειστές πόρτες δεν νοούνται να υπάρχουν ούτε στα υπουργεία ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες.

    Ομιλία ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη

    Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, είπε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

    Είμαστε απόλυτα ειλικρινείς όταν λέμε ότι με χαρά θα καλωσορίσουμε τους γείτονες στους ευρωατλαντικούς θεσμούς όταν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι δεν επιδιώκουμε την ταπείνωση κανενός αλλά και δεν θα υπονομεύσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.Κάλεσε την ηγεσία των Σκοπίων να μη μείνει αιχμάλωτη στο παρελθόν και στην αδιαλλαξία της και δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη ότι το μήνυμα φιλίας και συνεργασίας θα εισακουστεί.

    Αναφερόμενη στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής έδωσαν με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και σχέδιο μια δύσκολη μάχη για το όνομα των Σκοπίων και εξασφάλισαν σημαντικά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας.

    Οι συμμαχικές σχέσεις δεν χτίζονται πάνω σε εκκρεμότητες ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

    Ομιλία Λ.Ζαγορίτη

    Στην μεγάλη εθνική επιτυχία στο Βουκουρέστι αναφέρθηκε ο γραμματέας της ΚΕ Λευτέρης Ζαγορίτης μιλώντας στην Σύνοδο της ΚΕ της ΝΔ.

    Ο πρωθυπουργός, ανέφερε ο κ. Ζαγορίτης, λειτούργησε με σχέδιο, ξεκάθαρες θέσεις, ξεκάθαρη θέση, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, εκφράζοντας το σύνολο του ελληνικού λαού.

    Ο κ. Ζαγορίτης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δεσμεύσεών της έγινε πράξη. Προχωρούμε στις αλλαγές ανέφερε ο γραμματέας και πρόσθεσε προτιμούμε να είμαστε χρήσιμοι έστω κι αν γινόμαστε προσωρινά δυσάρεστοι.

    Ο κ. Ζαγορίτης εξαπέλυσε επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και να κάνουν εποικοδομητική αντιπολίτευση. Ο κ. Ζαγορίτης έκανε εκτεταμένη αναφορά στη μεγάλη νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λέγοντας ότι η ΔΑΠ είναι μακράν πρώτη στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και έχει ένα ρεκόρ που δεν πρόκειται να σπάσει καμία άλλη φοιτητική παράταξη.

    [02] Πολιτική εξόρμηση του ΠΑΣΟΚ

    Από χθές Παρασκευή 11 Απριλίου έως και την Δευτέρα 14 Απριλίου, Κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσουν πολιτική εξόρμηση σε όλους τους Νομούς της χώρας.

    Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στην Θεσσαλονίκη, η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 15 έως και την Πέμπτη 17 Απριλίου.

    Τα Κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, αποτελούνται από μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ως επικεφαλής, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του Εθνικού Συμβουλίου και της Εθνικής Αντιπροσωπείας Νεολαίας.

    Η πολιτική εξόρμηση θα αφορά στο σύνολο των πολιτικών εξελίξεων και των προτεραιοτήτων του Κινήματος (μεταξύ των οποίων, ασφαλιστικό, Σκοπιανό, ακρίβεια, εκποίηση ΔΕΚΟ, διαφθορά, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης), όπως και θέματα που αφορούν στις τοπικές ανάγκες και τα προβλήματα.

    Στο πλαίσιο της εξόρμησης, τα Κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, θα επισκεφθούν χώρους δουλειάς, δημόσιους χώρους, θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν με εκπροσώπους φορέων και πολίτες, θα δώσουν συνεντεύξεις Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό.

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου στη Βουλή

    Στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, έχοντας εξασφαλίσει και την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο χάραξε και την "κόκκινη γραμμή" για το Σκοπιανό. Όμως ο αγώνας δεν έχει κριθεί και το αίσιο αποτέλεσμα της Συνόδου, δεν αρκεί για να αποκρύψει τα λάθη των κυβερνήσεων της ΝΔ, ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Παραλλήλως, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την εθνική επιτυχία στο Βουκουρέστι προκειμένου να συγκαλύψει εσωτερικά προβλήματα ή να την εντάξει γενικότερα σε έναν πρόσκαιρο επικοινωνιακό σχεδιασμό.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι «η χώρα βαδίζει χωρίς σχέδιο, χωρίς μια σαφή, συγκροτημένη και μακρόπνοη στρατηγική συμμαχιών, που θα της επέτρεπε να αποφεύγει πιέσεις, να μην κινδυνεύει με απομόνωση και να μην είναι αναγκασμένη να εκμαιεύσει στήριξη για τις θέσεις της - ακόμα και παραχωρώντας εξοπλιστικές συμβάσεις».

    Επί παραδείγματι, είπε, «στη Λουκέρνη μπορούσαμε να είχαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για το Κυπριακό. Είχαμε δύο ιστορικές ευκαιρίες να δρομολογήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας, των παραβάσεων των κανόνων του FIR Αθηνών και των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου, με αφορμή την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ». «Γιατί βάλατε βέτο στο Βουκουρέστι, ενώ στο θέμα της Τουρκίας το απεμπολήσατε πρόωρα;», ρώτησε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι ακόμα, όμως, και στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση επιδεικνύει «διγλωσσία και αντιφατικότητα όπως και κατά την τριετία Μητσοτάκη, στέλνοντας θολά μηνύματα για το ποια είναι η κόκκινη γραμμή μας στις διαπραγματεύσεις».

    «Για τους λόγους αυτούς, φτάσαμε στο σημείο, η κάθε πρόταση που έφερνε ο κος Νίμιτς στο τραπέζι, να είναι και χειρότερη από την προηγούμενη. Η τελευταία του πρόταση, καθαρό δείγμα διπλής ονομασίας, καταγράφεται ως αποτυχία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης», ανέφερε.

    «Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση αποδέχεται και πάλι προσπάθεια ουσιαστικής διαμεσολάβησης των ΗΠΑ, παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. «Δεν συμφωνώ να παραχωρηθεί ο χειρισμός και η τύχη των εθνικών μας υποθέσεων, σε διαμεσολαβητές όπως ο Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος μίλησε για μακεδονική γλώσσα και εθνότητα», σημείωσε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν τοποθετείται ευκρινώς ενάντια στην μονομερή αναγνώριση του Κοσόβου και μιλά με μισόλογα για την αντιπυραυλική ζώνη του ΝΑΤΟ, που τόσο έχει ενοχλήσει τη Ρωσία. «Έχετε, ήδη, συμφωνήσει κι εσείς, όπως διαφαίνεται από το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο σχέδιο αυτό, ή πρόκειται για τη συνέχεια της προσωπικής πολιτικής της υπουργού σας των Εξωτερικών;», αναρωτήθηκε.

    Μη ευκρινής είναι κι η θέση της Ελλάδας σχετικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ, είπε. «Είμαστε σύμφωνοι σε δράση εκτός αποφάσεων του ΟΗΕ; Τι μας ζήτησαν για το Αφγανιστάν οι Αμερικανοί; Θα στείλουμε ελληνικά Σινούκ, ή μήπως θα αναλάβουμε να χρηματοδοτήσουμε αποστολές άλλων χωρών; Ποια η φωνή της Ελλάδας για την εξάπλωση των πυρηνικών; Θα δεχθούμε μετά το Ισραήλ, να αποκτήσει ενδεχομένως πυρηνικά το Ιράν και μετά η Τουρκία;», ρώτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Η Ελλάδα μπορεί και έχει δυνατότητες, όταν παίρνει πρωτοβουλίες. Γιβ αυτό και νοιώθουμε απογοήτευση όταν η Ελλάδα δεν έχει την πρέπουσα παρουσία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Δεν ήταν η ενημέρωση της κυβέρνησης που διαμόρφωσε τη θέση μας. Η δικιά μας στάση ήταν εκείνη που συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας εθνικής κόκκινης γραμμής», τόνισε στη δευτερολογία του ο κ. Παπανδρέου.

    «Επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα ήταν η κατβ εξοχήν δύναμη προώθησης βαλκανικής πολιτικής, με αρχές, κανόνες και αξίες, με όχημα την ΕΕ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι στην υπόθεση του Κοσόβου, τοποθετήθηκε υποτονικά.

    «Όταν δεν είμαστε εμείς η χώρα που ουσιαστικά καθοδηγεί την ΕΕ μέσα απβ τις βαλκανικές υποθέσεις, δεν υπάρχει άλλη χώρα που θα μπορέσει να σηκώσει το ανάστημά της. Κι εμείς, στην υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, δεν το σηκώσαμε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    «Δεν αρκεί να λέμε ότι εμείς ακολουθήσαμε την ΕΕ. Μπορούσαμε να είχαμε σταματήσει την ΕΕ και να είχαμε φέρει μια άλλη αντίληψη για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, μέσα στη διαχρονική πορεία της ένταξης της Σερβίας και των υπόλοιπων δυτικών Βαλκανίων, στην ΕΕ», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε για την ελληνική αποστολή στο Κόσοβο, πως «δεν ζητήσαμε μονομερώς να αποσύρει η κυβέρνηση τα ελληνικά στρατεύματα, αλλά να θέσει το θέμα επί τάπητος - και αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές, διευκρινίσεις και κινήσεις ώστε η Ελλάδα να είναι νομικά κατοχυρωμένη και γιβ αυτά τα παιδιά (για τις ζωές των οποίων φέρουμε ως Βουλή την ευθύνη) να ζυγίσουμε σοβαρά την απόσυρση αυτών των στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο».

    «Η συγκινητική, κατά τα άλλα, δήλωση του κ. Σαρκοζί, που θυμήθηκε τη Θεσσαλονίκη, δεν είναι στέρεα βάση για τη στήριξη των θέσεών μας. Χρειάζεται στόχος και εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τις εξωτερικές μας υποθέσεις, σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου η παρουσία της Ελλάδος είναι παντού», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, απαντώντας στον κ.Καρατζαφέρη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για τη έκθεση Μέγιερ αναβλήθηκε σήμερα με ισχυρή παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ.

    «Μας δίνεται τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα για να αντιμετωπίσουμε το ψήφισμα. Αν παραμείνουν οι αιχμές για τα Σκόπια, θα το καταψηφίσουμε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Δηλώσεις εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ

    «Το θέμα της μεταβίβασης του ελέγχου του ΟΤΕ αποτελεί για εμάς κορυφαίο ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ θα εντείνει την δράση του για να αποτρέψει την πώληση αυτή που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω μεσαζόντων. Είμαστε κατηγορηματικοί: Η πώληση αυτή δεν συμφέρει ούτε τον Έλληνα καταναλωτή, ούτε την ελληνική οικονομία» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι πέρα από το θέμα αρχής, υπάρχουν και ενστάσεις σχετικές με την διαφάνεια και νομιμότητα της διαδικασίας και δεν απέκλεισε και νομικές ενέργειες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

    «Δεν αποκλείουμε τίποτε και θέλουμε να είναι πολύ σαφές και στην Deutsche Telecom, ότι πρέπει να προσέξει να μην εμπλακεί σε μια υπόθεση η οποία έχει σαφέστατα νομικά προβλήματα».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι γιβ αυτό τον λόγο το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την κοινή σύγκλιση των Επιτροπών Οικονομίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για «να ζητήσουμε εξηγήσεις από τους κκ Αλογοσκούφη, Χατζηδάκη, Βουρλούμη και Βγενόπουλο».

    «Η κυβέρνηση προφανώς θορυβημένη απάντησε με παραπλανητικές και ψευδείς δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με δήθεν παλινωδίες του ΠΑΣΟΚ. Η θέση μας είναι σαφής και διαχρονικά σταθερή: Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο και την διοίκηση του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού των Βαλκανίων» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θεωρεί αυτονόητο να προσέλθει ο κ. Βουρλούμης στην Βουλή, ενώ σε ότι αφορά τον κ. Βγενόπουλο είπε ότι «είναι θέμα δεοντολογίας, μετά από όσα έχει πει τις τελευταίες ημέρες κατά θεσμών και κομμάτων να εμφανιστεί στο κοινοβούλιο και να δώσει εξηγήσεις».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αφού ανέγνωσε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ.Θ. Ρουσόπουλου, της 31ης Αυγούστου 2004 μετά από συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για ζητήματα αθλητισμού συμπεριλαμβανομένων και των ελέγχων για ντόπινγκ, ανέφερε ότι «σήμερα, σαν να μην πέρασε μια μέρα, η κυβέρνηση εξαγγέλλει και πάλι μέτρα κατά του ντόπινγκ. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την αξιοπιστία και αυτών των μέτρων».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, με την οποία επικαλείται την απόφαση του Ελληνικού Εκλογοδικείου δήλωσε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει μια ιστορία με αποφάσεις της οι οποίες καταπίπτουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και μια ιστορία με πολιτικές που εκθέτουν διεθνώς την χώρα μας. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά, φοβούμαι ότι δεν θα είναι και η τελευταία».

    Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

    Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα, απέστειλε ο κ. Γ. Παπανδρέου, με την οποία του ανακοινώνει τους τρεις νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, πρόκειται να είναι εφεξής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος (για θέματα αρμοδιότητας των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης), ο Θεόδωρος Πάγκαλος (για θέματα αρμοδιότητας των Επιτροπών Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών Υποθέσεων) και ο Χρήστος Παπουτσής (για θέματα αρμοδιότητας των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου).

    [03] Στην Πάτρα η Αλ.Παπαρήγα

    Την Πάτρα επισκέπτεται σήμερα, η ΓΓ του ΚΚΕ κα.Αλέκα Παπαρήγα και θα μιλήσει σε εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου, αφιερωμένη στο Νίκο Μπελογιάννη, στο Κλειστό Θέατρο (Λαδόπουλου) στην Ακτή Δυμέων.

    Επίθεση στους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι - όπως είπε - προσπαθούν να αξιοποιήσουν υπαρκτά και ανύπαρκτα μειονοτικά προβλήματα, ώστε να συντηρούν αντιθέσεις και εντάσεις μεταξύ των λαών, εξαπέλυσε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από την Κοζάνη, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

    Αφορμή για τις δηλώσεις της κ. Παπαρήγα - η οποία μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης - αποτέλεσε η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως ανέφερε η γ.γ. του ΚΚΕ, κεντρικό θέμα της είναι «η υπεράσπιση της τουρκικής, όπως λένε, μειονότητας στην Ελλάδα και της βμακεδονικήςβ εθνότητας».

    Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, «αυτοί που κάνουν αυτές τις εκδηλώσεις δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, ούτε για τη μουσουλμανική μειονότητα, ούτε για τους σλαβόφωνους της περιοχής. Αυτό το ξεκαθαρίζουμε. Προσπαθούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα και διενέξεις ανάμεσα στους λαούς της Βαλκανικής. Εμείς καταγγείλαμε αυτό το ζήτημα. Αφορά όλη την περιοχή των Βαλκανίων, δεν αφορά μόνον την Ελλάδα. Αφορά μειονοτικές ομάδες με πρόσχημα τον πολιτισμό, την παιδεία».

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το μεγάλο θέμα του ντόπινγκ, η γ.γ. του ΚΚΕ δήλωσε πως «είναι φανερό πια, ότι από τη στιγμή που οι αθλητές, είτε κάνουν ατομική προσπάθεια, είτε και συλλογική, δυστυχώς, γίνεται σε επαγγελματική βάση. Υπάρχουν χορηγοί - επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν πρωταθλητές για να φοράνε τα προϊόντα τους, αλλά ακόμη και για να τους χρησιμοποιούν και για άλλους πολιτικούς σκοπούς. Επομένως έχουν τελειώσει οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι ένας βούρκος και δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας αυτό».

    Η κ. Παπαρήγα μίλησε ακόμη για πολιτική ξεπουλήματος του ενεργειακού τομέα, που οδηγεί σε ενεργειακή εξάρτηση. Επικαλέστηκε, μάλιστα, το παράδειγμα της ΔΕΗ και τόνισε ότι έχει δημιουργήσει αδιέξοδα στο λαό της περιοχής.

    Στη συνέχεια μετέβη στη Σιάτιστα, όπου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του σωματείου γουνεργατών - γουνεργατριών της πόλης. Αναφερόμενη στα προβλήματα του κλάδου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, μίλησε για τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στους μικρούς, αυτοαπασχολούμενους γουνοποιούς και στους εργαζόμενους ο έλεγχος του κλάδου από τους λίγους και μεγάλους επιχειρηματίες και τόνισε ότι οι πρώτοι απειλούνται από την ανεργία, τα χρέη και τον αφανισμό.

    [04] Περιοδεία Αλέξη Τσίπρα

    Περιοδεία σε γειτονιες της Δυτικής Αθήνας θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, υλοποιώντας το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που έχει καταρτιστεί, "προκειμένου να δοθεί έμφαση στα σοβαρά προβλήματα ανεργίας και περιβάλλοντος που βιώνουν οι περιοχές αυτές" όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Πρώτος σταθμός της περιοδείας του κ. Τσίπρα θα είναι στις 10 το πρωί τα γραφεία του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ στο Περιστέρι. Στις 6 το απόγευμα θα επισκευτεί τις υποδομές Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» και θα ενημερωθεί για τη δράση της οργάνωσης στο Πάρκο, ενώ στις 6.30 θα απευθύνει χαιρετισμό στη συγκέντρωση που οργανώνουν δημοτικές κινήσεις της περιοχής στην πλατεία Αγίων Αναργύρων σχετικά με την κατάσταση στο Πάρκο. Στις 8 το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση που οργανώνει η Ν.Ε. του Συνασπισμού στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο του Αιγάλεω.

    Την Κυριακή το πρωί, σε ξενοδοχείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί η 2η Πανελλαδική Σύσκεψη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ. Θέμα της σύσκεψης, όπως αναφέρει ανακοίνωση, θα είναι η συζήτηση γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις και η αποτίμηση της μετασυνεδριακής πορείας του ΣΥΝ.

    [05] Σε Σκόπια και Αθήνα ο Μ. Νίμιτς

    O προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, θα επισκεφθεί τα Σκόπια την ερχόμενη Πέμπτη και την επομένη θα βρίσκεται στην Αθήνα, για να επανενεργοποιήσει τη διαδικασία για το ζήτημα της ονομασίας.

    Αυτό ανακοινώθηκε από τη Γραμματεία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν κατόπιν, πιθανώς στη Νέα Υόρκη. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι τίποτα δεν αναμένεται να συμβεί τη Δευτέρα.

    «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις»

    Η ηγεσία της ΠΓΔΜ αποφάσισε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, εκλαμβάνοντας ως δεδομένη τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, συμφώνησαν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, οφείλει να ενημερώνει όλους τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς της χώρας για το περιεχόμενο και την εξέλιξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας σχετικά το ζήτημα της ονομασίας.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι οι αρχηγοί των κομμάτων συμφώνησαν, το θέμα της ονομασίας να μην αποτελέσει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στην περίοδο της προεκλογικής περιόδου, αν και ο ίδιος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο αυτό μπορεί να τηρηθεί.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι συναντήθηκε με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO- DPMNE), Ράντμιλα Σεκερίνσκα (SDSM) και Aλί Αχμέτι (DUI). Από τη συνάντηση αυτή απουσίασε ο αρχηγός του DPA Μέντουχ Θάτσι. Στη συνάντηση μετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε τα ξημερώματα υπέρ της πρότασης για την αυτοδιάλυσή της.

    Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 70 βουλευτές. Κανείς από τους παρόντες βουλευτές στην αίθουσα του Κοινοβουλίου δεν καταψήφισε την πρόταση.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Λιούμπισα Γκεοργκίεφσκι προκήρυξε την διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών για την 1η Ιουνίου. Οι εκλογές αυτές θα είναι οι έκτες βουλευτικές εκλογές από τότε που η ΠΓΔΜ κατέστη ανεξάρτητο κράτος. Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

    [06] Στο "ράφι" οι νέοι κτηνοτρόφοι

    «Όσοι έχουν τολμήσει να απασχοληθούν με το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, δυστυχώς έχουν μείνει στο «ράφι». Αυτά δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των Αγελαδοτρόφων Ελευθέρας Βοσκής νομού Τρικάλων κ. Θρασύβουλος Βουτσελάς αναφερόμενος σε ένα διαφορετικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κτηνοτρόφων, για να προσθέσει:

    «Υπάρχει τέτοιο πρόβλημα που ακόμα κι αν κάποια κοπέλα προσπαθήσει να ξεκινήσει μιά σχέση με κτηνοτρόφο τότε οι άλλες φίλες της θα την αποτρέψουν να το συνεχίσει». Μάλιστα ο κ. Βουτσελάς, αναφέρεται και σε παράδειγμα, τονίζοντας πως στα Αμπέλια Κλεινοβού, στην ορεινή Καλαμπάκα, 40 και πλέον αγόρια, που απασχολούνται στην κτηνοτροφία δεν μπορούν να παντρευτούν αν και οι προσπάθειες είναι συνεχείς και επίμονες ενώ διευκρίνισε, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα περισσότερα χωριά του νομού Τρικάλων που η κτηνοτροφία αποτελεί την βασική απασχόληση των κατοίκων τους και κυρίως των νέων ανθρώπων?

    Στον Νομό Τρικάλων υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες αγελαδοτρόφων οι οποίοι διαθέτουν 10.906 αγελάδες ελευθέρας βοσκής. Στην πρώτη θέση είναι ο Δήμος Φαρκαδόνας με 2.151 αγελάδες (19,72%), ακολουθεί ο Δήμος Παλαιοκάστρου με 1.392 αγελάδες (12,76 %), ενώ στην τρίτη θέση είναι ο Δήμος Οιχαλίας με 941 αγελάδες (8,63 %). Όσον αφορά την κατανομή των αιγοπροβάτων βλέπουμε ότι ο Δήμος Φαρκαδόνας είναι πάλι στην πρώτη θέση δίνοντας το στίγμα της δυναμικότητας που παρουσιάζει η κτηνοτροφία στην απασχόληση και το εισόδημα των κατοίκων του. Η απασχόληση στον τομέα δείχνει ότι ο Δήμος Φαρκαδόνας με 86 κτηνοτρόφους (12,78 %) είναι πρώτος, ενώ στην δεύτερη θέση είναι ο Δήμος Κόζιακα με 66 κτηνοτρόφους, ποσοστό 9,81 %, τρίτος ο Δήμος Οιχαλίας με 64 κτηνοτρόφους (9,51 %) και στην τέταρτη θέση ο Δήμος Καλαμπάκας με 62 και ποσοστό 9,21 %. Όσον αφορά τα αιγοπρόβατα,οι έξι πρώτοι Δήμοι σε αιγοπρόβατα στο νομό Τρικάλων είναιο Δήμος Φαρκαδόνας 44.635 αιγοπρόβατα, ποσοστό 13,62 %, ακολουθεί ο Δήμος Καλαμπάκας με 34.590 αιγοπρόβατα, ποσοστό 10,56 %, στη συνέχεια ο Δήμος Χασίων με 26.826 αιγοπρόβατα, ποσοστό 8,19 %, στην τέταρτη θέση ο Δ.Παλαιοκάστρου με 22.871 αιγοπρόβατα, ποσοστό 6,98 %, στην πέμπτη ο Δήμος Τυμφαίων με 20.769 αιγοπρόβατα, ποσοστό 6,34%. 6ος ο Δ.Παραληθαίων 18.863 αιγοπρόβατα, ποσοστό 5,76 %. Συνολικά στην αιγοπροβατοτροφία ασχολούνται ένα σύνολο 4.331 κτηνοτρόφων.

    [07] Βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία

    Ψηφίζουν σήμερα οι Ιταλοί για να αποφασίσουν αν ο Σίλβιο Μπερλουκόνι ή ο Βάλτερ Βελτρόνι θα αναλάβει το δύσκολο έργο να βγάλουν την Ιταλία από το οικονομικό αδιέξοδο.

    Η οικονομία είναι η βασική πρόκληση για τον επόμενο πρωθυπουργό. Ομως το αν θα μπορέσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον πολύπλοκο εκλογικό νόμο που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την πλειοψηφία στην Ανω Βουλή.

    Τόσο ο Μπερλουσκόνι, που επιδιώκει μια τρίτη θητεία, όσο και ο αντίπαλός του πρώην δήμαρχος της Ρώμης, υπόσχονται σχετικά μικρές περικοπες των φόρων με στόχο την ενίσχυση των καταναλωτών. Και οι δύο τονίζουν πως η χώρα τους χρειάζεται περισσότερους αστυνομικούς για να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα.

    Ο 71χρονος Μπερλουσκόνι προηγείται κατά 6-9 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όμως η εκλογική αναμέτρηση προβλέπεται σκληρή, αφού περίπου το 1/3 των 47,3 εκατομμυρίων ψηφοφόρων έχουν δηλώσει πως θα αποφασίσουν ποιον θα ψηφίσουν την τελευταία στιγμή.

    Ο 52χρονος Βελτρόνι, παρουσιάζεται ως ο υποψήφιος της αλλαγής και έχει μάλιστα υιοθετήσει το σλόγκαν "Ναι, μπορούμε" του Μπαράκ Ομπάμα.

    Πολλοί Ιταλοί είναι απαισιόδοξοι, αφού ψηφίζουν για την 62η μεταπολεμική κυβέρνηση της χώρας τους.

    Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ της Δευτέρας.

    [08] Ισπανία:«Γυναικεία» κυβέρνηση

    O ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο παρουσίασε τη νέα κυβέρνησή του, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας οι γυναίκες υπερτερούν των ανδρών υπουργών και επίσης για πρώτη φορά τίθεται επικεφαλής του υπουργείου Αμυνας μια νεαρή εκπρόσωπος του ασθενούς φύλου.

    Ο κ. Θαπατέρο έλαβε την έγκριση της ισπανικής Βουλής για μια δεύτερη πρωθυπουργικού του θητεία και κράτησε το "βαρύ πυροβολικό" της προηγούμενης θητείας του, την αντιπρόεδρο και και εκπρόσωπο του κόμματος, Μαρία Τερέζα Φερνάντεζ ντε λα Βέγκα και τον αντιπρόεδρο αρμόδιο για θέματα Οικονομίας, Πέδρο Σόλμπες.

    Ο κ. Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος εξακολουθεί να βρίσκεται επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας, και ο Αλφρέντο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα , παρά τις κάποιες επιφυλάξεις, ανέλαβε τον ευαίσθητο τομέα του υπουργείου Εσωτερικών.

    Η Κάρμεν Τσακόν, ανερχόμενο αστέρι του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Καταλωνία, έγινε σε ηλικία μόλις 37 χρόνων η πρώτη γυναίκα υπουργός Αμυνας στην Ισπανία.

    Στην κυβέρνηση του 47χρονου κ. Θαπατέρο, που ορκίστηκε ενώπιον του βασιλιά Χουάν Κάρλος και παρούσης της βασιλίσσης Σοφίας, οι γυναίκες καταλαμβάνουν οκτώ υπουργεία έναντι επτά των ανδρών υπουργών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 April 2008 - 6:30:30 UTC